Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) ☆ 👁

Nosferatu - Drakula
Nosferatu, A Symphony of Horror

(Friedrich Wilhelm Murnau)

német dráma, fantasy, horror, némafilm

4,4
★★★★☆
292 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Valóban az első vámpíros film? Például Magyarországon is készült egy-két évvel korábban vámpírfilm, de annak kópiája a korabeli rossz megőrzési körülmények miatt megsemmisült.

A Dracula nevet jogi problémák miatt nem használhatták a film alkotói.

A Prana Film csődbe ment a forgatás után, mert Bram Stoker özvegye pert nyert ellenük, így a németországi kópiákat meg kellett semmisíteni. Azonban a film már elindult világhódító útjára.

A szóbeszéd szerint Max Schreck valódi vámpír volt, akit a rendező Erdélyben talált. Különböző lapok tényként kezelték. Persze ezt cáfolják a színész további szerepei..

Murnau talán azért választotta Max Schrecket a vámpír szerepére, mert csúnya volt, így a sminkeseknek sem akadt túl sok dolguk.

A filmben a regényhez képest volt pár újítás, pl.: a napfény fizikai fájdalmat okoz, s el is pusztíthatja Nosferatut. E motívum később rengeteg vámpírfilmben visszaköszön.

Már Mélies is csinált vámpíros filmet! (Ha nem is egész estéset.)

Bram Stoker leszármazottai nem engedték Murnaunak, hogy filmre adaptálja a Drakulát, ezért azzal a "csellel" élt, hogy megváltoztatta a szereplőt nevét és a történetet is átírta egy kicsit. Azonban így is felfedezték a "turpisságot", szerzői jogi pert indítottak a rendező és a gyártó ellen, melyet meg is nyertek. Ennek értelmében a filmet meg kellett volna semmisíteni. Végül szerencsére ez nem történt meg.

A forgatás történetét kissé kiszínezve (Max Schreck tényleg vámpír) a 2000-ben készült A vámpír árnyéka című film ( F[[Shadow Of The Vampire]] )mutatja be. Murnau szerepében John Malkovich, Max Schrecket pedig Willem Dafoe.

1922-ben lehetetlen volt még az éjszakai filmfelvétel, így minden jelenetet nappal vettek fel. Eredetileg az éjszakai részek képét kékre színezték, hogy ezzel különböztessék meg a nappaliaktól, de ma a fekete-fehér verzió az elterjedtebb.

Az egyik jelenetben a kastély kapuján éppen belépő Huttert látjuk, vele szemben pedig Orlok grófot. Itt Orlok görbe hátának, valamint fejének íve megegyezik az egymáson lévő boltívekével, Hutter pedig széttárt karjaival szintén a boltívek ívét ismétli.

A várban zajló jeleneteket a szlovákiai Árvában [Orava] forgatták le — a várban, amelyet birtokoltak a Balassák, a Csákok, a Szapolyaiak és a Thurzók is.