Újratervezés (2013) ☆ 👁

(Tóth Barnabás)

magyar dráma, rövidfilm

4,3
★★★★☆
356 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-11-03 14:10:48 dittike (5) #34

Szívszorító a házaspár évődése.

2019-01-20 07:14:29 caulfield (?) #33

A börtönhasonlat bár erősnek hat, azonban mégis ül. A többség - beleértve magam is - inkább talán csak „szívvel” szeretné nézni ezt a kisfilmet. Hinni akarjuk, hogy a pár szereti egymást, hiába, mivel egyszerűen így vagyunk összerakva, könnyen húzunk a hit felé anélkül, hogy észrevennénk magunkat amint az egyszarvúnk nyergében ülve zöld mezőn nyargalunk, elalélva szökkelünk szivárvány felett. Milyen gyönyörű a gólya a város szívében - ugye?
Felocsudva és látva a jeleneteket a maguk pőreségében, tárgyilagosan megnézve őket, nem engedve az érzelmi bevonódás csábításának, mi marad? Az autóvezetés veszélyes üzem, ha az ember elmélázik könnyen kilapíthat mondjuk egy ovis csoportot. (A busz vezetőjét még megszólítani sem nagyon szabad nemhogy vegzálni például.) A háttérből a valódi börtön képe folyton szívja magába és fenyegeti a férfit, de ő ellenáll és figyelmét nem hagyja kikezdeni. Ilyen a hit, a vak hit, amely élesen látja az utat, mint a város közepén fészküket a madarak. Az orra előtt telik el az élete boldogtalanságban, erőszakban, mégis szentül hiszi, hogy ez a vég nélküli szívás a jó - a baleset lenne a megváltása. Az igazi rácsok valójában felszabadítanák, pont mint A remény rabjaiban, hisz ő nem gyilkos, csak figyelmetlen sofőr, rossz férj, akit végül el is nyel a sötétség.

2018-11-01 13:06:14 mimóza (5) #32

Remek kisfilm, kiváló alakításokkal. Ott van benne, aminek lennie kell. Az én értelmezésemben arról szól a történet, hogy amikor már nélkülözni kell egy szerettünket bármilyen oknál fogva, akkor ő mindenestől hiányzik. Ha szerettük, és már nincs az életünkben, attól a szeretet még nem múlik el... A hiányérzet és gyász nem válogat, hogy a szép szeme, kedvessége, humora, talpraesettsége, kitartása, hűsége hiányzik; a zsörtölődése, a rossz helyen elsütött poénjai, vagy épp a fontoskodása pedig "jó, hogy már nincs". Ne mááár! Ennél azért komplexebbek vagyunk, és mindnyájan sokszínűek, sosem "vegytiszták". Ha hiányzik valaki, akivel összenőttél, ő mindenestől hiányzik. A lénye hiányzik.
A halál felé közeledve pedig (főleg ha tudjuk a véget egy súlyos betegség miatt) minden jó felértékelődik, a lényegtelen (talán korábban baromira bosszantó) dolgok pedig elveszítik jelentőségüket. Végül már csak az számít, hogy még él, még velem van, akit szeretek, és ilyenkor minden perc drága.

Az asszony magatartásában is beáll a változás - csendesebb lesz, elmélkedőbb, és kéri a férjét is, hogy ne bosszankodjon jelentéktelen dolgokon vagy fordulatokon.

Az utolsó utak, amiken már egyedül utazik a férfi, a közös emlékek egyfajta felidézését szolgálják, a beteljesületlen terveket már egyedül valósítja meg; továbbá úgy gondolom, végigjárja ugyanazokat az utakat, ahol együtt autóztak, és a hangfelvétel alapján be tud azonosítani minden kanyart és jelzőlámpát, valamint
a szivárványt is "látja" a sötét égen.
Mi ez, ha nem az új remény, a megbékélés, a gyászfeldolgozás, a gyógyulás útja?

2018-07-07 15:33:00 betti (5) #31

Szerintem tök reális, amit írsz. Csak nem tudom, hogy ez gond-e, vagy levon-e bármit a film értékéből. Mivel ez egy kisfilm, és a házaspár életének, kapcsolatának csak nagyon kicsi elemét mutatja be, ebből kell gazdálkodnunk, ha elemezni/értelmezni akarjuk. És azt látjuk, hogy a nő valóban idegesítően sokat magyaráz útközben, meg azt, ami a végén történik. Minden más, ami ezen túl van, csak a fantáziánk terméke.

Lehet, hogy ez egy erős, stabil, szerető kapcsolat, amiben mindkét félnek vannak hibái, vannak konfliktusok, fárasztó v idegesítő viselkedésformák, de sokkal erősebb a kapocs, az egymás szeretete, és a végén ezt erősíti meg a végkifejlet.

Lehet, hogy ez egy szerető, erős kapcsolat, és a nő általában nem dumál ENNYIRE sokat, csak épp most kórházba járkálnak épp, a lelke mélyén érzi, h gáz van, hogy talán nagyon beteg, és ettől ideges, ettől beszél sokat (azért ezt a jelenséget szerintem nem csak én ismerem...), és ezért valójában a sok beszéd nem idegesíti annyira mélyen a férjét, sokkal inkább az, hogy ott belül marhára aggódik, de igyekszik elfojtani.

És lehet, h ez egy megunt, veszekedésekkel tarkított, egymás gyötréséről szóló kapcsolat, ami azonban eltartott 30-40 évig, és a magára maradt férj a végén tényleg azt éli meg (talán csak ideig-óráig, ezt nem tudhatjuk), hogy a teljes magány még a társas magánynál is rosszabb.

Nem tudjuk a hétköznapokat, és nem tudjuk a VÉGE felirat utáni eseményeket. De szerintem ez pont nem baj, és pont nem von le semmit a film értékéből.

előzmény: banana (#27)

2016-01-25 20:41:50 pietro (3) #30

Szerintem a Puzsér-féle értelmezési vonalban is van ráció. Mivel a kapcsolat további része a néző fantáziájára van bízva (pl. hogy mondjuk a csávónak is lehetnek ugyanennyire idegesítő szokásai otthon is, vagy az is lehet hogy amúgy verte a nőt, vagy akármi), ezért csak találgatni lehet, hogy ez tulajdonképpen egy kedves romantikus vagy épp egy diszfunkcionális kapcsolatot ábrázolt. A film erénye ebben lehetne szerintem ebben lehetne, habár úgy látom a többségnél a (feltételezett?) szirupossága, szentimentalizmusa okozott ekkora lelkesedést. Beleolvasva a rendező egyik későbbi filmjének kommentjeibe (Az Elmenetel), azt hiszem sajnos utóbbiaknak van igazuk (giccs). De a hamis társadalmi ideákat így is tökéletesen bemutatja, hiába más az "üzenete" (hatásvadászata).

2016-01-25 11:30:29 banana (3) #29

Lehet naivság és túlzottan idillikusan gondolkodom, de nem szeretnék erre a szintre jutni, mint a filmbéli pár. :)

előzmény: zsandar filip (#28)

2016-01-25 11:11:42 zsandar filip (5) #28

Végigolvasva a kommenteket, a rövidfilm töménysége, nagyszerűsége még jobban domborodik. Annak idején /2013/ számomra egyértelműen a házasság, hosszú kapcsolat életszerű bemutatása volt, ahogyan egymás idegeit tépjük a 20-40 év együttélés szeretet, unalom, gyülölködés,ragaszkodás hullámvasútján.

És mennyi mindent különbözően láthatunk, mimindent aktivál ez az etűd mutatják a megszólalók, a kritikusok. Sajátélményen átszűrve, akár gyerekkori sérülések tapasztalata kapcsán máshogyan, máshonnan indulva és érkezve.

Ezért is zseniális.

2016-01-25 09:58:38 banana (3) #27

Nem tudom mennyire jó egy ilyen típusú filmnél a többféle értelmezhetőség. Nekem a legnagyobb problémám vele, hogy nem azt látom benne mint a nagy többség. Hasonlóan vagyok a Szerelempatak (2013) című filmmel is. Teljesen más üzenetet kaptam ezektől a filmektől, mint, ahogy a reakciókat olvasom, a nézők jelentős hányada.

előzmény: cucu (#24)

2016-01-24 22:05:40 bothbenedek (2) #26

Abszolút egyetértek a film mondanivalójával, de miért van mondanivalója?

2016-01-24 20:06:24 Jereváni Rádió (5) #25

Puzsér kritikája totális félreértése a filmnek. A gombhoz akarja varrni a kabátot, egy adott szituációhoz (amit a film bemutat) társít valamit a saját élményeiből, vagy a saját ideájából (igazából nem tudhatom), és azt hiszi, csak erről szólhat egy adott film. És ha ez az elképzelés nem egyezik, amit ő kigondol, akkor jön a társadalmi romlásról való hisztéria. Miközben bele sem gondol abba, hogy az egész film kurvára nem arról szól, amit ő most elképzelt a film kapcsán.

2016-01-24 11:40:30 cucu (4) #24

Most olvastam Puzser kritikajat. Sose tartottam hiteles embernek, ez a mostani irasa is ebben erosit meg, ahogy eloadja kozel sem eredeti, a celkozonsegnek tokeletesen megfelelo vilagkepet a ferfi-noi viszonyok "valsagarol". De mivel a KT-n a *filmrol* kell beszelni, nem is akarok erre tobb szot vesztegetni, miert ne gondolhatna Puzser azt, amit akar.

A *filmrol* o azt allitja, hogy egy bantalmazo kapcsolatot mutat be, ahol a feleseg a (verbalis) bantalmazo, a ferj az aldozat, aki a vegen Stockholm-szindromas tuneteket produkal. Elsore azt hittem, ez ugyanaz, amit banana vetett fel itt lentebb. Es hogy ehhez kepest van a masik allaspont, amire a legtobben gondolnak, hogy a film a kapcsolatnak csak egy kis szeletet mutatja be, ezert nem latszik (annyira), hogy valojaban ok szeretik egymast, es hogy a vege ezert romantikus.

De valojaban banana egy harmadik iranyt kepvisel, nala nincs szo (verbalis) eroszakrol, csak arrol, hogy ez egy szar hazassag, mert nem latszik semmi a boldogsagukbol. Puzser es banana kozott nagy kulonbseg, hogy elobbi eroszakrol, utobbi boldogtalansagrol beszel. Na es hol van itt az eroszak?

Klára: Nézd Vilmos gólyafészek! Nahát, nem is láttam még gólyákat ilyen mélyen a városban, nézd!
Vilmos: Vedd ki az orromból a kezed!


Itt most tenyleg Klara az, aki verbalisan bantalmaz?

Meg szebb pelda, amikor Vilmos "befenyeget", hogy felveszi diktafonra Klara idegesito karattyolasat. Majd utana meg is teszi! Es elegedetten dol hatra, mikozben Klara sertve erzi magat.

Nyilvan lehet arrol vitatkozni, hogy a basztatas mikor valik verbalis bantalmazassa. A mennyisege, minosege, gyakorisaga, intenzitasa szamit? De amikor az interakcio jelentos resze nem is basztatas (pl a golyafeszek), vagy ha igen, akkor forditott iranyu (pl a diktafon), akkor mirol beszelunk?

Szoval amennyire realisnak tartom banana ertelmezeset, annyira irrealisnak Puzseret.


Teljesen mas tema: en az utolso 2 percet, amikor a GPS Klara hangjan beszel, kihagytam volna. Amennyire valoszeru volt addig a sztori, annyira scifi ez.

2016-01-23 22:03:45 Killjoy (5) #23

Az elején nem nagyon értettem, hogy mit akarnak kihozni belőle, de mikor leesett, már lélegzetvisszafojta néztem. Szívbe markoló. Gratulálok a készítőknek, hogy tudták helyén kezelni az ötletet. Egy hatásvadászabb rendezővel ez a történet simán benne lett volna a 80-90 perces játékidőben, de ez pontosan így volt tökéletes.

2014-11-28 21:17:27 ryood (4) #22

fú de fura lett pogány judit..

2014-11-19 18:47:08 tomside (4) #21

Nem kizárt, hogy az lett volna a találóbb, való igaz.

előzmény: hhgygy (#20)

2014-11-14 13:11:00 hhgygy (5) #20

Oké, akkor a szociális érzékenység helyett talán empátiát akartál mondani, de persze mindenki kicsit másképp használja a szavakat, no problem.

2014-11-14 13:06:35 tomside (4) #19

Csak azért írtam, mert szerintem nagy, rózsaszín felleg lengi körbe a filmet itt, a médiában meg egyáltalán -, azt viszont nem akartam, hogy bárki azt gondolja, tapintatlan vagyok a témájával kapcsolatban. Mert nem. Ez egy sima, jó film. Nekem a hájppal van bajom.

előzmény: hhgygy (#18)

2014-11-14 11:30:38 hhgygy (5) #18

És hogy jön ide a szociális érzékenység?

előzmény: tomside (#17)

2014-11-14 10:37:54 tomside (4) #17

Az a véleményem, hogy kicsit túl van fújva ez a film.
És nem tartom magam szociálisan érzéketlennek.

2014-11-13 21:02:15 hhgygy (5) #16
2014-11-08 15:16:57 Jereváni Rádió (5) #15

"Ez a pár leélt ki tudja hány évtizedet együtt. De igazán boldogok voltak ők? Boldognak érezték egymással magukat a jelenben?"

Ezt nem tudhatjuk, a rövidfilmből ez nem derül ki. Az meg természetes reakció - legalább is nálam - , hogy ha valaki folyton beleszól annak, aki vezeti az autót, az felhúzza magát.

előzmény: banana (#14)

2014-11-08 15:06:22 banana (3) #14

De.

Én sem vagyok hibátlan és a szeretteim sem hibátlanok. Ettől függetlenül szerintem számít a hibák milyensége és mennyisége, mert biztos, hogy van egy küszöb, amikor már mindenkinek jobb külön-külön, mint együtt. Ez a pár leélt ki tudja hány évtizedet együtt. De igazán boldogok voltak ők? Boldognak érezték egymással magukat a jelenben?

előzmény: Jereváni Rádió (#13)

2014-11-08 14:15:12 Jereváni Rádió (5) #13

És nem gondolsz abba bele, ha valaki szeret valakit, akár évtizedeken keresztül, az a hibáival együtt is szereti a másikat? Miért mindig csak abban lehet gondolkodni, hogy akkor azonnal menekülés, változtatás, el innen?

előzmény: banana (#12)

2014-11-08 13:09:25 banana (3) #12

A remény rabjait nem randomra választottam ki hasonlatnak.
Ez a film azt (is) sugallja, hogy a rossznál rosszabb lehet a rossz nélkül :)

Az átlag ember szerintem el nem tudná képzelni, hogy idővel egy börtön is tud hiányozni. Az elején, ahogy elindul a börtönlét és sok évtized után az illető nem tud nélküle létezni. Egy házasság, vagy kapcsolat pedig lehet ennek az inverze. Senki nem azért lép egy kapcsolatba, hogy idővel börtönné, rabjává váljon, pedig sok esetben van, hogy nem tudnakakarnak az illetők kilépni.

A film üzenete alapján lehetek akár idegesítő vagy tapló is a párommal, nem gond, így is vissza fog sírni.

Én ezt a filmet egy görbetükörnek látom, mely azt mondja, mennyire gyarlók, beletörődőek vagyunk. Békéljünk meg a rosszal, mert lehet rosszabb is.

Az osztályzatomban minden bizonnyal benne van az, hogy a kommentek 90%-ban azt olvasom, milyen "szép", "gyönyörű", "megható", "magunkra ismertem", "ilyenek vagyunk", "zseniális" stb.
és kisebb számban van, az, hogy basszus, az életünkön valamit változtatni is kéne.



előzmény: tomside (#10)

2014-11-08 04:54:57 koponyányi monyók (5) #11

Megindító, fantasztikus film a szeretetről, amely akkor is köztünk él, ha a mindennapokban zsörtölődünk, türelmetlenkedünk. Bár még fiatalok vagyunk, az én párommal mi is hasonlóképpen működünk, és csak remélni tudom, hogy minden bosszúság ellenére, amit neki szoktam okozni, ugyanígy fogok neki hiányozni egyszer. Sírtunk rajta mindketten, amikor néztük, és nem szégyelltük egy másodpercig sem.

2014-11-05 11:20:04 tomside (4) #10

Semmi extra, csak úgy tűnik a hozzászólásodból, hogy azért közepes ez a film, mert A remény rabjai jobb. Ezért írtam én is valami inkompetens példát.
1) Ha önmagában veszed, és nem egy korábbi film árnyékában nézegetve, akkor is közepesre értékeled?
2) Mi az amiben nem tudsz egyetérteni az "üzenettel"? (akár spoilerben kifejtve)
Köszi!

előzmény: banana (#9)

2014-11-02 18:13:57 banana (3) #9

Ezt fejtsd ki kicsit kérlek :)

előzmény: tomside (#7)

2014-11-02 15:42:59 hhgygy (5) #8

Már csak Pogány Juci hangjától is zseniális.

2014-10-31 18:12:57 tomside (4) #7

Lehet. A Jurassic Parkhoz képest meg pl. kevés benne a sárkánygyík. :)
Attól ez még egy jó film. :)

előzmény: banana (#6)

2014-10-31 16:58:43 banana (3) #6

Kb. a 4. perctől kitalálható a végkifejlet, ezzel nincs is baj. A színészek jól játszanak, ötletes a koncepció. Az üzenettel viszont nem tudok maradéktalanul egyetérteni.
A remény rabjai óta tudjuk, hogy még egy börtön is tud hiányozni, akár annyira, hogy élni se tudjunk tovább.

2014-10-30 20:48:13 tomasso (5) #5

Pogány Judit elbűvölő!

2013-12-27 20:02:10 zsandar filip (5) #4

Huuú! Legtöbbször 2ó film nem szólít annyi érzést, mint ez pár perces életesszencia! Megindító, remek dráma- etűd , remek szereplőkkel ...

2013-12-27 19:49:24 Jereváni Rádió (5) #3

Jézus Atya Úristen, mekkora gyönyörűséges rövidfilm az elmúlásról, odaadásról, szeretetről! 10/10*!!!

2013-12-27 19:29:24 somogyireka (5) #2

Na ez a kisfilm meg nekem csapott be..(ellentétben a nyuszissal)Csak elhasznált szavakat tudok használni, pedig itt épp nagyon frissnek érzem őket, pl. hogy szépséges,megható,megindító,meg az is talán, hogy szerelmes

de leginkább itt most elcsendesülni jó

előzmény: nejmed (#1)

2013-12-26 10:01:10 nejmed (4) #1

ITT megtekinthető.