Käre John (1964) ☆ 👁

Drága John

(Lars-Magnus Lindgren)

svéd dráma

?,?
 
8 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-03-09 13:55:05 mimóza (5) #5

Emlékszem, egyszer-kétszer hangosan nyafogtam, hogy miért nincs nagyobb nézőközönsége az 50-70 évvel ezelőtt készült, párjanincs, csodás, fekete-fehér, északi gyöngyszemeknek [elég precíz voltam? ;)] s aztán kaptam egy kis vigaszt [ami pofonként hatott], hogy ezt ne is várjam, még a KT-n SEM.
Semmi gond, nem csüggedek. Ha ötévente EGY valaki megnézi például ezt a filmcsodát, már elégedett leszek. És miért? Mert az az EGY - lélekben - már sokkal gazdagabb lesz!

Lars-Magnus Lindgren és operatőre, Rune Ericson az én meglátásom szerint nagyszerűt alkottak. Emlékezetes jelenetek váltják egymást a filmben, a tengerparti táj vad és csodaszép, a víz hűsét érzed, a szimbólumok hatásosak, az időben való ugrások pedig külön izgalmassá teszik a filmet. (Ez utóbbi elbeszélési mód - flashbackek és flashback a flashbackben - úgy gondolom, megelőzte a korát, de nem vagyok igazán jártas a filmtörténelemben, tehát nem jelenthetem ki tényszerűen.) Nekem mindenesetre nagyon-nagyon tetszett.
Kedvenc jelenet: John újra meg újra átúszik a stég alatt, amelyen Anna üldögél. Sajnos hajszálpontosan vágtak mindig, aki látta, tudja, mire utalok. :D
Okos párbeszédeket hallhatunk, ez külön erőssége a filmnek, a színészpáros - Jarl Kulle és Christina Schollin - alakítása pedig annyira helyes és természetes, mintha nem is játékról lenne szó, hanem kandikameráról.
Normális emberek egy napja - olyan embereké, akik még nem felejtették el, mi a lélek; hogyan viselkedik, akiben fellángol a szerelem, a féltés, az emlékezet, a bizonytalanság, az egyszerűségben való felszabadult gyönyörködés és az egymásra találás öröme.

Itt nincs giccs, akció, trükk - csak maga az élet.

- Ami nem rózsakert, tudom.
- De aki nem hisz a szerelemben... mehet Isten hírével.
(Edited by mimóza)

2022-01-31 22:14:44 josibaba (5) #4

Kult film volt anno, annyi bizonyos, legalábbis a szemtanúk szerint. Hogy szexfilm-e, nem tudom… Erősen átitatott erotikával, hiszen egy szenvedélyes szerelem ébredéséről szól. De - a "szexfilmekkel" ellentétben - itt inkább tudhatjuk, mint látjuk a két főszereplő közötti intimitás részleteit.
A két főszereplő valóban a Férfi és a Nő. Az ő legmélyebb vágyaikról szólt a film nekem. Arról, hogy valójában ugyanarra vágyunk, és mégis mennyire másképp... És ebben az érintés, a birtoklás, az önátadás és egyesülés, vagyis a szex ugyanúgy szerepet játszik, mint a meghittség, a biztonság, a társ, a családi melegség utáni vágyunk, vagy a csalódástól vagy éppen az elköteleződéstől való félelmünk, vagy a hódítás játékos és halálosan komoly szépsége.
Számomra nagyon érdekes volt az a közeg is, ahol a film játszódott. Egy tengerész és egy pincérnő – előbbi öltönyben és nyakkendőben, utóbbi pompás, rafinált kiskosztümben, minden esetben alkalomhoz illően öltözve. Vagy ahogy áthatja mindkettőjük életét a természet közelsége és szeretete, a testkultúra, egyfajta hiteles igényesség sugárzott mindkettőjükből… Szerettem őket, a világukat, mindent elhittem nekik…
Nem tudom miért, hiszen annyira más közegben játszódik, és a karakterek is nagyon mások voltak, de Jules és Jim többször is eszembe jutottak a film nézése közben. Majd egyszer megfejtem.

2018-11-21 18:52:57 Sziez (?) #3

Sajnos annak idején 18 éven felüli volt, ezért nem engedtek volna be rá, így csak a film előzetese, meg a híre jutott el hozzám. Bizonyára értékes művészfilm volt, de akkoriban csak az járt róla szájról szájra, hogy merész szexjelenetek vannak benne, így sokan pornó gyanánt nézték :-)
Ebben a minőségében megelőzte a Decameront, a Filmmúzeum nagy filmslágerét, ami aztán később átvette a helyét az ilyesfajta igények betöltésében.
Nagyon hardcore-osnak nem gondolnám, mert a 60-as években, ha egy mell kivillant a filmvásznon, már az is a "merészség" netovábbja volt.

2018-11-21 13:56:00 oscarmániás (?) #2

Belepörgettem a youtube-on, egy erős, érzelmes drámának látom ( Oscar-díj esélyes is volt), érdekelne egy bővebb emlékbeszámoló :)

előzmény: Sziez (#1)

2018-11-21 12:01:20 Sziez (?) #1

A 60-as évek híres-hírhedt szexfilmje! :-)