Oblivion (2013) ☆ 👁

☆☆☆☆☆

• 1
  • 2
2019-07-09 21:40:59 Dangar (4) #130

A lentebb már kitárgyalt ellentmondások ellenére tetszett. Kicsit kiegyensúlyozotabb, kevésbé kiszámítható cselekménnyel és erősebb befejezéssel (mondjuk kiderülhetett volna, hogy az eredeti Jack Harper nem halt meg, hanem valójában ő az 52-es. Vagyis a tulajdonképpeni "főszereplő" csak pár percig szerepelt a filmben, mindvégig a klónja történetét követtük, aki összehozta a happy end-et. ) nagyobbat ütött volna, de így is megérdemelt a négyes. Cruise-t az isten is sci-fi főszereplőnek teremtette, mással nem is tudnám elképzelni a filmet (oké, talán még Christian Bale-lel. :) ).

2019-04-27 14:09:53 MicaHiro (2) #129

A film címében a sorsa.

2015-04-30 22:21:58 ChrisAdam (4) #128

Ezt is újráztam (beteg vagyok és nem érettségizek még, ezért van ennyi időm).
Hát, most nem volt olyan átütő, mint korábban. Pár dolgot hiányoltam, leginkább a színészi játékokat, ami szinte 0, még Morgan Freeman is halovány. Joseph Kosinski a kamera és a látvány mestere, az viszont tökéletes. És persze a zene, amit egyébként hónapok óta előveszek, sokszor hetente, hogy meghallgassam a full albumot és nem mondom, hogy külön is vált a filmtől... De most együtt is jó volt őket látni-hallani.
Kissé csalódás, visszasüllyedt a középszer felé a film, de még mindig tündököl pár egyedi dologban.
Olyan négyesféle. Vegyes.

(kicsit sajnálom, hogy így a Prometheus után néztem meg - amit mellesleg most hirtelen megnéznék újra, annyira tetszett - mert így valahogy elfedi ennek a hangulata (ami nem is olyan jó) a Prometheusét)

2015-04-02 22:15:54 BalaKovesi (4) #127

Nagyon szeretem ezt a filmet,már másodjára nézem meg.
Iszonyat király a zenéje is,a látványa is,szerintem a történet is jó csak kicsit hasonlít a Moonra es a Wall-E ra
Gyenge 5-ös

2014-10-05 00:03:23 SoZi (4) #126

Újranézve feltűnt, hogy a flashback jelenetben már teljes egészében látható az új World Trade Center komplexum a háttérben, mikor a kilátóban Jacka távcső elé emeli a gyűrűt
A film 2013 áprilisában lett bemutatva, 2013 októberére még csak az 1-es torony és egy kisebb épület készült el teljesen a hat toronyból álló komplexumból. A szóban forgó jelenet legkésőbb 2017 elején játszódhat.

Be is tettem az érdekességek közé :)

2014-01-25 19:44:20 Ubul (4) #125

eléggé gyenge lábakon álló 4-es, de a megnézése után 3 héttel még mindig az OST-jét hallgatom, szóval a zene maradandó , a látvánnyal együtt...azért kár érte, lehetett volna sokkal de sokkal jobb is a sztori

lehetett volna akár egy Moon 2 is így, és még akkor is jól bekajáltam volna másodjára is a már ismert sztorit, ha jól meg van írva, és nem hagy fent kérdéseket, és logikai buktatókat

2013-12-26 17:36:03 Tetovaltlany (5) #124

A sztori még talán annyira nem is,de képi világa és a zenéje omg,csúcs.Szeretem ezt a filmet,a hangulata miatt.Mármint ott repked egész nap,közbe szól a zene....

2013-10-27 22:50:17 cucu (2) #123

Látványos, unalmas, giccses, érdektelen. Egy-két akciójelenet meg ("ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta") nevetséges.

A vége no komment. Odáig se éreztem, hogy bármi jelentősége lenne bárminek (halálnak, pusztulásnak, háborúnak), de ezzel aztán végképp megszünt a relevancia. Ha belegondolok, hogy a Battlestar Galacticában

mennyire nem egyértelmű, hogy Gauis Baltar szerethet-e több Six példányt (amik úgy klónok, hogy mindegyik robot!), itt meg szemrebbenés nélkül elfogadják a cserét!

2013-10-18 20:35:13 Karesz84 (4) #122

Elég alap a sztori. Nincsenek benne nagy meglepetések,
amit ne láttunk volna máshol ennél is jobban összerakva.

Valamiért mégis jó nézni. :)

2013-09-24 21:45:04 tomside (4) #121

Mi ez a felháborodás?
Hát nem egyértelmű?
Simán lehetne a címe Sok pasi meg egy kicsi ;)

előzmény: purplerain (#120)

2013-09-24 21:22:50 purplerain (4) #120

Ha már ki is emelted, Jack Harper....

előzmény: Hoqspok (#119)

2013-09-24 20:09:47 Hoqspok (3) #119

Jó kedvembe voltam ezért kapott egy 3 alát kétszer :)
Jake Harper ...De könyörgöm miért ezt a nevet választották ?
Egész film alatt Két Pasi meg egy kicsi Sorozat jutott az eszembe Na és ettől már kicsit vidámabb is lettem
Sci-Fi annyit jelent mint tudományos-fantasztikus mű
Na De kérem mi volt ebbe a Tudományos ? Jelenlegi ismereteink teljes felrúgásával logikátlan képzelgésé silányították Sci-Fi műfajt.
Ó azok a régi szép idők Asimov , Lem és a többiek a Galaktika sorozat kisregényei

2013-09-16 16:52:45 szabuskin (2) #118

Szinte az egyetlen pozitívan értékelhető dolog Andrea R.

2013-08-28 15:52:21 tomside (4) #117

Ja így O.K., így már nem csak értem, de egyet is értek. ;)

előzmény: Tenebra (#116)

2013-08-28 15:50:04 Tenebra (3) #116

Az imént nem a színészi alakításukat dícsértem. ;D Andrea Riseborough amúgy mind testileg, mind karakterében jobban tetszett nekem is

előzmény: tomside (#115)

2013-08-28 15:42:09 tomside (4) #115

Hát szerintem meg ezt az Olga Kurenkót bármikor kicserélhették volna úgy egy padlóvázára, hogy észre sem veszem. A másik nő lejátszotta.

előzmény: Tenebra (#114)

2013-08-28 15:21:19 Tenebra (3) #114

Szerintem azért nem rossz film, de tipikus középszar. Az utóbbi 10-15 év sci-fi terméséből lopkodott össze (volt itt Eredet, Mátrix, Különvélemény, Éli könyve, Moon, Hatodik napon stb.), és végülis jól csavarta a sztorit. De ez a sztori kiszámítható volt, és ezerszer láttuk már. A kliséit szintúgy (főleg a bődületesen hollywoodi végét - fejemet fogtam).
Tom Cruise persze, hogy ilyenben szerepel, volt ebben bőven scientológia is (a Tet ~ Xenu :D).

Összességében egy egyszer nézhető sci-fi, viszonylag jó "posztapokaliptikus" világgal, meg látvánnyal, de semmi olyat nem nyújt, ami miatt kiemelkedne az eddigi sc-fi akciófilmek közül.

Morgan Freemannek meg kellhet a pénz, vagy nem tudom, hogy ilyen filmekhez is adja a nevét. :D

Egyébként a két főszereplő csaj egész jók voltak, főleg a a vöröske. =)

2013-08-22 12:37:06 Glasseye (2) #113

Na végre sikerült megnéznem ezt az "alkotást" is! Hát óriásit csalódtam benne. Eredetileg egy jó kis pörgős és látványos akciós scifi-re gondoltam, ehelyett kaptam egy misztikus filmet. Pedig az eleje nagyon szépen érthetően volt elmesélve a filmnek kb 20 percig aztán az alkotók nem tudtak mit kitalálni és megbonyolították a történetet. Tom Cruise jó színész, de ez a érzelgős scifi nem az ő asztala. Olga Kurlinyenko hozta a megszokott sírós, fájdalommal teli arcot. Morgan Freeman még ilyen korban is csúcson van.
A klónos jeleneteket egyáltalán nem értettem, miért volt több Jack Harper is? És ki volt az ellenség? Azt mondjuk értem hogy a földönkívüliek voltak a gonoszok és a földön élő emberek pedig a jók tehát a film végére megcserélődött a felállás. De akkor se értem hogy mi volt az Odüsszeia célja stb.. Szóval véleményem szerint elég logikátlanul lett felépítve a cselekmény. A nézhetetlentől csak a lövöldözős jelenetek mentették meg a filmet. Ilyen és ehhez hasonló scifikből nem kérek egy darabig. A műfajt hanyagolom egy kis időre!!

2013-08-14 00:29:02 sztacska (?) #112

Már az első képsortól kezdve ott motoszkált, hogy Moon, Moon, Moon (a beállítások, a fehér szín, a kameramozgás), és kissé csalódtam is, mikor beigazolódott. De ennek ellenére meglepően kellemes két óra. És a nyálasság... csak egy Tom Cruise filmről van szó. Ez olyan, mintha meglepődnénk, hogy Mr. Bean grimaszokat vág.
És a neve is már megint Jack ez a klón dolog elgondolkodtató.

2013-08-11 19:57:51 flake (4) #111

Ajajj, el ne kiabáld... még szerepelhet :)

előzmény: Corso666 (#110)

2013-08-11 19:51:05 Corso666 (4) #110

Nem értelek, az Indiana Jonesban nem is szerepelt. :( :P

előzmény: flake (#109)

2013-08-11 19:22:03 flake (4) #109

Azért Tom Cruise-t szeressük, ha már egyszer szerepelt Spielberg legjobb filmjében :D

előzmény: gönczi lászló (#107)

2013-08-11 19:05:49 slawter (3) #108

Mintha egy ismerössel talalkoztam volna, akivel többet mar nem fogok.

2013-08-09 22:32:32 gönczi lászló (2) #107

Tom C. nekem egyedül a Last Samurai-ban tetszett, ott színész volt néhány jelenetben. De itt? kétségbeejtően gyenge figura.

2013-08-08 01:13:12 galgakukonya (2) #106

Önmagában a témát olyan szinten kimerítették már, hogy teljesen fölöslegesnek érzem, 100 dollárt is költeni hasonlóra, nemhogy nagyságrendekkel többet.

Számomra legalábbis, az eredetiség teljes hiányát nem lehet látvánnyal és zenével pótolni.

2013-08-07 17:08:12 Ninety-Four (4) #105

Szerintem a film vége
a Blade Runner befejezéséhez hasonlít. Ott az a kérdés, hogy vajon Deckard micsoda, itt pedig az, hogy vajon mennyi maradt meg az eredeti Jackből Jack #52-ben?

Hiszen már maga Jack #49 is kijelentette, hogy Jack #0 halott, hiába rendelkezik ő is az emlékeivel, érzéseivel. Jack #52 ebben már teljesen eltér tőle, hiszen ő inkább úgy hiszi, egyezik #0-val, tehát nem merném biztosra venni, hogy az írók azt akarták volna lenyomni a nézők torkán, hogy a klónozással a lelküket is lemásolták. Szerintem Jack #0, #49 és #52 teljesen önálló, egyedi, viszont rendkívüli módon hasonlító ember.

2013-08-05 20:19:29 Corso666 (4) #104

Nem vagyok otthon a témában, de Tommy szientologus hülyeségein alapszik?

2013-08-05 18:34:56 Grofia (4) #103

Nem vagyok Tom Cruise rajongó sejtelmem se volt mit várhatok ettől a filmtől, de miután megnéztem örömmel nyugtáztam, hogy nem okozott csalódást. Bár általában rájövök a "turpisságokra", ennél a filmnél "bekajáltam" az alap sztorit annak ellenére is, hogy vannak benne minden realitást mellőző baromságok. Olyannyira elhittem az alap sztorit, hogy elkezdtem szurkolni az általam kevésbé kedvelt Tom Cruisenak a "dögevők" ellen, aztán jött a csavar és a pofára esés. Kellemetlen :). A csavar után, miután mind megtudjuk az igazságot a film kissé nyomasztóvá vált számomra, a vége pedig egy az egyben függetlenség napja koppintás.
Dióhéjban: Egy jól felépített érdekes történet egy nagyon jó csavarral, közepesen erős színészi alakítások, szép látvány. Megéri megnézni.
"Zseniális" besorolást nem érdemel, de egy erős "jót" igen.
(4)

2013-08-04 15:17:15 JohnnyJohnny (4) #102

Sokáig vacilláltam az osztályzáskor, de megadom rá a jobbik jegyet. Sok helyen közepes, de összességében azért tetszett. Ha Tom Cruise helyett egy alkalmasabb színészt választottak volna a főszerepre és próbálták volna jobban mélyíteni a történetet, több teret hagyva a földön ragadt embereknek, akár egy jóval emlékezetesebb alkotás lehetne.

2013-08-02 02:24:10 Lacroix (4) #101

A film alapfelállása sejthető volt kezdettől fogva és nem is nagy meglepetés,hogy kamu a Titán projekt.A klónos dolgon inkább meglepődtem. Az volt, ami teljesen kizökkentett az egysíkúságból
Az eldördült pisztoly jelenet kicsit kínos és kiszámítható

Elismerem eléggé béna a befejezés,de a morális részét felesleges feszegetni.Vannak emberek akik mindent megadnának,hogy újra lássanak valakit bármi áron.
A befejezéshez pedig annyit fűznék pluszba még:
A második rész pornó lesz ennyi Jackel és 1 Juliával :D

2013-07-31 15:06:29 betti (2) #100

Látványos film volt. De ahogy kijöttem a moziból, rohamosan kezdtem elfelejteni mindent, amit láttam. Szóval a cím telitalálat.

2013-07-31 07:12:00 BonnyJohnny (3) #99

Imádom a HSHE videókat. És igen, ezúttal is rámutattak, hogy a történet logikája szerint hogy kellene végződnie. Plusz megfejelték egy dologgal, amire valószínűleg nagyon kevesen gondoltak (én nem). :D
Meg ráadásnak persze a szokásos egyszerű vég... :)

előzmény: Frozen (#98)

2013-07-30 20:23:17 Frozen (?) #98

annyira csak nem rossz a film, ha ekkora viták alakultak ki a finálé kapcsán... bár ezek szerint egy ilyesfajta befejezés jobb lett volna :D

2013-07-29 02:19:08 manuva (4) #97

Igazad van, biztos sok nő nem ilyen felszínes, de lehet, hogy néhány meg igen. De mindegy is, nyitva van hagyva. Pedig tényleg lehetne folytatni a sztorit, ez tényleg egy érdekes probléma, csak ha valaki filmként gondolná tovább, inkább ne olyan legyen, mint a Womb.

előzmény: nejmed (#93)

2013-07-28 11:42:07 nejmed (4) #96

Igen, egy főszereplő van, aki történetesen egy klón és meghal a film végén. Ez korrekt idáig, ebben egyetértünk. A zárójelenet viszont erősen vitatható.

Egyébként tényleg nem akarok igazságtalan lenni. Gyönyörűen megcsinálták a filmet, ami annak is köszönhető, hogy nem zöld háttér előtt vették fel, hanem a környezet fényeit vetítették körben, tehát minden felületen, szereplőn ezek a fények reflektálódnak. Minőségileg egy fokkal magasabb szinten van ez, mint a műanyag CGI látvány, amitől már megcsömörlöttem. (Tegnap láttam a #69-es posztban linkelt videokat, mindenképp nézzétek meg!)

előzmény: JeszKar (#95)

2013-07-28 07:54:25 JeszKar (4) #95

Most tényleg divattá válik, hogyha nem teszik egy film, akkor ki találunk hozzá olyan elemeket, amelyek nincsenek benne filmben, és evvel bizonyítsuk, hogy rossz?

Egy, hangsúlyozom Egyetlen főszereplő van. A film 99%-ba meg teljesen lényegtelen, hogy vannak klónjai. Azért lehet vele azonosulni, mert 1. ő főszereplő (nem pedig valamelyik klónja, amelyekkel a film nagy részében nem is találkozunk, sőt ha jól rémlik a film két harmada lemegy, mire találkozunk egy klónnal, aztán, meg csak a végén van) 2. ő a cselekvő, aki próbál valamit tenni. Ha meghal nem fogja egy klón átvenni a helyét.

2013-07-28 00:15:55 frindli (?) #94

Erről van szó pontosan. Egész odáig elmehettek a filmek, hogy robotok és emberek szeressék egymást. Ez simán elfogadható (persze robottól függ : ))
De ha az egyént nem kezdi tisztelni a történet, ott nem talál a néző semmit a sztoriban, amibe beleélje magét/akinek a helyébe beleképzelje magát. A nyert ügy az mikor azonosulni akarsz a hőssel, de legalább vmelyik karakterrel. Itt ki melyikkel akar azonosulni? A főszereplővel nem lehet, (Mert melyikkel a végtelen sokból?), a női szereplő igény (mármint igénytelensége) pedig meglehetősen idegen (remélem) az emberektől.

előzmény: nejmed (#88)

2013-07-27 23:37:41 nejmed (4) #93

Ne haragudj, de ezt nem gondolhatod komolyan. Ez azt jelentené, hogy te leválasztható vagy önmagadról, egy virtuális személyiség, a környezeted szempontjából. Te lennél a legjobban megsértődve, ha lecserélnének egy másik manuvára. Vagy ennyit érne az önfeláldozásod, hogy másnap a szeretted a gyász helyett egy másolatoddal hemperegne. Ez a közösségért való önfeláldozás, illetve hősiesség erkölcsi alapját semmisíti meg. Két filmes pédával élnék: Moon /spoiler/ Tök nem volt gáz, hogy az a nyersanyagcég klónokat küld ki felügyelni az állomást, hisz mind önazonos, és ugyanolyan emlékeik vannak. Tetszett a film, szóval valószínűleg ezt nem tudnád elfogadni.Prestige /spoiler/ Vagy a Tökéletes trükknek ez borzasztóan nagy súlyt adott, hogy egy trükkért kepes felvállalni azt is, hogy minden előadáson meghal egy verziója. Itt volt értleme a klónoknak, és valódi kérdéseket vetett fel. Van-e az a cél, ami miatt önmagadad számára felvállalod azt a nyomorúságot, hogy két előadás az életed, amit azzal kezdesz, hogy megölöd a másolatodat, és azzal zárul, hogy egy másolatod megöl...

Ha viszont a nő szempontjából látod elfogadhatónak a helyzetet, akkor azt állítod, hogy képes a gyászt eldobni, és azt az erkölcsi magaslatot, amit a főhős klón elért élete legkritikusabb két napjában, ami megfordította a történelmet btw, bele tudná vetíteni egy más sorszámú példányba. Merem remélni, hogy nagyon sok nő nem ilyen felszínes. Hát ezért írtam, hogy erről az alapról milyen léleknyomorgató drámát lehetne írni. Mikor a paradicsomban megjelenik a másik Jack, aki először boldog, mert megtalálja az álmaiban lévő nőt. De a nő meg olyan szinten összeomlana a gyász és Jack majdnem-önazonossága miatt, amitől a nyomorúság szépen átgyűrőződne a másik Jack életébe is, és önön jelentéktelenségének a tudatában és a biológiai beprogramozottságának bilincseiben hánykódna ő is a boldogtalanság mocsarában... Szóval nekem ilyen vízióim voltak a happy end alatt.

Lehet, hogy túlspirázom, meg szinte hallom azt a párbeszédet, ami után ezt a kompromisszumos végkifejlet megszületett. Hoztunk is ajándékot a királynak meg nem is, sírunk is, és nevetünk is. Mint a mesében. Csakhogy húzni kell egy vonalat a homokba és azt mondani, hogy nem, minden olcsó slendriánságot nem adtok be nekem. Ez a film vége, ezt mutatta a kamera, és ez ezt jelenti. És ezzel nem tudok azonosulni.

előzmény: manuva (#91)

2013-07-27 16:08:10 Hannibal Lecter (2) #92

Kezdem úgy érezni, hogy a te értékrended szerint minden, ami Hollywoodból jön, szükségszerűen jó, a többi nemzeti filmgyártás meg szükségszerűen szart termel ki magából.

Egyébként nem volt nyálas a végkifejlet, csak egyszerűen ostoba. Nejmeddel egyetértésben nekem is az kell mondanom, hogy egy idő után halálosan unalmassá vált a forgatókönyvíró kis játéka: egyik Tom Cruise-klón ki, másik Tom Cruise-klón be, egyik Tom Cruise-klón ki...

előzmény: Klein András (#87)

2013-07-27 16:03:32 manuva (4) #91

Miért ne lehetne? Kinézni ugyanúgy néz ki, és a háború előtti közös emlékeik is megvannak.

előzmény: nejmed (#88)

2013-07-27 16:01:08 JeszKar (4) #90

Most tényleg nem egy karakter cselekedetei határozzák meg a karaktert, hanem, hogy klón-e vagy sem?

Mert innen már csak egy lépésre vagyunk, attól, hogy karaktereket a születésük alapján ítéljünk meg.

2013-07-27 15:49:39 nejmed (4) #89

És most visszaolvasok, hányan háborotak emiatt :3

2013-07-27 15:39:54 nejmed (4) #88

Van a filmben valami megkapó, és mégha erősen felismerhetőek a más filmekből vett idézetek, nem volt azért teljesen felesleges belenyomni azt a sok pénzt és fáradságot. Ha nem lenne a vége olyan, amilyen. Valahol kurvára frusztráló és felháborító, ahogy ez a film kezeli az emberi kapcsolatokat. Teljesen egyértelmű számomra, hogy a filmkészítők szerint mindenki felcserélhető. Addig tök hihető volt a történet, hogy a felesége rákattanó újra, annak ellenére, hogy megmentője nem azonos azzal a Jack Harperrel, aki annak idején volt. Hisz megmenti, lesz közös történetük, amiben viszont Jack meghal. Erről a pontról viszont nem lehet újrakezdeni egy újabb klónnal! Gyomorforgató, amit gondolnak az emberről! Csodálkozunk-e hogy mennyire felszínes a kor, amiben élünk?

Egyébként ha kicsit komolyabban végiggondoljuk a zárójelenetet, innen indulva egy milyen borzasztóan nyomorúságos egzisztencialista drámát lehetne indítani!!!! Ennek ellenére ez lett a happy endnek szánva! Nevetséges... :S

2013-07-27 14:30:27 Klein András (5) #87

Ők legalább hűek a hagyományaikhoz a gyakori happy end-del. Ez korántsem nyálas!

előzmény: skoda120 (#77)

2013-07-26 14:08:01 Hannibal Lecter (2) #86

Bárcsak új sablon lenne, de ma már egyáltalán nem az. Sőt erre a filmre kifejezetten az jellemző, hogy innen-onnan összelopkod bejáratott ötleteket, csak ezek sajnos nem állnak össze koherens egésszé.

előzmény: frindli (#84)

2013-07-26 09:02:43 JeszKar (4) #85

Egyetlen személyiségnek a kalandjait látjuk, soha nem változik a főszereplő személye, és nem hal meg folyamatosan, mint ahogy az leírod. Hogy vannak klónjai, az ilyen szempontból lényegtelen, hisz nem az ő kalandjait figyeljük, hanem a főszereplőét, annak szurkolunk. Ha meghal, nem fogja egy másik klón átvenni a helyét, hisz annak ellenére, hogy klón, más utat járt be, másokat élt át, és lehet, hogy más személyiség is.

És ha döntsék el az emberek, hogy mi tetszik neki, jó?

előzmény: frindli (#84)

2013-07-26 04:45:25 frindli (?) #84

Úgy látszik a "kettős személyiség" sablon után, az új sablon a klónozás. Ez a film pedig nem ezen új sablon első tagja vagy éppen egy kiemelkedő tagja, így tuti, hogy nem lesz belőle a klónbos sztorik harcosok klubja...
A klónozás szerintem teljesen aláás minden sztorit, teljesen élvezhetetlenné és értéktelenné teszi többek közt ezt a filmet is. Alapvetően azért, mert a szimpatikusnak/hősnek beállított főszereplő életét nem kell féltenünk, mivel annyi van belőle, amennyit és amikor csak akarunk. Ezzel tacsra is ment az amit az amerikai filmek évtizedek alatt felépítettek, hogy izguljunk a karakterekért vagy éppen szeressük azt (az egyet magát).

Vagy az embereknek ez bejön??? IMDB 7.1??? Ez egy vicc? Ezt kéne élveznie a nézőnek, hogy:
A főhös meghal, majd megint meghal (de most saját magát öli meg), majd megint meghal (de most szó szerint saját magát öli meg) aztán a végén beállít, hogy hello jöttem haza. Na ne szórakozzunk már...

2013-07-23 22:28:39 Rorschach (4) #83

Na mi van, kijött a dvdrip?

2013-07-23 21:38:09 franktom (3) #82

A lopkodás annyira nem zavarna, ha tettek volna bele egy kis "pluszt"...
azon kívül, hogy az idegenek csináltak mindent, és nem ember alkotta a gépeket... de ez lényegtelen szerintem a történet szempontjából...
A drámaiság, az üres pillanatok (amit csak a látvány, és picit a zene javított), eléggé lelombozták a kedélyemet. Amíg Freeman-t nem láttam, addig izgi volt, hogy "mi ez a történet?", de utána már egyenes következett minden... Nem is bakinak hívnám őket, mert kevésbé vagyok jártas az űrhajók irányításában, a drónok elpusztításában, meg a gonoszok kiiktatásában, de az emberi viselkedés, a semmitmondó forgatókönyv sajnos egyszernézhetőssé tette. :
Ez így, olyan "oké köszönjük... Következőt!" kategória. :

2013-07-23 12:42:39 Simpleton Larry (3) #81

Jópofa zene (kis Mass Effect-hangulat), elégséges jövőkép, nulla eredetiság, rossz tempó. Egynek elmegy, de annyit nem ér, mint a költségvetése.

2013-06-08 16:38:47 purplerain (4) #80

Audiovizuális orgia, semmi más nem számít.

2013-05-16 19:35:01 Gasz András (3) #79

Feledés:

Ezt a filmet inkább feledném hűen a címéhez. Ha nem lett volna olyan szuper látványvilága, zenéje, hangulata akkor csak kettest kapna. A színészek gyengék még Tom Curise is . Hol van már a Mission Impossible 1, Interjú a vámpírral, Utolsó szamuráj színvonala tőle. (persze ezek se épp Oscar közeli színészetet takarnak :) ). Kicsit olyan érzésem volt mint Willissel a Die Hard 5-ben, mintha unta volna már a x-edik ilyen szerepet. A női szereplők sajnos csak a szemnek valók és kész, bár Andrea Riseborough karakterét megírhatták volna jobbra is, mert ő még talán tudott volna hozzátenni. A történet és a párbeszédek tényleg a fekete leves. Iszonyat lopkodás az egész Avatarnál is jobban, konkrét jelenetek látványra is visszaköszönnek és párbeszédre sztorira. (2001, Mátrix 1 és 3, Star Wars Star Trek, Hold, Terminátor is szerintem, stb) A párbeszéd pedig röhejesen gyenge. "Nem szabad emlékeznünk emlékszel?" Vagy valami ilyesmi is van pl meg szeretlek szeretlek 5 percen át.
Pedig tényleg az első fele jól indult megalapozta ezt a jövőképet, a világot, a karaktereket és az érdekes masinákat, látványvilágot (szuper háttérzenével mely picit ugyan TDK-s, Eredetes volt azaz Zimmeres), a drónokat, a pusztítást. Igazi hátteret pl. Alien, Prometheus módra pl nem láttam viszont. (Ott a mellék karakterekről is sok mindent megtudtunk, na meg a Cégről is)

[link]
Bővebben itt, a Perks of being a Wallfower-ről egyetemben.

55%

2013-05-13 23:13:35 Sántha Orsolya (3) #78

Oké,nekem is folyton az villant be a moziban, hogy ez ebből a filmből, az meg abból ismerős, már felsorolták őket alább, még a Csillagkapu sorozat is beugrott :) Nem is ez a bajom vele, hanem, hogy hiába a mix, valami mégsem működött. Nem tudom, mi. Az biztos, hogy néha nagyon vontatott volt. Valamint mi lett a többi Jack-kel? Ne mondja nekem senki, hogy csak kettő volt lent a bolygón! Az évek alatt majd szépen mind elzarándokolnak a tóparti házhoz? :D

2013-05-12 20:39:04 skoda120 (3) #77

Több filmet vélek visszaköszönni, pl. Majmok bolygója, Solaris és egyéb idegen-inváziós történetet, amitől nem lesz túl jó a történet, de a látvány az élvezhető.

A vége tiszta nyál, de hát istenem, amerikai.

2013-05-06 23:43:34 nandras (3) #76

nem is tudom, hogy miért adtam rá kettest, amikor igazából az elégtelen is erősen túlértékelt lenne erre a nyál és giccstengerre.*
nagyjából a felétől kezdve, már csak azért néztem, mert kíváncsi voltam, hogy ugyan, mennyire pofátlanok az alkotók, mit képesek még lenyomni a nézők torkán - cukormázilag.
azt hiszem, sikerült beállítaniuk a giccs világrekordját. ennyire émelyítően túlcukrozott nyálözön egy brazil szappanoperának is becsületére válna- csak azokban azért több a tartás. ezt még ők sem vállalnák fel.

a végéről azért kicsit hiányoltam egy aranyos kiskutyát...

*először kettest adtam, aztán megnéztem az eddigi értékeléseket, és láttam, hogy még senki sem merte nézhetetlenre értékelni.
veszem a bátorságot, és leszek az első, a remélem még hosszúra nyúló sorban :)

2013-05-05 07:32:43 Irak7 (3) #75

Mondjuk egy: Hasta la vista, baby/Sally? :D Egyébként valószínűleg igazad van, tényleg érzékelhető ennek a hiánya, viszont a fő koncepció itt inkább a "vissza a paradicsomba"-elv volt. Gondolom az alkotók nem akarták újfent szájba rágni, hogy miért veszélyes a technológia, és miért mentsük meg a Földet. Vagy csak egyszerűen nem tudtak elég jó dialógust írni hozzá - és ez valljuk be, még mindig jobb, hogy kimaradt, mintha fájdalmas arckifejezéssel jövünk ki a moziteremből.

előzmény: Pifike (#74)

2013-05-05 07:03:19 Pifike (3) #74

Nagyon csúnyán kimaradt a film végéről egy velős párbeszéd "Sally"-vel.

2013-05-04 21:13:34 Irak7 (3) #73

Szép képek, jó díszletek, maga az atomszféra nagyon megnyerő, viszont a dialógusok és a forgatókönyv kissé kiszámítható. Tom Cruise még mindig nem lett a kedvenc színészem, "Jaime Lannister" - Nikolaj Coster-Waldau - viszont jól festett kinőtt karjában harci fegyverrel és "motorosszerkóban". :D
A viccet félretéve összességében kellemes moziélményben volt részem, nem bántam meg, hogy megnéztem; de számomra nem alkotott maradandót, és biztos, hogy a film-gyűjteményem polcain sem lesz fellelhető, de egyszeri nézésre szórakoztató volt, és az elődökre tett utalások is szimpatikusak voltak. Hát, dióhéjban ennyi.

2013-05-02 04:11:28 deniro2 (4) #72

Mas is észrevette, hogy Andrea Riseborough pupillája az egész film alatt teljesen tág? Végig azt hittem, hogy ennek lesz valami jelentősége a történet szempontjából, de nem lett...:)

2013-04-25 16:12:09 gerbence (4) #71

Lássuk csak: Mátrix, Star Trek, Tron, Majmok bolygója, 2001: Űrodisszeia (HAL), Robotzsaru (ED209), Függetlenség napja, lehelletnyi Solaris. Sőt: Transformers (Unicron). És még lehetne sorolni, hány helyről "kölcsönöz" a film, hol történetben, hol látványelemekben, hol egy-egy kellékben vagy motívumban.
Ugyanakkor egy nagyon hangulatos, nagyon látványos, meglehetősen izgalmas és többé-kevésbé koherens elegyet tud ezekből kikeverni, ami megáll a saját lábán; a hibrid életképes. És még valódi érzelmeket is sikerül felmutatnia (a steril, a főhős mellett kissé robotszerűnek tűnően szabálykövető Victoria az egyik legesendőbb, legemberibb karakter a scifi-blockbusterek alakjai közt), ezen felül némi lételméleti filozófiai kérdésfelvetés is megjelenik benne, még épp kényelmes, de azért igény szerint elgondolkodtató adagban (mitől ember az ember, és valaki mitől az, aki - és itt akkor álljon még néhány cím: Ghost in the Shell, Moon, Szárnyas fejvadász). Így egészen az elképesztően sablonos és csalódástkeltő fináléig egy kifejezetten igényes és tartalmas mainstream sci-fit láthatunk. Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben a szórakoztatási célokkal készült sci-fi mozikat (még a jobban sikerülteket is ideértve) szinte kizárólag gyermeteg képregényfilmek jelentik, üdítő volt látni egy ilyet ember-léptékben is, és ha az "eredeti" szót nem is használnám, de saját történettel.
Tom Cruise és Andrea Riseborough pedig nagyot alakítanak!

2013-04-23 22:26:22 trockij (4) #70

Ez a film nem érdemel ötöst. De valahogy különbséget is kell tenni, megkapja.

2013-04-21 13:55:40 ChrisAdam (4) #69

A kulisszák mögött.
Az Égtorony
A buborékhajó

Ezért mondtam, hogy volt benne munka, nem csak egy meganimált izé.

2013-04-18 20:34:55 Auctrix (3) #68

Ma néztem meg, de a trailerek alapján már tegnap sikerült kitalálnom, mi lesz a filmben a "nagy csavar". Nem lepett meg semmi sem benne, persze egyszer meg lehet nézni, de nem érdemes alatta gondolkodni. :D

2013-04-18 11:24:07 BonnyJohnny (3) #67

Na, szerintem nem ugyanakkora mennyiségben, és pláne nem ugyanolyan módon vesz ötleteket a két film.

előzmény: project640 (#66)

2013-04-18 11:18:52 project640 (5) #66

Nem értem, én nem hasonlítottam a mátrixhoz, csak ezzel példáloztam, hogy az a film is vesz jeleneteket korábbi filmekből. Ettől függetlenül a Mátrix zseniális alkotás, és folyamatosan megdöbbenti az ember, és az, hogy vesz öteleteket, attól még jó film. Ugyanez a feledés, aminek semmi köze a mátrixhoz, csak ott is vesznek ötleteket más filmekből. A két filmet nem tettem egymás mellé.

előzmény: BonnyJohnny (#47)

2013-04-18 09:39:17 opposition (3) #65

Sajnos az amerikai álomgyárnak nem sok új ötlete van mostanság. Ez a film nagyjából szépen rakja össze a sikeres sci-fik paneljait, de az ilyenekből így is csupán tizenkettő egy tucat...

2013-04-18 07:10:17 Jereváni Rádió (3) #64

Sajnos a címe adekvát lett. Eléggé feledhető ez a film.

2013-04-16 20:23:37 ChrisAdam (4) #63

Azóta rájöttem, hogy ennek nem lehet eleget tenni ötös skálán. Az egy 10/10, ez meg egy 10/9. na.
köszi....

előzmény: BonnyJohnny (#61)

2013-04-16 19:59:46 simijohnny (?) #62

Ha megnézed a Hitman-t, rájössz miért "orosz kurvázom" le és hogy itt, miért is lehet sótlan.

előzmény: ChrisAdam (#58)

2013-04-16 19:59:06 BonnyJohnny (3) #61

működött a film. És ez a lényeg, nem?
Hát, hogy téged idézzelek:
Csak ilyenkor arra gondolok, hogy te úristen ötöst adtam erre is meg pl. a Ben-Hurra

Amúgy jó tanulást! :)

előzmény: ChrisAdam (#60)

2013-04-16 19:58:13 ChrisAdam (4) #60

Nem tudom, ez a lány egy angyal. :D Na persze nem a színészi tudását nézem. :D

Utolsó jelenetről most nem akarok mondani semmit, mert már elment a kedvem a magyarázgatásból, meg tanulnom is kell. Nem maga a jelenet tetszett, hanem az, hogy a végén megjelent az52-es. Így lesz végül happy end elég egyedi módon.

előzmény: BonnyJohnny (#59)

2013-04-16 19:44:11 BonnyJohnny (3) #59

Ha láttad a trailert, semmit sem láttál.
A filmben két csavar van, abból az egyiket ellövi a trailer. Így a filmben felépített fosztogatók (vagy mi a fene a nevük) rejtélye és csavarja eleve ugrott.

mégis az ukrán (és nem orosz) lesz jobban szerethető
Mi alapján lesz szerethető? Az alapján, hogy azt mondja, hogy ő a jó lány? Mert látványos semmittevése miatt semmi sincs, ami miatt megkedvelném. Ellenben Andrea Riseborough még úgy is szimpatikusabb, hogy kezdetektől fogva érezhetően a nem a főhőshöz való lányt játszatják vele, játékideje végén pedig kifejezetten idegesítő, de még így is emberibb és együttérzéskeltőbb, mint Kurylenko.

A legszebb nő, akit mostanában a vásznon láttam.
Pedig elég halovány. Igaz, hogy ő még így is szép, de ha láttad jobb formájában, akkor ítélheted meg jobban.

Milyen a sós?
Hát biztos nem az, hogy nagy szemeket mereszgetek Tom Cruise-ra... :P

A vége, az utolsó képkocka, az is tetszett.
Pedig az de kilóg. És sokak szerint kifejezetten ront az összképen.

előzmény: ChrisAdam (#58)

2013-04-16 19:17:54 ChrisAdam (4) #58

Bevallom őszintén, engem egy hete még nagyon hidegen hagyott a film. Na jó, ez túlzás, valamilyen szinten érdekelt, de nem gondoltam, hogy moziba megyek érte. Tom Cruise nincs a kedvenc színészeim közt, a sztorit se találtam túlságosan érdekesnek.
Aztán amikor jött a kritikusok első beszámolója, akkor kezdett érdekelni igazán. A trailer ugyanis, nagyon okos módon semmit nem mutatott a filmből, szinte csak az első harmincöt-negyven perc, amiből vágtak ki lényeges részeket, ezért hatott úgy az egész film, mint egy sokszor-látott sci-fi akcióorgia.
Pedig korántsem az, sem látványfilm. Igaz, a mondanivaló csak annyi, mint minden más filmben, de ez valóban sci-fi, és nem csak baromarcú kis kütyük miatt. Látványa valóban zseniális, de nem erre építi a filmet, hanem elsősorban a történetre, ami tényleg az egyik legjobb történet a Mátrix... na jó, a Hold óta.
Egyik haverom mondta, hogy azért nem érdekli a film, mert 1. Tom Cruise, 2. láttam a trailert = mindent láttam.
Pedig nem. Tom Cruise felettébb jó, persze ezt saját magához mérten mondom. Neki nincsenek nagy pillanatai, hatalmas alakításai, de ha valamit meg kell csinálni, akkor megcsinálja. Pl. megvéd minket az ufóktól.
A második pontról már beszéltem. Ha láttad a trailert, semmit sem láttál.

Szóval tényleg nem látványfilm, a története pedig nagyon jó, meglepő, hogy 2013-ban még születik ilyen történetű film, amik nem csak az elődökre épít, persze onnan is vesz, de ez szerintem elkerülhetetlen több mint 110 évnyi filmezés után.

Na és akkor még pár mondat.
Az tetszett legjobban a filmben, hogy éreztem, hogy volt munka vele. Egyedi űrhajók, nem agyonszámítógépezett látvány (ezt becsültem a Prometheusban is), ez természetesebbé teszi a filmet és közelebb hozza a nézőt. Tetszett, hogy egyedi a hangulata, bár azt hozzá kell tennem, hogy sokára szippantott be. Tetszett az is, ahogy építkezik a film, mintha a rendező egy legóvárat épített volna fel, nem mond el mindent egyszerre, kicsit homályosítja a történetet. Tetszett Claudio Miranda munkája is, az operatőrnek már most bérelt helye van az Oscar-jelöltek között. A zene, ami bár néha az Inception és a The Dark Knight Rises dallamait idézi, de a főtéma nagyon bejött. Továbbá tetszett Andrea Riseborough, az ő karaktere erősebb, mint Olga Kurylenkoé, mégis az ukrán (és nem orosz) lesz jobban szerethető... Amúgy mi bajotok Olgával? A legszebb nő, akit mostanában a vásznon láttam. Ha ez a sótlan változat belőle, milyen lehet a sós??? Ja és nagyon jók voltak a visszaemlékezések.
A vége, az utolsó képkocka, az is tetszett. Majd meglátjátok, miért.
Ó, és ne felejtsem el: habár a szerelmi szál nem volt túl erős és valóban nem működött teljesen a kémia a főszereplő páros között, legalább nem lett csöpögős egyik közös jelenet sem, mai filmekben ez kész csoda!

Nem tökéletes a Feledés, ha kicsit még többet csiszolnak rajta, talán még az évtized nagy sci-fije is lehetett volna. Nekem tetszett így is, bár direkt nem úgy ültem le, hogy hű, most aztán minden hibát megtalálok, hanem hagytam, hogy a film működjön. Egy kedves barátom, egy KT-tag mondta, hogy belőlem nem lenne jó kritikus. Már akkor bólogattam, hogy igen, ez így van, de most megint csak bólogatok, ugyanis nem tudom mindg kritikus szemmel nézni a filmet. Ha nálam működik, akkor működik, nem kötök bele abba, hogy sablonos. Pedig tudnék, tudnék szigorúbban osztályozni is, ez a film pl. simán kapna egy négyest, ha én összegubancolt szemöldökű, velős kritikákat gyártó esztéta akarnék lenni, de nem, működött a film. És ez a lényeg, nem?

2013-04-16 18:50:47 Hannibal Lecter (2) #57

Sajnos nem is olyan szép az az "orosz kurva", legalábbis ebben a filmben nem. Voltaképpen Andrea Riseborough formás idomai és meztelenül fürdőzős jelenete jelentik itt az eyecandy-faktort.

2013-04-16 18:35:40 Olórin (4) #56

Akkor tényleg ne nézd meg, mert Kurylenko a legsótlanabb benne, ráadásul minden szempontból:) (Ennél eddig csak jobban nézett ki). Viszont azzal nagyon vitatkoznék, hogy puszta látványfilm.

2013-04-16 18:33:54 simijohnny (?) #55

A története nem igazán fogott meg, félő hogy puszta látványfilm, ahogy a kannibál fogalmazott, "súlytalan karakterekkel". Ezen kívül Cruise jelenléte és az eddigi kritikák is további aggodalmakra adtak okot. Egyvalami miatt vagyok még mindig kíváncsi rá: Olga Kurylenko, a Hitman óta a legszebb "orosz kurva", akit vásznon láttam. De ez is csak egy eyecandy. :)

előzmény: ChrisAdam (#54)

2013-04-16 18:22:41 ChrisAdam (4) #54

Nem a film szempontjából olyan, nehogy félreértsd, köze sincs ahhoz a filmhez!!!
Csak a várakozás és a mozi előtt ücsörgés és izgalom --> élmény volt hasonló, mint anno június 10-én.

Jaj, te jó ég, nehogy ezért ne nézd meg a filmet!

előzmény: simijohnny (#53)

2013-04-16 18:21:10 simijohnny (?) #53

Egy okkal több, hogy rákerüljön a "nem akarom megnézni" listára.

előzmény: ChrisAdam (#52)

2013-04-16 18:14:59 ChrisAdam (4) #52

Ha ez lesz a sci-fi éve, akkor én repetáznék is belőle. Bővebben majd mindjárt, egyelőre még annyit: Ez a film az idei év Prometheusa számomra.

2013-04-16 18:12:45 Hannibal Lecter (2) #51

Sablondramaturgia, kínosan rosszul egymásba oldott motívumok és témavilágok, mélység nélküli karakterek és egy fenemód irritáló Tom Cruise. Ha tényleg 2013 lesz "a sci-fi éve", és ilyen nívóval fog kecsegtetni az egész esztendő, akkor köszönöm, de én nem kérek belőle.

2013-04-15 20:22:33 HejjaX (3) #50

Nekem a végén aBattlefield Earth is bevillant :)

előzmény: tomside (#45)

2013-04-15 15:51:45 tomside (4) #49

jaja. Ilyen alapon a Vuk is hasonlít a GYűrűk urához, mert ugyanannyi benne a lézerkard! ;)

előzmény: Olórin (#48)

2013-04-15 15:41:05 Olórin (4) #48

Azért akcióforgatagról túlzás beszélni a Feledés kapcsán, de amúgy tényleg nincs semmi értelme a Mátrixhoz mérni (bármilyen szempontból).

előzmény: BonnyJohnny (#47)

2013-04-15 14:23:44 BonnyJohnny (3) #47

Én egy kicsit túlzásnak érzem ezt a filmet a Mátrixhoz hasonlítani. És a pontszámok alapján nem én vagyok az egyetlen. Messze nem olyan mély filozófia hatja át mint azt. Csak megpendíti az ötleteket, de az akcióforgatagban nem bontja ki őket. Például az emlékeitől ember-e az ember kérdést a film közepén felvetik, aztán nem foglalkoznak vele, aztán a film végi narrációban elmondják Jack Harper véleményét. Na hát hol van ez a Matrix szépen végigvitt sors gondolatmenetéhez képest?
Nem beszélve a karakterekről. Főleg, hogy ebben a filmben csak Tom Cruise-nak írtak. És lehet szidni Carrie-Anne Mosst, de még mindig sokkal többel járul hozzá az öszképhez (főleg az első részben), mint ebben a filmben a szemeit meresztgető Olga Kurylenko. Morgan Freeman és Andrea Riseborough keze meg eleve meg van kötve, nem is igen lehet összehasonlítani a Matrix mellékszereplő alakításaival.
Szerintem ezt a filmet sokkal inkább az Avatarhoz lehetne hasonlítani.

Ja, és az, hogy a Matrix sokat merít korábbi filmekből, nem ugyanaz, mint konkrét jeleneteket, beállításokat lelopni.

Utólag visszagondolva a filmre, még egyértelműbb, hogy inkább egy zseniális közepes film, mint egy gyenge jó.

előzmény: project640 (#46)

2013-04-15 13:52:17 project640 (5) #46

Nincs új a nap alatt, kevés film, ami igazán eredeti. Csak hirtelen ami eszembe jut az 1998-as dark city, hát a mátrix is bőven merített onnan, és mégis a mátrix szuper jó kis film volt. Nem baj az ötletlopás, és azok mixelése, ha az tényleg jól meg van csinálva. Az Oblivionba pedig jól csinálták ezt.

2013-04-14 21:34:48 tomside (4) #45

Össze is írhatnánk spoilerben, ki milyen lopást talált még. :)
WALL-E, Hold, Pandorum .. hirtelen ennyi

előzmény: Rorschach (#44)

2013-04-14 20:26:19 Rorschach (4) #44

Már az első vázlatokkal felkeltette az érdeklődésem az Oblivion, így kábé két éve reménykedtem abban, hogy Kosinski filmje esetleg többet tud nyújtani egy Tronhoz hasonló audiovizuális orgiánál, és esetleg lesz majd benne feszült párbeszéd, értelmes karakterek, ne adj Isten épkézláb történet is...
De inkább kezdem azzal, ami tetszett. Bár nem kéne külön kiemelnem a dizájnt, mégis kénytelen vagyok megtenni, ugyanis amit a látványtechnika címszó alatt műveltek a guruk, az valami Lehengerlő. Olyan kurvajól néz ki a film, hogy el akarod rabolni, és be akarod tenni egy hermetikusan zárt vitrinbe, hogy aztán a nap huszonnégy órájában gyönyörködhess benne. És most nem a CG-ről van szó - mondjuk az is szinte kifogástalan -, simán az operatőr és a kreatívok teszik feledhetetlenné a filmet. Hiába dolgoztak itt is a kék-narancs duóból.
Nem csak a látvány, de a hangok is a toppon vannak, főleg a drónok tekintetében. Nem gyenge zörejük van.
Aztán jön a zene. Ezen a téren kissé csalódnom kellett, ugyan nem a minőségben, inkább a mennyiségben. Egyfolytában az volt az érzésem, hogy hiába szerzett meg a rendező egy M83-at, nem sűrűn szándékozott élni a zenéjével. Félreértés ne essék, amikor valamiféle hatást akarnak elérni az aláfestéssel, akkor maradéktalanul sikerül, csupán az a probléma, hogy nem sokszor akarnak.

Innentől pedig jöhetne a feketeleves, de a film annyira levett a lábamról, hogy nem szándékozok sorokat pazarolni arra a tényre, hogy Kosinski még mindig nem rendelkezik ritmusérzékkel, hogy Kurylenko borzasztóan "alakít", és hogy rengeteg a lopás. De rengeteg.Van itt 2001-től kezdve A függetlenség napján át Emlékmásig minden.

2013-04-14 16:45:43 lip (3) #43

Egy ekkora produkció esetében vajon miért nem futja csak egy kicsivel jobb mondatokra? Némelyik még ezen túl is kínos volt, úgy rajta volt a röcöge - ahogy mondani szokták.
Ismét kiderült, hogy nem megy nekem. Már az, hogy ezt fickót nézzem két órán keresztül.

2013-04-14 15:56:10 flake (4) #42

Jaj, tomside, ne csak magadra gondolj ;)

előzmény: tomside (#41)

2013-04-14 15:48:10 tomside (4) #41

Nem is tudok sok újat mondani, csak ráerősítek 1-2 már elhangzott dologra.
- Magam sem gondoltam volna, hogy a TRON rendezőjétől jó filmet láthatok valaha is az életben.
- A filmben sok az áthallás/koppintás, de ezeket jól csomagolja, és tényleg szó szerint azt akartam írni, hogy jót jól eltanulni végső soron egyáltalán nem bűn.
- Magam is úgy gondolom,hogy az Elysium emblematikusabb darab lesz idén, mint ez.
- bőven megérte a mozit.

És még 1-2 gondolatfoszlány:
- Andrea Riseborough tolta szerintem a legjobb alakítást a filmben, ffi szemmel pedig annyit, sokkal inkább ő, mint Olga Kurylenko. Nem tudom, csak a személyes ízlésem zavar-e be, de szerintem nem működött a kémia a főszereplő páros között.
- Morgan Freeman karaktere/alakítása nekem akkora sablon volt, mint egy ház, tisztelem-becsülöm, de ide nem ő kellett volna.
- Azt hozta a film, amire vártam; tátottam a számat, néztem ki a fejemből, szép volt, nem is teljesen buta (sőt, helyenként akár okos is). Bőven élvezhető. A zseniálistól a csúcspont hiánya és a rendkívül buta, populáris utolsó 5 perc választja el nálam.

2013-04-13 20:25:40 Jason13 (5) #40

Be kell valljam,a Tron: Örökséget is dirigáló Joseph Kosinski új alkotásától csak egy agykikapcsolós látványorgiát vártam,köszönhetően a kissé semmitmondó előzeteseknek és a körülötte honoló csendről.Hiszen a készítők nem engedték,hogy a bemutató előtt nyilatkozzanak róla a kritikusok és újságírók,ez pedig akkor szokott előfordulni,ha a végeredmény pocsékra sikerül.Szerencsére a Feledés esetében nem ez történt,sőt,végül előzetes elvárásaimat is jócskán felülmúlta a kész film.
Maga a történet váza nagyon egyszerű,a Földet leigázták az űrlények és miután az emberiség nagy nehezen legyűrte őket,a bolygó kihalt,így a mi fajunk rákényszerül a költözésre.A kék planétán már csak két "takarító"munkálkodik,akik azért felelnek,hogy a vérszomjas idegenek ne rondítsanak bele a megmaradt készletek elraktározásába,amelyeket majd az emberiség új otthonába kell elszállítani.Egy nap azonban Jack,az egyik gondnok olyan felfedezésre jut,amely felbolygatja az életét,sőt,lehetőséget kap arra,hogy megmentse az egykor otthonául szolgáló bolygót.
A sztori tehát első látásra egyáltalán nem bonyolult,viszont ahogy halad előre a cselekmény,úgy rajzolódik ki egy szerteágazó,fordulatos és izgalmas eseménysorozat,amely néhol "a gondolkodtatás"útjára tereli nézőjét.Ez pedig nem mindennapi teljesítmény egy nagy költségvetésű Hollywood-i produkciótól.Azonban eredetiség terén nem mutat fel sokat a Feledés,hiszen a legtöbb elemét már láthattuk/olvashattuk régebben,viszont úgy tartja a mondás,hogy jótól lopni nem bűn,ha a szerzett anyagot jól használják fel.És itt ez a helyzet áll fent,mivel a "szerzett anyagot" ügyesen illeszti össze a forgatókönyv egy jól működő egésszé.Sőt,még a műfaji elemeket is variálja a film,de ezt sem teszi rosszul,hiszen a sci-fi mellé bőven elfért itt a romantika is,na meg persze a látványos akciójelenetek.
A színészek játékával sincs gond,Tom Cruise a legjobb formáját hozza,Morgan Freeman-t mindig jó látni a vásznon és még Olga Kurlyenko se teljesített rosszul,ami az ő esetében nagy szó.
Amibe bele lehetne kötni,az a befejezés,legalábbis számomra jobban tetszett volna akkor,ha 5 perccel korábban ér véget a játékidő menete.És hát az eredetiség hiánya is szúrhatja néhány néző szemét,de ezen kár fennakadni,hiszen a már adott ötleteket jól használták fel a készítők és néhány máshonnan ismerős elem is inkább tűnik főhajtásnak a műfaj klasszikusai előtt,mint pofátlan lopásnak.
Összegezve a dolgokat,ez egy remek mozi,pazar látvánnyal,elképesztően erős hangulattal,jól időzített fordulatokkal,fülbemászó zenei aláfestéssel és megfelelő színészi alakításokkal.Ami pedig talán a legfontosabb,olykor-olykor még elgondolkodtató is a Feledés,de ha nem is roppannak szét agyunk fogaskerekei a nagy elmélkedések közepette,az élmény még jócskán azután is élhet bennünk,miután elhagytuk a vetítőtermet.Ennél nagyobb dicséretre talán nincs is szüksége egy széles körnek szóló,nagyszabású sci-finek.

2013-04-13 15:39:36 BonnyJohnny (3) #39

Az elején érdekes, izgalmas és főleg látványos, ahogy megismerteti ezt a különös posztapokaliptikus világot és szereplőit, amit már kezdettől fogva árnyal a főszereplő fejében megjelenő (emlék?)képek, és aztán mikor Olga Kurylenko is beesik a képbe, majd felbukkan Morgan Freeman is, fokozódik a feszültség, és kezdőzhet az akció a világ és az emberiség sorsáért.
Ennyit ígér a trailer... Ennél többet nem ad a kész film sem.
Na most a kérdés, hogy ki vár többet?

A film első fele valóban megérdemli a dicséretet, meg a nagy elődökkel való együtt emlegetést, de a második fele teljesen átlagos és sablonos akció sci-fi történet, amibe a romantikus szál csak belerondít, tekintetbe véve, hogy harmatgyenge. Kurylenko, mint eddigi alakításaiban, itt is felváltva néz csodálkozó nagy szemekkel és durcásan. Mivel karaktere ebben a filmben csak biodíszlet (jobban, mint Max Payne, Hitman vagy James Bond oldalán) utóbbiból kevesebb van, nagyobbrészt Cruise-ra meresztgeti amúgy kétségkívül gyönyörű szemeit. Andrea Riseborough határozottan jobb nála, kár, hogy a forgatókönyvírók eleve elvesztegetésre ítélték a karaktert, és ennek megfelelően unalmas és üres. (Mondjuk Kurylenko karaktere is az, szóval tökmindegy, hogy a script felelősei mire ítélnek egy karaktert.) Morgan Freeman húzónév még a plakáton. Csípőből hozza a bölcs vezető szerepét, semmi többet, de igazából semmi többet nem lehet elmondani a karakteréről sem. De végülis ez egy one-man-show, Cruise-ra kihegyezve, aki egyébkén pont olyan, mint eddig. Se nem jobb, se nem rosszabb. Akármennyire is ellenszenves a pali, tény, hogy sosem az alakításán múlik. Most is hozza a kötelezőt.
A történet két nagyobb fordulatából egyet a trailer ellő. A másodikra én nem jöttem rá korábban, és egy érdekes filozófiai menetet is eredményezhetett volna, amit már nem egy film megetett, de mivel ekkor már a film akciós felénél járunk, ez elmarad. Aztán utána sablonos (de még mindig látványos) akció szcénák és kötelező fordulatok után még a befejezést is elrontják.
Összességében csalódás a film. De csak azért, mert nem olvastam el alaposabban Jamamura kritikáját, az Origoéra meg szokás szerint legyintettem. Pedig az igazság (ahogy főhősünknek is) végig karnyújtásnyira volt.
Ami miatt viszont mégis megkapja a (gyenge) négyest, az a külcsín: ruhák, díszletek, fényképezés, zene, egyszóval minden olyan, ami moziban nézve le tud nyűgözni, az lenyűgözött.
Mégsem kapja meg, csak erős hármas.

2013-04-12 09:31:34 project640 (5) #38

Lebegtem, hogy 4-est adjak neki, de miért adtam végülis 5-öst neki. Vitathatatlan a felvételek, és a zene szépsége. És valljuk be őszintén e kettő is döbbenetes munka, és itt már többször, többen csak azért beszéltetek szuperlatívuszokba egy filmről, mert szép. Gondolok pl. a kínai Hős-re!!! Bárcsak minden film legalább szép lenne :-) ... Tom Cruise alakításával semmi gond, hozza a formáját, mellette a szépséges Kurylenko. A történet jól felépített, éés igen sok ötlet máshonnan van szedve, de jól összetett történetet tettek össze. Az elmúlt évek semmilyen sci-fo felhozatalában én ezt szupi filmnek tartom. Ja és mégvalami, James Cameron Avatárja ugyancsak lélegzetelállító látványával, de messze nem ennyire jó történetével kiemelkedő film sok itteni posztoló szemében. Szóval a gyönyörű felvételek, és zene mellé kapunk egy -habár ismert-, de mégiscsak eredeti történetet, nagyon jó szereplőválogatással. Na ezért 5-ös a film nálam.

2013-04-11 09:02:08 Daemiaen (4) #37

Félelmetesen szépre csiszolt sci-fi, amelynek költségvetése szerencsére nem verdesi az eget, de azért arra elég, hogy behatárolja azt a filozófiai és töténetbéli mélységet, amit ekkora pénz mellett be mer vállalni egy stúdió. Szépen idéz a Wall-E-tól a Waterworldig (hogy csak a kevésbé elővett műfajtársakat említsem) szinte mindenből az elmúlt 20 évet figyelembe véve, de olyan jól van összemixelve az egész, hogy csak amiatt lehet bánkódni, hogy egy órányi játékidő még simán benne maradt.

2013-04-10 23:40:47 Mikkey (3) #36

hát szerintem érdemes azért a helyén kezelni a filmet.
ment itt nagyban a porhintés, de nekem pl semmi újat nem adott.
+: zene az nagyon bitang meg a kütyük/technikai oldal ötletes, de
-: párbeszédek kb full klisé, ennyi közhelyt rég hallottam egy filmben :D meg vékonyka sztori, sok jelenet utánérzés innen.onnan. persze megértem h tetszhet ez akár a többségnek is

2013-04-10 17:23:12 ChrisAdam (4) #35

Mentem volna én is ma, de szomorúan szembesültem vele, hogy csak a kisteremben van nálunk, csak holnap költözik át a nagyba. :/ Nem baj, majd holnap vagy holnapután. :) De nagyon várom.

2013-04-10 15:32:34 Olórin (4) #34

Ahhoz képest, hogy engem milyen gyakran irritál, itt semmi bajom nem volt vele.

előzmény: JeszKar (#33)

2013-04-10 15:03:14 JeszKar (4) #33

Tom Cruise nem rontja le?

2013-04-10 14:49:41 BonnyJohnny (3) #32

Szóval egy elszalasztott zseniális film, ami még így is marha jó. Olórin és Jamamura véleményére is sokat adok, de a kettő együtt nekem szentírás. És mivel látványos is a film... irány a mozi... :)

2013-04-10 13:59:05 flake (4) #31

Messze még a vasárnap... :(