Pieta (2012) ☆ 👁

(Kim Ki-duk)

dél-koreai dráma

4,0
★★★★☆
86 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-12-21 14:50:25 Zeo (5) #13

Remek volt, de nekem ez a rendező akármit készíthetne (ha még élne), mindent megnéznék tőle. A képi világa meglepett az elején, mintha egy posztapokaliptikus Miike filmben lennék, de aztán mikor beindult, éppen annyira lett sajátos ízű, mint a mester többi alkotása. Szóval egy groteszk kis történet ez: mesét akartam írni, de ahhoz túl fájó... Talán most a csavarok nem annyira vágtak földhöz, mint a korábbi filmekben, de ez egyáltalán nem gond, hiszen így elég jól lehetett követni az eseményeket. A főszereplőt úgy látom nem nagyon zárta a szívébe senki, de ez nem baj, sőt, szeretem az ilyen kihívásokat.

Nem minden Kim Ki-duk filmet láttam még, de az eddigiek tőlem a maximális pontszámot kapták. Kíváncsi vagyok van-e egyáltalán "gyengébb" műve...

2020-12-14 08:15:16 somogyireka (5) #12

Erre a filmre jó lett volna előre jobban felkészülni. Együttérzek azzal, aki leül elé, hogy megnézze, nem lesz egy kéjutazás. Nem, nincs benne semmi sem képünkbe tolva, a kézlevágás, a tenyérátfúrás csak a képzeletünkben jelenik meg, mert Kim Ki-duk akkor finoman képet vált, és egy másik színen folytatja a drámát tovább. De ez egy olyan film, melyet érdemes végigszenvedni. A fájdalom, a kín itt nem öncélú, igenis vezet valahova, és úgy tűnik, ahhoz, hogy tényleg üssön az, mit jelent szeretni, hogy felfogjam végre én is, be kell járnom ezt a kínkeserves egy és háromnegyed órát, pedig mennyivel jó lenne ebből kevesebb.
Ez lenne a szeretet? A másikat porrá zúzni, hogy az végre a saját szívéhez jusson el? Valahogy eddig ez tűnik a leghitelesebb szeretet definíciónak.


(Kim Ki-duk története pedig innen a messziből eléggé fáj. Sosem fogjuk megtudni, rágalom volt-e, ami miatt végül elhagyni kényszerült hazáját, a pert végül eltörölték, de gondolom, amit hagyott benne, azt nem lehet. Lettország lett volna hát új hazája, ugye, ahol már házat is vett vagy csak akart, akkor jött a vírus..És magával vitte. Az ember, éppen én, próbál valami gyenge kis megértést kovácsolni az események és a vég közé, tényleg elég gyenge, de akkor is gyanús, mintha Marton László..)

2020-08-09 10:23:15 Norbert Simon (4) #11

Gondolkodtam az értékelésen egy jó darabig most újranézve megadom rá a négyet. Valami elképesztően hideg, nyers és nem ritkán taszító. A színészek nagyon jól játszanak. ( főkaraktert pedig kifejezetten nem bírtam) Hihetetlen!

2015-01-23 13:17:03 hhgygy (5) #10

Érdekes, ezt a filmet két részletben láttam elfoglaltságaim miatt. Az első nap láttam az első 1 órát és a második nap a maradékot. Az első nap arra gondoltam, ez a film gyenge 3-as lesz. Viszont mire a végére értem, simán elérte a gyenge 5-öst (9/10). Az utolsó 10 perc nekem nagyon bejött.

2013-04-01 15:43:27 Kalti (4) #9

Neked legfőképp ez jött le a filmből ? :)
Rendkívül komplex, húsba maróan durva bűn és bűnhődés és bosszú történet, ahol valójában a beteljesedett bosszú egyben a másik fél lelki megváltását is magában hordozza, legalábbis én így értelmeztem. De ez is csak egyféle megközelítés.

előzmény: Szaffi (#8)

2013-03-31 23:48:30 Szaffi (2) #8

Mar megint egy koreai film amiben mindenki olyan furan nyogdecsel...

2013-03-08 23:17:24 ChrisAdam (5) #7

Csak a címe miatt érdekelt, nem is olvastam el a leírást.
Hú, nagyon kemény, de szerintem ahogy ezt most olvassátok, mondjátok, hogy igen, Chris és hány filmre mondtad azt, hogy kemény? Hát bizony sokra.
Ez a film nem is kemény, hanem kegyetlenül hideg, ellenszenves, durva, nyers... Tátongó ürességet alkot bennem, amibe hirtelen nem tudok beletölteni semmit. Az a fiú olyan merev, kegyetlen arccal bámul ránk, hogy alig merek visszanézni rá. Az anya pedig olyan meleg, ugyanakkor hamis szenvedéllyel néz fiára, mintha azt mondaná, hogy ő az én fiam, akiben gyönyörködöm. Próbál hinni, de nem tud, próbálja játszani a szerepét, de nem tudja.

Flake itt a második kommentben két végletet leírt.
Én a kettő közötti arany középutat választanám. Miközben a film erőszakos és durva, aközben nem lép át a ló túlsó oldalára. Ügyesen használja a nézőt - igen, itt nagyon kell a figyelem a néző részéről. Nem mutatja a részleteket, csupán ügyesen elképzelteti a nézővel, így különbözőképp lesz erőszakos az embereknél. Valaki belegondol, valaki átsiklik felette.

Sok a párhuzam és a mondanivaló, rengeteg az emésztenivaló, temérdek a kín, a Pieta igazán az a film, ami úgy tanít, hogy közben taszít. Végülis ez a legjobb módja a tanításnak nem?

Amúgy sok hasonlóság van e film és a Mechanikus narancs között.

2012-12-21 00:43:01 Carco (?) #6

már bemutatták a filmet miért nem lehet szavazni?

2012-12-13 11:55:15 Umberto (2) #5

De én még nem láttam a filmet, és nem is tudom, mit nyilatkozott a rendező. Kíváncsi vagyok rá! (Ha nem akarod ide írni, akkor privátban.)

előzmény: flake (#4)

2012-12-13 11:51:56 flake (4) #4

Inkább döntsd el te, ami egyébként is nyilvánvaló. Benne voltam a fordításban, így közben igencsak rájöttem, hogy Kim nyilatkozata káros volt a filmre nézve... Senki sem szereti, ha le akarják erőszakolni a lelkén, hogy miről is szól a film. Szerintem, sokkal jobb, ha elvonatkoztatsz a rendezőtől és a kritikáktól is.

2012-12-13 11:45:22 Umberto (2) #3

Miért káros? Mi a mondanivaló?

előzmény: flake (#2)

2012-12-13 11:42:35 flake (4) #2

Érdekes, eddig lényegében kétféle emberrel beszéltem erről a szerintem zseniális moziról.
Az egyik szerint a történet túl "erőszakos" - bármit is jelentsen ez - Kim Ki-duknak. A másik szerint, pedig sokkal erőszakosabban is ellehetett volna mesélni ezt a történetet. :)

Szerintem zseniális mozi, de a rendező kinyilatkoztatása a "mondanivalóval" kapcsoltban épp olyan káros lehet, mint anno Trier nyilatkozata...

2012-12-13 10:42:05 Nekrus (5) #1

Hogyan semmisíthető meg egy lelketlen ember lelke ? Kim Ki-duk mester megmutatja.
5/5