Cleopatra (1963) ☆ 👁

Kleopátra

(Joseph L. Mankiewicz)

amerikai-angol-svájci dráma, életrajzi film, szerelmi történet, történelmi film

3,7
★★★☆☆
129 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-02-19 21:27:23 lakatoszoltan01 (3) #5

Bár a film akkoriban biztosan megaklasszis volt, de ma már inkább én azt mondanám: csodálatos színdarab filmre felvéve. A díszletek, a nagy jelenetek csodásak, elképesztő drága lehetett mindezt felépíteni.*
De a színészi játék a '60-as éveknek megfelelően színpadias. A zene elnyomja olykor a jeleneteket, néhol teljesen haszontalan. A szerelmesek, barátok és családtagok közti kémia és őszinteség egyelő a nullával és a csókjelenetek valami egész nevetségesek, ahogy odatapasztják egymáshoz a szájukat.

DE nem bántam meg, főleg azért, mert elképesztően látványos.

De ha erről a korról szeretnénk filmalkotást nézni, akkor a Róma sorozat tökéletes csemege...

*Nemrég olvastam, hogy találtak pár elásott szfinxet valahol, majd kiderült, hogy az csak a film díszlete volt. Mivel túl nehezek voltak a szobrok, így elásták őket...

2017-08-04 04:50:20 Jill (4) #4

Anno tévében, szinkronnal nem hagyott mély nyomot (azon túl, hogy Burton kiváló), azóta újranéztem eredeti hanggal, Blu-rayn, így már határozottan jobb. Összességében nagyon szép, pláne fantasztikus lehet mozivásznon. Csaták terén annyira nem erőltették meg magukat, egyedül Actium van normálisan megcsinálva, pedig statiszták voltak bőven.

Ami kissé zavaró, hogy fontos történelmi alakok sokszor háttérbe szorulnak, mert mindig Cleo a fókusz. Az egész "gyakjuk le Caesart" dolog nincs valami jól felépítve (bár ez a vágásoknak is köszönhető), aztán a polgárháborút mindenestől átugorja némi narrációval.

Amire nem számítottam: az egyik mellékszereplő, Rufio nagy kedvenc lett nálam. Senki sem hallgat rá, pedig jobban járnának.

2012-09-08 04:52:08 sasi89 (4) #3

Részemről egy négyest megér. Nagyszerűen adja vissza a kor hangulatát.

2012-07-05 16:59:04 csabaga (4) #2

3/4 fölé,de csak éppen.
Túl hosszú.Nem a film,hiszen a terjedelmes játékidő ellenére sokszor alig tudunk meg valamit,hanem az egyes jelenetek.
A színészi játék kevés,a szövegek laposak.Nem is értem,miért kellett ennyire ragaszkodni Taylorhoz,mikor a film nagy részében nem csinál mást,mint méregdrága ruhákban pompázik.
Csak az utolsó fél órában tűnik színésznőnek.

Az alkotás nagy baja,hogy egyenletesen lassú tempóban csordogál,nincsenek csúcspontok.
Összehasonlítva más kosztümös filmekkel ebből a korból,mindenképpen lemarad.

2011-07-06 18:55:12 Hannibal Lecter (?) #1