Lincoln (2012) ☆ 👁

(Steven Spielberg)

amerikai-indiai dráma, életrajzi film, háborús film, történelmi film

3,1
★★★☆☆
350 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-03-28 19:01:46 Zuzmo (2) #73

Nem szoktam szeretni Spielberget és a történelmi filmeket sem csípem úgyhogy eleve kicsit negatívan álltam hozzá a filmhez. Végül nem ért pozitív csalódás.

A történelmi filmekkel az a baj, hogy többnyire tudjuk mi fog történni (tekintve, hogy már megtörtént). Így nehezen okoz meglepetést vagy katarzist. Mondjuk a maga műfajában ez a film nem volt teljesen rossz, de még így is elég gyenge.

Ha valaki szereti a kihívásokat, annak mindenképp ajánlom a filmet. Nem könnyű ébren végigülni.

2017-07-05 14:24:26 Alex2000 (?) #72

Sziasztok!nekem nem tetszett nagyon vontatott volt és unalmas!Daniel-Day Lewis jó benne ennyi az összes pózitivum!3

2016-10-26 18:42:56 Majvaldo (1) #71

teljesen egyetértek

előzmény: useless (#70)

2014-01-12 00:17:46 useless (1) #70

Kifejezetten imádom a politikai filmeket, de ez a film valami kegyetlen kínlódás. Egy órát azért valahogy végig tudtam szenvedni, de egy jelenet, egy mondat, semmi nem maradt belőle. Totálisan jelentéktelen az egész, hatalmas bukás.

2014-01-08 12:49:15 Ágó (5) #69

Úgy tűnik, politikus természet vagyok. :)

előzmény: Bbazsa (#65)

2013-10-06 22:05:58 kobretti88 (?) #68

Nem rossz film, de ez javarészt Daniel-Day Lewis-nak köszönhető. A rendezés teljesen átkagos. A színészek mentik meg a produkciót. Sajnos helyenként elég unalmas a film.

60 %

2013-06-14 15:56:01 szakmunkás (1) #67

ritkán szoktam valamire 1-et adni, de ezt kétszer is elkezdtem, vagyis egyszer folytattam, de nem bírtam végignézni, annyira unalmas és vontatott.

2013-06-10 23:33:38 Glasseye (4) #66

jogos, én is sokkal több harcot, háborút csatákat vártam. Szinte nem is volt benne harc!!! A politikai játszmák és viták lesilányították az amúgy jól koreografált és szépen megrendezett filmet! Kár érte, mert kicsit több akcióval, fiatalosabban még Oscart is nyerhettek volna ezzel

előzmény: Bbazsa (#65)

2013-06-10 23:14:46 Bbazsa (3) #65

Rohadt politikai,azért tudtam élvezni anno az Elnök emberei sorozatot mert volt benne más is, de itt 85-90% politikáról van szó, így unalmas kissé.

2013-06-06 12:02:15 bali113 (2) #64

Igen, általában már a kezdet kezdetén lehet látni egy amerikai propagandafilmen, hogy az lesz. Mindig egyértelmű az állásfoglalás, és ki akarják még annak a csiráját is ölni, hogy esetleg a témáról neked más a véleményed.
Daniel Day-Lewis a ma élő színészek közül az egyik kedvencem. Szerepvállalása nagyon körültekintőek és szimpatikus, mert még véletlenül sem csak a pénzről szól, sok más színésztársával ellentétben. Egyébként tőle el is vártam, hogy a maximumot hozza. :D
A rendezés korrekt. A forgatókönyvet nem éreztem elég erősnek, főleg nem ekkora játékidő mellett. Mindamellett egy korrekt film kerekedhetett volna ki belőle, ha nem ismét propagandafilmet akartak volna az egészből csinálni.

előzmény: miraculum (#63)

2013-06-06 07:17:11 miraculum (3) #63

Egyetértek ezzel a véleménnyel, rettentően propagandaszagú a film, és teljesen ostobának tekinti a nézőt. De ez már akkor nyilvánvaló, amikor még el sem kezdődött, a film elején lévő feliratoknál, ahol felvázolja, hogy mik a történet "előzményei", gyakorlatilag olyan óvodás szinten, hogy a csúnya rabszolgatartó déli bácsik harcolnak a jó északiakkal, akik a szabadságért küzdenek. Innentől lehetetlen volt komolyan venni az egész filmet. Mindemellett jól megrendezett film, és Daniel Day-Lewis hozza a szokásos átütő alakítását.

előzmény: bali113 (#60)

2013-06-05 19:04:01 bali113 (2) #62

Igen tudom, hogy arra gondoltál. Erre is utaltam, hogy ott is van több ferdítés. Ezzel én úgy vagyok, hogy apróbb csúsztatások még talán beleférnek, mivel több olyan példát is lehetne említeni filmeknél, amikor néhány apróbb részlet elferdítése után, egy jobb filmet láthattunk. A baj az, hogy ez sokszor átcsap tömeges hazugságokba, a tartalmat és a mondanivalót nem kímélve. Ezzel nem tudok mit kezdeni, és ezt nem tudom megszokni, elfogadni. A többiről a véleményemet, meg lentebb kifejtettem...

előzmény: BonnyJohnny (#61)

2013-06-05 16:27:59 BonnyJohnny (3) #61

Én történeti hitelességre gondoltam. Lentebb Glasseye azt kifogásolta.

előzmény: bali113 (#60)

2013-06-04 23:57:58 bali113 (2) #60

Még véletlenül sem hiteles szerintem. Alapvetően Hollywood szereti más történelmét meghamisítani, miért ne tenné ugyanezt a sajátjával. Ezt én képtelen vagyok megszokni, de nem is ez a legnagyobb bajom. Persze az igazság kérdése egy kardinális pont lenne egy történelmi film esetében, mégis a legmegdöbbentőbb számomra a film üzenete volt. Olyan értékrendszerbe ülteti a kort, ami még talán ma sem teljesen elfogadott, és ezt közvetíti is a ma emberének. Természetesen az okokkal tisztában vagyok, de ettől függetlenül nagyon zavar. Mert az egész film paradoxonra épül ezáltal. De lássuk miről is beszélek.
Nyitójelenet. Háború. Északiak ölnek délieket. Természetesen feketék ölnek fehéreket. Ezen elvileg nem lehetne meglepődni, ezt az egyoldalúságot máshol is tapasztalhatja bárki. Ettől függetlenül érhetetlen, hogy miért így kell ezt?! Most elő lehetne húzni szépen a kisebbségek fegyverét, mert akkor ez is rasszizmus? Mert más helyzetben, ha kimondod az igazat, akkor rasszista vagy. Pedig ennél a jelenetnél indokolt is lehetne a szó használat. Így amikor egyszerre szúrnak le valakit többen, lehet képletesen is érteni a dolgot, úgy vélem. Én annak vettem. Természetesen szó van róla, hogy haltak meg más fekete, de ez képileg nem jelenik meg, szóval ezt ne is írja nekem senki. Rejtett üzenet? Mindenképpen. Menjünk tovább.
A sehonnai fekete katona, akit úgy tereltek be valamelyik ültetvényről, elkezd jogszabályt idézni, és annyi zsoldot akar, mint egy fehér. Erre két pillanattal később megjelenik két fehér katona, hatalmas nagy tájszólással, parasztias hangvételben belefolyik a beszélgetésbe. Kérdem én, ez mi? Rejtett üzenet. Elképzelem ezt a jelenetet fordítva, a mi országunkban. Forgassunk mi is gyorsan egy 200 évvel ezelőtti filmet, ahol Kolompár bácsi jogot idéz és szegény magyar meg még beszélni sem tud, annyira paraszt. Ebben a vonatkozásban a jelenet, a vígjáték kategóriába kerülne nálam. Szerintem visszatérve a filmre, ott is. De a lényeg mégis az, hogy sugalljuk ezt a tudatlan nézőnek. Egyrészt, hogy minél több ember legyen hülye, másrészt mert a világ ezt várja tőlünk. Amerikában ez remekül összejött már, most máson a sor...
Nincs ez másként a film más jelenetnél sem. Azt mondja az egyik néger komornyik, hogy ha megütné egy fehér, visszaütne, mert ehhez már joga van. Én azért ezt megnéztem volna akkoriban, hogy egy fekete ilyet mond, és meg is teszi... Vagy, hogy egy nő felesel a férjével, vagy hogy társaságban egy másik férfit szavakkal megpróbál megalázni. Már kezdem azt hinni, hogy a hazugság/ferdítés színházi/filmes kellék.
A film elengedhetetlen másik kelléke természetesen a Bibliai utalás. Ez muszáj, hogy az Ószövetség legyen, és muszáj belevenni Dávidot és Salamont, mert e nélkül az amerikai film már nem is lehet amerikai film. Az Újszövetség elvileg közelebb állna a filmben szereplő kor szellemének, de azt egy másik vallás nem ismeri el. Akinek van egy kis agya az összerakja, miért van ez így.
Tudjátok én mindent megértek, hatalmi rendeket, hogy vannak, olyan országok, amik erősebbek a többinél, több joguk is van dolgokhoz. De az kiveri nálam a biztosítékot, hogy gyakorolják is ezt a felsőbbrendűséget, és közben az egyenlőségről, szabadságról és igazságról hadoválnak. Szemenszedett hazugság! Ebben a filmben is Lincoln ezeket a szavakat pajzsként maga elé tartva éri el céljait. Holott hazudik, csal, és a vicc az egészben az, hogy az igazság bajnokaként tetszeleg. Nem kellene, de még azt is kimondja a végén, hogy neki ehhez hatalma van, és meg is teheti. Ezzel a liberálisok által annyira istenített demokrácia alappillérei meg is dőltek, és ez a való életben sincsen másként. ,,Vannak, akik egyenlőbbek." - igen ez szarkazmus volt.
De kérdem én, valakinek ez feltűnt. Elvétve talán. Tehát, ha hatalmad van, hazudsz, csalsz és ezeket a frázisokat mormolod közben, megtehetsz bármit. Ez az üzenete a filmnek.
Üdvözöllek a világomban!

2013-06-04 15:46:07 BonnyJohnny (3) #59

Nos, tudod, az az érdekes a filmben, hogy történelmileg meglepően hiteles.
Emlékiratok alapján tudjuk, hogy Lincoln állandóan anekdotázott. Gyakorlatilag anekdotákkal kommunikált. Kis túlzással, ha kávét akart, akkor nem kért, hanem elmesélt egy történetet egy fickóról, aki kávét akart inni. Ez egyébként egy jó módszer, mert hosszan leköti a hallgatóság figyelmét, remek elmesélő módjával (mert az volt neki) "elvarázsolja" a közönségét, és elgondolkodásra készteti őket. Persze nagy mennyiségben biztos idegesítő lehetett. Az egyik jelenetben egyébként ez is látszik (azt hiszem Bruce McGill sokal be az anakdotáktól, valami hadi esemény megbeszélése közben).
A szavazatok megszerzésénél pont így jött ki a lépés. Pont időre, pont a kellő szavazat. Ez tény. A kongresszusi jelenetek pedig, ha jól tudom, az eredeti jegyzőkönyvek felhasználásával készültek, bár valószínűleg időben összesűrítették a dolgot (sőt biztos). A követség feltartóztatása szintén történelmi tény, mint ahogy az olyan törvényes csalások, amiket az egykoron praktizáló ügyvéd Lincoln jobban ismert, mint a többségében szintén jogot végzett, de azt csak a diplomáért tanult, jómódú szenátor társai.
A színészek szerintem zseniálisak. És nem csak a trio. Bár Joseph Gordon-Lewitt nem tudom mit lézengett ott.

előzmény: Glasseye (#58)

2013-06-04 15:28:53 Glasseye (4) #58

Ma sikerült befejeznem a Lincoln-t. Összességében az elvárt szinten teljesített, viszont nem okozott kellemes csalódást! Több harcot, látványos csatákot, ágyűtüteket vártam volna el, ehelyett a film közel 4/5-e kimerült a politikai játszmákban, alkudozásokban, vitákban. Kicsit unalamsnak, vontatottnak találtam ezeket a jeleneteket.
Daniel Day Lewis önmagát meghazudtolóan gyengén játszotta a rozoga, megfáradt Lincoln karakterét. Idegesítettek a történetei, ami főleg a matematikai összefüggés vizsgálatánál pattintotta el nálama cérnát! Minek egy ilyen komoly, történelmi filmbe ilyen butaságokat beleírni? Jó, eza rendező hibája elsősorban.
A feleség olyan vénasszonynak tűnt hogy először azt hittem Lincoln anyja. Itt is a színésszel voltak gondok.

Viszont amiért azt mondom hogy jó ez a film, a korhű jelmezek miatt, vér és sár ábrázolása. nem tagadja le a háború bestiális mivoltát. csonkolt lábak, holttestek százai.. Történelmi hitelesség, jó voltak drámai túlzások például nem hinném hogy szavazatokat így vették, meg pont ennyire kijött a lépés! de legjobban hogy el tudtam merülni a XIX. századi Amerika történelmének világában, és két és fél órán keresztül lenyűgözött a látvány, hitelesség!

Összességében szerintem a Lincoln nem a címszereplőtől lesz jó film, hanem azért mert kiváló és hiteles lenyomata az 1800-as évek közepe Amerikájának! Bátran ajánlom történelem órákon való levetítését!

2013-06-03 23:27:27 critixx (2) #57

Egyik ismerősöm fogalmazta meg jól: "annak idején sok ilyen filmet láttunk a moziban, csak azok Leninről szóltak". :D

2013-03-17 23:46:37 THE (?) #56

Nem is tudom, a Vámpíros jobban tetszett.

2013-03-11 22:54:48 KanetoShindo (3) #55

Vicces, mikor bizonyos rendezőket egy-két film alapján kikiáltanak valamivé, amit aztán harminc másikkal megcáfolnak, de még mindig mindenhol úgy emlegetik őket, lásd a frissen megint Oscar díjjal jutalmazott Tarantino, akint még mindig korunk legnagyobb dialógus írójaként tartanak számon, pedig mióta összeállt Robert Richardsonnal a filmjei vizualitásban százszor erősebbek mint párbeszédben (mert mi is a legnagyobb beszólás a Django-ban???).
Ennek a legnyilvánvalóbb példája Spielberg és híres dramaturgia érzéke, szókás mondani hogy az ő filmjei tankönyv szerűen vannak összerakva és még ha nem is feltétlenül a Bíborszín - Amistad - Hadak útjánra gondolnak ilyenkor, szerintem a legmaradandóbb filmjei az elmúlt 25 évből (Schindler listája, Ryan közlegény, A:I:, München) sem a tökéletesen kidolgozott cselekmény mintadarabjai és nem attól lettek azok, amik, hanem a Janusz Kaminski - Michael Kahn - korunk legjobb színészei tengelyen érdemes keresgélni inkább.
Ennek ellenére most már rendre minden újabb Spielberg filmnél mindenki megdöbben hogy ez most lassú vagy unalmas lett, nem úgy mint a.... De hogy ez egy kivételes dolog Spielberg pályáján.
Másrészt szomorú, hogy a Young Mr. Lincoln (1939-ből!!!), ami nem tartozik bele mondjuk John Ford húsz legsikerültebb filmjébe, egyetlen híressé vált beállításával (Lincoln kisétál a film végén a tárgyalóteremből és a képen kívüli közönség megtapsolja) nagyobb hatást tud elérni mint egy 2012-es három órás film egésze, amihez nem kevés tehetség adta a nevét és a munkáját.
Végülis korrekt film, ahogy mondani szokás és Daniel Day Lewis is korrekt benne, habár idén Joaquin Phoenix alakítása a The Masterben volt az igazi Day-Lewis alakítás.

2013-03-11 18:27:27 David (3) #54

Teljes középsze(a)r a film. Minden tekintetben csalódás. Ha nem Spielbergnek hívják a rendezőt és más címet adnak neki még a mozikig sem jut el. Minden elismerésem DDL-nek, imádtam néhány korábbi alakítását, na de ezért Oscart kapni??? Kapásból vagy 10 lényegesen jobb alakítás eszembe jutott, amelyek még a jelölésig sem jutottak, nemhogy szobrocskát érdemeltek volna.

2013-02-24 16:51:04 mokiszin (2) #53

Az egyik legismertebb amerikai az egyik legismertebb amerikai elnökről forgat filmet... Biztos be tudja mutatni ez a film a valóságot, a valós személyt? Ez körülbelül olyan, mintha magyarok forgatnának filmet Szt. Istvánról... abban sem lehetne megmutatni a teljes valóságot, hogy 300.000 embert élve eltemetett a lovakkal együtt, mert azok nem akartak keresztény hitre térni.
Akármennyire is humanista vagyok, nem hiszem el, hogy L. ilyen "könnyedén" (értsd: nyugodtan, egyszeri asztalra csapással) el tudta törölni a rabszolgaságot.

Az operatőri munka egyszerűen fantáziátlan. J-G Levitt nem illik ebbe a korba. Daniel D-L szépen játszik, csak a rendezői koncepció nem enged többet. Végig azt éreztem nála, hogy a szemében ott csillog a miniatűr Oszkár bácsi.

Nem feltétlenül rossz film, csak a körülmények ("forgasunk filmet a leghíresebb amerikairól, de nem mesélhetjük el a teljes történetét, mert hát mégis....") nem teszik - számomra - értelmessé.

Nagyon pozitív élmény azonban, hogy nem látjuk a merényletet!

2013-02-20 11:08:06 coles (4) #52

S. Spielberg az Unió kék egyenruhájában festi freskóját. Szokásos segédekkel (J. Kaminski, J. J., M. Kahn, J. Williams, K. K.)...

Mesterlövészek, gránátok, tífusz... Helyett egy félistent, őfelségét, Abraham I. Africanus királyu(n)kat láthatjuk óriásvásznán. John Ford (egyik) kedvencét.

Daniel Day-Lewis (sokáig ellenállt a stúdió felkérésének?) meggyőző! Ahogy a fáradtság beeszi magát csontjaiba... A Nagy Közember (Tommy Lee Jones) játéka is élvezetes, kár, hogy a többiek többnyire béna kacsák. Joseph Gordon-Levitt pl. csak lábatlankodik.

Közeledik az elszámolás napja, 12 jelölésből mennyi lesz az annyi?
Tudnék írni rövidebben is, de ha egyszer elkezdem...

2013-02-18 23:13:55 dmikee (2) #51

annyira szerettem volna szeretni... de egy kínkeserv volt végignézni. ennyire unalmas, vontatott filmet talán sosem láttam :-(

2013-02-13 14:56:39 project640 (3) #50

A déli küldöttség fogadása nem tudom, hogy élőben , hogy történt, de tény, hogy a feketéket az Uniós polgárok többsége sem kezelte egyenrangúnak, és kétlem, hogy egy véres polgárháború lezárását célzó küldöttséget megaláznak fekete katonákkal. Érzésem szerint ez csak egy felesleges filmes fogás volt, és erre írtam. Valahol igazad van, de pl. a feleségemmel néztem, és hiába vázoltam fel neki kb. az eseményeket -mivel nem nagyon ismerte a korszakot-, rémunalmasnak találta.

előzmény: wurlitzer (#49)

2013-02-12 20:25:12 wurlitzer (4) #49

Szerintem hibás elvárás számon kérni ezen a filmen a polgárháború véres valóságát, mivel a Lincoln nem a polgárháborúról szól, hanem ahogy írod is, egy alkotmánymódosításról, annak keresztülviteléről. Elvárható a nézőtől, hogy csatajelenetek nélkül is átérezze az alkotmánymódosítás fontosságát. Nem egy nézőbarát téma, de jó hogy van ilyen is. Az pedig, hogy a fekete katonák megvetően fogadták a déli küldöttséget, szerintem eléggé érthető és életszerű.

előzmény: project640 (#48)

2013-02-12 11:50:36 project640 (3) #48

Megértelek. Engemet is érdekel nagyon a történelem, ha megnézed a filmjeimet, akkor látsz köztük igazi háborús csemegéket, amiket nagyra értékeltem. Szóval nem a csihi-puhira hajazok. De ez valahogy nem jött át, sőt sok helyen kifejezettem idegesített. Néger katonák megvetően fogadják a déli küldöttséget, az elnök hosszú monológjai a távírásznak pl. .. a feleségének a tényleg felesleges, hisztérikusnak tűnő monológjai, stb. A polgárháború tényleg véres valóságából nem tudunk meg semmit, a rabszolgaságról sem. A néző csak úgy tudja átélni az elnök hezitálását, megtörtségét, ha a néző arcába vágjuk a valóságot (na nem úgy, ahogy a film elején volt), mert ez nem volt több, mint egy stúdióbeszélgetés az USA alkotmányának 13. cikkelyéről ... nézd meg a Nankink-nanking-ot. Hosszú film, elgondolkodtató, na az háborús dráma ... de ez egy nagy semmi :-(

előzmény: Ágó (#47)

2013-02-11 11:44:00 Ágó (5) #47

Abszolút jogos, amit írsz. Viszont én nem találtam unalmasnak.
Érdekelt, miről beszélnek, érdekelt merre haladnak az események. A karakterekkel szerintem nem lehetett sokat időzni, mert akkor kétszer ilyen hosszú is lehetett volna. Kevesebb karakterre meg felesleges lett volna összpontosítani. Az is igaz, hogy szükség volt az előismereteimre, nélkülük talán nem élveztem volna ennyire.

előzmény: Leslie (#46)

2013-02-11 11:18:56 Leslie (3) #46

Érdekes, hogy én is abszolút célközönségnek tartom magam ennél a filmnél, és mégsem tetszett. Én is bírom Spielberget, szeretem a történelmet, ezt a témát meg különösen. Emellett szeretem a kamaradrámákat és a beszélgetős filmeket, valamint mindig is különösen érdekeltek a háttérben zajló eseményeket bemutató sztorik. És mégsem tetszett ez a film, mert unalmas volt. Ráadásul az ember csak kapkodhatta a fejét a rendesen be nem mutatott kéttucat karakter között, hogy ki kicsoda. A mondanivalójának fontossága és színészeinek kiválósága miatt rezgett a kezem a négyes osztályzaton, de rájöttem, hogy ez így nekem kevés. A filmnek is legalább jónak kellett volna lennie.

előzmény: Ágó (#45)

2013-02-11 10:35:35 Ágó (5) #45

Valahol számítottam rá, hogy a kisebbséghez fogok tartozni. De ez nekem most nagyon bejött. Bírom Spielberget (bár ez most nem lett szpilberges), nagyon szeretem a történelmet, foglalkoztatnak a XIX. század közepének átalakulásai a világban, stb. Így ideális célközönség voltam. :)
Visszafogott, lassú film, a kongresszusi vitákat leszámítva szinte minden jelenetében 2-3 ember beszélget erényekről, sorsokról, kapcsolatokról, hadi eseményekről. Rá kellett hangolódni erre a stílusra és erre a tempóra. Amint sikerült, vitt is magával. Szerintem elképesztően profi a dramatizálás. Bár a címszereplő hosszú pályafutása során több sorsdöntő év is volt, a kiválasztott időtáv – négy hónap 1865-ben – talán a legsűrűbb a nagy politikai csaták, a jövőre kiható döntések tekintetében. Látunk ugyan csatajelenetet a film legelején, mégis a legnagyobb összecsapások a Capitoliumban és az elnöki rezidencián zajlanak. A Lincoln érezhetően az amerikai rabszolgaságot végképp eltörlő képviselőházi szavazást állítja középpontba, miközben Abraham Lincolnról is pontos portréval szolgál. Egyszerűen lehengerlő, amit Tony Kushner forgatókönyvíró véghezvitt, úgy tartja kézben a történelmi, a pártpolitikai és a magánéleti vonalat, hogy azért más írók a fél karjukat odaadnák. Nála már csak Daniel Day-Lewis bravúrosabb, aki egyszerűen tökéletes a címszerepben. Egy alapvetően tanulatlan, mégis tehetséges, házassági problémákkal küzdő, már fáradt politikus új irányba próbálja terelni nemzete sorsát. Tommy Lee Jones és Sally Field is remekül játszanak, bár nekik láthatóan többet kellett erőlködniük a karakterükkel. A filmzene minimálisra szorítása jó ötlet volt, csak így kicsit visszásan sül el. Mert amikor mégis van, igen tolakodó tud lenni. Spielberg önmagához képest is visszafogott, képi megoldásai, operatőri munkája mind szolid stílusúak, ami szerintem remekül áll ehhez a témához. Fontos film született, melyet szerintem elsősorban a türelmes, történelmet szerető mozibarátoknak lehet jó szívvel ajánlani.

2013-02-11 09:11:36 project640 (3) #44

Még idekívánkozik, de hétvégén megnéztem a the hunter című filmet, ami nagyon tetszett. És megint visszagondoltam a Lincoln-ra, és már ott vagyok, hogy legszívesebben 2-est adnék rá. Rágondoltam, amikor az elnök két néger katonával beszél -az egyik közülök olyan választékosan, okoskául beszél, mintha most végezte el voltna az ELTE bölcsész szakát-, az egyikűjük szinte kioktatóan panaszolja, hogy a zsoldjuk nem akkora, mint a fehér katonánka, a végén pedig visszaidézi az elnök korábbi beszédét. 1865!!! tudjátok, hogy milyen kapcsolat volt akkor egy elnök és egy néger közkatona között? .. ma ember nem tudja felfogni. De itt Spielberg megmutatja a tutit ... szar, ócsak film ,ma már ezt mondom!

2013-02-10 18:30:03 Eglaronion (3) #43

Én rohadtul untam a közepénél, a végére viszont "beindul", már ha egy ilyen filmnél lehet ilyet mondani. Egyszer nézős.

2013-02-10 14:37:04 wurlitzer (4) #42

Hát de nekem például jelentett valamit, hiába nincs amerikai útlevelem.

előzmény: Tenebra (#41)

2013-02-10 14:15:50 Tenebra (2) #41

Szerintem is. Hogy ne legyek nagyon sznob, most én direkt a Schindler listáját hozom fel, mert az is Spielberg. Szóval azon nem unatkoztam, mert bár történelmi vonatkozása volt, de mégis képes volt egy izgalmasabb karaktert felmutatni, aki valóban áttér, fejlődik. Klasszikus filmeknél alapszabály, hogy akkor lesznek igazán izgalmasak, ha a főhőst nagyon messziről indítjuk. Lincoln nem indult messziről, sőt, kifejezetten unalmas részét dolgozták fel a sztorijának. A Schindler is lassú, de nem unalmas, mert érdekes a fejlődés benne, van benne dinamika. A Lincoln viszont száraz, papírízű, még Daniel Day-Lewis alakításában sem tudott lekötni. Nem azért, mert üresjáratok vannak benne, hanem mert egyszerűen nem tudja (elég) érdekessé tenni úgy, hogy ne csak az amcsiknak jelentsen valamit, hanem mindenkinek, aki megnézi világszerte.

előzmény: VVega (#39)

2013-02-10 13:50:33 wurlitzer (4) #40

Az én órám szerint például a Django elszabadulban több üresjárat volt, mint a Lincolnban. Sosem hittem volna hogy valaha is ilyet fogom gondolni, de a Lincoln jobb, mint a Django elszabadul. Történelemkönyv - fantázia: 1:0.

2013-02-10 12:56:57 VVega (3) #39

Önmagában véve sosem, a Lincoln viszont negatív értelemben lassú, mivel a játékidő nincs rendesen kitöltve tartalommal.

előzmény: Vektor (#38)

2013-02-10 12:45:01 Vektor (4) #38

És az mióta számít negatívumnak, hogy egy film lassú?

előzmény: Gasz András (#35)

2013-02-07 02:09:11 deviant (3) #37

szeretnem megkerdezni: lattad te a film elso jelenetet? :)

előzmény: Gasz András (#21)

2013-02-06 22:25:07 gringo (3) #36

Nem a lassúságával van a baj, hanem hogy nincs rendesen kitalálva. Olyan half-assed...

2013-02-06 20:05:19 Gasz András (3) #35

Az Origo imádta. Nem csodálkoztam. Ők az ilyen lassú filmeket mindig kedvelik.

2013-02-06 18:15:30 gringo (3) #34

Túl evidens figura Lincoln Spielberg szerint, nincs megmagyarázva. De akkor meg minek egy ilyen hosszú filmben beszélni róla? Nem értem.

2013-02-04 17:59:52 critixx (2) #33

Obamát sokan kritizálták, hogy belepiszkált az amerikai egészségügyi rendszerbe és sok minden másba, a jellegzetesen szabadpiaci kapitalizmust művelő (amellett vehemensen kiálló) Amerikában állami finanszírozás és kontroll alá helyezett dolgokat (elvakult republikánusok már kommunistának kiáltották ki), sokat kellett harcolnia, hogy elfogadtassa radikálisnak ható intézkedéseit. Akárcsak Lincolnnak a rabszolgaság, akkoriban szintén nagyon radikálisnak számító eltörléséért. Szóval, szerintem az analógia már itt nagyon tetten érhető.

előzmény: Tenebra (#32)

2013-02-04 17:49:08 Tenebra (2) #32

"Kicsit úgy éreztem néha, mintha a törikönyvem egyik vázlatát olvastam volna."
"a végeredmény egy hosszú, unalmas film. "


Így van! Hosszú, unalmas, papírízű. Lincolnt amúgy sem tartottam soha egy izgalmas történelmi személynek. Ahogy, tegyük hozzá az igazság kedvéért, pl. Széchenyit sem. Mármint filmes, fikciós szempontból írom ezt. Mindkettőről tudjuk, mennyi érdemük van, mennyit tettek a hazáért stb. stb. stb. De mitől annyira érdekes Lincolnt sokadszorra is filmre vinni? Számunkra, nem amerikaiak számára semmiért. Egy Nixon érdekes, mert ellentmondásos. Ugyanezért pl. Lee tábornok is az lenne, de ha jól tudom, róla pont nem nagyon van film. :D Ahogy a mi Görgey-nkről és Kossuthunkról sem, pedig az ő párharcuk is igen érdekes lenne. De nem. A rendezők az ilyen kis konszolidált filmeket szeretik, amikkel lehet Oscart bezsebelni. Kár.

Persze John Ford is megmutatta, hogy lehet érdekesen beszélni egy ilyen amúgy filmes szempontból totál unalmas emberről is. Mintha a mi Honfoglalásunkat néztem volna. Egy történelemlecke az egész. Spielberg iszonyat pontos, most direkt utánanéztem Wikipedián is. A stáblista az amerikai történelemkönyvekből lépett elő. :D Nagyszerű, csak engem nem tud érdekelni, mert: 1. nem vagyok amerikai, nem érzem át a vívódását, 2. nem volt benne számomra drámai potenciál így. Abszolút a rabszolgafelszabadítás mellett vagyok, de ez egy dögunalom volt ebben a formában és abszolút nem tudott elkapni. Pont úgy van, ahogy alább írták: Amerikában ezt isteníteni fogják, hiába, hogy egy unalmas film. Nekik jelent valamit. Én csak egy filmet néztem, és majdnem elaludtam rajta...

Továbbá nekem a színészek sem tetszettek, egyik sem tudott többet mutatni annál, hogy búsan les maga elé vagy a távolba.

Szóval mint film számomra szinte nézhetetlen. A gesztus értékelendő, illetve azért egy tisztességes iparosmunka. Emiatt megérdemli a gyenge 3-ast. De nem szeretném többet megnézni, legfeljebb csak akkor, ha éppen nem vagyok hullafáradt és nem tudok elaludni :D.

Amúgy nem tudom, ki, hogy van vele, de én erős áthallásokat éreztem a kortárs Amerikával kapcsolatban. Illetve kifejezetten Obamával kapcsolatban. :D Olyan, mintha áttételesen Lincoln Obama lenne. Így még inkább a jelenhez szól. Abszolút a megbékéklést sürgeti. Nem tudom, mi zajlott odaát (sem a magyar, sem a külföldi politika nem tud izgatni amúgy, ezért nem követtem az amcsi választásokat :C), de olyan, mintha egy hatalmas választási megosztottság után most Spielberg egy cselekvő filmet szeretett volna, melyben meggyőzi az amerikaiakat, hogy Obama mellé kell állni. Persze ez csak egy hipotézis azon felületes infók alapján, amiket a tengerentúli jelenbeli politikáról tudok.

Ja, és persze gondolom azért ez a sok Lincolnos, meg rabszolgás film (Django is ide sorolható), mert idén van a 170. évfordulója annak, hogy felszabadította Lincoln a rabszolgákat. Legalábbis 1863. január 1-jén lépett életbe, melynek keretében az összes rabszolgát, a Konföderációban is, szabadnak nyilvánította. Ez persze 1862-ben került törvénybe. Tehát gondolom, ezért ez a sok Lincoln-film.

2013-02-04 07:42:51 project640 (3) #31

Lehet, hogy engemet most megköveztek, de nekem nem tetszett a film. Imádom a történelmi filmeket, imádom a jó művészfilmeket, ez pedig egy nézhető művészfilm volt. 2012-ben a képi világ, a kamera mozgása, a hosszú, állandó, unalmas beszédek-nél több kell. Itt többen a képi világot dícsérik. A film fele sötétben zajlódik, ha nem több!!! Percek telnek el sokszor, hogy senki nem beszél, csak a gondterhelt Lincoln-ot mutatják, amit értek, hogy miért így akar a rendező, de a végeredmény egy hosszú, unalmas film. Ez egy igen színes, vészes időszaka volt az USA-nak,lehet volna úgy is ábrázolni, hogy közben mutatják a háborút, na nem úgy,ahogy az elején, mert ennél gagyibb csatajelenetet még életemben nem láttam. Egyedüli része az USA parlamentjének hiteles működése, ami jó részei voltak a filmnek. A hatásvadász jelenetek (ablak kinyitása, fény beszűrődése, függöny libbenése) gyengék voltak, egy hiteles zenével eladható lett volna. Bocs mindenkinek akinke tetszett, de nekem unalmas volt. Egyébként azt pedig megértem, hogy az USA-ban ez siker volt.

2013-02-03 19:26:41 Simpleton Larry (?) #30

A Hídember sorsa nem a nemzeti öntudat hiányának, hanem a film minőségének volt köszönhető. Nekem sincs gondom egyébként a nemzeti öntudatos filmekkel, de attól még jónak kell lennie, nem érdemel dícséretet csupán azért, mert nemzeti - legyen szó akár egy Hídemberről, akár egy Lincoln-ról. Nem fonák lenne csak azért éljenezni, mert nemzetiként jelenik meg? Hisz azzal rendelne hozzá a közönség egy alacsonabb minőségű művet a cimkéhez, lealacsonyítva mindkettőt végeredményben.
De ez nagyon off, meg már majdnem politika, elég.

előzmény: zéel (#27)

2013-02-03 18:52:14 Zalaba Ferenc (3) #29

Spielberg mindig kiválóan értett ahhoz, hogy kölcsönözzön jelentéktelennek tűnő, mégis fantasztikus képi elemekkel dimenziót karaktereinek: a Lincolnban gyönyörű az a képsor, melyben a kamera előbb az elnök kezére fókuszál, ahogy a szék karfájába kapaszkodik, hogy felállhasson (megfáradt, beteges, de kitartó), aztán a hátrahagyott papucsára (a gyerekei - legyen az a vér szerintiek vagy maga a nép - mindennél fontosabbak).

A film fantasztikus teljesítmény: a végéből le lehetett volna csippenteni, de ez már csak a régi jó spielbergizmus hozadéka.

2013-02-03 17:47:55 Daemiaen (4) #28

Kimért, szikár, valamint Spielbergtől szokatlan módon kevés hangulati elemmel megtámogatott történelemóra, ami ugyanakkor lebilincselő és hatásos. Az olykor kamarajelleget öltő rendezés jól áll a témának, John Williams szinte kispadra ültetése is ezt erősíteni hívatott. Jó volt nézni és jó tudni, hogy Spielbergnek még mindig van mit és van hogy elmesélnie. Maradjon ez így jó sokáig.

2013-02-03 10:48:10 zéel (3) #27

OFF (!?): A nagyobb baj az, hogy mi, a - teljesen hasonló - magyar filmmel (Hídember) sem tudtunk azonosulni.
Az amerikaiak, függetlenül a film minőségétől, ezt a filmet, nemzeti büszkeségből, a mennybe emelik. A mi "elitünk" a Hídembert, ill. Bereményit a pokolra küldte.

előzmény: Mikkey (#25)

2013-02-03 10:45:27 wayage (3) #26

Szeretem a történelmi filmeket, nincs bajom a nemzeti öntudatos filmekkel, Daniel Day-Lewis zseniális Lincoln, tetszett Spielberg visszafogott stílusa is, csak...túl unalmas az egész. Erős hármas.

2013-02-03 10:34:02 Mikkey (?) #25

ezzel valahogy úgy lehetünk, hogy míg az amerikaiaknak ez 1 nemzeti öntudat múvi, addig mi annyira nem tudunk azonosulni tőle, tőlünk kicsit távoli világ vagy nemtom.. azért egyszer majd lesem..

2013-02-02 21:02:47 ChrisAdam (3) #24

Me azér nem jó, kicsit száraz, meg kéne öblögetni pálinkával.
Amúgy nagyon erős hármas, lehet négyes, de... kicsit száraz meg fakó utóérzése van és tud azért Spielberg jobbat csinálni.

De egye fene, kapja meg.

előzmény: BonnyJohnny (#23)

2013-02-02 20:58:12 BonnyJohnny (3) #23

Akko mé hármas?

előzmény: ChrisAdam (#22)

2013-02-02 20:32:13 ChrisAdam (3) #22

Szerintem azért ne hagyd ki. Idővel majd DVD-ről nézd meg, mert nem annyira rossz ám. Sőt, kifejezetten érdekes megnézni, hogyan fogja vissza magát Spielberg és hogyan parádézik DDL, TLJ és a többiek látványfaktor nélkül giccsmentesen.

előzmény: tomside (#20)

2013-02-02 20:30:31 Gasz András (3) #21

De figyeltem, de a múltjából kellett volna részleteket mutatni hozzá, s nem csak megemlíteni és kész.

előzmény: deviant (#19)

2013-02-02 18:54:11 tomside (?) #20

Az eddigi vélemények és a pontszáma alapján annyit mondhatok, ezt meg nem nézem, az tuti.

2013-02-02 17:19:57 deviant (3) #19

akkor valószínűleg nem figyeltél eléggé, mert több jelenetben is elmondja lincoln, hogy miért fontos neki a felszabadítás.

előzmény: Gasz András (#17)

2013-02-01 13:14:23 BonnyJohnny (3) #18

Talán csak az a meglepő pozitívan, hogy nem ússzunk végig a giccstengerben.
Mondjuk lehet sokaknál (nálam igen) ez is a pozitívumok közé tartozik, pedig lehet ennek kéne alapnak lennie.

Viszont mi az, ami miatt ez más kategória, mint a Király beszéde? (Mindamellett, hogy szerintem sem olyan jó, mint az.) Nekem azzal kapcsolatba is egy jól sikerült TV film/történelem óra érzésem volt. Giccs tekintetében sem súlyosabb ez a film. Igen fontos történelmi események alatt a történelmi személyek életébe nyerünk bepillantást, fantasztikus színészi gárda alakításaival. Technikailag pedig mindkét film kifogástalan.

előzmény: Gasz András (#17)

2013-01-31 19:19:24 Gasz András (3) #17

Lincoln:

Spielberg már nem régi ez látszik. Elszállt felette az idő vagy a tudása, ezt nem tudhatom.
Ennek a filmnek a rendezése és a forgatókönyve fulladt egy elcseszetten unalmas történelmi tablóba. Olyan mintha egy történelem órán egy érdekesen is bemutatható és oktatható témát a tanár nem tudna befogadhatóan tálalni. Vagy fordítva egy alapjában elég érdektelen témát a tanár nagyon érdekesen tárna elénk mégse érdekelne igazából senkit se.
Lincolnról nem tudunk meg semmit se. Miért akarja igazából a rabszolga felszabadítási törvényt, így született? A pólyában is erről álmodott vagy mi? A valós okokat persze most se tudjuk meg, azaz hogy itt is az a bizonyos zöld hasú és a gazdaság szólt bele a dolgokba. Csináltam róla videót is, ott jobban kifejtem ezt is.
Ezt a témát sokkal érdekesebben is bemutathatta volna Spielberg. Nem in medias res indítással, amit igazán csak az amerikai hazafiak értenek meg. Nem csakis az egyébként elég hitelesen bemutatott parlamenttel kellett volna foglalkozni. A kb. 140 percen keresztül ez sok volt.Csak eközben láthattuk Lincoln-t s igazán nem ismerhettük meg teljesen. A távoli és közeli rokonságában is egyébként voltak rabszolgatartók, törzsgyökeresek. Erről se tudtunk meg szinte semmit se.
Tényleg olyan mint egy történelmi tabló/dokumentumfilm, nem csoda, hogy sokaknak nem tetszett annyira imdb-n port.hu-n meg itt sem. Amolyan vasárnapi délutáni tv-film hangulata volt. De az igaz hogy a jobbak közül való. Daniel Day-Lewis újra megkapja majd az Oscarjat megérdemelten, de mellé betársulhat egy Tommy Lee Jones nyertes úriember is. Ők ketten felemelik a filmet egy új szintre alakításaikkal. Sally Field néha színpadias picit de ő is egész jó. Joseph Gordon-Levitt röpke kis szerepét viszont szinte bárki eljátszhatta volna...
Egyszer érdemes végignéznie azoknak akik szeretik a történelmet már csak az erős alakítás és légkör miatt is.
A vége felé pedig azért néhol előjön a pátoszmérő, de nem üti ki a biztosítékot azért szerencsére.
A filmzene pedig egy nagy nulla tényleg. A film felében nincs is amikor van meg olyan mint ha ott se lenne. Vagy ha észreveszed csak idegesít. John Williams megjavulhatna végre. Mi történt a mesterrel mostanában? Ennél a Sötét Lovag Felemelkedés és a Hobbit 1. része is százszor hatásosabb volt! Mégse jelölték őket...
Színészi fronton tehát szurkolok a filmnek mert ott igazán erős, a többi viszont átlag szerintem. Talán csak az a meglepő pozitívan, hogy nem ússzunk végig a giccstengerben.

60%

2013-01-31 17:29:52 zéel (3) #16

Nem vagyok egy Spielberg-rajongó. Úgy néz ki, hogy továbbra sem leszek. De nem bánom, hogy megnéztem. Nem rossz film. (Esetleg egy gyenge jó!?)

Azt mondjuk érdekes volt látni, hogy képviselők/szavazatok vásárlása régi, demokratikus hagyomány.

2013-01-24 23:47:11 BonnyJohnny (3) #15

Én is azzal kezdeném, hogy meglepően visszafogott rendezés ez Spielbergtől. Már nem azt mondom, hogy hanekei elidegenedés... de egy ilyen jelentős történelmi témát, és egy ilyen fontos személy történetét könnyű giccsbe fojtani, és Spielberg hajlamos is rá, de ezúttal nem tette szerintem. Na igen, a végén valóban. A szavazásnál talán, bár a Függetlenségi Nyilatkozat mellett talán a legfontosabb alkotmányhoz köthető eset az USA történelmében. És valóban ott lett volna a ziccer, hogy Lincoln lépcsőn lesétálásával legyen vége filmnek, pláne egy olyan mondat után, hogy mennie kell, pedig szívesen maradna. Mégha nem is volt merénylet és nagy siratás, akkor is több, mint kellett volna. De hiába Spielberg témához és magához képesti visszafogottsága, ha John Williams csak ráerőlteti a pátoszt és könnycsikarást minden jelenetre. Nagyon remélem, hogy nem nyer az öreg, mindamellett, hogy elismerem, ő az (egyik) legnagyobb.
Amúgy a film technikailag (beleértve Kaminski mesteri fényképezését) kifogástalan. Bár ezt sok idei film elmondhatja magáról. Kíváncsi leszek, hogy hogy oszlanak meg (vagy nem oszlanak meg) a technikai díjak az Oscaron. Már csak azért is, mert Spielberg producerként és rendezőként is a legjobb esélyekkel indul, még ha nem is érdemtelenül, de messze nem a legérdemesebben.
De vannak, akik igen megérdemelten. Mindhárom jelölt színész nagyszerű munkát végez, bár Sally Field (szerepe miatt) nyilván halványabb a két férfihoz képest, akik közül TLJ nyilván háttérbe szorul a címszereplő mellett. DDL ismét egy olyan alakítást tett le az asztalra (megjegyzem, már maga a szerep is Oscarra predesztinált, de azért azt még elő is kell adni), amivel vitán felül gyűri maga alá riválisait. Bár rövidebb jeleneteiben TLJ (és karaktere) mintha lenyúlná a showt... legalábbis lenyúlhatná, ha nem lenne ez egyértelműen DDL filmje.
Maga a film szerintem messze van a zseniálistól, inkább jó történelemórának jellemezném, zseniális színészekkel. Nagyjából, mint a Király beszédét... ami szintén tarolt anno.
Osztályzatra nyilván négyes, mivel kevesebbet nem érdemel szerintem, pláne a színészi gárdával (minden szereplőre gondolok), de többet sem.

2013-01-23 11:55:24 Adam Taylor (3) #14

Meglepően visszafogott film - ezen még én is csodálkoztam, pedig hál'istennek nem tartozom a Spielberg-fixációs giccsmantrázók közé. És nemcsak maga a film ilyen, hanem Day-Lewis alakítsa is. Az egész film Lincolnról, eszméjéről és céljairól szól, de ő maga inkább csak a háttérben megbúvó, bölcs, de a politikai viszonyokat jól ismerő politikus marad; olyan, mintha minden a feje fölött csapna össze, miközben jól tudjuk, hogy ő irányította a dolgok menetét.
A végére persze becsúsztak szentimentálisabb jelenetek, a zene pedig tényleg rossz és csak elvesz az élményből szinte minden jelenetben. A figurák közötti súrlódásokon is lett volna mit finomítani, nem beszélve a tempóról, de a Lincoln így is méltán lesz jelen az Oscaron. A legnagyobb díjakat nem neki adnám, de DDL méltán el fogja nyerni a sajátját - a másik pedig, aki teljesen megérdemelné, az Tommy Lee Jones. Legalább olyan zseniális, mint a címszereplő.

2013-01-18 10:13:15 ChrisAdam (3) #13

Én is azt vártam, hogy patriótaszagú giccshalmaz lesz, de szerintem ezt jól kerüli. Alapjában véve Lincoln személyét mutatja meg (nagyon jól) és pont nem az van, hogy "Mindent beleadunk" meg önfeláldozások, meg satöbbi. A vége meg azért nem lesz gicces, mert ott fejezik be, ahol kell. Mert ez a film (ahogy a címe is mutatja :D), Lincolnról szól, nem pedig csak a polgárháborúról. Amúgy az IMDb-t nem kell ebben az esetben nézni, mert az amcsikhoz ez a téma alapból közelebb áll. Jó, csak összességében hidegen hagy. Bár még így is sikerült a végén nem kicsi sajnálkozást kifacsarni. Amikor Lincoln után néz a barátja (aki a kesztyűt adja neki). Na mondjuk, akkor kellett volna befejezni és akkor tökéletes vég lett volna. Persze így is jó.

Amúgy amit még kifelejtettem az előző kommentemből: a zene (mint mindig). John Williams megkomponálta élete legrosszabb filmzenéjét. Persze még azért is Oscarra jelölik. Néha az volt az érzésem, mintha a Hazárd megye lordjaiból vették volna ki és ide berakták volna. Témája nem fülbemászó, vagy nincs is... :P Szóval nem a filmbe illő, bár igaz, valamikor percekig nincs zene.

előzmény: tomside (#12)

2013-01-18 10:01:04 tomside (?) #12

Én sem várok olyan jót, meg eleve ez a patrióta amerikai történelmi giccsszag... (Tévedjek!) Ugyanakkor, hiába a 8.3 a bal felsőben, az oldalon ugyanez a szám ebben a percben 8.0.
És ez tudjuk, mit jelent.
Az meg, hogy 75 Oscarra jelölték, bizonyos értelemben (téma, presztízs, politika) kötelező. Ezzel együtt is nagyon remélem, hogy jó lesz! Csak sajnos nem hiszem.

előzmény: ChrisAdam (#11)

2013-01-18 09:39:38 ChrisAdam (3) #11

Na, elírtam. Reggel volt. Szóval sokkal rosszabbat vártam. :D

előzmény: BonnyJohnny (#9)

2013-01-18 09:23:35 VVega (3) #10

Szerintem nagyszerű és teljesen valósághű a csatajelenet. A giccset illetően a film többször is durván átcsap minimum a hatásvadászatba. Egyébként egyetértek veled, egyedül a színészi alakítások igazán kiemelkedőek, amúgy ez csak egy erős közepes, túl lassú film.

előzmény: ChrisAdam (#8)

2013-01-18 08:10:40 BonnyJohnny (3) #9

De kellemes csalódás. Sokkal jobbat vártam.

Na akkor most melyik? :D

előzmény: ChrisAdam (#8)

2013-01-18 07:16:18 ChrisAdam (3) #8

Örültem, hogy Sipelberg végre ki tudott lépni a látvány, a kaland és a giccs mögül. Pedig ez esetben ez nagyon merész vállalkozás. Egy olyan filmet moziba küldeni, amiben nincsenek látványos harcok (csak az elején, egy bődületesen szar:D), naplementék, csak erős párbeszédek, szobák és a parlament. Bár meglepődtem Spielbergen, azért korántsem volt a film olyan jó. Kicsit úgy éreztem néha, mintha a törikönyvem egyik vázlatát olvastam volna. Abból, hogy a film ne csak egy történelmi dráma legyen, ami bemutatja ennek az időszaknak a viszályait, csak Daniel Day Lewis játéka menti meg. Persze mellette még akadnak jó pontok - Tommy Lee Jones, Sally Field.
A film másik hibája, hogy nagyon, de nagyon lassú lefolyású. Tehát 143 percig csak beszélnek, viszont a forgatókönyv nagyon jó! Unatkozni nem lehet.... De azért lehetett volna kicsit vágni.
A végén pedig csak egy kis kanál giccs van, amit azért elkerülni nem lehet és még jól is áll a filmnek. Olyan spilberges befejezés.
Erős hármas. De kellemes csalódás. Sokkal jobbat vártam.

2013-01-17 01:24:30 from hell (4) #7

Második megtekintés után kicsit korrigálnom kell magam.
Sokadszorra is abba a hibába estem (talán nem is olyan nagy hiba), hogy a film alapanyagául szolgáló történet jobban megfog, mint maga a film, és ennek függvényében értékelek. Namármost Abraham Lincoln szellemi felvilágosultsága és munkássága elképesztően fontos nem csak az amerikai de az egyetemes történelemben is. A film ezt remekül adja vissza, de erényei leginkább Day-Lewis kolosszális és társai remek alakításában keresendők. Egy, a hosszához képest meglepően érdekfeszítő filmet tornáznak fel ők (Ő) szinte zseniálisra. S bár maga Spielberg is dicséretest tett le az asztalra, de látva a vetélytárs filmeket, valóban csalódás lenne, ha a Lincoln tarolna az Oscaron. DDL díja a legmegérdemeltebb, Tommy Lee Jonesért sem lenne kár, de Spielberg díjazása egyszerűen nem lenne korrekt. Már a jelöltek közül kihagyott Kathryn Bigelow és Ben Affleck is érdemesebb rá, nem beszélve a szinte tökéletes Hanakéről. Ennek ellenére szinte biztos befutónak látszik Spielberg.. Mondjuk az Oscar rég nem a legjobbakról szól..

2013-01-15 22:21:03 lehel89 (3) #6

Az év vicce az lesz, hogy Spielberg elviszi majd a legjobb rendezői Oscar-t ezért.

DDL: 8.5 / 10
Film: 7 / 10
Spielberg: 5 / 10

2013-01-04 20:33:07 from hell (4) #5

Valóban az is remek lezárás lett volna, de azt mégsem hagyhatták ki, hogy a hosszú hányattatást követően elért siker (13. Alkotmánykiegészítés) után az elnök merénylet áldozata lett. Az pedig, hogy zárásként az a beszéd hallható, amiből a film elején pont az elnöknek próbálnak idézni a fekete katonák szerintem nagyon jó húzás. Mennyivel jobb így, mintha a beszéddel kezdődött volna a film!

előzmény: VVega (#4)

2013-01-04 19:59:17 VVega (3) #4

A befejezés is jobb lett volna, ha ott van vége a filmnek, hogy Lincoln lesétál a lépcsőkön.

előzmény: from hell (#3)

2013-01-04 19:31:35 from hell (4) #3

Érdekes, szerintem abszolút nem giccses és csak épp annyira szentimentális egy-egy jelenete amennyire kell. Akkor lett volna giccses, ha például a film végén mutatják a merényletet, plusz utána elidőznek egy gyászoló, síró családon/nemzeten. Illetve Lincoln fekete cselédekkel játszódó jelenetei is kifejezetten visszafogottak, nem voltak nagy ölelkezések, összeborulások, ami szintén pozitív csalódás volt. Egyedül a szavazást találtam kissé eltúlzottnak, de ez megbocsátható.
A befejezés (amitől a leginkább féltem) pedig így volt zseniális.

előzmény: VVega (#2)

2013-01-04 18:50:57 VVega (3) #2

Szerintem csak egy erős közepes lett. Nem teljesen pozitív értelemben véve lassú folyású film, sokszor pedig egészen giccses. Ennek ellenére tényleg működőképes és lekötött, a War Horse után már ez is nagy szó. Daniel Day-Lewis kapcsán egyetértek, újfent hatalmasat alakít, teljesen eggyé válik karakterével.

előzmény: from hell (#1)

2013-01-04 18:24:03 from hell (4) #1

Spielberg csak megcsinálta! Örömteli, hogy hosszú évek után képes volt újra zseniális filmet rendezni, méghozzá az őrá sokszor oly jellemző trükk-kaland-giccshalmaz nélkül egy két és fél órás intelligens drámában, így a Lincoln egyenesen az egyik legjobb munkája. Daniel Day-Lewis pedig...elég annyi, hogy ha úgy hozza a sors (az Akadémia), teljesen megérdemelten kapja harmadik Oscar-díját is. Mestermunka.