film #14: valtari (2012) ☆ 👁

Sigur Rós: valtari

(Christian Larson (IV))

angol-izlandi-svéd klip, rövidfilm, zenés film

4,1
★★★★☆
27 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-06 12:53:19 Dió (2) #15

"Hatalmas bölcsességet" biztos nem kértem számon rajta:), de abban sem értek egyet, hogy egy filmnek (még ha rövidfilm is) nem feladata bevonni a közönséget, például valami olyan tartalommal, ami nem csak a közönség egy nagyon kis töredékének szól. Ráadásul mindezt úgy írom, hogy "ösztönből és tisztán" én is táncoltam már, ennek ellenére ebben a kisfilmben semmi mást nem láttam, mint két morbid figura félpornográf párzási szenvedését valami totál oda nem illő atombunkerben, amit többszöri próbálkozás után is csak a feléig tudtam tekerés nélkül megnézni. De még egyszer mondom, lehet bennem van a hiba, mert nem hiszem, hogy az összes ötösre osztályzó profi táncos, ezért kérdeztem:)

Akárhogy is, ez a kommentem és ellenszenvem az egész projektnek szól, mert a tizedik kisfilmen kívül (Ekki múk - azt bátran lesd meg!) számomra tényleg csak egy frenetikus zene fájdalmas elpocsékolása az egész, és kifejezetten meglep, hogy ezekhez egyáltalán a nevüket adták.

Ha valaki IGAZI sigur rós magicet akar, az inkább szvsz ismerkedjen a hivatalos klipjeikkel, amik látványos köröket vernek ezekre a korcsszülöttekre. Pl. a Glósoli vagy a Viðrar vel til loftárása.

előzmény: ChrisAdam (#14)

2021-01-05 19:53:34 ChrisAdam (5) #14

Szerintem nem feladata, hogy mindenkit bevonjon és bármit is megszerettessen, sem az, hogy az élet hatalmas bölcsességeit osztogassa. De aki pl. táncolt már hasonlóan felszabadultan, "ösztönből", tisztán és őszintén, az lehet, egy újabb dimenzióját látja a filmnek. Ezt egyetemesen értelmezni nem igazán lehet, de ez az én véleményem (és éppen ezért meg tudom érteni a kettesedet, ezért is félek megnézni a többit).

előzmény: Dió (#13)

2021-01-05 19:41:28 Dió (2) #13

Én amíg élek, nem értem meg, mit eszik ennyire mindenki a Valtari filmkísérleten:( Az Ekki múkon kívül szerintem egy erős zenei sáv vállalhatatlanul átlagos képi sorozatra való elpocsékolása az egész. Ez a tizennegyedik film pl. legalább képileg szépen van felvéve, de egyébként totál tartalmatlan, és kirekeszt mindenkit, aki nincs oda a kortárs zenéért. Vagy lemaradtam volna valami mögöttes tartalomról?

2021-01-05 18:39:00 Ugor (5) #12

Igen, igen, még mindig elképesztően gyönyörűek az ipari romok! <3

előzmény: ChrisAdam (#11)

2021-01-05 17:42:57 ChrisAdam (5) #11

Újra és újra idetévedek, minden alkalommal egyre otthonosabb lesz ez a kihalt gyárépület.

2019-06-13 19:28:37 mimóza (5) #10

Tíz napon belül negyedjére jöttem vissza ehhez az alkotáshoz, s mindeddig képtelen voltam akár csak egyetlen összeszedett, értelmes mondatot leírni hozzá.

A már-már transzcendens tartalmat talán nem is illő taglalni, ezt a fajta elragadtatást, szinkronicitást egyszer kell megélni, s akkor elég útravalónk van teljes életünkre.

A kész filmcsodához a táncosok lélegzetelállító mozgásán túl azért szükség volt egy világhírű koreográfusra is, aki nem más, mint Sidi Larbi Cherkaoui, a belgiumi Royal Ballet művészeti igazgatója. Ő bevallottan nem kisstílű: igazán imád kísérletezni azzal, hogy mi fér még bele a fizika törvényeibe, s ha néha azokat is megpróbálják áttörni a táncosai a kedvéért, akkor nyilván elégedett. :) **Nem poén, tényleg olvastam róla.** Jelen filmünk férfi művésze, James O'Hara sokszor táncolt az általa megálmodott darabokban, sőt, segédjeként is dolgozott. Érdemes, nézzetek bele pl. a Faunba. 3 évvel korábbi, és több eleme is szerepel ebben az előadásban. :)

Továbbá muszáj megemlítenem a szédületesen kiváló kamerakezelést is (a "szédületes" jelzőt itt most szó szerint tessék érteni!) és a nem kevésbé mesteri vágást.

2016-09-02 13:27:58 ChrisAdam (5) #9

Gyönyörű, nincsenek szavak. Az ember, ha nyitott rá, meglátja az üzenetet is a mozgások mögött. Őszinte és mély, Sigúr Rós pedig földöntúli (mint mindig).

2013-07-09 10:57:55 nejmed (5) #8

Talán mert engem nem forszíroz a gondolat, hogy csináljam is, nekem jobban tetszik ez a technikás módszer.:) Ebben inkább feszületséget érzek, ami nem akar kirobbanni belőlük, azonkívül ennek a párosnak a mozgásában az intimitás, valami egészen mély ösztönszerű szexualitás is benne van, arcpirítóan őszintén. Ami wow, lenyűgöző.

előzmény: somogyireka (#3)

2013-07-09 09:34:35 zéel (?) #7

Nekem tetszik...az ilyen korrekt hang.

Nem ellenkezik, hanem érvel.
Nem félreért, hanem megért.
Nem okoskodik, hanem okosakat ír.

Nem kötekedik, nem akadékoskodik, nem okvetetlenkedik, nem kellemetlenkedik.
Sőt... "csak" lelkesedik!

előzmény: Ugor (#6)

2013-07-08 23:08:49 Ugor (5) #6

Jaj, dehogy vitáznék, hiszek neked! Te azt láttad, ott és akkor, és akkor ez itt most ahhoz mérten. Én meg nem mértem, mert nem láttam. Egyenesben jött, nyitott voltam, lehetett volna bármi a vége. Néha felháborodok, néha meg lelkesülök. Sokszor meg a kettő között. Most lelkes voltam, volt egy fejlődése bennem ennek a rövid időnek, a kapucnitól a fények kialvásáig. Vitt. És újszerű volt, de nem fájt és nem tűnt erőltetettnek, elábrándított. Magam egykori álomlelke is lehetett volna, ami vonaglik, és várja a választ. Azután együtt görög, forgolódik, susog a széllel. Ilyen volt. De nem azért tetszett, mert neked nem annyira. Csak így alakult.

előzmény: somogyireka (#5)

2013-07-08 22:55:05 somogyireka (3) #5

(na megint jövök itt ezzel a nem tudom én,milyen határral tánc és TÁNC között,mint múltkor a Lorénél..akkor sem tudtam megmagyarázni,mi ez, most sem. Erre akkor is te írtál,meg most is..Kezdek magam számára is unalmas lenni..ezekkel a meg nem magyarázható sávokkal, pedig számomra létezőek..
Nézd meg majd a Pina Bausch táncot, és utána(!) ezt a 10 perces filmecskét..Azután ezek a táncosok itt csak szerepelnek, Pina Bausch meg belehal..na jó előtt csak beleég.De ez nem a vita helye, csak próbálok ott szólni, ahol már alig vannak bennem szavak)

előzmény: Ugor (#4)

2013-07-08 22:13:37 Ugor (5) #4

De, ez nagyon szép. Csodálatos a tánc, a film hozzátesz, a zene is... Mesés történés, zavarbaejtő díszletben. Úgy jó, ahogy van...

2013-07-08 21:54:26 somogyireka (3) #3

Megnéztem..de Pina Bausch után - no mert ennek kapcsán ajánlottad - nem nyűgöz le annyira..Talán ha ezt látom először mást írok.Pedig megvan benne minden, sőt..Sőt ezek a táncosok aztán tényleg tudnak, lábuk a nyakukban, szájuk szinte a hátukat éri. Pompázatos tánctudás, de talán éppen ez a tudás választ el engem a táncuktól.Csinálttá (gemacht) válik az egész. Elérhetetlenné, mintha csak a kiválasztottaké lenne ez a mozgás,én meg csak nézem, de fal van közöttünk, nem feszíti szét a testemet, mint a pinabauschi tánc.
Itt valami leheletnyi különbségről van szó tánc és TÁNC között. Nehéz erről írni, mert túl van azon a határon bennem, ahol én még tudok.

előzmény: nejmed (#2)

2013-01-09 18:32:42 nejmed (5) #2

Az egyik legcsodálatosabb film amit ehhez az albumhoz csináltak. Baromira snassz leszek: egy elhagyott gyárban balettoznak, de ez egész mégis valami eszméletlenül erős. A 16 film közül ez az ami legjobban megmaradt. (És ebben az is biztos szerepet játszott, hogy a harmadik film volt, amit lejátszottak. Az egész valtari mystery film experiment összesen két óra húsz perces volt. Az albumon van 10 szám, ez jutott 16 rövidfilmre, szóval volt olyan ami kétszer, háromszor is lement. A zene maga sem olyan, hogy az ember önszántából két és fél óráig folyamatosan ezt tudja hallagatni, pláne ha önmagukat nagyon komolyan vevő művészbuzi-faszagyerekek szolgáltatják a képi anyagot hozzá. Ami egyesével nagyon egyedi és különleges, az nem biztos hogy annak tűnik gyors egymásutánban. Így maga a mozis élmény egy rémálommá vált a végére - az utolsó 5 film közti szünetekben elmenekülő nézők szerintem ezt megerősíthetik. Viszont ez tényleg egészen kiváló és magával ragadó film volt.

2013-01-09 18:18:04 ChYga (?) #1