Witness for the Prosecution (1957) ☆ 👁

Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

2021-10-12 19:56:41 Xuja (4) #44

Visszament négyesre. A történet másodjára már kevésbé nyűgözött le, bár az utolsó 15 perc csavarözöne még így bő 60 év távlatából is igen intenzív. A szereposztás viszont parádés, egytől-egyik remek karaktereket láthatunk, közülük is Laughton lopja a showt. Persze összességében így is remek, de izgalmasabb tárgyalótermi fejleményekre emlékeztem.

2019-05-07 18:08:26 mimóza (5) #43

Szuper! Akkor hát ilyen egyszerű ez. :)

előzmény: csabaga (#42)

2019-05-07 17:53:00 csabaga (5) #42

Én már régen kitaláltam, férfit kellett volna mondani, majd erre tiltakozni, "a tettes lehetett nő is...":)

előzmény: mimóza (#41)

2019-05-06 19:11:21 mimóza (5) #41

Igen, az a rész engem is nagyon zavart. Magyarul annak a magyarázkodásnak semmi értelme nem volt. Én hallottam ugyan lelki füleimmel, hogyan hangozhatott ez angolul - he or she -, értettem, mi volt ez a nüansznyi dilemma, de aki nem tud angolul, ott eléggé csóválhatja a fejét és felvonhatja a szemöldökét. Ám nem tudom magam sem, milyen frappáns megoldással lehetett volna ezt elkerülni. Nálam okosabbak biztosan kitalálhatták volna a megoldást, hogy ne törjön meg a magyar szöveg, ha még agyalnak rajta valamennyit. :)

előzmény: csabaga (#39)

2019-05-06 18:45:59 csabaga (5) #40

Dietrich rossz angolsága eredeti nyelven sem jön át, jól beszéli a nyelvet, ahogy a valóságban is.
Szerintem inkább arra gondoltak, a speciális kifejezéseket, szólásokat nem értené, bár ez csak az ügyvéd hamis indoka, hogy ne hívja tanúnak.

Mikor egy-egy szó erejéig átvált németre, az anyanyelvére, az viszont nagyon meggyőző eredetiben.

előzmény: betti (#33)

2019-05-06 18:41:45 csabaga (5) #39

Én anno nem ismertem meg...gyerek voltam még...Az önéletrajzában leírja, sokat dolgozott a szerepen( hamis orr, smink, akcentus), hogy ne ismerjék fel, de téged nem tudott becsapni...:)

Kis szerepben John Williams, Elsa Lanchester egyaránt remek.l

Itt még a szinkronhangok( 1959) kiválasztása is elég jól sikerült, az akkor még elég fiatal Kállay Ferenccel az élen.
A magyar szöveggel már akadnak gondok, gondolok a szertartásos megszólításokra és arra, egy esetben sem tudtak mit kezdeni a gyilkos-gyilkosnő magyarban nem létező különbségére.Ezen a magyar felirat sem segített.

előzmény: mimóza (#38)

2019-05-06 18:26:36 mimóza (5) #38

De még mennyire! Észvesztően jó a szereposztás, mindenki sziporkázik... a magam részéről, ha ütnének sem tudnék szavazni, ki itt a legjobb. A szövegkönyv óriási, vissza kellett fognom magam, mert vagy száz párbeszédrészletet ki akartam írni. A forgatókönyv pedig annyira okos, kiegyensúlyozott és feszes, hogy az én szememben már szinte páratlan (nem csak az ő korában, hanem azóta is).

Egy aprócska kifogásom akadt csak: Marlene-t talán még furfangosabban átmaszkírozhatták volna, mert felismertem az álruhás jelenetben. Sokkal nagyobbat ütött volna a vége, ha akkor nem gyúl világosság a fejemben. :)

2019-05-06 18:06:15 csabaga (5) #37

A krimi királynője is kellett ide, de kétségtelen, a filmben még a legkisebb szerepeket is jól eltalálták.

előzmény: mimóza (#36)

2019-05-06 10:00:21 mimóza (5) #36

A „klasszikus” kifejezés meghatározása (többek között):
7. Átvitt értelemben: Mintaszerűen tökéletes (alkotás, mű), amely utolérhetetlenül páratlan, remek.
9. Átvitt értelemben: Tökéletesen találó,[...] kétségbevonhatatlan; nagyszerű; pompás csattanóval rendelkező.

2019-04-29 10:31:27 Norbert Simon (5) #35

Zseniális!!! Lenyűgőző!!! Első percétől az utolsó percéig!!!

2019-03-17 14:38:05 betti (4) #34

Még a szereplőkhöz: a házvezetőnő is szuper volt :-)

2019-03-17 14:37:16 betti (4) #33

Elvileg olvastam Christie összes krimijét, és - miután végignéztem a filmet - úgy rémlik h tényleg, láttam ezt is. Közben azonban nem sikerült felidézni, úgyhogy ez szerencsére nem befolyásolt. Az (sajnos) igen, hogy a kommenteket olvastam, tehát tudtam, hogy vmiféle csavar mindenképpen lesz, és arra is gyanakodtam, h nem Max levelei a végleges csavar. Viszont - pedig igyekeztem figyelni - a nőben nem ismertem fel Dietrich-et :-)

Ami tetszett: kitűnő színészi játék, különösen az ügyvéd, ráadásul nagyon jó szöveget is kapott, és fantasztikusan bánik vele. Szerintem rendben van a vádlott is, persze, kicsit ripacs, de nem ok nélkül, ahogy Dietrich sem, bár ő nekem kicsit fura volt, túl hideg, merev, de hát ilyennek kellett lennie :)
A film végi dupla csavar (barna nő) már kicsit sok lett volna, de a végső lezárás mégis tetszett, úgyhogy így már ez is rendben van.
Viszont tervezem, hogy megnézem eredeti nyelven is, kíváncsi vagyok rá. Pl magyar szinkronnal a sokat emlegetett "rossz angolság" (mármint Dietrich-é) totál nem jött át, tökéletesen beszélt, mármint persze magyarul :-D .

2018-08-20 23:26:57 sleepingdancer (5) #32

Egészen kitűnő, nagyon jól felépített szórakoztató film. A végén az én ízlésemnek egy kicsit túl sok volt a fordulat, de ez inkább csak kötözködés.

2016-07-01 15:26:45 kaamir (5) #31

Kifejezetten nem szeretem Agatha Christie munkásságát, de ezért a filmért már érdemes volt a vén szipirtyónak tollat ragadni :D

Hiába, Billy Wilder egy isten, Charles Laughton meg isteni.

2016-05-12 06:46:15 dikalosz (5) #30

Végrehajtotta ő az ítéletet :).
Milyen szép, ez egy rettentő lényeges momentum a filmben, mégis úgy van megcsinálva, hogy alig lehessen észrevenni. Komolyan mondom, ez az egész alkotás úgy 'csumizseniális', ahogy van!

előzmény: acidphase (#29)

2016-05-12 02:15:49 acidphase (5) #29

aztanemjóját, és télleg! döbbenet!! :o

előzmény: dikalosz (#28)

2016-05-11 12:59:39 dikalosz (5) #28

Soltyk baratom hivta fel a figyelmemet, hogy a film vegen (1.49.20)
Laughton mit csinal a monoklijaval. Ugy forgatja, hogy a fenye a kesen villogjon, ezert is veszi eszre a feleseg
Az igen!

2016-04-14 03:22:47 whiteman 01 (5) #27

Hivatkozási alap a mai napig. Nem lennék meglepve, ha például Christopher McQuarrie megnézte volna ezt egy párszor, mielőtt megírta a Közönséges Bűnözőket :)

2016-03-20 18:44:53 Leo_Stotch (5) #26

De nagy ötös! Rajongok a tárgyalótermes filmekért, tudtam, hogy jó lesz ez is, de nem ennyire.
Az ügyvéd és ápolónője viszik a prímet, Marlene is jó, de a vádlottal nem voltam megelégedve, na ez a madár. Egészen a végéig. Akkor robbant a bomba!

Mestermű!

2015-09-14 13:39:43 tomside (5) #25

"De aki látta, nem mondhatja, hogy nem látta."
És aki nem látta, az lássa! Verybest, tessék nézni! ;)

2014-09-02 22:02:33 Jereváni Rádió (5) #24

10/10 - Charles Laughton, már a Jamaica fogadóban is lenyűgözött, de amit itt művel, az páratlan.

2014-05-13 21:25:29 freakin (5) #23

na, hát ezt nem láttam előre. most futott le a stáblista, én meg még mindig csak pislogok magam elé. rég láttam ennyire hatásos befejezést, az utolsó 20 percben egyik csavar adja a másikat én meg csak kiabálom, hogy "mi?", mint egy retardált kenyérpirító.

a film szinte végig tökéletes bár ott megrengett a hitem, mikor előhúzták a semmiből Max-et és a leveleket. gondoltam magamban, hogy ha egy ennyire erőltetett, izzadtságszagú megoldással próbálják kiszúrni a szemem, akkor irgumburgum. de nem. nagyon nem.

mint már írtam, ezt nem láttam előre. basszus, 1957, Billy Wilder, meg egy olyan film, ami nem hogy a mai napon is megállta a helyét, de nekifutásból rúgott tarkón úgy, hogy még mindig nem tértem magamhoz.

2014-02-16 02:39:13 Ugor (5) #22

(nandras, megjegyezném, hogy a filmbéli szerepük szerint/miatt ripacsok a bíróság előtt, ha ez elkerülte volna a figyelmedet.)

előzmény: nandras (#19)

2014-02-16 02:37:11 Ugor (5) #21

Egy jó recept egy kis magánünnepre: az ember elmegy szétnézni a boltba és kellemes meglepetésként tapasztalja, hogy jé, hát kapható… magáévá teszi, hazamegy, és amikor elcsendesedik a világ, kényelmesen megnézi a FILM-et. És Agatha Christie, Billy Wilder, Marlene Dietrich, Charles Laughton betölti a lakást és idevarázsol egy estét, amiből csak jól jöhetek ki. De jó volt!

2013-12-31 15:17:14 Szabó Dániel (5) #20

Végig izgalmas film, nem tudja az ember, hogy mi is történt valójában (Legalábbis velem ez volt), remek poénok, 5* színészek, 6* forgatókönyv, és a vége kést döf a szívedbe

2013-07-25 02:41:19 nandras (4) #19

csak azért nem zseniális, mert tyrone annyira ripacs, hogy az már szinte elviselhetetlen.
igaz, marlene dietrich sem megy a szomszédba egy kis színpadiaskodásért, és nem is kicsit ripacs, de ő még megmarad az elviselhetőség határain belül.
az az igazság, hogy az egész film csak azért elviselhető, mert charles laughton elviszi a hátán.
hmmm... lehet, hogy még a négyes is túlértékelt osztályzat...

2012-05-24 08:01:09 tomside (5) #18

Charles Laughton 4 president! ;)

2011-06-28 12:36:54 tractorking (5) #17

Nem vagyok nagy híve a szinkronizált filmeknek, de ez nagyon más lenne Csákányi, Lukács Margit, Kállai Ferenc, Velenczey István, stb. szinronhangja nélkül.

2011-06-28 12:04:59 gomez1000 (5) #16

Billy Wilder becsületére váljon, 1957-ben ilyen filmet rendezni, ami manapság is megállja a helyét, egyszerüen tökéletes. A szöveg mindenhol érdekes, végig leköti az ember figyelmét, jelentéktelen részek alig akadnak a filmben. ZSENIÁLIS

2011-02-16 19:55:45 Antoninus (4) #15

Jó szórakozás volt a film.
Amiért érdemes másodszor is megnézni, vagy akár többször, az Dietrich. Fantasztikus, hihetetlenül erős alakitás. Dehát vannak ilyen emberek, mágnesszerű karizmával...

2011-01-31 10:16:15 diablo3 (5) #14

a vegen csak neztem,mint bornyu az uj kapura :D
10/10

2010-12-15 21:18:49 BonnyJohnny (5) #13

Power személyével kapcsolatban nekem nem merült fel ellenérzésem. Ellenben Bogartot alulról súrolva a hatvanat, kicsit öregnek éreztem volna a szerephez. Akkor inkább már Holden. Ő amúgy sem ismeretlen Wildernek.
Charles Laughton karakteréről és alakításáról csak szuperlatívuszokban tudnék ömlengeni, ezért nem teszem.
Az isteni Marlene pedig ezúttal is bebizonyította, hogy tényleg isteni. Pedig a film forgatásának idején ő is közelebb volt már a hatvanhoz, mint az ötvenhez.
De a többi színész is remek, az ápolónőtől kezdve, a tanácsadón át, a skót házvezetőnőig.
A tárgyalás nem volt olyan feszes, pengeváltós, mint az Anatomy-ban, hanem olyan angolosan kimért, de ettől nem kevésbé hatásos. És amúgy Laughton előadásában természetesen nem kevésbé élvezetes, sőt! De a tempó fokozatosan gyorsul, majd Dietrich második tanúskodásának elejétől kezdve a film kiemelkedővé válik, és onnan is folyamatos emelkedésbe kezd, magával rántva a film addigi jeleneteit is. Kétség kívül a filmnek az utolsó húsz perce a legjobb, de a film addig is igen figyelemre méltó.

2010-12-07 07:30:51 kezdetektől (?) #12

A felvetésed érdekes, de sajnos Bogart 1957. januárjában meghalt, a filmet pedig '57 decemberében mutatták be.

előzmény: VVega (#7)

2010-12-07 07:26:40 kezdetektől (?) #11

Megnéztem másodjára...
Charles Laughton, és Marlene Dietrich játéka fenomenális. A forgatókönyv lenyűgöző, a apró humorok is jól vannak beleillesztve a filmbe.

10/10*

2010-03-07 16:14:18 critixx (5) #10

Az MGM révén ma újra megtekinthettem Billy Wilder tárgyalótermi remekét, és ezúttal még jobban tetszett. Feljebb is kúszott az osztályzat. :-))

2010-03-05 10:23:14 Kalti (5) #9

De kár, hogy 6-ost nem lehet adni, megérdemelné, és nem csak a befejezés miatt.

2010-02-14 19:57:49 pyllango (5) #8

Én sem tartom kiszámíthatónak. Habár az elején volt egy elméletem, de a befejezés igencsak más irányba húzódott ... =)

előzmény: dabo (#3)

2009-09-30 23:55:57 VVega (4) #7

Minden idők egyik legnagyszerűbb fináléja ellenére is "csak" egy négyest tudok adni rá, mivel a csavarok kizárólag a befejezésre szorítkoznak, az odáig vezető út pedig közel sem zseniális. A színészek közül egyértelműen kiemelkedik Charles Laughton produkciója, Dietrich is csak megszólalásáig tudja tartani vele a lépést, Tyrone Power helyett pedig érzésem szerint Bogart sokkal jobb választás lett volna. Na persze mindent nem játszhatott ő.

2009-07-26 13:23:07 sztich (5) #6

Tényleg? Én más véleményen vagyok, mondjuk én nem voltam jó matekból. :)

előzmény: dabo (#3)

2009-07-19 13:44:57 acidphase (5) #5

az egyik legzsenialisabb filmbefejezes ami valaha is keszult. de az egesz filmet is csak zsenalisra lehet osztalyozni...

2009-06-07 01:58:10 kezdetektől (?) #4

Eddig 2 filmet láttam Billy Wildertől (ezt és az Irma, te édest), de máris érdekel a munkássága!
A vád tanúja egy tökéletes film, és valóban Rea mondta jól: "annyi csavar van benne, amennyibe egy csavarhúzó is belefáradna".

100%

2009-05-29 09:16:18 dabo (4) #3

Hacsak nem azt, hogy kiszámítható ...:)

előzmény: sztich (#2)

2009-03-08 20:28:41 sztich (5) #2

Áh, egyszerűen zseniális. A színészek csak úgy brillíroznak. Kitűnő a forgatókönyv, a rendezés. Tele van humorral, amit nagyon jól és jókor használnak. Nem is találok hibát a filmben.

2008-06-12 22:48:39 Rea (5) #1

A filmet ugyan nem láttam, de a novellát olvastam, amiről szól, és az tetszett. Annyi csavar van benne, amennyibe egy csavarhúzó is belefáradna. ^_^