Izmena (2012) ☆ 👁

Betrayal

(Kirill Szerebrennyikov / Kirill Serebrennikov)

orosz dráma

?,?
 
5 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-09 16:24:49 mimóza (5) #2

A film egy ismeretlen gyöngyszem. Eerie - ez a szó foglalja össze leginkább az összképet, ahogyan megmarad emlékezetemben. Titokzatos, itt-ott tiszta, kék-fehér-szürke képeivel, tükrökkel és tükröződésekkel rideg, távolságtartó, ugyanakkor olyan.... univerzális, sőt, földöntúli érzetem volt közben. A két főszereplő, főleg a hölgy, Franziska Petri, a maga éteri, steril alakjával, rezzenéstelen arcával, rejtélyes mandulaszemeivel: kortalan, és igazából bárhol elhelyezhető az európai tájakon. A cselekmény helyszíne is meghatározhatatlan: inkább külvárosi rész, vannak erdők, de városi utcák is: szintén bárhol lehetnénk öreg földrészünkön. Szereplőinknek nincs neve, ez is megerősíti, hogy Szerebrennyikov egyetemes parabolát álmodott meg. A téma a hűtlenség, amely szintén olyan ősi jelenség, mint maga az ember. Kérdezhetitek legyintve, mi újat tudna még bárki elénk tárni itt? Tulajdonképpen semmi újat, de MÉGIS!!! Az, ahogyan megkomponálja ezt a mesét, szerintem észbontóan jó! Felfoghatod egy Lilith-sztorinak, vagy ha úgy tetszik, átélheted személyes drámaként. Lényeg, hogy működik. Kicsit félelmetes tükör. Belenézel. Elfordulsz. Mégis visszajössz. Végignézed. Visszatekered egy-egy pontig. Újraértelmezed. Nem, úgy nem stimmel. Hogy is volt? Igen, ez az! Emlékszel? Ott, arra az apróságra? És agyalsz rajta. Órák, napok, hetek múlva is akár. Mi kell még egy jó filmhez?
Minden egyéb gondolatomat (van jó sok!), spoilerbe tudnám írni. Most (még) nem teszem, várok (várunk) nézőkre, akikkel lehet beszélgetni erről a meséről.

Ui.: Megvan! Tudom, mihez hasonlítsam az általa keltett érzések alapján: Zvjagincev szétcincáló drámájához, a Nyeljubovhoz.

2021-01-10 17:50:06 wien (5) #1

Furcsa, érdekes, bonyolult, különös film, több nézőt érdemel.