The Conjuring (2013) ☆ 👁

Démonok között

(James Wan)

amerikai horror, thriller

3,6
★★★☆☆
522 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-10-09 00:08:20 velvetgristle (3) #29

Van pár nagyon jól összerakott jelenet, de aztán a végére rendesen elkezd dominálni a hollywoodi "mindent és nagyon és egyszerre"-mentalitás. Kliséktől abszolút nem mentes, a férjet alakító színész kb. mint egy darab fa (talán a 70-es évek B-horrorjai előtt akartak tisztelegni ezzel, ki tudja)... Ez a film nem más, mint egy ügyes iparosmunka, kb. az jut róla eszembe, amikor a meztelennénis oldalon véletlenül elgépelem a kedvenc pornószínésznőm nevét a keresőben és valaki mást ad ki helyette; nem erre gondoltam, de a célnak megfelel és egyik olyan, mint a másik. Végülis tökmindegy.

6/10

2017-11-25 23:27:53 Norbert Simon (4) #28

Hát a The Conjuring talán nem hozott újat ebben a műfajban és persze korántsem olyan ijesztő mint ahogyan néhányan hiszik. Ennek ellenére szórakoztatónak találom a filmet. Technikailag nagyon ott van. A sztorija egy állítólag igaz történeten alapulnak ( ki hogy hiszi.) Főhőseink egy fiatal katolikus vallású pár Ed és Lorraine Warren ( a nő még él) akik anno a hatvanas és hetvenes években nyomoztak bizonyos helyeken paranormális jelenségek után. Egy sok leánygyermekes családot kezdenek el zaklatni a démonok. Hőseink hát segítséget akarnak nyújtani a bajba jutott családon. ( micsoda professzionális felszereléseik vannak, még a csávó ördögöt is tud kiűzni nem semmi.) Ki tudja már hányadszor látunk ilyen filmeket. Mindegy szerintem megfelelő péntek estére. Ha horror fan valaki az jól szórakozhat rajta.

2016-09-28 00:33:59 necksprain (1) #27

amikor először feltűnik az a botember vagy micsoda, na ott hasamat fogtam a nevetéstől. az első részét nem sokkal a vége előtt nyomtam ki, ez egy órát kapott csak. nevetséges.

(ezt az irományt a második részhez szántam:D)

2015-08-20 01:34:50 slawter (5) #26

Félem a filmtől, hogy rossz lesz. Aztán féltem a fim alatt, mert nagyon jó volt. Végre igazán tudtam "parázni". Remekül van összerakva, imádtam mindne percét. A vége felé azon járt mellékesen az agyam, hogy "be kell szereznem a lehető legjobb kiadásban".

2015-07-15 14:47:18 gomez1000 (5) #25

Te valószínűleg magát a sztorit osztályoztad, amiről a film szól. Bármilyen megvalósítással sem tudnád komolyan venni. Viszont a hasonló kategóriás filmek közül ez kiemelkedő alkotás.

előzmény: tomasso (#24)

2015-03-05 07:51:55 tomasso (1) #24

Ügyes húzás, hogy valós események ihlették, de attól hogy valamit dokumentáltak, még nem jelenti azt, hogy meg is történt volna. Az emberi psziché ordítóan nagy baromságokat tud produkálni. Egy kereskedelmi csatornán látott riportműsor jutott eszembe erről a filmről, ahol angolul mondogatta valami senkiházi hogy munkafüzet, meg hörgött, meg vergődött összevissza. Megszállta a démon, na. Körülbelül ennyire vettem komolyan ezt a filmet is, inkább volt nevetséges, mint ijesztő vagy félelmetes.

2014-12-26 14:15:11 ChrisAdam (4) #23

Zseniális, nagyon jó horror. Mármint a történet mintha ezerszer el lett volna már csépelve és játszva, de így még sosem láttam ezt a fajta szellemjárást. Poltergeist és hasonló történeteik valami fajta hitetlenkedést szült mindig belőlem, olyan túl mű volt mindig is és úgy tekintettem erre, mint film. Ez azonban olyan bravúrosan lett megalkotva, hogy szinte az elejétől a végéig be tudott szippantani és elhittem, hogy valóban létezett ez a történet. És a létező személyek felbukkanása, a történetek, illetve az utólag megkeresett információk, történetek mind-mind közelebb hozták hozzám a történetet. Mint film, technikailag is törekedett erre, a kameramozgás, hanghatások, színészek és a hangulatteremtés eszméletlen jó volt. Különösen tetszett, hogy a végén nem lett nagy szörnymegmutatás, nem volt valami személyes nagy harc Loraine vagy Ed és a ház szelleme között láthatóan, valami epic final battle. Ed és Loraine karaktere egyébként iszonyú biztonságot adott a filmben, jó volt, hogy benne voltak, megnéznék egy filmet a munkásságukról is.
Egy szó mint száz - régen láttam olyan horrort, ami tényleg megijesztett volna, nem volt az a nagy sokkolódás, meg lelki gyötrelem, az nem is kell, hanem az a nagy szorongás és feszültség és egy-két nagy ijesztés - de amúgy kifejezetten örültem, hogy nem a nagy ijesztegetésekre épült a film, hanem inkább a fokozatos feszültségkeltésre.
Sokáig gondolkodtam az osztályzaton, de végül 5-ös lett, üde színfolt a mai horrorok között. :)

2014-11-13 17:23:58 JohnnyJohnny (4) #22

Felülbírálnám a kijelentésemet, újra megnézve jobban tetszett, nem tartom a legkiemelkedőbb alkotásnak, de felfedeztem benne olyan elemeket, amik miatt egy jeggyel feljebb tornászta magát nálam.

2014-01-29 02:22:20 gomez1000 (5) #21

A horror filmek történetei majdnem mindig rém egyszerüek, ezért nem is kell többet várni tőlük. Hihetetlenül jól megkomponált darab, olyan hatásosan rémisztő, hogy nem ajánlanám bárkinek megtekintésre. Számomra ilyen egy tökéletes horror. Bár egy picit elkapkodták a film befejezését, azért a hideg futkos a hátamon még mindig...
★★★★★

2014-01-06 19:33:42 manson84 (3) #20

Az Insidious 1-2 mondjuk "pont" ilyen, ami nem túl meglepő. :)

előzmény: simijohnny (#19)

2014-01-06 19:19:09 simijohnny (3) #19

Tetszett, amolyan "Sinisteres", bár az ijesztőbb. Létezik még hasonló film? Néznék még és ez is egyfajta hullámnak tűnik, mint anno a Fűrész sorozat.

2014-01-02 00:52:52 Magnificat (4) #18

Végre. Igaz sok a klisé benne, de végre sikerült lelkem mélyén borzongatnia egy kicsit, amire már jó ideje vártam (és egy paranormális jelenséges film sem volt elérni nálam ezt az elmúlt években).
Mondjuk addig volt igazán para, amíg nem mutattak semmit, max egy kezet, úgyhogy megtartottam volna azt a vonulatot végig a filmen, így számomra a vége kissé ellaposodott, de mindegy :) A színészek nagyon jók voltak, különösen egy-két kislány. Hát azok szívbemarkolóan játszották a halálra rémült gyerek szerepét.

Az elején ötöst akartam rá adni, de a közepe-vége miatt inkább mégis marad az erős négyes :)

8/10

2013-12-26 23:07:39 Tetovaltlany (5) #17

Tetszett,jobban mint az Insidious.Szétparáztam magam,mert nem csak annyiból állt,juj egy ijesztés ott egy másik,hanem a Annabelle,majd tapsolás omg.Plusz külön örültem Vera Farmigának,imádom azt a nőt,a hangját pluszba,úgyhogy jó volt,jó volt.

2013-12-01 03:49:46 JohnnyJohnny (4) #16

Erősen túlértékelt film, semmi újat nem tudott hozzátenni a műfajhoz, ellenben teljesen korrekt módon nyúlt hozzá a klasszikus horror filmek elemeihez.

2013-10-23 17:34:05 Gasz András (4) #15

Démonok között :

James Wan megint odatette magát. Összességében képes volt egy jó pár kliséből összegyúrni egy hangulatos, és tényleg gerincet bizsergető filmecskét. S most nem cseszte el annyira a film végét sem mint az Insidius-nál. A hanghatások, a hosszú felvezetés a film játékidejének félelmetesebb második harmada is ütős ötlet volt, hűen idézve a 70-80as évek jobb horrorjait. A színészek közül kiemelném Vera Farmigát és Lili Taylor-t. Tetszett, hogy nem mentek el a slasher-horror irányba a készítők. Itt a félelem, az ijesztgetés és a sötét hangulat a lényeg.
A végét viszont elkapkodottnak éreztem megint, de legalább nem volt gagyi hatása mint a Insidious végének. (A Darth Maul paródia démon pl)

Remélem az Insidious 2-nél is javított, bár az előzetes kritikák már nem ezt mutatják sajnos.

70%

2013-10-18 23:47:51 Batyu (4) #14

Jason13-al teljesen egyetértek.

Én a horror világában kevésbé vagyok járatos. Egy tucat horrort ha láttam. Moziban ez volt az első. És hát fantasztikus, pont olyan mint amilyennek számomra egy horror filmnek lennie kell. Nem annyira dúrva hogy tönkre tegye az estéimet. De az egész játék idő alatt nagy a feszültség, az izgalom.

A vége számomra kicsit furcsa volt. Van egy olyan érzésem hogy van egy DC is. Erről tud valaki valamit?

2013-09-29 10:36:58 Jason13 (5) #13

James Wan elég hamar letette névjegyét a horror-thriller műfajban a Fűrésszel, viszont később nem nagyon akart összejönni neki a siker. A Halálos hallgatás hiába volt egy jópofa, a klasszikus horrorok előtt tisztelgő alkotás, elhasalt a pénztáraknál, ahogy a Kevin Bacon főszereplésével készült Halálos ítélet is. Ezt a dupla-bukást 3 év csend követte, majd jött az Insidious, ami nem csak új színt vitt a kissé kifulladó szellemházas-darabok közé, de a kasszáknál is nagyot robbantott. Nemsoká jön is a második rész, de előtte Wan ledirigálta a szintén kísértetes témába tartozó The Conjuring-ot, ami ha nem is szolgál annyi újdonsággal, mint az Insidious, így is egy elég erőteljes alkotás.
A történet (ha hihetünk a készítőknek) valós alapokra épül: Egy család beköltözik egy szép nagy kulipintyóba, amiről hamarosan kiderül, kísértetek járják. Mivel a família összes megtakarított pénze elment a házra és annak felújítására, nem-igen akarnak továbbállni, ezért segítségül hívnak egy "szellemirtó" házaspárt, hogy tisztítsák meg a gonosz lelkektől a nemrég vásárolt otthonukat.
Nagy vonalakban ennyi lenne a sztori, és ahogy fentebb írtam is, itt nem fogunk olyan újításokkal találkozni, mint a rendező előző munkájában. Viszont nekem mégis jobban tetszett a The Conjuring az Insidious-nál, mégpedig azért, mert itt Wan több pénzből gazdálkodhatott (marketing nélkül kb. 13 millió zöldhasúból), ezért nagyobb teret tudott biztosítani az ijesztgetéseknek is. Ezekből pedig nem szenvedünk hiányt és még a minőségükkel sincs semmi baj. Egytől egyig a régi iskola tanításai szerint épülnek fel, tehát szól a nyugtalanító zene és kapunk egy csomó vágatlan jelenetet, melyeken azt látjuk, ahogy szereplőink ide-oda bóklásznak, majd jól megrémiszti őket valami. Ez így leírva lehet hogy unalmasnak és kiszámíthatónak tűnik, de a filmben nagyon jól működnek és még az én edzett idegeim is meglettek dolgozva (a Sinister óta ez az első darab, amin újra tudtam parázni).
Maga a cselekményvezetés is tökéletes, hiszen végig pörögnek az események, mindig történik valami. Már azonnal a kezdésnél szemtanúi lehetünk egy démon által megszállt játékbaba rosszalkodásának (Wan ugye elég gyengéd érzelmeket táplál a babák iránt, gondoljunk csak a Fűrészre és a Halálos hallgatásra), ezek után pedig szép fokozatosan láthatjuk, hogy épül fel egy jól ismert szellemjárás: éjjel az összes óra megáll, lehűl a hőmérséklet, maguktól mozognak a tárgyak és a többi. És ugye ez mind jól ismert horror-klisé, de itt mégis nagyon jól működnek.
Így van ez a karakterek esetében is, akik egytől egyig sablonfigurák, mégis, sikerült nekik kellő mélységet adni, így a közöttük kialakuló dráma is nagyszerűen működik. De ez nem csak a forgatókönyvírók érdeme, hanem a színészeké is, akik kiváló alakítást nyújtanak. Patrick Wilson (ő ismerős lehet az Insidious-ból) és Vera Farmiga kellően helytálnak a szelleműző házaspár szerepében, de Ron Livingston, Lili Taylor és a gyerekszínészek is megérdemelnek egy piros pontot.
Egyedüli hibaként tényleg csak az hozható fel, hogy túl egyszerű a sztori. Már sok máshol láthattuk ezt a felállást és hiába lett mégis egy kiváló horror kihozva belőle, azért ilyen téren egy kis plusz belefért volna még a forgatókönyvbe, bár akkor lehet nagyon szembe mentek volna az alkotók az "igaz történet" kiírással.
Összességében, ez talán az év legfélelmetesebb filmje, ami nem tartalmaz sok eredetiséget, ehelyett inkább csak kiijeszti a nézőből a lelket. Ezt pedig a legmagasabb minőséggel teszi, jó színészek közreműködésével és drámai jelenetek bevonásával, plusz ezek mellett ott van még Joseph Bishara hátborzongató zenéje is. Csúnyán fogalmazva, így kell szarból várat építeni, azaz ordas nagy klisékből egy közel hibátlanul működő filmet elkészíteni. Erre csak igazi tehetségek képesek, James Wan ott van közöttük.

2013-09-21 18:57:38 wayage (5) #12

Nem akar újat mutatni a kísértet járta házak történetében, talán csak h van egy természetfeletti jelenséget kutató pár mellékszál, de moziban erre a horrora vágytam már ki tudja mióta (Insidious lehet még nagyobb élmény lehetett volna, ha moziban lett volna). Természetesen a lassú építkezése tetszett benne legjobban, a félelmetes atmoszféra megteremtése, a parakaktor stb. Főleg a helyszínek, díszletek, tárgyak, időjárás segítségével. Aztán jöhet az ijesztgetős móka, de tisztes adagolásban, a minél kevesebbet mutatok annál félelmetesebb stílusban. Éreztem egyre süppedek bele a mozifotelba... S az a ritkaság is megesett, miután már többet mutattak, jöttek durvább jelenetek is, azután is hátborzongató film maradt. Színészek is jók voltak. Egyszer még könnycsepp is került a szemembe a gyönyörűségtől h ilyen nekem való horrort láthatok moziban :)

2013-09-20 12:00:53 gerbence (3) #11

Egy nagyon jól kivitelezett, szépen felépített, ízlésesen és a hangulatteremtésre kellő időt szánva megkomponált bevezető egy olyan igazán ijesztő horrorfilmhez, ami végül nem készült el.
Dícséretes és szimpatikus, hogy épp a Fűrész-sorozattal a trancsírhorror-pornóból divathullámot gerjesztő, abból az utolsó csepp vért (és az utolsó centet) is kipréselő James Wan fordult - méghozzá látható alázattal - a horrorpalettának éppen a túlvégén elhelyezkedő, sokkal inkább lelki és spirituális ágához a műfajnak, és az embert a pusztán fizikai síkon létező (hús-vér-belső szervek) tárgyakká degradáló mutatványos látványosságai után az érzelmi, lelki terrort emelte témájául, ám a végeredmény sajnos - nem csak szó szerint - vértelen lett.
Egy hosszú felvezetés után egy hirtelen befejezés, ám a kettő közül hiányzik a téma "tárgyalása". Nincs kataklizma, helyette csak egy hirtelen, gyors, instant megoldás. (A zárókép meg aztán pláne semmitmondó, funkciótlan-értelmetlen sallang, blöffnek is kevés.) Így végül egy igazán jó, mondjuk a Ragyogás vagy az Ördögűző klasszikusaihoz felérő emlékezetes horror helyett egy "egynek jó" matinét kaptunk.
Kár érte, látszik, hogy dolgoztak vele.

2013-09-20 09:13:13 Daemiaen (3) #10

Ízléses, szép kerek, jól kivitelezett darab, de valljuk be: ez is csak egy film az ördögűzésről.

2013-09-19 13:30:13 Olórin (3) #9

Ennek is nagyobb lett a füstje mint a lángja.

2013-09-10 12:41:50 Tom85 (5) #8

Remek volt! Ez a kategória manapság sokszor okoz csalódást, de ez a film kivétel.

2013-09-09 15:52:25 Lil Martin (1) #7

ez olyan nevetséges volt hogy jajj

2013-08-18 23:56:46 Majvaldo (4) #6

Nekem pont az utolsó 20 perc nem tetszett, inkább a felvezetése.
Az a taps pedig...hát összesz***am magam :)

2013-08-12 11:04:36 gringo (4) #5

Egész jó feszültségteremtésben, pedig semmi újat nem mutat az égvilágán.

2013-08-12 08:45:43 flake (4) #4

Teljesen megérdemelt a kritikusi és nézői pozitív fogadtatás. Az utolsó 20 perc pedig szó szerint: felejthetetlen.

2013-08-11 15:59:59 Mikkey (4) #3

Súlyos volt ez! nem a zsánerem az ilyen típusú horror, de el kell ismerni hogy az Insidious, Sinister típusú filmek, ebben a műben csúcsosodnak a legjobbá. Kamera kezelés elképesztő, stílusos kis darab, és az ijesztgetések sem egy kaptafára mennek, hanem felvonultatja a hasonszőrű filmek teljes eszköztárát. Parázós embereknek nem ajánlott :)

2013-08-01 16:23:25 Lorden (5) #2

Nem esett egyiken se, pedig átlagos szellemfilmnek tűnik, azok pedig ilyenkor már beállnak 6 pont/60 % köré. Kíváncsi vagyok mi a titka, ütős befejezés, csavaros történet...valaminek lenni kell.

2013-07-20 09:47:27 Ubul (4) #1

jó nyitás imdb/rottenen, ha hozza az Insidious szintjét, akkor rossz már nem lehet :D