Cselovek sz kinoapparatom (1929) ☆ 👁

Ember a felvevőgéppel
Man with the Movie Camera

(Dziga Vertov)

szovjet dokumentumfilm, némafilm

4,4
★★★★☆
158 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-11-17 12:05:29 Xuja (5) #2

Kicsit ódzkodok a kifejezetten avantgárd filmnyelvtől (khhm marienbad..), de ez lenyűgöző! Fantasztikus fényképezés, filmtrükkök és montázsok, ritmusosan és kellően diverzifikált tematikával. Történet vagy ilyesmi abszolút nincs, de szerencsére nem is hiányzik, az alig egy órás hossz gondoskodik arról, hogy ne legyen unalmas (sőt, néztem volna tovább is.)

2010-08-14 17:40:14 -senki- (3) #1

Érdekes film kísérlet ez 1929-ből. Technikailag parádésnak mondatható, különösen a korában, de úgy éreztem filmnyelvi kísérlet aminek kifejlesztésére törekedik a film eleji deklaráció szerint csupán formai játékig jut el. Mint egy tehetséges kisgyerek mikor először kap kezébe kamerát. Lázas csodálkozásba kezd, és valóban érdekes képeket készít, de mindezt rendszertelenül. A képsorokban is láthatjuk magát az operatőrt, majd magát a filmet néző közönséget: a film maga nem szól másról mint a "filmezésről". A filmnyelvben szerény véleményem szerint, érdekes szavakat, jelzőket és képeket talált (fel) Vertov, de addig hogy mondatokat, mit adj Isten egy gondolatmenetet formáljon képből nem jutott el.

Mindezt az 1927-es Berlin, egy nagyváros szimfóniája számomra egyértelműen élvezhetőbb megtekintése után írom. Műfajban közel állnak egymáshoz, és a Berlinben sem gondolatok közvetítése a cél, ám jóval világosabb, szerkezetileg tiszta, kép folyama célzott, nem érzünk esetlegességet a vágásban.

A Cinematic Orchestra zenéjével láttam, amit szerencsésnek mondhatok, mivel igen jól sikerült, jól illeszkedik, hangulatban sokat tesz hozzá...