Storytelling (2001) ☆ 👁

Helyzetek és gyakorlatok

(Todd Solondz)

amerikai dráma, szatíra, vígjáték

3,7
★★★☆☆
114 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2010-11-30 08:02:35 sleepingdancer (3) #2

Kifejezetten érdekes, önreflexív film, egymásra rímelő, mégis különálló két részből, amely a művészet a valóság viszonyát, valamint társadalmi, családi, egyéni "mérgezett viszonyainkat" veszi szemügyre, búvópatakszerű, fekete humorral. Az első rész (Fiction) haloványabb, mint a hosszabban és alaposabban kidolgozott második (Non-fiction).

2009-07-15 13:46:18 ronin07 (?) #1

Instant kedvencem lesz ez a Solondz, ha igy folytatja. Két történet fut bármiféle kapcsolódási pont nélkül, de mindkettő ugyanazokat a témákat járja körbe: a meg nem értést, az elutasitást, amelyek szükségszerűen devianciát generálnak.
A rendező becsületére legyen mondva, a Helyzetek és gyakorlatok (vagy a Mese-meskete) végig csendes szatira (gunyorosságához a drámai jeleneteket aláfestő Belle and Sebastian zenék is hozzáadnak), nincs benne lövöldözés, robbanás (csak egy burzsoá zsidó család bosszúból történt elgázositása, késleltetve :), de gonosz vagyok), még a nyugalom zavarására alkalmas veszekedések is kimaradtak, de nem sok film érte el nálam, hogy kishiján kárt tegyek a tévémben. Ha jobban belegondolok, csak Tarr Béla Családi tűzfészke viselt meg ennyire, és vicces, hogy a film második története, a Valóság is pont egy ilyet ábrázol. Sallangmentesen, látványvilágbeli kirakat Amerika fikával, visszafogottan, mégis lüktetően.
Az elsőről ugyanezt tudom elmondani, és igazából jobban kéne szeretnem a Fikció cimű epizódot, ugyanis én is éltem át az egyetemen hasonlót. Persze, nem a tanárommal való közösülésre kell gondolni, hanem a bizonyitási vágy csődjére, sőt, jóval inkább arra, milyen, mikor prűd stréberek hangorkánjába kerülsz, mikor egy "Ez csak vélemény, nem kell rám hallgatnod." köntösbe öltöztetett marha irritáló leoltást vág a fejedhez egy kivagyi bölcsészpicsa vagy mikor a tanárod is hülyének néz, és kvázi azt akarja bedumálni neked, hogy a piros nem piros, hanem zöld. Vissza a második etaphoz: az élettel hadilábon álló dokumentumfilm rendező, és tükörképe, a megkinzott középiskolás srác esetében is látni véltem aktualitásokat.
Nevezzetek betegnek, hülyének vagy aminek akartok, de én az ebben a filmben ábrázolt figurák 95%-ának mielőbbi pusztulást kivánok!