De rouille et d'os (2012) ☆ 👁

Rozsda és csont
Rust and Bone

(Jacques Audiard)

belga-francia-szingapuri dráma

3,9
★★★★☆
247 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2015-08-27 01:27:21 pasztellkék (4) #14

A legvégén a Bon Iver szám telitalálat volt.

2014-05-16 20:47:57 Ugor (4) #13

Miután megnéztem, se nem ilyen, se nem olyan. Dobozán az van, hogy az év egyik legjobb filmje. Itt meg nézhetetlennek is látta, aki. Nem túl szerethető, de nem túl utálható szerelmi történet. Hogy tahók? Hát igen. Ez az egész környezet vademberi. Pontosabban inkább félvademberi, mert azért érzések voltak/vannak benne/bennük, még ha néha erősen kritizálható megnyilvánulások is. Úgy tűnik Franciaországban nagy a munkanélküliség, mindenki ezzel küzd a vásznon. De akkor miért engednek be még egy fél kontinenst, hogy ezt a helyzetet fokozzák? Ezt nem értem. És persze a gaz multik. Na, azok a franciákat is jól megtámadták (talán épp a CBA bosszúból?) és embertelenül zsákmányolnak ki. Az ember kínjában feketén kutyatenyészt, feketén kamerázik, kamionozik, feketén verekszik feketékkel (lehet, hogy számlát sem adó?) fogadók kedvéért. Kitől, honnan tanulna emberséget, mit tudhat a túlélésért vívott harcon kívül az emberi kapcsolatokról? Neki, meg a környezetének ennyi jutott.

2014-04-18 22:54:13 Kalevala (1) #12

Nem értem, miért kellett ebből a történetből filmet csinálni. Mi itt a dráma? Egy emberi lénynek alig mondható bunkó alak útja a civilizációba, emberré válni emberek között? Köpni kell!! Miért kell egy ilyen anti-hősnek “szobrot állítani” egy filmmel? Végig mutogatja nagy, mamlasz testét, együgyű, mint a barom, üres vigyorával beletapos a körülötte lévők életébe. Nem értem és mérgelődöm.Ki kellett volna kapcsolni az első félóra után. Az én hibám.

2014-01-19 21:47:53 hhgygy (5) #11

Az alanti kirohanással szemben nekem nem volt súlytalan ez a film, sőt egész súlyos kérdéseket boncolgat (pl. hogyam ugrasztja egymásnak a rablókapitalizmus a családtagokat is akár), de mint történet se volt rossz.

2013-11-05 18:52:09 dora87 (5) #10

Fényképezés,zenék és M.C. miatt lenne 5. Összességében meg 4, de örülök, hogy láttam, vannak benne emlékezetes momentumok, képsorok (pl. amikor a csaj újra magára talál).

2013-08-29 21:55:47 somogyireka (3) #9

Mintha valami díszbolti műkő lenne ez a film, túlságosan lecsiszolt,kimunkált..nem annyira emlékeztet egy valódi kőre.Szóval az élet az nem így ír.A baj az, hogy elolvastam az eggyel lejjebbi hozzászólást, s annak okán most nem kicsit befolyásolódtam, így most még ez a hármas is soknak tűnik..szóval, nem lett a kedvenc filmem, meg igazából nincs is kedvem többet gondolkozni róla.A csajszi viszont gyönyörű..
(azon, ahogy ábrázolta az első szexüket, no azon morgolódtam még egy kicsit..talán néhány férfi tényleg azt hiszi, hogy ezt így kell csinálni? legnagyobb bánatunkra.)

2013-04-20 01:56:36 Cosmopolite (1) #8

Nehezen tudtunk - megnézése után - túllépni a hímivarú "kemény vagyok" főszereplő tobzódó, a rejtélyes okokból rátapadó nőivarú árnyaltabb, és a hozzájuk kapcsolódó egyéb szereplők döntő részének anti-intellektuálisan kimagasló ősszhatású performanszán (kinézetén, gesztikulációján...), üres, súlytalan dialógusaikon, a kidolgozatlan eseményeken, az olcsó, és ezért, vagy eleve minősíthetetlenül gyatra hatásvadász akciókon, "színészi" erőlködéseken...
A filmhez köthető embereknek annyi köze van a szinészkedéshez, vagy a forgatókönyvírónak, rendezőnek... a maga "mesterségéhez", mint tengerimalacnak a szoftverfejlesztéshez.
Pár ezer film megtekintése mellett sem sokszor láttam még ilyen bárgyú, antipatikus, bármiféle egyedi stílusjegyet totál nélkülöző Ffi főszereplőt. Lehet, ha töredéke ennyi minőségi filmet látott volna elötte az ember, vagy ha a társadalom peremén, marganizálódva tengődne, antiszociális, ignoranciától tobzódó közösségben asszimilálódna.... - lehet, hogy max egy hármast is megérne, de így ?
A legynagyobb jóindulattal max. 2-es ez a kritikán aluli mocsok !
Nagyon bízom benne, hogy egyetlen egy fulldilettáns emberrel sem fogok soha töbé összefutni a képernyőn, akinek ehhez a zszs kategóriás szeméthez kicsit is köze volt, de többen is ezen a véleményen vagyunk.
Ez a valami totálisan értelmetlen, igénytelen,hiteltelen, érdektelen farcmű, ebben nem üzemel - mert rém gyenge - sem a dráma, sem az akció, sem a szex...- tömören semmi.
Világvégi tv adókra az ilyen trágya tákolmányokkal, ahol max a jetiket, rénszarvasokat, vagy fókákat borítja ki ha balszerencséjükre belebotlanak.

2013-03-05 23:21:58 ChrisAdam (4) #7

Mindvégig nehéz, kemény dráma, sosem engedi, hogy elkalandozzunk, kicsit fellélegezzünk. Kegyetlen, nemcsak a drámai fordulatok, hanem a szó szoros értelmében is az (a verekedős jelenetek brutálisak). Emellett ott a tudat, hogy Ali és Steph hogyan viszonyulnak egymáshoz, valamint az, hogy Ali hogyan próbálja érvényesíteni magát különböző helyzetekben. Szinte akárhányszor jót akar, az mindig rosszul sül el. Kicsit talán sok itt a rossz, ez igaz, de különösebben engem nem zavart - legalább még jobban súlykolja belénk a film ezt a fura, idegen életet.
És milyen szívderítő látni Marion gyönyörű mosolyát...
...a rendező pedig kegyetlen és ezt a mosolyt lehervasztja, vagy nem is, nem jó szó. Megmutatja, hogy ez a mosoly csak egy álarc, mert a nő lenéz maga elé, ez a mosoly keserű, csalódott mosoly lesz, majd végül marad a komorság és a film csak ezt sugározza, habár a vége valamennyire felemelő, de biztos hogy az a vége?
Nagyon, nagyon szép film.

2013-03-05 22:50:24 aka100 (?) #6

Viszonylag könnyebb kezdet? Hát szerintem az első tíz percben sem volt sok könnyebség, a vonatos jelenet meg hasonlók...

előzmény: from hell (#1)

2013-02-26 17:51:18 jorgecosta (4) #5

egyet kell értenem, és bár az alpok-jelenet nélkül is található rajt fogás, az nálam nagyon kilóg.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2013-02-04 23:56:00 BonnyJohnny (4) #4

Sose bánd! Nem vapiti jelölt, magyar bemutató hiányában.

előzmény: dido (#3)

2013-02-04 23:51:14 dido (5) #3

Kár, hogy nem láttam hamarabb, Vapiti jelölt lett volna nálam..

2013-01-19 21:12:12 BonnyJohnny (4) #2

Számomra az rontja le a filmet, hogy a főszereplők, de főképp a férfi főszereplő újra és újra bajba keveredik. Most értem én, hogy sorscsapások, meg dráma... meg a karaktere indokolja is mindet (bár az utolsót az Alpokban már erőltetettnek éreztem), meg ahogy újra és újra feláll is épít őt és kapcsolatát a környezetével.
DE szerintem ez a történet és ezek a karakterek (pláne ezek az alakítások) elegendőek lettek volna egy filmhez anélkül is, hogy újra és újra kirántják alóluk a talajt. Szívesen elnéztem volna a küszködéseiket, a szegénység-munkanélküliség problémáit és kapcsolatuk hullámzó alakulását anélkül is, hogy a forgatókönyvírók újra és újra belerúgnak a fasziba.

Amúgy a film zseniális. Rendezés, fényképezés, színészi játék nagyszerű.

2012-11-08 15:52:01 from hell (5) #1

A próféta után újabb zseniális filmet rakott össze Jacques Audiard. Viszonylag könnyebb kezdet után a film elég hamar komoly drámába fordul át, melyet hála az égnek az egész film alatt sikerült giccsmentesen bemutatni. Rendkívül jó húzás, hogy míg egyértelműen együtt is érzünk az lelkileg sérült de megkapóan őszinte főszereplővel Alival, állandó (főként apaságbeli) baklövései miatt folyamatosan csalódnunk is kell benne. Matthias Schoenaerts a Bikanyak után újból bizonyította tehetségét, szép kis pálya állhat előtte ha így folytatja.
A filmet zseniálisra emelő Marion Cotillard pedig tán élete alakítását nyújtja, valósággal brillírozik ebben a nehéz szerepben.
A film erősségét a két szenzációs alakításon túl tovább növeli a visszafogott de gyönyörű fényképezés, a remek forgatókönyv és persze a finom, mondhatni elegáns rendezés.
Magyar bemutatóról van tudomása valakinek? Mert szívesen rányomnám már azt a zseniálisat.