RoboCop (2014) ☆ 👁

Robotzsaru

(José Padilha)

amerikai akciófilm, krimi, sci-fi, thriller

2,8
★★★☆☆
391 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-27 19:11:02 ragyoti (4) #46

Rosszabbra számítottam az értékelések alapján. Egész elfogadható film. Más a célja és az üzenete, mint az eredetinek, de magában megáll szerintem. Ez eredetiben a sötét jövőt a korlátlan bűnözés okozza, ebben viszont a torzító média és a kielégíthetetlen profitéhségű megavállalatok. A sztori ennek megfelelően lett kialakítva. Első nézésre ment a 4-es.

2017-03-18 14:31:10 Dangar (3) #45

Úgy tudnám összevetni a régi Robocop-ot ezzel az "új" Robocop-al, mint embert a robottal: utóbbiról ordít a steril hi-tech, szépen csillog, látványosabban dolgozik - viszont nincs lelke, nincs benne a tűz.
Én ezt éreztem ezzel az update Robotzsaruval kapcsolatban, és ha a remake-ek sorsa az, hogy az eredetijével ütköztessük (márpedig az), nálam Verhoeven nyert, jókora fölénnyel, de azért nem első menetes kiütéssel.

A látvány természetesen sokkal letisztultabb, stop-motion megoldásoknak, festett bábuknak már nyomuk sincs, az alaphelyzet és a sztori is logikusabb(nak hat). Az új Robotzsaru-szerelés, no meg a jármű is ultra badass, persze a régi, ikonikus Fordokat azért nem übereli. Nekem valamiért az is kimondottan tetszett, hogy Murphy robotként is emberien reagált a sérülésekre: felnyögött, ha meglőtték stb., de azt hiszem, ennyiben ki is merült a pozitív mérleg, mert...
...Kinnaman-t sajnos a legkevésbé sem találtam hitelesnek. Nem láttam az - amúgy láthatóan robbanásálló... - arcán sem a rendőrt, sem a családapát, sem a robotot, és főleg nem a vívódó hibridet. Egykedvűen viselte a "robo-ruhát" és slussz. A többiek tették a dolgukat, de a karakterek így is meglehetősen üresek és súlytalanok (különösen a gyengusz Clarance 2.0 és a Murphy-család tagjai, akiket mintha 2 perccel a casting után dobtak volna oda a kamera elé). További negatívum, hogy - nyilván üzleti megfontolásból - totál minimálra vették az eredeti védjegyévé vált nyers gore-t, és az akció sem igazán erős - viszont legalább több az automata fegyver, melyek használatát ráadásul végre Robo sem veti meg!
A Novak-műsor érdekes ötlet volt, tetszett a megvalósítása, de pár szatirikus reklámot azért összedobhattak volna mellé, illetve ha már megvoltak a jogok, a klasszikus zenei témát is többször bekeverhették volna (remix-mentesen).

Ami viszont totál WTF: egy fehér bőrű, szőke rendőrnőből hogyan lett alig 30 év alatt kopasz, afro-amerikai férfi? Mármint, kedveltem én a remake-Lewist is, határozottan jó arc, nem az elcsépelt és túljátszott szájkaratés Smith-Lawrence klisé, de könyörgöm...Robotzsaru társa a Homoszex-bolygón is egy nő! Ilyenkor merre van a feminista brigád? Ja, ők örvendeznek, hogy a bajszos rendőrfőnökből meg csajszi lett! ;) ;) ;)

Némi szódával megteszi-mozi, de original Robocop über-alles-rulez!

2015-08-28 20:49:56 Killjoy (3) #44

Az eredeti hatalmas klasszikusként vonult be a filmtörténetbe minden hibája ellenére. Eltelt 25 év, új nemzedék új Robotzsarut kívánt. Ezt a részét nagyon szépen hozták. Modernebb, és a mai átlagnézőnek megfelelően semmitmondóbb lett az egész, miközben a CGI próbál a székünkbe ragasztani, elég kis sikerrel. És sajnos az ismertebb nevek is gyengén muzsikálnak. Sokszor éreztem úgy, hogy azt mondogatták a felvétel közben, hogy "a gázsit akkor is megkapom, ha nem adok bele semmi extrát, csak lenyomom gyorsan az egészet, mielőtt elmegyek Malibura nyaralni".

2014-09-05 19:28:01 JeszKar (3) #43

Nagyjából már mindent elmondtak előtte. Jó hogy változtattak az eredetihez képest, de annyira nem érdekfeszítő az egész. Az akció nem túl izmos, a sztori meg még így is sablonos. Annyit talán hozzáfűznék, hogy Jackson teljesen felesleges.

Egyébként egy dologért mindenképp érdemes a különböző sci-fiknek remakeket csinálni. Érdekes összehasonlítani, hogy mennyire változik az elképzelt jövőképünk az évtizedek folyamán, lehet akár itt a társadalomra, de akár a technológiára is gondolni.

2014-06-25 12:45:19 tomside (3) #42

Ha össze kellene kötni KT-felhasználókat KT-véleményekkel, ehhez a spoilerhez süketen, vakon és bénán is a te neved kötném! :D

előzmény: Lil Martin (#41)

2014-06-25 01:16:56 Lil Martin (?) #41

kétszer nem akartam rá 1-est adni, mert kinyomtam fél óra után. most megnéztem, ér egy kettest. egyébként, ha már így konzultáltak a feleségével a beavatkozást illetően, egy robofaszt mért nem alakítottak ki neki?

2014-05-26 13:48:30 tristram (2) #40

Az eredetiből sok mindent nem sikerült átmenteni. A kritikus vonalat Jackson tévéműsora hivatott szállítani, nem sok sikerrel, a többi unalomig ismert látványfilm. A családi drámázásra hangsúlyt ugyan fektettek, de semmi nyomott nem hagyott bennem.
47%

2014-05-22 21:16:51 lizardking (4) #39

Meglepően jó volt. Igyekszem nyitott lenni a remake-ekre, ez általában sikerül is, csak ha nagyon ostobára, meg trendire sikerül az újrázás, akkor szoktam szentségtörésként megélni. Ebbe a filmbe raktak jó pár új ötletet és nem a látványos akciójeleneteken volt a hangsúly, fektettek a karakterekbe és a drámába is, még ha nem is letaglózóan. Mondjuk az a jelenet, mikor megmutatják Murphynek, hogy mi maradt belőle, über zseniális.Ritka remake-ek egyike, aminek jól áll, hogy a jelenbe (vagy közeljövőbe) helyezték a cselekményt. Van eredetisége, lelke és látványa. Egy jó újraértelmezés. Persze, lehetne véresebb, meg az eredeti szatírája is hiányzott kicsit, de ha ennél silányabb minőségű újrázások nem készülnének, boldog lennék.

2014-05-20 17:50:08 BonnyJohnny (3) #38

Alex Murphy karaktere rohadtul nem érdekes
Ezzel rohadtul nem értek egyet. Robotzsaruként pedig még érdekesebb, ahogy emberi személyisége és emlékezete küzd a géppel. Ezt a remake-ben szerencsésen kiölték.
Dick Jones, Clarence Boddicker, Anne Lewis, Bob Morton és társaik ellopják a show-t.
Ez mondjuk a fentiek ellenére is igaz. :)
...
Most látom kivel (nickname) vitatkozom. :D

2014-05-20 17:47:26 clarence bodicker (2) #37

Verhoeven a maga idején -nagy bölcsen- rájött arra, ami a remake ostoba készítői számára nemhogy nem volt evidencia, hanem az egész filmet képesek voltak erre épteni. Jelesül: Alex Murphy karaktere rohadtul nem érdekes. Dick Jones, Clarence Boddicker, Anne Lewis, Bob Morton és társaik ellopják a show-t. Reflektálnak az adott kor szellemiségére, karikírozzák azokat etc. Robotzsaru pedig az ismeretlen katona. Az a figura akivel mindazok azonosulhatnak, akiket "bedarált" a raegan-i Amerika szaros neokon rendszere.

2014-05-19 23:29:41 VVega (4) #36

Biztosan szentségtörés, de nekem jobban tetszett, mint az eredeti. Meglepően korrekt és szórakoztató akció sci-fi jól teljesítő szereplőgárdával.

2014-05-19 21:47:44 Sántha Orsolya (2) #35

Ha legalább Karl Urban játszotta volna a Robotzsarut!

2014-05-18 04:36:04 JohnnyJohnny (3) #34

Szerintem Michael Keaton kifejezetten gyengén játszott... az meg megint más tészta, hogy nem is egy erős színész...

előzmény: ipartelep (#33)

2014-05-17 23:57:57 ipartelep (4) #33

Meglepően jó film a _maga kategóriájában_. Persze eredeti történet már nem lehet, hiszen azzal már előálltak az első részben... Ami még feltűnt: Michael Keaton kiváló játéka, és az irodája. Az eszméletlen volt, és azok a Francis Bacon festmények...

2014-05-17 00:19:27 Pete (4) #32

Korrekt film... pörgős, látványos, sok pluszt visznek bele a "mellékszereplők" és szépen megkomponáltak a high-tech akciójelenetek. Oké, a sztori tucat, és nem remekmű kategória (mint pl. a '87-es verzió) de jó film így is, méltatlanul alul értékelt... nálam négyes.

2014-05-16 23:28:01 bpeter (1) #31

Ez alulmúlhatatlan! Egy komplett agylövés!

ZS-kategóriás forgatókönyv, kritikán aluli színészi alakítások, dramaturgia a béka segge alatt. És ezen még a szinkronnal is tudtak egy keveset rontani. Egyetlen pozitívuma a néha-néha felcsendülő eredeti Robotzsaru betétzene meg egy-két látványelem.

Ez a film semmiről sem szól. Az X-MEN, a Farkas, a Vasember, a Terminátor, Dredd, a fantasztikus négyes és hasonló karakterek összegyúrása élsimítás nélkül, ez egy katyvasz. Egy ótvar szar.

Nem akarom - bár bőven tudnám - tovább szaporítani a szót, ez a két óra a fajanszba öklendezve is hasznosabban telt volna.

2014-05-13 08:47:42 Simpleton Larry (2) #30

Az eredetire nem is tekintve, ez a film a saját jogán is rossz. Csapong, nincs ritmusa, nincs egy tisztesen megírt karaktere, Oldman-en kívül még egy normálisabb alakítása sem. És nincs vége. (Nem arra értve, hogy vajon mi lesz a főhőssel és családjával, mert azt képtelenek voltak elérni, hogy érdekeljen bárkit is. De az, hogy vajon mennyire támogatják valójában a hatalmak, hogy egy ennyire effektív, de lefizethetetlen bűnüldöző belerondíthasson a játékaikba, s hogy hagyják-e szolgálni, hogy miért ne játszaná el XY politikus, amit a cégvezér is próbált...)

2014-05-02 20:46:26 dabo (4) #29

Kifejezetten díjazom, ha egy film meg tud lepni, és ennél ez volt a helyzet. Magasabb színvonalú film került végül a vászonra, mint amire az előzeteséből számítottam. A készítők ténylegesen új gondolatokkal bővítették a történetet és nem csak azért készült remake, mert már kellőképpen rég volt az utolsó eset, hogy valaki pénzt sajtolt volna ki a franchise-ból.

előzmény: Zoliz (#25)

2014-04-29 14:41:43 JohnnyJohnny (3) #28

Murphy tesztelése a Bádogember zenéjére azért tényleg priceless volt.

2014-04-29 10:35:57 deathcode (4) #27

Olórin druszám oldalára kell álljak. Én remake-et már egy szobában sem említem az eredetivel. Miért idegeskedjem végig a filmet, mondván, hát ezt meg hogy képzelik stb? A maga nemében nem rossz ez, durván négyes alá, de akkor is.

2014-02-20 00:39:06 tomside (3) #26

Már az eredetiben is érdekelt, képes-e a szexre a RoboCop - hát, ez a kérdés itt nem sokáig maradt megválaszolatlan. :)
De tudok amúgy komoly is lenni. És akkor el kell mondanom, hogy a rendezővel az van, mint Neill Blomkamppal, aki nagyon eredeti volt hazai pályán, viszont amikor idegenbe igazolták, az első hollywood-i rendezésénél a kötelezőt hozta: látványos, de a korábbi filmjéhez képest sokkal kevésbé intelligens popcornmozit.

2014-02-19 18:58:59 Zoliz (2) #25

Nemrég néztem meg a 87-es Robotzsarut, ami egyszerűen zseniálisan brutális és jövőbemutató volt, felejthetetlen és többször nézhető. Félelmetes. Ez a 2014-es popcornremake viszont egyszerűen borzalmas lett, bár arra minimális mértékben megfelel, hogy az elbutított nézők figyelmét felhívja arra, hogy ne higyjék el amit a TV adások közvetítenek, mert egy-egy nagy projekt egyszerűen népbutítás csupán a hatalomért. Én ennyi mondanivalót vettem ki a filmből. Azt kaptam amit vártam sajnos.

2014-02-19 16:29:29 banana (2) #24

Lehet ha most látom először és nem 10 évesen moziban, akkor szigorúbb lennék vele. Szerintem remek kis csihi-puhi akciófilm, melyet a kiváló szinkron csak magasabbra emel. Idősebb fejjel is élvezhetó móka még. Persze nem éri fel a Verhoeven-i elsővel, de ennél a remakenél szerintem klasszisokkal jobb. :)

előzmény: JohnnyJohnny (#22)

2014-02-19 15:26:28 BonnyJohnny (3) #23

Én se láttam még az egyet és a kettőt együtt emlegetni. :)

előzmény: JohnnyJohnny (#22)

2014-02-19 14:44:47 JohnnyJohnny (3) #22

Azért a második rész már egy rém gyenge folytatás lett. :)

előzmény: banana (#21)

2014-02-19 13:12:18 banana (2) #21

A film alatt egy jelenetnél volt "Robotzsarus" érzésem, amikor bejött a főcím és Poledouris klasszikus dallamai alatt Bozai József bemondta, hogy: Robotzsaru.

Nem tudtam megszeretni ezt a Dredd Knight maskarát. De legalább a világító piros csík a szeménél segítette a rosszfiúkat a célzásban. :)

Pozitívum, hogy a végső gyepálás után nem fekete rucit kapott, reméljük, ha lesz újabb rész, akkor ez marad.

A régi trilógiából talán a harmadikkal felér, de az első kettővel semmikép sem.

2014-02-19 09:25:54 BonnyJohnny (3) #20

opposition: Örülök. :)

davdav: Nem örülök. :P

2014-02-19 09:13:58 purplerain (?) #19

Ha már filmes portál, legalább írjuk már le rendesen, hogy Dark Knight... :)

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2014-02-19 09:07:02 opposition (3) #18

Spóroltál nekem egy hosszú percekkel teli gépelést, merthogy abszolút egyetértek.

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2014-02-18 08:12:10 BonnyJohnny (3) #17

Én saját jogán sem érzem jó akciófilmnek. Egynek elmegy. Tehát egyáltalán nem rossz, de nem is jó.
Amúgy maga a történet nem is lenne annyira baj. Tetszik, hogy mertek másfele menni, mint az eredeti. Azazhogy ezúttal már a kezdetektől öntudatánál maradt Murphy. Az igaz, hogy ezzel kiherélték az eredeti film legfontosabb lélektani részét, és helyette sablon családdrámát tettek, de legalább más.
Az, hogy trendin ugrabugráló és fekete lett, annyira zavar, mint, hogy van-e kívül hordott gatya... semennyire. (Bár, ez esetben a régi tetszett jobban.)
Viszont valahogy nem szövi át annyira az antiutópisztikus érzés. A nagyvállalatok és a média kritikája pedig kimerül egy pénzéhes üzletemberben és egy ripacs műsorvezető személyében (Samuel L. Jackson lubickol, épphogy csak ki nem kacsint...).
És PG-13... :/ Nem is vártam volna a Verhoeveni brutalitást, de azért egy R kategória jót tett volna. Könyörgöm, még a 2 Guns is véresebb volt! :O
A Dark Nightok és Skyfallok korában ez kevés. Agyatlan zúzásnak meg nem elég zúzó.
Ez a film elkésett két évtizedet. És akkor ez lehetett volna a második rész, nem azok a vállalhatatlan szarok, amik valójában.
Itt viszont csak egy újabb gyenge remake. Mondjuk, azok között a jobbik fajta.

2014-02-10 21:24:07 Bordás Máté (1) #16

Nem osztályoztam soha 1-esel filmet, de ez most talán azért kapta meg mert a felénél ki akartam menni, viszont vártam hogy talán jó lesz... Filmről meg igazából nem is tudok mit mondani mert nem lehet, tehát számomra annyira semmi hogy ilyet még tényleg nem láttam! Ha megtudnám mondani hogy miért nem tetszett akkor egy kettest adtam volna! Szerintem nem szól nagyon semmiről, az akciójelenetek gagyik, a karakterek sablonosak, kiszámíthatóak, Nekem nem tetszett, de mindenkinek más az ízlése! A robot felkapcsolja a villanyt hogy lásson az egyszerűen nevetséges jelenet!

előzmény: Ubul (#15)

2014-02-10 13:36:36 Ubul (3) #15

miért volt ennyire rossz? (mondjuk akkor már nézhetetlen, ha 1-es az osztályzatod :D )

előzmény: Bordás Máté (#14)

2014-02-10 11:07:16 Bordás Máté (1) #14

Én még ilyen rossz filmet nem láttam, senkinek sem ajánlom!

2014-02-09 21:05:51 gomez1000 (3) #13

Abban csak az őrült kameramozgás volt számomra bántó...
Én nem nagyon értem, miért kellett egy eredetileg lassú mozgású, páncélozott gépemberből egy futkározó műanyagtestű embergépet csinálni ? Szerintem a karaktert egyáltalán nem kellett volna elbabrálni...

előzmény: Rorschach (#12)

2014-02-07 21:12:00 Rorschach (3) #12

Nem csak számodra gagyi...

Amúgy a színészek lubickolnak (talán a favorit Kinnaman az, aki sajnos nem nyerte el a tetszésem, de erről a karaktere illetve talán a szinkron is tehet), és többségében Padilha is nyújtja, amit nyújtania kell, de a sztori néhol kapkod és bántóan felületes.
Minden jó lenne, ha nem csúszna el a legtriviálisabb banánhéjakon, pl a design/látvány és a hang is remek, de az akciók legtöbbször átgondolatlanok és súlytalanok.
Próbáltam visszaemlékezni, vajon a máig etalon Elit halálosztókban is kilógott-e a lóláb... De amennyire felidézem, egyáltalán nem.

előzmény: limupei (#11)

2014-02-06 10:31:12 limupei (2) #11

A (számomra) gagyi szinkron miatt majd újra kell néznem, de addig csak egy kettes. Hiába távolodik el az eredetitől, mégis csak mindenben a fele annak.

2014-02-06 09:48:09 BonnyJohnny (3) #10

Mondhatjuk, hogy egyre rosszabb kritikák érkeznek a filmről... :)

Egyébként én Olórin kritikájából is azt olvasom ki, hogy nem jó (pláne eredetihez képest), de máshoz képest mégis...

2014-02-06 09:21:36 Daemiaen (2) #9

José Padilha többet forog a kamerájával, mint Michael Bay, ettől függetlenül ez nem baj, sőt, viszont probléma az, hogy erőtlennek, egyenetlennek és nem túl jól felépítettnek hat a film, amelyben még a dialógusok is sokszor csikorognak. Nem reménytelen, de én nem tudtam magam függetleníteni Verhoeven zsenijétől.

2014-02-06 08:38:19 Zalaba Ferenc (3) #8

Részeiben jobb, mint egészében, amúgy meglepően ambiciózus darab. Valószínűleg a stúdió herélte ki, de jobb lenne, ha nem bukna olyan nagyot, és akkor talán lemezen befuthatna egy helyrekalapált rendezői változat is.

2014-02-06 02:35:44 tomside (3) #7

yes!

előzmény: Olórin (#6)

2014-02-06 00:51:26 Olórin (4) #6

Nyilván nyomába sem ér az eredetinek (gondolta valaki, hogy fog?), de saját jogán jó kis film. Nem csalódtam Padilhában.

2014-02-02 12:29:15 Szabó Dániel (?) #5

Valószínűleg olyan lesz, mint a többi nem amerikai rendező első amerika filmje (lásd: Park Chan-Wook - Stoker), de azért várom :D.

2013-11-11 21:59:22 Rorschach (3) #4

Pontosan így érzek én is. Aggódom kissé, de azért az Elit halálosztók és a Gyilkosság nem akármilyen ajánlólevelek.

előzmény: tomside (#3)

2013-11-10 19:11:19 tomside (3) #3

A második trailer mérföldeket ver az elsőre. Mocskosul várom ezt a filmet. Benne van egy csúnya bukta lehetősége, de nagyon bízom a rendezőben.

2013-11-07 22:02:04 hogyi (2) #2

Igen, a cselekmény biztos sablonos lesz, de reméljük többet rejt majd, mint egy pár lövöldözést, meg autós üldözést. Kinnaman szuper, miatta mindenképp várós. Az első bemutató jobb volt, mint a második, jobban érdekel az ember, akit egy gépbe zártak, mint a társadalom és a robotok viszonya.

előzmény: gomez1000 (#1)

2013-10-20 15:39:37 gomez1000 (3) #1

Előre borítékolom, hogy nem lesz nagy siker, már a trailerből sugárzik a sablonossága. G.I.Joe-s látványvilág fogad. Egyszerűen nem érzem belőle, hogy az emberünk robot testben van, csak azt, hogy egy robotruhába öltözött. És ez a fekete kinézet túlságosan műanyagra sikeredett. Fanyalogva várom...