Ender's Game (2013) ☆ 👁

Végjáték

(Gavin Hood)

amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi

3,1
★★★☆☆
383 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-29 19:09:42 dorothygale (1) #39

Rettenetes

2015-10-17 15:51:58 Killjoy (4) #38

Először Zseniálisra értékeltem, mert nem tudtam elvonatkoztatni a könyvsorozattól, ami a mindenkori TOP10-emben van. (Mondjuk nekem a Holtak szószólója a kedvencem, de emlékszem, amikor először olvastam az első részt, akkor Enderrel együtt döbbentem rá oldalról oldalra, hogy mi is a helyzet, és hatalmas élmény volt. És a film is elsőre hozni látszott ezt az élményt. De így utólag be kell látnom, hogy sokkal-sokkal többet kellett volna kapnom, és nem kaptam meg. Hihetetlen jó az alapanyag, és amikor először felmerült, hogy a könyvből film készül, akkor Wolfgang Petersen neve volt a rendezői szék háttámláján... Aztán eltűnt a projekt (gondolom rájöttek, hogy ezt képtelenség úgy visszaadni, ahogy azt Orson Scott Card papírra vetette) és jó ideig semmi hír nem volt. Aztán 2012-ben jött a bomba: mégiscsak lesz Végjáték! ÉS HARRISON FORDDAL!!! De Gavin Hood rendezésében, aki az első Wolverine filmet is rendezte... És végül elkészült ez... Card művei azt hiszem ugyanúgy megfilmesíthetetlenek, mint Stephen King könyvei. Legalábbis normálisan, úgy, hogy visszaadják azt az érzést, amit a könyvek adnak. Kár érte. Egy jó sci-fi, ami ezerszer jobb lehetett volna, ha követik az eredeti "forgatókönyvet". Mondjuk akkor lehet, hogy ebből is trilógia lett volna, mint a Hobbitból...

2015-03-14 23:32:42 betti (3) #37

Rogton a film utan azt ereztem h nem veszes, de persze mennyi minden kimaradt a konyvhoz kepest. Erdekes viszont h a parom - aki sokkal nagyobb scifi rajongo mint en - alapvetoen meg volt elegedve. Talan ha az ember nem var tobbet mint egy "technikas" latvanyos egihaborut, akkor jo (a konyvet nem ismero haverjainknak pl bejott), de ha a konyvet, a "lelkevel" egyutt, akkor bizony igencsak sovanyka az amit kap. En vhogy ugy fogom fel h van a konyv, ami szuper, de azt csak otletadonak hasznaltak egy latvanyos es kicsit formabonto csihipuhihoz.

2015-03-14 22:09:42 Vitelotte (4) #36

Szeretem az érzelgős szkifiket

2014-11-02 13:18:17 Karesz84 (4) #35

Roppantul tetszett, ahogyan a lelkiismereti tisztaság és a "győzni, de nem MINDENÁRON" erkölcsi kérdéseivel és a manipulációból való felébredés utáni,
a rend helyreállítására tett kísérletet bemutatja a film.
Van benne valami megfoghatatlanul magasztos, lélekemelő erő.

Zsinórban 2x megnéztem, tényleg gyönyörű képekkel dolgozik.

2014-05-17 15:21:52 schankox (4) #34

Mikor kijött a film, gyorsan kölcsönkértem a könyvet és elolvastam. Nehéz volt elképzelni, hogy hogyan lehet ebből filmet készíteni. Mit lehet kihagyni? - kérdeztem magamtól, és nem tudtam értelmesen válaszolni.
A készítők azonban vették a bátorságot és rengeteg részt kihagytak. Pl. Peter és Valentine földi életét (ez mondjuk nekem a legkevésbé fáj). Amit viszont hiányoltam, az az "edzések" és a csaták részletesebb bemutatása. Azokból ugyanis sokkal több van az eredeti történetben, mint a filmben. Ez aztán okozhat a nézőben olyan érzést, hogy a kiképzőtiszt EGY játékcsata után tiszteleg a gyereknek. Persze a majdnem két órát már nemigen lehetett volna tovább nyújtani.
Mindazonáltal a könyv ismerete nélkül is élvezhető a film, gyönyörű képekkel, csodás "gyakorlótérrel", remek hanggal. Egy erős négyest mindenképp megérdemel.
75%

2014-04-07 13:14:15 tomside (4) #33

Dagadjon meg a potrohom, de nekem ez több vonatkozásában is tetszett.

Mondjuk a végletekig didaktikus pszichológusnőt szívesen behelyettesítettem volna egy padlóvázával, mert élvezhetőségi szempontból az is kevesebb kárt okozott volna, mint ahogy Ford apánk is erőltetett helyenként. Bár, az ő helyük is tudatos a filmben, ha a célközönség felől értelmezzük. A látvány erős, a sztori meg próbált kerekségre törekedni - és nagyjából sikerült is neki. A morális záróakkord nem zavart, sőt. Igazából nincs is baj ezzel a filmmel. Csak azért nem telitalálatos, mert nem én vagyok a célja. :)

előzmény: tomside (#32)

2014-04-07 13:07:29 tomside (4) #32

2014-03-28 16:52:38 peterhappy (3) #31

Hármas. Nem volt könnyű dolguk a készítőknek. A filmet helyszínek, történések alapján több darabra osztanám és úgy érzem, mindegyikre nagyon kevés idő jutott. S így is közel két órás lett a film. Úgy, hogy a könyvben található (pazar) mellékszálat teljes egészében kihagyták.
Három órásként meg a kutya se nézte volna végig.

Hármas, mert a világot szerintem nagyon jól visszaadták, nagyon szépen megalkották, izgalmas volt összevetni azzal a képpel, amit én 5-6 olvasás után a fejemben összeraktam.
Hogy ez jól sikerült, nem meglepő, mivel Card rábólintott.

Ez menti hármasra. Egyébként lavíroznék az 1 és 2 érdemjegyek között. Újranézés után változna a véleményem, de arra nem fog sor kerülni.

2014-03-08 16:28:18 project640 (2) #30

régen láttam ennyire szar filmet, mindig mefogadom, hogy olyan filmet nem nézek meg, ahol gyerekek a főszereplők, de nem bírtam ki ... hihetetlenül szar, bocs még most is a hatása alatt vagyok, hogy miért kell ilyen filmeket csinálni

2014-03-06 20:20:44 bocsaba (5) #29

A végén (nem a LEGvégén) énis a sráccal együtt döbbentem le, egyébként a morális kibővítés nem is annyira kibővítés, ha kicsit jobban figyelünk az egész filmben mennyi manupuláció van, és hogy gyakorlatilag erre a mozzanatra van felépítve a főszereplő srác karaktere és dilemmája. Szerintem remek film, még most sem tudok túllépni a csattanón, pedig 2 napja néztem....

2014-03-03 18:31:24 Sántha Orsolya (3) #28

Elkezdett érdekelni a könyv. Mert érezni, hogy van a háttérben nem kevés info, ami kimaradt a filmből, mert inkább a látványra gyúrtak.
Ugyanakkor a végén a sráccal együtt döbbentem le, abban a szent percben esett le nekem, amikor neki, hogy mi a helyzet és meg kell hagyni, fájt. Szemét, hazug felnőttek, na.

2014-02-11 00:25:29 Dió (4) #27

Ja és ne felejtsük ki, hogy a Flaming lips betétdala és Jablonsky zenéjének nagyrésze ZSeniális. Capital ZS!

2014-02-11 00:20:55 Dió (4) #26

Meglepődéssel konstatáltam, mennyivel afölött a sártenger fölött van a film, ahova a kritikusok dobják. Cefetül látványos, azt kell mondjam pörgős és izgalmas, illetve Ford térképszerű ráncait és szegény főszereplő gyerek csúnya miscastingját leszámítva (nála jobbat nem találtak?) a színészek is beleadnak anyait-apait. A gond a végével van, ott ugyanis valami morális dilemmával akarja kibővíteni az addig inkább csak szimpla akció-scifiként működő vonalat, ez viszont élből bukta, mert ehhez sokkal több mélység és lélek kéne a sztori addigi részébe, de annyi baj legyen.

2014-02-07 08:55:35 elmouse (2) #25

Kifejezetten erőtlen, a könyv nyomába sem érő adaptáció. Az, hogy ezt a változatot hagyta jóvá Card, csak azt bizonyítja, hogy 30 évesen még bátor volt 60 évesen meg már csak egy gyáva szar.
Gondolok itt főleg a Bonzo-val történt verekedésre.
És a végén a hangykirálynő, akinek korona alakú kinövés van a fején. Érted! Mert királynő! :(

OFF: Utoljára Spielberg München-jén voltam ennyire kiakadva.

2014-02-05 01:48:12 Rice (4) #24

Hajlok rá, hogy ez lett volna a tavalyi év legjobb scifije - ha nincs az utolsó 20 perc...

2014-02-04 04:48:38 ender1112 (3) #23

A kedvenc scifim, egy triológia kellett volna belőle. Egynek így is elmegy.

2014-02-02 11:43:02 Simpleton Larry (3) #22

Könyvismeret nélkül lejön, hogy a világvége környékén, egy szükségből kőkeményen gyerekeket edző barakk valahogy mégis gyengébb, mint napjainkban a barakkok, ahol sokszor a háború veszélye sem áll fent. Az is, hogy a kiképzőtiszt annyira kemény, hogy egy megnyert játékcsata elég ahhoz, hogy a nagyszájú kissrácnak utána mégis tisztelegjen. De igazából minden aspektuson így vágtattak át a készítők, így bár egy érdekes alapötleten gondolkozhatunk magunknak, a film annyira nem boncolgat semmit, csak aláássa ezekkel az összecsapott dolgokkal. Ha már ennyi dollárt vágnak hozzá egy filmhez, akkor 1, miért nem csinálják meg rendesen, 2, miért nem választanak egy könnyebb alapanyagot, pl. transmorphers szintű agykikapcsolósat, aminél elfogadhatjuk, hogy nem kíván boncolgatni úgy nagyon semmit sem.

2014-01-29 01:07:50 flake (3) #21

Messze nem olyan szar, mint amire számítottam. De a zseniális alapanyagnak a közelében sincs.

2014-01-22 19:06:46 Glasseye (4) #20

Ma sikerült megnéznem, és hát azt kell mondanom kellemesen csalódtam benne. Az origo-s lehúzó kritika alapján sokkal rosszabb, összeszedetlenebb filmre számítottam. Számomra itt is kiderült hogy nem szabad a kritikusok véleményére adni.

A film látványilag nagyon pazar élményt nyújtott. Csak tátottam a számat a gyönyörű űrhajók, korszerű űrruhák és a kreatív látványmegoldás láttán! A film egy gyenge pontja volt a főszereplő személyisége. Valahogy ez a karakter nagyon unszimpatikus volt számomra legfőbképpen a film elején. A vége felé láttam benne egy kevéske érzelmet és ez pozitív volt. De nagyon nem szeretem az ilyen érzéketlen főszereplőket akikkel nem tudok azonosulni! Harison Ford kiválóan alakította a tábornagyot, különösen sokat dobott a filmen a játéka.

Összességében egy nagyon jó film, amit bár nem néznék újra de remek kikapcsolódást, szórakozást nyújtott azon kívül hogy filozofikus tartalmakkal is meg volt tűzdelve rendesen!

2013-11-17 15:00:39 BonnyJohnny (2) #19

Mert ez így olyan, mintha félig nem is a te véleményed lenne, hanem azoké, akik elolvasták és nagyra tartják az alapanyagot.
Tulajdonképpen így van.

De honnan tudod, hogy mennyire mély, mennyire kidolgozott a filozófiai háttere, ha csak az internet alapján tájékozódsz?
Ez csak akkor lehetne probléma, ha a kész film is mély lenne, de nem annyira, mint az alapmű, és akkor olvasmányélmény nélkül valóban nem lehetne mérlegelni. De akkor nem is tenném!
Teszem azt, én nem olvastam a Stalker alapjául szolgáló könyvet sem. Mégsem okozott hiányérzetet a film, mert bőségesen kielégíti a gondolati igényeimet, amit a művel szemben támasztok, mások véleménye alapján. Talán ha olvastam volna, akkor egyébként lehet, hogy nem így lenne. :)
De ebben az esetben erről nincsen szó. Mivel a filmmel kapcsolatban egyéb olyan problémák is felmerülnek (lásd hozzászólásomat), amik alapján egyértelmű, hogy nem ér fel az alapműhöz. És akkor már jogosan kérem számon rajta, hogy nem megfelelő adaptáció.
És különben is egyre rosszabbodó tendencia, hogy vesznek egy népszerű alapművet, ami más, mint egy tömegfilm, és azt tömegfilmként adaptálják.

előzmény: Hannibal Lecter (#18)

2013-11-17 13:14:52 Hannibal Lecter (?) #18

"Mint írtam, nem részleteire gondoltam, hanem szellemiséégére, mélységére, filozófiai hátterére"

De honnan tudod, hogy mennyire mély, mennyire kidolgozott a filozófiai háttere, ha csak az internet alapján tájékozódsz? Nem úgy lehet erről megbizonyosodni, ha elolvassuk a könyvet, amiről szó van? Mert ez így olyan, mintha félig nem is a te véleményed lenne, hanem azoké, akik elolvasták és nagyra tartják az alapanyagot. (No offense.)

előzmény: BonnyJohnny (#17)

2013-11-17 09:17:38 BonnyJohnny (2) #17

Mint írtam, nem részleteire gondoltam, hanem szellemiséégére, mélységére, filozófiai hátterére. Azt ismerem.
Mással sincs tele az internet, mostanság. Nem is tudom nem ismerni. :P

előzmény: Hannibal Lecter (#16)

2013-11-16 21:22:27 Hannibal Lecter (?) #16

De honnan tudod, hogy ez egy rossz adaptáció, ha nem ismered az alapanyagot?

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2013-11-16 12:13:32 BonnyJohnny (2) #15

Szerintem nem olyan rossz ez. Jó látványvilágú, érdekes kérdéseket feszegető közönségfilm... lenne. Ha nem az egyik legjobbnak tartott, népszerű sci-fi regényből készült volna, ami összetett és mély. Senkinek egy rossz szava nem lenne. Sőt mindenki vállvonással elintézné, hogy egy átlagos látványfilmnél még mélyebb is próbál lenni (kevesebb, mint több sikerrel). Persze úgy is megállná a helyét az a kritika, hogy a főhős szemernyi jellemfejlődésen sem megy át, végig olyan pszichopata fejet vág, és hiába fakad ki félóránként, valaki mindig megdumálja, és visszaáll ugyanarra a pszichopata fejhez. Az a kritika is megállná a helyét, hogy a főszereplőn kívül gyakorlatilag nincsenek értékelhető szerepek a filmben, leszámítva a két nevelőtisztet, akik felváltva mondják (általában egymásnak) a racionális és emocionális világnézetükből eredő nagy megmondásaikat. Az is, hogy a csatajelenetek bár szépen animáltak, örvénylő kavalkádok csupán, és SEMMI dinamika vagy értelem nem szorult beléjük. Akkor már inkább valami klasszikus aláfestőzenére kellett volna vágni őket, amolyan Kubrickosan, aztán had menjen. Az is igaz, hogy a tanulási idő ugyanolyan high school sablonokkal épít, mint bármelyik tini film. És az is, hogy a csavar nagyon el van rontva... már a levezénylése és az utóélete. Mindattól függetlenül, hogy, mivel már máshol is olvastam, hogy van csavar (bár azt, hogy mi azt nem), sejtettem is, hogy ez lesz az. Az utolsó csatánál már szinte biztos voltam, pedig nem vagyok nagy csavarkitalálós filmnéző. (De ez egyéni probléma. Nem rovom fel a filmnek.)

Viszont, mivel mindez egy nagyszerű és rajongott alapból készült (amit én nem ismerek amúgy), megállapítható, hogy még méltatlan adaptáció is.
És DE, hasonlítani kell az irodalmi alaphoz. Ha a készítők nem akarják, hogy összevessük vele, ne abból készítsék.
Persze, a film más matérium. Nem is azt hiányolom, hogy ez meg az kimaradt, vagy más. (Mivel nem ismerem, nem is tudnék.) A baj az, hogy maga a könyv értelmét nem sikerült adaptálni. Vagy abból egy attól eltérő, saját (hasonlóan jó, vagy legalábbis érdekes, vagy eredeti) verziót kihozni.
Ez a film egy elhibázott vállalkozás volt. A sci-fi évének talán legnagyobb neve és várakozása méltón veri be az utolsó szöget is a sci-fi legelfuseráltabb évének koporsójába.

Mint film, közepes. Mint adaptáció, kettes.

2013-11-14 23:29:59 tomside (4) #14

"Ezt a filmet nem akarod megnézni" - mode: ON. (Pedig ezt ritka kevés filmmel játszom el.)

2013-11-14 23:19:42 critixx (?) #13

Értem. Igazából azért kérdeztem, mert nem ismerem a regényt, viszont tudom, hogy sci-fi alapmű, gondoltam hátha megéri megnézni a filmet, de ismervén a mai blockbusterek többségét, előre féltem, hogy ez is hasonlóan kaki.

előzmény: opposition (#12)

2013-11-14 19:29:21 opposition (2) #12

Inkább Harry Potter in space :) Zseniális színészlegendák asszisztálnak egy hülyegyereknek :)

Amúgy fájdalmasan lineáris, érdemi konfliktusok nélküli film. Gyenge a főszereplő, sekélyes a történet. Nem ismerem a könyvet, de meglepődnék, ha ilyen lenne.

előzmény: critixx (#5)

2013-11-12 13:44:04 peterhappy (3) #11

Hűha, köszi. Akkor DVD.

OFF: Az Alapítvány-trilógiát olvastad? Nálam az nr.1.

előzmény: Nu4nd4 (#8)

2013-11-11 18:25:48 TomPowell (3) #10

Én, aki (még) nem olvasta a könyvet, a főhősét és karakterfejlődését tekintve nagyon tetszett, és a látvány is korrekt, de érezhető, amit már többen leírtak, miszerint túlságosan is megalkuvó, hogy beleférjen a 12-es karikába.

előzmény: Glasseye (#9)

2013-11-11 17:08:34 Glasseye (4) #9

Olvastam erről a filmről jót is meg rosszat is. Szerintetek érdemes megnézni moziban? Mik a pozitívumai és a negatívumai??

Elsősorban annak a véleménye érdekel aki látta a filmet!

2013-11-10 15:58:11 Nu4nd4 (3) #8

Én 3 olyan személlyel voltam akik nem olvasták a könyvet. Nekik tetszett, legalább egy négyest adtak volna neki. Én mint a könyv rajongója (a Dűne után a második legjobb scifi szvsz) veled kell hogy egyetértsek, s a hármast is csak nagyon nehezen adtam meg. Elrontották. Túlegyszerűsítették a történetet a 12-es karika és az átlagnéző miatt. Nem a scifi rajongóknak készült.

előzmény: vadPINGvin (#1)

2013-11-06 01:37:21 Olórin (3) #7

Öhhh... végülis jobb mint amire számítottam (vagy legalábbis kevésbé rossz), de még így is nagyon-nagyon langyos. Olvassátok el a könyvet inkább.

2013-10-29 20:11:44 tomside (4) #6

Nagyon az előítéletek ellen vagyok, de ezt most le kell írnom. Azt kívánom, tévedjek, de szerintem ez egy szar lesz.

2013-10-29 16:17:24 critixx (?) #5

Ez amolyan "Iskola a határon in space"? :-)

2013-10-29 11:39:41 vadPINGvin (3) #4

Valamivel meg kell próbálniuk eladni. Mivel nincs akkora aktív rajongótábor mögötte mint pl a Twilight mozik mögött, névtelen senkikre csak a hardcore Végjáték rajongók ülnének be. Egy Harrison Ford, Ben Kingsley vagy pl a filmben alig látszó, de Oscar-jelölt Abigail Breslin felemlegetése kedvet csinálhat még néhány embernek. De nem az a hibája, hogy túl jó színészeket válogattak bele, inkább az, hogy az idő szűkössége miatt nem tudtak igazán mit kezdeni velük. A sztori eleve jobban passzolna egy tíz részes tévésorozathoz mint egy darab mozifilmhez.

előzmény: Rorschach (#3)

2013-10-28 15:43:26 Rorschach (3) #3

Én az előzetes alapján már annyit leszűrtem, hogy 1. durván szpojlereznek, tehát feltételezik a könyv előismeretét, amit mindig hülye dolognak tartottam, és 2. az oszkárosok, vagy akár csak arra jelöltek neveivel próbálják meg eladni, ami eddig soha nem jelentett jót. Ezek szerint most sem.

előzmény: vadPINGvin (#1)

2013-10-27 23:04:50 flake (3) #2

Annyira éreztem... :(

előzmény: vadPINGvin (#1)

2013-10-27 22:47:04 vadPINGvin (3) #1

Soha nem tudjuk meg miért is rettegett annyira Ender Petertől, miért szereti annyira Valentinet, milyen érzés harmadiknak és kicsinek lenni, nem tudunk meg semmit a Földi helyzetről, ami létrehozza Démosztenészt és Locket (róluk említés se esik), nem tudjuk meg a sok fura gyerek akivel összefut miért lesz mind stratégia zseni, nem tudunk meg semmit Petráról, annak ellenére hogy ő az egyetlen aki látszik is néha a csapatból, és nagyon keveset tudunk meg Andrew Wigginről, azt a keveset is inkább a furán összecsapott befejezésben, mint a filmben. Nem tudunk meg szinte semmit az iskoláról, a Sárkány hadtestről (egy csata van összesen), Bonzo Madridról...
Kapunk viszont egy technikailag nagyon szépen megcsinált filmet, látványos edzéssel zéró gravitáción és csodás űrcsatákat a vizsgákon.
Érdekelne mit raknak belőle össze olyanok, akik nem olvasták a könyvet...