Total Recall (2012) ☆ 👁

Az emlékmás

(Len Wiseman)

amerikai-kanadai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller

2,8
★★★☆☆
501 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-01-31 16:28:48 Charlie O'Brian (1) #69

Meggondoltam, attól még, hogy egyszer végig tudtam nézni, nagy nehezen, attól még lehet elégtelen...

2016-01-25 13:10:25 Charlie O'Brian (1) #68

Nagyon gyenge filmnek tartom, majdnem a nézhetetlen kategória, az új Mad-Max film jut róla eszembe. Alapvetően látványfilm, ami nem köt le, nem tudom komolyan venni, nincs tétje. Egyszer végül is meg tudtam nézni, ezért elégtelent nem adok rá.

2015-05-29 17:46:32 Ugor (3) #67

Meggyőztél.

előzmény: BonnyJohnny (#66)

2015-05-29 17:20:17 BonnyJohnny (3) #66

Egyetértek, annyira nem rossz ez, mint lehúzzák, de nem is jó. Sőt, elolvasva a kommentedet, az is inkább közepes filmet mutat, helyenként jó pillanatokkal.

előzmény: Ugor (#65)

2015-05-29 10:49:09 Ugor (3) #65

Szerintem indokolatlanul nagy különbség van a film és az eredeti változat megítélése között. Az igaz, hogy a remake-ek 95%-át tradícióból fikázni szokás, és elég sokszor okkal és joggal, bizony, de ez nem jobb vagy rosszabb volt, hanem sok szempontból inkább más. Nekem is az eredeti a kedvencem, persze. Abba voltak jelenetek, amik megmaradtak, ma is felidézhetők, ez meg nem fog nyomot hagyni. Szürke masszának látom a legtöbb helyen, színtelennek. Mégis, voltak részek, amik erősebbek, újabbak és érdekesebbek voltak a későbbi verzióban, de csak valahogy a megnézés pillanatában. De összességében nem tartom rossz kísérletnek.

2014-05-01 21:23:19 dorothygale (3) #64

A tempó jó, C.F-nek jól áll a szerep, ahogy J. B- nek is. Viszont gagyik a monológok, és a gonosz / rossz főhős mind a női mind a férfi nevettségesen hatnak....

2013-11-10 00:38:16 leplesbitang (1) #63

Ez egy kétórás lapos akciójelenet. A legrosszabb sci-fi, amit valaha láttam.

2013-09-18 15:49:49 terika (2) #62

Még nem írtam véleményt és most mondom csak írok erről a filmről is, amire pont itt virít ez a kommented. Hát ha az eredeti giccses akkor ezt nem tudom milyen jelzővel illetni. ...

A maradandó élményeimről annyit, hogy a város sokszor felidézte bennem a Blade Runner világát (meg számos más filmmel kooperál, de ez nem is lényeges). A földrészek között átívelő "lift" nagyon tetszett, kellemes kinézetű tecno-világot látthattunk. De kb. ennyi maradt mg az egész filmből, mivel a sztori maga nem egy nagy eresztés és szinte a kezdetektől tudni lehetett ki kivel hogy meg miért. Szóval semmi meglepő vagy eget rengető nem volt benne.

Az a probléma a mai sci-fikkel, hogy az akcióval és a látvánnyal jól "szemen dobják" (, mint a homokkal) a nézőt és kész. Semmi tudományosság, bővebb világ vagy emberábrázolás vagy filozófia nincs bennük, csak el akarnak kápráztatni és kész.

előzmény: nejmed (#61)

2013-07-07 07:59:31 nejmed (2) #61

Ez már majdnem dühöngő rovat, de Toby Jaffe, Neal Moritz producerek, és Colin Farrel is azt találta mondani az eredetire, hogy giccses, és ezzel a levegőben lógó, se szaga se bűze, szupercsillogós jövő vízióval jönnek? Hallatlan!

2013-07-07 07:37:36 nejmed (2) #60

Adott volt a filmtörténelem egyik legjobban megírt science fiction története, amiben elkövették azt az írói bravúrt, hogy mikor egy Y elágazáshoz ér a történet értelmezhetősége, akkor te mint néző, bármelyiken továbbhaladhatsz kerek egész lesz a film, sőt folyamatosan bizserget a tudat, hogy mi van ha a másik igaz. És ez nagyon királyság! Ebből a tökéletes alapanyagból csinálták ezt a remaket, ami nem szárnyalja túl egy bármilyen tucat akciófilm szintjét. Sőt, még azoknál is rosszabb, mert még mindig jobb egy robbanás fényeitől elvakulni, mint az összes feltűnő 1 Wattos led lens flarejétől!!! Len Wiseman Total Recallját meg nem történté akarom tenni! :S

2013-03-29 11:06:17 arylacee (4) #59

Nekem egész végig az jött le, hogy csak az agya szüleménye az egész huzavona, és valszeg az is volt. De a látvány meg a jól megkompnált akciójelenetek miatt(amiből a végére már kezdett sok lenni) megérte végignézni.

2013-01-24 20:36:55 Ron (4) #58

Nem olyan rossz ez, mint amilyennek mondják, és mivel kb egy az egyben átveszi a cselekményt, azért a mögöttes görbe tükös sem vész el teljesen, bár tény, hogy nem az volt az elsődleges szempont. Tényleg sok helyről lopkod, de szerintem koherens világgá olvasztja össze, nekem abszolút bejött, és mint akciófilm, hát azt kell mondjam, hogy régóta nem láttam ennyire dinamikus, jól megkoreografált akciójeleneteket, szerintem volt bennük fantázia. Nagy hátveregetés az operatőröknek.

Mindehhez persze hozzátartozik, hogy talán két éve láttam utóljára az eredetit, így kicsit megfakult róla az emlékem, de az biztos, hogy akkor katartikus élményt nyújtott a finálé, most meg egyáltalán nem.

2013-01-02 22:11:34 lizardking (2) #57

Ha önálló filmként tekintek erre a mozira és kizárom elmémből az eredetit, akkor hármas. De, ha eszembe jut, hogy milyen remek filmet erőszakoltak meg, akkor egy sapka szar - ergo kettes. Nem is tudom, hogy miért vagyok ilyen rohadt jó fej... Egy papírízű látványmozi az egész, amiből kivesztek a karakterek, a paranoia, a hangulat, a brutális, véres jelenetek, a szuper sztori és a frankó beszólások. Ha tovább hergelem magam, le is viszem az osztályzatomat eggyel...
Rorschach: "Az egész sztori tök ugyanaz, csak nem a Marson játszódik, hanem itt, a Földön."
Ez, finoman szólva, piszkosul nem igaz. Az eredetiben a Marsra mennek, hogy Doug elméjéből egy mutáns - akikkel egyébként el van árasztva a Mars a sugárfertőzöttség miatt - előhozza azt, hogy hogyan kell egy földönkívüliek által épített reaktorral oxigénnel ellátni a bolygót. Nekem ez egy hangyányit más - és nem mellesleg komplexebb, jobb - sztorinak tűnik. És akkor részletesebben bele sem megyek.

2013-01-02 08:39:49 goromba (3) #56

Ha nem lett volna a Schwarzis, akkor jó film lenne, ez csak remake, így hármas.
Ha nem lettek volna a teljesen szart sem érő robotzsaruk, a látvány elvitte volna vissza, négyes irányába, így, robotzsarukkal, lementünk kettesre.
No, de benne van Kate Beckinsale, ezért visszaugrottunk hármasra.

2012-12-31 16:49:02 tomside (3) #55

Ezt a két nőt egymás hátán!

2012-12-20 00:49:40 Oscee (4) #54

Látványos, okés film. Régiből nem sokra emlékszem már - ez kb. ugyanaz a kategória, mint amaz, relatív agyatlan, de mégis élvezhető sci-fi akció.

2012-12-11 13:42:18 gomez1000 (2) #53

Úgy tűnik, hogy Az emlékmást is kizárólag a pénzbeni haszon miatt dolgozták fel újra. Ugyanis semmi jelentősebb okot nem tudok elképzelni :)

2012-12-04 20:50:42 Victor Vance (3) #52

Hogy Hollywood ötletválságban lenne? Mindig is védtem az álomgyárat, bár azzal egyet kell értenem, régebben sokkal több minőségi film készült, de ahogy múlnak az évek, annál kevesebbek az ötletek, persze kreatív, intelligens rendezőnek majdnem mindegy milyen alapanyaghoz nyúl, de sajnos több ilyen szakember kellene. A többi, kevésbé tehetséges direktornak maradnak a feldolgozások, most már ott tartunk, hogy a ’90-es évek híresebb alkotásait kezdik remake-elni, amit jelen esetben nem értek, mert tény, a maga idejében Paul Verhoeven filmje kritikai és pénzügyi siker is volt, ezért evidensebb az hogy egy már bevált alapanyaghoz nyúlnak, vagy inkább megpróbálkoznak egy másik Philip K. Dick mű adaptálásával, amiből annyi van, hogy évtizedekig ellenénk velük, de a kreativitás hiánya miatt inkább jöjjön egy klasszikus újraértelmezése.
Len Wiseman nem az a zseniális rendező, két közepes Underworld részen kívül a számomra nagyon kedves Die Hard 4-et mutatta fel, amiért én azért megszavaztam neki egy kis bizalmat ezzel a filmmel kapcsolatban, de sajnos sikerült mellényúlnia. Egy felesleges remake-et készített, amely semmit sem ad hozzá az eredeti műhöz, sem Verhoeven mozijához, a kreativitást csak a díszleteken és a városok kinézetén láthatjuk, mert az tényleg tükrözi Dick szellemiségét, és visszahozza a Szárnyas fejvadász érdekes hangulatát. De minden más közepes vagy átlagos ebben a műben, hiába a nívós szereplőgárda, Colin Farrell jó, de több dolgot aligha lehetett volna kihozni ebből a közepes forgatókönyvből, Bryan Cranston cool, Bill Nighy mostmár igazán kaphatna valami nívósabb szerepet is, mert igazán kivételes tehetségű színész, a két hölgyre pedig maximum a nyálunkat csorgathatjuk, közülük Beckinsale az, aki még egy ilyen hálás szerepben is alig nyújt valami teljesítményt, karaktere ráadásul többet van a vásznon, mint kellene.
Hangulatilag a filmet talán még a Különvéleményhez tudnám hasonlítani, itt is az eszeveszett menekülésé a főszerep, ehhez még jön néhány átlagosan megcsinált akciójelenet, átlagos CGI-vel, sebezhetetlen szereplőkkel, akik még akkor sem fájlalják az öklüket, ha erőből belebokszolnak egy páncélos robotba. De ezek a hibák, bakik igazából minden második filmben előfordulnak, és nem is ez a legnagyobb baj. Hanem hogy ez a remake, az eredeti, és azon tények fényében, hogy semmit sem ad hozzá az említett művekhez, teljesen felesleges, hangoztatták ugyan bátran a stábtagok hogy ez most más lesz, jobban fog ragaszkodni a novellához, de végül ezt az ígéretet csak részlegesen sikerült beváltani, alig találhatunk olyan jeleneteket, ami már ne lett volna benne az eredetiben, vagy más tucat-akciófilmben. Viszont az dicsérendő, hogy néha humoros és igényes módon tisztelegnek Verhoeven filmje előtt, és amilyen tempója van a remake-nek, unatkozni nem nagyon fogunk. Maximum csak ürességet fogunk érezni a végén, és feldühödni azon, hogy mennyire nincs már eredeti ötlet az álomgyárban. Ami azért nem ilyen egyszerű, de van benne igazság.

2012-12-02 02:21:45 zephon (3) #51

Nagyon gondolkoztam, hogy 3-ast, vagy 4-est adjak-e, de végül a 3-as mellett döntöttem néhány logikai és/vagy SF világba nem passzoló hiba miatt, viszont teljes mértékben egyet értek Rorschach véleményével, tele van remek ötletekkel, a látvány eszméletlen jó, plusz nekem a pörgős cselekmény is eléggé bejött.

2012-11-28 18:14:02 Rorschach (4) #50

Másodszor is megpróbáltam, de képtelen vagyok nem szeretni. Kábé az történt, ami két évvel ezelőtt a Tronnál, látom a film égbe kiáltó hibáit, mégsem tudnak érdekelni, mert a látvány egyszerűen pazar, kreativitásból nem volt hiány, az alibi sztori megállja a helyét(itt különösen, elvégre minden logikai bakit rá lehet fogni a Rekallra), és a szemünket is van kin legeltetni. Jó ez a film, na. Csak ajánlatos fáradtan, vagy legalább kikapcsolt aggyal leülni elé.

2012-11-19 08:42:33 reting1111 (1) #49

Én elkövettem azt a hibát, hogy megnéztem ez előtt a film előtt az eredeti Total Recall-t, mert már nem emlékeztem rá. Aztán elkezdődött ez a film és meg kell vallanom, hogy az első tizenöt percet sem bírtam ki. Az elején az az ügyefogyott üldözés a kurva stroboszkópos villogással, aminek nem volt semmi jól látható forrása vagy értelme eleve "idegállapotba" tett. Aztán jött a nyálas szötymörgés a csajjal reggel, meg a robotzsaru szerelő üzem és a jó feka barát, akiről nem igazán derül ki miért is a legjobb barátja a főhősnek (tudom, csak egy ügynök, de akkor is).
Még lehet, hogy végignézem ezt a filmet egy olyan napomon, amikor minden nagyon rendben van és már fájdalmasan szép az élet, de ez nem fog az osztályzaton változtatni.
Szörnyű film.

2012-11-15 14:58:03 ender1112 (3) #48

Egyet vagyok értve veled.

előzmény: BonnyJohnny (#35)

2012-11-11 21:21:46 tomside (3) #47

Látványnak teljesen jó volt, a logikátlanság mint olyan - amit alább többen felrónak - ebben a műfajban értelmetlen kategória. Ettől persze még zavarhat pár dolog. Engem pl. az zavart, hogy a high-tech robotzsaruk még olyan pontosan sem lőnek, mint az emberek, illetve, hogy Hauser úgy üti őket puszta kézzel, hogy még csak meg sem fájdul a keze. Lehet ehhez hasonló dolgokat találni. Bár, két ilyen nőért én is szétütném a vasat. :)

2012-11-08 15:58:25 Tams (3) #46

néhány dolog, ami totálisan elrontotta az élményt:
A föld lakhatatlanná válik... persze, ha keresztül fúrnak a bolygón, az nem fogja helyre hozni a környezetet! Aztán az elég értelmetlen, hogy a széfben talált videón menekülés közben hagyott üzenetet! na már most az ki által került a széfbe? a gonosz katonák juttatták el, vagy mégis hogyan? és ez csak pár dolog, ami röhejessé tette a filmet!

2012-11-06 00:30:30 vadPINGvin (2) #45

Szép, de értelmetlen design, szép csajok, értelmetlen karakterek, teljesen hülye és lehetetlen jövőkép. SF rajongók vagy végigsírják, vagy végigröhögik, ha végigbírják.
Schwarzenegger meg sose volt nagy színész, de a hiánya szépen illusztrálja, hogy mekkora karakter.

2012-11-04 21:02:14 Gatyamadzag (2) #44

Igazán akartam szeretni, kedvelem Colin Farellt, Kate Beckinsale is Jessica Biel pedig igazán szép látvány, de ettől még nem áll össze egy film.

A sztori súlytalan, a karakterek kidolgozatlanok, a film eleje, a város és az alapvető jövő kép szerintem igencsak hangulatosra sikeredett, de a film második fele folyamatosan egyre lejjebb és lejjebb csúszott. Az utolsó "nagy" jelenet meg végképp letaszította pedig lehetett volna ez egy, egyszer elmegy kategóriájú akció sci-fi is.

2012-11-03 09:08:53 Simpleton Larry (2) #43

Olyan, mint Wiseman előző filmjei. Nem jó. Semmilyen. Farrel - akárcsak a többi színész - nehezen megítélhető, hisz semmi anyagot nem adtak neki, amiből dolgozhatna.
Furcsaság mindenesetre, hogy egy távoli jövőben az egyetlen utazási lehetőség egy darab cső a Föld magján keresztül - megoldhatóbb, biztonságosabb, költséghatékonyabb, mint jelen kor szerint körberepülni vagy hajózni egy olyan szennyezéstől szenvedő légkörben, amivel egy közönséges gázmaszk is elbánik. Persze. Oké. Rendben van.

Mindenesetre a Conan és ez után lassan felértékelődhetnek a régi Schwarzi-filmek azok szemében is, akik eddig szelíd kegyelemmel, mosolyogva tekintettek le azokra. Ki gondolta volna!

2012-11-01 20:29:34 Ninety-Four (3) #42

A hamburger-effekt ellenére tök élvezhető film lehetett volna ebből, de az egész bukott a forgatókönyv miatt: megíratlan karakterek, gáz sztori. Kár érte.

2012-10-26 11:00:14 gomez1000 (2) #41

Én már a traileréből következtettem arra, hogy ezt jól el fogják szúrni. Semmi igazán maradandó nincs benne.

2012-10-23 09:44:24 ChrisAdam (2) #40

Bár Colin Farrel jobb, mint Schwarzi

Hogy micsodaaa?? :P

Colin Farrel színészi játéka tényleg nem sok (és Schwarzi-é sem), de maga a karakter és annak ábrázolása pocsék. Színtelen, szagtalan. Kár volt teljesen átgyúrni az eredeti könyvet. Mert ugye ez nem a 89-es remake-je, hanem egy újragondolás, bár nagyon sok mindent loptak onnan. Az akció tényleg tűrhető, sőt néha egész élvezhető, a látvány is nagyon jó, de ez ma már kötelező egy ilyen filmnél. Még pozitívuma az (Jessica Bielen kívül), hogy bár sok az akció, összességében nem marad egy üres film az emlékezetünkben. És a sci-fi része is jól működik. Jó nagy gépezetek és az egésznek talán hangulata van. Egyik fő negatívuma viszont az, hogy nem a Marson játszódik és jól összekuszálták a történetet. Sajnos muszáj az eredetihez viszonyítanom és akkor megadom a kettest, pedig tényleg ér egy hármast. Kár, pedig tényleg egy jó kis akciófilm lenne önmagában. Kikapcsolódás.
49% Egyáltalán nem csalódtam.

előzmény: BonnyJohnny (#35)

2012-10-07 19:09:21 gomez1000 (2) #39

A látvány önmagában tudod mire elég :) Ez épp olyan, mint egy szép lány nulla IQ-val xx Nem sokmindenre jó...

előzmény: Glasseye (#38)

2012-08-27 18:44:03 Glasseye (3) #38

Scifi-akciófilmnek tökéletes, viszont nagyon hiányoltam belőle a drámai fordulatokat. Túl kiszámítható, túl sablonos volt az alaptörténet, viszont a kivitelezés és látvány lenyűgöző!!

2012-08-26 07:54:11 opposition (2) #37

Az eredetinek sem vagyok nagy rajongója, de ez még ahhoz képest is silány.

2012-08-23 22:54:33 gomez1000 (2) #36

A fanyalgás részemről a csilli-villi hiperszupermodern környezetben játszódó csimbum akció miatt van, mert ezen kívűl semmi értékelhetőt nem ad a film. Nem lehet azonosulni a szereplővel az erőltetett ritmus,a gyenge színészi kisugárzás, és az unalmas szöveg miatt. Végig az volt az érzésem, hogy egyáltalán nem érdekel engem, hogy Colin Farell mit fog művelni a következő pillanatban.
Szerintem nem jó ütemben halad a film, az elején lassan indul be valami, sok felesleges képsorral, aztán meg túl pörgetik. A vágásoknál is látszik, hogy gyorsabbra akarták húzni, mint amilyen valójában az egész, hogy egyfajta pörgést adjanak neki, és ez miatt nem teljesedik ki a történet, hanem kicsit magyarázkodunk az elején, aztán hupsz piff puff, és ennyi. Ennek a másfél órának az értékét is csak a 90-es évekbeli elődje adja, mert anélkül ez igencsak gyenge látványfilm lenne, halovány kis másolt történettel...

előzmény: Rorschach (#31)

2012-08-22 21:01:47 BonnyJohnny (3) #35

A '90-es eredeti íztelen, PG-13 kategóriás változata. Semmi újat nem ad az eredetihez, csak elvesz belőle. Bár Colin Farrel jobb, mint Schwarzi, de a két pipi haloványak az elődeikhez képest. Ráadásul Stone ás Ironside karakterének összemosása is csak elvesz az amúgy két ízes karakter adta élményből. A látvány csilli-villi, és valóban le a kalappal előtte, de hangulatilag nem ér az eredeti nyomába. Az akció is ütős, de erőtlenebb (vér és brutalitás szempontjából).

Igazából be kell látni, hogy ez egy jó kis iparosmunkának számít manapság. Látványos, pörgős, akciós, és az alapanyagnak köszönhetően ugyebár benne van a kérdés is a végén, szóval kicsit több is van benne, mint látszik. Talán a legjobb értéktelen látványfilm az idén. Egyre gyakrabban használt szóhasználatommal élve annyira erős rossz film, hogy az már közepest ér. :)

2012-08-22 20:34:40 Rorschach (4) #34

Az egész sztori tök ugyanaz, csak nem a Marson játszódik, hanem itt, a Földön.

előzmény: Lajos The Silent (#33)

2012-08-22 12:56:39 Lajos The Silent (2) #33

Hát megnéztem... Kár volt! Olvastam, hogy sokban hajaz az eredeti alkotásra, ezért kiváncsivá tett. Aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem az a film, ami lázba hozna. Az eredeti sem nagyon nagy szám, inkább a jó kategória nekem, de ez szinte semmiben nem kötődik az 1990-es film cselekményéhez. A nevek sokszor azonosak, de a történet annyiban különbözik, hogy teljesen más címmel is készülhetett volna. Persze akkor nem keletkezik ekkora hype körülötte és kevesebb a bevétel... Szóval megint csőbe lettem húzva, mint a Prometheus esetében. Utálom a mostanság készülő, régebbi alkotásokat "feldolgozó", pénzhajhász produkciókat! Ugyanakkor a film, ha nem lettek volna elképzeléseim, és emlékeim a könyvről és filmről, akkor akár jó is lehetett volna, hiszen pörgős, látványos is. De így nem jött be...

2012-08-21 13:09:29 slawter (?) #32

Most ezt miert? Minek? Föleg, hogy a velemenyek alapjan rossz is lett. Francnak csinalnak olyan filmeket havonta, amiben benne van a "Re" szo szotag -.-.

2012-08-21 06:24:49 Rorschach (4) #31

Szerintem az egyetlen, ami változott, az a rendező személye, és ez itt nagyon-nagyon kijött. Verhoeven fel tudta dobni az egyébként már '89-ben is nevetséges alapot, míg Wiseman erre csak kevésszer képes - viszont én marhára örültem neki, hogy (legalább az első órában) tényleges sci-fit kapunk. Nem csak a nagy totálok árulkodnak a jövőről, hanem a belterek is, tele van hologrammal minden, 3D-bem gondolkodtak, aztán ott volt a kézbe épített telefon, és ezek az apróságok érdekessé tették az egész filmet. Na persze, az elején, amíg még izgi volt az egész, és nem fordult át önmaga paródiájába...
De az első sem volt egy Shakespeare-mű, szóval nem igazán értem a fanyalgókat. Egyéni szoc. probléma, persze.

előzmény: gomez1000 (#30)

2012-08-20 23:39:21 gomez1000 (2) #30

Kevés értékelhető momentum van a filmben,és ezzel a néhány jobb pillanattal kapunk egy egyszer nézhető mozit, ami alatt sokszor unatkozhatunk, mert telis tele van sablonokkal, és rossz kameramozgással, és idegesítő vágásokkal. A feszültségkeltés nulla. Az akciójelenetek a semmiből jönnek hirtelen, amikor még nincs felkészülve rá az ember, és épp ilyen gyorsan rövidre is vannak zárva. Sok jó szöveget ne várjunk, csak hipp-hopp ugrabugrát, meg lövöldözéseket és bunyót. Az alaptörténet jó, amit az előző 1990-es filmben Verhoeven remekül kihasznált, de itt ez nem sikerült. Kár, hogy nincs meg benne az a hangulat, ami többször nézhetővé tenné, mint az elődjét.

2012-08-19 23:49:19 Jason13 (4) #29

Manapság a remake-ek korát éljük, tehát ami anno sikeres volt, arról Hollywood nagy eséllyel megpróbál újabb bőrt lehúzni. Így járt Paul Verhoeven 1990-ben bemutatott Az emlékmás című filmje is, ami nem csak műfajának egyik, még ma is fényesen csillogó gyöngyszeme, de az Osztrák Tölgy egyik legjobbja is.
Viszont az új verzió készítői kihangsúlyozták, nem elsősorban remake-t készítettek, hanem egy hűebb adaptációt Philip K. Dick novellájához, ehhez képest rengeteg jelenet visszaköszön az eredetiből, sőt, néhol még erősen is utalgatnak rá.
A történet jövőben játszódik, ahol már csak két pont van a Földön, ahol élni lehet. Az egyik ugye a felső tízezer élőhelye, a másik pedig az egyszerű munkásembereké. Douglas Quad is egy hétköznapi gyári munkás, akit rémálmok gyötörnek és belefáradt unalmas életébe. Ezért egy nap ellátogat egy céghez, ahol gondolatbeültetéssel foglalkoznak, hogy új, izgalmasabb emlékeket ültessenek memóriájába. A tranzakció előtt azonban rendőrök törnek be az épületbe és Doug menekülésre kényszerül, minek során kiderül, ő nem az, akinek gondolja magát, így megpróbálja kideríteni, ki is valójában, eközben pedig egy óriási összeesküvésbe is belekeveredik.
Fentebb már említettem, hogy a kijelentésekkel ellentétben elég sok a hasonlóság a két verzió között, az egyik maga a történet. Hiszen ezt szinte teljes egészében átemelték a Verhoeven moziból, aztán a forgatókönyvírók itt-ott azért belepiszkáltak, hogy ne ugyan azt forgassák már le, mint '90-ben. De a legnagyobb baj mégis az, hogy pont a fordulatokat, a morbid humort és a véres akciókat mellőzték, ezek helyett pedig teletömték sablonos karakterekkel és töménytelen mennyiségű üldözéses jelenettel.
Tehát a készítők nem mertek semmit sem kockáztatni, inkább egy végtelenül közepes biztonsági játékba kezdtek, amiből nem jöttek ki győztesen, viszont el sem vesztették, mivel a szemkápráztató látvány és a hihetetlenül pörgős cselekményvezetés meggátolja azt, hogy a játékidő közepén elszundítsunk a moziteremben.
Sőt, a férfi nézőket külön ébren tarthatja a film két vadmacskája, Kate Beckinsale és Jessica Biel, de a női közönségnek sem kell szomorkodnia, számukra ott van Colin Farrel. Azonban a külsőségeken kívül már a színészi játékukat nem lehet dicsérni, mert egytől egyig rendkívül közepes alakítással rukkolnak elő. A legjobban mégis Beckinsale kisasszony járja meg, hiszen ő a film első felében egész jól alakít, de aztán ahelyett, hogy úgy bántak volna vele, mint az eredetiben, inkább bent tartják majdnem a befejezésig, addigra pedig meglehetősen irritálóvá válik. Azok a karakterek, akik több időt érdemeltek volna, jóskán kevesebbet kapnak a kelleténél, például a Bryan Cranston által megformált Cohaagen vagy Bill Nighy alakításában Matthias.
Az eddig leírtak alapján azt gondolhatná az ember, hogy ez egy nagyon félresikerült remake. Pedig nem, mert egy valamiben tényleg felül tudja múlni az eredetit, ez a látvány. És itt nem csak az áll-leejtős CGI érdemel szót, hanem a remekül megkomponált akciójelenetek és a nagyszerű díszletek is. És hát a tempó is elég jó iramot diktál, tehát a majd két órás játékidő alatt szinte lehetetlen unatkozni.
Persze, minőségileg meg sem karcolja az eredetit, de egy nyári agykikapcsolós látványmozinak tökéletesen megfelel. Egy dolgot kell megtenni ahhoz, hogy tökéletesen élvezni tudjuk, majd két órára meg kell feledkezni arról, hogy ez egy szenzációs film újradolgozása és nem szabad összehasonlítani a kettőt. Aztán ha elhagytuk a mozitermet, nyugodtan kitörölhetjük az emlékezetünkből, hogy Verhoeven klasszikusa maradjon meg ott.

2012-08-18 16:48:52 Rorschach (4) #28

Végre egy film, ami tökéletesen olyan, mint amilyennek előzetesen mutatta magát.

2012-08-17 09:00:03 Daemiaen (2) #27

Az miért fricska? Csak egy jó poén. A kevésből...

előzmény: borosta (#26)

2012-08-17 00:11:00 borosta (3) #26

azért jó kis fricska volt a verhoeven-féle filmnek, h nem a ven nő volt a hunyó a vámolási jelenetnél. De már a kézbe építhető telefonért, ami üveglaphoz érintve videófon lesz megérte megnézni az első egy órát

előzmény: Daemiaen (#24)

2012-08-16 23:40:47 TomPowell (3) #25

Az emlékmás

Noha nem ér az eredeti nyomában (őszintén, számított erre bárki is?), egy abszolút szórakoztató, hangulatos sci-fi, ami végig leköt, igaz az utolsó harmadban már nagyon nyögvenyelős a sztori, ami leginkább Kate Beckinsale karakterén érhető tetten (a rendező férjecskéje addig igyekezett benn tartani asszonypajtást a cselekményben, amíg lehetett). A Verhoeven-féle klasszikus minden kultikus jelenete visszaköszön, lényegesen erőtlenebb tálalásban, de azért vannak jó pillanatai a filmnek, például a Marsos megjegyzés, a stúdió részéről a bújtatott James Bond reklám, valamint a finálé és a szintén Farrel (és Dick) érdekeltségű Különvéleményt megidéző autós jelenetek. Farrel viszont kissé erőtlen, nem érezni rajta eléggé a kétségbe esést, a bizonytalanságot, a többiek viszont jók: Nighy pár perces feltűnése alatt rutinos, Cranston szemét ,ahogy van, Biel szexi, de szerintem a leginkább Beckinsale karaktere marad meg az emberek fejében (igaz ő se mostanság fog Oscart kapni, pláne nem ilyen alakításokért). A látvány viszont nagyon egyben van, rém hangulatos ez a cyberpunk világ. Wiseman valamiért most elhagyta házi zeneszerzőjét Marco Beltrami-t és helyette Harry Gregson-Williams csinált egy korrekt, de semmi extra talp alá valót. A filmhez színvonalban legalább illett.

70%

Szinkron: korrekt szintén, azonban a szövegek néha rém magyartalanok voltak. Czvetkó Sándor már rutinosan hozza Farrelt (itt már talán túlságosan is), és ez elmondható a Harsányi Gábor-Bill Nighy párosításról is. Beckinsale Kéri Kitty, Jessica Biel pedig Pikali Gerda hangján dorombol, Cranston ezúttal pedig Barbinek Péter most is tiszteletet parancsoló hangján szólal meg, habár az előzetesben is hallható Rosta Sándor szerintem jobban passzolt volna hozzá.

2012-08-16 22:39:43 Daemiaen (2) #24

Egy Verhoeven-film (még ha egy Dick-adaptáció is) újragondolása számomra felér a Biblia "ráncfelvarrásával" - nem is kellett csalódnom. Pedig az első óra alatt a remek látvány, a viszonylag jó akciójelenetek és a remény, hogy a második óra letér a Verhoeven-i útról, simán szórakoztatóvá tették Len Wiseman monstrumát, azonban a folytatásban leegyszerűsödik, megalkuszik és biztonságra tör, sárba tiporva még azt is, hogy iparosmunkának lehessen nevezni.

2012-08-16 18:53:19 ChrisAdam (2) #23

Minden 2012-ben bemutatott film Vapiti jelölt. :)

előzmény: alfonz (#21)

2012-08-16 16:35:17 alfonz (2) #22

Akkor lett volna 1-s ha ilyen lett volna a vége, de lehet leforgatták, csak majd a rendezői változatban lesz:

http://www.youtube.com/watch?v=4OrXdBYojBQ

2012-08-16 16:25:38 alfonz (2) #21

"Arany apiti jelölt"

QUE???

Klasszikus fos remake, még gázabb klisékkel. Így elkúrni egy filmet jókedvemben jártam, ezért kár hogy nincs sítalpas kettes. 2//

Inkább Arnoldot nézd meg először !!

2012-08-16 13:33:04 borosta (3) #20

az androidok nekem kicsit olyanok voltak, mint a klón hadsereg, meg ez az inváziós dolog is, Doug felesége meg olyan, mint a terminátornő a harmadik részről (túl, de súlyosan túl sokáig tartották bent a filmben), Doug nagy bunyója a végén meg egy jó zsaru, korrupt zsaru témára hajazott. Egyedül egy-két bátor jelenet tetszett, amikor mindenki azt várta volna, h a női jelmez mögé bújt, meg amikor nem egy vacak izzadtság, hanem a könny dönt a valóságról.

2012-08-16 10:56:26 aero2zero (?) #19

Nem csupán erről a filmről beszélek ilyen szemszögből, viszont ez az apropója, hogy kikívánkozott belőlem. OK. Arnold sem egy nagy színművész, de ez ott és akkor pont kellően elég volt egy klasszikus sci-fi megteremtéséhez. Hollywoodban sajnos pedig ennyire nincs friss ötlet manapság, hogy szinte kizárólag folytatások és remake-ek készülnek, azok sem túl szívderítőre. A pénzkasza számít, a maradandóság már kevésbé szempont...

előzmény: The Hungarian (#5)

2012-08-16 08:06:25 tomside (3) #18

:( Én is attól félek, hogy olyan lesz ez is, mint a leszart arany. Hogy van valami ősi és erős, amivel viszont nem bántak elég tisztességgel. :((((

előzmény: BonnyJohnny (#15)

2012-08-16 06:17:45 ChrisAdam (2) #17

A kritikák nem azt mondják, amit hallani akarunk. Snyder meg jó rendező, csinált 2-3 jó filmet és egy rosszat. Akkor máris elássuk?? :O

2012-08-15 23:58:59 Victor Vance (3) #16

Várom már a filmet, de a kritikák alapján bizony elég tré lett. De nem baj, az eredetit szeretem, és ezt is megfogom nézni ettől függetlenül.

2012-08-15 23:50:24 BonnyJohnny (3) #15

Na éppen az ilyen "elkiabálásoktól" ódzkodnék. :)
Egyenlőre bizakodok. A többit majd meglátjuk...

előzmény: Umberto (#14)

2012-08-15 23:44:39 Umberto (4) #14

Valami monumentális, valami nagyon nagy-szerű filmalkotás kerekedhet ki belőle, látva a trailert, hallgatva a csodaszép zenét és elnézve a közreműködő alkotókat. Olyan klasszikus feldolgozás, amilyen az új Batman-trilógia lett.

előzmény: BonnyJohnny (#13)

2012-08-15 23:38:15 BonnyJohnny (3) #13

Én már a film alapötlete óta látok benne valamit. A trailer, vagy a régi soundtrack elhagyása csak tovább erősítették bennem a bizakodást. Szóval előttem aztán nem kell védeni a filmet... :) De a kétely az első kritikákig bennem lesz.

előzmény: Umberto (#12)

2012-08-15 23:34:31 Umberto (4) #12

Csakhogy ott Nolan a producer, ami azért jelent valamit.

előzmény: BonnyJohnny (#11)

2012-08-15 23:31:01 BonnyJohnny (3) #11

Mondjuk a Pókember esetében én nem vettem észre az újragondolást. A Man on Steelnél még lehet valami, de már Snyderben sem akkora a bizodalmam, mint régen volt.

előzmény: carmine (#9)

2012-08-15 23:15:02 THE (?) #10

Az előzetesek alapján teljesen ugyanaz a sztori, cselekmény, szereplők, semmin sem változtattak...

2012-08-15 23:13:03 carmine (3) #9

Azért mást jelent a remake és mást egy karakter újragondolása. A Superman és a Pókember esetében más a történet. Itt meg az előzetes alapján, mintha újraforgatták volna az eredeti filmet. Mondjuk nem tudom pontosan, hogy ez most remake vagy a könyv újragondolása.

2012-08-15 23:01:50 JeszKar (?) #8

Na azért a Supermant a 70-es évekbe kezdték.

előzmény: BonnyJohnny (#6)

2012-08-15 22:59:02 BonnyJohnny (3) #7

Hopp... ez aero2zeronak akart menni. :)

előzmény: BonnyJohnny (#6)

2012-08-15 22:58:03 BonnyJohnny (3) #6

A Superman-t hét év után remake-elik... A Pókembert öt...

előzmény: The Hungarian (#5)

2012-08-15 22:54:39 The Hungarian (2) #5

Ami azt illeti, Schwarzenegger inkább minősült anno sztárnak semmint színésznek, mint Colin Farrell most, szóval vitázhatnánk erről az idézőjeles megjegyzésről.

előzmény: aero2zero (#4)

2012-08-15 22:46:13 aero2zero (?) #4

Nem vágom, miért kell remake-elni egy alig 20 éves, mellesleg remek filmet, azon kívül, hogy megmutassák a legmodernebb számítógépes trükköket, valamint futtassák a legújabb sztárnak hívott "színészeket"...

2012-07-13 10:04:16 BonnyJohnny (3) #3

Egyébként a Cyberpunk környezet kapcsán eleve ugyanahhoz a személyhez lyukadunk ki, akitől ennek a filmnek is ered a története. (Meg a Blade Runneré is.) Szóval a hasonlóság nem csak a véletlen műve.

előzmény: JeszKar (#2)

2012-07-13 09:56:26 JeszKar (?) #2

Nekem nem is a Blade Runner ugrott be, hanem inkább a Deus Ex, annak is a legutóbbi része.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2012-07-13 09:41:57 ChrisAdam (2) #1

A mozi előtt ez volt az egyik előzetes és két percből merem leszűrni, hogy ennek a világa nagyon fog hajazni a Blade Runnerére. Ugyanaz a füstös utca, ráadásul a trailer első jelenetében teljesen az a pult, ahol az Olmosz mondja a Lofaszt. Először megijedtem, mert azt hittem, hogy ez egy Blade Runner remake. Az akciók is szalagon készült példányok, ebbe se lesz semmi új.