I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932) ☆ 👁

Szökevény vagyok

(Mervyn LeRoy)

amerikai dráma, film noir, krimi

4,5
★★★★☆
59 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-02-07 12:50:54 macready (4) #5

„Minden börtönfilmek nagyapja, Mervyn LeRoy vádirata a korabeli büntetőeljárás ellen Paul Muni óriási alakításával alighanem a legjobb azoknak a kritikus hangvételű társadalmi drámáknak a sorában, amelyekre a 30-as években specializálta magát.
A Robert E. Burns élettörténetén alapuló film életszerűen ábrázolja, hogyan vadítanak el és kriminalizálnak egy ártatlan embert. Sziklatörés, szadista őrök, szökések (köztük a még sokszor viszontlátott üldözéses jelenet a csaholó vérebekkel a mocsárban), magánzárka - itt születtek meg a börtönfilm műfaj ismérvei. Már csak azért is érdemes megnézni, hogy ráébredjünk, milyen sokszor idézik - legutóbb a Coen testvérek Ó testvér, merre visz utad? című filmjükben. Bár mára kicsit elavult, még mindig rendkívül nyugtalanító film.”

2020-12-15 15:07:51 Xuja (4) #4

Sötét, hatásos, helyenként kifejezetten brutális dráma Muni átélhető alakításával. Amikor az események nem peregnek, akkor a film kissé leül, viszont az üldözéses jelenetek zseniálisan feszültek! Kicsit jobb arányokkal és markánsabb rendezéssel ez ötös is lehetne, de így is abszolút jó film.

2017-07-05 15:40:03 TBfan (5) #3

Ez az egyik a kevés amerikai film közül, amit kedvelek. Tényleg elképesztően jól van megvágva, az egész film szokatlan fantáziáról tanúskodik. Üdítő kivétel a sok művészetként eladott amerikánus kultúrblöff között.

2012-09-30 23:49:27 gomez1000 (5) #2

Ami nagyon tetszett, hogy az események rendesen pörögtek, és nem időzött egy egy helyszínen sokáig. Nem is értem, hogy a némafilmek elhagyása után pár évvel hogyan készíthettek ilyen jól vágott filmet. A felesleges részletektől megkíméli a nézőt, mindamellett végig érdekes marad. Volt egy rész, amikor főhösünk kiszabadult, a történet egy hangyányit megállt, és igazából nem lehetett tudni, hogy mi lesz ebből, de aztán remek módon oldották meg a készítők. Nem lehet okunk a fejcsóválásra.
Na és nem utolsó sorban kaptunk egy kis ízelitőt is amerika régmúlt társadalmának értékeiből. Paul Muni nagyszerű választás volt a szerepre, de a hölgyekre sem lehet panasz, nagy átéléssel játszottak. Remek film, és sajnos kevesen ismerik.

2012-05-26 13:25:22 Tenebra (5) #1

Na, hát ez kiváló volt! Hagyományosabb gengszterfilmet vártam, de ehelyett egy erős karakterdráma bontakozott ki az amúgy is jól induló sztoriból. Kicsit engem a későbbi Lang-filmre, a Furyra emlékeztetett, illetve a börtönös részek miatt meg az utolsó teherautós hajsza apropóján a Cool Hand Luke jutott eszembe. Szóval mindkettőnek "őse".
Abszolút dinamikus, korát szerintem megelőző film. Sem ideológiailag, sem technikailag nem tagozódik be a hollywoodi sémába. Itt a bűnöző nem is bűnöző, illetve a film nem esik a korai hangosfilmek hibájába és nem színházias snittekből van összehányva, mint a kor sok más filmje.
Paul Muni pedig kiváló itt is.