Batman: The Dark Knight Returns, Part 1 (2012) ☆ 👁

Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész

(Jay Oliva)

amerikai akciófilm, animáció

3,9
★★★★☆
191 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2014-04-11 12:00:46 tomside (4) #19

Ez nagyon élvezetes volt. Nagyon erős a zenéje is - szép dinamikája van.

2013-08-09 00:15:05 Tenebra (5) #18

Így elsőre megdöbbentően jó volt. Azt hittem, egy sima animációs film lesz a sorozat stílusában. De nem. Végülis kicsit rezeg a léc, mert szerintem, ha már elvitték ilyen "Toldi estéje" irányba, kicsit lehetett volna több a vívódás, drámázás, Batmannek kiadott pofon, és kevesebb a heroikusabb akció. De még így is nagyon ott volt. Igazi felnőtt rajzfilm. Kíváncsi vagyok a 2. részre.

2013-01-16 21:31:02 Olórin (4) #17

Az utolsó egy percét vagy ötször megnéztem, az a bizonyos beexponálás a végén csodálatos. Más kérdés, hogy ez nagyjából az egyetlen pillanata a filmnek, ami felér az eredetihez.

2013-01-16 20:14:01 VVega (5) #16

Ennél a két filmnél pedig elég nehéz lenne animációs kategóriában jobbat készíteni, nagyszerű mindkettő.

előzmény: gaillard (#14)

2013-01-16 20:11:10 Kalti (4) #15

Sztem ez a két animációs film többet ért, mint a Nolan-trilógia záródarabja, mondom ezt úgy, hogy alapvetően azt is szerettem.

előzmény: gaillard (#14)

2013-01-16 19:06:04 gaillard (3) #14

Part 1 szimplán érdektelen, míg a második új szintre süllyeszti a bullshit métert. Hatalmas blama ez, bármit is akartak a készítők.

2013-01-16 00:03:28 Kalti (4) #13

Csatlakozok, a második részre nincs jobb szó, odaver, de nem kicsit. 1 óra színtiszta katarzis, már értem miért nevezik az alapul szolgáló képregényt minden idők egyik legjobbjának.

2013-01-15 19:55:05 TubicaKázmér (5) #12

nagyon fasza lett a második rész! eddigi legdurvább batman szerintem :D

2012-10-16 19:07:44 #NULL (?) #11

Ez legalább tartja az eredeti Batman irányvonalat és nem ment át a fantasyvilágból lassan drámába!
A folytatást viszont várom. :)

előzmény: ChrisAdam (#10)

2012-10-16 18:49:09 ChrisAdam (4) #10

Egyáltalán nem láttam még Batman-képregény adaptációt, soha nem olvastam még képregényt sem és elsőnek Nolan Batmanjait láttam.
Talán ez is az oka annak, hogy annyira nem fogott meg, nem tudtam úgy tekinteni erre a rajzfilmre, mint egy hangulatában kiváló, remek filmre. Csupán egy rajzfilm, de mindenesetre elkövetek mindent, hogy megszeressem Batman e világát is -->> minden héten egy Batman-rajzfilm. Rövidek is szóval tök jó. :)
Ami nagyon tetszett, hogy brutális volt. Victorral egyetértek, soha nem adnám a gyerekem kezébe (ha lenne). Batman/Bruce karaktere nagyon jól van kidolgozva, sok mindenben más (vagyis tulajdonképp teljesen más), mint az a Bruce Wayne, akit én megismertem. Az egész olyan sötét, ez is nagyon tetszett.
Ami nem tetszik, az hogy 1 évet kell várni a folytatásra. :)
85%

2012-09-29 23:43:15 Victor Vance (5) #9

Érdekes volt nézni, hogy milyen rajzfilmes adaptációt tákoltak össze a világ egyik legjobb, és legmeghatározóbb képregényéről. Mert biza A sötét lovag visszatér nagyszerű, korszakalkotó, és még ki tudja milyen dicsőítő szavakkal illetendő munka, ami nem születik minden bokorban. Frank Miller ezen s még egyéb kiváló dolgai miatt azóta nagy név a szakmában, a lövés, majd a széthullott fehér gyöngyöket aligha feledi hamar az ember, miután belekóstolt a képregénybe, elég csak megnézni hány hasonszőrű íróra, rajzolóra hatott ez, még a filmművészetben is, Burton-től Nolan-ig, mert azok a lehulló gyöngyök valaminek a végét és valaminek a kezdetét ábrázolták, amely miatt már semmi sem lesz ugyanaz, ami addig volt, s ez még csak egy monumentum a sok közül, ami miatt mérföldkőként lehet tekinteni A sötét lovag visszatérre.
Ha már élőszereplős mozifilmként nemigen láthatjuk a közeljövőben (sőt, talán sohasem) viszont ezt a történetet (oké, de azért a Felemelkedés is nagyrészt erre a sztorira támaszkodott, de az nem ugyanaz), és hát a képregény magyar fordítása is maximum csak egy tökéletes világban jelenhetne meg, ahol nincs egy egész ország a szakadék szélén, azért némi vigaszt jelenthet hogy a Warner animációs részlegénél voltak olyan kedvesek hogy rajfilmként megcsinálják. Tavaly Az első évet is láthattuk efféle módon, bár számomra nem okozott akkora élvezetet mint a képregény, főleg annak elolvasása, s behatóbb megismerése után az adaptációban nem éreztem azt az átütő erőt, de meg kell jegyezni, korrekt alkotás volt. A sötét lovag visszatér is annak a sémáját követi, néhol ugyanazokat a képbeállításokat láthatjuk mint a képregény paneljein, s a jól sikerült zenei témák csak segítenek rajta hogy a cselekmény még jobban üssön, Batman első feltűnéseikor, és mikor feltűnik a sziluettje villámláskor, bizony felállt a szőr a hátamon, sikerült eltalálni a hangulatot. Az animációra csak jó szavaim vannak, a képregény rajzait igazából néhol kicsit elnagyoltnak gondoltam, itt nincs ezzel baj, és külön piros pontot érdemel a produkció amiért nem voltak szűkmarkúak a vérrel, a szereplők sérülnek, csontok törnek, meghalnak, maximálisan sikerült átadni a borús, sötét, és brutális hangulatot, ha a mai világban nem nézne minden 10 éves South Parkot, akkor azt mondanám, ez kifejezetten nem való gyerekeknek.
Az egyetlen fájó pont azonban (és szerencsére ez nem a rajzfilm számlájára írható), hogy tényleg sokat kell várni a folytatásra, jövőre érkezik, viszont sokkal hosszabb játékidővel, s ha egyberakjuk a két részt, majdnem három órás Batman-rajzfilmet kapunk… nem is merek belegondolni milyen lesz egyben megnézni. Mert ez az első rész régóta a legjobb Batman animációs film, de persze ehhez kellett a remek képregény is. Amelyből rendkívül jól sikerült megőrizniük a hangulatot.

2012-09-24 23:24:36 Olórin (4) #8

Ez olyan Watchmen-kategória, egyelőre nem tudom elképzelni, hogy lehet a valaha írt egyik legjelentősebb képregényből igazán jó filmet csinálni. Legalább nem kalapálták bele az egészet a szokásos 70 perces játékidőbe, ez már pozitívum, de akkor is szkeptikus vagyok - majd jövőre megnézem az egészet egyben.

2012-09-24 22:53:10 slawter (5) #7

Majd fog mutatni! :) Ugye itt az is "probléma", hogy 26 éve még nem folyt ennyi helyről Joker...

előzmény: JohnnyJohnny (#6)

2012-09-24 22:21:50 JohnnyJohnny (4) #6

Nálam az eddigi legjobb egész estés batman rajzfilm, 1 órába sűrített, de így is jó sztorija van, jó karakterekkel. Ami megfogott az az, hogy ezt a részt egyáltalán nem kölyköknek gyártották (de már a vörös sisakot sem), kellett már ez a baljós, sötét világképű rész. Ami negatívum az a főellenség, bár maga a mutánsok csoportja egyedi, a Vezér egy szimpla Átok utánzat... ráadásul nincs is kidolgozva, bár 1 órába ezt belesűríteni pluszba nehéz lett volna. Összességében nagyon várom már a 2. részt, Jokertől viszont lassan herótom van, hiába talán a legjobb és legegyedibb karakter a batman univerzumban, már annyiszor szerepelt, hogy semmi újat nem tud mutatni... vagy még is? A képregénybe direkt nem néztem bele eddig.

2012-09-23 00:58:26 slawter (5) #5

Csoda, mint maga a képregény. Első számú Batman filmmé lépett elő és ha a második rész is ennyire jó lesz, akkor a legjobb képregény-adaptációvá is számomra.

2012-09-15 23:51:38 Hannibal Lecter (4) #4

Noha A rém álarca szintjén nem éri el, a The Dark Knight Returns még mindig az utóbbi évek legjobb animációs Batman-átirata (még mondjuk az Under the Red Hood versenghet vele e címért). Szerencsére az itteni rajzstílus radikálisan elüt a képregényétől, a szinkronhangok üdítően jók (Peter Weller sem rossz, bár Conroy-hoz nem ér fel), és a hangulat is kellően sötét. Kár viszont, hogy a történetfolyamot kettébontották, egyben talán még nagyobbat ütött volna.

2012-09-13 02:58:38 #NULL (?) #3

Hozza a megszokott Batman rajzfilm hangulatot. Mondanám, hogy hiányoltam ezt-azt, de mivel nem egy hosszú movie és jön a második rész, így bízok a legjobbakban.
A legnagyobb szívfájdalom, hogy jövőre jön csak a második felvonás...
Mondjuk Joker majd kárpótolja a várakozási időt. :)

2012-09-11 13:18:20 Simpleton Larry (4) #2

Nem rossz, egyáltalán nem. A hangulata remek, a karakterek szerintem jók, a zene.... érdekes, de nekem bejött.
Megjegyzendő azoknak akik nem ismernék a rajzfilm alapjául szolgáló képregényt, hogy némely részletek, utalások (pl. Jason sorsa) megértéséhez szükségesek "minimális Batman-tudományi ismeretek", de talán anélkül is ki lehet bogozni az emlékeket.
Kár, hogy csak első rész, várom a másodikat.

2012-09-11 12:56:15 Hannibal Lecter (4) #1

Na, ez kifejezetten érdekesnek ígérkezik - annak ellenére, vagy éppen azért, mert számomra maga a képregény emészthetetlen. Kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle.