Stoker (2013) ☆ 👁

328 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2018-10-11 00:10:17 budaik (3) #42

Igen, aztán rájöttem, hogy nekem megvan. A rendező miatt reflexből A Szobalány című filmre aposztrofáltam :D

előzmény: Ugor (#41)

2018-10-10 17:19:31 Ugor (5) #41

Én az Allee-ban, a BestrByte-ban láttam és vettem, volt egy marékkal...

előzmény: budaik (#40)

2018-10-10 15:41:27 budaik (3) #40

Az igen.

Hol lehet kapni, ilyen jó áron? :)

előzmény: Ugor (#39)

2018-10-10 13:09:00 Ugor (5) #39

Kicsit értelmesebben fejtetted ki, amit láttam, mint én, és sok vonatkozásban ugyanezt gondolom... egyébként meg kb. 400 forintért kapható a boltban, én is most vettem meg, pár napja...

előzmény: mimóza (#38)

2018-10-10 10:52:23 mimóza (5) #38

Az öv, amit viselek, az édesapámé, a blúz, amit körülölel, az anyámé, a cipőt a nagybátyámtól kaptam...
Ahogy a szoknya is a széltől lebben, úgy én sem csak magamtól lettem olyanná, amilyen vagyok.

Tegnap, miután megnéztem, még csak egy erős négyest szándékoztam adni a filmre, de ma reggelre már úgy gondolom, ötöst kap. Első blikkre volt bennem jócskán neheztelés, hogy nem a hozzá illő, szeretett koreai arcokat látom Park Chan-wook alkotásában, de mára ez halványult. A képek lenyűgözőek, a szimbolizmus, a lelki folyamatok ábrázolása lehengerlő. A főbb karakterek alakulása, indítékaik, céljaik, vágyaik finoman bomlanak ki a múlt képeinek többszörös bevillanása során, a keretes szerkezet nagyon ütős.
Mia átlényegül a szerepében, igazán. Nézzétek csak, ennek a festménynek a kópiáját kapta inspirációnak Park mestertől, amikor a szerepről beszélgettek: http://preraphaelitepaintings.blogspot.com/2009/05/john-everett-millais-bridesmaid.html
Habár ő fekete és nem szőke hajú, simán átvette és tovább tudta adni (mintázni?) a sugárzást, "a látó" szellemiséget, ami a képről átjön. (Csak érdekesség: Millais festményén a kosszorúslány a menyegzői asztalnál ül, és egy ősi babona értelmében épp egy süteménydarabkát húz át 9-szer a gyűrűjén, hogy megjelenjen előtte vízióban a jövendőbelije képe.)
A film megkapóan vezeti végig a folyamatot, aminek során a kislányból nő lesz; figyel és tanul, alakul és szenved; küzd, hogy minek adja meg magát, és minek ne; megmentse-e anyját, aki átoknak tartja őt, és minden pillantásával, szavával meg akarja semmisíteni; sodródjon-e, mikor és milyen döntéseket hozzon meg; engedjen-e csábításnak, s ha igen, mikor és melyiknek; megérezze és megtapasztalja, mi az igaz érzés/szerelem, és mi a hamisítvány... Hol végződik az, amivé felmenői tették genetikájukkal, életpéldájukkal, hozzá - és egymáshoz - való viszonyulásukkal; és hol kezdődik az, amivé tudatosan válhat a későbbiekben.

Bátor ábrázolás, kicsit sem félénk történet az ártatlanság elvesztéséről.
Tisztelet mindazoknak, akik elkészítették.

(Nekem ez jött át... a "sötét szálról", arról, hogy a film thrillerként milyen, már írtatok, s még fognak is, gondolom, akik otthon vannak a területen.)
És még egy: remélem, egyszer látható lesz a vágatlan verzió is.

2018-10-09 02:28:53 Ugor (5) #37

Nahát, nahát, nahát... hihetetlen látványvilág, film a szó szép tiszta értelmében, elvarázsol, borzongat, rabul ejt. Mit díjazzak egy filmben, ha nem ezt?

2017-08-24 12:13:28 zsandar filip (3) #36

Gyönyörű szép képekkel, méltóságteljes hömpölygéssel teljesen átlagos krimi.
Rajta a rendező kéznyoma, amely A szobalány c. film mesélésben már tökély.

2014-08-18 16:47:43 imhouse (3) #35

Az operatőri munka miatt szerintem mindenkinek érdemes megnéznie, aki fogékony az emlékezetes képi megoldásokra. A sztori unalmas, a "jóistenmostmifogtörténni" hatást egyszer sem érte el nálam a film. Viszont rossz nem lehet, mert van valami, már-már beteges vonzalmam a szép, fiatal, és veszélyes lány karakterek felé. De sem, mert azok felé is.

2014-08-10 15:52:28 Leo_Stotch (5) #34

Amikor leültem elé, egy percig nem gondoltam, h rettegni fogok, esetleg szétszed az izgalom. Egy izgalmasabb drámát vártam.. erre elkezdett pörögni a film és egymás után jobbnál jobb képeket, jeleneteket láttam, szép zenével, sőft még a történet se hagyott maga után kívánnivalót.
Nem érhet sz Oldboy nyomába, viszont nagyon látszott rajta, h sokat foglalkoztak vele, nem fércmű és nem amerikai rendezte.
Nagyon jó kis mozi volt!

2014-02-03 06:33:24 gomez1000 (4) #33

Az operatőri munka, és a zene, illetve a hangulat nagyon rendben volt, viszont a sztori nem túl csavaros, és lassú kibontású, ami első nézésre egész jó, viszont másodjára majdhogynem élvezhetetlenül köszönne vissza, hiszen az egyszerűségének köszönhetően miden olyan túlzottan világos, és kristálytiszta, hogy újranézéskor alig találnánk benne újdonságot.
Ez éppen az a típusú film, ami egy kíváló rendező nélkül nem sokat érne.
★★★★

2014-01-09 13:38:16 dézi (5) #32

az elején nem tetszett annyira, de utána sikerült elkapnia, és onnantól kezdve tiszta élvezet volt az egész. az itteni hozzászólókkal ellentétben én imádom, amikor egy filmben a hangulaton és a karaktereken (na meg a képeken) van a hangsúly, és az a "10 perces zongorafutam" nagyon is sokat jelentett tartalmilag, csak ehhez mondjuk érteni is kellene a film lényegét...

2013-11-17 10:52:23 yahooboi (?) #31

Utólag néztem meg, hogy ki a rendezője, addig nem voltam csalódott. Gondoltam valami középszerű rendező középsz*r filmje. De Park Chan-wook. Ouch. Az egyetlen valamire való és hangulatos jelenet a végén zajlik ezzel a muzsikával: https://www.youtube.com/watch?v=jzaVZYg0Fdw
A többi szép képekkel ábrázolt pózerkedés (mondjuk tényleg szép képekkel)

2013-10-18 19:06:06 zéel (5) #30

Ez egy nagy ötös. Ez egy valóban zseniális film.
Miért? Mert mindaz, amit a film tud, pontosabban, mindaz amit csak a film, csak a mozgókép tud, az ebben a filmben megtalálható.
A képi világ (Chung-hoon Chung), a vágások, montázsok, a film ritmusa: lenyűgöző, elképesztő.
És akkor még nem is szóltam a különös történetről, a nagyszerű színészekről, a varázslatos zenéről (Philip Glass stb.). És persze, mindenekelőtt a zseniális koreai rendezőről.

2013-08-06 17:44:50 mokiszin (3) #29

a vége klisét leszámítva ez a film találgatás arról, "mi lett volna, ha Hamlet nőnek születik?"

2013-07-11 23:14:15 franktom (1) #28

A végén a zene tetszik, a film unalmas, beteg, és vontatott volt szerintem.

2013-07-09 01:21:33 Xuja (3) #27

A képi megoldások zseniálisak: már-már Jeunet filmjeit idézik elő, zsibbasztóan gyönyörűek, persze itt jóval kevesebb szerep jut a humornak, játékosságnak. Sajnos azonban ehhez egy meglehetősen blőd forgatókönyv társul: ésszerűtlenség, ok-okozat hiánya, kiszámíthatóság, ráadásul a karakterrajz is gyenge. Ennek ellenére maradandó filmélmény lehet, ha kikapcsoljuk az agyunkat és minden figyelmünket a vizualitásra szenteljük.

2013-06-26 00:01:46 Lanie (5) #26

Minden hibájával együtt kedvelem ezt a filmet. Egy semleges történet köré egy olyan képi világot építettek amibe bármikor szívesen belelapoznék akár egy régi könyvbe. Matthew Goode pedig úgy játszik ebben a filmben amit már nagyon rég várnék színészektől, ha bele lehetne halni pillantásba, az övébe bizony milliók halnának. Mindenkinek aki nem látta azt ajánlanám, ne egy akciódús egyedi történetet reméljen, hanem valamit amit gyönyörű látni, de persze csak ha nem "sietsz" úgy mint azok akiknek egy hosszabb zongora mellett töltött jelenet unalmas vagy felesleges. Ne vegyétek a thriller szót olyan komolyan, valamilyen kategória közé ezt a filmet is kénytelenek voltak sorolni.

2013-06-20 01:18:00 blazserbozso (3) #25

Csodálkozom azon, aki ezt tartja a thrillerek thrillerének, meg filmtörténeti jelenetekről beszél. Nekem egy gyenge közepes film, rossz karakterekkel, zagyva sztorival. A végén nem tudom, ki volt a gonosz és miért. Szerencsére van egy gomb a lejátszón, amivel gyorsítani tudom a lejátszást, így nem kell végignéznem tízperces zongora-futamokat, meg más hosszúra nyújtott, de tartalmilag semmit nem adó jeleneteket. Vágyom egy igazi thrillerre, ahol felszisszenek, hogy "azannya!, ez kemény, basszus, kiráz a hideg!" Na, erre még várnom kell tovább. Ez a film még csak hasonló élményt sem adott. Úgy tűnik, ma már tényleg kihalt ez a műfaj. Maradt helyette a "végy egy groteszk kinézetű, ijesztő tekintetű főszereplőt, aki elvarázsoltan viselkedik, aztán viselkedjenek még mások is sejtelmesen és legyen még véres gyilok is! Kész vagyunk. Tessék, thriller. Jó szórakozást!"
Ugyanaz a recept, mint a "Beszélnünk kell Kevinről" filmnél.
Én ennél sokkal okosabb filmekre vágyom.

2013-06-19 21:50:19 Mikkey (4) #24

nagyon jóó, mindenkinek ajánlom,
akiben munkál 1 kis gótikus szív,
az meg fogja találni magának a szépségeit ebben a filmben!

2013-06-13 19:29:11 drav (4) #23

Én inkább egyszerűnek mondanám. Ennek a filmnek nincs hibája! Persze, azért azt megértem, ha valaki időpocsékolásnak tartja. :)

előzmény: flake (#22)

2013-06-13 03:16:02 flake (4) #22

Nagyon gyenge történet. Egy remek Matthew Goode. És egy zseniális rendezés.

2013-06-09 16:23:26 Ubul (3) #21

én meg épp azon filózok, hogy leviszem 2-re, az "aludtam rá egyet" szindróma miatt :D

előzmény: Kalti (#20)

2013-06-09 14:28:17 Kalti (3) #20

Egye fene, adok rá egy 3-mast, de tényleg csak az erős vizuális világa és Mia Wasikowska miatt.

2013-06-09 08:32:09 Ptrskay (4) #19

Inkább magában értékelem, úgy akár 4-es is lehet. Viszont ha Park Chan-wook mércével nézem akkor nagyon de nagyon gyér.

2013-06-09 00:16:21 Kalti (3) #18

Ez sajnos nagyon gyenge lett, hiába a nagyszerű képi megoldások és az amúgy nem rossz rendezés, egy ilyen harmatos alapanyagból csoda, hogy ennyit ki tudott hozni.

2013-06-08 23:03:39 Ubul (3) #17

vártam a filmet, de nem tudom, hogy ez most mi akart lenni. A karakterek mondhatni hidegen hagytak, nem volt egy olyan karakter se, aki valamennyire a figyelmemet is felhívta volna magára. Ahogy lentebb is írták, számomra is egy gyenge tucat thriller. Rövidsége ellenére untam magam a film nézése közben. Felkavarónak nem volt felkavaró...igazából nem tudom, hogy eredetileg a nagy nevű rendezőtől ez mi is akart volna lenni, ha nem azt a forgató könyvet kapja kézhez, amit Scofield mester ír, hanem valaki más, vagy akár Park Chan-wook maga

De legalább a zene jó a végén :D

2013-06-08 18:08:08 ryood (3) #16

teljesen átlagos

2013-06-06 12:25:39 G-ergo (5) #15

Park Chan-wook, ha életében egy filmet csinált volna, ami az OldBoy, akkor is aranyba foglaltatnám a nevét, mert az a celluloid orgazmus, mindent megér. Nyugati nyelvezettel mesél el egy nagyon is keleti történetet, annyira csúcsra járatott látvánnyal és dramaturgiával, hogy kötelezővé kellene tenni. Mindenki számára.
Ez az első hollywoodi produkciója, ami alá a szkriptet – többedmagával – Wentworth Miller írta. Igen Scofield, a modernkori Houdini. És ha még tud akárcsak hasonlót is kipréselni magából, akkor hajrá, mert színésznek a legnagyobb jóindulattal is csak közepes.
Ezt a filmet ezzel vádolni viszont nem lehet. Már az első percben megfogja a nézőt, rászorít, és el nem engedi. Azokkal a tökéletes kezdőképekkel olyan alapozást nyújt, hogy előre látod, nem szeretnéd, hogy véget érjen. Soha. És ezt, ha lehet, ezek után csak fokozzák. Az operatőr a mozi egésze alatt biztosítja azt a gyönyörűen fenyegető látványt, ami áthatja a játékidőt. A rendező pedig tökéletes precizitással fokozza a feszültséget, ehhez a nem mindennapi történethez, amiben egy családhoz pillanthatunk be. Épp a családfő halotti torján találjuk magunkat, ahol megismerhetjük a főszereplőnket, a magának való Indiát, aki irtózik mindenféle érintéstől, aki távolabb áll az anyjától, mint Dr. Lecter a vegetarianizmustól. Ám feltűnik a színen a rejtélyes, világutazó nagybácsi, aki egy időre ott marad a családnál, és furcsa kapcsolat kezd kialakulni közte és India között, a környezetükben pedig egyre többen tűnnek el. Nem mondom, hogy a sztori akkora nagy dobbantás lenne, nem akarja megváltani a világot, nincsenek benne az élet nagy megfejtései és nem szolgál arc letépős csavarral sem, de a karakterek és az ő viszonyuk, annyira működőképes, hogy az egész rettentően gördülékennyé válik. És ehhez jön ugye, amit említettem, a tökéletes látvány, a lenyűgöző képi világ, a képi metaforák és az érzések kivetülése, olyan hétköznapi dolgokba, mint egy pók. Zseniális.
És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a karakterek egymás közti dinamikája sem működhetne megfelelő színészek nélkül. Itt ebben sincs a legcsekélyebb hiba. Wasikowska tökéletes. Rejtélyes, sérülékeny… félelmetes. Ám a nagybácsit alakító Matthew Goode valami frenetikus. Az a ridegség, amit áraszt magából, elképesztő módon fenyegető. Nem hiába említettem meg feljebb Hannibal mestert, mert mikor közeliben mutatták Goode-ot, az átható tekintete, mintha csak a fiatal Hopkinst idézné. Fergeteges. És melléjük Kidman tökéletesen asszisztál, a kirekesztett és zavart, anya szerepében.
Nincsenek meglepetések, mindent előre sejt a néző, de mégis mikor bekövetkeznek a dolgok, azoknak érzed a súlyát. Aztán vége lesz, és csak nézed a lefelé futó stáblistát. Mert még csak ez sem a megszokott. Nem tudok belekötni, egyszerűen nincs mibe.
Nézd meg!

2013-05-29 08:29:04 caulfield (3) #14

Túlzásokba estem, beismerem. Ez nem egy borzalmas film. A tévéfilmes szöveget visszavonom.
Azonban: egy Parktól ez így, nem... a Szökés Scofieldje helyett lehetett volna mást is választani a szkriptre.
A rendező többre lenne érdemes első amerikai filmjével.

2013-05-25 22:14:07 von Schatu (4) #13

Az én véleményem L-éhez áll közelebb, bár messze van a film a zseniálistól. Ebben pedig egyedül a haiku nagyságú forgatókönyv a ludas. Nincsenek kibontva a karakterek, szálak sikkadnak el, és így a színészek sem tudják a maximumot hozni (ez Nicole Kidman-nél érződik igazán). Ettöl függetlenül a színészi játék szerintem korrekt, nekem Goode alakítása nagyon tetszett.
Viszont amit Park hozzátesz az egészhez, az valami fantasztikus. Az operatőri munka és a vágás egyszerűen tökéletes, olyan hangulatot hoz létre, hogy az leírhatatlan. Hosszasan lehetne sorolni a zseniális jeleneteket (zuhanyzós, pincés-fagylaltos, tojáshéjas, stb.). Szerintem a rendezés minimum két osztályzatot emel az egészen. Tény hogy nem egy Oldboy, vagy egy JSA, de ne felejtsük el, hogy azok az elmúlt tíz év legjobb forgatókönyveire épültek.
Tévéfilm ízű körítés? Ez azért fájt! De még inkább irigylem caulfieldet, hogy ilyen minőségű tévéfilmeket tud nézni.

2013-05-25 10:13:09 caulfield (3) #12

Az Oldboy rendezőjétől ez visszalépés. Alibi munka. S nemcsak az egyébként nagyszerű Kidman karakterének sekélyessége, vagy a dögunalmas és klisés protagonista illetve a tévéfilm ízű körítés révén - ezek által még lehetne egy elfogadható tucatdráma, a jobbik fajtából, amit bár a néző gyorsan elfelejt, de mégse ad szégyenkezésre okot az alkotóknak - hanem mert Park neve többet ígér.
A bosszú trilógia és a JSA egy kifinomult, izgalmas direktor képét sugallták, azonban ez az imázs az ígéret földjére érve a Stoker-rel kifakult.

2013-05-05 15:05:48 Amokh (5) #11

Tegnap neztem meg a filmet, es meg mindig a hatasa alatt vagyok, holnap biztos ujranezem.Park Chan-wook kedvenc rendezoim egyike, az Oldboy szamomra a Film. Nagy elvarasokkal ultem be mozibe, feltem, hogy hollywood nem lesz jo hatassal Parkra, de szerencsere nem igy tortent. Ez a film brillians, teljesen beszippantott, egy 100 perces vizualis orgazmus. Nem ertem, miert nem ir senki a film latvanyvilagarol? Olyan vagasok, kepi megoldasok,amellyektol padlot fogtam, nagy tagra nyilt szemekkel bamultam, es ereztem egy olyan euforiat, amit nagyon reg ereztem filmnezes kozben. Ezt a filmet KOTELEZO megnezni mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a filmeket.
Nem tudtam, hogy Wentworth Miller irta, viszont annal nagyobb volt a meglepetes. A forgatokonyv szerintem rendben van, viszont egy kozepes-jobb forgatokonyvbol ilyen mestermuvet kihozni, ezt ketsegek nelkul Park zsenialitasat bizonyitja!
Relayer szerint gyenge tucatthriller, szerintem egy zsenialis filmuveszeti alkotas, amelynek akkor erzed a legjobban az erteket, ha egyszeruen szabadon engeded az elmed, belecsobbansz a film hangulataba.
A zuhanyzos jelenetet, vagy akar a zongoras jelenetet Charlieval es Indiaval, a filmtortenet legjobb jelenetei koze sorolnam. Az anya karakteren szerintem meg lehetett volna dolgozni, azt egy kicsit hianyosnak ereztem, leginkabb az anya-lanya kapcsolatat, talan ez egy kis hibaja a filmnek.Filmzeneje termeszetesen nagyon ott van.
Nagyon ajanlom!

2013-03-09 12:05:19 flake (4) #10

Értem. Köszönöm.

előzmény: Relayer (#9)

2013-03-08 21:58:37 Relayer (3) #9

Moziban, külföldön.

előzmény: flake (#8)

2013-03-08 18:29:28 flake (4) #8

Ha szabad megkérdeznem, hol sikerült nektek megtekinteni? :) Jöhet PM is :)

2013-03-08 17:54:35 Frozen (?) #7

ebben nem tudok veled egyetérteni. azis lehet, hogy nem néztem elég filmet a műfajból, de számomra nem volt kiszámítható. charlie múltja kimondottan meglepett. de a karakterek talán tényleg lehettek volna jobbak, ebben igazad van. főleg az anyukáé. a híres nevezetes bosszú filmeket még nem láttam, úgyhogy azokhoz hasonlítani sem tudom. de a többi film, amit láttam a rendezőtől ugyanennyire tetszett.

előzmény: Relayer (#6)

2013-03-08 14:28:52 Relayer (3) #6

Talán tényleg kiemelkedik a felhozatalból. A mozik kínálatát böngészve én is erre a következtetésre jutottam.

A legnagyobb problémám a filmmel, hogy thriller létére borzasztóan kiszámítható, ezért egy pillanatig sem tudott lekötni. Szerintem a karaktereket sem írták meg rendesen, így nem tudtam senkinek sem szorítani, mert teljesen hidegen hagyott, hogy mi történik velük. Továbbá úgy éreztem, hogy az India jellemében bekövetkező változás sincs normálisan felvezetve.
A rendező odahaza jóval bevállalósabb volt.

Rossz filmnek nem tartom, csak azt gondolom, hogy ebben a műfajban egy tisztességes forgatókönyv az alap.

Egyébként te nem érezted úgy a film nézése közben, hogy általában 5-10 percre előre meg tudnád mondani, hogy mi is fog történni?

előzmény: Frozen (#4)

2013-03-07 17:17:58 Ubul (3) #5

hát de ez megint olyan hogy ha neked nem tetszett az még nem jelenti hogy másnak nem fog. Az egy dolog hogy közös az érdeklődési körötök, de nem létezik két egyforma ember :)

előzmény: Relayer (#3)

2013-03-07 17:03:56 Frozen (?) #4

engem is pont munkatárs beszélt rá, de egyáltalán nem vagyok morcos. sőt, kimondottan tetszett. erősen kiemelkedik a jelenlegi filmfelhozatalból. gyenge ötös, vagy erős négyes.

előzmény: Relayer (#3)

2013-03-07 00:28:53 Relayer (3) #3

Nem a legrosszabb film, ami mostanában készült, de hatalmas csalódás.

A történet ezerszer látott, újrahasznosított sablonokból épül fel. Ha láttad a trailer-t, akkor az egész előre kiszámítható (ha nem, akkor is).

Park Chan-wook az egyik kedvenc rendezőm (volt). Nélküle, és a remek szinészek nélkül ez a film egy gyenge tv sorozat szintjén mozogna.
Sajnos bőven vannak benne kihagyott ziccerek. Pl. közel sem annyira sokkoló és nem is annyira kreatív, mint korábbi munkái.

Park Chan-wook-ot egy innovatív es tehetséges filmesnek tartottam, de most nagyon mellényúlt. Egyébként vannak a filmben szép beállítások, a kameramozgás is tetszett, időnkent kifejezetten hangulatos, de mindez édeskevés.

Miért van az, hogyha egy távol-keleti rendező Hollywoodba megy, elkezd tucatfilmeket gyártani? Ennyire csak a pénz számítana?

Gyenge tucatthriller. Egynek elmegy, de nyugodtan ki lehet hagyni.

Bár nem tartozik szorosan a filmhez, de most éghet a pofámról a bőr, mert kb 2 hete kampányolok a film mellett és még a munkatársakat is rávettem, hogy nézzék meg. Most eléggé morcosnak tűnnek.

5/10

2013-03-06 17:28:37 Ubul (3) #2

én azon lepődtem meg, hogy Wentworth Miller az író, szökésben még csak egy szimpla főszereplő volt

előzmény: ChYga (#1)

2013-03-06 16:48:23 ChYga (4) #1

Néhány napja néztem meg, és mondhatom az utóbbi idők egyik legjobb mozis élménye volt. Nem véletlenül importálta Hollywood dél-korea talán legjobb rendezőjét. Park Chan-wook ezúttal is profi munkát végzett; a JSA, és a bosszú-trilógia mellett a Stoker-t tartom a legerősebb munkájának, melynek minden percét áthatja egyfajta idegtépő feszültség, amit tökéletesen adagol a zseniális direktor.
Mia Wasikowska és Matthew Goode remek párost nyújtanak, Nicole Kidman viszont eléggé a háttérbe szorul, bár a forgatókönyv sem ad neki igazán teret. Ettől függetlenül a Stoker az a film, ahol minden klappol. Engem teljesen levett a lábamról, csak ajánlani tudom;
9/10