Under the Skin (2013) ☆

A felszín alatt

(Jonathan Glazer)

amerikai-angol-svájci dráma, horror, sci-fi, thriller

3,3
★★★☆☆
207 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-03-05 09:32:52 ChrisAdam (3) #30

Van az a fajta öncélú művészfilm-fajta, amikor már szinte megkérdőjelezhető, hogy az alkotás azért készült, hogy a nézőjét szórakoztassa/gondolkodtassa/bármilyen agyi cselekvésre késztesse. Viszont titokzatos elvontságával nagyon eredeti akar lenni, nagyon különleges és ezáltal teljesen kizárja nézőjét a sztoriból. E film tökéletesen ilyen, egy remek atmoszférát vonultat fel, Scarlett Johannson zseniális, de a történet, a filmes eszközei, maga mint film szépen fel van áldozva a hatásvadászat, a művészieskedés oltárán, így aztán fogd a büdös semmit, fogd meg jól és közben zavarjon, hogy ez lehetett volna sokkal-sokkal jobb és több.
És tulajdonképpen azért, mert a film valóban egyedi és különleges élmény (?), tényleg nem lehet rossz, hiszen a filmműfaj tág határait feszegeti, kísérletez, alkot, csak lehetett volna úgyis feszegetni a dolgokat, hogy abból ki is alakul valami. Ez így egy "oké, hát mit kezdjek ezzel".

2018-03-02 00:30:56 saatonda (?) #29

kellemesen nyomasztó atmoszféra, pár szuggesztív jelenet/kép, érdekes megoldások (pl. rejtett kamerás felvétel mikor a főszereplő elesik), de sajnos a történet eléggé banális, a külső-nőiség-idegenség téma is valami polkorrekt bárgyúságra fut ki ami végül egészen kínos (mikor meglátjuk mi van a felszín alatt), ill. vannak benne tényleg feleslegesen "művészieskedő" jelenetek, rögtön a nyitójelenet. és túl sok a tkp. értelmetlen meztelenkedés
élvezhető annak akit beszippant a hangulata és a képi világa, de a "felszín alatt" nem túl sok minden van...
mondjuk 7/10

2018-03-01 22:55:38 ryood (2) #28

a könyvet ajánlom a figyemedbe nagyon, a regényt, ami alapján készült ez a fertelem..
na, az egy valódi remekmű.

előzmény: ChrisAdam (#27)

2018-03-01 22:48:49 ChrisAdam (3) #27

Kifogott ez rajtam, egy óránál már minden bajom volt, pedig általában állom a sarat. Holnap adok még neki egy esélyt, most meg gurgulázok egy Jóbarátokkal, hogy ne képzeljem ezt a valóságot sivár pusztaságnak és boldogtalan szürkeségnek.

2017-01-08 16:50:38 berto (1) #26

Mintha Johansson filmográfiáját akartam volna megtekinteni, mert sorozatban három olyan film került elém, amiben ő játszik, helyesebben csak szerepel, mert színészi játékról csak nagy jóindulattal lehet írni. Ezt a filmet csak azért kínlódtam és tudtam végignézni, mert az alapját képező nagyon jó regényt olvastam, de ha nem így lett volna az első 10 perc után egész biztosan abbahagyom. Egyszerűen nem értem, hogyan egyezhetett bele Michel Faber, hogy a regényét így meggyalázzák! Óráknak tűnő snittek, melyekben semmi nem történik, Johansson a fekete parókában szinte minden jelenetben bamba nőimitátornak tűnt, az idegőrlő elektronikus kísérőzaj, és még hosszan tudnám a kifogásaimat sorolni, de ez a filmnek nevezett förmedvény nem éri meg. A könyv maradandó élmény, a film viszont rémálmaimban se jöjjön elő.

2016-10-09 12:48:38 The Cortez (4) #25

Nagy ritkán az ismert hollywoodi színészek is szerepet vállalnak 1-1 elvont művészfilmben. S. Johanssonnak nem volt nagy szakmai kihívás ez az alkotás, mert ugyanazt kellett csinálnia, mint a többiben: némán bambulni. Tehát csak azért kellett Ő ide, hogy nevével és testével el lehessen adni ezt a szürreális sci-fit.
A mozi leginkább David Lynch műveihez hasonlítható, vagyis nem érteni, hanem ˝érezni˝ kell. Kegyetlenül nyomasztó a hangulat, és darkos a képi világ. Akad több olyan retinaingerlő vizuális effekt, amilyet a Mátrix óta nem láthattunk, és hozzá még durván elvont zene is társul.
Aki szereti a szürreálist, a trip-szerű filmélményeket, vagy csak kíváncsi Scarlettre meztelenül, az tehet vele egy próbát.

2016-02-26 10:27:07 Prüstü (4) #24

Nekem, hozta, amit elvártam tőle. Több helyen olvastam olyan véleményt, hogy művészieskedő, meg lassú. Én inkább nevezném egy mindfuck, igazi meditatív hangulattal, és görbe tükröt mutató fontos tartalmi elemekkel rendelkező filmnek. Az operatőri munka külön zseniális, a vizuális effektek is profik, a zene meg nagyon vágott ehhez a komor világhoz. A finálé már-már dogmafilmes kirohanása, ahogy az égő idegen kifut az erdőből a mezőre, abszolút monumentális volt számomra.
A színészi játékok is rendben voltak, nem csúsztak ki a szerepkörből, végig hozták az azt érzés, hogy valódi idegeneket látok a képernyőn.
Kifejezetten egyedi alkotás.

2015-03-01 17:03:37 Corso666 (2) #23

Ezekre az idegtépő zenékre kapott díjat? Párszor már a falat kapartam :S

2015-01-20 15:54:32 MicaHiro (2) #22

Sajnos az ilyen jellegű, történettel nem nagyon rendelkező, inkább hangulatával operáló filmek nem szoktak bejönni nekem. Ám ez a film ebből a szempontból kivétel, mert kb. a 2/3-áig beszippantott a világa. Viszont kb. onnantól, hogy Scarlett karaktere elmenekül a hegyekbe, az addig szépen felépített atmoszféra semmivé foszlik, és marad az üresség.

2015-01-20 15:53:40 MicaHiro (2) #21

Sajnos az ilyen jellegű, történettel nem nagyon rendelkező, inkább hangulatával operáló filmek nem szoktak bejönni nekem. Ám ez a film ebből a szempontból kivétel, mert kb. a 2/3-áig beszippantott a világa. Viszont kb. onnantól, hogy Scarlett karaktere elmenekül a hegyekbe, az addig szépen felépített atmoszféra semmivé foszlik, és marad az üresség.

2014-07-26 12:22:56 HejjaX (3) #20

Ez a kép nem a filmből van. Persze Scarlett ettől még nem rossz nő, csak rossz színész. Amúgy hála Istennek a "<40kg" manapság már nem szépségideál, a nőn legyen mit fogni, ebben egyetértünk.

2014-07-26 10:05:17 Olórin (5) #19

Persze, hogy így fest a filmben is, ez a kép a filmből van:)

előzmény: deathcode (#17)

2014-07-26 08:54:13 ryood (2) #18

jogos :) de azért ez szerintem ahhoz kevés, szóval meglepődnék (vagy mégsem?) ha kultfilmmé válna.

előzmény: Olórin (#16)

2014-07-26 07:21:31 deathcode (?) #17

Pedig a barátom az, aki odáig van a teltebb idomokért, formákért, én meg csípőtájékon szinte bármelyik nőből bírnék faragni...
Ha így fest a filmben is, most akár 10%-kal is nőttek a megtekintés esélyei :))
Bár a fenti komám szerint az Enemy túlontúl művészieskedő, szerintem meg tökre nem az, szóval valószínűleg nekem meg ez lesz egy kicsit sok (avagy kevés).

előzmény: Olórin (#14)

2014-07-26 01:42:55 Olórin (5) #16

Honnan tudod, hogy nem lesz kultfilm?:)

előzmény: ryood (#15)

2014-07-26 00:08:24 ryood (2) #15

távol áll tőlem a "könyv jobb, mint a film" féle hasonlítgatás (gyakorlatilag teljesen értelmetlen) de most elolvastam a regényt, és egészen lenyűgözött. nagyon ajánlom, mindenkinek, ki különleges/szokatlan írott csemegére vágyik. ledöbbentem, hogy a filmben mennyivel "kevesebb" (szinte semmi se) lett megjelenítve a tartalomból. így még bosszantóbb az egész, mert akár kultfilm is születhetett volna..
esetleg lerövidítve, video-installációként működhetne, de filmnek borzasztó kevés sajnos.

2014-07-25 23:12:26 Olórin (5) #14

Hát nem tudom, azért akinek ez dagi, az lehet, hogy a kelleténél egy kicsit jobban beszopta a médiában sulykolt (<40kg) szépségideált.

A film amúgy furcsán szép, felkavaró és megfoghatatlan. Igaz, hogy megfejtenivaló nincs benne, de a sajátos szemszög és az atmoszféra kettőse nekem simán eladta a filmet.

előzmény: deathcode (#6)

2014-07-23 15:20:57 HejjaX (3) #13

Nekem pont Scarlett Johansson pucér teste volt csalódás, alaposan kigömbölyödött, semmi igazán szemrevalót nem fedeztem fel benne. Az alakítása meg pont olyan, amilyen lenni szokott, de ezúttal a kifejezéstelen arcú idegen eljátszása "testhez illő" volt számára.
A "percekig" mutatott sétálások, hóesés meg hasonló Tarr Bélás jelenetek engem nem zavartak, de aki irtózik a művészfilmektől, annak valóban nem ajánlott az Under the Skin. Én majdnem rányomtam a 4-est, de aztán rájöttem, hogy az erős hangulatot inkább a különleges skót tájak, az ottani időjárás, köd, állandó eső okozzák és nem a rendező, bár kétségkívül vannak benne parádés beállítások. Összességében szerintem megéri megnézni, de csak egyszer.

előzmény: Jason13 (#12)

2014-07-23 15:08:39 Jason13 (2) #12

Be kell valljam, nem vagyok oda a művészfilmekért. Én leginkább a könnyedebb szórakozás jegyében születő alkotásokat preferálom, de azért néha próbát teszek néhány nehezebb mozival is. Ilyenkor viszont megválogatom, mi elé ülök le, például Lynch agymenéseit és az azokhoz hasonló szösszeneteket általában szeretem.
Jonathan Glazer elvont sci-fi thrillere is azt sejtette első blikkre, hogy sikerül majd megbirkóznom vele, bár megtekintését elsősorban nem azért vállaltam be, mert érdekelt a témája. Nem, az ok Scarlett Johansson volt, aki ugye többször is megválik ruhaneműitől a játékidő során. Hogy emiatt megéri rászánni 108 percet az Under the Skinre? Mindjárt kiderül.
A történet igazából az 1995-s Lény átirata is lehetne, hiszen itt is egy női bőrbe bújt idegen lény terrorizálja a férfi populációt. Azonban míg Roger Donaldson filmje egy könnyed szörnyes horrormóka, addig ez egy elképesztően elszállt művészmozi. És ezt most mindenki vegye komolyan, mert itt igazából normális sztori sincs, pedig a forgatókönyv egy regény alapján íródott.
Engem már ez nagyon zavart, hiszen még a legelborultabb Lynch alkotások is nyújtanak kapaszkodókat a nézőknek, így azok esetében valami összeállhat a fejünkben a megtekintés után. Ez a furcsaság viszont semmi mentőövvel nem szolgál, így bennem csak a női főszereplő meztelen teste maradt meg a stáblista legördülése után.
Na, meg persze az érzés is ott motoszkált bennem, hogy erre aztán kár volt időt pazarolni. Pedig a technikai oldal egész jó, az operatőri munka például dicséretre méltó, ahogy a minimalista zenei aláfestés is. Ez a két tényező együttesen megteremt egy elég nyugtalanító, depresszív atmoszférát, amit a rendező egyáltalán nem használ ki. Bezzeg hosszú vágatlan képsorokból szép számmal akad, de ezek rendkívül unalmasak, én néhol már fizikailag szenvedtem az eseménytelenségek miatt.
Mondjuk már a kezdés se piskóta, percekig csak villódzó fényeket és furcsa tárgyakat láthatunk és mikor már azt hihetnénk, elindul a cselekmény, jön a hasonlóan "pörgős" folytatás. Azaz Scarlett kisasszony rója Skóciát, néha megáll fickókkal beszélgetni, egyet-kettőt el is csábít, majd felviszi őket magához és ott véget vet az életüknek. A "lakásban" játszódó képsorok még nem is rosszak, kár, hogy az első áldozat eltüntetése után ezek a jelenetek is unalmassá válnak.
Összegezve a dolgokat, ez egy nagyon elvont művészi agymenés, amit csak azoknak tudnék ajánlani, akik szívesen néznek éjjel-nappal cigarettafüsttől bűzlő szobájukban Tarr Béla filmeket. Mindenki más óvatosan közelítsen felé, szerintem jobban megéri Johansson néni pucér megmozdulásait külön megnézni, mint ezt a filmet azért a pár percért.

2014-07-21 14:49:24 nygaben (4) #11

Valóban nem rossz, de azért nem is a műfaj legjobbja szerintem (nálam a Solaris az etalon a témában), és a filmnyelv se olyan radikális mindent egybevetve. Kicsit kidolgozatlan és vázlatos az alapkoncepció, és inkább az első óra az, ami jobban sikerült, ami érdekesebb és hangulatosabb számomra. Főleg a zene, az nagyon sokat tesz hozzá. De nem mondom, hogy kihagyott ziccer, mindenképp érdemes megnézni.

előzmény: tristram (#10)

2014-07-12 17:13:34 tristram (5) #10

Briliáns, megelőzte a híre, de így is nagy hatása van. Adaptáció, és szerencsére a regényből szinte semmit nem használ, leszámítva az alapszituációt. Minden idők legjobb filmjei között fogjuk szerintem emlegetni később, egyedül az utolsó 30 perc, ami talán kicsit csalódás, egyáltalán nem rossz, de ott tesz egy lépést a konvencionális elbeszélői nyelv felé, miközben addig egy igazán radikális mozit láthatunk. Ezt talán nem kellett volna, hiszen addig olyan lenyűgöző, szinte semmihez sem hasonlítható filmes tapasztalat, amit elég egyszer látni, hogy utána soha ne felejtsd el. Szerintem senki nem került még ennyire közel ahhoz, hogy kívülállóként ábrázoljon minket, embereket, ezért is sajnálom az utolsó fél órát, amikor mintha ezt feladná. Még sokszor meg fogom nézni.
93%

2014-07-12 11:41:15 AtomAti (3) #9

"scarlett johansson pedig igazán kiválóan hozza az üres, igazán semmilyen bambaságot.." Ő ilyen szerepekben "erős" :)

előzmény: ryood (#5)

2014-07-12 09:39:12 ryood (2) #8

most foglalta össze nekem valaki a könyv tartalmát, és ledöbbentem..mert egy egészen koherens, komoly tartalommal rendelkező történetről van szó, és ezek után még bosszantóbb, hogy ebből a filmben szinte semmi sincs ott..lynchtől meg azért szerintem ez messze van..bár a hangulat/atmoszféra erős, nem igazán fejez ki semmit vagy csak valami nagyon zsigerit, ami kevés..

2014-07-10 19:14:09 ifj. Ó. Posszum (5) #7

Gondoltam, hogy nagy átlagban meszelni fogjátok :)
Aki ki van éhezve már egy új Lynch filmre, vagy egy szürreális filmtripre, az veselkedjen neki. Sőt, gendereseknek mindenképp ajánlott!

Nyomokban történetet is tartalmazhat...

2014-07-09 20:53:07 deathcode (?) #6

Muszáj e hasábokon megosztanom egy barátom megjegyzését a filmről, a film megtekintése után kb egy héttel:
wazz, én nem tudtam hogy a s johansson van a under d skinben
nem ismertem fel
még szentségeltem is hogy találtak egy dagi B kategorias scarlettet


Ez azért elég sokat elárul Skarlát "bájairól', nemde? :)

2014-07-09 16:10:42 ryood (2) #5

tipikus példája a "művészieskedő" filmnek..csak jóindulattal kap tőlem kettest..a képi világ néhol egészen lenyűgöző, és az elején, ahogy indul, az atmoszférára se lehet panasz. aztán fokozatosan romlik, romlik, és romlik..minden a filmben..imdb szerint "önfelfedezés" hát ebbe aztán bármit bele lehet magyarázni, annyira semmitmondó "neszesemmifogdmegjól". a vége felé már nagyon vártam, hogy vége legyen, annyira idegesítő volt az egész. scarlett johansson pedig igazán kiválóan hozza az üres, igazán semmilyen bambaságot..

2014-07-03 10:08:54 Simpleton Larry (1) #4

Sokat halljuk, hogy a kevesebb néha több. Ez a film emlékeztetett arra, hogy akkor bizony a több többnyire több. Inkább próbál különcködni, művészieskedni, hangulatteremteni, mint filmnek lenni, mesélni.

2014-07-02 23:25:15 gomez1000 (3) #3

A Michael Faber magyarul is megjelent regényén alapuló realista sci-fiben Scarlett Johansson egy földi nő testébe bújt űrlényt játszik... Johansson egy tavalyi interjúban elejtett egy megjegyzést a filmmel kapcsolatban, még pedig azt, hogy "gyakorlatilag nincs benne megírt párbeszéd".
Tulajdonképpen igazi sztorija nincs, ami van, azt 3 mondatban össze lehetne foglalni. Egy nagyon lassan kibontakozó sci-fivel van dolgunk, és igazából egész jó hangulata van. A minimális költségvetés ellenére van benne fantázia, és látvány is. Angliában és Skóciában forgatták, a jellegzetes skót beszéd, a hangulatos skót tájak és épületek azért dobnak a hangulaton. Eredeti akar lenni, de a kevés párbeszéd, és az elnyujtott jelenetek miatt számomra néhol kissé idegtépő volt, ám néhány résznél úgy éreztem zseniális megnyilvánulásokat látok. Kellett volna a készítéshez még több pénz, jobb vágó, és izgalmasabb jelenetek. Egy összetettebb forgatókönyv sem ártott volna. Kár érte, mert sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből.

2014-05-25 13:48:21 James Watherbee (3) #2

Londonban ment a mozikban...

előzmény: Umberto (#1)

2014-04-24 21:47:22 Umberto (?) #1

Ezt a filmet hogy tudtátok megnézni?