On the Road (2012) ☆ 👁

Úton

(Walter Salles)

amerikai-angol-argentin-brazil-francia-kanadai dráma, kalandfilm

2,7
★★☆☆☆
146 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-01-29 23:01:22 Neela (4) #20

Nekem bejött. Elkezdtem a könyvet - nem értettem benne egy csomó mindent. A film világossá tette, átadta annak az Amerikának a hangulatát, amiről nekem már csak a korom miatt sem volt semmi fogalmam. Ezek után folytattam a könyvet és sokkal nagyobb élmény lett. Jókor, jó helyen talált meg engem az Úton.
És, bár kifejezetten nem szerettem ezt a nőt, de nekem még Kristen Stewart is működött, mint Marylou.

2015-04-15 18:48:37 Mizi (1) #19

Ez a film egy nagy nulla. Sehová sem tartó sztori, jellemtelen karakterekkel, akikkel szinte lehetetlen azonosulni, és ezek közül is leginkább Viggo Mortensen-é lett volna érdekes, ha nem csak 5 percet kap az amúgy meg túlnyújtott játékidőből.
Sajnos ahhoz, hogy valaki csináljon egy filmet, több kell annál, mint egy szimpla naplósztori, aminek se füle, se farka. Nem olvastam a könyvet, de ezek után nehezen tudom elképzelni, hogy mitől is lett klasszikus, hisz a történetet, ha jól tudom hűen adaptálja a film. Egyedül az a bizonyos hangulat menthette volna meg, ami elvileg a könyv egyik legnagyobb erénye is, de itt sajnos lepkefingnyit sem éreztem át belőle.

2014-07-27 10:37:57 Ugor (3) #18

Lehet, hogy számít, hogy ki mikor és milyen korban találkozott a könyvvel, a témával. Nekünk kamaszkorunkban a szabadság bibliája volt, izgatottan tárgyaltuk meg naponta, hogy mit olvastunk, egy albumot telerajzoltunk azzal, hogy hogyan képzeljük el a szereplőket. A fiam, akinek húszas évei környékén megvettem és fényes, ünnepélyes orcával átadtam, azt mondta, nem is érdekes ez az egész, csak mennek valahová, aztán nem történik semmi. Most így utólag, hát… nem egészen így képzeltem el. Nekem ez a Dean nem volt annyira őrült, a zene, ami a könyvben meghatározó elem volt, csak ritkán bukkant fel, és úgy kívülről nézve tényleg csak két jóképű srác mászkál jobbra balra a térképen, mint a légy és néha találkoznak csajokkal, máskor meg nem… persze, vannak ráutaló pillanatok, amikor a könyv kipislog egy kicsit a filmből, akinek meg az írott mű sokat adott, az mindig megpróbálja ráhúzni a látottra a hittet. Meg abban is hiszek, ami már elhangzott, hogy tényleg nem lehet ezt jól megfilmesíteni, nem is haragszom rendezőre, forgatókönyvíróra, szereplőkre, senkire.

2014-06-04 18:29:29 tristram (2) #17

Hát ez egy meglehetősen erőtlen film lett. A színészek (pedig van pár tehetséges a filmben) elég halványak, a kulcsfigurát alakító Garrett Hedlund kifejezetten rossz, semmi kisugárzása nincs. A fényképezés korrekt, bár eredeti megoldás nem nagyon van. A rendezés gyenge, hiába látszik egy-egy jeleneten, hogy igyekezett Salles; a hangvágás, ahogy használja a zenét, az dicsérhető, és kb. ennyi. A narrációt mindenképp el kellett volna hagynia, sokat kellett volna vágnia, és törekedni egy valóban cselekménytelen film felé, ami nem magyaráz, nem szájbarág, nem a szokásos dramaturgiai eszközökkel és bevett megoldásokkal él, hanem megpróbál elkapni egy hangulatot.
(Csak zárójelben jegyzem meg, felmerült lentebb, hogy pénzről szólt ez az adaptáció: ez biztosan nem így volt, nem erről szólt ez az egész, nem is emiatt lett rossz.)
49%

2013-05-07 00:14:37 Adam Taylor (3) #16

Ellentmondásos film, ahogy a könyvet is annak éreztem alig egy éve, mikor az utolsó lap végére értem. Persze e hasonlóság ellenére Walter Salles alkotása sehol sincs a zseniális regényhez képest, amit egyébként is, valószínűleg képtelenség hűen megfilmesíteni. Salles pedig úgy tűnik, nem tudta eldönteni, mit csináljon: önálló, saját művet vagy adaptációt. Néhány jelenetről és szereplőről ordít, hogy Kerouack találmányai, nem a forgatókönyvíróéi - máskor azonban sikerül elkapni az ízt, a lendületet. Kár hogy ebből van a kevesebb.
Mégsem él bennem rossz filmélményként az Úton, mert bár csikorog és döcög, és ezt nem a kerouack-i jó értelemben teszi, a végére mégis összeáll valamiféle nehezen megfogalmazható érzéssé: a főbb szereplők is kiérlelődnek, és hát végül is, nem csak szépen felmondja a leckét, hanem hat is. Rám legalábbis.

2013-04-06 19:08:18 Zipiano Montre (2) #15

Ebből a zseniális regényből irtó nagy baromság volt filmet készíteni, de jobb rendezéssel és színészi játékkal akár valami szórakoztató is kisülhetett volna belőle. Így csak egy borzasztó kínos keszekusza képeslap lett pár tehetségesnek tartott arccal és a költői Úttal.

2013-03-27 17:05:08 critixx (1) #14

Szerintem az még nagyobb esemény lenne, mint mikor Garbo nevetett. :DD

előzmény: ChrisAdam (#13)

2013-03-27 16:53:07 ChrisAdam (2) #13

Nem hiszem, hogy a mai világban bármit is el lehetne adni úgy, hogy Kristen nevet. :DDDD

előzmény: Dynast Grausherra (#12)

2013-03-27 16:39:13 Dynast Grausherra (?) #12

Kristen Stewart meztelenkedik
Milyen messzire jutottunk attól, hogy a Ninocskát valaha úgy reklámozták, hogy Greta Garbo nevet, ahogy ezt olvastam egy Garboról szóló könyvben.

előzmény: ChrisAdam (#11)

2013-03-27 16:36:07 ChrisAdam (2) #11

Mert így sok fiatal jegyet vált egy számára teljesen ismeretlen író érdektelen regényének filmadaptációjára.

Hát igen, ha úgy van meghirdetve a film tavaly ősz óta, hogy "Kristen Stewart meztelenkedik", akkor persze hogy megnézik. (Bár nem tudom, engem ez a hír se tudott felcsigázni...!)

Amúgy ha már Kristen: Eddig még olyan kis, esetlen lánykának tartottam, aki csak rossz helyen lett híres, de mostmár... szóval hogy ilyen fiatalon vetkőzik! Még ha nem lenne híres és így akarna az lenni, akkor... de neki erre nem lett volna szüksége!

előzmény: critixx (#10)

2013-03-27 16:31:32 critixx (1) #10

Mert így sok fiatal jegyet vált egy számára teljesen ismeretlen író érdektelen regényének filmadaptációjára. Kristen a húzónév.

előzmény: ChrisAdam (#9)

2013-03-27 16:29:36 ChrisAdam (2) #9

De igazából ismét csak azt tudom mondani: miért kell mindenből filmet csinálni??

Plusz hozzáteszem: miért kell erőltetni Kristent? :) (tudom, hírnév, akkor is?!!)

előzmény: critixx (#8)

2013-03-27 16:16:39 critixx (1) #8

"Kristen még itt se jó, pedig itt csak vetkőznie kéne..."

Hozzáteszem, egy ennyire vézna nőre akkoriban hőseink ránéztek volna és azonnal befektetik a kórházba mesterséges feltáplálásra. Egyszerűen már fizikailag is hiteltelen ezekben a ruhákban, ebben a szerepben. De igazából ismét csak azt tudom mondani: miért kell mindenből filmet csinálni??

előzmény: ChrisAdam (#7)

2013-03-27 16:12:17 ChrisAdam (2) #7

Kristen még itt se jó, pedig itt csak vetkőznie kéne...

2013-03-25 11:58:11 critixx (1) #6

Jellegzetesen egy olyan könyv, amiből teljesen felesleges filmet csinálni. De mikor elfogynak az ötletek, mindenből pénzt kell kisajtolni.

2013-03-24 18:57:23 Daemiaen (2) #5

Jack Kerouackal fantasztikus volt úton lenni, Walter Sallesszel, sajnos, már kevésbé. Kerouac élménybeszámolója irigylésre méltóan adja vissza azt az Amerikát, amiben sokan még mindig hinni szeretnének, ezzel szemben Salles, aki irigylésre méltóan száguldozott Guevarával, ezúttal ügyetlenül próbál az út közepén egyensúlyozni, miközben filmje képtelen érzéseket, álmokat, élményeket közvetíteni. Ahogy ezt várni is lehetett.

2013-01-04 17:20:56 von Schatu (2) #4

Harmatgyenge! Bár piszkosul reménykedtem, de a könyvnek a hangulatát nem sikerült átadni. Azt az őrült izzást, ami a szereplőket keresztülhajtja a kontinensen újra és újra. Sokat segített ennek a kudarcában, hogy szinte semmi zenét nem használtak abból a korszakból (meg úgy alapvetően csapnivaló volt a zene, ami egy hangulatfilmnél súlyos hiba). De ami újra és újra kizökkentett a hangulatból az a remekbe szabott narráció volt, ahol elmagyarázzák nekünk, hogy tulajdonképpen milyen szenvedélyesek is ők. Kérdem én, akkor miért nem látom? Semmi izgalmas nem volt a karakterekben, és ez nem is igazán a színészek hibája. Ha már mindenképpen ragaszkodtak a narrációhoz, akkor mondjuk elmesélhettek volna egyet-kettőt Dean vagy Gőböly a könyvben is csak emlegetett eszement kalandjaiból. Hatalmas csalódás, sajnos.
Még valami: nemrég láttam Salles Senkiföldjén címü filmjét. Fel nem tudom fogni, hogy aki egy olyan fantasztikusan érzelemteljes, lenyügözö filmet tud rendezni, hogy csinálhatott egy ennyire steril alkotást egy ilyen kiváló irodalmi alapanyagból.

2013-01-04 16:51:09 Kremy (4) #3

Remekül visszaadja a könyvet szerintem és a karaktereket is eltalálták, egyet kivéve. Stewart miatt négyes,talán nem is baj,hogy az ,,igazi Marylou" már nem élte meg a filmet...

2012-12-21 22:29:29 szmark (5) #2

egyetértek, sztem elég jól visszaadja könyvet. de mindenkinek tudom javasolni, hogy a film előtt próbálja meg elolvasni a könyvet, mert nekem pl. nem minden lett volna érthető, ha nem olvastam volna

2012-12-16 12:54:01 turoscsusza (4) #1

Sajnos a film végére sem tudtam megbarátkozni Kristen Stewart-tal, pedig nem vagyok elvakult utálója, az Út a vadonbában semmi bajom nem volt vele, de itt tényleg elvett a film élvezhetőségéből a mimikájával és a szája nyitva tartásával. Sam Riley lehetett volna kicsit tökösebb, Garrett Hedlund-dal kapcsolatban viszont semmi hiányérzetem nem volt, de az is igaz, hogy elég megszólalnia és már azzal teljesíti az elvárásaim háromnegyedét. Összességében örülök, hogy nem csináltak a könyvből egy tipikus ivós-drogozós-csajozós filmet, mert olvasás közben sem volt olyan hangulata, és eléggé féltem, hogy a vásznon azzá válik.