C'era una volta il West (1968) ☆ 👁

Volt egyszer egy Vadnyugat
Once Upon a Time in the West

(Sergio Leone)

amerikai-olasz-spanyol dráma, western

4,6
★★★★☆
1116 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2022-12-30 11:23:38 Xuja (5) #125

A nagybetűs westernmozi. Leone itt járatja csúcsára a Dollár-trilógiában lefektetett stilisztikáját - eposzi, gondosan megmunkált, erős karakterekkel tarkított elégikus bosszúfilm / történelmi fejlődéstabló. Az, hogy mennyire elegáns és stílusos, már a nyitójelenetben kiderül - várakozást még sosem ábrázoltak ennyire lezseren, de mégis feszülten.

Érdekes volt visszaolvasni a hozzászólásokat, jórészt én is egyetértek, hogy a számtalan másik aspektus mellett a korabeli westernhősök alkonyáról is szól, és kifejezetten bravúros, hogy a látszólag pofonegyszerű sztorinak milyen mélységei vannak - sokszor egyetlen kép vagy félmondat utal sorsokra, a maga komótos, lassú tempójában is tömör.

Vizuálisan is remekmű - minden képkockáját ki lehetne tenni festménynek, annyira impozáns és magával ragadó az operatőri munka. És azok az arcok.. tény, hogy Bronson és Fonda kőarcáról nem sok érzelem olvasható le, de a szemük mindent elárul - a csúcspontoknál besegít természetesen Morricone zsenialitása is. Alapmű, csillagos ötös.

2022-01-26 12:29:37 Rorschach (3) #124

Tavaly, mikor életemben először megnéztem a Dollár-trilógiát, valahogy kimaradt a Volt egyszer egy Vadnyugat. Ez talán nem is akkora baj, mert rögtön azon filmek után ez valszeg kiadós hidegzuhany lett volna.

Nem tudom... amatőr óra következik, mert nem értek a westernfilmekhez, de valahogy most nem klappolt számomra a dolog. Pedig sok apróság a helyén volt, ám mégsem éreztem ezt a mozit sem tartalmasabbnak, sem többnek vagy jobbnak a trilógiánál. Meg persze nem is sikerült elvonatkoztatnom az általános megbecsülésétől, mely szerint itt legalább olyan eposzi műfajteremtésnek kellene lennie, mint a megelőző három nekifutásban.

Ezzel szemben mintha kicsit takarékon égett volna Leone így öt éven belül a negyedik westernjével (persze, szeretnék én így takarékon égni), hiszen a film stílusát még mindig baromi ügyesen rakta össze a saját maga által teremtett toposzokból, és továbbra is elég időtálló a végeredmény, de ebben a filmben már nem láttam semmi eredetit, vagy épp ikonikust. Hiába isteni továbbra is a zene, müködik a feszültségkeltés és az egysorosok is, de ezek a karakterek és ez a sztori számomra édeskevés volt 165 percre, szóval egyet kell értsek az előttem szólóval.

2021-09-01 15:03:37 westcoyote25 (?) #123

Nekem csalódás volt kicsit ez a film. Ez már túl lassú. Az első tíz perc például a semmivel telik el, de utána is nagyon lassú a tempó. Ráadásul a történet se túl bonyolult. Nekem a Dollár-trilógia sokkal színesebb történetek szempontjából, és szórakoztatóbb is. Ezt valahogy nincs már kedvem újranézni.

2020-03-22 21:52:30 PG (5) #122

Amint irtam, en meg az elozo evezredben lattam a filmet, de arra emlekszem, hogy volt benne utalas, hogy Mortonnak el kell szamolnia az eves kozgyulesen.

(Mivel nem erted, egy kis tortenelmi-gazdasagi hatter:
Akkoriban ott a vasutat nem gazdagok, hanem reszvenyesek tomegeibol letrehozott reszvenytarsasag finanszirozta, igy Morton legfeljebb csak reszvenyes volt, nem tulajdonos, es o volt megbizva ennek a szakasznak az epitesevel. Legalabb evente teljes koru beszamlasi kotelezettseg volt a kozgyulesen, ennek alapjan fizettek a reszvenyeseknek az osztalekokat, es akkor dontottek a kovetkezo evi tervekrol.
Ha csak egy kicsit is emlekszel a filmre, felidezheted magadban a kontrasztot, ahogy a mozdony par kocsival meg csak a kozeli kisvarosig se jut el, mert nincsenek epitomunkasok, majd a film vegen ott a kontraszt a tobb szaz epitomunkassal, akik mar a no haza elotti reszen epitik sineket.)

Reszemrol itt a .

előzmény: csabaga (#121)

2020-03-22 13:38:37 csabaga (5) #121

Vagyis Morton cége elég csóró, így sohasem jutott volna el az óceánig, ha egy telekre vagy az ottani víz kifizetésére sem telik. Bocs, de a filmet nem ma láttam és a kiragadott kommentjeim sem ma születtek. Két év után nem lehet visszakapcsolódni egy vitába, amit eleve mással folytattam.

előzmény: PG (#119)

2020-03-21 22:40:42 wildcoyote25 (5) #120

Valahol olvastam, hogy a Volt egyszer egy vadnyugat, az Egy marék dinamit és a Volt egyszer egy Amerika Sergio Leone politikai meséi ("political fables") Amerika különböző történelmi időszakairól, és ezek egy trilógiát alkotnak. És valóban, ahogy Leone minden filmje egy mese, ezek is azok, de ezeknél ott lappang a mélyben a politikai tartalom is, csak ki kell hámozni.

PG, te pedig írj gyakrabban. :)

2020-03-21 20:09:38 PG (5) #119

A 97-es kommentben irtad ezeket:

"Ez most komolyan fontos, a porfészek közepén kié az állomás? "

Igen, a filmben elhangzik, az illeto rajott, hogy a vasutnak ezen a helyen kell atmennie, mert csak ott van viz, es a gozmozdonyoknak vizre van szukseguk.

"A tulaj meggazdagodásra számít feltéve, ha időben felépíti. Egyébként miből vett meg mindent ez a csóró? Szerintem ő egy ügyes "spekuláns", nagy pénzt akar szakítani, de inkább megöletik."

A filmben reszben elhangzik, reszben a no elmondja, hogy az illetonek nem volt sok lehetosege a varosban, a felesege meghalt, a gyerekei reszben kicsik voltak, o pedig mar idos volt. Minden penzet osszeszedte, bagoert megvette a porfeszket, majd szerzodest kotott a vasuttarsasaggal, vegul titokban felesegul vett egy not azert, hogy gondoskodjon a gyerekeirol, mert tudja, hogy veszelyben az elete, es azt is, hogy o mar nem fogja megelni, hogy a porfeszekbol varos legyen, amit gondosan megtervezett.

Az igazi spekulans a vasuttarsasag, hiszen ok tudjak, hogy a szerzodesben koteleztek az illetot, hogy mire odaer a vasutepites, allnia kell a varosnak meghatarozott epuletekkel, igy a csalad kiirtasaval az olukbe pottyan egy felepitett varos a vizzel es egyebekkel egyutt.


"Az is komikus, mikor az özvegyétől fillérekért akarják megvenni a földet."

A filmben elhangzik, hogy a vasuttarsasag kifogyott a penzbol, allando keslekedesek vannak, mikozben a gozmozdonyt es szemelyzetet allandoan etetni kell, es hamarosan jon az eves beszamolo, amikor elszamoltatjak oket, miert nem epitettek meg a szakaszt hataridore.
Emellett az arveresen is szepen be van mutatva az akkori tortenelmi valosag, hogy a nagy cegek fegyverforgatokat bereltek fel, hogy megfelemlitsek az embereket, hogy olcson megszerezenek mindent. Ezt a temat nagyszeruen dolgozza fel a McCabe & Mrs. Miller film, ott egy banyatarsasag a megbizo, es a bergyilkossag mellett folyamatosan megfelelmlitenek mindenkit, akik az utjukba kerul, hogy eszukbe ne jusson semmilyen kovetelessel fellepni a banyatarsasaggal szemben.


"Ha valóban fontos, Harmónika vérdíjból jövő licitjére rá kellene ajánlani és már meg is van. Morton egyszerűen sajnálja a pénzt. Frank is csak egy dollárral igér rá később."

Nincs ra penzuk, mert a bergyilkossagert megkapott penz kidobott penznek bizonyult a feleseg, mint elo orokos szinrelepesevel, es a vasuttarsasagnak is elfogyott a penze a vasut epitesere, a mozdony ott vesztegel a semmi kozepen. A pancelbol az utolso bankokat kiszedve osztja ki Morton, hogy oljek meg Frank-et.
Az arveres szabalya pedig az, hogy amikor a kalapacs lecsap, azonnal ki kell fizetni az osszeget. Nincs lehetoseg kozolniuk, hogy "majd valamikor valaki fog fizetni".

előzmény: csabaga (#116)

2020-03-21 12:57:08 OldReelFilm (5) #118

"A magyar szinkronhoz pedig megvágták a filmet. "
Ebből az tűnik ki, mintha mi vágtuk volna meg a filmet. Volt olyan is (akkor eleve vágási joggal vettük meg a filmet), de ez nem az az eset. A Vadnyugatot az amerikai forgalmazótól szereztük meg, miután a tárgyalások zátonyra futottak Leonéval az árat illetően (dollár+devizakeret stb.). Az amerikaiak meg eleve megvágták a filmet. Ezen kívül csak a gyártáshoz szükség kölcsönanyag beszerzése ütközött komplikációba, és ki tudja hány kézen átment - esetleg sérült - kópia került hozzánk, de nem nagyon volt más opció...

előzmény: wildcoyote25 (#113)

2020-03-21 00:17:32 wildcoyote25 (5) #117

Jó kis vitát összehoztunk itt, pedig mindhármunk 5-öst adott a filmre. :)

2020-03-21 00:05:15 csabaga (5) #116

Nem nagyon emlékszel erre filmre...A hozzászólásaim egy vita része volt, nem szerencsés részleteket kiragadni belőle.

előzmény: PG (#115)

2020-03-20 23:59:22 PG (5) #115

"Csabaga pár régebbi kommentjére reagálnék:"

Nem biztos, hogy erdemes, az eredeti beirasbol ugy tunik, hogy vagy nem latta a filmet, vagy nem ertette meg a dialogusokat. :-))

Az eredeti par megkerdojelezett tema amugy szerintem a film lenyeget erinti, ha emlekezetem nem csal, mert en meg az elozo evezredben lattam (utoljara) a filmet, de hosszu lenne kifejteni.;)

Amugy, mashol irt valtozatokra megjegyezve, ha jol emlekszem, en csak azt a verziot lattam, amikor a vegen Cheyenne valahogy feltamadt, de ugy emlekszem, a zaro jelenet lenyege, hogy a no fenekere csapas es a vizhordasos komment, ami egy tortenelmi utalast takar.;)

előzmény: wildcoyote25 (#113)

2020-03-20 23:36:27 csabaga (5) #114

A pontos válaszhoz megint újra kellene néznem...A szinkront hanyagolom. A régi fórumozók ismerik ezt a szokásomat.:) A filmet mások durvábban megvágták, a franciák a teljes kocsizós jelenetet az állomástól a farmig. Én moziban láttam felirattal, majd leadta a tévé szinkronnal, lerövidítve az ágyjelenetet. Majd sokkal később megint lement a beszéd nélküli korábban kimaradt részekkel. Majd új szinkronnal a teljes változat. Egy német adón is láttam, megint más változatban.Ez már 6 verzió... A teljes is kicsit töredékes. Nekem az optimistább befejezés jobban tetszik.

előzmény: wildcoyote25 (#113)

2020-03-20 22:51:29 wildcoyote25 (5) #113

Csabaga pár régebbi kommentjére reagálnék:

"Én ezt továbbra is bosszúfilmnek látom, amire a rendező sok minden egyéb "mondanivalót" rápakolt, de a szememben a hangulata és nem ezek teszik a filmet zseniálissá."

Szerintem meg mindkettő egyszerre kellett, hogy zseniális legyen. Mellesleg nem Leone pakolt rá "mondanivalót", nézd meg kik írták a sztorit és a forgatókönyvet. Nem tökkelütött idióták voltak. Ki van ez a sztori találva elég jól, hidd el.

"Ez most komolyan fontos, a porfészek közepén kié az állomás?"

Annyi lóvéért te se lennél közömbös. :) Akár 1000-szer 1000 dollárt is kereshetsz vele, ahogy Cheyenne mondja. És Mortonnak is szüksége van arra a pénzre gondolom, hiszen neki is fogy a pénze.

"Ha valóban fontos, Harmónika vérdíjból jövő licitjére rá kellene ajánlani és már meg is van. Morton egyszerűen sajnálja a pénzt. Frank is csak egy dollárral igér rá később."

Ott volt a kanyonos jelenet, amikor Frank kirúgja Morton mankóját. Szerintem ott ők már végleg összevesznek, és nem Morton akarja Frankkel megvetetni a földet, hanem Frank saját magának. Az angol eredeti hangban mondja is, hogy Harmónika fizetett valamiért, ami az övé (mármint Franké). És amikor Harmónika elutasítja, már ott vannak Frank Morton által lefizetett emberei, hogy megöljék (mármint Franket). Jól elbonyolítottam. :)

És még valami: DVD-n megjelent nálunk a film többször is, és mindegyik alkalommal ugyanaz az ún. nemzetközi változat. Ezt hagyta Leone jóvá. Ez A film. Még BD-n is ez jelent meg, igaz arra csináltak egy 2011-es verziót is, de annyira jelentéktelen betoldásokkal, hogy az teljesen felesleges volt, meg hát Leone nem is ezt hagyta jóvá.

A magyar szinkronhoz pedig megvágták a filmet. Rengeteg más filmmel is ugyanezt csinálták, pl. A felső tízezer (Peter Medak) vagy a Magánbeszélgetés (Francis Ford Coppola). Úgyhogy ezekben a magyar szinkronos verziókban nem bíznék. A Vadnyugat esetében a fent már említett kanyonos részt is kivágták a klasszikus szinkron készültekor, pedig az nagyon fontos epizód. Mellesleg én csináltam már szinkront egyszer a feliratos Vadnyugat DVD-mhez, mégpedig a régi, eredeti szinkronból, és nem volt csúszás az elején kb. 40 percig, azaz Harmónika felkelése a film elején benne kellett, hogy legyen.

Mindez egy újabb ok, amiért érdemes kerülni a magyar szinkronokat, még ha klasszikusnak számítanak is.

előzmény: csabaga (#97)

2019-11-09 12:22:58 Mario Brothers (5) #112

A Dollár-trilógia a western filmek csúcsa számomra, abból is a második rész. A Volt egyszer egy vadnyugat sokkal lassabb folyású, sokat időzik olyan dolgokkal, amik nem viszik előrébb a cselekményt. Ha csúnyán akarnék fogalmazni, akkor úgy mondanám, hogy vontatottabb. De! A színészi alakítások, a látványos párbajok, a gyönyörű tájak és a legfontosabb: Ennio Morricone zenéje miatt nem tudok 5 csillagnál kevesebbet adni rá. Pedig tény, hogy közel sem szórakoztam olyan jól rajta, mint a Dollár-trilógia bármelyik részén. Vannak filmek, amikért rajong az ember, amiket bármikor meg tudna nézni, amik sok-sok megtekintés után is ugyanolyan szórakoztatóak, mint elsőre (Dollár-trilógia). És vannak filmek, amiket azért néz meg, mert klasszikusok, mert illik ismerni őket és bár elismeri az érdemeit/értékeit, mégis néhány évente egyszer nézi csak meg őket, mert hiányzik belőlük a felhőtlen szórakozás romantikája (Volt egyszer egy vadnyugat).

2019-01-03 21:58:30 LockkerDee (5) #111

A film kapcsán én Mortonnal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a karaktere egyáltalán nem fekete vagy fehér. Én nem hiszem, hogy Morton igazán rossz volt, szimplán volt egy álma, de a rossz embereket bérelte fel, hogy megvalósítsák azt. Én a maga módján kedveltem őt. Még annak ellenére is, hogy tuberkulózisa volt, az álmát akarta megvalósítani. És igen, talán elmorzsoltam egy könnycseppet a szívemben amikor meghalt. Amikor meghal az egy elég tragikus jelenet és Morricone zenealáfestése csak még jobban fokozza az érzelmeket és a jelenet súlyát. Mr. Morton szörnyű dolgokat tett, de élete vége fele közeledve már csak a Csendes-óceán kékjére vágyott, hogy láthassa. A jelenet amikor vágyakozva tekint a festmény hullámaira, amin az óceán van nagyon jól el lett találva! Zseniális film, zseniális rendező, nagyon szép snittek. Ez az amit én tényleg művészetnek hívnék!

2018-12-24 01:09:43 chaplinfann (5) #110

Többek között pont az ilyen dolgok miatt sem szeretem és nem is nézek szinkronizált filmeket.

előzmény: Dorian Gray (#109)

2018-12-24 00:55:08 Dorian Gray (5) #109

Hihetetlen lassú film, de ez jót tesz neki. Azért ez ritkaság a filmtörténetben.
Viszont van benne egy érdekes hiba, amin mindig mosolygok, és benne maradt az új szinkronban is, ami bővített változathoz készült. Amikor Cheyenne megjelenik a héderben, és még megbilincselve inni kér. Azt mondja, hogy "Gint" és erre kap whiksyt vagy rumot, a színe alapján. Az külön érdekes, hogy a vadnyugaton gint inni. Az eredetiben azt mondja"Jug", ami ugye itt kb bármi flaska lehet. Nem tudom az-e az oka, hogy nyilván a szinkron behatárolja a lehetőségeket, ha nagyon látszik a színész, nem árt valami hasonlóan rövidet mondatni vele, mint eredetiben. Viszont mindenképpen vicces, hogy így viszont ránézésre sem azt kapja,amit mond.

2018-03-20 12:29:25 betti (5) #108

Az azért már diákkoromban átjött, h mi a film lényege :)
Az, ami most új volt, az az, h kiderült, h Cheyenne a Mr.Mortonos viadalban sérült meg (ez bennem teljesen úgy maradt meg, mintha el is hangzott volna, h a legutolsó szükésekor), és ennek az oka (ezt tényleg nem értettem). No meg az a tök jó elemzés is, de ezt nem ismétlem meg, írtam, mennyire érdekes volt számomra :)

előzmény: Ugor (#104)

2018-03-19 22:30:47 Ugor (5) #107

Van azért az egésznek valami abszurd szürrealitása is, azzal együtt, hogy BonnyJohnny emlegette az állatvilági erkölcsöket. Igen, itt van valami fura játékszabály, amit azonnal elfogadunk azzal, hogy belemerülünk ebbe a filmbe. Ugyanis van seriff. A "törvény" egy család halála után "üldözőbe veszi" a banditákat, majd megnyilvánul az árversénél is, ahol hallgatnak rá az emberek, mintegy törvénytisztelőknek látszanak, és néha elfogja Cheyenne-t, mást viszont nem. (??) Talán a törvény is elfogadja az állatvilág filmes törvényeit. Van, hogy halomra hullanak az emberek, pl. a városban a merénylet-kísérletkor, a tettesek csak állnak és sétálnak, merengenek az élet bajos dolgain, de nem menekülnek a törvény elől, ahogy más filmben tennék. Senki sem törődik vele, hogy ki szedi majd össze az elhullottakat, és mit kezd velük, csak heroikus arccal a bosszúra gondol és zenélve emlékezik... de ezzel együtt is imádjuk, persze! Mintha a törvény is a főpárbaj szolgálatába állna.

2018-03-19 20:30:25 csabaga (5) #106

Pontosan. Egy bosszúfilm, ahol az indíték csak a végén derül ki. Az egész ott kezdődik, Frank nem jön el a találkozóra, más dolga van. Maga helyett bérgyilkosokat küld. Ha sikerrel járnak, az egész film nincs is. Jill hazamegy, Chayenne-t csak az érdekli, ne kerüljön börtönbe. Morton meg építi tovább a vasutat Frank segítségével. Harmónika minden cselekedete sima "betartás", szerintem minden meggyőződés nélkül. Egyébként veszítene, ha Frank nem kiváncsi az inditékára és " elfelejti" megöletni, megölni.

előzmény: Ugor (#104)

2018-03-19 20:12:46 BonnyJohnny (5) #105

Abban mindenképpen Ugorral értek egyet, hogy ez a film Harmonika és Frank párviadala (valamint azzal is, hogy amúgy többször is lett volna alkalmuk lelőni a másikat), ami alapvetően személyes bosszú is motivál. Ezt Tenebra is írta. De én mindenképpen mögé látom, hogy ennek az "ősi fajnak" a két túlélési útja is megküzd a személyükben. Frank ugye az, aki gátlástalanul kapálózik, és próbál olyan lenni, mint az általa amúgy megvetett és lenézett új faj, míg Harmonika egyfajta tiszta, vad moralitást képvisel, ami nem alkuszik meg, nem hajlik el. Mint korábban írtam, ebbe a moralitásba belefér a gyilkosság, ha az áldozatok "megérdemlik". Különös, ősi erkölcsiség ez, ami talán az állatvilággal egyidős, és az emberek többsége fokozatosan levetette magáról. Le is kell vetni, mert ez az erkölcsiség a fejlett nyugati társadalomba (ami legkésőbb a vonattal megérkezik) már nem fér bele. Aki nem veti le, annak az egyetlen út az, ha tovább vándorol.

Egyébként én Cheyenne-ben sem érzem olyan egyértelműen azt az elköteleződést a régi életmód felé. Ő megérti az újat is, talán csábítónak is találja, de lehet, hogy úgy érzi, neki már késő (a halálos sérülés után már biztosan).

Ennek az ősi fajnak egy egyedét már John Ford is bemutatta korábban (az általam amúgy nem túlságosan kedvelt) Üldözőkben. Ott John Wayne figurája az, aki egy régi világot képvisel, ő az, akinek szolgálataira szüksége van az új fajnak is, de sohasem tartozhat közéjük. Annak a filmnek a záró képsorában John Wayne (mint egy vámpír, akit nem invitáltak meg), szinte fizikailag képtelen belépni az ajtón. Plusz tragédiája a jelenetnek (és amúgy itt Harmonikának is), hogy ezeket az embereket hívják, de így sem tudnak átlépni azon a küszöbön.
"Ride away, ride away!"

előzmény: Ugor (#104)

2018-03-19 19:55:59 Ugor (5) #104

Az egész film Frank és Harmonica párviadala. Semmi másról nem szól. Közben számtalanszor lelőhették volna egymást, nem tették. mert akkor az egésznek nem lett volna se füle, se farka. Mindenki más mellékszereplő, csak színesíti a sztorit Jill és Cheyenne csak a második vonal. Közben számtalan más ember meghal ezért a végső összecsapásért, de csak kísérő elemként. Harmadik és negyedik alabárdosok.

előzmény: betti (#103)

2018-03-19 18:05:27 betti (5) #103

Akkor - lecsupaszítva - Cheyenne célja lényegében az volt, hogy Harmonika végre egyedül állhasson szembe Frank-kel, aki eddig mindig elkerülte, hogy megvívja ezt a párbajt. Mert bármennyire nagy arc, és bármilyen jó lövő Frank, azért elég egyértelmű, h eddig vagy az embereit küldte Harmonika ellen, vagy olyan körülmények között találkozott vele (az árverés után), amikor nem igazán volt adott a lehetőség a párbajra. Utóbbinál mondhatjuk, h konkrétan lelépett, miután (Harmonika hathatós segítségével!) megmenekült az őt eláruló, megölni próbáló emberei elől.

előzmény: Ugor (#102)

2018-03-18 19:10:17 Ugor (5) #102

Cheyenne: először bűnöző gengszternek hisszük, hiszen fegyverrel kiszabadul a törvény fogságából. De nagyon hamar kiderül, hogy inkább amolyan szabadságharcos, igazságtevő, semmint gonosztevő. Egy kicsit ellentmond a kép, mert akkor minek a banda, és mivel foglalkoznak, vagy miből tartják fent magukat? Rablásból, de jó céllal? Western Robin Hood? De mindegy is... a vonat és Morton esetében egyértelműen megnyilvánul az ellenszenve a gazdag emberrel szemben. A vasúti mészárlás fő oka - szerintem - az volt, hogy végül a hősök, a hárompólusú főszereplőcsapat egyedül maradhasson a végső leszámolásra. Ez nem Koppányi aga, hogy az ilyenek meg az olyanok körbeállják a párbajozókat. Itt magányos a végső megmérettetés. És nem is kell róla senkinek tudni, hogy hogyan történt, mi is történt. Cheyenne halála tulajdonképpen áldozat. Nincs már banda, nincs már ügy sem, nincs semmi, de ő megtette, amit meg kellett tennie. Végül is... maradt a győztes, meg a győztes ügy, annak főszereplője, a szépséges asszony, és senki más. A nő egy elnyert díj. És a makulátlan jófiú nem szakította le ezt a virágot, inkább rátett még egy minden csábításon való erkölcsi felülemelkedést. Így kerek a világ méltán egyik legjobb filmje.

előzmény: betti (#101)

2018-03-18 16:53:10 betti (5) #101

Chayen: ebben különbözik a véleményünk :)
Harmonikás: nem emlékszem, h anno (diákkoromban) láttam-e, h feltápászkodik, totál nem maradt meg ez a rész (nos, valójában az egész filmből leginkább a zene és a Harmonikás + bátyja + Frank szitu maradt csak meg), a tegnap látott verzióban benne volt, és nem éreztem gondnak, viszont ahogy írjátok, valóban, nyilván ütősebb lett volna úgy, ha nem tudjuk, h mi lett vele.
Vasúti mészárlás: nekem kb ez az egyetlen egy dolog az egész filmben, amit nem tudok hova tenni. Konkrétan azt sem értem, h Chayen miért megy vissza oda? Ott kereste Frank-et? Mert rajta végülis lett volna oka bosszút állni (lévén h rá akarta húzni a vizes lepedőt más gyilkosságot pl McBain miatt). De Mr. Morton-nal - szerintem - sok elszámolnivalója nem volt.

előzmény: csabaga (#100)

2018-03-18 15:34:43 csabaga (5) #100

Én ezt a szökésnek tudtam be. A házban már egyáltalán nem néz ki betegnek. A váratlan halála szerintem semmit nem tesz hozzá a filmhez.Ahogy az sem,hogy Harmónikát látjuk feltápászkodni a film elején, lelőve egy későbbi poént.Viszont a fontos vasúti mészárlás lóg a levegőben.Túl sok változata van ennek a filmnek. A több nem mindig jobb, akárcsak a Jó, a rossz és a csúfnál.

előzmény: betti (#98)

2018-03-18 15:28:59 betti (5) #99

Köszönöm ezt a részletes leírást, elemzést - a nagy részéről nem tudtam, ill nem is gondolkodtam rajta, nagyon érdekes és tanulságos!

Viszont, egy "apróságba" belekötnék: meggyőződésem, h Harmonika nem erőszakolja meg Jill-t. Odamegy, tudja, h kint várnak rá, beszél a csajjal egy ideig (húzza az időt), utána hirtelen lerángatja a ruháját, épp csak annyira, h úgy tűnjön, tényleg elkapta a nőt, de amint a karján is felgyűri a ruhát, már el is engedi, "adj vizet", de "kint", és ki is megy vele... Az egész arról szól, h a kint rá váró pasik azt higyjék, totál nem számít rájuk, csak odament megkefélni a nőt, kicsit nyilván el is van pilledve stb - és ő pontosan ezt a benyomást is akarta kelteni, miközben totál felkészülten várja őket.

Amikor Frank kapja el a nőt, ott egyértelmű, h mi történik. Ráadásul van még egy árulkodó dolog: korábban Jill arról beszél, h egy nő túléli az ilyet, "csak egy forró fürdő kell, és az egész nem több, mint egy mocskos emlék". Frank után forró fürdőt vesz. Harmonika után nem. (És most nem firtatnám azt, h nincs is a közelben kád - ha Leone azt akarta volna megmutatni, h Harmonika megerőszakolta, akkor látszik az erőszak, és terem vhonnan kád is...)

előzmény: Tenebra (#92)

2018-03-18 15:09:33 betti (5) #98

Tegnap néztem a filmet, és kifejezetten figyeltem erre, szerintem igenis látszik, h nincs jól. Nehézkesebben mozog, és (persze csak így, másodszor nézve, tudva, h mi a helyzet) érződik, h picit kíméli magát, nincs jól. De valóban, ha először látja az ember, vagy ha nem figyel erre, akkor nem tűnik fel, mert totál nincs kihangsúlyozva. No de pont az a célja, h a nő ne is vegye észre.

előzmény: JeszKar (#42)

2018-03-18 14:29:41 csabaga (5) #97

Ez most komolyan fontos, a porfészek közepén kié az állomás? A tulaj meggazdagodásra számít feltéve, ha időben felépíti. Egyébként miből vett meg mindent ez a csóró? Szerintem ő egy ügyes "spekuláns", nagy pénzt akar szakítani, de inkább megöletik. Az is komikus, mikor az özvegyétől fillérekért akarják megvenni a földet. Ha valóban fontos, Harmónika vérdíjból jövő licitjére rá kellene ajánlani és már meg is van. Morton egyszerűen sajnálja a pénzt. Frank is csak egy dollárral igér rá később.

előzmény: BonnyJohnny (#96)

2018-03-18 13:28:36 BonnyJohnny (5) #96

Mi akadálya van annak, hogy Morton szép pénzért felvásárolja azt a földet?
Nem adták el.
Egyébként is, ha az a terület nem Mortoné, nem megy tovább az ország érdekét szolgáló vasút?
De, csak akkor nem Mortoné a haszon. Többször is elhangzik, hogy a vasút az közeledik. Időre kell megszerezni azt a földet (illetve időben el kell kezdeni az építkezést).
A vasút tehát mindenképp ott menne át, csak nem mindegy, hogy lenne-e ott állomás, és kié.

előzmény: csabaga (#95)

2018-03-18 13:13:31 csabaga (5) #95

Mi akadálya van annak, hogy Morton szép pénzért felvásarolja azt a földet? Szerintem semmi, csak olcsóbb megöletni a tulajdonost, aki pont a pénzre számítva vette meg ezt a területet. Egyébként is, ha az a terület nem Mortoné, nem megy tovább az ország érdekét szolgáló vasút? Én ezt továbbra is bosszúfilmnek látom, amire a rendező sok minden egyéb "mondanivalót" rápakolt, de a szememben a hangulata és nem ezek teszik a filmet zseniálissá.

előzmény: BonnyJohnny (#94)

2018-03-18 12:57:03 BonnyJohnny (5) #94

Szerintem Harmonika, de még Cheyenne sem olyan, mint Frank. Bár mind a hárman ennek az ősi fajnak a tagjai, de más-más értékrenddel bírnak. Ennek az ősi fajnak sajátos erkölcsei szerint a gyilkosság nem feltétlenül bűn. De vannak különbségek. Harmónika csak azokat öli meg, akik megérdemlik (és, hogy ki érdemli meg, azt ő dönti el... persze ez vitatható morálisan... de mindegy). Cheyenne már a szabadulásáért is képes ölni, és nyilván, ha útjában állnak... de ártatlanokat nem öl. Frank ellenben még egy gyereket is mosolyogva lő agyon.

Morton már egyértelműen egy új faj. De vadkapitalista. Azaz gátlástalanul átgázol mindenkin, aki az útjában áll. Hol befolyását használja, hol vagyonát... és, ha nincsen más út, akkor az ősi fajhoz fordul segítségért, akik megteszik azt, amit ez az új faj már nem. A vicces, hogy a két faj kölcsönösen lenézi egymást.

Még viccesebb, hogy Frank próbál az új faj tagja lenni, de rájön, hogy az nem az ő világa. Cheyenne és Harmónika azonban nem akar ennek az új fajnak a tagja lenni. Ők inkább menekülnek előle, ameddig lehet.

Jill pedig valóban az átlagember nézőpontja, aki tehetetlenül nézi, hogy az ősi faj tagjai összecsapnak a feje felett. Próbál túlélni, próbál alkalmazkodni... néha... áldozatokat is hozni, hogy ne legyen áldozat.

előzmény: Tenebra (#92)

2018-03-18 12:56:32 csabaga (5) #93

Az ideológiai részbe nem megyek bele, ez itt sohasem foglalkoztatott. Viszont most néztem újra az Üldözőket és a film fele üresjárat.Felesleges szerelmi szál, a Ford filmekben szokásos vicces, félnótás karakterekkel. A James Stewart westernekben is a főszereplő rendre egy mániákus, aki néha alig különbözik a "rosszfiúktól".Leone abban más, hogy a korai filmjei után a bosszú motivumba belekeveri az üzletet, a forradalmat, a maffiát.

előzmény: Tenebra (#92)

2018-03-18 12:08:59 Tenebra (5) #92

Ez nem fasisztoid ideológia, hanem annál sokkal korábbi dolog. Ez az amerikai exepcionalizmus, a "manifest destiny" egy fricskája. Én úgy tudom, Donati erősen baloldali volt, Leone meg ekkorra már rég kiábrándult a szocializmusból is, több interjúban is anarchistának vagy apolitikusnak nevezte magát. Ez a filmje tele van finom ironikus jelenettel. Persze az ember elsőre úgy nézi, hogy ez egy gyönyörű, megható klasszikus western, azonban ha többször megnézzük, akkor rájövünk, hogy univerzumok választják el a John Wayne-féle westernektől. Minden westernben alap, hogy a hős és a negatív hős között van valamilyen szimpátia, valamilyen kölcsönös tisztelet éppen azért, mert egy régebbi, egyszerűbb világ képviselői, melyben a vadon törvényei (ha úgy tetszik: a darwinizmus) uralkodtak: a szívósabb és erősebb maradt talpon, leszámolt a gyengébbel. Ez minden westernnek alapszabálya. Donati és Leone nyilvánvalóan azért erősítettek erre rá, azért hangsúlyozták ki ilyen végletesen, mert erre akarták ráirányítani a figyelmet, hogy a westernben megjelenő ideológiának vannak szociáldarwinista vonásai pont azért, mert a westernmítosz éppen a pionírok és a vadászok szívósságát ünnepli. Elég elolvasni Theodore Roosevelt elnök Winning of the West című könyvét, abban ő még levezeti, hogy mitől kiválasztottak és felsőbbrendűek az amerikaiak. Ő képviseli a progresszív elméletet, miszerint ezek az értékek átmenthetők a modern világba is. A vadnyugat hőskora című film pont erről szól didaktikus záróképével. Viszont van az a populista nézet, miszerint a Vadnyugat végével, a "frontier" lezárulásával az igazi értékek is eltűntek, ami épp a hideg üzletemberek miatt lett így, akik kisajátították maguknak a földet. A westernek általában ezt a két nézetet egyesítik. Hogy fasisztoid? Lehetséges, hiszen a fasizmusnak is a (szociál)darwinizmus az alapja. De akkor az egész amerikai kultúra és mitológia az, hiszen a kivételes kitartás és erő egyenesági következménye az, hogy ma van egy bár betegeskedő, de még mindig világhatalmi pozícióban levő Egyesült Államok.

Egyébként én sokadszori megtekintés után az érzem, hogy az alkotók senkit sem tartanak jónak vagy rossznak. Sőt Morton, Frank és a Harmonikás (meg Cheyenne) ugyanúgy nem illenek bele a fejlődéselvű történelemképbe. A csaj, a Jill illik bele, mert ő megtanul adaptálódni, de én az esetében is azt érzem, hogy csak és kizárólag azért képes talpon maradni, mert szép nő, és mert mint a cselekmény során is láthattuk, ez motiválja a férfiakat. Hatalmas iróniának fogom fel ezt is, és sokadszorra tényleg az egészen inkább nevettem, mintsem hősies mítoszként értelmezzem. Elég csak a karakterekre nézni, mint egy-egy eltúlzott karikatúrája annak, amit a westernekben láttunk. Sőt a film stílusa is az. Ha megnézünk egy tipikus John Wayne-filmet, abban nincsenek üresjáratok, hanem elmés, tökös dialógusok és akció. Itt meg a film rögtön azzal nyit, hogy egy szőrös, ápolatlan gyilkos egy legyet próbál elkapni a pisztolyának a csövével. :D :D De visszatérve a karakterekre: Harmonika annyival jobb Franknél, hogy őt Frank megkárosította rákényszerítette, hogy megölje a bátyját. De amúgy szerintem ezt leszámítva semmivel sem különb nála, ezért is van ez a párbeszéd a film végén. Sőt ha nem lett volna köztük ez a konfliktus, akár még egy oldalon is harcolnának a vasúttársaság ellen. Pont úgy, ahogy azt majd az Egy marék dinamitban teszi a két főszereplő a mexikói zsarnok esetében. Ráadásul Frank és a Harmonika ugyanúgy erőszakot tesznek Jillen. Persze mentegetni lehet a Charles Bronson-figurát, de szerintem ő sem volt kedvesebb a nővel a cselekmény során. Ugyanakkor Morton meg nem egyértelműen negatív figura. Számomra kifejezetten tragikus az ő sorsa. hiszen a profithajhászás mellett az óceán megtekintése egy őszinte motiváció volt számára. Mikor a pocsolyában fetrengve hal meg, az nemcsak ironikus, de tragikus jelenet is,
hiszen látjuk, hogy törik össze egy ember álma.


Tehát én úgy érzem, hogy Leone és Donati itt nem azonosulnak, nem azonosítanak az Amerika-mítosszal, hanem külső pozícióból tekintenek erre az egész erőszakkultúrára, és Amerika megszületésére. Ez a külső pozíció pedig a Jill szemszöge, ő az egyetlen olyan karakter, aki igazából elszenvedi ezt a történelmi fejlődésfolyamatot, és rezignáltan szemléli, hogy a férfiak hogyan dulakodnak egymással pénzért, hatalomért, személyes bosszúért. Az alkotók ezzel éppen fityiszt mutatnak ennek az egész szociáldarwinista manifest destiny-ideológiának, hiszen arra mutatnak rá, hogy az Egyesült Államok nem úgy született meg, ahogy azt a klasszikus romantikus westernek bemutatják, hanem gyilkosságok és hatalmi harcok során. Elég összevetni a filmet John Ford Acélparipájával, amiben szintén transzkontinentális vasút építése zajlik. Ott egyértelműen a pozitív fejlődés áll a cselekmény központjában, melyet épp a főszereplők segítenek elő, a gátlástalan kapitalisták és az indiánok egyaránt hátráltatnak. Itt viszont, a Volt egyszer egy Vadnyugatban igazából nincs fejlődés, mert a fejlődést a vasútépítés szimbolizálja, aminek ugye az az ára, hogy aki nem hajlandó behódolni Mortonéknak, az meghal. Morton a technika szimbóluma, akinek a régi világ erőszakkultúrájára van szüksége ahhoz, hogy elérje célját. Leone és Donati ezzel éppen azt hangsúlyozzák, hogy a régi, "fasisztoid" világ és az új világ között nincs különbség, nincs fejlődés, csak az eszközök és a kapzsiság, a hatalomvágy, az erőszak mértéke változott.

előzmény: betti (#91)

2018-03-18 11:19:04 betti (5) #91

Bocs, lehet, h azóta reagáltak erre a kommentedre, nem vettem észre, úgyhogy hadd tegyem meg én :)

Nem érzem benne az általad említett "fasisztoid" megközelítést, az említett párbeszédben sem, egyszerűen nem hiszem, h ott Harmonika arra célozna, h Mr. Morton ne számítana embernek attól, h az olyanokat (akiknél csak a fizikai erő, fizikai képességek számítanak) "ősi fajnak" nevezi. Hiába úgymond "ősi faj" ők ketten, igencsak lényegi különbség van köztük erkölcsi téren, és igenis mindkettejüknek nagyon is számít az "üzlet", értenek is hozzá vmelyest, szépen kilogikázzák, miért fontos Brett McBain földje stb. Ősi faj? Frászt. Alapvetően (ilyen alapon) az összes szereplő (McBain is, Jill is stb) pénzt akar, még Harmonika a legkevésbé. Nem hiszem, h a általad idézett párbeszéd az a párbeszéd lenne, ami elárulja a rendező ideológiai alapvetését...

előzmény: puttancsospeti (#12)

2018-02-06 16:53:44 Patrik9898 (?) #90

Szerettem ezt a filmet nagyon megdöbbbentem amikor lekéstem az utolsó vetítésről

2017-07-11 09:39:41 BalaKovesi (5) #89

Űgy tűnik Leone erre a filmre találta meg igazán a stílusát. A Dollár trilógia is zseniális, de a Volt egyszer egy vadnyugat übereli azokat a filmeket is.

Azt hittem hiányozni fog Eastwood, de már örülök hogy nem szerepelt a filmben. A természetes lazasága annyira nem illett volna bele ennek a hangvételébe, mint amennyire beleillik a Dollár trilógiába. Ha már hangvétel: Annak is örülök, hogy komolyra vették az egészet. Az Eastwood filmekben volt a farokméregetésnek egyfajta bája (Eastwood szivarozik, fél óránként lazán benyög valamit, vagy például a Pár dollárral többértben a ,,kalapellövős" párbaja az öreg fejvadásszal), de jó hogy ebből kihagyták azt a fajta farokméregetést (vagy legalábbis komolyra vették). Itt inkább tűnnek a westernes elemek zsigerinek, életszerűnek, nem pedig csak stílusjegyeknek, amiknek kötelezően benne kell lenniük a filmben.

A jelenetekbe meg egyszerűen beleszerettem. A nyitójelenet olyan hangulatot alapoz meg a filmnek... Sok nagytotál, nulla zene, víz cseppen... A háttérben valami hang ritmusra hallatja nyikorgó énekét, újra víz cseppen. Aztán megjelenik egy harmonikás férfi, és belefúj hangszerébe... Zseniális. A főtémák gyönyörűek, ott vannak Morricone legszebb szerzeményei között. Csak akkor van zene amikor muszáj, és ez jól áll a filmnek.

Már így is ötöst adnék a filmre, de az i-re a végső párbaj teszi fel a pontot. Az a jelenet felér egy hasbarúgással, hatalmas érzelmi töltet. Nem tudom hogy nyerhet-e értelmet bosszú, de itt annyira átérezhető, annyira a földbetipor... Alatta a zenével ez az eddigi legjobb és egyben legsokkolóbb párbajjelenet amit láttam (bár hozzátenném nem láttam sokat). Hasonlóan jó jelenet van a Pár dollárral többértben is, de ez még azt is kenterbe veri.

Gyönyörű, komoly, szívbemarkoló és emlékezetes film ez, westernes utazásom eddigi legjobbja. Talán top 10-es lesz nálam.

10/10

2017-02-19 17:53:19 BonnyJohnny (5) #88

Magán vasútépítő lehet. Olyan értelemben, mint egy részvénytársaság feje (vagy "csak" ügyvezetője), aminek nyilván sok befektetője van a nagyvárosokban. És láthatóan a halála után zavartalanul folytatódik is a munka. Akkoriban egyébként több társaság foglalkozott vasútépítéssel, amelyek később hatalmas konszernek részei lettek. A filmben látott útvonal is jóval a transzkontinentálistól délre lehet, valószínűleg a nagy marhatartó államokat kötné össze a nyugati parttal. Több ilyen törekvés is volt akkoriban.

A farmot meg nem magának vette Harmónika.

előzmény: csabaga (#87)

2017-02-19 17:39:03 csabaga (5) #87

Egy kérdés.

A farm valójában Harmónikéáé,ő vette meg Chayenne vérdíjából,Morton elől Jilltől.Akkor a végén mi is van,elmegy,mindenről lemondva?Hivatalosan,jogilag is kellene.:)

Ez a Morton voltaképpen kicsoda?Magán vasútépítő?Ez méregdrága dolog,bőven belefér a szükséges telkek megvétele,sőt nálunk a tulajok tülekedtek,hogy az ő területükön menjen a vasút és még ők fizettek ezért...

2017-02-19 16:25:27 csabaga (5) #86

Ráadásul nekem mindkét film a rövidebb változatában tetszik jobban,így még feleslegesnek is érzem ezeket a változatokat.

előzmény: Dezsmant (#85)

2017-02-19 16:13:04 Dezsmant (5) #85

Akkor szerencsére nem láttam egyiket se új szinkronnal de am se néztem volna meg.

2017-02-19 15:32:00 BonnyJohnny (5) #84

A 100-as listába meg 200 jelentkező lenne. :) Szerintem ugyanolyan nehéz. Egy időben csináltam, de belegabajodtam, és feladtam. Most már nem mondok olyat, hogy legjobb film (szerintem az lehetetlen), hanem, hogy TOP10-es film, de azt is mondom 20-30 filmre. :D

előzmény: ChrisAdam (#83)

2017-02-19 15:26:37 ChrisAdam (5) #83

Kő esett le a szívemről, egy pillanatra meg is állt és eszeveszetten rohantam a kitiltó gomb után, de szerencséd... ;) Amúgy ha már Top 10-es lista: Negyedik éve tervezem már, hogy csinálok egy listát, de minduntalan belegondolok, már fáj a dilemma, hogy mit hagyok ki: lehetetlen. De egy 100-as listát lehet, hogy egyszer csinálok, ahhoz viszont még többet kell látnom!

előzmény: BonnyJohnny (#82)

2017-02-19 15:24:09 BonnyJohnny (5) #82

Kösz, hogy szoltál! :)
Valószínűleg mellé kattintottam valaminek. (Mobilon könnyen megesik.)
Amúgy igen. Legjobb Leone, legjobb western, és legjobb filmek között nálam. Azt, hogy top10, nem mondom, mert a top10-emben van vagy 20-30 film... :D

előzmény: ChrisAdam (#80)

2017-02-19 15:13:36 csabaga (5) #81

A hosszabb változat miatt kellett az új szinkron.Akárcsak a Jó,a rossz... esetében.A minőség már más kérdés.

előzmény: Dezsmant (#78)

2017-02-19 15:12:10 ChrisAdam (5) #80

Jól látom, hogy az ott egy kettes a neved mellett?? :O Háromszor megnéztem, hogy jó film topikjában járok-e vagy ez valami Asylum-paródia, aminek ugyanez a címe... Korábban még úgy vallottad, a legjobb 10 film közt van!

előzmény: BonnyJohnny (#79)

2017-02-19 15:05:11 BonnyJohnny (5) #79

Dehogynem. A 48 órát és a Beverly Hillsi zsarut is újraszinkronizálták.

előzmény: Dezsmant (#78)

2017-02-19 14:00:29 Dezsmant (5) #78

Egyszerűen érthetetlen, hogy mért kell újra szinkronizálni a filmeket egy fosra, elvileg nincs sok munkájuk a szinkron színészeknek, de ez túlzás. Egy csomó filmet meg azért nyomatnak újra, hogy a káromkodásokat szar beszólásokra váltsák, pedig sok film pont a trágár beszédtől lesz vicces, pl 48 óra 1,2, Beverly hillsi zsaru, pénz beszél, halálhágó, shop stop 1-2 és még sorolhatnám, szerencsére a pénz beszélen kívül a többit még nem merték ujra szinkronizálni.

2017-02-19 09:38:17 Ugor (5) #77

Gyalázatos egy szinkronnal ment, de még így is... imádom!

előzmény: noresz02 (#76)

2017-02-19 09:09:20 noresz02 (5) #76

Akkor már ketten biztos néztük, ugyanis nálam tök ugyanígy történt tegnap este. És nekem is pont a 3. percre sikerült odakapcsolnom.

előzmény: Ugor (#75)

2017-02-19 01:08:52 Ugor (5) #75

Most volt a Dunán. Véletlenül vettem észre az első képsorokat. Ott ragadtam a TV előtt. Csak a végén jöttem rá, hogy sürgősen ki kellett volna mennem oda, ahová indultam. Ez egy ilyen film. Pedig már hányszor...

2016-07-14 21:29:00 kobretti88 (?) #74

Új szinkron készült hozzá a teljes változat miatt, mert az eredeti szinkron a film vágott változatához készült.

Claudia Cardinale Kéri Kitty
Henry Fonda Reviczky Gábor
Jason Robards Gáspár Sándor
Charles Bronson Fekete Ernő Tibor
Gabriele Ferzetti Csankó Zoltán
Paolo Stoppa Gyürki István
Keenan Wynn Szélyes Imre
Frank Wolff Háda János
Lionel Stander Papp János
Marco Zuanelli Mészáros Máté

2016-01-06 16:29:50 purplerain (5) #73

Úgy tudom, hogy a film egy jelentős részét Európában vették fel, tehát ez lehet a megoldás. Még jó, hogy az emberek 99%-a nem ért a vasúti kocsikhoz és sínekhez :)

előzmény: Charlie O'Brian (#72)

2016-01-06 15:09:51 Charlie O'Brian (5) #72

A western számomra kb. ismeretlen műfaj, nem igazán kötött le eddig. Ezért a tudatosabb filmnézést műfaj királyával kezdtem, ezzel a filmmel. Jól döntöttem! Kétségtelenül ötös. Tartalmas kikapcsolódás volt.

Igazi érzelmi hullámvasút a film. Szívszorítóan szomorú, megható, szép és végtelen feszült részek szervesen kapcsolódnak egymásba. Aki a mozgókép kultúra iránt kicsit is érdeklődik, annak kötelező darab!

Nincs hibátlan film. A vasúthoz valamennyire értő embernek nyilvánvaló, hogy nem USA és nem western szerelvények láthatóak a filmben, hanem európai kocsik. A mozdony szépen meg lett csinálva, de pl. a kéttengelyes teherkocsi elég gyanús, meg kapcsolók és ütközők teljesen mások a két kontinensen, de természetesen erősen hajaz a szerelvény a western szerelvényekre. A vonat hangja csodálatos, ahogy az egész film is. Ez a "hiba" számomra nem von le a film értékéből.

2015-10-19 22:37:23 Ugor (5) #71

Ez szép volt! És igen, így van!

előzmény: from hell (#70)

2015-10-19 21:17:27 from hell (5) #70

A 2001 után egy újabb felejthetetlen moziélménnyel lettem idén gazdagabb. Köszönöm!
Kubrick mesterművéhez hasonlóan Leone klasszikusát is majd tíz éve, szinte gyerekként láttam először és eleddig utoljára. Így még nagyobbat szólt a mozivetítés! A Puskin félig megtelt Metropolis teremében bár páran végigkapirgálták a popcornos bödönt a mozitörténelem tán leghosszabb és leghatásosabb nyitójelenete alatt, de utána elfogyott a muníció és egész korrektül kibírták a majd három órát. A vetítés végén a mellettem helyet foglaló két legalább 80 (!) éves idős hölgy érdeklődve kérdezte, hogy egy magamfajta fiatal, hogy bírta ki mocorgás, pisikaki és okostelefonozás nélkül ezt a filmet. Mosolyogva válaszoltam, hogy egyrészt nincs okostelefonom, másrészt van egy piszok apám, aki fokozatosan ilyen és ehhez hasonló filmeken nevelt fel, illetve nem először láttam a művet, nem véletlenül tévedtem be.

Kedves moziszeretők! Ha tehetitek feltétlen menjetek el egy vetítésre amíg még adják, ha eddig nem tettétek volna, mert magam is majdnem kihagytam, pedig az egyik legszebb élményt kaptam amit moziterem adhat. Belátom friss az élmény, de a Jó a rossz...és az amúgy szintén zseniális társai közelébe sem érnek ennek a gyönyörűen megkomponált csodawesternnek. Még több régi klasszikust a mozikba léccilécci!

Ja és még valami: Claudia Cardinale...

2015-10-19 20:30:15 csabaga (5) #69

Talán az olaszoknál létezik.Most olvasom,nyolc leforgatott jelenet volt még.Az egyikben Harmónikát gyanúsítják a mészárlással és a serif megvereti.Bronson a halottak szelleme lett volna.Ezért nincsen saját neve,feltűnően nem fél a haláltól,ez megmaradt.

előzmény: Korben (#67)

2015-10-19 19:36:22 zetor (5) #68

23-tól az újonnan megnyílt Art+Cinema-ban is vetítik.

2015-10-19 19:07:00 Korben (?) #67

És tudja vki h mi van az 1 órával hosszabb változatban? (ami szerintem beszerezhetetlen, bár imdb szerint is létezik)

előzmény: csabaga (#66)

2015-10-19 17:11:29 csabaga (5) #66

Tudod,hogy a filmnek elméletileg létezik még egy órával(!) hosszabb változata is?

Chayenne halála engem továbbra is zavar,bár belenyugszom,de minden előzmény nélkül jön.Ha mondjuk azért halna meg,mert Frank golyója őt találja el...
A sziklaszirtnél játszódó rész nem illik a filmbe,(Morton mit keres ott?),és megszakítja Frank és Jill jelenetét.
Bronson hosszadalmas feltápászkodása meg a lövések közötti rövid átmenetet hosszabbítja meg két jelenet között.Ráadásul nekem akkor meglepetés volt,hogy később kiderül,életben maradt.

előzmény: Tenebra (#65)

2015-10-18 23:36:45 Tenebra (5) #65

Igen, szerintem is tök fölöslegesen visszapakoltak pár jelenetet, amelyek csak megtörik a film ritmusát. (Pl. az elején túl hosszú volt Charles Bronson cseszekedése a sebével.)

Egyvalami tetszett jobban Cheyenne halálát szerintem igen is meg kell mutatni, mert így jön ki az, amiről a film szól: a Vadnyugatnak annyi, és vele a westernhősöknek is.

előzmény: csabaga (#64)

2015-10-18 17:04:55 csabaga (5) #64

Én még moziban láttam első alkalommal,és szerintem a rövidebb változat a jobb,de már írtam korábban róla.:)

előzmény: Tenebra (#63)

2015-10-17 00:19:38 Tenebra (5) #63

Kiváló volt moziban újranézni. Újabb rétegek tárultak fel előttem e filmet látva. Elképesztő, mennyire egyszerűen el lehet mesélni az alaptörténetet, mégis milyen komplex.

És ez azon kevés filmek egyike, amiben minden karakter nagyon tetszett, és még a leggecibb Frank is valamilyen szinten szánható - ugyanakkor pedig nincs jó és rossz ebben a filmben (Jill sem az a kis naiv szépség, aminek látszik.)

Kedvencem továbbra is Morton. Zseniális az ő tragédiája. Hogy csak el akar jutni a tengerhez, az óceánhoz de a köpönyegforgatása nem jár sikerrel, így egy pocsolya jut neki csupán. Mélyen tragikus, átérezhető emberi sors az illúziók totális szertefoszlásáról, a valóság keménységéről. Leone csak az ő sztorijában szépen összefoglalta a mítosz és a valóság feszültségét.

A zenéről már szólni sem kell. Moziban még hipnotikusabb, még inkább átütő erejű.

2015-09-30 01:19:01 kircsia (5) #62

Igen, hatalmas élmény.

előzmény: Korben (#61)

2015-09-25 20:24:14 Korben (?) #61

Valaki látta moziba az újrabemutató kapcsán?

2015-09-23 19:38:36 Korben (?) #60

imdb.com szerint van a filmnek egy 229 perces változata is? Látta azt vki? Tud róla vki vmit?

2015-06-10 17:20:51 purplerain (5) #59

Hmmm, köszi!

előzmény: Ágó (#58)

2015-06-10 15:58:43 Ágó (5) #58

Pl. Filmvilág

előzmény: purplerain (#57)

2015-06-10 12:54:39 purplerain (5) #57

A hírre gondoltam drágám :D

előzmény: acidphase (#55)

2015-06-10 11:19:02 Tenebra (5) #56

Kötelező.

előzmény: Ágó (#53)

2015-06-10 10:34:01 acidphase (5) #55

ez egy film, úgyhogy leginkább megnézni tudod majd :D

előzmény: purplerain (#54)

2015-06-10 06:25:34 purplerain (5) #54

Tyűűűűűűűű azannya! Ezt hol tudom elolvasni??

előzmény: Ágó (#53)

2015-06-10 01:13:49 Ágó (5) #53

A klasszikusok újra mozivásznon sorozat keretében szeptember közepétől ismét gyöngyvásznon Leone klasszikusa! Remek!!! :)

2013-11-22 19:01:42 lonecoyote (5) #52

Bár nagyon szeretem a Dollár-trilógiát, mégis úgy érzem, hogy a Volt egyszer egy vadnyugatra fejlődött ki teljesen Leone stílusa. Itt már az érzelmesség és a durvaság éppúgy váltakozik, mint a totálképek és a premier plánok vagy a fojtogató csend és a megrázó zene. Morricone valószínűleg a legjobb szerzeményét írta ehhez a filmhez, ha van értelme egyáltalán ilyesmit mondani. Nem hiszem, hogy előtte bárkinek eszébe jutott volna egy történelmi korban játszódó film zenéjébe elektromos gitárt rakni. Elmondva teljes képtelenségnek hangzik, mégis tökéletesen működik.

A színészek egytől egyig remekelnek. Igaz ugyan, hogy Bronson és Fonda részéről nem volt szükség nagyon komoly színészi alakításra, de a jelenlétük annyira erős, hogy arra tényleg csak a zseniális a megfelelő szó. A történet lassan, méltóságteljesen hömpölyög. A hangulat annyira erőteljes, hogy minden pillanat ajándék, amit a filmben eltölthet az ember. Igazi hősköltemény, eposz, amit itt láthatunk félistenszerű hősökkel, egy mítikus világról és a benne zajló küzdelemről.

Ahogy minden olasz westernt, ezt is a spagetti kategóriába szokták sorolni, de szerintem nem igazán állja meg a helyét ez a besorolás. Itt a jó már nem egy maréknyi dollárért vagy pár dollárral többért száll be a küzdelembe. Számára már nincs jelentősége a pénznek. Ő már "igazi" jó, nem félig-meddig az, bár a fehér ruhája azért poros egy picit, végül is ő sem makulátlan. Nem változik viszont az, amit már megszokhattunk Leonétól, hogy egyszerre egy nagyon szépen elmondott mesét és magát a valóságot láthatjuk. Ezért "Volt egyszer egy" és ezért "vadnyugat" a cím.

Érdekes, hogy a pozitív befejezés csak látszólag pozitív, a világ rendje csak látszólag áll helyre. Hősünknek nem marad helye a világban, amit megmentett, sem a jószívű banditának. Így végül mégis egy szép, de szomorkás finálét kapunk. Azért Harmónika az ajtóban, miután kinézett a pusztaságba, még mond annyit a "Visszajössz még valamikor?" kérdésre, hogy "Valamikor..." Fájdalmasan szép pillanat.

2013-03-21 10:45:29 mephisto5 (5) #51

az örökké visszatérő fődallam a Dollár-trilógiában zseniális volt, itt viszont számomra egy kissé a giccsre hajaz.

2012-10-18 17:22:18 csabaga (5) #50

Egyébként végül is jó,hogyChayenne halála belekerült,így legalább van valami támpont a vasúti kocsiban történtekre.
Régebben azt hitem,Frank emberei ölték meg egymást és Mortont.

2012-10-17 18:15:02 csabaga (5) #49

Igazad van,bár a moziban ezt a csapzottságot a szökésnek tudtam be.Mivel ott nem halt meg,így ez az érzés valahogy örökre bennem maradt.

előzmény: w.e.g.a. (#48)

2012-10-17 17:02:48 w.e.g.a. (5) #48

Hasonlítsd össze a jelenetet amikor először jelenik meg a McBain farmon, illetve mikor a párbaj előtt teszi ugyanezt. Mindkétszer Jill nyit neki ajtót, gyakorlatilag ugyanaz a jelenet, ám tisztán lehet látni a különbséget: az utóbbi alkalommal sokkal sápadtabb, haja csapzott, mozdulatai fáradtnak tűnnek, az egész ember inkább emlékeztet egy öreg csövesre mint egy karizmatikus banditára.

előzmény: csabaga (#47)

2012-10-17 16:24:39 csabaga (5) #47

Mielőtt meghal,elmondja hogy Morton lőtte le,bár van olyan változat,ahol csak a halála látható.Mikor azt láttam,elsőre arra gondoltam,Frank golyója találta el,annyira nem látszott Jill házában haldoklónak.

előzmény: Dynast Grausherra (#46)

2012-10-16 19:31:32 Dynast Grausherra (5) #46

Cheyenne kiszabadításának megszervezése elég jól be van mutatva. Látszik, hogy az emberei jegyet vesznek a vonatra. Igaz, hogy ebben Harmonikának nincs sok szerepe, de én úgy vettem ki, hogy ők ketten szövetkeztek, hogy megszerezzék a pénzt Jill számára, és Cheyenne ezért előre elkészítette a szökési tervet. Harmonika végülis a Cheyennért kapott vérdíjért vásárolja meg a területet, amit aztán Frank tisztes haszonnal kiegészítve meg akar venni tőle.
Azt nem is tudtam, hogy van olyan verzió is, ahol Cheyenne életben marad. Pontosabban nem mutatják, ahogy meghal. Amikor először láttam, addig logikáztam, amíg arra jutottam, hogy Morton vagy valaki Morton csapatából lőtte le, mert az egész történetnek csak így van értelme.

előzmény: csabaga (#45)

2012-10-16 16:55:47 csabaga (5) #45

Ha nagyon belegondolok,mikor a lovon megjön a töltés mellett,látszik,nincsen jól.

Még egyszer belenéztem.A sherif elküldi Yumába,mivel ott vastagok a falak és sok az őr.Utána a lovon látjuk újra.Elég sok minden kiesett.

Ráadásul nem világos Harmónika szerepe sem.Tényleg feladja azt,aki megmentette az életéta pénzért cserébe?A történet logikája szerint ha igen,neki kellene kiszabadítania.Akkor meg bűnpártoló,hiszen Chayenne-t tényleg körözik.Valahogy nem áll össze a mese...

előzmény: JeszKar (#42)

2012-10-16 16:49:19 csabaga (5) #44

Igen.A film a halála nélkül is működik.Talán azért szeretem ezt jobban,mivel elsőre a moziban így láttam.Utána a tévében az "ágyjelenet" már megvágva ment már le.
Szerintem ha Chayenne halála benne van,akkor kellene valami előzmény,mivel így tényleg egy kicsit a semmiből jön.


Összesen öt verzióban láttam a filmet és ebben nincsen benne az eredeti európai változat.

előzmény: JeszKar (#42)

2012-10-15 19:07:27 Heted-Hét-Határ (5) #43

Vagy épp ez benne a csattanó? Ez a váratlanság?

előzmény: JeszKar (#42)

2012-10-15 18:19:42 JeszKar (5) #42

Cheyenne halálával csak az baj, hogy addig semmi jele nem volt annak, hogy megsérült. Megérkezik, kávét kér, cseveg, majd ellovagol és meghal.
Mondjuk számomra ez az egyetlen hibája a filmnek.

előzmény: Dynast Grausherra (#41)

2012-10-15 18:09:43 Dynast Grausherra (5) #41

Cheyenne halála szerintem illik a film végkicsengéséhez, végig az érződik, hogy a régi vadnyugatnak lejárt az ideje, jönnek új Mortonok, a Cheyenne-Harmonika-Frank típusú kalandoroknak leáldozott. Harmonika sem tud megmaradni Jill mellett, ő nem az új, felépülő világba való.
Nekem kifejezetten tetszett a film töredezettsége, amikor először láttam, érdekes, hogy a hosszabb már mennyi mindent a helyére tett. Morton jelenete volt nagyon zavaró, de aztán rájöttem a jelentőségére, amikor Frank elmondja neki, hogy milyen védtelen a vasúti kocsi nélkül, és kirúgja alóla a mankót. Ez lehet az igazi oka annak, hogy Morton lefizeti Frank embereit, hogy lőjék le a főnöküket.

előzmény: csabaga (#40)

2012-10-15 16:53:40 csabaga (5) #40

Érdekes,hogy a film első Európában bemutatott változata rövidebb volt,mint a későbbi magyar mozis verzió.
Hiányzott belőle az a rész,mikor a nő a farmra kocsizik és megállnak a kocsmánál.Más kihagyott jelenetekkel ellentétben ez veszteség a történet szempontjából,hiszen ott sok minden történik.

A többi kimaradt és később visszarakott jelenetért kevésbé kár.

Chayenne halála egy kicsit felesleges,kilóg az alapvetően optimista befejezésből.
A szikláknál játszódó rész sem tesz sokat hozzá a filmhez,csak kissé feleslegesen kihozza Mortont a vasúti kocsiból.A film elején Harmonika talpra állása a lövöldözés után szintén nem hiányzik.

Viszont leforgatták,de végleg kimaradt a vasúti kocsiban játszódó mészárlás.Ráadásul semmit sem tudunk meg arról,Chayenne hogyan lépett meg a rendőröktől,csak úgy előkerül a semmiből.
A film töredezett szerkezetű a hosszabb változatban is./spoiler]

Valahol olvastam,a rendező 3 órásra tervezte eredetileg.Azzal a játékidővel vélhetően minden szál el lett volna varrva.

2012-10-05 17:27:12 csabaga (5) #39

Mivel állítólag a zenéhez írták a filmet...

Az addig mindenféle mellékszerepeket játszó Bronson itt kezdett belekerülni a bosszúálló szerepbe.
Majd jött a konkrét Bosszúálló és nem volt menekvés.
Egyre sematikusabb szerepeket kapott,egyre gyöngébb filmekben,bár ismerjük el,nem volt egy nagy színész.

előzmény: dorothygale (#37)

2012-10-05 10:38:10 Tenebra (5) #38

Nekem pont a zene a problémám. :D Nem az, nagyon jó, de nagyon az arcába nyomják a nézőnek, és túlságosan is uralkodóvá válik néha. Illetve ugyanazokat a témákat ismételgetik, ami 2 óra 50 perc után kicsit már unalmassá válik.

2012-10-05 08:30:04 dorothygale (5) #37

Irtó jó a film zenéje....mindeggyik passzol jelenetéhez.

2012-10-04 23:35:05 Marquez (5) #36

Mind a zene ,mind a képi világ elképesztően zseniális.
Már a Dollár Trilógiában is kitűnt a gyönyörű fényképezés.
Sergio Leone-ban 4-edszerre semm csalódtam.
Henry Fonda szerintem fantasztikus mint főgonosz.
De ami nálam nagyon megnyomta ezt a mesterművet az az utolsó jelenet ,és alatta a "Man With A Harmonica" tétel. [link]

De abban is az a legnagyobb amit Harmonica tesz Frank-el a halál beállta előtt.Így ő is átéli azt a szenvedést amit Harmonica-val tett.

2012-09-15 14:24:26 gomez1000 (4) #35

Morricone zenéje nélkül sokkal gyengébb lenne a film, mert az csillagos ötös.

2012-03-23 22:29:06 dorothygale (5) #34

Irtò jò a filmzene Ennio nagyon tud s nèha mozdulatokkal , mimikàval sokkal többet lehet mondani, mutatni, megjeleníteni mint szavakkal....s ez a film èkes pèlda rà....

2011-11-28 16:31:53 Dynast Grausherra (5) #33

Utólag jutott eszembe, mennyire hasonlít Morton karaktere egy valós történelmi személyhez, Pierre-Paul Riquethez, aki a Canal du Midit építtette. Riquet nagy álma volt a több száz mérföldes csatorna, ugyanúgy, ahogy Mortonnak a két partot összekötő vasút, és egyikük sem élhette meg, hogy a nagy mű elkészüljön. Arra viszont sehol sem találtam rá utalást, hogy Sergio Leone felhasználta volna ezt a történetet.

2011-11-27 21:57:17 Dynast Grausherra (5) #32

Zseniális, mesteri film. Hangulatát tekintve megelőzi a Jó, a Rossz és a Csúfot is, bár engem erősen emlékeztetett rá. Mintha az ottani három főszereplő mellé megkaptuk volna a Szépet is (Claudia Cardinale). Charles Bronson rejtélyes karaktere hasonlít Clint Eastwood szerepeire, a Rossz egyértelműen Henry Fonda volt, Jason Robards pedig kizárásos alapon a Csúf. Mondhatnánk, hogy a Dollár-trilógia negyedik darabja. Olórin írta a Pár dollárral többért topicjában hogy a Dollár-trilógia az egyetlen, amelynek minden része jobb az előzőnél. Én ezt továbbfejlesztem úgy, hogy ez az egyetlen trilógia, amelynek a negyedik része is zseniális.

2011-08-26 00:36:51 Tenebra (5) #31

Fasza film, csak néhol ne lenne olyan nyálas az ezerszer ismétlődő betétdal miatt (is). De Bronson és Fonda párharca kiváló. Jó mindkettejüket ilyen züllött szerepben látni. Mert hát Harmonika sem komplett, úgymond, hiszen egy elég szótlan, mogorva pisztolylövész, aki akár a klasszikus(abb) westernek gonosza is lehetne, s csak a bosszúja hajtja előre. Mintegy mellékesen segít, véletlenül. Fonda pedig zseniális. Végre nem egy patyolat igazságosztó, hanem a kőkemény főgeci. (Állítólag nagyon rosszul volt ettől a szereptől, el sem akarta vállalni - mégis szerintem ez állt neki a legjobban Tom Joad után. )

Meg persze Ennio Morricone zenéje is kiváló, csak az a nyáladzsá ne lenne...

2011-06-03 23:08:45 pimpi (5) #30

Nos, gondolom mindenki tűkön ül, h megtudja mi lett elbaszva. Ez már az eddigi hozzászólásokból is kiderül. Nálam 2:17:54-nél kezdődik az a jelenet, amikor a kamerát elfelejtik kameraként használni. Persze ettől még imádom a filmet.
Amikor a főgonosz végiglovagol a töltésen. ez az
butítsátok fekete-fehérre, megéri!!!

2011-04-03 21:21:36 pimpi (5) #29

elnézést kérek mindenkitől akiknek a szíve egyik csücske kuroszava amiért elküldtem a picsába. valójában arról van szó, hogy a fekete-fehér múvik közül az ő képei tetszettek a legjobban de amikor ezt megnéztem színek nélkül (pff) leesett az állam és ez jutott eszembe.

a japán mestertől még mindig nem bírtam végignézni egyfolytában 1 filmet se (bár a testőr majdnem meg volt), ezért a kritikával - ha lehetek ilyen nagyképű - még kivárok.

egyébként elrontott jelenetek igenis voltak benne. az operatőr legnagyobb érdeme, h a fókusz mindig ott volt ahol kellet legyen - akár folyamatosan változva - de az x-edik jelenetnél - ezt majd pontosítom - úgy kezeli a kamerát mint egy túrista.

selyen pedig pontosan olyanra sikerült ami miatt kuroszavát nem bírom, fárasztóan teátrális.

mindennek ellenére az egyik legnagyobb film szerintem.

2011-03-18 14:27:37 BonnyJohnny (5) #28

Jó, hogy vannak olyan filmek, amikben sokadszorra sem csalódik az ember. Számomra ez a film olyan. Ráadásul újabb és újabb szépségeket találok benne minden megtekintés után.
Szerintem a legjobb western, és Leone legjobbja. Mindkettőben a Jó, a rossz és a csúfot előzi meg nálam.
Nekem TOP 10-es film.

2011-03-11 18:33:23 pimpi (5) #27

válaszolni fogok mindenre, kuroszavára az ikiru topicban, de most elájulok ha nem baj
ha valaki veszi a bátorságot, h megnézze fekete-fehérben tolja föl a kontrasztot úgy kb 10÷al, a háttér be fog égni de még így is megéri
szvsz

2011-03-11 09:42:53 Olórin (5) #26

Ha volt valaha rendező, akinek kurvára nem kellett elbújnia, sehova és senki elől, akkor az Kurosawa.

előzmény: pimpi (#24)

  • 1
  • 2