The Manchurian Candidate (1962) ☆ 👁

A mandzsúriai jelölt

(John Frankenheimer)

amerikai dráma, thriller

4,0
★★★★☆
139 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Olvasom az aktuális Filmvilágban: "Sinatra rendkívül büszke volt erre a mozira - a DVD újrakiadásában kiadott archív interjúban színészi karrierje csúcsaként hivatkozott a filmre -, de a John F. Kennedy ellen végrehajtott merénylet felett érzett gyászában (Kennedy nem csupán személyes barátja volt, de politikai törekvéseit is támogatta, kampányolt a demokraták mellett) olyan lépésre szánta el magát, amelyre kevés példa akad Hollywood történelmében: miután a kommunista nagyhatalom által átprogramozott, politikai merényletre kiképzett fiktív karakter kísérteties hasonlóságot mutatott a Warren-jelentés által a Kremlin magányos orvgyilkosaként leírt Lee Harvey Oswald személyével, a film azonnali visszavonását követelte. Gyilkos vitákat és kölcsönös fenyegetőzéseket követően, saját zsebből vásárolta ki a forgalmazási jogot, majd trezorba zárta a kópiákat, mindemellett ünnepélyes esküt tett, hogy soha többé nem fog dolgozni az United Artists stúdiónak, amely vélelmezése szerint a lehető legszemérmetlenebb módon kívánt profitálni az Amerikai Egyesült Államok elnökének tragikus halálából. (Egy másik magyarázat szerint nem kegyeleti okok, hanem anyagi természetű vita vezetett a látványos szakításhoz, mivelhogy Sinatra összeveszett a stúdióval a filmbevételek elosztása miatt.) Tartotta a szavát: a Mandzsúriai jelölt 24 éven át szerepelt a hozzáférheteteln mesterművek listáján, s csak 1988-ban került újra bemutatásra." (G. Z.)

"Frank Sinatra az 1962-es A mandzsúriai jelölt forgatása során eltörte a csuklóját, és hosszú évekkel később sem jött rendbe teljesen. Többek közt azért lett végül Clint Eastwood Piszkos Harry, mert Sinatra nem bírta el a zsaru legendás Magnumját." (port.hu)

A film 2 200 000 dolláros költségvetéséből 1 millió csak Sinatra gázsijára ment el. Laurence Harvey 200 ezer dollárt kapott a szerepért.