Szuper! Akkor hát ilyen egyszerű ez. :)
előzmény: csabaga (#42)
Én már régen kitaláltam, férfit kellett volna mondani, majd erre tiltakozni, "a tettes lehetett nő is...":)
előzmény: mimóza (#41)
Igen, az a rész engem is nagyon zavart. Magyarul annak a magyarázkodásnak semmi értelme nem volt. Én hallottam ugyan lelki füleimmel, hogyan hangozhatott ez angolul - he or she -, értettem, mi volt ez a nüansznyi dilemma, de aki nem tud angolul, ott eléggé csóválhatja a fejét és felvonhatja a szemöldökét. Ám nem tudom magam sem, milyen frappáns megoldással lehetett volna ezt elkerülni. Nálam okosabbak biztosan kitalálhatták volna a megoldást, hogy ne törjön meg a magyar szöveg, ha még agyalnak rajta valamennyit. :)
előzmény: csabaga (#39)
Dietrich rossz angolsága eredeti nyelven sem jön át, jól beszéli a nyelvet, ahogy a valóságban is.
Szerintem inkább arra gondoltak, a speciális kifejezéseket, szólásokat nem értené, bár ez csak az ügyvéd hamis indoka, hogy ne hívja tanúnak.
Mikor egy-egy szó erejéig átvált németre, az anyanyelvére, az viszont nagyon meggyőző eredetiben.
előzmény: betti (#33)
Én anno nem ismertem meg...gyerek voltam még...Az önéletrajzában leírja, sokat dolgozott a szerepen( hamis orr, smink, akcentus), hogy ne ismerjék fel, de téged nem tudott becsapni...:)
Kis szerepben John Williams, Elsa Lanchester egyaránt remek.l
Itt még a szinkronhangok( 1959) kiválasztása is elég jól sikerült, az akkor még elég fiatal Kállay Ferenccel az élen.
A magyar szöveggel már akadnak gondok, gondolok a szertartásos megszólításokra és arra, egy esetben sem tudtak mit kezdeni a gyilkos-gyilkosnő magyarban nem létező különbségére.Ezen a magyar felirat sem segített.
előzmény: mimóza (#38)
De még mennyire! Észvesztően jó a szereposztás, mindenki sziporkázik... a magam részéről, ha ütnének sem tudnék szavazni, ki itt a legjobb. A szövegkönyv óriási, vissza kellett fognom magam, mert vagy száz párbeszédrészletet ki akartam írni. A forgatókönyv pedig annyira okos, kiegyensúlyozott és feszes, hogy az én szememben már szinte páratlan (nem csak az ő korában, hanem azóta is).
Egy aprócska kifogásom akadt csak: Marlene-t talán még furfangosabban átmaszkírozhatták volna, mert felismertem az álruhás jelenetben. Sokkal nagyobbat ütött volna a vége, ha akkor nem gyúl világosság a fejemben. :)
A krimi királynője is kellett ide, de kétségtelen, a filmben még a legkisebb szerepeket is jól eltalálták.
előzmény: mimóza (#36)
A „klasszikus” kifejezés meghatározása (többek között):
7. Átvitt értelemben: Mintaszerűen tökéletes (alkotás, mű), amely utolérhetetlenül páratlan, remek.
9. Átvitt értelemben: Tökéletesen találó,[...] kétségbevonhatatlan; nagyszerű; pompás csattanóval rendelkező.
Zseniális!!! Lenyűgőző!!! Első percétől az utolsó percéig!!!
Még a szereplőkhöz: a házvezetőnő is szuper volt :-)
Elvileg olvastam Christie összes krimijét, és - miután végignéztem a filmet - úgy rémlik h tényleg, láttam ezt is. Közben azonban nem sikerült felidézni, úgyhogy ez szerencsére nem befolyásolt. Az (sajnos) igen, hogy a kommenteket olvastam, tehát tudtam, hogy vmiféle csavar mindenképpen lesz, és arra is gyanakodtam, h nem Max levelei a végleges csavar. Viszont - pedig igyekeztem figyelni - a nőben nem ismertem fel Dietrich-et :-)
Ami tetszett: kitűnő színészi játék, különösen az ügyvéd, ráadásul nagyon jó szöveget is kapott, és fantasztikusan bánik vele. Szerintem rendben van a vádlott is, persze, kicsit ripacs, de nem ok nélkül, ahogy Dietrich sem, bár ő nekem kicsit fura volt, túl hideg, merev, de hát ilyennek kellett lennie :)
A film végi dupla csavar (barna nő) már kicsit sok lett volna, de a végső lezárás mégis tetszett, úgyhogy így már ez is rendben van.
Viszont tervezem, hogy megnézem eredeti nyelven is, kíváncsi vagyok rá. Pl magyar szinkronnal a sokat emlegetett "rossz angolság" (mármint Dietrich-é) totál nem jött át, tökéletesen beszélt, mármint persze magyarul :-D .
Egészen kitűnő, nagyon jól felépített szórakoztató film. A végén az én ízlésemnek egy kicsit túl sok volt a fordulat, de ez inkább csak kötözködés.
Kifejezetten nem szeretem Agatha Christie munkásságát, de ezért a filmért már érdemes volt a vén szipirtyónak tollat ragadni :D
Hiába, Billy Wilder egy isten, Charles Laughton meg isteni.
Végrehajtotta ő az ítéletet :).
Milyen szép, ez egy rettentő lényeges momentum a filmben, mégis úgy van megcsinálva, hogy alig lehessen észrevenni. Komolyan mondom, ez az egész alkotás úgy 'csumizseniális', ahogy van!
előzmény: acidphase (#29)
aztanemjóját, és télleg! döbbenet!! :o
előzmény: dikalosz (#28)
Soltyk baratom hivta fel a figyelmemet, hogy a film vegen (1.49.20)
Laughton mit csinal a monoklijaval. Ugy forgatja, hogy a fenye a kesen villogjon, ezert is veszi eszre a feleseg
Az igen!
Hivatkozási alap a mai napig. Nem lennék meglepve, ha például Christopher McQuarrie megnézte volna ezt egy párszor, mielőtt megírta a Közönséges Bűnözőket :)
De nagy ötös! Rajongok a tárgyalótermes filmekért, tudtam, hogy jó lesz ez is, de nem ennyire.
Az ügyvéd és ápolónője viszik a prímet, Marlene is jó, de a vádlottal nem voltam megelégedve, na ez a madár. Egészen a végéig. Akkor robbant a bomba!
Mestermű!
"De aki látta, nem mondhatja, hogy nem látta."
És aki nem látta, az lássa! Verybest, tessék nézni! ;)
10/10 - Charles Laughton, már a Jamaica fogadóban is lenyűgözött, de amit itt művel, az páratlan.
na, hát ezt nem láttam előre. most futott le a stáblista, én meg még mindig csak pislogok magam elé. rég láttam ennyire hatásos befejezést, az utolsó 20 percben egyik csavar adja a másikat én meg csak kiabálom, hogy "mi?", mint egy retardált kenyérpirító.
a film szinte végig tökéletes bár ott megrengett a hitem, mikor előhúzták a semmiből Max-et és a leveleket. gondoltam magamban, hogy ha egy ennyire erőltetett, izzadtságszagú megoldással próbálják kiszúrni a szemem, akkor irgumburgum. de nem. nagyon nem.
mint már írtam, ezt nem láttam előre. basszus, 1957, Billy Wilder, meg egy olyan film, ami nem hogy a mai napon is megállta a helyét, de nekifutásból rúgott tarkón úgy, hogy még mindig nem tértem magamhoz.
(nandras, megjegyezném, hogy a filmbéli szerepük szerint/miatt ripacsok a bíróság előtt, ha ez elkerülte volna a figyelmedet.)
előzmény: nandras (#19)
Egy jó recept egy kis magánünnepre: az ember elmegy szétnézni a boltba és kellemes meglepetésként tapasztalja, hogy jé, hát kapható… magáévá teszi, hazamegy, és amikor elcsendesedik a világ, kényelmesen megnézi a FILM-et. És Agatha Christie, Billy Wilder, Marlene Dietrich, Charles Laughton betölti a lakást és idevarázsol egy estét, amiből csak jól jöhetek ki. De jó volt!
Végig izgalmas film, nem tudja az ember, hogy mi is történt valójában (Legalábbis velem ez volt), remek poénok, 5* színészek, 6* forgatókönyv, és a vége kést döf a szívedbe
csak azért nem zseniális, mert tyrone annyira ripacs, hogy az már szinte elviselhetetlen.
igaz, marlene dietrich sem megy a szomszédba egy kis színpadiaskodásért, és nem is kicsit ripacs, de ő még megmarad az elviselhetőség határain belül.
az az igazság, hogy az egész film csak azért elviselhető, mert charles laughton elviszi a hátán.
hmmm... lehet, hogy még a négyes is túlértékelt osztályzat...
Charles Laughton 4 president! ;)
Nem vagyok nagy híve a szinkronizált filmeknek, de ez nagyon más lenne Csákányi, Lukács Margit, Kállai Ferenc, Velenczey István, stb. szinronhangja nélkül.
Billy Wilder becsületére váljon, 1957-ben ilyen filmet rendezni, ami manapság is megállja a helyét, egyszerüen tökéletes. A szöveg mindenhol érdekes, végig leköti az ember figyelmét, jelentéktelen részek alig akadnak a filmben. ZSENIÁLIS
Jó szórakozás volt a film.
Amiért érdemes másodszor is megnézni, vagy akár többször, az Dietrich. Fantasztikus, hihetetlenül erős alakitás. Dehát vannak ilyen emberek, mágnesszerű karizmával...
a vegen csak neztem,mint bornyu az uj kapura :D
10/10
Power személyével kapcsolatban nekem nem merült fel ellenérzésem. Ellenben Bogartot alulról súrolva a hatvanat, kicsit öregnek éreztem volna a szerephez. Akkor inkább már Holden. Ő amúgy sem ismeretlen Wildernek.
Charles Laughton karakteréről és alakításáról csak szuperlatívuszokban tudnék ömlengeni, ezért nem teszem.
Az isteni Marlene pedig ezúttal is bebizonyította, hogy tényleg isteni. Pedig a film forgatásának idején ő is közelebb volt már a hatvanhoz, mint az ötvenhez.
De a többi színész is remek, az ápolónőtől kezdve, a tanácsadón át, a skót házvezetőnőig.
A tárgyalás nem volt olyan feszes, pengeváltós, mint az Anatomy-ban, hanem olyan angolosan kimért, de ettől nem kevésbé hatásos. És amúgy Laughton előadásában természetesen nem kevésbé élvezetes, sőt! De a tempó fokozatosan gyorsul, majd Dietrich második tanúskodásának elejétől kezdve a film kiemelkedővé válik, és onnan is folyamatos emelkedésbe kezd, magával rántva a film addigi jeleneteit is. Kétség kívül a filmnek az utolsó húsz perce a legjobb, de a film addig is igen figyelemre méltó.
A felvetésed érdekes, de sajnos Bogart 1957. januárjában meghalt, a filmet pedig '57 decemberében mutatták be.
előzmény: VVega (#7)
Megnéztem másodjára...
Charles Laughton, és Marlene Dietrich játéka fenomenális. A forgatókönyv lenyűgöző, a apró humorok is jól vannak beleillesztve a filmbe.
10/10*
Az MGM révén ma újra megtekinthettem Billy Wilder tárgyalótermi remekét, és ezúttal még jobban tetszett. Feljebb is kúszott az osztályzat. :-))
De kár, hogy 6-ost nem lehet adni, megérdemelné, és nem csak a befejezés miatt.
Én sem tartom kiszámíthatónak. Habár az elején volt egy elméletem, de a befejezés igencsak más irányba húzódott ... =)
előzmény: dabo (#3)
Minden idők egyik legnagyszerűbb fináléja ellenére is "csak" egy négyest tudok adni rá, mivel a csavarok kizárólag a befejezésre szorítkoznak, az odáig vezető út pedig közel sem zseniális. A színészek közül egyértelműen kiemelkedik Charles Laughton produkciója, Dietrich is csak megszólalásáig tudja tartani vele a lépést, Tyrone Power helyett pedig érzésem szerint Bogart sokkal jobb választás lett volna. Na persze mindent nem játszhatott ő.
Tényleg? Én más véleményen vagyok, mondjuk én nem voltam jó matekból. :)
előzmény: dabo (#3)
az egyik legzsenialisabb filmbefejezes ami valaha is keszult. de az egesz filmet is csak zsenalisra lehet osztalyozni...
Eddig 2 filmet láttam Billy Wildertől (ezt és az Irma, te édest), de máris érdekel a munkássága!
A vád tanúja egy tökéletes film, és valóban Rea mondta jól: "annyi csavar van benne, amennyibe egy csavarhúzó is belefáradna".
100%
Hacsak nem azt, hogy kiszámítható ...:)
előzmény: sztich (#2)
Áh, egyszerűen zseniális. A színészek csak úgy brillíroznak. Kitűnő a forgatókönyv, a rendezés. Tele van humorral, amit nagyon jól és jókor használnak. Nem is találok hibát a filmben.
A filmet ugyan nem láttam, de a novellát olvastam, amiről szól, és az tetszett. Annyi csavar van benne, amennyibe egy csavarhúzó is belefáradna. ^_^
Visszament négyesre. A történet másodjára már kevésbé nyűgözött le, bár az utolsó 15 perc csavarözöne még így bő 60 év távlatából is igen intenzív. A szereposztás viszont parádés, egytől-egyik remek karaktereket láthatunk, közülük is Laughton lopja a showt. Persze összességében így is remek, de izgalmasabb tárgyalótermi fejleményekre emlékeztem.