The Last Days on Mars (2013) ☆ 👁

Mars - Az utolsó napok

(Ruairi Robinson)

angol-ír horror, sci-fi, thriller

2,5
★★☆☆☆
149 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2015-04-09 13:36:30 Nordbright (3) #22

Szinte lehetetlen megnézni manapság olyan filmet, ami ne zombi fordulatot venne. Ennyire nincs már új téma?

előzmény: Karesz84 (#21)

2015-03-15 12:09:55 Karesz84 (2) #21

Már nagyon irritáló a baktériumos fertőzéses sci-fi sztorik tömkelege.
Ez a film pedig gyenge próbálkozás. Szinte minden mozzanata meglepetés
nélküli és minden részletét láttuk már jobb minőségben.

2015-03-11 20:58:31 Leo_Stotch (1) #20

Ez még gyengébb mint az Európa vagy az Apollo.. Sőt, így már azok kicsit jobbnak is tűnnek .. Egyszerűen semmi nincs, amiért szeretni lehetne. A háromból viszont mekkora klasszikust lehetne összerakni..

2015-03-10 22:49:20 Nordbright (3) #19

...Hogy törném el a kezét annak aki a rángatózó kameramozgatásos, villódzó, sötét/poros stb. filmezési technikát behozta a köztudatba. Hogy az miért jó, ha nem látunk a pörgősebb jelenetekből semmit?
Ja persze, mert úgy egyszerűbb leforgatni, nem kell bajlódni ezernyi aprósággal.
Ettől függetlenül egy átlagos űr sci-fi. Rossznak nem mondanám, igaz eredetinek sem. Eléggé kiszámítható, több jelenetnél előre mondtam, hogy mi fog történni. Viszont ha tényleg alacsony költségvetésű a film, akkor ahhoz képest szépen megoldották a feladatot.
De már rohadtul unom, hogy a csapból is zombik folynak. Nem lehet filmet csinálni valami másféle "ellenségképpel"? Az utóbbi 5-10 évben alig van film (sci-fi) ami ne zombisodásba torkollana előbb vagy utóbb.

2015-03-10 08:45:20 ipartelep (4) #18

Nekem tetszett. Izgalmas volt. A sokat emlegetett filmzenét viszont egyszerűen meg sem hallottam. De ez jobb is. Van egy film, amely egy másik bolygón játszódik, a szereplők életveszélyben vannak, és akkor közben szól a zene, a ZENE? Ez ugye úgy hülyeség, ahogy van. Vagyis a zenehallgatást én automatice kikapcsoltam, egyszerűen nem vettem tudomást róla, hogy a sok kalamajka közepette még a zene is szól.
Hogy nem eredeti a film? Hát istenem, ez megesik jobb társaságban is - ahogy mondani szokás. Még Bunuel, vagy Fellini sem csinált mindig eredeti filmeket. És egyáltalán: mi az, hogy eredeti, mitől eredeti valami? Pontosan ilyen film még sosem volt ugye. Tehát ebből a szempontból egyedi, eredeti. És olyan film sincs a világon, amelyben ne lennének olyan elemek, amelyek más filmekben is voltak már. Vagyis ebből a szempontból meg semmi sem eredeti. A Solarist 2x filmesítették meg, és mind a kettő film jó is, de valójában egyszer sem filmesítették meg (Lem is ezt mondta), mert az eredeti regény megfilmesíthetetlen, egyszerűen, és főleg nem arról szól, amiről a filmek. Sajnos van ilyen műfaji különbség is.
Hogy reális-e? Először is, kérdés, hogy egy filmnek mennyire kell reálisnak lennie. Azért ha filmet nézünk, akkor tudjuk, hogy ez nem a rögvalóság, vagyis mindig egyfajta idézőjelbe tesszük a dolgot, úgy nézzük -nem várjuk el tőle a teljes realitást. Ennek az is az oka, hogy a rögvalóság sokkal kevésbé dramatikus, sűrített, kihegyezett, érdekes, és sokkal inkább szürkébb, unalmasabb, esetlegesebb, szétszórtabb, mint egy film. Pontosan arra szolgálnak a művészet eszközei, hogy a valóság unalmát, és véletlenszerűségeit a műben sűrítsék, színesítsék, dramatizálják. Vagyis más műfaj, mint a valóság, és egy hiperrealista valósághű film (természetesen hiperrealistán valósághű időfolyammal) nagyon unalmas lenne. De mi azért nézünk filmeket, hogy ne unatkozzunk.
Hiány van igazán jó, ütős sci-fikből. És hiány is lesz, mert nagyon nehéz olyat csinálni. És bármit is csinálnak, mindig lesz valami hiba benne. Ha nagyon realista lesz, akkor unalmas. Ha nagyon kalandos, akkor meseszerű. Ha nagyon akciós, akkor sablonos, utánzó. Stb. Úgyhogy nem kell telhetetlennek lenni. Ez egy viszonylag jól megcsinált, viszonylag izgalmas film volt. Több ilyet!

2014-10-15 22:02:24 hellasverona (3) #17

Egyszer nézhető, felejtős film.

2014-09-08 07:05:16 Ubul (3) #16

kicsit zavarban vagyok az osztályzatnál, mert sokakkal egyet tudok érteni, hogy ez egy rossz film. De még se tudok rá haragudni (kivéve, ha megnéztem volna a film előtt a trailert :D ), mert nem sokat vártam tőle, kivéve a zenét, mert már Dió jóvoltából meghallgattam az egész playlistet, és abban igazat adok neki, hogy tényleg jó zenéket szedtek össze a film alá.

Liev Schreiber-t sajnálom kicsit, hogy egy ilyen "ócska" filmben kellett szerepelnie, de erről már nem feltétlen ő tehet (nameg gondolom a Ray Donovannal van főleg elfoglalva), hogy a film buta. Bár, ahogy elnéztem, nem erőltetik ránk a butaságot, egyszerűen túl klisés, bejáratott dolgokkal dolgozik, sajnos viszont inkább rosszul, mint jól.

Annyiból talán pozitív, hogy nem kezdtek el foglalkozni a baktérium eredetével, mibenlétével, inkább csak a túlélés volt a fontos, bár ez lehet akár negatívum is néhány ember számára.

A látvány engem megfogott, bár ez főleg a felrobbantott kutatóbázisnál tetszett, ott inkább már olyan Dead Space hangulat áradt, ahogy Liev járkált a törmelékek között beöltözve, mintsem egy Mars-béli kutatóbázisra

A szinkron viszont szörnyű...tényleg, senki se nézze meg szinkronnal, mert olyan, mint ha a szinkronszínészek nem is látták volna közben a filmet. Nem egyszer volt olyan, hogy Liev beszélt "magyarul" de közben már rég meg se szólalt, meg kb mint egy robot, úgy beszélt. Bár nem emlékszem, milyen az eredeti hangja, legutóbb a Ray Donovannal próbálkoztam be, de már annak is bő 1 éve, azóta nem láttam semmiben se, de lehet adok egy újabb esélyt a filmnek, immár eredeti hangokkal.

Szóval ami pozitívum (lehet egyeseknek)
+ egyes szereplők (de nem a színészi teljesítményük :D )
+ zene
+ látvány
+ a film hossza (bár ez relatív, nálam azért elég gyorsan eltelt a film)

negatívumok részemről
+ egyes szereplők :D és itt már a színészi játékuk is
+ szinkron (bár ez nem a film hibája)
+ a film egyszerűsége és bejáratott kliséi/sablonossága

szvsz egy Apollo 18-at vártam volna tőle vagy egy Europa Report-ot A kutya se gondolta volna, hogy zombi feelingje lesz az egésznek, az ilyen filmeknél szeretem ha kevesebbet mutatnak, a kevesebb néha több, és itt relatíve igaz lett volna.

Kihagyható, de egyszer azért meg lehet nézni véleményem szerint. De csak akkor, ha nincs más nézni való, és adja valamikor a Film+ :)

2014-09-07 12:12:53 kovi1970 (3) #15

Az elején olyan érzésem volt, hogy nem-e láttam-e már ezt a filmet? Pedig biztos, hogy nem, de valamelyikre nagyon hasonlított.

Óriási baki, hogy amikor kiderül valami baktérium fertőzte meg őket (legalábbis akiken látszott is) nem rendelték el rögtön a karantént. E helyett mindegyik azon kapart hogy visszajusson a Földre.
Ezek után a zombikat már meg sem említem.

2014-08-30 09:02:57 opposition (3) #14

Nagyon jó színészek játszanak ebben a filmben nem is rosszul. A látvány se rossz. Az eredetiség azonban valóban nagyon hiányzik belőle. Kár érte, mert egy rendes ötletből, egy rendes forgatókönyvvel ezzel a gárdával nagyon lehetett volna dobni.

2014-04-16 19:01:57 [: Azuroo andrew :] (2) #13

Minden eredetiséget nélkülöző sci-fi, melynek minden fordulata kitalálható, de ettől még egyszer nézhető a műfaj rajongóinak; csak ne nyúlva ennyire közvetlenül az Alien első két részéből - olykor konkrét beállításokat.

10/4


2014-04-06 22:58:49 Calavera (?) #12

jó volt ez, azért az 5.5 elég satnya, és annyira egyáltalán nem volt tré
vasárnapi estére tök jó:)
a díszlet tényleg jó volt,

2014-02-17 21:22:44 Dió (3) #11

A film olyan amilyen, de a ZENÉJE még egy hónappal a megtekintés után sem bír lemászni a playlistemről. Max Richter azon nagyon kevés jelenlegi filmzeneszerző között van, akire nem csak érdemes, de kötelező odafigyelni!

2014-01-22 22:57:27 CrazyBoy (2) #10

A díszletek jók voltak, és a díszletek, de ezt már mondtam...

2014-01-16 09:26:48 ChrisAdam (?) #9

Most a Gravityt várom, hogy kijöjjön normális minőségben.

előzmény: HejjaX (#8)

2014-01-16 00:02:43 HejjaX (2) #8

A lényeg, hogy nézz filmeket :) Ha ezt, hát ezt. Nem túl jó film, de hátha újra beszippant a mozi varázsa.

előzmény: ChrisAdam (#7)

2014-01-15 21:42:36 ChrisAdam (?) #7

Ó, mért van az, hogy a sok rossz vélemény és átlagok ellenére a sok jó film mellett mégis ez érdekel engem? :D

2014-01-07 10:10:12 tomside (2) #6

Hát pedig ez egy szar. Hiába vagyok - különösen a sci-fikkel - elnéző, ez egy rossz film. Sem a látvány nem ad semmit, sem az izgalmi faktor. Egyszerűen nincs miért élvezni.

2014-01-04 14:03:00 Jason13 (4) #5

Úgy tűnt, 2013 a mozizás szempontjából a sci-fi éve lesz és annak ellenére, hogy sokan csalódtak a "termésben", én a legtöbb darabbal jól elvoltam. Például a Feledés szerintem egész korrekt lett, ahogy Kirk és Spock közös kalandja is (Sötétségben: Star Trek), de a szörnyes-robotos Tűzgyűrű is kifejezetten tetszett. Bár, azért megtudom érteni azokat, aki fanyalognak, hiszen ezek mellett sok más igényes filmet nemigen mutattak be, legalábbis a hazai vetítőtermekben. De azért érdemes szétnézni az alacsonyabb költségvetésű alkotások között is, mivel ilyenek is készültek idén a témában, ilyen például a The Last Days on Mars, ami első blikkre egy kevésbé eredeti, de annál szórakoztatóbb űrhorrornak tűnt.
A történet (SPOILER következik) a Marson játszódik (SPOILER vége), ahol is egy kutatócsoport utolsó napjába kapunk betekintést. Hőseink nagy erővel készülődnek már a hazautazásra, de két fickó még utoljára kimerészkedik a terepre, ami végzetes következménnyel jár, hiszen olyan felfedezést tesznek, amely még a Földi életre is veszélyt jelenthet.
Még mielőtt sokan arra gondolnának, a forgatókönyvet az utóbbi 20-30 év legjelentősebb sci-fijeiből ollózták volna össze, leszögezném, a film egy novella feldolgozása. Mondjuk azt már nem tudom, mikor íródott, így tényleg lehet az, hogy a szerző innen-onnan merített ihletet, de ezt már az okosabbakra bízom. A lényeg az, hogy tényleg felbukkannak a cselekményben olyan részek, melyek ismerősek máshonnan, nekem például a Prometheus és az eredeti A dolog ugrott be legelőször.
Ennek ellenére nem rossz kis történet ez, sőt, azoknak szerintem kifejezetten tetszeni fog, akik nem voltak odáig a fentebb már említett Alien előzményfilmért. Mégpedig azért, mert ott kissé túl lettek bonyolítva a dolgok, itt sokkal egyszerűbb válaszokat kapunk a kérdésekre.
Ám engem mégsem a sztori fogott meg, hanem a kivitelezés. Annak ellenére, hogy ez egy pofátlanul olcsó alkotás, egész jól el lett kapva benne az atmoszféra. Bár a Mars felszínén látszó jelenetek elég snasszra sikerültek (még a vörös szűrű használata sem nagyon látszik, pedig azt erőteljesebben is lehetett volna alkalmazni), a kutatóbázis belseje kellően ki lett dolgozva, ahogy a különböző maszkok is, sőt, még a CGI effektek is egész jók.
A színészi játékot sem érheti panasz, egész ügyes alakításoknak lehetünk szemtanúi. Elsősorban Liev Schreiber-t említeném meg, aki lehet nem a leghíresebb sztár, de kifejezetten tehetséges és itt is hozza a formáját. Mellette itt van Elias Koteas is, aki ugyan nem tölt sok időt a képernyőn, de legalább addig is profin végzi a dolgát.
Amin meglepődtem az az, hogy elvileg PG-13-s besorolást kapott a film, de mégis tartalmaz véres képsorokat. Persze, nincs premierplánban belezés, de azért néhány ínyencség így is belefért, ezek se lettek rosszul megcsinálva.
Összességében ez egy bőven vállalható darab, ami nem sok eredetiséget és új ötletet tartalmaz, de legalább hangulatos és szórakoztató, köszönhetően a tehetséges színészeknek, a fülbemászó zenei aláfestésnek és a viszonylag jó látványnak. És végtére is, a befejezés miatt sem tudok haragudni erre a filmre, mert azzal mintha az alkotók is arra céloznának, nem akartak ők megreformálni a műfajt, csak kihozni a kevés büdzséből annyit, amit lehetett és helyenként megidézni a klasszikusokat. Ez pedig sikerült nekik.

2013-11-28 16:20:28 ChYga (2) #4

Tetszettek a plakátjai, így megnéztem. Bár ne tettem volna.

2013-11-12 21:40:24 johnnymoore (4) #3

A maga könnyed műfajában kitűnő kis sci-fi-horror. Élveztem.

2013-11-09 18:12:04 deniro2 (3) #2

A klisék ellenére nem volt ez rossz film.

2013-11-07 20:24:29 Rorschach (1) #1

Nagyon szerettem volna szeretni, de nem lehet. Nincs miért. Tényleg nincs.