Philomena (2013) ☆ 👁

Philomena - Határtalan szeretet

(Stephen Frears)

amerikai-angol-francia dráma, életrajzi film, vígjáték

3,8
★★★★☆
185 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2015-10-08 11:35:03 dorothygale (4) #11

Engem megfogott a sztori , a fiatal anya szerepe, színèszi jàtèka. Jòk az alapok, s az hogy ez igaztörtènet, mèg sokkolóbbà tesz az egèszet....

2014-10-07 17:09:20 csabaga (4) #10

Tetszett.
Jó felépített film.Nem esik a két össze nem illő ember filmek szokásos csapdájába,komolyan lehet venni és kell is.
Nem megy el a giccs irányába sem,és felesleges mellékszálakkal sem terheli a nézőt.Nem vígjáték,csak néha humoros!
Kerek egész,van eleje és vége.A néhány flashback szerintem felesleges,ez viszi le az osztályzatot.Aki a Magdolna zárdákról tudni akar valamit,ott van a Magdolna nővérek c. film.Ajánlom azt is,bár gyengébb.

2014-05-01 07:57:29 Szökkencs (3) #9

A két főszereplő játéka miatt érdemes megnézni. Nagyon visszafogott, minimalista feldolgozása a valós történetnek, ez szimpatikus volt, hogy nem akart mindenáron megdöbbenteni, hatni, de felejthető kis film.Inkább tévéfilm kategória, némiképp túlértékelt.

2014-04-22 20:05:22 ryood (4) #8

egyszerű film, egyszerű üzenet, engem vhogy mégis megérintett, hatásos volt.

2014-03-07 22:02:20 Kalevala (3) #7

Az eleje sajnos nem mond el semmi újat, a közepe vontatott, a legvégére felforr az ember vére és legszívesebben odacsapna.

2013-12-31 11:27:57 critixx (3) #6

Ilyenkor bánom, hogy utolsó pillanatban érkeztem sajtóvetítésre (mentségemre szolgál, hogy egy óra tömegközlekedéssel a belváros), mikor a feliratos terem már dugig volt, ezért csak a szinkronos verziót tudtam megnézni. :/

Amúgy nálam is közepes. Judi Dench zseniális, de maga a sztori annyira nem fogott meg. Átlagos, a klasszikus recept alapján építkező film.

előzmény: cucu (#5)

2013-12-31 01:15:14 cucu (3) #5

nem hiszem, hogy az önbíráskodás bármire is megoldás

Nem is. Helyette a nyilvanossagot valasztottak, ami viszont a legjobb megoldas. Mert az ilyen gonoszsagok nem azert tortennek, mert az adott vallas tanai rosszak (az max rasegit neha), hanem mert a zart es hierarchikus szervezetek a kontraszelekcionak es a gatlastalanok/rosszak ervenyesulesenek kedveznek. Akar vallasi, akar politikai, akarmilyen szervezetrol is van szo (pelda se nem vallasi, se nem politikai esetre: Bikram joga).

A filmben jo volt, hogy a ket foszereplo mennyire elteroen reagalt a tortentekre. Az egyik a zsigeri, a masik a megbocsato reakciot mutatta be. Es igy mindenki eldontheti maga, hogy o melyiket valasztana, es (ettol fuggetlenul) melyiket tartja helyesnek.

Ami miatt harmast adtam ra, hogy egyszeruen nem fogott meg. Erzelmileg. Nem tudom, hogy a szinkron miatt-e (a kocsmai jelenetnel nagyon gaz), vagy miert, de akkor sem.

előzmény: Veres Szilárd (#4)

2013-12-29 13:49:42 Veres Szilárd (5) #4

Nem színtiszta vígjáték, de van benne csomó elég jó poén, nem az az azonnal ütő slapstick, hanem finomabb, de attól még humoros a film. Nekem pont ezért tetszett ennyire, fel lehetett volna ezt a témát Szász Jánososoan artsy torture pornként is dolgozni biztos, de pont ettől a kevert tónustól voltak a drámai jelenetek is igazán hatásosak. (Szemben Szász János filmjeivel, akinél a sok nyomasztás hosszú távon kioltja magát.)

Továbbá: szörnyű, amit műveltek, de nem hiszem, hogy az önbíráskodás bármire is megoldás. Valami ilyesmiről is szól a film.
Ugye ott a vége, Coogan figuráján látszik, hogy legszívesebben ráugrana valamelyikre dühében, Philomena viszont megbocsájt nekik, mert igazából mást nem is tehet. Változtatni már semmin nem tud. Ha rájuk támad, és történetesen kitépi a szívüket, semmivel nem lesz jobb náluk, így viszont erkölcsi győzelmet arat, ha mást már nem tud.

előzmény: Ugor (#3)

2013-12-28 22:46:52 Ugor (4) #3

Nos, ez egy kissé közepesre sikeredett… nem tudom. Legyünk őszinték, semmi mulatságos nem volt benne (nem is vártam), és az első kétharmada eléggé semmilyen volt. Közben azért eltöprengtem, főleg a Magdolna nővérek után, hogy hogyan lehet az, hogy senki nem volt és nincs ma Írországban, Angliában, aki kitépte volna valaha is ezeknek az apácáknak a szívét vagy a belüket kitaposta volna. Nem csak a régiekét, a maiakét is, akik ugyanúgy hazudtak, ugyanolyan szemrebbenés nélkül voltak hitványak és gonoszok, mint az elődeik. Mert megérdemelnék, azoknak a kezétől, akikkel ezt tették. Így lenne méltó és igazságos. De film végén Judi Dench megbocsát! Ő bocsát meg, ő lesz az igazi keresztény. Szóval, a vége jó. tényleg és sokat javít az előzményeken. És Judi Dench is nagyszerű, tényleg. Onnantól jó, hogy eljutnak az USA-ba a volt baráthoz és az fogadja őket.

2013-12-22 07:35:20 Mackó László (5) #2

Judi Dench ismét nagyot alakít - talán élete legjobbikát. Igazi karácsonyi film, megható, de sokszor mulatságos.

2013-12-17 21:47:31 Veres Szilárd (5) #1

Az év egyik legjobb filmje. Vicces és borzasztóan megindító egyszerre.