Dredd (2012) ☆ 👁

(Pete Travis)

amerikai-angol-indiai akciófilm, krimi, sci-fi, thriller

3,5
★★★☆☆
573 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A Peach Trees épület falain belül látható graffitik, mint pl. a "Chopper" vagy a Kenny Who" a film alapjául szolgáló képregényben megjelent karakterek nevei.

Peach Trees egy étterem neve, ahol Alex Garland és Dredd kitalálója, John Wagner először találkoztak, hogy beszéljenek a filmről.

Alex Garland eredetileg öregasszonyként írta meg Ma-Mát, de Lena Headey meggyőzte őt, hogy a figura egy férfigyűlölő, középkorú bűnözőnő legyen.

Dredd hangja Clint Eastwoodéra emlékeztet, és ez nem véletlen. Dredd figuráját ugyanis részben Piszkos Harry alakja ihlette, míg kinézetét a David Carradine által játszott Frankenstein inspirálta a Roger Corman-féle Death Race 2000-ből. A képregényben Dredd bíró a Rowdy Yates blokkban lakik, ami utalás a Rawhide című western-sorozatra, amiben Eastwood Rowdy Yatest játszotta,

A filmben visszatérő szín a sárga. Majdnem minden jelenetben látható valami, ami sárga.

Michael Biehn is pályázott a főszerepre.

Egy ideig a Metro Manila rendezője, Sean Ellis is a rendezőjelöltek között volt. Ő Judge Death-t, a Halálbírák szörnyszerű, életben maradtakat büntető vezérét akarta megtenni főgonosznak, és ebben egy képregényrajzoló barátja is támogatta őt, ám végül Ellis lemondott az adaptációról, mert szerinte a Robotzsaru karaktere önmagában olyan zseniális válasz arra, hogyan kellene jó Dredd-filmet csinálna, hogy az ő filmje igazából nem lett volna több, mint egy újabb RoboCop, Dredd bíróval.

Duncan Jonesnak is felkínálták a rendezést, ám ő visszalépett. Nem azért, mert nem tetszett neki Alex Garland forgatókönyve (szerinte remekül sikerült), hanem azért, mert annyira határozott elképzelései voltak a saját Dredd-filmjéről, hogy nem akarta, hogy másképp valósítsák meg, mint az ötletét.

"Az új Dredd film nem a klasszikus és sokak által szeretett Sylvester Stallone film remake-je lett, hanem egyfajta reboot, egy egészen új sztori, amiben csak a külsőségek és a kor ugyanaz, a történet teljesen egyedi. Vagyis egy túrót, a történet egy fikarcnyit sem eredeti, hanem az egy évvel korában készült indonéz akciófilm, A rajtaütés koppintása. És nem egy tök ismeretlen indonéz darabról van szó, hanem a régóta ott élő angol rendező, Gareth Evans munkájáról, ami egyik napról a másikra kultikus darabbá vált. Hősei egy elit rendőrosztag, akik egy drogbárót akarnak letartóztatni egy hatalmas toronyházban, ám csapdába esnek és emeletről emeltre jutva kell megküzdeniük a túlélésért – akárcsak az új Dredd bírót alakító Karl Urbannak. A dologból nem lett per, sőt, a Dredd készítői váltig állítják, hogy ők egy olyan forgatókönyvből dolgoztak, ami már A rajtaütés bemutatása előtt íródott, de ilyen véletlenek nincsenek." (port.hu)

"A Karl Urban címszereplésével készült Dredd igazi tökös, megalkuvásmentes akciófilm, méltó feldolgozása a legendás brit képregénysorozatnak. Kőkemény akciók, 18+-os jelenetek - és Justin Bieber zenéje. A történetben ugyanis a slo-mo nevezetű drog olyan hatást vált ki, mintha a fogyasztó százszor lassabban észlelné az idő múlását, miközben az érzékei nagyon durván felerősödnek. Ezt igen látványosan jelenítik meg a filmben, és a jelenetek alatt hallható ambient zene nem más, mint Justin Bieber U Smile című nótája, sokszorosan belassítva." (port.hu)