The Place Beyond the Pines (2012) ☆ 👁

Túl a fenyvesen

(Derek Cianfrance)

amerikai dráma, krimi

3,6
★★★☆☆
346 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-09 10:50:02 BalaKovesi (4) #26

Felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon miért a lineáris történetmesélés mellett döntöttek Cianfrance-ék? Egy töredezett, időrendileg kevert, flashback-szerű narratívával talán sokkal jobban kijöhettek volna a cselekménybeli tudatos ismétlődések, és elrejthették volna a tényt, hogy mind a három történetegység elég elnagyolt. Meg hát hiába kedveljük nagyon Bradley Cooper-t, és hiába lehet érezni a film végéig Gosling karakterének a jelenlétét, egyszerűen akkoris kicsit leül a film a játékidő 1/3-a után, amit egy flashback-szerű szerkezettel el lehetett volna kerülni. Ennek ellenére így sem egy rossz film, Gosling karaktere ikonikus, nagyon erős jelenléte van, szépek a képek, mindhárom történetegység érdekes, csak szerintem nem lineáris történetvezetéssel jobban működhetett volna, valamint volt benne egy-két (nem feltétlen jó értelemben) megmosolyogtató rész. Ja, és ebben van talán az egyik legidegesítőbb karakter, akit valaha láttam, nálam kb a Halálsoron Percy-jével vetekszik, pedig vele ellentétben tulajdonképpen nem is csinál semmi különöset. Mindenesetre ha ez volt a készítők szándéka, akkor le a kalappal Emory Cohen előtt, jól játszotta a szerepét. Bár a Blue Valentine-t sajnos még nem láttam, már ebből a filmből is látszik, hogy Cianfrance tehetséges filmes, mégha a rendező legutóbbi munkájához, az egyébként brutálisan erős I Know This Much Is True-hoz bőven nem ér fel a film.(Utóbbit nézzétek, mert zseniális.)

Még valami, ami most utólag jutott eszembe: abszolút nem rossz színész Dane DeHaan, de egyszerűen zavart, hogy kicsit sem hasonlít Ryan Gosling-ra, így pedig a közöttük lévő vizuális párhuzamok (hátulról filmezett motorozás/biciklizés, meg hasonlók) érződhetnek úgy, mintha a külső hasonlóság hiányát próbálnák ellensúlyozni, és többnyire működnek is ezek a jelenetek, de talán kevésbé érződnének erőltetettnek, ha egy Gosling-ra jobban hasonlító fiatal színészt castingoltak volna (mondjuk azt aláírom, hogy utóbbi elég nagy falat lett volna, elvégre Gosling-nak elég karakteres arca van).

2022-09-26 22:40:37 dittike (4) #25

A bosszú nem helyes út,még ha a filmben ezt sugallják a néző számára akkor sem.

2016-02-01 08:20:33 tomasso (3) #24

Nagyon jól indul, az első blokk közel a zseniálishoz. Lassú, mégis tele pezsgéssel. Aztán a lassúság maradt, de a pezsgés eltűnt, mint egy napok óta álló szénsavas italból. A második történet is még hozza a szintet, de a harmadik már tulajdonképpen szénsavmentes, teljesen elerőtlenedik. Szerintem az első sztorit kellett volna továbbhúzni, és elnyesni a műsoridőből, akkor ütősebb végjátékot kapunk. Négyes alá :)

2014-12-21 02:48:22 Vitelotte (3) #23

Nagyon megérintett a motoros apai érzelmei, teljesen lesokkolt amikor tudatosult hogy a film felénél se vagyunk, és meghal : A leírás és a plakát alapján én is azt hittem hogy a zsaruval való játszmájáról fog szólni az egész, és hogy mellette hogy tud apaként funkcionálni. Ezek után az lett volna a minimum hogy a zsaru feladja magát, ez a tapsolós rész a végén a beképzelt drogos gyerekével kiakasztott.

2014-10-06 19:44:01 Leo_Stotch (4) #22

Nem ilyesmire számítottam..főleg háromnegyed óra után..de bejött. Lassúcska, de izgalmas mozi, mint mondjuk a Fogságban volt. Jó, hogy nem kapkodtak, ritkák manapság az ilyen filmek, csakis ajánlani tudom.

2013-12-16 22:01:23 Szökkencs (4) #21

A téma maga nem érdekelt, de rafinált a forgatókönyv, érdekes, ahogy három, lényegében különálló történetet felfűz egymásból kibontva. Meghökkentő tud lenni, amikor a főszereplőnk a film felénél meghal..., és új szemszögből látjuk az eseményeket. A két fiú összetalálkozása nem tetszett, hatásvadász volt, "Robin Hood" fiának bosszúhadjárata meg érthetetlen számomra: egy sosem látott bűnöző apa miatt? Az első és a második kis történet összemosása, párhuzamai (a bűn megjelenési formái stb.) jók voltak, de a harmadik kis sztori már a giccs határát súrolta nálam, a záróképsor kicsit javított a helyzeten. A zene valóban nagyon jó.

2013-10-09 10:56:31 Ron (5) #20

Szemtelenül tökéletes film. Szerelem!

2013-08-17 18:07:55 Ubul (4) #19

grat a spoileres körülíráshoz :) mindegy, ettől még nem von le semmit a film hangulatából, de azért tényleg ellaposodik egy idő után.

nade a filmről is:

Blue Valentine után valami hasonlót vártam a rendezőtől, és félig-meddig megkaptam, de sajnos nem ütött akkorát az egész.


Az első - és sokakkal ellentétben - a második sztory bejött, a filmhez képest az első 5, a 2. egy erős 4-es, viszont a 3. sztorinál már majdnem úgy voltam, hogy felállok a picsába és elmegyek. Eléggé idegesítő volt a tini szál összehozása, és reménykedtem hogy a végére kikerekítenek valami bosszú sztorit, de végül semmi nem lett belőle. A legvégét megint húzhatták volna kicsit tovább, ahogy az apja nyomdokaiba lép - gondolom legalábbis - bár ez így tetszett. Összegzésképpen túl sokat akartak, és még így is unalomba fulladt olykor. Szerintem az első két történet bőven elég lett volna, és a 2.-at jobban kibontani, a tinis szálat meg kihagyni, mélyebb dramaturgiát belevinni. Mert ez inkább olyan semmilyen volt csak, pl a 2. részben Bradley egy pillanat alatt lecsukatta a korrupt zsarukat, ez így túl sietős volt, főleg amilyen lassú építkezésű az egész film.
A trailer meg teljesen más filmet ígért sajnos, azt hittem majd Gosling és Cooper között fog menni az egész rabló-pandúr dolog, plusz a családjuk alakulása körül.


Sajnálom hogy így alakult, de egy gyenge négyest megérdemel az első két történetért és az olykor zseniális ost-ért, amit a trailerben is hallhatunk. Kár volt így elszúrni Bradley és Gosling egy filmbeli szereplését.

előzmény: Mikkey (#11)

2013-08-09 12:18:28 franktom (3) #18

A probléma az szerintem, hogy amikor azonosulunk a javulni vágyó főszereplővel, akkor hirtelen előjön egy erkölcstelen papucs férj rendőr, akiből valamilyen módon faragnak egy "hőst", hogy a fiának megmondja, hogy hagyja békén a másik srácot, de aztán teljességgel lezáratlan, elvarratlan, és olyan "állunk apa mellett, mert gazdag kis srác vagyok" jelenetekkel sehogy nem hozzák vissza egyik szereplőbe se az elején megismert "jellemet". Szóval sajnos, de rászoktam az amerikaiktól a hepiendre... :D és itt nincs... A filmek többsége arról szól, hogy megbolygat egy kritikus sztorit, majd a végén felüdülésként, vagy tragikomédiaként "ellő egy nagy poént", így elérve a katartikus érzést, és mindenki örül... (vagy sír), de ez az elmotorozásosdi ez SEMMI... : Ezért lapos, és egyszernézős...

2013-08-08 20:03:55 Gulya (?) #17

Hmmm... ez nem lett valami ütős!!! Sőt... tiszta gagyi 1x nézős még 1 mozi jegyet sem ér meg!
Frindli -fogalmazta meg a legjobban!

2013-08-01 15:41:51 freakin (3) #16

végig az volt az érzésem, hogy túl sokat akar markolni és valahogy mégis nagyon keveset tud megfogni a film. talán ha máshogy bontja ki a történet(ek)et. a harmadik etap így is egy vicc, mondhatni sablonossá teszi az addig egész jól megkomponált történéseket.
gondolok itt Cross fiára, aki tök véletlen kezd el barátkozni Luke fiával. attól a pillanattól kezdve elment a kedvem az egész filmtől. rohadtul erőltetetté válik az egész. nemár.
arról nem is beszélve, mennyire hiteltelen volt a végkifejlet. kár érte, pedig akár egy egész különleges akármi is lehetett volna belőle, ha egy kicsit hosszabb a film, vagy ha kicsit kevésbé klisés.

2013-07-24 13:59:11 dabo (5) #15

Végre egy kortárs amerikai film, ami nem akar szájbarágni. RITKA !!!

2013-07-22 23:33:46 Corso666 (5) #14

Baromi jó volt, és butaság darabokra szedni a filmet. Ez egy egész. Végére valami tragédiát vártam volna, de így is kerek, megérdemli az 5öst. ;)

2013-06-24 10:48:39 Xuja (?) #13

A hozzászólásod egy remek példa arra, hogyan spoilerezzünk a gomb használata mellett. Szerinted nem találja ki bárki azonnal, mi van a spoiler mezőben, ha így körülírod?

előzmény: Mikkey (#11)

2013-06-24 10:40:22 slozi (3) #12

Pont úgy indul, mint egy remek film. Az első óra hangulata, karakterei, az elbeszélés lassan körvonalazódó koncepciója, mind valami jelentőségteljes születését és hamarosti beteljesülését sugallja. Ám sajnos a film elég hosszú ahhoz, hogy fokozatosan, lépésről lépésre leépítse magát, minden irányváltoztatással egy kicsit kevésbé legyen érdekes, és a 140 perces játékidő végére motiválatlanná, hiteltelenné váljon, így pedig hiába a sokat ígérő első harmad, és az év valószínűleg legjobb színészgárdája. Kár érte, nekem csalódás.

2013-06-23 23:50:51 Mikkey (4) #11

nem hittem a szememnek, amikor Goslingot már ki(ny)írták a film harmadánál.
Az odáig zseniális sztori nekem ott megtört, és egyre jobban kezdett ellaposodni, majd azért a végére újra megtalálva önmagát.
a filmre három rövidfilmként tekintek, ami nálam kiad egy négyest
(de a jövőben csak első részt fogom végignézni, de az hinnye dejoo)
I.: 5-ös
II.: 3-as
III.: 4-es

2013-06-20 23:03:00 revkri (4) #10

Szerintem egy igazán remek film. Pláne a mostani amerikai felhozatalból. A film negatívuma hogy ebből a három kis történetből akár három egész estés fimet is lehetett volna csinálni. Lassabb történetvezetéssel és a karakterek bővebb kibontásával. Vagy ha megtoldották volna a hosszát. Így elég szűkös a játékidő, ezért néha kicsit szájbarágósnak tűnik és összecsapottnak. De mindezek ellenére nagyon tetszett. Tényleg felüdülés látni egy klasszikusabb típusú, hatásvadász mentes, szép, lineáris, komoly hangvételű filmet sorsokról a sok szuperhős meg apokalipszis alkotás közepette. A színészek kiválóak. Nem különben az operatőr és a zene. A rendezés is csak tényleg ereszthették volna bővebbre a sztorit. Többször is meg lesz nézve. Remélhetőleg előbb-utóbb a magyar vásznakon is.
8/10

2013-06-18 03:01:12 frindli (?) #9

Annyira méltatjátok, de nekem csak egy közepes film volt. Főleg azért mert a sok apró momentum amit a film bemutat
apa, aki megtudja, hogy van egy gyereke és megakar változni
szimpatikus tolvaj, aki túlzásba viszi a rablást és végül elkapják
korrupt rendőrség
a korrupt rendőrséget lebuktató rendőr, aki attól még maga is korrupt és erkölcstelen
az erőszakos, problémás, vadállat középiskolás fiú, akit az apja mindig megment, de aki másokat bajba sodor
stb...

már mind számtalan jó filmben alaposan is ki lett fejtve. Ez a film nekem csak azért közepes, mert ezeket szépen, de nagyon röviden összefoglalja. Bár ennek ellenére sem a filmnek, sem egyenként semelyik sztorinak különösebb értelmét és főleg mondanivalóját nem látom.

2013-06-17 23:26:20 ChrisAdam (4) #8

Remélem bemutatják itthon, mert ez tényleg vásznat kíván! Csak valaki, egy picike forgalmazó bevállalja...

Ja, és a film: A végén az a kérdés vetődött fel bennem, hogy most akkor ebben a történetben ki nem bűnös, kicsoda jó? Sok itt a rejtett érzelem, sok itt a cselekmény, mikor visszanéztem a 137. percben, stáblista közben, fogtam a fejem, hogy hol kezdődött és mennyi minden történt. Abszolút többszörnézős.
Ryan Gosling, Bradley Cooper zseniálisak, remélem az utóbbi inkább ez irányba köt ki végleg, nem pedig a Másnaposok szintű szarok felé nyújtózkodik. Eva Mendes is meglepett, de úgy mindenki rendben volt.
Hát igen, Cianfrance újabb remekműve.

2013-06-13 03:17:10 flake (4) #7

Lehet ám szavazni is :)

2013-06-10 21:55:34 ryood (3) #6

egész jó

2013-05-31 02:41:18 w.e.g.a. (3) #5

Három film egy mozijegyért. Ez még jó üzlet is lehetne, ha az első sztori után nem esne szét a film. A játékidő egyszerre túl kevés és túl sok, a történetszálak igazi kibontására nem fordít elég időt, ám pont ezért a végére elég érdektelenné vált számomra a történet.

Cianfracetól a Blue Valentine után egyébként is több drámát, mélyebb karaktereket és kevesebb akció-krimi elemet vártam. Az akció jelenetek egyébként jók, ám a középső krimi szál fájóan elnagyolt. Nem rossz film, de mindenképpen csalódás.

Gosling viszont még kifordított, szakadt pólóban is cool.

2013-05-27 18:25:28 Corso666 (5) #4

Hát lehet akkor én sem várom meg a szinkront :P

2013-05-08 22:16:17 McCl@ne (4) #3

Most néztem meg, fantasztikus. Azt meg jó lenne tudni, hogy fordulhat elő olyasmi, hogy egy ilyen kaliberű és minőségű filmet nem mutatnak be nálunk? Egyszerűen nevetséges, bár nem igazán a forgalmazó hibája, a helyükben én is inkább keresnék valami vámpíros buziságot vagy valami 3D-s szart.

Csodálatos film, menne rá a 'zseniális', ha lehetne nyomni a gombot!
9|10

2013-04-20 18:15:15 Ubul (4) #2

jó kérdés, szívesen megnézném

2013-03-21 19:40:55 Corso666 (5) #1

Tud valaki vmit a magyar premierről? :)