La fleur de l'âge (1947) ☆ 👁

(Marcel Carné)

francia dráma

?,?
 
0 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

La Fleur de l'âge Marcel Carné befejezetlen filmje, Jacques Prévert forgatókönyve alapján.
(Operatőr: Roger Hubert, zene: Kozma József, díszlet: Trauner Sándor.)
Prévert, aki a film témáját képező, közfelháborodást keltő események szemtanúja volt, azonnal írt egy költeményt Chasse à l'enfant (Gyermekvadászat) címmel, amelyre Kozma József zenét is komponált. A forgatókönyv l'Île des enfants perdus (Elveszett gyermekek szigete) címmel 1937-ben készült el. Carné szeretett volna filmet készíteni belőle, de a művet 1938 júniusában ideiglenesen, majd egy évvel később végleg betiltották. Aztán jött a háború, majd a vereség és a megszállás.
A felszabadulás után a producer kérésére Prévert morogva, de átírja a forgatókönyvet, kissé könnyedebb hangvitelűre, a film címe is változik: La Fleur de l'âge (jelentése: érettkor, felnőttkor) lett. Az akadályok (cenzúra, a börtönvezetés kitartó ellenállása) ellenére a projekt megvalósulni látszik, bár forgatás bonyodalmakkal teli: borús az idő, egy statiszta a tengerbe fullad, gyakori leállások, incidensek a szigetlakókkal, folyamatos konfliktusok a technikai személyzet és a vezetőség között, a producer kiszáll a projektből, a színészek sztrájkolnak stb. A feszültségek aláássák Carné és Prévert kapcsolatát is; leállnak, s a film függőben marad. Mindössze 25 percnyi anyag kerül vágásra, később az egész leforgatott anyag eltűnik!
A forgatásról ma már csak Émile Savitry standfotói tanúskodnak.

Forrás:
Gérard Streiff, « La Fleur de l’âge, le film maudit de Prévert et Carné : Nicolas Chaudun, l’Île des enfants perdus », 1895. Mille huit cent quatre-vingt-quinze [En ligne], 90 | 2020, mis en ligne le 31 octobre 2020, consulté le 20 février 2022. URL : http://journals.openedition.org/1895/7896 ; DOI : https://doi.org/10.4000/1895.7896