Maniac (2012) ☆ 👁

(Franck Khalfoun)

amerikai-francia horror, krimi, thriller

3,4
★★★☆☆
101 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-02-09 04:21:51 hellcat (5) #14

Tömör gyönyör!

2016-10-15 02:06:56 The Cortez (3) #13

Egyedi horrornak számít, még akkor is, ha remake. Szinte az egész film alatt POV nézetből, vagyis a gyilkos szemszögéből látjuk az eseményeket (hasonlít a Smack my bitch upra és az Enter the voidra). Erre az elvont, beteg alapötletre és hangulatra tesz még rá jó pár lapáttal a nyomasztó zene, és a több durva, nyers jelenet. A pszichopata (E. Wood) leginkább kurvákra vadászik, tehát a sztori tanulsággal is szolgál arról, hogy miért nem jó buli felelőtlennek lenni és provokálni. Az őrült bizarr lelkivilága mellett megismerjük a múltját is, amin szintén kurva érdemes elgondolkodni

2016-04-10 17:24:08 Killjoy (4) #12

Te jó ég! Mit nekünk Hardcore Henry és VR játékok? Ez valami ultradurva lett. Kiváló trükkökkel megfűszerezett elmebaj. Nagyon brutális megvalósítás, és nem utolsó sorban lelkileg sem egyszerű másfél órán át beülni egy elmebeteg fejébe. Köszönet az ajánlásért a Videodrome filmes vlognak, nekem ez a film eddig teljesen kiesett a képből, de nem hiszem, hogy még egyszer megnézném. Iszonyúan nyomasztó.

2015-01-09 10:16:58 blazserbozso (4) #11

Érdekes film volt, vegyes érzelmekkel viseltettem iránta. A first person shoot, az, hogy az ő szemszögéből láttuk a történéseket, az különleges élménnyé tette, ugyanakkor viszont emiatt max. 5-ször láttuk az arcát a filmben, ami megkérdőjelezi a színészi játék értékelhetőségét – bár azokon a felvételeken elég pszichopata arca volt, jól hozta a full aberrált figurát, meggyőző volt. Nem tetszett a horror műfaj, ha a véres trancsírt kihagyták volna, akkor csak egy feszült thriller lenne, nekem úgy jobban tetszett volna, mert az élesben mutatott megskalpolásos jeleneteknél eltakartam a szemem, nekem ez nem esik jól, utálom a viszolyogtató,vérben tocsogó jeleneteket, de ez egyéni ízlés kérdése, akinek a horror a kedvenc műfaja, annak ez nyilván bizsergető fíling. Ugyanakkor viszont nyomasztó hangulatú volt, amilyen őrült, degenerált, skizofrén állat volt a fickó. Valamiért mégsem lett olyan nagy filmélmény, de egy jó filmként megéri megnézni.

2014-10-24 13:23:24 ifj. Ó. Posszum (5) #10

Borzasztó érzés volt rányomni az ötöst... Hiszen tökéletes, minden másodpercében, a gyilkos szubjektív ötlet nem csak parasztvakításra jó, hanem rengeteget hozzápakol a műfajhoz.
De akkor is... erre ötöst? Mást nem lehet, de nagyon rossz a szájíz utána...

2014-07-12 17:23:40 tristram (1) #9

A megvalósítás egy ideig érdekes volt, aztán már az sem, a történet amúgy borzalmas.
29%

2014-04-02 09:57:46 BonnyJohnny (4) #8

FPS nézet időnként
Időnként??? :)
Inkább zömében. ;)

előzmény: Karesz84 (#7)

2014-04-02 09:55:39 Karesz84 (3) #7

Elijah Wood-nak kifejezetten jól áll ez a beteg karakter,
akárcsak a Jim Carrey-féle "Egy makulátlan elme örök ragyogása" filmeben hozott szerepe.

Ami érdekességként feltűnt benne:
FPS nézet időnként, hangulatos zenék.

2013-06-12 21:31:38 carmine (2) #6

Csak azért nem nézhetetlen, mert végignéztem. Szerencsére nem hosszú. Eleve idegesítő volt számomra ez a kameranézet. Technikailag jól volt megcsinálva, de hangulatában engem nem tudott megfogni. Nem nagyon értem ebben a megoldásban mi volt a célja a készítőknek. De ha az, hogy jobban beleéljük magunkat a főszereplő cselekedeteibe, akkor nálam ez elbukott.
Ráadásul mikor azt gondoltam, hogy simán rossz a film, jött egy fél perc kb, amikor azt hittem én magam dobom le hajamat.
Menekül a hölgy, beül egy idegen autójába. Majd az se szó, se beszéd elüti az embert és belehajt egy beton oszlopba vagy mi mibe és a nő kirepül a szélvédőn. Nem vagyok az a típus, aki minden mozdulatban értelmet keres, mert tudom, hogy ezek csak filmek és beleférnek bizonyos dolgok, hogy történjen valami. De hogy ez egy abszolút ostoba filmes megoldás volt, az biztos.

2013-05-22 20:10:18 tomasso (4) #5

A filmzene nagyon ütős lett, Giorgio Moroder jut eszembe róla.

2013-05-20 18:41:58 Jason13 (5) #4

Manapság a remake-k korát éljük, jól jelzi ezt az is, hogy naponta érkeznek a hírek az újabb feldolgozásokról. Ezeket én személy szerint mindig kisebb-nagyobb fenntartásokkal kezelem, nem ok nélkül, mivel a legtöbb általában nem sikeredik valami jóra. Viszont mikor elkezdtek szivárogni az információk arról, hogy William Lustig 1980-ban készült Elmebeteg című klasszikusát is leporolják a producerek, mégpedig Alexandre Aja segítségével, azonnal elkezdtem várni a projektet. Bár, azért így is volt bennem egy kis félsz, mert Aja csak a forgatókönyvet írta (azt is többedmagával), a rendezést a P2 - A rettegés új szintjéért felelős úriember vállalta be, az meg ugye olyan lett, amilyen. Sebaj, el is kezdtem vágni a centit a filmért, aztán egyszer csak elérkezett a nagy nap és megnéztem. Majd miután feltápászkodtam előle a stáblista után, csak annyit tudtam kinyögni "hú a kutyafáját"!
A történet nagyrészt követi az eredeti menetét, tehát főszereplőnk egy elmebeteg, Frank, aki éjszakánként nőket skalpol és gyilkol meg, nem ebben a sorrendben. És kész, a sztori kimerül ennyiben. Persze, van egy-két mellékszál, de ezek az összképet figyelembe véve nem fontosak, így megállapíthatjuk, nem egy bonyolult mozival van dolgunk. Azonban már az eredeti sem operált erősebb forgatókönyvvel, ott is a kivitelezésen volt a hangsúly és ez itt is így van.
És akkor most érkeztünk el arra a pontra, ahol megosztom veletek őszinte véleményemet a filmről (már nem bírtam tovább visszafogni magam): Ez egy elképesztően zseniális darab!
Igen, még az általam nagyra tartott klasszikust is felülmúlja, köszönhetően egyedi vizualitásának, a mesterien megteremtett atmoszférának és a sokkolóan naturalista gyilkosságoknak. Már maga az eredeti is meglehetősen egyedi volt annak idején, viszont ott becsúszott néhány erőltetett momentum és időhúzó képsor, itt azonban végig jó ütemben halad előre a cselekmény, unatkozni egyáltalán nem lehet a játékidő alatt. Ezt nem csak a gördülékeny sztori, de az E/1-ben felvett képsorok is garantálják, melyek egyrészt nagyon kreatívak, de egyben hangulatosak is. A legjobb pedig az, hogy nagyjából az egész film ezekből áll, csak néha "szakadunk" ki a főszereplő elméjéből, de azok a felvételek is vérprofik.
Maxime Alexandre (az operatőr) meg is érdemel egy hatalmas piros pontot, hiszen nem mindennapi munkát végzett, de mellette a vágót is illeti egy vállveregetés. Ahogy a maszkmestereket is, mert a gyilkosságok meglehetősen látványosra sikeredtek, a finálé nagy vérfürdője még rá is tesz egy lapáttal az eredetijére, pedig már az sem volt piskóta.
És hát itt vannak még a színészek is. Én a '80-s moziban nagyon gyengének találtam az "áldozatok" játékát, szerencsére itt már kissé képzettebb nőket foglalkoztattak (bár az is lehet, hogy azért voltak kevésbé irritálóak, mert itt végig a címszereplő szemszögéből látjuk az ő becserkészésüket.) Viszont pont a gyilkost megformáló Elijah Wood esetén lépnek fel a problémák. Nem kell megijedni, meggyőzően alakít a srác, viszont az égig magasztalt operatőri megoldás miatt keveset láthatjuk teljes valójában. Emiatt lett volna érdemes több "normál" jelenetet felvenni, de azért így se történt nagy baj.
Viszont ha már a negatívumoknál járok, az eléggé zavart, hogy gyilkosunk meglehetősen primitív módon szedte áldozatait, de a rendőrség még így se bukkant a nyomára (időben). Mondjuk az eredetiben is hasonló volt a felállás, de ott ezt még elfogadtam, hiszen ott a '80-s évek elején jártunk. Sebaj, ezeket a kisebb hibákat azért bőven lefedik a fentebb már említett pozitívumok.
Rá is térnék az összegzésre: a Maniac feldolgozása egy igazán ütős, már-már művészi irányokba kacsintgató slasher lett, meghintve egy kis drámai ízesítéssel. Ha rajtam múlna, akkor ebből is klasszikus lenne, mivel tele van kreatív vizuális ötletekkel, fülbemászó zenei tételekkel és még William Lustig műve felé is ízlésesen tesz utalásokat. Nem kérdés, én ezentúl kedvenceim között emlegetem, ha pedig minden remake ilyen minőséget ütne meg, tárt karokkal várnám az összeset.

2013-05-19 12:59:41 BonnyJohnny (4) #3

Wood kiváló a szerepre, és kiváló a szerepben.

előzmény: Umberto (#2)

2013-05-19 00:55:19 Umberto (3) #2

Engem se fogott meg, inkább csak elidegenített (bár ez lehetett az alkotók szándéka is, mármint az elidegenítés), viszont Elijah Wood már a Sin City-ben is bizonyította, hogy egy ilyen szerepre kiválóan alkalmas.

2013-05-15 14:42:08 BonnyJohnny (4) #1

Az FPS nézet érdekessé tette, meg a gyilkosságok butális, gyors levezetése (értsd nem túlhúzása, túldumálása, túlvéreztetetés, túlbrutalizálása) is tetszett, de amúgy annyira nem fogott meg.