The Dark Knight Rises (2012) ☆ 👁

A sötét lovag: Felemelkedés

(Christopher Nolan)

amerikai-angol akciófilm, dráma, krimi, thriller

3,9
★★★★☆
1214 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6
2020-04-04 15:06:47 Jereváni Rádió (4) #501

2019-09-30 20:06:30 saatonda (3) #500

ilyen hosszúságú filmben ezt a történetet nem lehetett rendesen elmesélni, ez szolgáljon mentségül. minden hibája ellenére is inkább ez mint az előző rész

2017-11-18 16:23:07 Norbert Simon (4) #499

A sötét lovag: Felemelkedés is elég jó film. A sztorija nekem egy kicsit kevés, viszont az akció ami benne van az szintén nagyon tetszik, a speciális effektek is klasszak. Sötét akárcsak a Sötét Lovag. Amíg a Sötét Lovagban a Joker viszi a prímet addig a Felemelkedésben meg a Bane (Hardy) viszi el számomra. A film újabb szereplőkkel gazdagodik. Mint például a macskanő Selina Kyle ( Hathaway) is. Bane esküdt tesz Gotham city eltüntetésére. Elszánt mindenre képes akarnok. Az ahogy fokozza a feszültséget az már a forradalmak hangulatát idézi. És még realisztikusan is hat. Ahogy a veszély egyre inkább fokozódik Bruce Wayne (Bale) ismét felveszi álarcát és kezdetét veszi a harc. A mellékszereplők is igencsak tetszettek. Láthatunk még cameó szerepekben feltűnő egyéb hírességeket is. Mindent átgondolva négy csillagot adok rá.

2017-08-09 12:25:06 ifj. Ó. Posszum (5) #498

Állj, állj, még mielőtt teljesen félreértetek. Dehogynem csinálhatja, sőt, nagyon is jól csinálja a Marvel, a marketingje meg fantasztikus. A csimbumcirkusz meg jó dolog. Csak ennek kapcsán jöttem rá, hogy Nolan Batmanje nem illeszthető be semmiféle szuperhős univerzumban, és tök izgalmas, hanem DC filmként tekintesz rá. Nolan Batmanje szerzői, műfaji film, a Kapitány meg egy tökéletes, jól megcsinált tömegtermék részegysége és ezt pozitívan értem.
A Kapitány témát, meg ti dobtátok fel, azért is írtam, hogy nem vonható párhuzam alá, pont más tészta, az egy Univerzumot épít, Nolan Batman pedig Nolan szerzői világát.
BonnyJohnny: Igen, egyre jobban egysíkú csimbumcirkuszok, de ezzel nincs baj, a Marvelnél a szerialitás lép fel, sorozatként kell rájuk tekinteni szerintem, és nem önálló filmekként.

2017-08-09 11:50:10 MicaHiro (4) #497

"inkább a Bosszúállókat építi, meg a Marvel univerzumot"
Szerintem nagyon fontos szerepe van abban a bizonyos polgárháborúban a Kapitány személyiségének és elveinek is. Építi a Marvel univerzumot is persze, de nem látom be, hogy ez miért baj.

"Ami miatt nem említhetők egy lapon, az az, hogy a Batman Nolan világa (markánsan benne van a kézjegye), az Amerika Kapitány pedig a Marvel világa."
És miért jobb az egyik, mint a másik? Ugyanígy mondhatná valaki más, hogy Nolan folyamatosan csak a saját brand-jét építgeti, fúúj. Szerzőnek szabad, de egy egész stúdiónak már nem?

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#495)

2017-08-09 11:49:20 BonnyJohnny (4) #496

az Amerika Kapitány pedig a Marvel világa
És azok egysíkú csimbumcirkuszok, jól mondom? :)

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#495)

2017-08-09 10:55:27 ifj. Ó. Posszum (5) #495

Fúúú, szerintem nagyon nem. Az első ész nagyon pöpec kaland, a második akció thiller,, a harmadik meg egy fullos szuperhős-gála, és már inkább a Bosszúállókat építi, meg a Marvel univerzumot, mint a Kapitány saját szériáját. De, ha így vesszük, elkülönülnek :D
Ami miatt nem említhetők egy lapon, az az, hogy a Batman Nolan világa (markánsan benne van a kézjegye), az Amerika Kapitány pedig a Marvel világa.

előzmény: BonnyJohnny (#494)

2017-08-09 10:26:40 BonnyJohnny (4) #494

minden rész, elkülönülve, egy-egy problémát dolgoz fel és minden rész más-más zsáner felé hajlik el, mégis a trilógia gyönyörűen eggyé kovácsolódik.
Ez nem igaz a Captain America trilógiára is?

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#493)

2017-08-09 10:02:54 ifj. Ó. Posszum (5) #493

A Dunkirk után felspanolódva és frissen szerzett Nolan lázban égve újranéztem a számomra oly utálatos Batman trilógiát. Hát hűba*dmeg! De tényleg.
(Három éve még rátoltam pl. erre az epizódra az egyest.)
Viszont ehhez a felismeréshez kellett a Marvel filmek egysíkúsága, hogy rájöjjek, Nolan milyen szépen építette fel ezt a szériát, hogy minden rész, elkülönülve, egy-egy problémát dolgoz fel és minden rész más-más zsáner felé hajlik el, mégis a trilógia gyönyörűen eggyé kovácsolódik.
És ebben a harmadik részben fantasztikus húzás Nolantől, hogy Joker után egyáltalán nem próbálkozik azzal, hogy még egy karakteres ellenséget izzadjon a sztoriba. Míg Joker a félelem és a káosz megtestesítője, addig Bane egy arctalan katalizátor, aki újra beindítja a káoszt és a félelmet.
Ez nem szuperhősfilm, hanem Nolan szerzői akció thillere, ahol egy hősmítoszt használ fel, aktualizál és tálal a saját szemszögéből.
Köszönöm Marvel csimbumcirkusz!

2016-12-30 15:56:49 Ficus Cucis (5) #492

Nincs még egy olyan befejezés, amelyet annyira utálok, na jó, inkább gyűlölök, mint az Eredeté (esetleg még A ravasz, az agy..). Ha Caine mosolyával ért volna véget, egy szintre került volna azzal. Ez így volt tökéletes lezárás.

2016-08-31 13:16:10 Ugor (4) #491

Te egy igazi időmilliomos vagy. Hogy valaki, akinek nem tetszik egy film, ennyit bírjon írni róla, ez igen! Azt hiszem, az összes ilyenman, meg olyanman filmről nem írtam összességében ennyit, pedig nem is haragudtam rájuk ennyire.

előzmény: unrealnoise (#490)

2016-08-31 09:27:50 unrealnoise (2) #490

Nos a minap sikerült megnéznem eme, sokak által nagyra tartott "remekművet". Hogy miért csak most, az most nem érdekes. Az viszont már annál inkább, hogy miért vagyok roppant mód csalódott.

Nolan kétséget kizáróan az egyik legjobb képregényes alapokon nyugvó trilógiát varázsolta az elmúlt években a vászonra, ezt nem is kérdőjelezem meg. Viszont nem hinném, hogy önmagában ettől a puszta ténytől már hasra kellene esnünk. A rendező a The Dark Knight-tal elég magasra tette a mércét, a várakozások hatalmasak voltak; pl. New Yorkban hat hónappal a vetítés megkezdése előtt elkelt az összes jegy az IMAX premierre. Oké, ezen nem is csodálkozom, azon már inkább, hogy mekkora ziccert hagytak ki a Nolan-testvérek...

A film első fél órájában adva van egy meglehetősen lassú felvezetés, mely igazából nem tart nagy meglepetéseket, egyedül Bruce és Alfred szakítása volt érdemleges, így utólag visszanézve talán ez az egyik legjobb jelenetsora a filmnek...

Viszont most kezdjük el boncolgatni a film hibáit illetve a karakterek már-már erőltetett butaságait. Az 50. perc 24. másodpercében egy tök üres utcában üldözik Batmant, aki a batpod-jával száguld elfele. Csinál egy szimpla balos kitérőt, hogy aztán a rendőrök a nagy igyekezetükben még a kanyar előtt megálljanak..! És természetesen nyugisan megvárják, míg elmenekül a nagy szuperhős. Pedig aztán rohadt logikus és nyilvánvaló ám, hogy eszközökben nem szenved hiányt... Persze biztos féltek a sötétben. Ahha... Plusz korábban mindkét oldalról legalább több tucatnyi rendőrkocsi próbálja levadászni, helikopterre viszont csak egyre futotta. Értem. De amúgy meg mi a halál tökéért nem lőttek rá? Hagyjuk...

54. perc. Batman és a Selina menekülőre fogják a géppuska tűz láttán, miközben Bane a háttérből előmászik, és elgondolkodva szemléli kedvenc ellenfele új repülő csodajárművét. A kérdés az, hogy mi a francért nem lőtte szét az ellent? Végül is értem én, szervezkedjenek csak a hadsereg... Abból nem lesz film, ha már az elején kifingatnak pár fontosabb, popkultúrális összetevőt. Oké, nem tudta, hogy ott van Bane, és akkor? Aztán ettől a szenvedélyes "no guns, no killing" féle mentalitástól alapból hányingerem van. Szerintem Batman a világ első olyan "reális" szuperhőse, aki mindenféle kézifegyver és meglehetősen kevés, de talán lényegében civil áldozat nélkül is legyőzte az ellenséget. Pusztán szellemének, erejének és kitartásának köszönhetően. Nah meg Selina-nak ugye... Most komolyan ki nem gondolta volna, hogy visszatér a végére mi?!

Ez az egész, nuku fegyver, nuku gyilkosság baromság pont az emberi mivoltát veszi el Batmannek. Áldozatok ilyen komoly háborúk alatt pedig mindig is lesznek, a készítők nem is értem, hogy gondolhatták ezt az egészet. Egy szuperhősnek is alkalmazkodnia kell a körülményekhez. És a kockázatokat mérlegelve kellene eljárnia. Ehhez képest úgy fest, hogy megrögzötten ragaszkodik a saját eszméihez, amivel nincs is gond, csupán a valóságban ez vállalhatatlan lenne. Illetve nem úszná meg ennyivel. Nagy kár érte, mert az egész Nolan féle koncepció, pont azért volt felettébb működőképes és népszerű, mert a szuperhőst magát, valamint annak eszközeit és érzelmet is megpróbálta teljesen reális köntösbe csomagolni. Erre most ezzel a résszel legalább részben szembeköpi a rajongókat... Aki kicsit utánaolvas, az számtalan hozzám hasonló véleményt találhat az interneten, személy szerint bátran ki merem jelenteni, hogy ez a rész osztja meg leginkább a nézőket. Nem véletlen...

Visszatérve erre a "no guns" féle agymenésre... Bizony, azért meg lehet ezt oldani szépen is. Lásd: Terminator 2. Ki ne emlékezne... Harcképtelenné tenni mindenkit az ellenséges vonalak mögött, aztán csókolom. De Batman akkora király, hogy neki ez sem fér bele. Amellyel, mint már utaltam rá, az a legnagyobb gáz, hogy ezzel az önteltséggel és hozzáállással pont a nemes célt kockáztatja, azaz a város, az emberek megmentését. Most ezt nem hiszem, hogy magyaráznom kellene. Egy világháborús csatát is túl lehet élni lőszer, és elsütött lövésnélkül, akár meg is lehet menteni ettől független pár bajtársat, de azért fegyverhasználat nélkül erre vállalkozni... Öngyilkosság. Meg pont az a Batman ágál a fegyverek, és az emberölés ellen, akinek lényegében komplett fegyverraktára van? Nanee...

Bane a másik ilyen hülye, de ő legalább fizikailag rendben van. Az egyik legjobb jelenetsor volt amikor Batman-t elgyepálja, aztán a maszkját összetöri... De persze itt is elkövetik azt a mérhetetlen butaságot, hogy élni hagyják. Oké, durva lett volna 1 óra 15 perc után kinyírni a denevérembert, de simán eltolhatták volna még a találkozásukat és fő párharcukat a későbbiekre...

Ehelyett a film végéhez közeledve Bane és Miranda Tate olyan, karakterükhöz méltatlan halállal búcsúznak, hogy az eszem megáll. Ott van a Szemtől szemben c. filmben Neil McCauley (Robert De Niro) halála. Nah az oké volt. Két egyenrangú fél heroikus küzdelme. No problem. De ez? És bár nem túl korrekt a filmipar egyik legjobbjával összevetni ezen haláleseteket, azért jelzésértékű, hogy ehhez mérten jóformán sehol nincs.

2. óra 13. perc. Az oké, hogy Batman és Bane annyira makacs, hogy ne használjanak fegyvert, de ***meg, a többiekkel mi a sóder van? Ide egy képet is be kell illesztenem, annyira adja magát az egész. Khm. Értitek. Még dumálni is ráérnek. A többiek meg biztos utasítást kaptak, hogy hozzá ne érjenek (fegyverrel sem!) az ellen főgóréjához. Ahha. A háttérben meg csupa bunyó hallatszik csak, semmi fegyverropogás vagy valami ilyesmi. Hát ez kurvajó. Száz, hogy az egész bagázs elkapott valamit vírusos nyavaját, aztán most mindenki puszta kézzel szeretne nem megölni senkit. Beszarroook..! Az sem mentség, hogy előtte lövöldöztek egy kicsit... jah és brutál lol, hogy előtte aztán persze jön a sötét lovag, és kilövi az egyik, már ellenséges kezekben lévő batmobilt. Mondom az egyiket! Mármint az egyik járgány, egyik (!) fegyverét. De ******!!! Ott van még kettő batmobil!! De mi reteknek?! Asszem az lehet a megoldás, hogy véletlen ott maradt a forgatás során...

Egyébként klassz, hogy hideg van, hóban harcolnak, látszólag erős fagy van, hiszen a (mű)hópelyhek nem olvadnak el az utcán, a járdán. Viszont az emberek lehellete nem nagyon látszódik. No mindegy. Szőrszálhasogatás.

A film végén meg persze Batman önfeláldozódva megmenti a várost, hallelúja. Számomra a maga módján rohadt giccses az egész; Batman miután megölte az összes rossz fiút/csajt, csókkal indul az "utolsó" útjára, a nagyon utolsó pillanatokban, amikor is a tét nem kevesebb, mint egy egész város. És hát naná, hogy sikerrel jár! Grr. Aztán jönnek egy olyan baromsággal, hogy lehet mégis túlélte. Ahha. Értem én, hogy az esetleges folytatásokhoz ez kellett, de kérem szépen, ez akkor is szar. És egyébként most komolyan, mennyivel kulturáltabb halál (már csak a főellenség ez esetben elkerülhető, egyébként roppant bosszantó degradálása végett is) hősi halált halni valamiféle utolsó véres párharcban? Ott mindenki megkapta volna a karakterének kijáró tiszteletet, megbecsülést és nem utolsósorban elismerést. És ezzel együtt maga a katarzis is meglehetett volna. Ehelyett érthetetlen mód, jóformán flegmán legyűrnek mindenkit a másik oldalon, amivel az a legnagyobb baj, hogy így csorbulnak Batman valós érdemei is. A bomba meg... khm... maradjunk annyiban, hogy ez az elviszem a bombát és kicsinálom magam féle bohózat akár magának Michael Bay-nek a kézjegyét is takarhatná.

A macskanő pálfordulása is meglehetősen érdekes, ahogyan az is, hogy miért "szerethet" bele Batman egy ilyen jéghideg karaktert megformáló nőbe, akinek aljassága kis híján az életébe került. Az pedig, hogy Bane mi az istennek nem nyírta ki Batman-t, amikor megtehette volna, azt én sem tudom, oké, száműzték, büntetés, megpróbálja lelkileg is megtörni... De akkor is... Annyira adja magát, hogy ez a luxus utána megbosszulja magát. Előtte persze Miranda is kinyírhatta volna az ágyban mondjuk, de hát nehogy már ennyire egyszerű legyen az élet... Sokadig grrr...

És akkor most megkérdezem... Ez kellett annyira nekünk?! Nekem biztos nem... A film pedig a maga módján látványos. Tényleg. Azért benne van 250 millió dollár. De annyira nem lenyűgöző, hogy hanyatt vágjam magam tőle. A zene is jó. Nem kérdés. De semmi nagyon új elem nem volt benne (pár kántáláson kívül). Az eddigiekkel sem volt semmi gond, szerettem őket, itt is jó, de erős hiányérzetem van.

Nolan, pedig punci volt. Maradjunk ennyiben. Gyenge forgatókönyvet és átlagos rendezést tudhat a háta mögött. Ebben több volt. Az lett volna a bátor dolog, ha beint a képregénynek, és egy kicsit elborultabb Batman-t küld a ringbe, aki, ha célszerű, akkor nem fél ölni, akivel szemben végig egy komoly ellenfél van, akinek a film során felépített karakterét nem kukázzák ki lényegében egy szemrebbenés alatt. (Oké, hogy Bane személyes motivációja és a város elpusztításának valós okai erősen megkérdőjelezhetők, de hát ez van. Érdekes, hogy Nolan eddigi leghosszabb filmjében tulajdonképpen magyarázatra sem nagyon futotta ezzel kapcsolatban.)

Szerinte óriási hiba volt, hogy Nolan ismételten nem merte meglépni, hogy nagy számú polgári áldozatokkal és vérrel járó filmet forgasson. Már másodszor egymást után. (Lásd: The Dark Knight-ban lévő jachtos eset, valamint a mostani, bombás szituáció...) Az egész csupán mese habbal; Batman a jó, Batman a vagány, igazságos, aki mindig felülemelkedik mindenen és mindenkin. És még holtan is ott motoszkál az emberek fejében a feltámadásának víziója... Egyébként meg én pont azért szorítottam a bomba felrobbanásáért, mert 100%-ig meg voltam róla győződve, hogy nem fog felrobbanni a városban. Ettől meg tök súlytalan lett az egész. Nolan dolga az lett volna, hogy elhitesse, hogy itt gyerekek nagy baj lesz... Pedig erről sem tudtam korábban semmit. Szóval rohadt kellemetlen ez az egész. A The Dark Knight Rises 2012 legnagyobb csalódása. Pedig Nolan az elején nagyon mondogatta, hogy az Inception szinte váratlanul nagy sikere láttán még bátrabban mer játszani az utolsó Batman filmjével. Nesze neked, ennyire futotta... 4/10

2014-10-29 23:14:08 Leo_Stotch (3) #489

Én a feléig úgy faltam, mint a négysajtos szalámis pizzát. A hangulata (ami nálam egy filmnél az első) mesteri, feszültség, profizmus..Bane, Macskanő, minden a helyén. A csúcspont, Bane elkeni Mr Wayne-t. Azt hittem a moziban magam alá rottyantok a gyönyörtől.
És lejtmenet....
Nem is állt talpra. Volt csavarocska is. Tetszett is, meg nem is.
Ha Alfred mosolyával zárja Nolan, négyes. Így..csalódás kissé.

2014-10-28 16:08:31 purplerain (5) #488

Úgy látom szépen felültetek ennek a trollnak :)

2014-10-28 15:05:19 caulfield (5) #487

Jaj.

2014-10-28 13:43:36 JeszKar (5) #486

Igazából ő sem, hisz lesz valaki, aki átveszi a helyét.

előzmény: BonnyJohnny (#485)

2014-10-28 13:30:43 BonnyJohnny (4) #485

Batman szenderül jobb létre nem Bruce Wayne.

előzmény: caulfield (#484)

2014-10-28 09:44:55 caulfield (5) #484

Azaz, hogy a főhős jobb létre szenderül ugye?

előzmény: BonnyJohnny (#482)

2014-07-08 21:41:50 bruce (4) #483

Hidd el nem van olyan akinek nem az :)

előzmény: BonnyJohnny (#482)

2014-07-08 21:40:03 BonnyJohnny (4) #482

Egyesek nagyon túl akarják bonyolítani a végét, pedig szájbarágósan egyértelmű. És amúgy történetív szempontjából is logikus.

előzmény: bruce (#481)

2014-07-08 21:09:51 bruce (4) #481

Hát abból hogy már előtte is azt képzelte hogy látja őt ott ülni és így.Amúgy meg sokan megkérdőjelezik hogy Wayne valóban túlélte,túlélhette a robbanást

2014-07-08 21:03:33 BonnyJohnny (4) #480

Ki gondolta, hogy nem a valóságot látja?

előzmény: bruce (#479)

2014-07-08 20:58:41 bruce (4) #479

Megtaláltam a tökéletes(?) választ a film végére
A végén Alfred meglátja Olaszországban Brucet és Selinát együtt.Alfred honnan tudhatta volna hogy vele jött össze hiszen előtte még Mirandával kavart.Ergo a valóságot látja.

Ez így jónak hangzik vagy hülyeség?

2014-03-10 21:23:06 carmine (3) #478

Az egyértelmű, hogy ő nem a robbanások miatt futott annyira. Azt is mondanám, hogy van az az adrenalin szint, amikor a külvilág egy részéről fogalmad sincs és ezek a játékosok az életben gyakran így játszanak. De tény, hogy azért egy ilyet észrevett volna szerintem, de hát a film... :)

előzmény: ChrisAdam (#477)

2014-03-10 21:20:35 ChrisAdam (4) #477

Tehát az a játék miatt volt, nem azért mert menekült.
(Nem hallotta, hogy mögötte egy egész stadion hullik darabokra. Nem baj, legalább jól néz ki. ;))
:D

előzmény: carmine (#476)

2014-03-10 21:15:28 carmine (3) #476

Azért állt meg mert befutott a célterületre és csak utána vette észre, hogy mi történt mögötte.

előzmény: ChrisAdam (#475)

2014-03-10 21:04:55 ChrisAdam (4) #475

Trailer 2: Milyen béna már az, hogy a csávóka, aki fut a mögötte beomló pálya előtt, hirtelen megáll, mintha tudná, hogy tovább nem fog robbanni. Ez komoly? Vagy az a játékos tudta? Vagy hogy volt ez a filmben?

2014-01-17 01:11:45 kobretti88 (5) #474

Kedvenc részem a trilógiából amely tökéletesen zárja le a története. A színészek kiválóak, főleg Tom Hardy. Hans Zimmer zenéje továbbra is zseniális. Egyedüli pici negatívum Bane halála. Az akciójelenetek jól koreografáltak. Gyengébb mint a másik rész, de jobb mint a Kezdődik.

95%

2013-10-26 09:34:12 dorothygale (2) #473

Futurisztikus , tele klisével. Persze a jô megint a pokol legmèllyebb bugyràban fekszik....a màsik jô fôhôst màr az elejèn befeketîtik..... Szokvànyos amcsi stîl....

2013-08-02 21:38:43 JeszKar (5) #472

Egy szürkében ülnek (már ha abban ülnek), szóval egyik se. Azt mondják, hogy volt egy szoftveres fejlesztés, gondolom megtalálták a számítógépben a bejegyzés vagy valami hasonlót róla.

előzmény: purplerain (#471)

2013-08-02 20:10:37 purplerain (5) #471

Szerintem amikor a gépet megmutatta neki Freeman, bombáról szó sem volt a filmben :) Amúgy megnézem majd újra, hogy az amit a szerelők buzerálnak-e a végén, nem fekete-e, mert akkor dől az elmélet :) De igazából mindegy is, azt hittem van valakinek valami konkrét megoldása erre... De persze a tiéd is abszolút logikus, csak én nem ezen a vonalon indultam :)

előzmény: Locke(d) (#470)

2013-08-02 15:59:04 Locke(d) (4) #470

Ezen én is elgondolkodtam nem is olyan régen, amikor újranéztem, de a filmben benne vannak a válaszok:
1. A szerelők azt a gépet vizsgálták, amit L. Fox mutatott meg Wayne-nek "a régi idők emlékére".
2. A gép megmutatásakor megemlíti Fox (kis utalás gyanánt), hogy "És igen, van belőle feketében." Én ez alapján jutottam arra a következtetésre, hogy a bombát azzal a bizonyos feketével vitte ki a városból, és az is robbant fel. Azt már a puszta logika mondatja velem, hogy ha az egyiket kijavította, akkor a másikkal is megtette, hiszen akkor még nem tudhatta, hogy nem fogják tudni hatástalanítani a bombát, és hogy majd el kell vele mennie a "végzetébe". Nem is beszélve arról, hogy ha ilyen eshetőségre is gondolt, akkor meg az esetleges utódja kedvéért is megtehette.

előzmény: purplerain (#469)

2013-08-02 14:10:17 purplerain (5) #469

Egy kérdést vetnék fel a hozzértőknek.

1. Wayne elviszi a bombát, felrobban ő, a gép, a bomba, minden.
2. Wayne nyilván katapultált vagy ilyesmi tehát ő okés.
3. A két szerelő rájön, hogy meg lett javítva a robotpilóta.

Na a kérdéseim:
1. Milyen gépet néztek a szerelők? Nem robbant fel az is?
2. Ha felrobbant, akkor ez egy másik gép? És ha ebben jó az autopilot, az miért jelenti, hogy a többiben is? Mindet megjavította Wayne? Egyáltalán több gép volt?
3. Ha nem robbant fel a gép hanem szépen hazakacsázott magától, akkor miért gondolja mindenki, hogy meghalt Wayne?

Vagy az a verzió, hogy felrobbant a bomba, de a gép és Wayne megúszta, de ezt senki nem tudja, csak kb a szerelők meg Alfred meg Morgan Freeman? Mert az emberek elvileg annyit láttak, hogy rohadt nagy robbanás...


Na győzzetek már meg, hogy miről győzzem meg magam!! :)

2013-05-04 15:38:46 caulfield (5) #468

Azért most így újranézve az alkotói szándék teljesen egyértelművé vált a film kapcsán - különösen, ami a robotpilóta dolgot illeti.
Zseniális film, mely a legapróbb részletekig ki van dolgozva.
Egy érdekes kritikát találtam valamelyik külföldi site-on, ami annyira nem is negatív, de leszólja ezt a svájci óramű pontossággal megalkotott világot, s kicsit sokallja Nolan perfekcionizmusát. Tény, hogy nem dogmafilmes, s inkább a hitchcock-i maximalista angol hidegvér hatja át, de a TDK filmeknek különösen előnyére válik ez a fajta intuíciókat, impressziókat mellőző, az előre elrendeltséget tükröző alkotói mentalitás, hisz ezek a filmek mégiscsak valahol a sorskérdéseket (is) feszegetik.

2013-03-18 00:02:11 Jereváni Rádió (4) #467

Nekem tetszett ez a film, nem ér fel a The Dark Knighthoz, de nagyon rendben van, mint lezáró rész. Tipikus 4/5-ödös film, nem zseniális, de több, mint jó. Az előző részhez összehasonlítva viszont csak négyes. Ami tetszett az az, hogy Nolan másként oldotta meg ezt a folytatást, nem annyira azon van a hangsúly, hogy van két főhős párharca, és az legyen végig a középpontban, hogy aztán lássuk, hogy egymáshoz képest a hős és az antihős hogyan csavarják a szálakat. Nolan nagyobb formátumban gondolkodott, grandiózusabb, epikusabb műben, nagyrészt ezt sikerült neki, de befigyel sajnos a sokat markol, keveset fog érzése, ennyi minden bemutatásához dupla annyi játékidő kellett volna, nagyon sok minden van bepasszírozva, ugyanakkor vannak benne elnagyolások is.

Bane karaktere nekem rettentően tetszett, Tom Hardy brilliáns volt. Persze lehet nevetni, hogy mekkora alakítás, hiszen az arcának a fele le volt takarva, mégis a hangsúlyozása, a mozdulatai nagyon ott voltak. Elhitette velem, hogy ő egy brutális, kigyúrt gyilkológép, akinek közben vág az esze, félelmet keltő a megjelenése, simán elhiszed, hogy ez az ember fél pillanat alatt kettétöri a gerinced, ha úgy kívánja. Bane agyafúrtabb, nem akkora ösztönlény, mint Joker volt, egy igazi diktátor alkat. Max. respect Tom Hardy-nak ezért az alakításáért.

Ami még nekem nagyon tetszett, az a zene. Hans Zimmer szerintem jobb muzsikát komponált, mint a The Dark Knightban.

2013-03-02 13:44:14 Eglaronion (4) #466

Ez lett a 2012-es Vapiti nyertes? Hát az azért egy elég erős pfhejj.

2013-01-31 12:05:03 TaZaR (4) #465

kicsit olyan a film plotja mint egy ementáli sajt. televan lyukakkal.

2013-01-27 17:01:08 MicaHiro (4) #464

Azt kell mondjam, ebből hiányzik a Nolanra oly gyakran jellemző zsenialitás. Jó film azért, de lehetett volna jobb is. Például szerintem elég lassan indul be, és a történet is sokszor nehezen elfogadható számomra. Sajnos csak 4.

2013-01-16 18:04:10 ChrisAdam (4) #463

Ha lesz is több rész, azt már nem Nolan csinálja szerintem.

előzmény: aero2zero (#462)

2013-01-14 13:12:52 aero2zero (5) #462

Ügyesen megágyazott Nolan a következő résznek vagy épp trilógiának, aki figyelt, észrevette. :]

(Hja közben látom a hozzászólásokban, hogy volt, akinek feltűnt, mire gondolok. Én ebből a nüanszból újabb rész(eke)t vizionálok - igazam legyen!)

2013-01-12 20:40:14 Spirit (1) #461

Gagyi. Legszívesebben visszakértem volna a pénzemet a kasszánál. Kár, hogy éjjeli vetítésre mentem.

2013-01-03 20:58:07 Sántha Orsolya (4) #460

Valójában lehet, hogy csak 3-as, de elgyengített a vége :)

2013-01-01 22:24:27 BonnyJohnny (4) #459

Az már nem rémlik hogyan (lehet nem is mutatják), de úgy emlékszem lefegyverzik a várost.

előzmény: Eglaronion (#458)

2013-01-01 22:22:07 Eglaronion (4) #458

Erre, hogy elvették volna, valahogyan nem emlékszem. Elcserélték talán kajacsomagokra, vagy mi?

előzmény: BonnyJohnny (#457)

2013-01-01 22:12:17 BonnyJohnny (4) #457

Elvettek minden fegyvert a rendőröktől, meg a városlakóktól. Ettől persze valami sufniban, vagy csomagtartóban, ágy alatt, etc., lehetne fegyver több rendőrnek is... legalábbis filmes klisék alapján. :)

előzmény: Eglaronion (#456)

2013-01-01 21:59:47 Eglaronion (4) #456

Persze, mondom, hogy ez kell a színpadiassághoz, de hogy ennyi idő elég mindenhez... De, igazad van, alaptalan a piszkálódásom.
Még valami:
Amikor a nagy összecsapás van a rossz- és jófiúk között, a rendőrök milyen okból nem használtak lőfegyvert, miért hatásosabb gumibotokkal "phalanxba" állni? Persze, emberveszteségek így is alig lesznek az automata fegyverektől és tankoktól, megint értelmetlen piszkálódnom. Így legalább van tényleges szükség egy hősre, aki ellensúlyozza a végrehajtás hülyeségeit.

2013-01-01 20:35:39 BonnyJohnny (4) #455

Blake "tudása" valóban érdekes, ezen sokan viccelődtek. :)
Miért egy nappal előtte? Me' pont akkor tér vissza. (Ebbe belekötni nevetséges, mivel nem hiba... csak olyan filmes dolog, mindamellett valóságban is sok minden múlik a pillanatokon.) Ha egy nappal később térne vissza eredetibb lenne. :) Képzeld el B. Wayne WTF arckifejezését Gotham füstölgő romjai között. :D Hogy jön vissza? Ő Batman. Ennyi. ;)
Miranda Tate szerintem nem csak hogy felesleges, de nélküle több ponton is jobb lenne a film. Bane-t is leértékeli, aki így egy elég snassz halált kapott, és ugye Miranda halála Most mondok még egy szentségtörést, Selina Kyle is (bár nem felesleges) gyengén kezelt karakter. Sokan írták már, és igaz. Nolan nem ért a női karakterekhez. (Legalábbis nem annyira.)

2013-01-01 20:25:39 Eglaronion (4) #454

Még valami: Bane borotválkozása?
Őőő. Khm. Hagyjuk. Nem vicces. Mindegy.

2013-01-01 20:09:10 Eglaronion (4) #453

Megnéztem megint a filmet... Ez hülyeség volt, már nem az élmény miatt, mert a látvány, a zene, az atmoszféra még mindig nagyon üt, viszont olyan logikátlanságok vannak benne a történet során (vagy csak rosszul van vágva?), rendesen elszégyelltem magam, hogy ilyeneket nem vettem észre.
Zavaró elemek:
1. Blake MINDENT tud. Amit Gordon a film végén jellemzően "wtf" arckifejezéssel emészt meg, neki leesik egy tekintetből, + ebből nem tudom hogyan fejti meg azt, hogy Batman nem is ölte meg Harvey Dantet. Ha már Wayne Batman, akkor ártatlan is? (noha biztos szimbolikus, meg mély jelenetnek szánták, de később semmi szerepe nem lesz. Ráadásul a "Maszk funkciója" párbeszéd is kétszer hangzik el.
2. Muszáj feszültséget teremteni, ezt értem, de miért 1 nappal a nagy bumm előtt kezdi el Wayne szervezni a város megmentését? Egyáltalán hogyan tért vissza Gothamba?
3. Miranda Tate. De úgy az egész. Valaki mondja már el nekem, hogy taktikai szempontból miért olyan nagyon fontos Bruce Waynenek? Egyáltalán mi benne olyan vonzó? A film vége felé különösen fura volt (aztán lehet, hogy csak elnéztem valamit), hogy mikor visszatérése után beszél vele, pár óra múlva már Batmanként kéri számon Gordonon a jelenlétét...
4. Még mindig Miranda Tate: "Worst death ever". Legalábbis nagy-költségvetésű filmeknél biztos dobogós.


Azért még utána nézek még a fentieknek, lehet, hogy csak én vagyok jelentősen lassú :)

2012-12-29 21:51:50 slawter (4) #452

Vagy esetleg olvasta a Batman kepregenyeket?:D

előzmény: Dynast Grausherra (#447)

2012-12-29 21:22:13 gerbence (5) #451

Pontosan. Hiszen Alfred Bruce Wayne "halála" (vagyis a Wayne-család teljes kihalása) után Londonba költözött és elment Harry Brown-nak. Az életének ezt a szakaszát feldolgozó filmből tudjuk, hogy néha összejárt a régi bajtársakkal kocsmázni meg sakkozni.

előzmény: Dynast Grausherra (#447)

2012-12-29 20:44:59 ali (5) #450

que?

előzmény: caulfield (#446)

2012-12-29 20:12:03 BonnyJohnny (4) #449

Ahogy mondod. A kalandos múltjából maradtak kapcsolatai zsoldos körökben. Feltételezhetően nem csak a Vörös Keresztnél, hanem a kevésbé legális oldalról is. Ott lehetnek alakok, akik tudnak pár dolgot Bane-ről. Alfred utána kérdezett, és a hallottakat összeollózva prezentálta amit tudni lehet Bane-ről.
Az, amit elmond, amúgyis olyan, mintha hallomásból, már-már rémhírekből szemezgette volna össze, amit tudni lehet Bane-ről.

előzmény: Dynast Grausherra (#447)

2012-12-29 20:04:17 padi(xpress) (4) #448

Rákeresett a Wikipedián.

2012-12-29 19:56:41 Dynast Grausherra (4) #447

Elismerem, hogy ez egy kötekedésnek tűnő kérdés lesz, de nem annak szánom.
Alfred honnan tudott annyi mindent Bane-ről? Folyamatosan ő szállította a híreket Wayne-nek, hogy Bane az Árnyak Ligájához tartozik, börtönben született, stb. Tudom, hogy neki is megvan a maga kalandos múltja (említi az előző részben), de honnan tud ennyi mindent? Néha összeül pletykálni a volt rohamosztagos barátaival? Kicsit furcsának tartom, hogy ilyesmikről is széles körű tudása van.

2012-12-29 10:43:09 caulfield (5) #446

Így van Wayne sem halt meg. Mert már rég nem is létezett.

előzmény: Olórin (#445)

2012-12-29 10:39:24 Olórin (4) #445

Igen, ezért írtam, hogy Batman nem halt meg. Más kérdés, hogy Wayne sem halt meg.

előzmény: caulfield (#444)

2012-12-29 10:20:04 caulfield (5) #444

Batman sose halhat meg, mert mindig szükség lesz rá. De ez a film a főhős (Christian Bale által játszott főszereplő) halálával zárul.

előzmény: Olórin (#441)

2012-12-29 02:10:11 Bbazsa (4) #443

Sok jelenetet nem így csináltam volna meg, úgy éreztem lehetőségeket hagytak ki. Amúgy Bane a legjobb karakter.
Például hogy ott áll Batman és veszi fel a dolgait a végén a maszkot teszi fel és ott áll teljes menetdíszben egy ilyen visszatérős jelenet jól nézet volna ki.

2012-12-28 17:06:04 Ninety-Four (5) #442

Joel Schumacher megoldaná azt is :D

előzmény: Olórin (#441)

2012-12-28 15:03:45 Olórin (4) #441

Helyesbítek:
Batman sem hal meg:)

előzmény: ali (#440)

2012-12-28 14:54:45 ali (5) #440

hihetetlen, h még a tök nyilvánvalóba is megpróbálják belemagyarázni, h az nem úgy van...batman meghalt, bruce tovább él

2012-12-28 13:14:55 caulfield (5) #439

Bruce Wayne meghalt. Még sírkövet is kapott. Mi kell még?

előzmény: Corey (#438)

2012-12-28 13:02:58 Corey (4) #438

"Erre pedig a legnyomósabb érv nem az, hogy nem ugorhatott ki, mert talán tényleg megtehette volna, hanem az, hogy nem akart már megmenekülni."

Pont ez a film egyik emocionális főszála, hogy amikor Batman kimászott a mélyből és "felemelkedett", akkor vele együtt Bruce Wayne is újjászületett. Amit írsz, azt Alfred is megfogalmazta az elején, csak hogy ő korábban elment és nem is láthatta csak a történet legvégén, hogy az az idilli kép, amit Bruce kapcsán elképzelt, immáron VALÓSÁG.
Batman Bruce Wayne jellemfejlődésének köszönhetően tudott felemelkedni. Egyébként is, azért sikerült kimászni a börtönből, mert újra félt a haláltól. Onnantól biztosan nem akart meghalni.
A robbanás előtti közeli kép pedig Batman, nem pedid Bruce Wayne elmúlását jelképezi. Ha ott maradt volna és meghal, akkor Nolan inkább maszk nélkül mutatja meg nekünk. Batman egy hős mártírrá vált a város számára, Wayne pedig végleg levehette azt a jelmezt, amit ne felejtsük el, hogy már a második részben is leakart Rachel kedvéért.

2012-12-28 12:13:46 Gasz András (5) #437

De Michael Caine elmondta mi a helyzet. (Ahogy annó az Eredetnél is) :) ész! Ezen agyalni. :)

előzmény: caulfield (#436)

2012-12-28 11:40:48 caulfield (5) #436

Selina ezt is mondta neki, hogy csak vigye ki a tenger fölé állítsa irányba és dobbantson. Erre volt a válasza azt, hogy nincs robotpilóta. Tehát csak azzal lehetett volna megoldani - egyébként sem volt egyszerű kormányozni azt a gépet úgy, hogy a bomba lógott rajta.
De a robbanás előtti közeli kép Batman arcáról, mikor már bőven a víz fölött van eléggé egyértelművé teszi, hogy nem volt menekülés számára. Erre pedig a legnyomósabb érv nem az, hogy nem ugorhatott ki, mert talán tényleg megtehette volna, hanem az, hogy nem akart már megmenekülni.

előzmény: Ninety-Four (#435)

2012-12-28 04:48:13 Ninety-Four (5) #435

Az imént felmerült bennem a végével kapcsolatban egy gondolat.

Mi van, ha ez az egész robotpilóta dolog tök lényegtelen? Ha Wayne-nek nem is állt rendelkezésére, miután a gép elhagyta a várost, már csak annyit kellett tenni, hogy padlógázzal elindul nyílegyenesen a tenger felé. Laikus vagyok a témában, de kétlem, hogy ehhez olyan rettenetesen durva szoftveres háttér kell, mivel nem arról volt szó, hogy bonyolult manővereket kell végrehajtania a gépnek azalatt a rövid idő alatt. Közben simán katapultálhatott a tenger felett, semmi szükség nem volt már pilótára szerintem.

Wayne Selinának:
Nyilván azért mondta a nőnek, mert nem számított arra, hogy túléli. Az egy dolog, hogy sikerült, de ha nem, akkor a csaj ott állt volna és vár reménykedve, hogy felbukkanjon? Így meg legalább korrekt volt, lezárta, ha nem jönne be.

2012-12-26 17:13:25 caulfield (5) #434

A robotpilótát megjavította. De a film végén nem állt a rendelkezésére. Batman Selina-nak: "No autopilot".

előzmény: Simpleton Larry (#433)

2012-12-26 15:48:47 Simpleton Larry (4) #433

Nem sokkal előtte látjuk beszélni Lucius-s két szerelővel az automata pilóta állapotáról, amiben kiderül, hogy Wayne már előtte megjavította, vagyis az "önfeláldozás" idejében már működőképes volt.
Persze ettől még elég félrevezető és olcsó, hogy ezt így meglépik.

előzmény: caulfield (#432)

2012-12-26 14:33:39 caulfield (5) #432

A kávéházi jelenetről:

Wayne semmit se kereshetett olaszban, hisz korábban feláldozta magát a városáért.

2012-12-25 11:46:41 morcosmedve (4) #431

Amit a Batman-problematikáról el lehetett mondani, azt Nolan már elmondta az előző epizódban. A széthúzó önellentmondások végül senkit nem visznek se győzelemre, se boldogságra.

Ilyen értelemben a Felemelkedésben nincs semmi csalás.
Batman elmúlt. Nem is tér már vissza. Úgy érzem, aki ezt várta, kicsit önmagát csapta be. A teljes önfeláldozás, vagy a kispolgári lét végkifejlete. Ennyi tét maradt még a végére.

Nem gondolom, hogy jobban meg lehetett volna oldani az egészet. De a legvégén a kávéházi jelenet:
Mi a frászt keresne Wayne olaszban? Az ő képességeivel. Oké, kirándulnak anyucival, de honnan? Elment programozó matematikusnak egy multihoz? Vagy őrző-védő céget alapított? Áh, nem, kitaláltam. Elment Batman-dublőrnek Hollywoodba.

Az egész tökéletes film illúzióban egy dolog zavart igazán. Mikor Gordon bekopog a főrendőrhöz tökéletesen becsavart, frissen nyírt séróval. Pedig 5 hónapja már minden fodrászüzlet zárva tartott. Egy rendőr a válság idején is legyen fess! Asszem megyek, megnézem a Mad Maxet...

2012-12-17 00:27:18 Hannibal Lecter (3) #430

"Nolantól pedig még mindig az Álmatlanság a kedvencem"

Végre valaki! :) Nincs különösebb bajom a Batman-trilógiával, de az Álmatlanság nálam utcahosszal veri.

előzmény: simijohnny (#429)

2012-12-17 00:08:39 simijohnny (3) #429

Nem mondom, hogy a sorozat megcsúfolása, de ide azért több kell. Általánosan nézve szórakoztató, ám mindvégig üres, laza szerkezetű, kapkodó, túl sok és kibontatlan karakterrel operáló film. Sokszor, csak olyan semmilyen, ahogy a vége is. A színészek jók, rajtuk ugyan nem múlt, az öreg Caine pedig még mindig zsebre vágja az egész csapatot. Így a trilógia végére érve elmondhatom, hogy az első rész egy nüansznyival győzött, Nolantól pedig még mindig az Álmatlanság a kedvencem.

(Anne Hathaway-nek jól áll a motorozás, if you know what I mean...)

2012-12-14 13:27:57 Gasz András (5) #428

De akkor meg tutira a filmnézők mit mondtak róla (már aki látta Nolan előző filmjét): Hogy totális másolás az előző filmjéből, az Eredetből.

előzmény: Jawad.Zairi (#427)

2012-12-14 12:13:08 Jawad.Zairi (4) #427

Az újranézés csak megerősítette bennem a tényt, hogy a végén a kávéházas részben, amikor megmutatják a sértetlen Wayne-t minden idők egyik legnagyobb rendezői melléfogása.

Úgy lett volna az igazi, ha Alfred biccentése után vége a jelenetnek.

2012-12-14 12:05:35 deviant (4) #426

éppen ez az, az előző film címe szerint is a sötét lovagról kellett volna, hogy szóljon. na, ez nem jött össze. persze nem ez volt az első olyan batman, ahol ez nem jött össze.

előzmény: Dynast Grausherra (#425)

2012-12-12 14:25:39 Dynast Grausherra (4) #425

A film nézése közben egyszer csak azt jegyeztem meg magamban, hogy ennek bizony megártott a nagy költségvetés. Bane és társai majdnem annyira leamortizálták Gothamet, mint amit a Bosszúállók végén láthattunk New York esetén. Természetesen hozzá kell tennem, hogy valóságszerűbb módon, megspékelve nagy adag pszichológiával.
Nálam a második rész olyan magasra tette a mércét, hogy nem is vártam, hogy a befejezés képes lenne megugrani, főleg ilyen karakterekkel, mint Macskanő és Bane. Az igazat megvallva, bennük kellett a legkevésbé csalódnom, Bane zseniális legalábbis a Batmannel való végső összecsapásáig, és Selina is kifejezetten szerethető karakter, megvan benne, amit a Burton-féle Macskanőtől is megszokhattunk, az állandó ugrándozás egyik oldalról a másikra, de jobban kivitelezve.
Azonban Nolan túl sokat markolt ezzel a filmmel. Egyrészt Wayne ismét fontosabb szereplő lett, de ott van még Alfred (aki ugyan aránylag kevés szerepet kap), Gordon, Blake, Selina, Miranda Tate és persze Bane. Az előző részben Nolan remekül ráépítette Jokerre és Harvey Dentre a történetet, itt azonban nincs egy igazi központi alak, akiről megállapíthatnám, hogy "igen, róla szól a film". Batman persze vívódik, mint eddig folyamatosan, nehéz helyzetekbe kerül, de a falmászáson kívül nem tudnék tőle egy emlékezetes jelenetet mondani. (Kivéve még a poént, amikor Macskanő eltűnik előle. "Szóval ilyen érzés.") A hangsúly ezúttal is az új szereplőkön van, de egyszerűen nincs rá idő 160 perc alatt se, hogy rendesen megismerjük mindegyiküket. Joker ezért tökéletes az előző részben, őt nem kell megismerni, ő VAN, csupa nagy betűvel. Végig nagyon hiányzott ebből a filmből. Bane ugyan képes összetörni a Denevért, reménytelenségbe süllyeszteni, de Joker még ennél is többet tud.
Meg kell még említenem Madárijesztőt, a kis vendégszereplése nagy pillanat.
Nagy erényei ellenére is ezt tartom a leggyengébb résznek a trilógiából, bár csalódásnak nem nevezném.

2012-12-11 08:32:40 deviant (4) #424

amikor bemutatták a batman beginst meg voltam róla győződve, hogy bár a film jó, csak jobb folytatások fognak születni. tévedtem. a begins a trilógia legerősebb darabja. egyik film sem rossz, de nekem a mementót leszámítva hiányzik nolan filmjeiből az a plusz, ami zseniálissá teszi a munkáit. a másfél évtizedes életműben pedig kezd egyre inkább zavarni, hogy nála mindig minden tökéletesen ki van számolva. lehet azzal érvelni, hogy ezek a filmek a megszállottságról szólnak - ez igaz is -, de az emberi természet nem ilyen. mindezzel együtt ez a harmadik rész nekem jobban tetszik, mint a második. bane motivációi világosabbak és kevésbé ellentmondásosak. ő valóban egy lángelméjű bűnöző, és nem szajkózza minden második mondatban, hogy kb. ő a káosz professzor a south parkból.

2012-12-01 22:57:31 Simpleton Larry (4) #423

Azt azért nem mondanám (legalábbis nálam az az Eredetnek jut), bár számomra is a trilógia leggyengébbje, főként a már mások által is felsorolt okok miatt. Túl rövid - még akkor is, ha az eddigi leghosszabb denevérfilm. Egy-másfél órát elbírt volna, hogy jobban kibontsa az eltelt tíz évet, illetve ahogy azt a szereplők megélték. Ahogy Gordon vívódott, ahogy Wayne magába zárkózott, ahogy "a város immunrendszere legyengült"... talán még Miranda és Bane előéletébe is betekinthettünk volna (talán ez spoilertelenül nem lett volna könnyű). Ha már úgy sem az akción volt a hangsúly, nyugodtan lassíthatták volna még, hogy mélységet adjon a filmnek, közelítve a Sötét Lovag visszatér I. rajzfilmhez, ami ezt pont remekül teszi. Így nekem is az volt a benyomásom, hogy kicsit unták már a készítők a franchise-t, és csak túl akartak lenni rajta.
Bane is kaphatott volna egy, a Joker-től különbözőbb szerepet - az utolsó részletig kidolgozott terv erősen arra emlékeztetett (ami azért rossz, mert az előző rész témája pont a káosz lett volna). Hagyhatták volna a fordulatokat, láthattuk volna előre a tervet egészében, ami inkább hagyott volna más ízt, mint a Joker, inkább hangsúlyozta volna a remek stratéga voltát, és nem ütközött volna azzal, ha be akarták volna mutatni a karakterek eredetét, nem korlátolta volna őket az esetleges spoiler.
És végül bár Anne Hathaway igazán jó munkát végzett (a bárban levágott rövid műhiszti hatalmas), a Macskanőt feleslegesnek éreztem. Mindazt, amiért a karakter létezett meg tudták volna oldani valamelyik másikon keresztül, főként Blake adta magát (persze gondolom úgy lett volna ez egyszerűbb, ha nincs előre megszabva, hogy a Robin-t nem akarja Bale egyik filmben sem).
Még így is bőven jó, maximálisan szórakoztató. Csak lehetett volna zseniális felé is.

2012-12-01 22:12:35 Nagy Gábor (2) #422

Nolan legrosszabb filmje!!!:(((

2012-11-25 02:09:26 Ninety-Four (5) #421

Túlzsúfolt és messze nem hibátlan, de másodjára nézve is imádtam.

Amit Michael Caine művel, arra szavak nincsenek. Lejátszik mindenkit a vászonról, pedig a színészek közül mindenki kiváló munkát végzett.

2012-11-19 15:23:35 ender1112 (2) #420

Az orgánum félelmetes lenne, ha nem beszélne olyan színpadiasan.

előzmény: kobretti88 (#419)

2012-11-16 20:56:00 kobretti88 (5) #419

Én mot néztem meg végre eredeti hanggal, és tényleg jobb így a film, Tom Hardy orgánuma félelmetes, ugyanakkor László Zsolt is remekül megoldotta a karaktert a szinkronban :)

2012-11-16 19:48:58 Hannibal Lecter (3) #418

Utólag el kell ismerni, hogy az eredeti hang itt (is) magasan veri a szinkront. Bane például sokkal félelmetesebb Tom Hardy reszelős orgánumával, mint az amúgy kiváló László Zsolttal.

2012-11-16 19:44:47 arylacee (3) #417

Az igazi Batmant, igazából Tim Burton adta át. Ott a karakterek, a macskanő, pingvin, mind egyfajta pszichotikus átváltozáson mennek keresztül, úgy másképp betegek, olyan dark. Ott a hangulat, a sötétség még uralkodott. Amiket mind a mai napig többszörösen ismét megnéznék meg néztem. A dark knigth-al elkezdődött valami, de már ez a jön egy gonoszkodó és gotham összes szerencsétlen népét egy csészébe beleönti, jól felkavarja és aztán jön a hős aki visszaönti őket a kannába már elég unalmas. A macskanőnek sem jutott olyan nagy szerep mint anno. Viszont a börtönből való lelki felemelkedés jó lett benne.

2012-10-09 16:34:39 #NULL (?) #416

Elindult a Batman, s most ne az 1943-asig nyúljunk vissza, hanem a Tim Burton féle Michael Keaton féle Batmannél kezdjünk. Ott megszoktuk a maszkokat, a mondhatni horrorisztikus sminkeket.
Egészen a Kezdődik-ig a Batman filmek fantasyk voltak. Úgy ahogy a képregény is!
Aztán jött Nolan és onnantól CSAK egy akciófilm volt a Batman. Konkrétan, ha elfelejtjük Batman jelmezét, Joker sminkjét, akkor mit is kapunk? Egy olyan akciófilmet amibe dobtak egy kis szuflát.
Bane lelövése egy terrorista kontra FBI/CIA jelenet. Akkor most miképp is érezzem azt a Batman ízt amit anno? Mert ez nagyon nem jön át!
A Sötét lovagban egyedül Heath Ledger adta vissza tényleg a Nicholsoni élményeket. De itt ki is fújt! Dent konkrétan szintén belefért volna úgy, hogy pofán lövik a kampányduma során.

Időközben kicsit utánanéztem a dolgoknak, de még jobban tartom, hogy Nolan egy eget rengető baromságot csinált Neeson oda-vissza szerepével!
"Ra's al Ghul. - Notable aliases Ra's, The Demon's Head, Terry Gene Kase, Henri Ducard" Vagyis vannak fedőnevei. Oké!
Viszont, ettől még akkor Neeson(?)/Watanabe(?) lesz Al Ghul! Csak mondjuk semmi értelme egy ilyen névcserének. Simán futhatott volna Neeson már Ra néven...
De, ám legyen igaza Nolannek!

Viszont, van egy kép amin Batman ellefelei vannak - képregényes persze -:
[link]
Itt szimplán látszik, hogy a Batman történetbe a karakterek igen túlnyomó többsége fantasy karakter. Ezt ugye Burton el is kezdte megvalósítani, majd Schumacher is vitte tovább. Nolan belépett és konkrétan a Batman filmből kiveszett a fantasy ízvilág.

Ettől függetlenül nem mondom azt, hogy Nolan Batman filmjei nézhetetlenek. De valahogy nem ez volt az eredeti csapásirány.

2012-10-09 16:02:03 Tenebra (4) #415

Az ember várta volna, hogy na, majd most Bane odazúz Batmannek. Erre lepuffantják olyan egyszerűen, amit azért átlagember is kitudott volna számítani...
Tehát felépít a film elejétől egy kemény figurát, aki aztán úgy végzi, mint valami kezdő rágógumitolvaj. Ez így vicc!


Ezzel abszolút egyetértek, nagyon nem tetszett nekem sem. Habár előtte azért volt egy epikus küzdelem. De amivé az változott... Pfff. Én tényleg ilyenek miatt éreztem azt, hogy Nolan már Sam Raimi-Pókember mizériához hasonlóan unta a Batman-franchise-t, és minél előbb meg akart szabadulni ettől a "tehertől". Ez majdnem egy 2-esbe került neki, tőlem. :D Tényleg nagy szerencse volt, hogy a film első 2 órája egészen le tudott kötni Bane és a The Pit miatt. +Hans Zimmer OST-je. :D (Ami amúgy meg kell jegyezni, bár ütős lett, de itt még annyit sem volt hajlandó újítani, mint a Beginshez képest a TDK-ban. Viszont én szívesen hallgatom ezeket orrvérzésig, fülsüketülésig, mert ütősek. :D)


Nem! Nem tudom normális dolognak tekinteni, hogy a Kezdődikben Neeson nem egyből Al Ghul néven fut. Lehetett volna megoldani, hogy Watanabe legyen egy álarca akit kivág maga elé, ha veszély fenyegeti. Helyette Ducard néven kezdi a történetet, most meg Al Ghul lesz...

Ennek kapcsán viszont továbbra sem értem a problémád. :D Pontosan ezt tette Ducard/Al Ghul az első részben. Szerintem nyilvánvaló volt az első perctől kezdve, hogy itt Ducard dirigál - csak még nem voltam benne biztos, hogy ő Al Ghul tényleg. Nem fura, hogy ő keresi fel Wayne-t, ő képezi ki személyesen, ő hozza az ítéleteket? Szerintem nagyon is. Illetve elejt egy mondatot, ha jól emlékszem (66666X láttam már, de pontosan nem tudom felidézni :D), hogy kb. "nem minden az, aminek látszik". Tulajdonképpen ez a film is egy "Tökéletes trükk", s az Árnyak Ligája is A tökéletes álcázók bandája. Ebből szerintem mindenféle utánaolvasás nélkül is rá lehet jönni, hogy az "Ál Ghul" csak egy báb volt, egy elterelő hadművelet. Be is jött az igazi Al Ghulnak, Ducardnak, mivel így Wayne azt hitte, egykori barátját/mesterét, és nem a szervezet fejét menti meg.

Most gondolj bele, mi lett volna, ha megmondja: én vagyok a bandavezér, csak éppen itt van ez a ferdeszemű, akit magam helyett berakok, ha baj van? Az, hogy Wayne belé szúrja legelőször a kardot és nem menti meg. :D

Ez így volt jól felépítve. Az ilyen csavarok miatt tudom szeretni a Batma Beginst nagyon.

Michael Phillips kritikus is elmondta, hogy "Ami működött szépen a "The Dark Knight"-ban, úgy tűnik, túlhajszolt, és szinte nevetségesen komor a "The Dark Knight Felemelkedés."-ben"

Minden tiszteletem Phillips úré, de szerintem ő nem ugyanazt a filmet látta, mint én mondjuk. :D A TDK-nak ugyanaz a nagy hibája, mint ennek a résznek. Az is túlbonyolított, sőt, még jobban túlbonyolított, túlhajszolt, mint ez.
Ez komorabb, mint az? Hmmm... Szerintem az ezerszer komorabb, a Begins pedig a legkomorabb. Ez a lezárás miatt majdhogynem olyan, mint valami elbaszott 30-40-es évekbeli hollywoodi mesefilm. :D
De persze csak szerintem. Van sok olyan, akinek pont ez jött be. (ismerőseim közül is)

2012-10-09 15:40:44 #NULL (?) #414

Jó, akkor nézzük másképp!
Nolan felébredt, kitalálta, hogy most neki aztán kell egy Batman film amibe Banet belerakja. Szép és jó! Az ember várta volna, hogy na, majd most Bane odazúz Batmannek. Erre lepuffantják olyan egyszerűen, amit azért átlagember is kitudott volna számítani...
Tehát felépít a film elejétől egy kemény figurát, aki aztán úgy végzi, mint valami kezdő rágógumitolvaj. Ez így vicc!

Mint írtam, nem pont Hulk alapon kellett volna Banenek méretet adni! Lehetett volna úgyis, mert akkor a képregényhez hű marad. De, ha színészeknél maradunk akkor lett volna méretbe nagyobb versenyző aki azért Bane karakteréhez nagyobb félelmet adott volna.
Mondjuk az röhejes lett volna, hogy egy ~30 centivel magasabb fazont puffanatnak le, mint a nyulat... Ez is igaz!

Nem! Nem tudom normális dolognak tekinteni, hogy a Kezdődikben Neeson nem egyből Al Ghul néven fut. Lehetett volna megoldani, hogy Watanabe legyen egy álarca akit kivág maga elé, ha veszély fenyegeti. Helyette Ducard néven kezdi a történetet, most meg Al Ghul lesz...
Ez kb. olyan, mint amikor a Reszkessetek betörők 3-ba új Kevin lett Culkin helyett.
Ha szépen bevezette volna Nolan Neesont akkor azért nem látnék ekkora ellentmondást. Mert ez így olyan, mintha Bruce Wayneről sejtetik, hogy Ő Batman, és Christian Bale helyett besétált volna mondjuk egy totál másik faszi, hogy Ő Batman. Gáz...

Roger Ebert kritikája tuti nem volt véletlen! Vagy mégis miért mondta, hogy "Hiányzik belőle a közel-tökéletes "Sötét lovag" (2008), nagyobb érthetőség és a jobb gazember, de ez egy tiszteletre méltó finálé."? :)

Michael Phillips kritikus is elmondta, hogy "Ami működött szépen a "The Dark Knight"-ban, úgy tűnik, túlhajszolt, és szinte nevetségesen komor a "The Dark Knight Felemelkedés."-ben"

Ennyi!

2012-10-09 12:10:26 Olórin (4) #413

Szerintem egyáltalán nem volt összecsapva a pálfordulás. Dentnek eleve volt egy sötét oldala, egyáltalán nem az a patyolattiszta karakter volt, akinek a környezete látta - szépen elő volt készítve, hogy mi lesz belőle.

előzmény: Tenebra (#412)

2012-10-09 10:07:38 Tenebra (4) #412

Harvey Dent maga nagyon jól ki volt dolgozva, én őt éreztem a TDK főszereplőjének. Én inkább a "pálfordulására" gondoltam. Azt szerintem összecsapták. Majdnem olyan szar volt, mint a SWIII-ban Anakin áttérése a Sötét Oldalra. De Joker, Bane és Al Ghul mellett ő az egyik kedvenc karakterem a trilógiából.

Talia és Selina viszont szerintem nem voltak jók, nekem nem tetszettek (mármint szerepre - külsőre nagyon is :D). Talia kilétének felfedése túl későn jött, Selina karakterét meg erőltetettnek éreztem. Olyan érzésem volt, hogy Nolan őket csak azért zsúfolta ebbe bele, hogy megmutathassa saját értelmezését ezekről. Nos, ez igazából elmaradt. Nálam jobban működött volna az egész, ha tisztán Bane és Batman párharcáról szól csupán. ÍGy viszont, hogy behoztak két fontos női szereplőt az univerzumból, nem tett jót a történetnek sem. De az sokkal fájóbb, hogy ezek mint "supporting" karakterek voltak jelen. Illetve Talia feltűnése után Bane-t nyomták supporting szerepbe, ami a világ legnagyobb baklövése volt. Bane nem báb, hanem bábmester. Legalábbis e film első 2 órája alapján ilyennek ismerszett meg.

De persze ez meg az én nyűgöm, mert én meg kritikus vagyok Nolannel szemben az előző rész és az Eredet óta.

előzmény: caulfield (#411)

2012-10-09 09:57:56 caulfield (5) #411

Szerintem mind a Harvey Dent szál, mind Talia és Selina története kellően cizellálva volt, a legkevésbé sem éreztem összecsapottnak.
Bár én elfogult vagyok ezzel a trilógiával és Nolan-nel.

előzmény: Tenebra (#410)

2012-10-09 09:16:14 Tenebra (4) #410

Az külön poén, hogy a Batman kezdődikben Ducardot alakítja Liam Neeson, Ken Watanabe pedig Ra's Al Ghul-t. Itt meg Neeson szerepel ismét a Batman filmbe, de már Ra's szerepében. S ugyanúgy Nolan rendezte azt a filmet is...

Ennek is van magyarázata. Ugyebár Ducard még a Beginsben mondja, hogy kell egy jelkép, egy legenda, ami mögé bújva meg lehet tisztítani a világot a bűntől. Batman ezért jön létre. S ugye a többi rész is ezt fejti tovább, ennek a "Robinos" fináléja pedig a legszebb megnyilvánulása ennek. Azaz nem Bruce Wayne Batman. Batman egy legenda, amit több ember is tovább vihet, ha méltó rá. (Lásd az előző rész "imposztorait", akik nevetséges idióták voltak, nem méltók Batman szerepére.)

Nos, Ra's Al Ghulnál is így van. Az ő neve is egy legenda. Ugye már Crane is rá hivatkozik a Batman Beginsben, mikor Batman kérdezi, hogy "ki küldött?". És maga sem hiszi el, hogy Ra's Al Ghul, mert az meghalt. De kiderül, hogy Henri Ducard az.
Mondjuk én kezdettől fogva úgy hittem, Ducard Ra's Al Ghul, azt a fickót (Ken Watanabe) csak azért használta, hogy nehogy az igazi vezetőt öljék meg, ha valami barom -mint Bruce Wayne- meg akarja ölni. És a terve működött, ha így nézzük, mert Bruce Wayne maga mentette meg Al Ghult. :D

Szóval nálam nincs ellentmondás ebben. Akárhogy is értelmezzük, ez nem hiba, hanem a koncepció része szerintem. Persze nem akarom védeni Nolant, legfájóbb szívű kritikusa vagyok elkurvulása miatt, de szerintem pont e téren követekeztes volt.

Az pedig szerintem továbbra sem illett volna ebbe a filmbe, hogy CGI-trükkel düh hatására felfújják Bane-t. :D Ott mentem volna ki a teremből. Egyszerűem ebbe a koncepcióba nem illik. Dr. Crane is az első részben dorgokat használt a hallucinációkhoz, és meg volt magyarázva, miért látnak szörnyetegeket az ellenfelei. Azért, mert ez a rémálomdrog (ami lehetne az LSD is) ilyen durva látomásokat okoz. Ugyanígy Harvey Dent pofájának/pszichéjének deformálódása is racionalizáltabb, ha összecsapottabb is. Schumacher verziója ezért is volt lófasz, mert ott úgy nézett ki Kétarc, mintha valami idióta bohóc lenne, aki így akar viccelődni. Itt viszont Harvey-nak lemarta a pofáját a sav és gyakorlatilag beleőrült a csaja elvesztésébe/hatalomba. Persze ez is rohadt szánalmas módon összecsapott volt, mint itt a Selina - Thalia Al Ghul szál. De mégis: az "életszagúbb" koncepció része volt.

Most képzeljük el, hogy Bane hirtelen megnő ebben a részben, mikor Batmannel harcol, és ilyen felfuvalkodott bohóc-pankrátorként dönget a városban, mint a Gyűrűk Ura trolljai. Eléggé elütött volna az egésztől.

előzmény: #NULL (#406)

2012-10-09 09:06:58 Olórin (4) #409

"a Batman kezdődikben Ducardot alakítja Liam Neeson, Ken Watanabe pedig Ra's Al Ghul-t"

Nem, Neeson volt Ra's Al Ghul. Watanabe karaktere csak egy báb volt.

előzmény: #NULL (#406)

2012-10-09 08:54:12 Gasz András (5) #408

Olvasd a képregényeket orrvérzésig és akkor meg leszel elégedve Bane alakjával mindig. :) Ha ez a legnagyobb bajod! :) Bronson nem picit jobb művészileg és szinészi alakítást tekintve, mint a Kémes hármas.....

előzmény: #NULL (#406)

2012-10-09 06:24:34 McCl@ne (4) #407

Jézusom... :S

előzmény: #NULL (#406)

2012-10-09 03:37:06 #NULL (?) #406

Nos, nekifutottam NÉGYSZER ennek a filmnek. Ritka az olyan film amit ennyiszer megnézek, de ezt "kellett".

Tom Hardyról beugrott, hogy Őt láttam a Bronson-ba, illetve a Kémes hármasba. Előbbi filmje nem, utóbbi viszont tetszett.

Mivel bennem még az a Batman él aminek van egy képregény alapja, s persze gyerekkoromból a Tim Burton féle színek, karakterek, stb. él, ez így vegyítve még mindig azt mondatja, hogy ez a film gyenge!

Felidézgettem magamban sorban a Batman filmek karakterét.

Az első részben ott volt Joker. Az a nevetés, az eltorzult arc, az a pszichopata jellem igen rátett arra, hogy félelmet érezhessek.
A második részben jött Pingvin és a Macskanő. Az Ő kettejük karakteréből Pingvin vitte tovább a félelem érzést, a Macskanő pedig színesítette a történetet.
Aztán jött a Mindörökké Batman és odatette Kétarcot valamint Rébuszt. Ismét volt Pingvin és Joker érzésem. Vagyis van egy pszichos emberke és van egy rondább. Robint mondjuk kissé gyengének találtam, de Amivel Batman és az említett két karakter vitte hátán a filmet, így elfogadható.
A Batman és Robin szerencsére vitte tovább a szálakat, volt Robin és dobtak egy kis habot a történetre Mr. Freeze-el és Batgirl-el. Ez a rész már kevésbé volt félelmetesebb, de azért még volt benne löket.
A sötét lovagban ismét feltűnik Joker. Ismét előjött a régi jó Batman filmes érzés.

A Felemelkedésnél vártam az új karaktertől, hogy na, majd megnő - még ha nem is Hulk méretűre - és ad majd Batmannek egy kicsit, hogy az magához térjen, s ismét jöjjön a szokásos "a jó legyőzi a gonoszt" happy end. Helyette le lett puffantva, happy end helyett csalódás...

A film elején megjelenik a DC Comics logo. Rákeresek ara, hogy DC Comics Bane a Googlen, és kapom ezt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bane_%28comics%29
Nos, ehhez marhára nem hasonlít Tom Hardy karaktere... Ide, mint írtam minimum egy Derek Mears-t tudtam volna elképzelni, egy Spawn féle maszkkal. De lehetett volna Ken Kirzinger, Kane Hodder, Brian Steele - a teljesség igénye nélkül. Egy magasságba van Batmannel...Nem is értem?! :S

Az külön poén, hogy a Batman kezdődikben Ducardot alakítja Liam Neeson, Ken Watanabe pedig Ra's Al Ghul-t. Itt meg Neeson szerepel ismét a Batman filmbe, de már Ra's szerepében. S ugyanúgy Nolan rendezte azt a filmet is...

Mag a film látványra jó. Hozza azt a sötét színvilágot amit azért megszokott az ember. De összességében ezt egy gyenge résznek tartom.
Nagyjából az volt az érzésem, hogy valami marha nagy dobásra készültek, de végül ez elmaradt.

Azt külön zavaró dolognak tartom ITT - a KT-n -, hogy felül az van, hogy "Batman-filmek" és a filmek mellé ott vannak a rajzfilmek is... Oké, hogy Batman, de, ha azokat is beleveszem az élőszereplős filmek közé, akkor aztán Bane karaktere főleg nem lett eltalálva...

Roger Ebert kritikájával értek egyet:
"Ez egy sötét és nehéz film...
Hiányzik belőle a közel-tökéletes "Sötét lovag" (2008), nagyobb érthetőség és a jobb gazember, de ez egy tiszteletre méltó finálé."

2012-10-08 20:18:14 #NULL (?) #405

Ehhez pont idéztem! Nem alaphangon akkora, mint egy ház, hanem a méregtől nő meg. Hulk sem egy L.B. (alias LóBaszó) méretű állat, hanem Bruce banner.

előzmény: Tenebra (#404)

2012-10-08 20:10:01 Tenebra (4) #404

Ahol félelmetesnek kellett lennie, ott szerintem az volt: pld a legelső jelenete vagy csatornás részek.

Ja! Nálam ezt a filmet a gyenge 3-asról Bane húzta fel 4-esre. A film utolsó 5 percéig végig hátborzongató, karizmatikus, valóban veszélyes anarchista figurának tűnt, aki nem egy Joker-féle káoszterjesztő, hanem egy következetes, Che Guevara-szerű forradalmár. (Legalábbis nálam Joker egy hantabantázó terroristává degradálódott Bane-hez képest. :D)

A képregények böszöm nagy figurájáról elhiszem, hogy kettébassza Batmant simán, csak éppen azt nem, hogy bármilyen vezetői pozíció ellátására, betöltésére képes. Minthogy kb. pontnyi agya lehet, úgy fest a képen. :D Ellenben ennek a hús-vér, hihetőbb Nolan-Bane-nek a szemében ott ég az értelem tüze. :D

előzmény: Corey (#402)

2012-10-08 20:03:53 Victor Vance (5) #403

Az hogy valakinek torz a feje, még nem elég egy ilyen filmbe. Már leírtam hogy miért, alant pedig Corey is megtette már. Egy színész kellett, ennyi.

előzmény: #NULL (#401)

2012-10-08 19:59:06 Corey (4) #402

Általános vélemény, hogy Tom Hardy tökéletesen megfelelt az elvárásoknak Bane szerepében. Sőt, színészi teljesítményével -hangjával, tekintetével- újraértelmezte a figurát.
Felhozhatod itt Derek Mearst meg ki tudja kiknek a nevét, de ide most egy SZÍNÉSZ kellett.
Ahol félelmetesnek kellett lennie, ott szerintem az volt: pld a legelső jelenete vagy csatornás részek.
Én egyébként sem csak egy félelmetes/ijesztő villaint láttam a személyében, hanem sokkal többet: intelligens stratégát, szónokot, veszélyes terroristát. A Nolan által elképzelt világba egy ilyen Bane kellett, erre pedig Hardynál aligha találhatott volna jobb színészt.

"Az ilyet meg kellene hagyni Burtonnek"

Na még csak az hiányozna....:)

előzmény: #NULL (#400)

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6