Compliance (2012) ☆ 👁

Szolgálatkészség

(Craig Zobel)

amerikai dráma, krimi, thriller

3,6
★★★☆☆
78 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-05 15:34:34 Mario Brothers (5) #10

Igen, én magam is meglepődtem az emberi ostobaság mértékén és én se akartam elhinni, hogy ez igaz történet. De az! De könyörgöm, amikor megparancsolja a telefonáló, hogy szopja le a kiscsaj az öreget, akkor meg se fordult a pici agyában senkinek, hogy ez egy beteg átverés? Az oké, hogy egy ember legyen ennyire ostoba, na de hogy ennyien, ráadásul egy helyen, az elég durva. És Amerikában a feljegyzések szerint már több mint 70 ilyen fajta eset történt! Őrület, hogy léteznek ilyen hülye emberek, akiket ennyire zsinóron lehet rángatni, csak egy kibaszott telefon kell hozzá!

2016-09-15 10:05:31 dézi (4) #9

a birkaság, az engedelmesség meg a vak tekintélykövetés nem amerikai sajátosság, és nem is emberi (egyéni) butaságról van szó, legfeljebb az emberi természet (vagy inkább szocializáció) butaságáról. szinte biztos vagyok benne, hogy nálunk is megtörténhetne ilyesmi vagy még ilyenebb, szóval akik az amerikai kultúrát teszik ezért felelőssé, szerintem nagyon el vannak tévedve. (arról nem is beszélve, hogy elég csak az emberiség történelmét megnézni, ha példákra van szükség, hogy hova is vezethet ez a fajta engedelmesség.)

2015-07-10 23:13:23 BonnyJohnny (3) #8

A film címe nem szolgálatkészség kéne legyen, hanem birkaság. Engem egy idő után nem idegesített (pláne felkavart... ugyan már), hanem szórakoztatott. És igen. Pontosan a Dió által említett plot hole miatt. Az, hogy így történt a valóságban is, nem mentség. A Darwin díjas halálesetek is megtörténtek, és tragikusak, de attól még szórakoztatóak.
Ha tényleg rendőr kényszerítette volna, hatalmával visszaélve, úgy lenne ereje.
Például az (eredeti) Mocskos zsaru.

2015-07-08 21:47:26 dabo (1) #7

Ostoba fa**fejű amerikaiak de felk**tam az agyamat ezen a szaros filmen te jó ég, és ehhez hasonló esetek több éven keresztül 30 különböző államban, mintegy 70 alkalommal fordultak elő !!!! ÚRISTEN !!!! Közoktatási reformot az USA-nak de sürgősen.

előzmény: HejjaX (#6)

2014-01-15 23:41:58 HejjaX (4) #6

Utánanéztem a sztorinak és basszus, ez pontosan így zajlott a valóságban, beleértve azorális szexetis. Hihetetlen. Az emberi butaságnak tényleg nincsen határa. A YouTube-on megtalálhatóak az eredeti McDonald's-os belső felvételek is az esetről. Un fucking believable.

2013-09-13 01:00:27 Klein András (5) #5

Talán hasonló metodika mentén zajlik az agymosás minden olyan országban, ahol az idegengyűlöletre, a rasszizmusra, az antiszemitizmusra és a nőgyűlöletre építenek egyes politikai csoportosulások. A film hangulata nyomasztó, ugyanakkor rendkívüli indulatokat gerjeszt. A végén azért felcsillan a remény, amikor egyetlen (!) embernek azért még helyén van az értékítélete.

link

2013-04-03 08:41:40 Dió (4) #4

Az a helyzet ezzel a filmmel, hogy a felétől kb meg voltam győződve róla, hogy ez a fránya plothole tönkreteszi ezt az egyébként tényleg baromi izmos, kemény feszültséggel és jó alakításokkal bíró filmet...
Egy normális ember már a tizenötödik perc után tudná, hogy egy hülye prankról van szó, de ezek csak azért is tovább szívatják magukat...
...de aztán valahol a vége felé leesett, hogy sajnos mivel ez a film Amerikában játszódik, ez lehet, hogy mégsem plothole: ez az az ország, amiből - with all due respect - kinézem, hogy ez így tényleg megtörténhet.

2013-02-05 15:31:42 zéel (5) #3

Kurva jó film, igazi (rém)dráma. Nekem megfájdult tőle a fejem.
Ritka aljas, megtörtént eseteken alapuló történet. Első osztályú képek, remek vágások, szokatlanul jó zene. És nem utolsó sorban a sok ismeretlen (nem sztár), de nagyon jó színész.
A fiatal rendező másodikra nagyot robbantott, briliáns film. Ezt mindenkinek látni kellene!

Ugyanis a manipulálhatóság, hiszékenység, szolgálatkészség (engedelmesség, konformitás, megfelelés, alkalmazkodás, teljesítés, engedékenység, igazodás) problémájával mindenki szembe kerül.
Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus volt az, aki kutatásai során az emberi engedelmességet vizsgálta. A világszerte elhíresült Milgram-kísérletet a Yale Egyetemen végezte el a hatvanas években. Ebben a kutatásban demonstrálni kívánta azt a jelenséget, hogy az emberek (tisztességes, rendes emberek) képesek, bár vonakodva, de engedelmesen végrehajtani olyan cselekedeteket is, amelyekkel nem feltétlenül értenek egyet, ha egy felsőbb hatalom vállalja cselekedeteikért a felelősséget.
Az I mint Ikarusz (egyébként zseniális film) magát a Milgram-kísérletet is bemutatja.

2013-01-13 11:41:33 VVega (4) #2

Hát ez nagyon kemény és kényelmetlen élmény volt. Zseniális alakítások, aktuális és provokatív téma. Lényegében David Schwimmer Trust c. filmjéhez tudnám hasonlítani. Látni kell.

2013-01-02 00:40:36 gaillard (4) #1

Mikor feltűnt Max Payne a színen
tudtam hogy a hívónak harangoztak.