The Counselor (2013) ☆ 👁

A jogász

(Ridley Scott)

amerikai-angol dráma, krimi, thriller

3,2
★★★☆☆
362 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-07 00:41:44 Soltyk (5) #33

Most néztem újra - ez még mindig egy kiváló film. Kellő érzékkel még nevetni is lehet rajta, de itt tényleg a létező legfeketébb humorra kell gondolni. Igazi apokaliptikus hangulat árad belőle, mint a Nem vénnek való vidékből. A párbeszédek fantasztikusak!

2017-04-23 19:21:55 terika (4) #32

Nem szeretem Diazt, mint színésznő, egyetlen szerepe sem tetszett igazán, maga a nő irritál valamiért. Azonban ez a stílus nagyon el lett találva neki, félelmetes volt.
A témák, amiket pedig megpendít a film, nem könnyűek. A végén lévő fekete humor igazi kínzás volt a számomra. A dialógusok meg úgy hatnak a filmben, mint a megállók. Elgondolkozik az ember, hogy milyen lények képesek erre az egészre, meg hogy a világ tényleg egy romlott hely, de valójában a világ rendben van, csak a hatalom, ego meg a kapzsiság.... Kicsit középszerűnek hat ez az egész, pedig életszerű. Ez az, ami igazán kétségbe ejtő.

2016-02-10 00:43:37 pile (3) #31

tul hosszu film,amugy semmi kül holnap már semmire se fogok belöle emlékezni,a párbeszédek meg borzasztóak ahogy már többen is észrevették

2014-04-12 17:09:46 flake (5) #30

Az, amit Rorschach írt a spoilerben. A szó pedig spanyolul pedig annyit tesz: Szia, helló.

előzmény: Bbazsa (#28)

2014-04-12 16:03:16 Rorschach (5) #29

Az a snuff movie (gyilokpornó).

előzmény: Bbazsa (#28)

2014-04-12 11:08:41 Bbazsa (4) #28

Nekem nagyon tettszik, az épp nem életszerű megmondós párbeszédek miatt, próféták szólnak a filmben.
Azt nem tudom a "HOLA" mi a film végén hogy Ő megúszta?

2014-04-08 20:30:20 slozi (4) #27

Annyian szidják a párbeszédeket, és egyébként meg is értem, hogy miért. Nem életszerűek, ez tény. Ezek a szövegek egy regényben senkit nem zavarnának McCarthy viszont most is, hogy direkt, vagy nem, azt nem tudom, de prózát írt. Ez már a legelső jelenetben olyan világosan érzékelhető, hogy valaki vagy egyből ráhangolódik a stílusra, vagy nagyon nem.

2014-04-08 02:10:57 ender1112 (2) #26

A párbeszédek borzasztóak, az egész film hangulatát elcseszik.

2014-03-19 00:10:19 deepbluenoir (?) #25

(a nem vénnek való vidék mesterien rendezett, fényképezett, kitűnően játszott, a történet szvsz egy álmély giccses sz.r, kb. mint "az út", bár az kevésbé színvonalasan elkészített mint a coen-remek)

2014-03-19 00:07:00 deepbluenoir (?) #24

hogy a világ az egy sötét hely"

erről rengetegen írtak, rengetegszer. értelme akkor van ezt ragozni, ha valaki eléggé komplex társadalmi kontextusban és tanulságokkal tudja megmutatni,legyen az múlt vagy jelen. egyébként mi? mccarthy megírta a blood meridiant, azóta ugyanazt variálja,

Nihil és mocsok az egész. "

ez a mai filmművészet jelentős részére igaz,csak a mód és a mérték változik. fincher vagy mcquuen, tarantino vagy nolan, népszerű alkotók, mind ebben utaznak, csak másképp.(a román "új hullám"-ról vagy a magyar rendszerváltás utáni filmek zöméről, ideértve a szórakoztatónak szánt alkotások, most ne is szóljunk)

előzmény: slozi (#19)

2014-03-18 23:54:14 Rorschach (5) #23

Csatlakozom.
Még annyit tennék csak hozzá, hogy számomra ez A legjobb arroganciáról és egóról szóló film.
Hol tökéletesen földhözragadt, hol le se lát a művészi eszközeinek magas lováról - amiről hála az égnek nem esik hatalmasat -, ettől annyira látványosan groteszk, színpadias, és úgy általában kompromisszumképtelen a múvi, hogy az nem egyszer a transzgresszív képviselőit juttatta eszembe. Főleg azok a párbeszédek... Mintha McCarthy célul tűzte volna ki, hogy A jogász minden sora idézhető kell legyen.

előzmény: slozi (#19)

2014-03-18 21:49:34 Jason13 (4) #22

Nem is olyan rég az egyik film véleményezése kapcsán felhoztam,hogy Ridley Scott ma már nem rendez olyan zseniális filmeket,mint annak idején.Ezt a kijelentésemet most vissza kell vonnom,mert a direktor újabb munkái közül ez már a második,ami nagyon tetszett (a másik a Prometheus).
Persze,anyagilag és kritikailag is megbukott a Jogász,de azt hiszem,hamar megfogja találni a közönségét,mivel ez nem egy rossz darab,viszont befogadása nem egyszerű.Egyrészt a cselekmény rendkívül lassú tempóban csordogál előre,másrészt pedig Cormac McCarthy forgatókönyve inkább hasonlít egy színpadra kívánkozó dráma szkriptjére,mint egy játékfilmére.
A párbeszédek meglehetősen túlírtak és néhol egyáltalán nem hangzanak hitelesnek a karakterek szájából,a tényleges cselekmény alig kap magyarázatot és a befejezést is túl gyorsnak találtam,de ezek ellenére mégis tetszett a Jogász.
A szövegek komplikáltságát a pozitívumok falára is feltudom írni,hiszen van belőlük néhány kifejezetten emlékezetes (akkor húztam fel a szemöldököm,mikor egy mexikói csapos kezdett el Shakespeare-t megszégyenítően prédikálni főhősünknek),de ugyanígy az sem zavart teljesen,hogy a fő történetszál kidolgozatlanul maradt. Ugyanis itt a hangsúly a címszereplő sorsára helyeződik,ahogy szép lassan elnyeri a sötétség és a boldogság kapujából a pokol legmélyebb bugyraiba zuhan,hogy végül mindenét elveszítse.
Ez a lejtmenet remekül lett megjelenítve,eleinte minden szép és jó,majd szép fokozatosan kezdenek rosszra fordulni a dolgok,hogy a játékidő háromnegyedénél elszabaduljon a pokol és a feszültség a tetőpontjára hágjon!
A színészek játékát is csak dicsérni tudom,Michael Fassbender szokásához híven nagyszerű,ahogy Javier Bardem is és Brad Pitt beugrójáról sem szabad megfeledkezni.Női fronton Cameron Diaz tűnik fel,aki nem csak dögös,de alakítása is kitűnő,viszont Penelope Cruz már nem tudott brillírozni,de legalább ő is dekoratív volt.
Összességében ez egy remek mozi,Scott megint emlékezetes munkát tett le az asztalra,viszont pozitívumai egyszerre negatívumai is,emiatt kerülhette el a siker és lett megosztó a közönség köreiben.Nekem se nyerte el teljes mértékben a tetszésem,ám kíméletlensége,nagyszerű atmoszférája és a színészek kiváló játéka miatt nem tudtam nem szeretni.
Ha rajtam múlna,adnék még esélyt Cormac McCarthy-nak a forgatókönyvírásra,kár, hogy ebben az ügyben nem vagyok illetékes,mivel a stúdióvezetők a jövőben az anyagi bukta miatt valószínűleg nem adnak tollat meg papírt az öreg kezébe.Sebaj,azért reménykedem,ám ha ez mégse lenne eredményes, maximum újra előveszem Cormac bácsi regényeit.

2014-03-18 20:01:03 Ubul (4) #20

minden sorral csak egyet tudok érteni

előzmény: slozi (#19)

2014-03-18 20:01:03 Ubul (4) #21

sajna kétszer küldte el :/

előzmény: slozi (#19)

2014-03-17 18:08:31 slozi (4) #19

No igen, nem véletlen, hogy felmerült lentebb az Only God Forgives kritikai fogadtatása. Ez a két film a tavalyi év leglátványosabban meghurcolt, legszélesebb körben félreértett, vagy épp egyáltalán meg nem értett darabja. Aki a filmes sajtót az idő tájt követte, az észrevehette, hogy A jogász nagyjából ugyanazon okokból lett sárba tiporva, amiért anno egy másik McCarthy-mű adaptációját, a Nem vénnek való vidéket egész az egekig magasztalták. Azt mondják, hogy lyukacsos a cselekmény, hogy ezt nem is lehet érteni, hogy káosz az egész, és minden karakter kidolgozatlan, vázlatos... Mindezekért a Nem vénnek való vidék anno naponta bezsebelt egy díjat, ott ugyanis mindezt elfogadták Coen-ék tudatos alkotói koncepciójának részeként. Ridley Scott esetében ezt valamiért nem tudják megtenni. Pedig itt is csak arról a balladai homályról van szó, ami a Nem vénnek való vidék háttérsztoriját is fedi. Ott talán a völgybeli vérengzés van a fókuszban? Lehet tudni ki bízott meg, ki vert át, ki ölt meg kit és miért? McCarthy van, hogy így mesél: a háttérsztori tökéletesen ki van találva, csak épp nincs elmesélve. Azért, mert nem ez a lényeg. A Nem vénnek való vidék is, és A jogász is egy alkotói álláspontot, egy világnézetet képvisel és ábrázol, meglehetős pesszimistát, ami azt illeti, de hát még egyszer... ez Cormac McCarthy. Nem egy félrement drogügyletről mesél, hanem arról, hogy a világ az egy sötét hely. Ami sokakat talán megzavar, az az, hogy míg a Nem vénnek való vidékben ez a világnézet testet öltött egyetlen karakter, Chigurh személyében, addig A jogászban a háttérben munkáló, kibogozhatatlan, kérlelhetetlen és sátáni erőként működik. Amúgy meg... vannak filmek, amiknek már a puszta létezése is hatalmas dolog a szememben. Basszus, itt ez a film, nagy hollywoodi stúdió egyik éves húzócíme tömve A listás nevekkel, legfelsőbb kategóriás rendezővel, hypepal... és basszus, semmi, de semmi remény, megváltás, egyáltalán, semmi engedmény vagy kompromisszum nincs benne. Nihil és mocsok az egész. Ilyet még lehet...???

2014-03-16 21:59:00 GabN (1) #18

A sok pozitív hozzászólás után kell írnom pár sort :)
C.Diaz a főgonosz? :DDD Katasztrófa.
Aztán ez a sok indokolatlanul arcpirító sex story és jelenet...???
Maga a film pedig számomra értékelhetetlen. Micsoda hatalmas mondanivaló...
Én nem is értem, hogy ti melyik filmet néztétek :D
Egyedi párbeszédek? Dettó mint a sex storyk benne, miééért?

2014-03-05 22:54:23 Dió (4) #17

Daemiaen találta fején a szöget a "túlírt" szóval, ezért kap csak gyenge négyest: a film egyetlen, viszont nagyon bosszantó hibája ez. Ugyanakkor amit Ridley Scott rendezés terén művel, hogy a színészekről ne is beszéljünk (Pitt, Diaz... úristen), hát az elég erősen felrántja az összképet. Illetve, bár McCarthy még mindig nem nekem ír, azt meg kell hagyni, hogy a dialógusok ütnek, illetve nem egy movie gimmick van benne, ami mellett nem könnyű elmenni.

2014-02-16 16:58:33 McCl@ne (5) #16

Nem a rendezőit töltötted le? :) Az pont 21 perccel hosszabb, mint ami a moziban ment. Bár akkor meg biztos egy perccel rövidebb lenne :D

előzmény: Oscee (#15)

2014-02-16 16:56:59 Oscee (3) #15

Ejj, ha kb 20 perccel rövidebb lenne, de így...

2013-12-01 08:58:06 robertjordan (4) #14

A kritikusok tulajdonképpen nem a filmről foglaltak állást, amikor néhány kivételtől eltekintve rossznak ítélték a Jogászt, hanem a világról, amelyben élünk. Szar filmről van szó,legalábbis abban az értelemben, hogy belenyomja a fejünket a saját piszkunkba, nem ad feloldozást és bármennyire is hisztizünk a fotelben, nem lesz boldog befejezés. Szigorú tanmese, amely nyugtalanító érzéssel enged útnak.

2013-11-30 14:20:42 Rorschach (5) #13

Nagyon szerettem volna utálni A jogászt Mr. Scott legutóbbi eresztésének fényében, de hol van már a tavalyi hó...
Főleg McCarthy gondoskodott róla, hogy öt perc utána beleszeressek a filmbe, mert ilyen párbeszédekkel basszus, nem sűrűn találkozni. Aztán a színészek és a rendező erre még rakott egy lapáttal, pölö a világ legjobban előadott leánykérésével. Majd jött a snuff movie, a "jópofa" bolito, és társai.Beszarás. Jó film. Az egyik legegyedibb idén.

2013-11-24 13:19:30 Singularity8 (4) #12

Nekem viszont pont az volt az első gondolatom a moziból kifelé jövet, hogy ezzel a filmmel kapcsolatban szinte bármilyen véleményt könnyedén el tudok fogadni.

előzmény: manuva (#11)

2013-11-24 13:16:13 manuva (5) #11

Egyszerűen nem értem, mi nem tetszik az embereknek ezen a filmen.

2013-11-15 16:13:10 norberto182 (5) #10

Először nem értettem, aztán magával ragadott, majd megnevettetett, végül megdöbbentett.
Jó story, remek a színészgárda, Fassbender továbbra is nagyszerű, Diaz is kellemes meglepetés volt! de ami biztos, ezután a film után máshogy tekintek az algaevő halakra :D

2013-11-15 13:08:30 Daemiaen (5) #9

Az idei legőrültebb filmes trip, elsősorban két meglett korú ember prezentálásában, ami nem kicsit meglepő és különleges dolog. És ugyan igaz, hogy néhol kissé túlírt, de a legtöbbször olyan egyedi párbeszédek viszik előre a nagyszerűen egynézőpontú sztorit, hogy öröm hallani. Rettentően élvezetes kuriózum.

2013-11-14 21:51:58 Hannibal Lecter (?) #8

Maga Shakespeare sem fogalmazhatott volna költőibben. :)

előzmény: Leslie (#7)

2013-11-14 17:27:35 Leslie (2) #7

Nekem is ez a mondat keltette fel az érdeklődésem. :)

előzmény: BonnyJohnny (#6)

2013-11-14 17:11:03 BonnyJohnny (3) #6

De Diaz megb... benne egy autót... :D

előzmény: Zalaba Ferenc (#5)

2013-11-14 11:51:10 Zalaba Ferenc (4) #5

Ha egy kis meztelen váll-simi annak számít, akkor igen, van.

előzmény: Umberto (#4)

2013-11-13 23:41:36 Umberto (?) #4

Van benne leszbi jelenet?

2013-11-13 23:36:38 Olórin (5) #3

Már kapott:)

előzmény: McCl@ne (#2)

2013-11-13 23:35:18 McCl@ne (5) #2

YESSS! Biztos voltam benne! :) Mármint nekem ilyenkor elég, ha van egy vagy két abszolút pozitív értékelés, és már megyek is a moziba. Only God Forgives szindróma, 30% környékén állt rottenen, amikor elolvastam a Guardian lelkes kritikáját. Év filmje lett.
Kritikát kap majd?

előzmény: Olórin (#1)

2013-11-13 23:30:27 Olórin (5) #1

Azon ritka esetek egyike, hogy teljesen értetlenül állok a negatív fogadtatás előtt. Merthogy baromi jó film ez. Scott évek óta nem rendezett ilyen jól, a színészek nagyszerűek, és hát... Cormac McCarthy.