Lawless (2012) ☆ 👁

Fékezhetetlen

(John Hillcoat)

amerikai dráma, krimi, western

3,7
★★★☆☆
525 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-08-19 20:38:30 DevilTakeU (4) #43

Mindenki kedvenc szomorúembere,Nick Cave a 2005-ös Az ajánlat után hozott anyagból ugyan,de ismét egy csodálatos forgatókönyvvel ajándékozta meg John Hillcoat rendezőt,az abból készült Fékezhetetlen (?) pedig ha nem is tökéletes,de egy kifejezetten emlékezetes,a nagy átlagból messze kiemelkedő alkotás lett. Shia LaBeouf karaktere talán a leghálásabb,és azt kell hogy mondjam remekel is,egyszerűen nem értem hogy miért hülyült be azóta. Dane DeHaan szintén alakít,bár kis szerep az övé,de nagyon érzékeny a játéka, nekem itt tetszett eddig a legjobban. Az éteri Mia Wasikowska ezzel a filmmel már a Stoker abszolút főszerepére hangolt,de mindenkinek megvan a maga nagyjelenete. Chastain, Hardy,Oldman,Pearce, Clarke,mekkora nevek te jó ég,és mindenki annyira jó,öröm nézni őket. Egyedül néhány kissé meseszerű történés (hogy ne menjek messzire,a torokelvágás, majd annak az utóélete) ment mellé,viszont a befejezéssel semmi bajom - továbbmegyek,nekem kifejezetten tetszett a leszámolás is,a levezető narrálás alatti életképek is. A zene remek,és a jelmezek is megérnek egy dicséretet,Shia autója,elegáns göncei kontrasztban Pierce "halálmadár" megjelenésével,vagy Wasikowska kis virágmintás ruhája,na meg persze a rengeteg kalap és fejfedő remekül megidézik a korszellemet.

A film szolid sikert aratott Amerikában,emellé a globális 55 millió dollár több mint szép eredmény (fun fact: az egyik producer Jason Blum volt). Nagyon finom kis darab,bár tény hogy a lassú tempója ellenére is kifejezetten erőszakos,de sokkal inkább ez,mint akármelyik Transformers folytatás.

8/10

2013-10-01 14:51:44 Klein András (3) #42

Tea Party-s amerikaiak kedvenc története. :)

2013-08-08 22:52:00 Chidori (4) #41

"Jessica Chastain, Oldman kiemelendő"

Oldmannek nem sok szerepe volt. Jessica Chastain pedig inkább csak asszisztált, semmi különös nem volt a szerepében.

"Lebouff mint színész és a karaktere is a leggyengébben megírt. "

Nem értem. Én sem vagyok oda Lebouffért, de már mintha csak divatból is oda kellene szólni neki, amikor pedig igenis jól hozta a karakterét és jól játszott. Az ő karaktere végett lett izgalmas a film, ahová a kis Jack Boundurant ment, ott volt a balhé és az akció is.

előzmény: Gasz András (#40)

2013-06-17 11:07:48 Gasz András (3) #40

Fékezhetetlen:

Ez egy igazán egyedi film. Megidézi a westerneket olykor de egy fél gengszterfilm is egyben. Már sokszor láthattuk a szeszcsempészetet filmekben. Sőt sorozatokban is. (A szesztilalmi korszakos Gengszterkorzó pl.) Sajnos ebben a filmben inkább csak 1-2 kis banda és család köré épült a történet nem volt globálisabb képe. Személyesebb sztori volt ami jól is indult, aztán a végére szuperhős filmmé fajult majdnem. A színészek szuperek voltak, rájuk nem lehet panasz. (Kivétel Le Puff kisasszony :D) A forgatókönyvíróra és rendezőre már igen. A sztori és a forgatókönyv próbál realisztikus lenni ahogy a film egésze. Ez sikerül kb a feléig utána folyton mindenki mindent túl él. A film végén már olyat is amit lehetelne 3-4 golyót is meg egy vágást egy ember. A végére még Guy Pearce is túljátssza szerepét, addig pedig jó volt. Gary Oldmant láthatjuk 5 percig. Ezt miért kellett? Ő generációja egyik legjobbja és erre pocsékolták el a tehetségét? Lebouff mint színész és a karaktere is a leggyengébben megírt. S már ezerszer látott figura. A film pedig nagyon vontatott, hála Hillcoatnak. Pedig előző filmjeibe még volt egy bizonyos aránya, de itt már nem nagyon. A fényképezés viszont csodaszép, a realisztikusság a film feléig, Tom Hardy Jessica Chastain, Oldman kiemelendő. Én szeretem a műfajt is. (gengszterfilmek-westernek) Mégis eléggé félre ment néhol ez a film. Igazi völgyek és hegyormok sorozata, egy hullámvasút a minőségi bakugrások miatt.

60%

2013-05-26 18:45:25 flake (4) #39

Zseniális. Egyedi! Klisémentes és havas! Cool :D

előzmény: Glasseye (#37)

2013-05-26 18:29:52 BonnyJohnny (4) #38

És még te kifogásoltad az idézem: nagy giccsbe torkolló utolsó 5-10 perc!-et?
Hát milyen befejezés lenne az, amit te hoztál fel?
A film vége, az általad kifogásolt dologgal pont elkerüli a giccset és a klisét.

előzmény: Glasseye (#37)

2013-05-26 18:27:38 Glasseye (4) #37

tudom, tudom! Egyrészt természetgyógyásznak tanulok, másrészt nem vagyok teljesen hülye :D De a filmben ezt nagyon elcseszték a súlyozásokat. Szerintem az lett volna a legnagyobb csúcspont ha ahogy lelövik végén, belehal bátya és meggyászolja a két testvére. Úgy oldottam volna mega végét hogy temetése van a tesónak és fölötte álla a barátnője meg két testvére és esik a hó!

előzmény: BonnyJohnny (#35)

2013-05-26 18:25:42 Simpleton Larry (4) #36

Nem-e furcsább a valóság a fikciónál? A vége bár nekem is erőtlennek tűnt, visszagondolva így könnyebben hiszem el. Azért, mert a filmek 90%-ban egy golyó végez mindenkivel és azonnal, attól még marad a valóság az, hogy bizony ha valakinek elvágják a nyakát vagy belé lőnek párszor, még nem feltétlen hal bele és pláne nem abban a pillanatban, kivéve egy-két nagyon specifikus helyet a testen.
Az élet meg van olyan vicces sokszor, hogy pont egy tüdőgyulladás, amit olyan kis semmisségnek gondolunk többnyire, bizony el tudja vinni az embert.

És így voltam a leszámolással is, hogy lehetett volna hatásosabban, több erővel, ahogy egy filmtől vártuk. De így, egyszerűbben, könnyebb volt elhinnem, hogy valóságon alapult a sztori.
Filmszerűtlenebb volt.

2013-05-26 18:21:58 BonnyJohnny (4) #35

Egyrészt ez így ironikus, nekem tetszett. Másrészt magyarázható azzal, hogy kicsit öregebb volt, kijött a formából, és az általad említett sérülések is kivehetettek belőle. Már ha magyarázatra szükség lenne. A tüdőgyulladás ma is halálos betegség. Igaz, kevesen halnak bele (van, hogy igen!), de sokáig tartó, komoly kezelése van.

előzmény: Glasseye (#34)

2013-05-26 18:10:07 Glasseye (4) #34

Jó film volt, azonban a drámai túlzások nagyon nem jöttek be! Tetszett a táj, a szereplők, korhű jelmezek az az igazi westernes hangulat, Amerika korai gengsztervilága. Azonban ami nem tetszett hogy szinte hiteltelenné vált a film több ponton is elvágták középső testvér nyakát, túlélte.. aztán 6x sziven lőtték túlélte, és egy tüdőgyulladás öli meg?? Hogy is van ez? A főgonosz nem volt elég félelmetes és természetes viselkedésű. Viszont amia legjobban elrontotta a filmet véleményem szerint az a fene nagy giccsbe torkolló utolsó 5-10 perc!

Összességében nem ér többet egy gyenge 4-esnél!

2013-03-08 10:43:00 Horváth Szabolcs (4) #33

Ebben a filmben konkrétan senki sem ártatlan :)

előzmény: Tenebra (#32)

2013-02-28 20:23:43 Tenebra (4) #32

Jó kis műfajfilm volt - a túlzások persze, hogy kellettek is bele. :D Guy Pearce karaktere vérgenyó volt, már az első verés után azt vártam, hogy végezzék ki, lehetőleg brutálisan. Ehhez képest mondjuk megúszta pár lövéssel és bökéssel. :D
Sőt, pont azt sajnáltam, hogy nem vitt Hillcoat elég erőt az utolsó, nagy leszámolásba. Ami persze így is jó lett, de többet vártam + kicsit irreális votl az egész. Nem nagyon akartak lődözni. :D Pedig szerintem belefért volna egy dinamikusabb vérfürdő, elvileg itt a bosszúvágy fűtött mindenkit, nem volt túlzottan érdekes, hogy ki ártatlan és ki az igazi szemét.

Mindenesetre újranézős és DVD-n/BD-n beszerzős. Nagyon jó ez a vidéki "gangstern"-es hangulat.

előzmény: BonnyJohnny (#31)

2013-02-28 18:07:38 BonnyJohnny (4) #31

A túlzások nekem kifejezetten tetszettek. Guy Pearce annyira tenyérbemászóan féreg, Gary Oldman annyira cool, Tom Hardy annyira elpusztíthatatlan, Shia LeBouf annyira naiv (pláne annak ellenére, ahol, akik között felnőtt... kb. mintha egy bentlakásos svájci iskolában tanult volna), hogy az már túlzás.

előzmény: Tenebra (#30)

2013-02-28 17:57:07 Tenebra (4) #30

Meglepően jó film volt. Az első fele alapján még a zseniálisat is megadtam volna neki. Utána kicsit azért komikussá vált, hogy Tom Hardy karakterének átvágták a nyaki ütőereit, majd miután felépült (!!!), a showdownban szitává lőtték, de még utána is képes volt a tesójával akciózni :DDD. Viszont hangulatban, karakterekben, akcióban kiváló.

Ám hemzseg néhol a butaságoktól, logikátlanságoktól (pl. a végső leszámolás kicsit abszurdra sikeredett, dinamikusabbá kellett volna tenni...).

Ja, és meglepett, hogy Shia LeBouf képes jó alakításra is. :D Tom Hardy meg fájóan háttérbe szorult. :C Pedig elnéztem volna többször, ahogy szarrá ver gengsztereket.

2013-02-27 00:15:41 gellert01 (4) #29

Ez nagyon bejött, bár szerintem a végét elszarták, de még így is beillik a szeszcsempész filmek világába. Shia LaBeouf pedig élete egyik legjobb alakítását nyújtotta. 80%

2013-02-16 19:11:11 Sántha Orsolya (4) #28

Nem ezt vártam, olyan, mintha egy legendát mesélne el, nagyon tetszett.

2013-02-13 16:27:10 fatbastard (3) #27

Guy Pearce nagyot játszott,kár hogy nem Vapiti jelölt,én rá szavaznék.

2013-02-11 21:29:18 Horváth Szabolcs (4) #26

Zseniálisan építkezik végig, de a finálé egy kicsit kisiklott. Nem eposzba illő csatát vártam, de ez a tökölés szerintem nem illett oda. Amúgy én valahogy elrontottam a múlt évet, alig láttam jó filmet nekiálltam pótolni és igenis voltak emlékezetes alkotások, csak én valahogy eddig elkerültem őket, pedig ez a film az egyik példa rá, hogy készültek igazán igényes mozik. G. P. ripacs karaktere visszataszítósága mellett, kimondottan félelmetes volt, nagyon jól hozta a figurát bár az egész gárda élen járt a mesterségükben. Nagyon jó film ez, csak ajánlani tudom.

2013-02-03 17:51:52 Gulya (3) #25

hmmm... Tök jó sztori és a szereplők is jók!
De valahogy mégsem jött be annyira ... pedig annyira vártam már... de inkább csalódás!

2012-12-09 10:59:42 ChrisAdam (3) #24

Zseniálisan vezeti a történetet Hillcoat. Kiválóan bánik az idővel, mármint úgy értem, hogy 105 percbe bele tudja tenni az egész mondát úgy, hogy egy fikarcnyi hiányérzetünk se támadjon. A kort pedig remekül festi le, szinte ott voltam és ez köszönhető a szereplőknek is. Tom Hardy mély orgánumának és kicsit öreges grimaszainak köszönhetően a film legjobb pontja, de meglepő módon a Shia gyerek is nagyon jól játszott. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy megkedveltem. (Ilyet mondani??) Bár ugyebár a kiválóan megírt karaktere teszi vele.
A Fékezhetetlen kellemes csalódás számomra, mely szenzációsan meséli el a szeszcsempészek brutális háborúját. Nagyon ajánlom mindenkinek!
80%

2012-11-21 13:52:41 HejjaX (3) #23

Hmm, nem tudtam, hogy forgatókönyveket is ír, de valóban. Eddig csak zenészként ismertem. Elég tehetséges a csóka :)

előzmény: yuriko (#22)

2012-11-21 13:41:59 yuriko (?) #22

Talán inkább a forgatókönyvre!:)

előzmény: HejjaX (#21)

2012-11-21 13:23:24 HejjaX (3) #21

A film zenéjére célzott.

előzmény: robertjordan (#20)

2012-11-21 13:20:20 robertjordan (3) #20

Inkább neked, ezt a filmet John Hillcoat rendezte.

előzmény: spoiler (#19)

2012-11-21 12:34:56 spoiler (5) #19

Eddig 2012 legjobb fimje!!!Nick Cave-nek ismét elsült a keze :)

2012-11-19 19:44:38 padi(xpress) (3) #18

A film első fele jó, aztán darabjaira hullik (pont, mint Shia alakítása),így csak közepes, messze az Ajánlattól, a fő pozitívumok: Oldman tommy gun-al, az operatőri munka és Pearce baromira szórakoztató játéka.

2012-11-19 19:38:16 Hannibal Lecter (4) #17

Aludtam rá egyet-kettőt, és leszállítottam négyesre, de még mindig az év egyik legjobb filmje (bár ez a mezőnyt is minősíti). Ha viszont Az ajánlat jeles, akkor ez csak egy érdemjeggyel rosszabb lehet.

2012-11-19 00:03:56 VVega (3) #16

Hát ez sajnos elég egyszerű, középszerű lett, Hillcoattól többet vártam. A hídnál játszódó nagyjelenet pedig röhejes.

2012-11-18 00:03:44 Hannibal Lecter (4) #15

A Jesse James sem tucattermék, igazad van, sőt, a maga nemében érdekes kísérlet. :)

előzmény: Umberto (#14)

2012-11-17 23:58:26 Umberto (3) #14

Most akartam volna írni, hogy ha nem tucattermékre vágysz, nézd meg a Jesse James meggyilkolását, de aztán láttam, hogy arról már megvan a véleményed. Inkább nem vitatkozom veled. :-)

előzmény: Hannibal Lecter (#13)

2012-11-17 23:53:55 Hannibal Lecter (4) #13

Egyszerű, de nem ostoba. A rendező nagyon jól bánik a közismert western-toposzokkal (habár korántsem csak a vadnyugati filmek tárházából merít a film, számomra például A viharos húszas éveket is megidézte, hogy mást ne mondjak), üdítő kortablót fest, és valóban, az előadásmód kiváló (noha szerintem korántsem hollywoodi, hála az égnek). Egy ponyvaregény vagy egy szappanopera teljesen más kaliber. Ez egy merész, stílusos, kemény mozi, nem egy tucattermék.

előzmény: Umberto (#12)

2012-11-17 23:42:15 Umberto (3) #12

Fekete-fehér karakterek, végig egy irányba tartó cselekmény egy merészen lecsupaszított konfliktussal, naturalisztikus erőszakkitörések, ármány és szerelem

Mindent leírtál, ami jellemez egy tipikus ponyvaregényt vagy egy szappanoperát. Nekem pont ez a bajom a filmmel. Túl egyszerű, túl ostoba, de közben olyan vérprofi az előadásmód (értsd: hollywood-i), hogy nem lehet rossz filmnek nevezni, de jónak se.

előzmény: Hannibal Lecter (#11)

2012-11-17 23:25:51 Hannibal Lecter (4) #11

Az év egyik legjobb filmje. John Hillcoat a kétes értékű Az út után végre ismét magára talált, és Az ajánlathoz hasonló stílusú, egyszerre brutális és költői, gengszterfilmes közegbe ágyazott, mégis klasszicizáló tónusú westernt készített. A Lawless (a magyar címadással képtelen vagyok kibékülni) egyszerű, de nagyszerű. Hillcoat anyagkezelése fantasztikus. Fekete-fehér karakterek, végig egy irányba tartó cselekmény egy merészen lecsupaszított konfliktussal, naturalisztikus erőszakkitörések, ármány és szerelem: mi kell még? Színészfronton is minden stimmel (LaBeouf kivételével, aki még egy óvodai farsangon is hiteltelen lenne a vagány faszagyerek-szerepkörben), Tom Hardy nagyon jó, és külön tetszett, hogy a karaktere végül nem tűzharcban esett el, hanem egy mezei tüdőgyulladás végzett vele. Micsoda végső fricska.

2012-09-15 22:09:51 dorothygale (4) #10

Jò kis film, Tom Hardy figuràja a legjobb, s jòl is jàtszott... Gary Oldman szokàs szerint remekelt, Labeouf ....nekem szokàs szerint nem tetszett, de màskèpp nem ùgy mint Guy Pearce, akit nem bírok, de viszont jò színèsz, s jòl hozta a rossz figuràt....nagyon lehetett utàlni... :)) Lebeouf-on nem tudom mit eszik a nôk többsège, s színèszi jàtèkàn is van mit csiszolni.

2012-09-13 22:32:29 Daemiaen (3) #9

Zamatos, minimum 40 fokos whiskey kissé kesernyés utóízzel - John Hillcoat olyannyira érzékenyen nyúlt a korhoz, a műfajhoz, hogy még az ujjlenyomata sem nagyon látszik rajta. Mindenesetre hiánypótló mű, annyi szent.

2012-09-13 16:12:10 TomPowell (4) #8

Fékezhetetlen

Hillcoat-hoz méltó, erős atmoszférájú film, ami a gengszter mozik és a western határmezsgyéjén mozog („wangster” mozi). A történet nélkülözi a különösebb meglepetéseket, és a karaktereknek is van némi parodisztikus felhangjuk – ez különösen Guy Pearcre igaz, akiről nem tudtam eldönteni, hogy egy rossz ripacs teljesítményét nyújtja, vagy ennyire hátborzongató, de egyre inkább az utóbbira hajlok. A többiek is jók (LaBeouf is), de Tom Hardy most is kiemelkedik a maga „ritkán szólok, de akkor nagyot mondok” figurájával, Gary Oldman pedig abban a pár percben hozza a tőle elvárható magas színvonalat. Nick Cave a forgatókönyv terén korrekt munkát végzett (LaBeouf karaktere azért sokszor irritáló, és a szereplők nem egyszer nem azt teszik, ami logikus lenne), a zenével viszont nagyon oda tette magát, legalábbis a film alatt sokat adott az így is erős képekhez.

80%

2012-09-12 23:19:35 acdctibi (4) #7

Egy mozit azért megér? :)

2012-09-12 21:54:46 Oscee (4) #6

Jó film, de nem ugrottam ki a bőrömből. Kicsit sok az üresjárat és igazán jó western hangulat sincs, de a színészek tényleg jók, így összességében kellemes lett a végtermék.

2012-09-12 21:08:00 Victor Vance (?) #5

Én azért megszoktam nézni hogy ezeken az oldalakon hogyan szokták értékelni a filmeket. Van mikor egyetértek a pontszámokkal, van mikor nem, de a Lawless esetében nagyon is az az érzésem hogy tetszeni fog.

előzmény: Ubul (#4)

2012-09-12 20:53:02 Ubul (?) #4

pontszámilag viszont egész jó idáig,meg már nem is igazán fog csökkenni rottenen / imdb-n,max pár tizedet...persze tudom,nem mérvadó ... :)

2012-09-12 19:00:34 Victor Vance (?) #3

Az USA-ban nem teljesített valami jól, bár attól függ hogy mihez képest. John Hillcoat filmjei egyébként sem voltak kasszasikerek, és a színészek, akármilyen jók is, úgy látszik nem voltak nézőcsalogatók. Meg a téma ugye...

előzmény: ChrisAdam (#2)

2012-09-12 16:25:45 ChrisAdam (3) #2

Meg akarom nézni, de szerintem nagy bukta lesz. Nagyszabású, modern westernt akarnak. Az meg nem műkszik. Ráadásul Guy Pearcenak keresztül szántottak a fején...

2012-09-09 12:15:37 ChYga (4) #1

Tegnap volt szerencsém látni a moziban, és mondhatom egyáltalán nem okozott csalódást, pedig nagy elvárásokkal ültem be rá. A rendezés hibátlan és a színészek elképesztően jók; Tom Hardy talán eddigi legjobbját nyújtja, Guy Pearce sosem volt még ennyire visszataszító, Shia LaBeouf remekel, Gary Oldman pedig hozza a formáját (bár sok szerepe nincs a filmben). Lassú film, de egy percig sem válik unalmassá, végig odaszegezett a vászonhoz! A finálé pedig nagyon eltalált lett. Nálam abszolút újranézős.
9/10