Sunset Blvd. (1950) ☆ 👁

Alkony sugárút
Sunset Boulevard

(Billy Wilder)

amerikai dráma, film noir, szatíra, szerelmi történet

4,5
★★★★☆
427 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Amikor Cecil B. DeMille fogadja Gloria Swansont a Paramount 18. számú stúdiójában, a Samson and Delilah című film forgatásának egyik jelenete látható.

Gloria Swanson és William Holden a Queen Kelly című filmet nézik a Desmond-villa vetítőjében. Az 1929-ben bemutatott némafilmet - amely hatalmas bukás lett - többek között Erich von Stroheim, Edmund Goulding és Sam Wood rendezték.

Norma Desmond szerepét a húszas évekbeli Hollywood több vezető színésznőjének is felajánlották: Mae West át akarta írni a forgatókönyvet, Mary Pickford teljesíthetetlen feltételeket kötött ki, Pola Negri lengyel akcentusát pedig Billy Wilder rendező túlságosan erősnek találta.

Joe Gillis szerepét az eredeti tervek szerint Montgomery Clift játszotta volna, végül Billy Wilder rendező William Holdent kérte fel: egyikük sem bánta meg ezt a döntést.

A film eredeti kerettörténete szerint a halott Joe Gillis a hullaházban meséli "társainak" a történetet. Tesztvetítéseken azonban túl morbidnak bizonyult ez a megoldás, ezért Wilder újraforgatta és vágta a filmet. Ezért is csúszott a bemutató 1950-re (a film valójában már 1949-ben elkészült).


Erich von Stoheim a valóságban is a színésznő férje volt egy ideig és több filmjét is ő rendezte.

Glorya Swanson saját maga is nagy némafilmsztár volt.

Cecil B.DeMille voltaképpen saját magát alakítja a filmben.
A Paramount stúdió felirata is jól látható.

Az asztal körül ülő némafilmsztárokat tényleg volt némafilmsztárok játsszák,mintegy saját magukat alakítva.

Erich von Stroheim a valóságban nem tudott autót vezetni, jogosítványa sem volt, ezért a legtöbb jelenetben mikor sofőrként Norma kocsiját vezeti, egy másik járművel vontatták (képen kívül) az autót.

Az egyik híres ruha, amit Gloria Swanson visel a filmben, később Freddie Mercury tulajdonát képezte.