Torzók (2001) ☆ 👁

(Sopsits Árpád)

magyar dráma

4,0
★★★★☆
130 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-14 05:19:28 dittike (5) #10

Kegyetlen őszinteséggel mutatja be az árvaházat, benne az árvákkal és a szőrös szívű nevelőkkel.

2020-05-12 11:27:36 somogyireka (4) #9

A történetben pár évvel vagyunk 1956 után egy fiú nevelőintézetben, ahol a forradalom statisztikáiban nem emlegetett halott lelkű túlélők tengetik életük, mert az itt dolgozó tanárok esetében már nem lehet élő szívekről beszélni. Ki így, ki úgy nyomorult, egyszerűen csak pszichopata őrült, a háborúkban megkínzott felmenők beteg lelkű utóda, aki a gyerekeken bosszulja meg nyomorúságos életét vagy pedig akit a történelem olyannyira tönkre tett, hogy átok számára, hogy életben maradt, azóta minden lélegzetvétel maga a kín és alig várja utolsó felvonását. Ebbe a pedagógusi közegbe érkezik a kilencéves Áron, akinek nevelését elvált szülei nem tudják vállalni, apja új feleségről álmodozik, anyja pedig kezdődő vakságával küszködik épp. Áronnak, hogy beilleszkedjen át kell esnie az ottélő fiúk szörnyű beavatásain, verbálisan és fizikailag is megalázzák, ám mindezeket kiállva a csapat elfogadott, fontos tagja lesz. Sőt végül tőle ered a szabadulás gondolata, mely elképzelést végül meg is valósítják, ám jogos az egyik kisfiú kérdése, aki apukája miatt nem vállalkozhat egy ilyen tettre, hogy hova és minek?
Ebben a világban már csak börtöncellából börtöncellába tudunk ki/átszabadulni, hiába törjük be zárkánk falait csak a szomszédhoz jutunk át, ami bőven lehet, hogy sokkal rosszabb, mint a mienk volt eddig, úgyhogy a film iszonyú tanulsága, ebben a helyzetben jobb a fenekünkön maradni..
Sopsits maga is nevelőintézetben nőtt fel, jó lenne erről többet tudni, ha csak egy picit is hasonlított az ő története a filmben látotthoz akkor csodálatos az az erő, mely e pokolból kiemelte.

(ám mégis van két rész a filmben, melynek fénye kifakítja az összes nyomorúságot!)

(a teljes film megnézhető most YouTube-on)

2017-04-16 12:58:22 Prüstü (4) #8

"Nem nyughat az, ki oly kifosztott mint te vagy... hó lesz hamar- jaj, akinek nincs otthona." Nagyon eltalálták ezt a film eleji Nietzsche idézetet, ami pontosan predesztinálja az egész film jellegét és hangulatát.
Végletekig búskomor a film, amihez maga a történet komorságán kívül a rendkívül jól megválasztott zenék és egyéb hanghatások is sokat tesznek. A felnőtt színészek játéka kimondottan erőteljes (Mácsai Pál, Gálffi László), a két karakter teljes mértékben ellentétes pólusú, egymásnak feszülő jelenléte az egész filmet meghatározza, szinte akkor is amikor nincsenek a képernyőn, ráadásul pont az ő elveik és nézeteik, valamint élet útjuk eredménye, ami leginkább bemutatja az adott történelmi kor viszontagságait.
A gyerekszínészek játékát kicsit élettelennek éreztem, amivel nem is lenne gond ilyen környezetben, de krízis helyzetekben is eléggé rezignáltnak tűntek. Tetszett, hogy a vallás kérdését is érinti a film, főleg a hithű kommunisták cinikus válaszát a kereszténységre.
Valamint elhangzik egy fontos kérdés a filmben, ami igazából kezdetektől fogva érinti az összes intézet lakót - "Mégis hova akartatok menni?" Maga a szökés is egy meddő próbálkozás, ami nem vezet sehová, ők az adott történelmi kor számkivetettjei, akár csak a börtönből jött Nyitrai.......nincs számotokra hely, itt csak a pusztulás juthat osztályrészetekül, ezt az üzenetet nagyon erőteljesen és kíméletlenül adja át a film.

2016-11-13 22:13:43 ryood (5) #7

döbbenetes erejű film..

2012-02-19 19:54:07 xjan (4) #6

Ez egy nagyon jó film.

A filmhez tartozó idézetnél van egy kis hiba, ugyanis az ott szereplő mondatot "Barátkozz meg, kisfiam a gondolattal, hogy gyilkos vagy! Gyilkos." nem az igazgató mondja, hanem Csapó (Mácsai Pál).

2007-02-09 20:09:16 ussr (4) #5

Én is négyest adtam rá, a színészi játékot pedig egyenesen kimagaslónak nevezném. Az pedig sose árt, ha egy film valamiben újat tud mutatni.

2007-02-09 18:34:13 operett (4) #4

ussr: Azért ennél viszont nekem valamivel jobb a véleményem, azért is adtam négyest. Kicsit "megvédem".

Eleve nagyon nagy dolognak tartom, hogy S. talált pár meggző gyerekszínészt, ez ma elképesztő ritkaság, s ha nem is mind jók, többségükben azok.

A film nagy erénye még szerintem, hogy teljesen kerüli a szenvelgést, a morális ítéletalkotás valóban a néző feladata, a film maga nem rág szájba semmit.

Tény, hogy néhány szereplő, márcsak személyében is, sztereotipikus; pl. Gálffi, Mácsai azonban éppen ellenkezőleg. Szóval, ezen a téren is ellentmondásos a dolog.

Szép film, veled ellentétben én nem feltétlen várok el "újdonságot" egy filmtől, inkább kvalitásokat, megnézem szívesen "ugyanazt", ha az úgy van elém rakva, hogy beájuljak tőle, itt, mondjuk, sajnos nincs úgy.

Abban viszont teljesen egyetértek veled, hogy helyenként nagyon meggyőző, sőt szép! Végig egyenetlen a színvonal, és legalább húsz perccel hosszabb, mint kellene.

Ha a mainapság e témakörben forgatott filmeket vesszük alapul, mindegy, hogy Szász, Tarr, Mundruczó vagy akárki, akkor viszont kimagasló teljesítmény - meglátásom szerint.

2007-02-06 10:09:12 ussr (4) #3

Rossznak nem mondanám, de a hasonló témájú filmekből unalomig ismert elemeket mutat be, igaz helyenként rendkívül meggyőzően.

2007-02-06 02:56:02 operett (4) #2

Kedves Umberto: ez szerintem is egy figyelmere méltó, bár nem is annyira "jó" (ha ez a kétbetűs szó/fogalom egyáltalán takar valamit, ami "központilag értelmezhető", az én magánmitológiámban nagyon is létezik, nem tudhatom nálad pontosan mit takar, de én is használom), jóval inkább - bizonyos szempontból - fontos, film, de ez puszta véleménykülönbség közöttünk, erre most nem térnék ki, mint ahogy "jóság"/"fontosság" mibenlétére sem, kissé hosszadalmas lenne, s úgyis mindenkinek más.

Viszont rákérdeznék: bár ez egy több mint egy évvel ezelőtti véleményed, mégis - amikor azt írtad, ez az általad valaha is látott magyar filmek legjobbika: hogyan értetted pontosan?

A felvezető mondatokból kiérthető módon arra céloztál, hogy a jelen/közelmúlt filmtermését véve alapul, vagy szó szerint, en bloc? Ha ez utóbbi, azt is megkérdeznám, de abszolút minden iróna nélkül, bár bevallom, nem kevés "sugalmazással": mióta figyeled a magyar filmeket? Tekintesz néha visszafelé is? Tényleg érdekel. Példának okáért, de tudom, most az lesz, hogy közhelyekkel dobálózom, mégis muszáj megemlítenem: a Torzók témájával egyértelmű párhuztamot mutató (illetve fordítva, de mindegy)Ötödik pecsét című Fábri-film, amit épp ma (is) sugároztak (ez érdekes egyébként, egy nap a tévében ez a két film), hol helyezkedik el nálad a rangsorban? De ez tényleg csak egy példa volt, illetve csak egy kérdés. Nem provokáció vagy meggyőző-kampány.

2005-12-02 12:18:09 Umberto (5) #1

Nekem az a véleményem a mai magyar filmekről,mint a mai magyar fociról:mindkettő hasonlóan komolytalan.
Ellenben a Torzók:egyértelműen a legjobb magyar film,amit valaha láttam.