Olympus Has Fallen (2013) ☆ 👁

Támadás a Fehér Ház ellen

(Antoine Fuqua)

amerikai akciófilm, thriller

2,9
★★★☆☆
383 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-18 16:36:22 Benny Bug (3) #41

Olyan pátoszos és hazafias, hogy akár Öböl Misi bácsi is rendezhette volna. Mindezek ellenére, akciófilmnek teljesen korrekt és szórakoztató. Nem váltja meg a világot, ahogy Fuqua legjobbjaitól is messze van, de egynek tipikusan elmegy. És igen, valóban sokkal jobb "Die Hard", mint amilyen a csúfos ötödik rész volt. Mondjuk annál nem nehéz jobbnak lenni, de na. :)

2019-08-31 18:03:20 dittike (5) #40

Nagyon tetszett hogy igazi hősképet állított példaként ez a film az emberek elé

2016-08-01 15:32:26 Andrew79 (1) #39

Tudom hogy az amcsi akciófilmeknek propagandaszerepe is van.Ennek tudatában szoktam őket nézni.Tele földtől elrugaszkodott akciójelenetekkel.Na de ennyivel?Ennyi ostobaságot egy film első 20 percében én még nem láttam!
Egypatronos csalódás!

2016-07-17 22:22:32 Fonghi (2) #38

Úgy gondoltam, mikor elkezdtem nézni, hogy de jó, pont egy ilyenre van szükségem most. De alulmúlta a várakozásaimat. A folytonos butaságok és töketlenkedések mellett valóban a párbeszédek színvonaltalansága és fantáziátlansága a legzavaróbb, de legalább így koherens. No meg a teljes sablonosság.
Egyébként a propagandisztikus jelleg persze süt róla, de nem lehet, hogy az a fejezet például, hogy az egész ország elpusztulhat a saját fegyvereik miatt, esetleg sokakat elgondolkodtathat? Vagy lehet, hogy már ez is annyira sablonos, hogy habituálódtak az átlagamerikaiak?

2016-04-08 06:53:05 TomLion (3) #37

Ugyan abban az évben jött ki, mint a borzalmas Die Hard 5, ami hatalmas csalódás volt, de pár hónappal később megjelent ez a film, ami akkora kellemes meglepetés volt, hogy az valami elképesztő!
Tény, hogy ez egy igazi: Amerika a legnagyobb, ostoba látvány mozi... Mégis egy rohadt szórakoztató filmről van szó. Ugyan ebben az évben volt szinte ugyan azzal a témával rendelkező, "Az elnök végveszélyben" is, mégis szerintem ez egy ütősebb film volt. Mégpedig leginkább az akciók miatt. Természetesen nem a film elejéről beszélek, mert az inkább röhejes és agyzsibbasztó volt, sem mint izgalmas. Itt féltem, hogy ilyen lesz az egész film, de utána, amikor vége ennek a kálváriának az események a főszereplőre Mike-ra koncentrálnak és a tipikus helyzet áll elő, hogy a főszereplő mindenkit egyedül legyőz. Mike számomra olyan volt, mint ha össze kevertük volna John McClane és Jack Bauer karakterét. Egy szimpatikus pali volt, annak ellenére, hogy nem volt emlékezetes. Az akciók innentől kezdve már eléggé jók és szórakoztatóak voltak (Die Hard 1 stílusú), nem hagyták ki a vért (amit ha ilyen filmeknél kihagynak én utálok) és eléggé brutálisak, és nem keveset káromkodnak benne. A legjobb a végére: Szerintem ebben a filmben vannak a legjobb terroristák, akiket eddig nagy költségvetésű filmeknél láthattam. Erőszakosak, nem haboznak, ha bárkit meg kell kínozni vagy megölni, nem kötnek kompromisszumukat, egy szóval, bírtam őket! Ilyenek lennének a valóságban is.
Egy igazi Die Hard hangulatú film, annak ellenére, hogy egy logikátlan és hülyeségekkel teli akciófilmről van szó (aki látta tudja mikre gondolok). A színészi játék is csak egy elmegy kategória és természetesen a filmvégi "Amerika a legnagyobb" részt sem lehetett kihagyni, de szerintem még mindig emészthetőbb volt, mint "Az elnök végveszélyben"-ben volt. Ott már tényleg átestek a ló túloldalára az önajnározással, már rossz volt nézni. Itt még elfogadtam és továbbléptem.
Egy nagyon szórakoztató kis délutáni Pop-Corn mozi a jobbik fajtából, amit ha nem néz meg az ember nem veszít vele semmit, de ha megnézi, akkor sem fog rajta csalódni! Ha nem tudtok választani e-film és "Az elnök végveszélyben" között, akkor inkább ezt válasszátok, mert ott még az akciók és a szereplők sem voltak emlékezetesek (nem is emlékszem már rájuk). Itt pedig szerintem egy kis szórakozáshoz minden összejött.
Egy nézést szerintem mindenképpen megérdemel!
10/6

2015-02-26 18:34:05 goromba (2) #36

No, ehhez annyit tennék hozzá, hogy a Rambo-ban igenis volt kegyelem(mármint First Blood-ban, John Rambo-ban tényleg nem nagyon)-ezt hívják jellemfejlődésnek(nem a Birdmant, ahol a mélyen közepes színész kap egy sokadik lehetőséget, majd miután végre tényleg odateszi magát,a díjkiosztón meg rommá rágózza magát a lazaság jegyében, miközben fogalma sincs arról, mit keres ott elöl az kis nyikhaj degenerált, aki elvette a csokit előle a dobozból).
GB meg lófasz volna Sly helyett, és ezen meg nem akarok vitatkozni sem, mer' genyó vagyok.
Ecki meg ja, kevés.

Mindenkitől elnézést kérek, akit megbántottam.

előzmény: Jereváni Rádió (#35)

2015-02-26 14:44:47 Jereváni Rádió (3) #35

Ha húsz évvel ezelőtt készítik el, és kicsit jobb szövegeket írnak hozzá (mert abból kevés van, mint Ramboban a kegyelem), akkor ma kellemes nosztalgiával átszőtt kultfilmként tekintenénk rá. Így viszont marad a „nem rossz, de semmi új nincs már benne” érzés. Valóban Rambo és Die Hard keveréke, sajnos inkább az előbbiből van jóval több, mint az utóbbiból. Gerard Butler egyébként ideális lenne Stallone szerepére, Aaron Eckhardt viszont borzalmas volt amerikai elnöknek.

2014-06-10 01:49:56 sasi89 (2) #34

Már az első 30 perc során kiakadtam hogy nem bírnak időben leszedni 1 db gépet... Nálam ez egyszerűen gyenge.

2013-10-18 14:52:38 Sárközi László (?) #33

Ez a film a Die-Hard-ból és a Rambóból építkezik.

2013-09-29 07:06:17 Sántha Orsolya (2) #32

Pedig milyen jól megcsinálhatták volna ezt a filmet! Minden elrontott lépést, mozzanatot érez az ember, szinte felszisszen kínjában. Szegény Butler, pedig egyébként kedvelem és egész jól indult a sztori a hóval meg minden. A két mélypont számomra az volt, hogy senkit nem engededtek meghalni a kódokért, persze a fő-fő-tábornok is kiköpte sec-perc alatt, a nő meg "parancsra", miután már úgyis péppé verték! Na ne már! Egyebekben egy ilyen kegyetlen terrorista fickó csak azért is kicsinálta volna őket, miután köptek. Aztán amikor kifelé vonszolják a miniszter asszonyt és elkezdi mondani az eskü szövegét, majdnem hánytam.

2013-09-21 00:16:49 trockij (2) #31

Ez egy búvármozi: minden percben egyre lejjebb!
Előttem már mindent elmondtak.

2013-08-18 12:06:05 mrfaktor (4) #30

Szerintem szórakoztató popcorn mozi. Nem tudom ki mit vár egy ilyen filmtől, pörgős, nem ült le.

10/8

2013-08-17 09:46:39 van zan (2) #29

Már a hidas jelenetnél sejtettem, hogy baj lesz de utána csak még rosszabb lett. Hihetetlenül gyenge kivitelezés, tele van buktatókkal/butaságokkal amik annyira nyilvánvalóak, hogy a gondolataim közé furakodva "élvezhetetlenné" teszik a filmet. A végén az a szirupos marhaság teszi fel az i-re a pontot. Butlert amúgy kedvelem, ezért kettes..

2013-08-16 00:09:08 Drahmathon (1) #28

Borzalmasan silány Die Hard remake!

2013-08-14 20:45:26 yoseee (2) #27

Rice!Lehetne fokozni,nem teszem...
Teljesen egyet értek!

előzmény: Rice (#25)

2013-07-15 03:07:39 tomside (3) #26

Nem csodálkoznék, ha célzott fehérházi támogatásból forgatták volna. :) Kicsiben itthon ez így nézne ki: az épp átalakítás alatt lévő Kossuth-tér alól az összeesküvő vendégmunkások elfoglalják a Parlamentet, elrabolják a miniszterelnököt, majd ezt követően.... de amit innentől írnék, az szabályellenes. :D

Nézéshez, de nem látáshoz, szórakozni, de butulni közben - szóval arra, amire kitalálták, pont jó volt.

2013-07-10 21:03:41 Rice (1) #25

SZÉGYEN! Ez a film egy szégyen! Néztem, néztem, és egyre rosszabb lett. A végére olyan mélységekbe süllyedt, amit eddig elképzelni sem mertem volna túszejtős akciófilmtől.
Az csak egy dolog, hogy egy gépágyúkkal felszerelt C130-as percekig sakkban tartja egész Washingtont, azaz az USA legvédettebb városát. (mellesleg a Fehér Háztól 5 km-re veszik észre, röhej...) Szállítógép könyörgöm, még csak nem is harci gép!!! Még azt is lenyelem, hogy egy gépfegyverekkel felfegyverzett csüre beveszi a Fehér Házat, és közben kinyírja az Egyesült Államok legjobban képzett testőreit. Utána ugyanezt a bandát kinyírja egy darab öregedő testőr egyesével, ám legyen! Láttunk már ilyet. De azt, hogy az amerikai vezetés kockáztat egy atomháborút, egy szövetséges elvesztését, és a Távol-Kelet teljes destabilizációját, csak hogy megmentse a drágalátos elnökének életét, nem veszi be a gyomrom!
Magyarán szólva senkinek sem ajánlom, aki egy kicsit is szereti az akciófilmeket.

2013-07-07 10:58:38 Glasseye (3) #24

Na megnéztem! Hát nem számítottam rá hogy egy ilyen elvakult, agyatlan akcióorgia film lesz ebből. Az elején nagyon szép, drámai volt a felvezetés, viszont az a több hónappal utáni váltás kicsit sok volt nekem!
Az elején nem is nagyon értettem kiknek és mi céljuk van azzal ha elkapják az USA elnökét, de szép lassan tisztult a kép.
A színészek jól teljesítettek, főleg Morgan Freeman. A képi világ az elején, világos helyszíneknél gyönyörű volt, és szép lassan ment lejjebb a minősége! Különösen nem tetszett hogy a fehér házat csak épp hogy megrongálták, a film címe alapján másra számítottam! A zene is jó volt főleg a végén.
Negatívumként felhozhatnám az egész Amerikai hadsereg töketlenségét, a realitástól messze elrugaszkodott lövöldözős jeleneteket, azt hogy egy ember leöli az összes terroristát és még arra is van ideje hogy megmentsen több tízmillió embert!
Szóval összességében egy agyatlan akciófilmnek látom, ezért moziban egy fillért nem adtam volna. Még szerencse hogy dvd-n néztem meg!
Nagyon-nagyon gyenge, felejthető alkotás akit csak Morgan Freeman és Aaron Eckhart játéka visz a hátán!

2013-07-05 00:32:13 Victor Vance (3) #23

Antoine Fuqua a Kiképzés óta próbálja leverni, vagy legalább elérni azt a lécet, amit ő maga állított fel. Nem nagyon jön össze neki. Ezzel a filmmel sem váltotta meg a világot, de egy vegytiszta akciómozitól nem is lehet sokat várni. Eredetiséggel mostanában aligha vádolhatjuk meg a műfajt, nincs új a nap alatt, a spanyolviaszt ez az alkotás sem találja fel, de kétségkívül szórakoztató.
Érdekes hogy Hollywoodban ilyen sokáig kiaknázatlanul hagyták ezt az ötletet, bár tévéképernyőn volt már példa arra, hogy megtámadták a „világ legjobban őrzött épületét”, amúgy ez a filmben többször is elhangzik, ha sok értelme nem volt, legalább ironikus töltetet adott az ötlettelen forgatókönyvnek. A mozit témájánál fogva is körülveszi a patriotikus hangvétel, a pátosz, a cikis beszólások, az ilyen alkotásoknál kötelező sablonos dumák, amik nagyon nagy gyenge pontok, de legalább nem vitték túlzásba, és az amerikai zászlót sem lebegtetik ötpercenként, de azért ne legyenek illúzióink, Fuqua rendezése propaganda filmnek is kiváló lenne.
A sablonos szkripten, és a kiszámítható cselekményen a karizmatikus színészek próbálnak javítani, Morgan Freeman feltűnése minden filmben üde színfolt, Gerard Butler pedig végre nem huszadrangú vígjátékokban égeti magát, hanem fizikumának tökéletes szerepet kapott. Főhőse mégis kissé stílustalan, nem pattogtatja úgy a szellemes, és gúnyos beszólásokat, mint a régmúlt klasszikus akció-alakjai. Ettől függetlenül tökös legény, mint ahogy a cselekmény is nélkülözi a politikai korrektséget, és a sterilitást, folyik a vér, hullanak a civilek, az erőszakot egy kőkemény akciófilmhez méltóan ábrázolja a mozi.
Mindent összevetve nem rossz film, de nincs benne semmi kiemelkedő, egyszeri szórakozásnak bőven elmegy, hivatkozási alap nem lesz az biztos, viszont még mindig jobb mint a Die Hard legújabb, szégyenletes epizódja (ha már a műfajnál tartunk), tényleg szerencsésebb lett volna ha az rendelkezik ezzel az alapötlettel. És persze nem ártott volna egy hozzáértőbb rendező. De az már más lapra tartozik.

2013-07-01 07:30:52 goromba (2) #22

Kínosan sok bugyutaság,szánalmas értelmi képességű "profik" minden beosztásban.
Egyszerűen hihetetlenül bárgyú megoldások.
És ráadásul megint elhangzik" a világ legjobban őrzött épülete"-amit ez esetben rohadtul nem kellett volna erőltetni.
Ennyi töketlen balfaszt utoljára talán a Csupasz pisztolyban láthattunk-mondjuk azt ők legalább nem gondolták komolyan.
Minden egyes feladatra a legalkalmatlanabb ember - vagy valami paródia akart ez lenni, csak én nem értettem?
Butler jó volt.
És legalább Ashley Judd gyorsan kikerült a képből
A többi borzalom.

2013-06-30 15:34:59 VVega (3) #21

Végtelenül ostoba, már-már parodisztikusan giccses átlag akció. Butlerre mondjuk nem lehet panasz és jót tett a filmnek a vasárnap délután is.

2013-06-30 11:34:41 kovi1970 (3) #20

Én már ott fennakadtam, amikor az elején
a konvoj elütött valami madarat és a "jól képzett" fosőr félrerántotta a kormányt.

Ettől és más hasonló hülyeségektől eltekintve 1-szer nézhető.

2013-06-30 01:44:03 nandras (2) #19

ez a film egy akkora baromság, hogy már szinte jó :)
ha még egy kiskutya is szerepelt volna a végén, akkor akár a négyes is lehetne.

2013-06-29 23:02:32 Simpleton Larry (3) #18

Unalmas, ezerszer látott elemekből építkező, túlidealizált akcióféleség. A Die Hard valóban többször felötlik az emberben - talán mert szinte egy az egyben vett át jeleneteket, de közelébe sem érve annak. Egy ilyen vérző szívű elnök láttán pedig szerintem elsírná magát a nép, "jaj ne bántsuk már a kollégáimat, inkább nesztek, itt egy kód, amivel az országom biztonságát szabotálom mondjuk, de hátha mégse".
Egyedül az ostrom menti kicsit, az tényleg odatett. De attól még kinyomtam fél órával utána.
Szánalmas. Hármas alá alá alá alá.

2013-04-21 11:58:02 Witaszek (2) #17

Ittam közben egy sört, az jó volt, ezért kap egy kegyelem-kettest.

2013-04-20 09:09:14 McCl@ne (3) #16

Röviden:
Pozitívumok:
- bevállalós stílus, brutalitás, a polkorrektség kikukázása már rögtön az elején! (nem az erőszakért rajongom, hanem azért, hogy egy akciófilm bizony legyen kemény, mint a kő! az pedig vér és kivégzések, fejlövések és halomra lőtt civilek nélkül elég nehezen jön át egy ilyen amúgy közepes eszközökkel dolgozó filmnél)
- Mike Banning karaktere egyesíti a '80-as és '90-es évek akcióhőseinek legjobb tulajdonságait: cinikus és laza, mint McClane, nyers, mint Jack Traven és úgy takarítja el maga elől a szemetet közel- és tűzharcban, mint Casey Ryback vagy éppen John Matrix!
- akciójelenetek: a középszerű CGI-t leszámítva minden mozgalmasabb jelenet jól megrendezett és néha még feszültnek is mondható, de legalábbis tökös, mint az állat!

Negatívumok:
- a logika és az értelem teljes hiánya... annyi, de annyi marhaság van a filmben, hogy egyrészt felsorolni sem lenne szabad megpróbálni, másrészt elérik vele, hogy viszonylag hamar immúnissá válsz rájuk, de attól még azért viszonylag zavaróak! egy létező épület jelenkori elfoglalásáról szóló filmnél a hihetőségre ennél ezerszer nagyobb figyelmet kellett volna szentelni.
- az összes Pentagonban játszódó jelenet borzasztó idegesítő, Angela Bassett kikészítő és felesleges, és persze minden a szokásos és ezerszer látott klisék szerint zajlik, az ottani jelenetek 80%-át kivághatták volna
- ez egy kicsit kakukktojás, mert nem a film hibája, de a szinkron is katasztrofális, majd újra fogom nézni eredeti nyelven, mert jó eséllyel szórakoztatóbb, magyarul ugyanis rendkívül igénytelenre sikerült.

Mindezeket együttvéve is fontos elmondani, hogy ez egy nagyon tökös és minden ostobasága ellenére is szerethető akciófilm. És nem véletlenül hozza fel mindenki a Die Hardot: Bruce Willis és az ügynöke is szégyellje magát, amiért arra a szemétre stábbal együtt rábólintottak. Nevetséges, hogy egy random akcióbutaság százezerszer jobban sikerült, mint az aktuális Die Hard mozi.

2013-04-18 07:55:32 opposition (4) #15

Ez az eddigi egyik legjobb Die Hard rész :)

2013-04-13 16:16:37 Ninety-Four (4) #14

Mélyfilozófiai hátterét tekintve a Vörös hajnal és a Tomboló terror című rendkívül kidolgozott, okos és magas technikai színvonalú akciófilmekkel azonos kategóriába tartozik. A tökössége miatt viszont imádtam, remekül elszórakoztam rajta, ráadásul Butler is végre azt csinálta, amihez igazán ért.

2013-04-10 16:21:20 BonnyJohnny (3) #13

Konkrétan '97 óta biztos kínos, mikor az egyik amerikai elnök kommandósokat megszégyenítve küzdött a különgépén, a másik elnök meg vadászrepülővel harcolt az űrlények ellen. :)

előzmény: Hannibal Lecter (#12)

2013-04-10 16:04:04 Hannibal Lecter (2) #12

Ja, igen, és a "Nagy szerencsénk, hogy ilyen elnökünk van, mint ön"-típusú tételmondatok már harminc éve is kínosak voltak, nem is beszélve a talpraesett-hátulgombolós elnökcsemete alakjáról.

előzmény: Hannibal Lecter (#11)

2013-04-10 16:01:45 Hannibal Lecter (2) #11

Szerintem nem sokban múlja felül A függetlenség napját. Ez nálam szimplán egy rossz film, évtizedtől, viszonyítási pontoktól függetlenül.

2013-04-10 15:56:19 BonnyJohnny (3) #10

Igen. Egyértelmű, hogy jobb film, mint a Die Hard 5, sőt diehardosabb is annál. Sőt, egyértelműen vannak jó pillanatai is a filmnek, és készséggel elismerem, hogy lehetett volna ebből egy jó filmet készíteni... de SZERINTEM jelen esetben nem sikerült.

előzmény: banana (#9)

2013-04-10 15:43:54 banana (4) #9

Die Hard sémákra épülő sablonos akciófilm...

10 éve kezdődhetett volna ezzel a mondattal egy hasonszőrü film elmarasztaló kritikája. Most nálam ugyanez a mondat abszolút pozitív töltetű. A Balhé Moszkvában című förmedvény alkotóival szemben itt érződik, hogy a készítők láttak már Die Hard filmet életükben. 10 éve hármast adtam volna rá, de a mai akciófilmkínálatban simán ér egy 4-est.

2013-04-10 12:17:00 BonnyJohnny (3) #8

Először is, szerintem a klisékkel nincsen komolyabb gond, mivel, 128 év után már tényleg nagyon nagyon nehéz újat mutatni a filmekben. Meg az esetek többségében nem is kell. Meg a klisék amúgyis azért váltak azzá, amik, mivel működnek. Egy-két klisé elkerülhetetlen, és az élvezeti értékből sem von le.
Na de mikor minden egyes percben valami égbekiáltó sablon ordít a vászonról, azért az már megfekszi a gyomrot. Már a '90-es években is megfeküdte (20 évvel később ez pláne gáz). Azokból az időkből is inkább azok a filmek maradtak meg, amik kicsit szembe mentek a sablonokkal, vagy egyenesen kiforgatták azokat (kezdve a Die Harddal), vagy akár sablonosak is lehettek, ha folyamatosan 50 mph-án tartotta a tempót. Ezért is van, hogy a nagy nevek (Schwarzi, Stallone) nem tettek le említhető filmet az asztalra. Kevésbé nagy nevű társaik (Van Damme, Lundgren) pedig egyenesen a B filmekbe süllyedtek. Olyan ígéretes nevek pedig, mint Rutger Hauer vagy Eric Roberts, gyakorlatilag eltűntek.
Egyéb mód, ami az utóbbi 10 éve dívik (Tarantino nyomán), a B filmek előtti tisztelgés és/vagy paródia, mikor direkt halmozzák a sablonokat, addig a pontig, amíg már megint élvezetes lesz nézni, de az más tészta.

A másik az olyan égbekiáltó ostobaságok, mint a legjobban képzett titkos ügynökökből vagy harminc foglya magát, és pisztollyal megy egy gépágyús helikopter ellen. Mondjuk ledarálásuk így vicces jelenet lett, ha az volt a cél, de akkor nem kellett volna olyan komolyan venni. Vagy mikor közlik, hogy egy szuper fegyverük van, a vezérkari főnök mondja, hogy a legújabb, legtitkosabb amcsi fejlesztés, majd két mondattal később már azt mondja, szarik rá, támadjanak. WTF?
A harmadik pedig a már propagandafilmes magasságokat ostromló patriotizmus és patetikusság, ami a filmből árad. Ez egyébként egy átlag amerikai nézőnek (akik a bevétel jelentős részét adják) nem biztos, hogy zavaró (bár szerintem az értelmesebbnek ott is), de külföldről nézve kifejezetten zavaró. A komoly zenére lassított felvételben lobogó lyuggatott csillagos-sávos már Michael Baynek is sok lenne.
Ami menthetné a filmet, ha az alakítások és (akciófilmről lévén szó) az akciók minősége... nem menti.
Gyenge hármas, mert hát nem rossz, egynek elmegy, de gyenge.

2013-04-09 20:11:52 Hannibal Lecter (2) #7

Kedvemre való akcióbombának ígérkezett a film, de sajnos Morgan Freeman karizmatikus alakítása, néhány sokkolóan merész pillanat (ld. a vadászgépes járókelő-darálás) meg némi aktuálpolitikai többletíz még nem elegendő ahhoz, hogy elterelje a nagyérdemű figyelmét a huszadrangú tévékrimiket is alulmúló klisékről és a történetről, melynek minden egyes századmásodpercét, sőt, minden egyes figuráját láttuk már valahol. Készséggel elhiszem, hogy a Die Hard ötödik felvonásánál szórakoztatóbb (ahhoz még nem volt, de nem is lesz szerencsém), viszont aki hasonló izgalmakra vágyik, az bölcsebben teszi, ha inkább a zseniális 24 hetedik évadának Fehér Házi ostrom-epizódjait választja. És végül még egy mellékes megjegyzés: aki szerint Ben Affleck Argója amerikai propagandafilm, az nézze meg Antoine Fuqua Olypmus Has Fallen című opusát, és megbizonyosodhat róla, hogy milyen is egy amerikai propagandafilm. Hát ilyen.

2013-04-06 21:52:40 Jason13 (4) #6

John McClane szomorkodhat Budapest...akarom mondani Moszkva romjai felett, hiszen jobban járt volna az Európai kiruccanás helyett ha inkább a Fehér Házat látogatja meg, mivel Antoine Fuqua legújabb akciómozija sokkal közelebb áll a Drágán add az életed hangulatához, mint a Dia Hard 5. felvonása. Sőt, megkockáztatom, még minőségileg sem marad le olyan messze John McTiernan klasszikusától.
Maga a történet rém egyszerű, a Fehér Házat megszállják a gonosz koreaiak, viszont ők nem számítanak az elnök egykori testőrével, aki épp a nyugdíjból tért vissza, hogy szétrúgja a támadók valagát és megmentse a nemzetet a pusztulástól.
A helyszín és a szereplők újak, viszont az alapkoncepció már elég sokszor be lett járatva (kezdve a híres, véres trikós zsaruval), úgyhogy aki eredetiségre vágyik, jobb ha máshol keresget. De emiatt nem szabad haragudni erre a darabra, mivel nem is akar többnek látszani egy pörgős akcióáradattól. Annak pedig megfelel, köszönhetően a remekül megteremtett ('80-s, '90-s évek izzadságtól és vértől bűzlő klasszikusaihoz hasonló) atmoszférának. A tűzpárbajok és a test-test elleni küzdelmek nagyszerűen lettek megkoreografálva(az alkotók még a vérrel sem spóroltak), nem mellékesen pedig ügyesen adagolják ezeket, így a tempóval sincs gond, a cselekmény végig magas fordulatszámon pörög.
Egyedül a CGI-animációt érheti panasz, sajnos ez a legnagyobb hibája a filmnek, de szerencsére nem sok jelenetben ütik fel a fejüket a pixel helikopterek és repülők. De ha mégis találkozunk velük, akkor is csak pár pillanat erejéig szörnyülködhetünk kinézetükben, mivel a profi vágás és operatőri munka a zenei aláfestéssel együtt mesterien teremtik meg a feszültséget, így a gyengébb akciók láttán is növekedhet az adrenalin szintünk.
A színészek játékával sincs gond, Gerard Butler a kisujjából kirázza a hős megmentő figuráját, néha még remek beszólásokat is megenged magának. Aaron Eckhart az elnök szerepében elvegetál a háttérben, míg Morgan Freeman hozza a szokásos formáját és a gyengén megírt dialógusokat is meggyőzően tudja felmondani. A többiekre nem érdemes szót fecsérelni, hiszen vagy a háttérben szöszmötölnek, vagy a harctéren tömik tele őket ólommal.
Összességében egy meglehetősen szórakoztató, a régi idők iskolája szerint elkészített akcióparádé a Támadás a Fehér Ház ellen, ami sokat köszönhet a precíz rendezésnek, a megbízható színészeknek, a fülbemászó dallamoknak és a látványos zúzásoknak. Persze, a forgatókönyv nem áll erős lábakon és a karakterek sincsenek profin kidolgozva, sőt, itt-ott még logikai bakik is felütik a fejüket, de ezeket képes feledtetni az összkép, ami ha nem is tökéletes, de a műfaj rajongóit bőven kielégítheti.

2013-04-05 22:25:41 showme (3) #5

Nagyon kár érte, sokkal több volt az alapsztoriban :( És az a szörnyű forgatókönyv...

2013-04-05 19:06:17 dwalker666 (4) #4

Bruce Willis biztos eszi a kefét, hogy nem erre a filmre szerződött le. Egy igazi Die Hard sablonra húzott film, amely megállja a helyét az akciófilmek között.

2013-04-05 17:31:42 HejjaX (3) #3

Az mondjuk tényleg nem lett volna rossz, ha a Die Hard 5 ezzel a forgatókönyvvel dolgozik, bár azt meg kell jegyeznem, hogy ennyire vérgagyi párbeszédeket rég hallottam filmben, mint ebben.

előzmény: Daemiaen (#1)

2013-04-04 17:09:17 TomPowell (4) #2

Tökéletesen egyet értek.

előzmény: Daemiaen (#1)

2013-03-31 22:05:31 Daemiaen (3) #1

Ha akarom vicces, ha akarom a tökéletes '90-es évekbeli akciófilm 2013-ból, hiszen Antoine Fuqua mégiscsak a legény azon a bizonyos gáton, ha színtiszta piff-puff kell. Persze csudaszép butaságokkal tarkított a forgatókönyv, mégis, Die Hard 5-ök, és egyéb, kompromisszummal teli társai a cipőfűzőjét nem köthetik be ennek a filmnek.