Divergent (2014) ☆ 👁

A beavatott

(Neil Burger)

amerikai akciófilm, dráma, sci-fi

2,9
★★★☆☆
441 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-05-11 22:39:30 Ehun69 (4) #17

A 2020-as vírus aktiválta a trilógiát nálam. Nekem jobban bejött, mint a Hunger games vagy a Maze runner. Különösen azért meg utóbbiak a trilógiából nem tudtak ennyit kihozni...ha csipázod az összeesküvéses látomásokat, nézd meg.

2019-04-01 02:02:20 Ugor (2) #16

A leghatározottabban nagyon rossz film. Itt megy éppen a szemem előtt a Film+-on és bánt.

2015-09-12 01:13:25 Killjoy (3) #15

A hibás csillagai után gondoltam megnézem Shailene Woodley másik filmjét is, és azt kell mondjam, hogy kellemesen csalódtam még akkor is, ha a nyáltenger Ansel Elgortot ide is be kellett nyomni (szerencsére keveset volt kamera előtt, de gondolom majd a folytatásban...) és akkor is, ha rengeteg sebből vérzett az egész történet. Pl. még mindig nem tudom megemészteni a mai modern női ideálban azt, hogy vasággyal együtt 50 kilós csajok vernek péppé díjbirkózókat. Na, de nem is ez a lényeg, hanem ahhoz képest, hogy ez csak egy majd 140 perces "eredettörténet", mégis le tudott kötni, és kiváncsivá tett, hogy merre tovább. Igaz, hogy Veronica Roth szinte minden részét összelopkodta a sztorinak, de a mai YoungAdult vonulatban nekem ez jobban bejött, mint mondjuk az agyonsztárolt Hunger Games. De még így sem mondanám egy nagy durranásnak, de azért egyszer meg lehet nézni.

De hogy ennek a hülye "írjunk egy kaptafára valami baromságot" könyvírói és könyvkiadói ámokfutásnak mikor lesz már vége??? Bár gondolom addig nem, amíg mindig lesz egy jópár az éppen aktuális hullámból, amit felkap az álomgyár is. A múltkor nézegettem, hogy valami jó kis kalandregényt olvasnék, abból a Nílus gyöngyés könnyed, de azért tényleg kalandos fajtából, hát nem nagyon találtam. Bezzeg romantikával nyakon öntött disztópiából, romantikával nyakon öntött vámpír-vérfarkas-szellem-mittoménmi történetből annyi van, hogy ha minden menekültnek adnának egyet a déli határon, akkor sem biztos, hogy mind elfogyna.

2015-03-03 10:47:36 carmine (3) #14

Igazából nem vártam tőle sokat, csak valami hirtelen felindulásból néztem meg, de kellemesen csalódtam. Ha nem lett volna a felvezetés olyan baromi hosszú még jó is lett volna, mert az utolsó háromnegyed óra kifejezetten tetszett. Kicsit féltem az elején, hogy megint egy beleerőltetett szerelmi szál van, de annyira még az sem volt vészes. Sokan hozzák fel, a mostanában zsinórban kihozott 'chosen one' filmeket és tényleg sok a hasonlóság pl Az éhezők viadalával, viszont nálam ez a film azért is működik jobban, mert Shailene Woodley szerethetőbb ebben a filmben, mint Jennifer Lawrence a Hunger Gamesben.
Tekintve, hogy vélhetően a második részben már nem foglalkoznak ennyi felvezetéssel, így kíváncsi vagyok rá, mit hoznak ki abból.
(Színészi játékot tekintve hihetetlen, hogy az itt látott Miles Teller, ugyanaz, mint aki a Whiplash-ben játszott.)

2015-02-20 22:05:12 R2d2 (3) #13

Ez is csak egy elnyúzott szerelmes xar, vártam már, hogy mikor kezdenek el számháborúzni.

2015-01-24 19:44:54 rrGery (3) #12

Ajaj, ezek a fránya hasonlítgatások, hát senki sem képes elvonatkoztatni más hasonló tematikájú filmektől? Persze jogosan mondhatjátok, ezekből annyit kapunk mostanság, hogy szinte már szódával is nehéz őket lenyomni eredetiségre és új koncepciókra szomjazó torkunkon. Ez az érzés nyilván bennem is meg van, mégis megpróbáltam egy picit objektívebben hozzáállni ehhez -a traileren kívül nem sok újat hozó- alkotáshoz. Két dolog szúrt szemet, ahogy az egyébként logikus érvekkel operáló hozzászólásaitokat olvasgattam. Mindkettőhöz szükségeltetik, hogy mélyebbre ássunk, mint amire Neil Burger sarkall minket (legalábbis első ránézésre).
Kasztrendszer. Nyilvánvalóan túlzás, és teljesen elképzelhetetlennek tűnik, MOST. De érdemes rajta elgondolkodni, hogy a mai világunk vajon merre tart. Vajon nem egy ilyen lesarkított emberi aspektusokkal teli csoportrendszerbe? Persze ekkor megjelennek a hipsterek, akiknek mindegy, hogy éppen miért vannak oda, csak az szembe menjen a mainstream divattal, zenével, gondolkodásmóddal. Hát sajnos elég paradox módon pont az alapkoncepcióval mennek szembe, az által, hogy egy igen közkedvelt szubkultúrává nőtték ki magukat. Talán rémisztő belegondolni, de mennyivel könnyebb lenne egy olyan társadalmi rendszerben fenntartani a békét, ahol az embereknek nincsenek saját, önálló gondolataik az előre meghatározott céljaikon kívül...?
Az állítólagosan tipikus young adult karakter, főszereplő hölgy, Shailene Woodley. Kövezzetek meg, de szerintem abszolút nem sorolható a bombanő kategóriába. Persze az arca csinos, de mint mindannyian tudjuk, ez egy elengedhetetlen vonása a mai modern filmkészítésnek, ha "jó" karakterről van szó. Sőt, hogy tetézzem, a filmben még egy poén is elhangzik az alakjával kapcsolatban. Óóó, csak nem sikerült kinőni a Lara Croft-szindrómából??
Összességében, a zene fülbemászó (nem azért, mert Hans Zimmer!), a néhány letaglózó vágással megfejelt kaotikus snittek persze tudnak zavaróak lenni, de a kötelező+1 katarzis élmény megvan (szigorúan a film közben és nem a végén). Hármas. Mert a sok kiszámítható klisé ellenére is szórakoztató és mert gondolatébresztő (köszi Veronica Roth).
Mellesleg sajnálatos módon a filmben az egyetlen fordulat, hogy a Jeanine nem elfajzott...

2014-12-16 15:05:19 schankox (2) #11

Közepes kezdés után ez bizony a földbe állt. Az utolsó 30 perc igazi szenvedés, logikátlan badarság. De a tini lányoknak biztosan tetszeni fog.
A legjobb dolog ebben a filmben a valóság/álom átmenet ábrázolása volt, az tényleg jól nézett ki.
35%

2014-12-09 13:01:42 Leo_Stotch (2) #10

Ahogy kezdődött, még be is jött..de ez az érzés gyorsan tovaszállt. A folytatásra innen csak felfelé vezethet az út.

2014-11-30 02:35:53 Vitelotte (4) #9

Jaj, de tudjátok fikázni hogy tiniknek szól tini főszereplőkkel, és NŐ írta, mintha nő nem tudna jó sci-fit írni, a tiniknek pedig szar ízlése lenne. Bennem is felmerültek kérdések, én is keveselltem az öt kasztot, de szerintem ennek ellenére szépen bontakozott ki, és nem unatkoztam a két és fél óra alatt, ami nagy szó. Csak azért nem kap ötöst mert nem sírtam-nevettem eleget, de a finnyás igényeimet ki tudta elégíteni, és várom a folytatást.

2014-09-28 09:15:27 Ubul (3) #8

"Jaj és hagy tippeljek, az utolsó könyvet 2 filmben fogják megvalósítani....W
ahogy néztem imdb-n , előfordulhat :D, elég a színésznő imdb-re kattintani :D

http://www.imdb.com/name/nm0940362/?ref_=tt_ov_st

előzmény: Overdrive (#7)

2014-09-28 09:01:59 Overdrive (2) #7

Sajnos unokaöcsémmel kellett megnéznem, és a felvezetés után rögtön tudtam, hogy valami logikátlan, nő által írt "sci-fi" (és itt erősen túloztam, a sci-hez köze sincs) könyv adaptációról van szó, mint a hunger games.Értelmetlen már eleve az alapfelállás, a többit meg hagyjuk. Tini lányoknak nedves lesz tőle a bugyi, egyéb jót nem tudok erről mondani, fel se fogom, hogy tudott ez megélni három könyvet... Jaj és hagy tippeljek, az utolsó könyvet 2 filmben fogják megvalósítani....

2014-09-15 20:33:13 JeszKar (2) #6

Nem kellett sok idők, míg találtam még egy filmet, ami versenyezhet a Transzcendenssel az év legrosszabb filmje címérért. Habár (talán) annyira nem rossz, mint az a film, de így egy olcsó és mesterkélt alkotás.
Mondjuk lényeges különbség, hogy a Transzcendens esetében legalább az alaptéma nem is olyan rossz, azt hogy a megvalósítás szánalmas, az egy másik kérdés. Itt már az alapszituáció, hogy hülyesség (a megvalósítás meg simán gyenge. Én még életemben nem láttam más ennyire logikátlan disztópiát. Csak néhány megállapítás.

1. A készítőknek az az elképzelésük, hogy összesen 5 fajta munka létezik a világon (rendőr, tudós, földműves, egyfajta jogász/ügyvéd, és valamiféle szociális munkás.) Kik felelnek az építkezésekért, kik varja a ruhákat, kik felel az energia ellátásért? Stb.
2. Miért jó egy ilyenfajta kasztrendszer? Akiknek nem jön össze elsőre a választott (sugallt) szakma, azok tulajdonképpen hajléktalanok lesznek, és őket az államnak kell eltartania. Ahelyett, hogy mindenki elhelyezkedhetne ott, ahol akar, amihez ért.
3. Miért olyan ritka, hogy valakinek legalább két jó tulajdonsága van. És miért rossz ez az államnak? Olyan polgár, aki több mindenhez ért hasznosabb minden épkézláb társadalomban. Persze ha lenne lehetősége máshol elhelyezkedni (lásd kettes pont).
4. És végül, ennek az egész rohadt rendszernek köszönhető, hogy a gonosznak tulajdonképpen meg kell ölni a népesség egy ötödét, hogy képes legyen puccsot végrehajtani.
Egyébként nem csak ennyi bajom van a filmmel. Nem is kimondottan szimpatikus az se, hogy tulajdonképpen az egész tudós társadalom gonosznak van beállítva, mintha az sugallná, hogy aki intelligens a veszélyes másokra.


A rendezés rém gyenge, színészi játék nem különben (a főhősnő semmiképp sem egy Jennifer Lawrence), az egyetlen, ami jó az a soundtrack néhány eleme (Woodkid), de az kevés az üdvösséghez. Nem adok rá egyest, hisz Transzcendens sem kapott, de ezt se sok választja el attól.

2014-08-17 18:33:31 opposition (3) #5

A szokásos leegyszerűsített, gondolkodásmentes világkép tini olvasóknak/nézőknek:
- egy főszereplő, akivel könnyű azonosulni, mert az ég egy adta világon semmit nem tett azért, hogy különleges legyen, hiszen annak született,
- aki egy egyszerű, tiszta, de problémás világban él, amit (gondolom az lesz a harmadik regény/film vége) megváltoztat.

Plusz üres tekintetű, kisportolt egyen-tökéletes szereplők; fele fekete, fele fehér, fele gonosz, fele jó, fele ilyen, fele olyan, patikamérlegen kimérve. Oszt hajrá.

Jópofa ez, csak hát pont ugyan olyan, mint a többi. Hatalmas sci-fi és fantasy rajongó vagyok, de ezekkel képtelen vagyok azonosulni, sőt még csak beleélni se tudom magam. Így aztán még a címét is elfelejtem a moziból hazafele félúton.

2014-08-11 22:38:40 Jason13 (3) #4

Manapság igen nagy divat filmet forgatni young adult regényekből és én hiába nem méltatom sok figyelemre ezeket a szösszeneteket, már így is kezd belőlük elegem lenni. Igaz,manapság azért magasabb a színvonal ilyen téren, mint anno az Alkonyat idején, de szerintem az Éhezők viadala se volt más, mint egy herélt Battle Royale-klón tiniknek.
Most meg itt ez a Divergent, ami megint tök ugyanazt meséli el, mint az összes ilyen tinis cucc: fiatal csaj a felnőtt lét határán próbálja megismerni önmagát. A körítés persze más, bár az itteni kasztrendszer eléggé hasonlított a Viadalos felálláshoz, de sebaj.
Eleinte még egész jól működött a sztori, bár már a kezdetekkor voltak erőltetett szituációk, viszont volt egyfajta hangulata a látottaknak és szerencsére a szerelmi szálat is lassan adagolta a cselekmény. Plusz ennek a kibontására se ment el a fél film és viszonylag giccsből se kapunk olyan sokat.
De amikor túlesünk a kiképzésen és főszereplőnk bekerül a választott kasztjába, túlságosan elkezd kapkodni a sztori és nekem már a tököm ki volt azzal,hogy a gonosz rendszert megint a tinik picsázzák el.
Azonban a színészi játék viszonylag javít az összképen, a főszereplő csaj szép karrier elé néz és az Adonisz csávó se egy nyálgép Pattinson imitátor. Mellékszerepben pedig itt van Kate Winslet,Ashley Judd és Ray Stevenson, rájuk se lehet panasz.
Mindent összevetve,egyáltalán nem rossz tini-sci-fi ez, de az ilyeneken én már nem tudok jól szórakozni (sőt,sose tudtam). De itt legalább viszonylag ügyesen lett bemutatva a jövőkép, a karakterek se voltak totál érdektelen figurák és eleinte a hangulat is rendben volt. Plusz a zene kifejezetten fülbemászóra sikerült, érződik rajta,hogy benne volt Zimmer keze. Tehát egyszeri nézésre a hozzám hasonló "átlag nézők" is tehetnek ezzel próbát, a műfaj rajongói viszont így is-úgy is imádni fogják.

2014-07-27 16:51:10 ChYga (2) #3

A Hunger Games-től valóban mérföldekre van, de az amúgy gyenge Burok és Lopott idő is jobban tetszett, mint ez. Shailene Woodley borzasztó választás volt Tris szerepére, a film egyik legkritizálhatóbb pontja. Csakúgy, mint a gyér forgatókönyv. Összecsapottnak éreztem, a cselekmények "gyorsan" és indokolatlanul követték egymást... némi magyarázat itt-ott jól esett volna.
Nem olvastam egyébként, szóval a filmet önmagában értékelve mondom ezt. Gondoltam majd biztosan úgy leszek vele, mint az Ender's Game-mel, hogy meghozza a kedvem a könyvekhez (mert azért ott érződik az erős alapanyag), de itt sok dolog előtt értetlenül álltam, kezdve a megkérdőjelezhető kasztrendszerrel.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2014-04-07 23:17:15 BonnyJohnny (2) #2

Jobb, mint a Burok, vagy a Lopott idő. De, hogy a Hunger Games utóda legyen, az sértő.

2014-03-21 09:11:35 Daemiaen (2) #1

Rendkívül erőltetetten (és sokszor nevetségesen( megalkotott világban, egysíkú és ócskának ható díszletek között rohangálnak a young adultok, mert ugye a legújabb divat szerint csak a tinik menthetik meg a társadalmi összeomlástól a posztapokaliptikus világokat. Címeres baromság ez a film (és gondolom, a könvy is), annyi szent.