Les Misérables (2012) ☆ 👁

A nyomorultak

(Tom Hooper)

amerikai-angol dráma, musical, szerelmi történet

3,4
★★★☆☆
291 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2013-11-16 08:17:55 Jill (4) #41

A Marius/Cosette dolog a könyvben is reménytelenül gyenge... Marius egy creepy stalker és mint POV bírhatatlanul nyafogós emo. Cosette viszont jóval tökösebb, mint a musicalben.

Ami viszont bűn, az a Dog Eats Dog kivágása. Ez az, ami megmutatja, hogy Thénardier nem csak egy comic relief, hanem igazi gonosz. De kellett a hely a hótt felesleges új Valjean-szólónak és a vacak filler Turninget ki nem bírták volna hagyni... az a szám csak azért létezik, hogy a még életben lévő szereplőknek legyen ideje átöltözni a fináléra (Cosette-nek is, mert színpadon hagyomány, hogy a két férfi főszereplőn kívül mindenkinek van legalább egy kisebb szerepe is).

előzmény: Eglaronion (#35)

2013-10-15 21:48:27 Eglaronion (5) #40

Azért ennyire biztos nem iszonyatos :)

előzmény: Glasseye (#39)

2013-10-15 21:32:14 Glasseye (5) #39

Most nézem hogy még nem is véleményeztem az egyik kedvenc musicalfilmemet! Ezt az alkotást 1-2 nappal a premier dátuma után volt szerencsém megtekinteni moziban! Egyedül ültem be sajnos, mivel bátyám utálja az ilyen és ehhez hasonló őszerinte "nyálas" filmeket. Szóval megnéztem mivel alapból érdekelt a történelme ami alapján készült a film, meg az előzetes is csillagos ötös lett. A film nézése közben rácsodálkoztam hogy Úristen nem csak az I Have a Dream című dal van ebben a musicalben ami vérfagyasztó! Az üres szék, üres az asztal vagy csillagok esetleg Époinen dalai mind-mind iszonyatosan erősek, drámaiak, szívbemarkolóak voltak.
A színészek iszonyatos erős játéka nagyon sokat hozzátett a film sikeréhez. Anne Hathaway méltán érdemelt Oscart. Iszonyatosan erős érzelmi töltetet vitt a filmbe.

Hugh Jackman jól formálta meg a iszonyatosan erős és merev elvekkel rendelkező Jean Valjean-t!
Russel Crowne bár rosszul énekel de mégis a színészin játékával pótolta azt ami hiányzott a hangszalagoknál.

Baron Cohen komédiázott iszonyatosan erősen. Nem csak kiváló rendező hanem most bemutatta hogy nagyon otthon van az énekes-színész szerepkörben is!
Akik szerepeltek még fiatal színészek pl Enjorlas megformálója is zseniális volt. Viszont kétségkívül a kedvencem Marius karaktere volt! Imádtam. A színész profin hozta azt a karaktert amit a több évtizede játszott musicalből megismerhettünk! Még a hangja is kiváló volt a színésznek.

Szóval egy szónak is száz a vége zseniális. Nem hiába letta 2012 év egyik legnagyobb alkotása. 3 Oscar teljesen megérdemelten.
Az érdem a színészektől kezdve a forgatókönyvírókon át mindenkin múlt. Viszont Tom Hooper rendezőt sem hagyhatjuk ki a sorból. Iszonyatos erőteljes rendező aki a jövőben még több minőségi produkcióval fog előrukkolni véleményem szerint.


2013-04-01 12:43:23 zéel (4) #38

A Jean Gabin féle Nyomorultak után megnéztem ezt is. Elkerülhetetlen az összehasonlítgatás.
Ez, a mai Nyomorultak sokkal durvább, mint a több, mint 50 évvel ezelőtti. Sokkal erőteljesebb a gazdagok és a szegények közti különbség, ellentét. De a legdurvább a szegények (de még legalább munkát kapó kisemmizettek) közti ellentét, élet-halál harc bemutatása.

2013-03-13 10:44:27 Ágó (4) #37

Miért nem lepődöm meg? :)
Egyébként az eredeti művet vagy a belőle készült musicalt nevezed eposznak? (költői kérdés)
Hooperen maximum az utóbbit lehet számonkérni, ebben a tekintetben pedig szerintem abszolút nem vall kudarcot. Sőt, számomra érdekes volt, hogy ilyen stílusban került vászonra a világhírű zenés darab.
Láthatóan Hollywood is nagyon bírja az ürgét. :)

2013-03-13 10:06:24 Olórin (2) #36

Hoopert vissza kéne zavarni a tévébe. Köze nincs a mozifilmekhez, főleg nem egy ilyen eposzhoz.

2013-03-12 22:05:55 Eglaronion (5) #35

Ötös alá, Marius karaktere sokat ront, kidolgozatlan karakter, unszimpatikus színész, a szerelmet nem értem, miért nem lehet egy feldolgozásban se rendesen ábrázolni... Époine, azaz Samantha Barks egyszerűen csodálatos, elbűvölő, remélem, még sokra viszi. A többit már lent elmondták, a párbeszédes részek tényleg monotonok, de az élmény mindenért kárpótol, pedig nem vagyok operába járós, vagy musical imádó. Teljesen meg vagyok elégedve :)

2013-02-25 18:48:17 wayage (5) #34

Nem tehetek róla, nem is értem...de az általam sokáig utált musical műfajával már harmadszor estem szerelembe. A Moulin Rouge! és Chicago után, most a Nyomorultaknak köszönhetően. Tényleg nem értem magam, de teljesen magával ragad ez a film, olyan mintha a régi klasszikus "nagy" hollywoodi film kelt volna újra életre. Dúdolom a dalait, kiválónak tartom a színészi alakításait, igen szerintem Russell Crowe is zseniális benne. Azt sem tudom megmondani, mikor csordult ki utoljára a könnyem. A film legutolsó jelenetéve ez is megtörtént. Még Tom Hooper Király beszédével nyert Oscarját is megbocsátom. Tényleg nem értem :) de megemelem az értékelésem 5-re.

2013-02-25 01:49:07 Adam Taylor (4) #33

A könyv ismerete mindenképp kell az igazi élményhez - én félúton jártam Hugo művében, és így a film is nagy élmény volt. Gyönyörű látványvilágú, kellemes zenéjű, és nem egy tényleg felemelő pillanata is van. Hathaway is jó, de nálam Jackman viszi a prímet.

2013-02-21 09:07:35 BonnyJohnny (4) #32

Egyébként lehet, hogy ez a film Hathawaynek hozza meg az Oscart (egyébként nem biztos, hogy a legmegérdemeltebben, de biztosan nem érdemtelenül), meg Jackmannek egy jelölést, de ezek inkább a múltjuknak szólnak. Jackman se maradjon jelölés nélkül, ha már egy évtizede A kategóriás, illetve kétségtelen, hogy Hathaway is eddigi életpályája csúcsán van. De a jövő szempontjából a film igazi szenzációja szerintem is Samantha Barks. Remélem látjuk még.

előzmény: coles (#31)

2013-02-21 00:27:38 coles (3) #31

Oscar: Melyiket a kilenc közül? Talán a leggyengébbet? Két és fél óra... E hossz kevésbé viselt meg Bigelow blokkjánál. Lássam ezt egy nagyobb tervben?

Az átkozott Tom Hooper a barikádon. "Ooh és Aah... Ez jobb mint egy opera"? Olive (Easy A) bonmot-ja kívánkozna ide.
Hitchcock szerint "ebből a könyvből csodálatos musicalt lehetne csinálni." (M. Viktória megjegyzése, aki R. Crowe számlájára is puffant.)
Besózott felügyelő, karmoló cica, ripők gazda, bugris csaló, "dagályhozta" börtönmadár (24601)... Valamennyit egy kupac aljára dobta az Élet. Énekelnek. A mérges emberek énekét...
A stilizált felvételek (Párizs tüsszent...) és a "gyengéd pasztellszínek" (tigrisléptű éj...) lenyűgözhetnek. Akárcsak Thénardier belépője! Szenzációs. Filkók közt az Ász.
Remélem, e muffkátliról ([link]) hallunk még!

A régi mese/sorozat viszont tetszett. Kár, hogy nem lelem!

2013-01-30 06:45:16 ChrisAdam (4) #30

Szerintem nagyon jól játszott, főleg a végén a templomban. Kristen Stewart?? :)

előzmény: TomPowell (#29)

2013-01-30 00:41:31 TomPowell (3) #29

Végre nem csak szerintem volt Jackman gyenge zeneileg. Azért tud ő énekelni, de itt most nem volt lehetőség stúdióban meghangszerelni.:)
Ebbe viszont nem tudok nem belekötni: Amanda Seyfried és az átütő színészi játék? Az olyan, mint Kristen Stewart és a csukott szája. Beszélik, hogy lehetséges. (A külsőben sem értek egyet, de az már nagyon ízlés dolga). Egyébként a többiben javarészt egyetértek.

előzmény: ChrisAdam (#28)

2013-01-29 23:43:52 ChrisAdam (4) #28

Soha az életben nem adtam volna ki rá pénzt, de az egyik haverom meghívott rá, így legalább ezt is nagyvásznon láthattam.
Nem mondom azt, hogy csalódtam, inkább azt, hogy valamiben csalódtam. Ugyanakkor viszont volt egy-két olyan jelenet, amikor még az ötösön is gondolkodtam. :) Először elmondom a negatívumokat: az első óriási baklövése a filmnek Hugh Jackman. Nincs hangja, de rohadtul. Itt alább mindenki Maximust gyalázza, hogy milyen gyenge, pedig nem - Jackman csak egy szürke haloványfolt. Ezért is rossz annyira az első 10 perc, amíg Valjean ki nem énekli magát a templomban. Addig valahogy iszonyú szörnyűséges a film, nem csak színészileg, de rendezésben is túl színpadias volt. Szerencsére ezután egy óra pozitívum jön, szinte majdnem zseniális a film, aztán megint elkezd bukdácsolni a film és a hátralevő durván másfél óra kicsit gyenge. A finálé pedig minden giccsével együtt jó lezárás.
Túl sokat énekeltek. De akkor szerintem nem voltam elég durva. Kurvára sokat énekeltek.... A végén tényleg besokalltam. Minden jelentéktelen mondatot. Mooost fe-elme-egyeeek a Kááátééraaa és leosztá-ályzom a fi-ilmet. Mindent énekelnek. És azt bírtam, hogy elkezdik simán beszélve, hirtelen átváltanak énekbe és úgy fejezik be a mondandójukat. 98%-ban csak énekelnek.
Ami persze nem rossz, hisz vannak meglepően jó, tehetséges és PROFI színészek a csapatban.
Túl hosszú. Nem mondom, hogy agyon kellett volna vágni, de legalább kicsit átalakítani, vagy többet beletenni a regényből.
Borat és a boszorka felesége sem nagyon illett bele, de nem azért, mert kidolgozatlanok voltak, hanem mert túl sokat szerepeltek. Ellenben sok más szereplővel, akik csak a levegőben lógtak és.... ott voltak,

Pozitívumok. Nos, először hadd mutassam be azt a nőt, aki egyszerűen levett a lábamról mindenfajta értelemben. Az, aki a tavalyi év legjobb jelenetét produkálta. Az, akinek hangja még az én kemény, kritikusszívemet is megérintette. :) Az, akinek Oscart kell kapnia.
Ladies and Gentleman: Anne Hathaway.
Olyan átható őszinteséggel osztja meg velünk fájdalmát, hogy szinte úgy éreztem, ő nem színész, hanem tényleg Fantime. Olyan természetességgel játsza el szerepét, hogy ilyen játékkal még nem találkoztam filmben. Már MIATTA érdemes megnézni! Nem tudom kiverni a fejemből szép hangját sem... Egy áldás ez a nő. :-) . Ha ő nem kap Oscart, akkor az Akadémia tényleg elmehet a bús picsába.

Aki még tetszett, az Amanda Seyfried. Nemcsak átütő színészi játékával hat meg, hanem gyönyörű énekhangjával is. Ráadásul gyönyörű ez a lány, különleges szépséggel áldotta meg a Jóisten.
Ami még csakugyan tetszett, az a képi világ, a kameraman. Nem értek egyet Andrással. Szerintem így lettek hús-vér lények, hogy a kamera közelről mutatta őket. A látvány nagyon szép volt, stb, nem is vártam rosszat.
Gondolom a zenét nem kéne nagyon kiemelnem.:)

Öszességében a Nyomorultak nem rossz film, sőt kifejezetten tetszetős darab, bár inkább azon bosszankodok, hogy Tom Hooper, aki pár ilyen szenzációs, élettel, lendülettel teli jelenetet összehozott, az mért nem tette oda jobban magát.... De jó élmény, akár harsog a füled, akár nem.
Egy olyan 75%.

2013-01-15 23:08:49 Sántha Orsolya (3) #27

Anne Hathaway -vagyis a hangja- volt a kellemes meglepetés számomra. De az utolsó 5 percet kihagytam volna.

2013-01-15 15:22:41 Gasz András (3) #26

A nyomorultak:

A film arról álmodott hogy az egyik legnagyobb kritikai és üzleti siker lesz év végén. Ez nem sikerült. Viszont amit Anne Hathaway az előadásával és akaratával előálmodott nekünk, na az tényleg mesteri lett és érezni az érzelmi hatást s hogy nem művi az egész 10-20 perces jelenete a vásznon. Eddig szinte csak ő nyert a női mellékszerep kategóriákban és az Oscaron is ő fog megérdemelten. Mennyire más ez a szerepe a Macskanőtől és mégis működik ez is. Ez a jó előremutató, ez a method acting, ami annó Heath Ledgerre is jellemző volt. Hugh Jackman is próbálkozik ő se énekel rosszul nagyrészt, és a film elején és végén hoz valami színészi erőt is a filmbe, de tőle picit azért többet vártam volna, ugyanis a film nagy részében olyan semmilyenné válik, elszürkül. A legnagyobb baj, az ahogy filmre vitték ezt a történetet. Nem tudom a színpadi változatban is ilyen-e, de azért más élőben a színpadon biztos. Egyrészt miért kell 95%-ban énekelni? Miért kell a kamerát sima párbeszédeknél is a színészek orrlyukáig betolni? Vagy ugyanígy a makettek közé közelről? Hogy lássuk mi makett mi nem? Miért kellett Russel Crowe-t ide betenni? Se színészileg se hangilag közelébe se volta többieknek. Ahogy mind Eddie Redmayne és mind Samantha Parks is csekély szerepet kapott és erre még csekély mértékű színészi előadást is nyújtott a hangjukkal még nem volt annyira gond bár tökélyre se vitték azt sem. A fiatal Cosette, Anne Hathaway, Hugh Jackman néhol és Amanda Seyfried azok akik tudtak énekelni. A tömegek a statiszták sokszor hamis hangokkal voltak tele amikor tömeges ének szólt. No és miért kell annyit szenvedni párbeszédek közben is folyton folyvást? Komolyan mondom ez a film rossz érzést, pesszimizmust és elátkozott hangulatot kelthet egyesekben. Alig van benne pozitív felemelő erő és jelenet.
Sacha Baron Cohen és Helena Bonham Carter színt visznek viszont a filmbe, ők nem nyavalygó és szenvedő figurák, hanem humoros vicces és szélhámos figurák.
A legrosszabb még a filmben hogy 2,5 órás. Ebből kb fél óra, ami jó éneklés, a többi pedig párbeszéd sok hamis hanggal és felesleges kornyikálással, amitől szinte megfájdul a néző feje a 2,5 óra múltán. Amit dalként írtak és csúcspontként az működik is a filmben, ez kb. 4-5 jelenetet és dalt takar. Viszont amely dalokat láthatóan nem erre teremtettek (még ha esetleg a színházban is így van) azt nem kellett volna ennyire erőltetni a sima párbeszédek helyére is. Komolyan ha azt mondták volna hogy megyek szarni, azt is kiénekelték volna magas hangban és kamera közeliben? :D
A fényképezés a nagy totáloknál pazar, egyébként meg a makettekben lent elég művi a sok ultra közeli beállítással, a város is kihaltnak látszik a sokszor ismétlődő helyszíneken kívül.(fő tér, sikátorok, 1-2 belső lakás) A harci jeleneteket pedig félvállról vették láthatóan.
Úgyhogy csalódás, bár én nem szeretem a musicaleket általában de a Hair, A Muzsika hangjai, még a sokszor hamiskás Sweeney Todd is képes volt megfogni ezzel ellentétben, egyediségeivel nem folytonos éneklésével, és az adott korszakokba ágyazásukkal, no meg egy szinte teljesen jó színészi gárdával, sokféle mondanivalójukkal. Itt túl sokat beszélgetnek énekelve lelki és érzelmi töltéseikről a színészek és érzéseikről no meg szenvedéseikről ez is egy idő után ellenszenves és művi lesz. Az említett korábbi filmekben ez azért nem érződött ennyire.

55%

[link]
Képes voltam róla még videót is csinálni. Egyszerre idegesített fel és lepett meg néha, mert voltak benne jó jelentek de jól elcseszték az egész filmet. A Moonrise Kingdom szintén.
[link]
Az éhezők viadaláról is csináltam idegességemben.
[link]
Ezt a sorozatot viszont ajánlom erősen ebben az ajánlóban. Már aki jót akar derülni 45 perc erejéig. D.

2013-01-15 12:23:13 pertwillaby (3) #25

Nagyon langyosra sikerült a film, Tom Hoopertől nem is vártam mást a King's Speech után. Anne Hathaway alakítása viszont teljesen lehengerelt, abban az 5 percben, amikor az 'I Dreamed a Dream'-et énekli, majdnem el is hittem, hogy egy mesterművet nézek.

2013-01-06 22:41:15 Magnificat (3) #24

Nekem valahol félúton van az oké/elmegy és a jó között, mert sokkal de sokkal többet vártam tőle. Imádom a 25. évfordulós musical-t, itt is kívülről fújtam kb a dalszövegeket, ugyanakkor az érzelmi töltettel nekem erős gondjaim voltak itt-ott a filmben... Crowe mint Javert szerintem telitalálat, a Thénardier páros is olyan amilyennek lennie kell, Jackman viszont határozott csalódás volt számomra Valjean szerepében. Samantha Barks jó volt (bár nem olyan kiemelkedően jó mint a 25-ben), a többiek meg szódával elmentek, kivéve Enjolras, aki egy fakó senki volt, nem pedig karizmatikus vezető...

számomra 70% körül van

2012-12-31 18:35:46 ChYga (2) #23

Pedig ez jónak ígérkezik. :)

előzmény: Corso666 (#22)

2012-12-31 10:24:35 Corso666 (?) #22

5-10 évente egy újabb adaptáció. Nem gondolják még, hogy lerágott csont? Biztos nem leszek részese. :)

2012-12-30 21:07:41 Kremy (3) #21

Sajnos majdnem elaludtam rajta párszor,Anne Hathaway magasztalását sem értem,az egészet nem értem. Fogalmam sincs,hogy lehet ezt a filmet élvezettel végignézni. (könyv,színház kipipálva)

2012-12-30 05:17:24 Jill (4) #20

Egyvalamit viszont elfelejtettem említeni: Aaron Tveit olyan isteni "let others riiiiiiiiiiise"-t profukált, végén azzal az elképesztően gyönyörű magas hanggal, hogy ezzel még Anthony Warlow-t is túlszárnyalta.

Egyébként meg random Supernatural feels a Stars alatt. Eddig sose gondoltam bele.

2012-12-28 23:48:12 Ágó (4) #19

Érdekes, nekem Norm Lewis pont tetszett, ezzel szemben Russell barátunkat a film leggyengébb pontjának tartom.

előzmény: Jill (#13)

2012-12-28 23:40:02 Ágó (4) #18

Haverkodj össze valakivel a mozi előtt és nézzétek meg! :)

előzmény: Eglaronion (#17)

2012-12-28 23:20:04 Eglaronion (5) #17

Fura, mert engem pont a trailere fogott meg, lévén, hogy egyáltalán nem kiforrott a műveltségem az ilyen témákban(se). Azóta megnéztem pár feldolgozást, többek között a '78-as tévéfilmet, és maga a nagyon jó. De mivel úgy se lesz senki, akivel megnézhetném a közeljövőben széles-vásznon, marad a DVD :)

2012-12-28 21:52:15 Ágó (4) #16

Ha szereted a műfajt és az alapdarabot, nincs mitől tartanod/tartanotok! Daemiaen kolléga véleményére mindenképp nézz rá!

Egyébként nem igaz, amiről sok helyen cikkeznek, hogy végig énekelnek. Van kb. 18-20 sornyi szöveg, amit nem. :)

előzmény: Eglaronion (#12)

2012-12-28 08:42:30 Daemiaen (4) #15

Az biztos, hogy nem A nyomorultak lesz az, amitől valaki megszereti a musicaleket. Mivel a műfajon belül is a hardcore, végig éneklős modellről van szó, így a filmváltozat csak annak ajánlható jó szívvel, aki szereti a könyvet és látta a színpadi változatot. De annak aztán nagyon, mivel igen különleges csemegéről van szó, ami egyesíti az '50-es, '60-as évek nagy, hollywoodi zenés filmjeinek és a színpadi előadásoknak erényeit.

2012-12-28 00:30:28 Zalaba Ferenc (2) #14

Feltétlenül, de csak azért, hogy legyen kivel elütni az időt abban a két és fél órában.

előzmény: Eglaronion (#12)

2012-12-28 00:29:57 Jill (4) #13

Annak igazán jó, aki a könyvet és a musicalt is ismeri, mert rengeteg könyves apróságot adtak hozzá, ami a színpadon kimarad.

És aki Russell Crowe-ot szidja: sokkal gyengébb alakításokat láttam hivatásos musicalesektől (Drew Sarich, Norm Lewis). Nyilván nem Philip Quast, de kellemes csalódás volt.

2012-12-28 00:09:07 Eglaronion (5) #12

Majd ha már láttátok, írjatok egy-két spoiler-mentes véleményt, megéri-e moziban társasággal megnézni?

2012-12-20 22:27:50 critixx (?) #11

Lassan valósággá válik az, amiről Cassavetes anno viccelt: Bűn és bűnhődés - A musical.

2012-12-20 22:23:04 simijohnny (?) #10

Meg akartam nézni, de a tévében látott előzetes, nem kicsit elriasztott.

2012-12-20 20:22:26 critixx (?) #9

Victor Hugo meg szép csendben forog a sírjában. ;-)

2012-12-20 20:15:10 Umberto (3) #8

És még Borat is. :-)

előzmény: banana (#7)

2012-12-20 20:11:22 banana (4) #7

Egy film, melyben együtt énekel a Farkas, a Macskanő és a Gladiátor :)

2012-12-17 19:46:42 Eglaronion (5) #6

Számomra már egyedül Anne Hathaway miatt is megéri.
OFF: Nem tudom megérteni, miért nem lehet rendesen felöltözni egy premierre, és nem is ő az első!

2012-12-17 19:16:16 Ubul (?) #5

pedig most nagyon a villantásával van teli a sok bulvár :D

előzmény: BonnyJohnny (#4)

2012-12-17 17:39:17 BonnyJohnny (4) #4

Én nem is ítélkeztem, csak közöltem egy tényt. Amúgy a várt díjeső is elkerüli a filmet, leszámítva Anne Hathawayt, aki kb. biztos befutó.

előzmény: ChrisAdam (#3)

2012-12-17 17:29:35 ChrisAdam (4) #3

Hagyatkoztunk mi elégszer az átlagokra aztán jól pofára estünk...

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2012-12-17 17:26:04 BonnyJohnny (4) #2

Megjegyzem, nincsenek túl jó átlagai.

2012-12-17 16:02:22 Eglaronion (5) #1

Nem is értem, valahogy sehol se írnak róla, nem véleményezik,várják egyáltalán, bár nekem is, csak Hobbit előtt láttam először az előzetesét, de rettentően megfogott...