Insidious: Chapter 2 (2013) ☆ 👁

Insidious - A gonosz háza

(James Wan)

amerikai-kanadai horror, thriller

3,1
★★★☆☆
201 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-10-24 15:39:27 GothMan (2) #20

Ez volt az első Insidious film, amit megnéztem. Talán jobb lett volna az első résszel kezdeni, de hát, ezt dobta a gép (értsd: ez ment a TV-ben). Hadd tegyen már fel a kérdést: a többi rész is hozza ezt a karakteres, tévéfilmes minőséget? Mert ez valami iszonyat gyenge volt. Összelopkodott ötletek, zagyva történetvezetés, minimális feszültség, stb. Nem is lehet egy lapon említeni a Conjuring vagy az Annabelle filmekkel. Nem is hiszem el, hogy James Wan rendezte.
3/10

2016-09-28 13:35:43 nygaben (2) #19

Azt nem értem, hogy miért kellett azt a két öltönyös, béna figurát beletenni egy olyan filmbe, amely az első perctől kezdve arra játszik, hogy ezzel a sokszor nagyon fullasztó atmoszférájával szinte agyonyomja a nézőt? Jó lett volna ez a film, mert szinte egy perc pihenőt se ad, végig azon dolgozik, hogy a néző ne érezze magát biztonságban -- helyesbítve csak dolgozna, mert a két bénaság valamennyi megmozdulása olyan olcsó és parodisztikus módon veri szét ezt a hangulatot, hogy arra szavak nincsenek :D.

2016-06-14 00:05:20 jablonsky (1) #18

aki még életében nem látott horrorfilmet, annak nyilvánvalóan rendben lesz ez is, de én közvetlenül az első rész megtekintése után nagyjából a film felénél egész egyszerűen annyira mérges lettem erre a blöffre, hogy már akkor ráadtam volna a nézhetetlent. lehet, hogy a nemrégiben megtekintett, amúgy sajnos szintén a kilátásokhoz képest gyengébben muzsikáló "the house of the devil" hatása alatt állok még mindig, de meggyőződésem, hogy ti west nagyságrendekkel erősebb beállításokkal tud feszültséget teremteni, mint a kizárólag a biztosra játszó wan. a "the conjuring" ugyanez pepitában, a horrorok paprikás krumplijai ezek. teljesen ehető, nagyjából szereti is mindenki, de úgy egyébként főzhetnénk valami jobbat is. arról nem is beszélve, hogy ennyire bárgyú módon mellőzni/késleltetni patrick wilson karakterének az első rész végén megismert jelentőségét nettó baromság. rendkívül idegesítő zene, egy pillanatig sem kedvelhető szereplők, értelmetlen és rossz rémisztgetések sora - ja, és ha bárkinek gondja lenne azzal, hogy az első rész még csak le se lett szinkronizálva, hát nyugodtan mondhatom, hogy a második rész szinkronmunkája (főleg az effektezések tekintetében) a legnagyobb horror, ami erre a filmre jellemző lehet.

2015-10-04 20:39:35 Killjoy (3) #17

Rengeteg utalás az elsőre, és gyakorlatilag onnan folytatódik a film szinte másodpercre, ahol az első véget ért. Szépen építkeznek tovább, kicsit több olcsó riogatás, kicsit több felbukkanó szellem. Egész jól hozta az első rész szintjét, miközben szépen építette tovább az Insidious világát. Ez is megkapja a hármast, pedig nem annyira jó, mint az első.

Viszont azt nem tudom, hogy a magyar forgalmazó hogy gondolta, hogy az első rész nélkül adják ki a másodikat és most a harmadikat is... Annyi utalás és maga a fő probléma is abból indul ki, hogy mi történt az első részben. Szóval ha ezt bebukta a magyar forgalmazó, akkor az nem meglepetés.

2015-05-30 18:52:12 ifj. Ó. Posszum (4) #16

Egy ideig csak jóleső nosztalgia (1. rész), viszont a közepénél beindul. A sztori ügyes, az olcsó ijesztegetés helyett egy idő után újra a feszültség fenntartására helyezi a hangsúlyt. Az idézgetés pedig jó móka:
szellem-Psycho Jack Torrance-szel. Hajrá, hajrá 3. rész!

2014-07-16 11:40:53 Aaron Boone (1) #15

Huha, valamit nagyon beneztem. Alapvetoen szeretem a kisertetes torteneteket, de ez annyira kiszamithato, erdektelen, unalmas es meg raadasul szanalmas effektekkel megcsinalt is volt, hogy az 1-es osztalyzat udvariasnak szamit.

2014-06-30 07:45:18 BonnyJohnny (3) #14

Végül én sem találtam rossznak. De határozottan rosszabb, mint az első rész, annak ellenére, hogy több (akar lenni) annál... vagy pont azért.

előzmény: Vitelotte (#13)

2014-06-30 03:26:51 Vitelotte (5) #13

Engem meglepett, de az első rész közepesre értékelése után nekem ez zseniális volt!

előzmény: BonnyJohnny (#7)

2014-04-03 00:37:41 Umberto (2) #12

Erre szokták azt mondani, hogy a rendező úr itt pusztán önmaga árnyéka volt. Nem is értem...

2014-01-19 17:00:06 useless (2) #11

Csak azért nem adtam nézhetetlen-t, mert szerintem ez egy paródia volt, és Wan nem gondolta komolyan.

2014-01-10 11:43:02 tomside (3) #10

Nem voltam elragadtatva az első résztől, ennek a hangulata picit jobb. Bár, egy egész jeggyel talán azért mégsem.

2013-12-14 15:22:08 Jason13 (4) #9

James Wan rendezőurat lassan a horror új királyává avathatjuk. Bár, karrierje fényesen indult a Fűrész című zseniális thrillerrel, az azt követő Halálos hallgatás (szintén nagyszerű film) már nem ért el nagy sikereket a mozipénztáraknál. Ezek után néhány évig csend honolt a direktor háza táján, majd jött az Insidious, ami újra beindította karrierjét. Meg kell hagyni, ez is egy kifejezetten ütős kísértetes horror lett, ami meglehetősen kevés pénzből készült, de óriási sikert aratott. Nem is volt kérdés, hogy lesz e folytatás, ám előtte megkaptuk az idei év egyik legjobb horrorát Wan-tól, a The Conjuring-t (nagyon úgy tűnik, hogy ennek is lesz második része). Mit ne mondjak, rendesen belehúzott a fickó, de sajnos úgy tűnik, elpártol a rémfilmektől, jelenleg a Halálos iramban 7. részén ügyködik. Mindenesetre, én kíváncsi leszek, mit mutat majd az akció műfaj terepén, bár most nincs könnyű dolga, mivel a széria egyik főszereplője, Paul Walker épp a napokban hunyt el, Isten nyugosztalja, és még nem lehet tudni, hogy az eddig felvett jeleneteket felhasználják e, vagy kezdhetik előröl a forgatást.
e térjünk vissza az Insidious folytatására, amivel szemben magasak voltak az elvárások, hiszen nem csak ijesztgetésekből kellett több, hanem a viszonylag egyszerű sztorit is tovább kellett nyújtani úgy, hogy az ne legyen izzadságszagú.
A Lambert házaspár és gyermekeik a kísértetes kalandok után a nagyihoz költöznek, hogy kiheverjék a túlvilággal való találkozásukat, azonban nem sokáig élhetnek gondtalanul, mivel a házban egyre több paranormális jelenség üti fel a fejét és az apuka is egyre furcsábban kezd viselkedni.
Azt kell hogy írjam, félelemkeltés terén csillagos ötös a film! Wan most sem viccel, nem szúrja ki a szemünk "nesze, ijedj meg" típusú, előre kiszámítható ijesztgetésekkel, inkább szép lassan pattanásig feszíti idegeinket, majd mikor már azt hinnénk, túljutottunk a nehezén, pofán csap minket egy brutális sokkeffekttel. És ehhez tényleg csak a legjobbak értenek, mivel itt nem csak arról van szó, hogy 10 percenként jól magunk alá csináljunk, hanem hogy magába szippantson minket a fojtogató atmoszféra és az ijedezések közötti időintervallumban is alig merjünk levegőt venni.
A baj ott van, hogy ezt a fajta rémisztgetést a játékidő háromnegyedéig kapjuk meg, utána a végjátékra ez kifullad és egy kifejezetten erőltetett befejezést kapunk, ami ugyan nyitva van hagyva egy esetleges 3. résznek, de én ezt már nem éreztem szükségesnek. Emellett a történet se lett valami nagyszerű, bár még ez is működik egy jó ideig, de egy idő után megszaporodnak a logikai bakik és az erőltetett fordulatok. A másik dolog pedig az, hogy egy cseppnyi eredetiség sem szorult a szkriptbe, igaz, ez jellemző a rendező korábbi filmjeire is, de ott ezt feledtetni tudna remek stílusérzékével. Itt azonban nem tudta a lopott elemeket úgy egymás mellé pakolni, hogy azok egy szép egésszé álljanak össze. Ennyit a negatívumokról. Ha akarnék se tudnék többet elővenni, hiszen ezek se annyira zavaróak, de azért érezni a jelenlétüket.
A színészek játéka az előző részhez hasonló, tehát mindenki hozza azt, amit megkövetel a műfaj (meggyőző sikítozás és hasonlók). Viszont a két "szellemirtó" ipsét megemlíteném külön (egyikük ugye maga a forgatókönyvíró, Leigh Whannel) mivel baromi szórakoztató figurák, akár azt is eltudnám képzelni, hogy kapjanak egy külön filmet, csak annak ugye már vígjáték lenne a műfaja, annyira kretének. A technikai oldalra sem lehet panasz, az alacsony büdzsé ellenére remek operatőri munkát kapunk, a díszletek is kellően hangulatosak és a szellemek kinézetével sincs gond. Azt viszont leszögezném, senki ne számítson szétrohadó szörnyetegekre, egyrészt a film PG-13 korhatár besorolást kapott és ugye a túlvilági lények már az első epizódban se voltak nagyon elmaszkírozva (kivételt képez a démon). Ezzel szerintem nincs baj, ugyanis működik az az elv, hogy a kevesebb néha több. Meg amúgy is, szerintem egy csúnya öregembertől könnyebb megijedni, mint egy galád CGI-teremténytől.
Összességében, hozza az első rész szintjét az Insidious második fejezete, sőt, talán még tempósabb és ijesztőbb is annál, viszont sztori szempontjából jóval kidolgozatlanabb. Sebaj, még így is bőven élvezhető, így hát megtekintését csak ajánlani tudom, lehetőleg éjszaka, maximum hangerővel, egyedül.

2013-10-31 09:44:05 Daemiaen (3) #8

Gondolom, ez így lesz.

előzmény: BonnyJohnny (#7)

2013-10-31 09:33:24 BonnyJohnny (3) #7

Akkor gondolom, akik az első résztől sem voltak elragadtatva (én sem voltam), ezt kifejezetten rossznak találják majd. :/

előzmény: Daemiaen (#6)

2013-10-31 09:24:50 Daemiaen (3) #6

Az első rész nagy rajongójaként vehemens várakozásokkal ültem le nézni a folytatást. Természetesen mindenből többet akar: ijesztgetésből, sztoriból, atmoszférából, és ugyan mindenből fussa egy kevésre, ez nem elég felnőni a nagy elődhöz.

2013-10-30 19:54:21 hogen (4) #5

Nekem tetszett az első rész ...remélem ezzel sem lesz gond...

2013-10-30 04:58:25 GeryFlash (3) #4

Az első rész konkrétan nincsen szinkronizálva és dvdn se lett kiadva, ergo csak amatőr feliratok készültek hozzá... IMDB-n a 7,0 elég laza, ha hozza a Conjuring szintjét akkor rendes iparos munka, de hátha még annál is többet. James Wan a horror koronázatlan királya.

előzmény: Ubul (#3)

2013-10-24 19:29:08 Ubul (3) #3

nem mondod, hogy ezt küldték csak moziba? előzőt se úgy láttam, szóval nem is figyeltem, hogy itthon nem került moziba, de ez elég ciki így :S

előzmény: carmine (#2)

2013-10-05 18:24:42 carmine (?) #2

Én arra leszek kíváncsi, hogy mennyire fog működni itthon egy olyan film folytatása, amit elfelejtettek nálunk forgalmazni...

2013-09-29 00:22:24 Ubul (3) #1

James Wan belehúzott...kérdés hogy a The Conjuring mellett az Insidious folytatása mennyire lett jó? Bár imdb/rotten értékek azt mutatják, hogy nem a legjobb, de remélem nem lőtte el az összes puskaporát a másik ezévi íjesztgetős filmjére