Sztalker (1979) ☆ 👁

Stalker

(Andrei Tarkovsky)

nyugat-német-szovjet dráma, sci-fi

4,4
★★★★☆
663 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

  • 1
  • 2
2024-03-19 10:10:58 Xuja (5) #110

Kétségkívül a szerzői sci-fi csúcspontja.. meditatív, transzcendens, lassú sodrású, filozofikus remekmű ez, amiben olyan formai és tematikai gazdagság van, hogy szabályosan beleszédülhet az ember. Szerencsére a bővített játékidő ad teret kicsit elgondolkozni, töprengeni a látottakon, de így is lehet, hogy több kérdésünk lesz a végén, mint az elején. A mű szerkezete egyébként eléggé hasonló a Solarishoz - de annak a koncepciójához képest ez még sokkal absztraktabb, univerzálisabb és megfejthetetlenebb.

A karakterek tovább erősítik ezt az univerzalitást - ezért jobbára nem is személyneveket kapunk, hanem típusokat megtestesítő egyéneket - a Professzor és az Író is végtelenül cinikus, mindenfajta reménységet már régen feladott személyiség, csak az anyagi világban betöltött szerepük más. Sztalker cserébe egy sokkal céltudatosabb és állhatatosabb karakter - a közte és a "vendégei" között levő szellemi párbaj pedig a film talán legérdekesebb aspektusa.

Formailag szépen követi az eddigi műveit a rendezőnek - a slow cinemás koncepció, a vibrálóan élénk, de mégis nyugodt állóképek, az enyhén nyomasztó, mélységbe meredő atmoszféra mind megtalálható, ugyanakkor az eddigi filmjei nem érződtek ennyire szépen megmunkált, kerek egésznek, mint ez. Nagy bravúr, hogy a poszt-apokaliptikus világképet mindenfajta effekt nélkül teremti meg (még a Solarisnál is minimalistábban), ennek ellenére mégis, a 2001-hez mérhetően filmtörténelmi jelentőségű képileg is. A korszak egyik legjobb mozija.

2023-05-17 22:50:08 BalaKovesi (5) #109

Ez a film gyönyörű. De szerintem kevés vagyok hozzá. Vagyis pont elég ember vagyok hozzá, csak ahhoz vagyok kevés, hogy a kérdésekre választ adjak magamnak. De a kérdések ott vannak. És én is ott vagyok, keresem a válaszokat, esetleg még több kérdést. Keresek. Járok. Eddig másfél filmet láttam Tarkovszkijtól (a Mirror-t félbehagytam, mert nagyon fáradt voltam), és nem sikerült ráhangolódnom. Tetszettek a kérdések, amiket feltesz, az a még ennyi tehetséges filmes keze munkája közül is kitűnő líraiság, amit a hang, a kép, és a gondolatai hármasával át tud adni, de valahogy eddig megfeküdte a gyomromat a rendező, nem találtam vele a közös hangot. És akkor jött a Sztalker, ami hasonló kérdéseket ébresztett bennem, mint a tőle eddig látottak, csak más "settinget" használt fel a kérdésprovokációjára, és lehet, hogy emiatt, vagy egyszerűen a jelenlegi állapotom miatt, de most sikerült nagyon berántania. A rendező rengeteg képet dob be, motívumot használ, gondolatokat hint el, így ezeket még elég nehéz magamban egy értelmes, egy irányba mutató egésszé összegyúrni, mindenesetre a darabkák egy része már megvan (főleg, hogy közben a jegyzetembe is írtam fel gondolatokat), és mégis talán az a legérdekesebb, hogy mindezen "megfejtendő" rejtély helyett végső soron a saját létezésem misztériumán kezdtem el gondolkodni, minél inkább közeledtem a film vége felé. Eleinte mint egy külső megfejtendőként kezeltem a Sztalkert, a jegyzeteimbe is gyűjtöttem a motívumokat, toposzokat, amik megjelennek benne (és itt még nem is éreztem magamat olyan elveszettnek), de a történet előrehaladtával (és lehet azért, mert a húsdaráló utáni résztől már zavarosabb volt számomra a film, de) egyre inkább azt éreztem, hogy nem válaszokat kapok, hanem kérdezek, és hogy nem külsőleg kezelem a Sztalkert, hanem magamban. Mostanában jöttem rá, hogy sokkal jobban szeretem az olyan filmeket, amiket érezni tudok, magamban látni, mint azokat, amik olyanok, mint egy jól összerakott óramű, egy külső megfejtendő. Most valahogy úgy érzem, hogy a Sztalker egyszerre mindkettő. Tényleg meditációs film, Tarkovszkij az emberi lélek olyan mély barázdáiba kéri, hogy kövessem, ahova ha követném, félnék, hogy ennyi lenne-e az, amit keresek, hogy elérem a küszöböt, és onnantól nem tehetem fel a kérdést, hogy "mi van tovább"? Szerencsémre én kevés vagyok, hogy addig kövessem őt, szóval kereshetek tovább. Persze eddig is megvoltak a saját válaszaim, de ember vagyok, így ennek ellenére is mindig ott voltak bennem a kérdések. Mindenesetre örülök, hogy annak az emberiségnek a tagja lehetek, aminek Tarkovszkij is a tagja volt. Egyszerűen gyönyörű, hogy valakinek gondolatai vannak, és azokat filmre veszi. Ahogyan a Sztalker is az. A vége pedig hidegrázós.

2023-04-13 21:09:25 critixx (5) #108

Nem is tudom, vajon a Solaris vagy a Sztalker fogott-e meg jobban. Mindkét film hatalmas mestermű, az ember velejéig hatol, még egy nappal később is benned motoszkálnak a képek, a gondolatok. Ahogyan mind Kris Kelvin, mind a Sztalker három hőse fokozatosan jut el az önmegismerésig, végigjár egy pokoli kínokkal teli utat, mire valamelyest képessé válik a "megvilágosodásra".

Ahogyan dikalosz is írta előttem, ez a film egy háromórás meditáció (ahogyan a Solaris is az). Bevallom, a 162 perces Avatart képtelen voltam egyhuzamban végignézni, a felénél kikapcsoltam és másnap folytattam. Ellenben a 161 perces Sztalker és a 167 perces Solaris olyan szinten beszippantottak, hogy alig éreztem az idő múlását és a külvilágot.

2023-04-13 00:54:07 critixx (5) #107

Itt megtekinthető angol felirattal HD minőségben.

2021-12-24 01:05:41 dikalosz (5) #106

Szerintem az egész film egy hosszúra nyújtott emberi pillanat, humor azonban valóban nincs benne, nem is kell. Ha nem ébreszt gondolatokat, s nem mozgat meg benned érzelmeket sincs semmi baj. Különbözőek vagyunk, ami az egyiknek szemét, a másiknak kincs, ugye. Azt azért bizton állíthatom, hogy Tarkovszkij abszolút de nem elhatározásból vált komoly művésszé, s mondta ezt ki magáról, hogy márpedig én az vagyok! Az alkotásaira pedig főleg nem igaz, hogy receptszerűen valósítana meg mindent. Ugyanakkor a precízen való kiszámítást én nem rónám fel negatívumként, ha megnézel bármilyen, elismert rendezővel készült interjút, vagy épp az életművüket, láthatod, hogy a film előtt minden egyes apró rész, mozzanat, szimbólum, cselekmény, háttér, ésatöbbi előre megvolt a fejükben, s a lehető legaprólékosabb kidolgozás előzte meg a megvalósítást. Elég csak megemlítenem, hogy az egyik kedvenc filmem, a 2008-as Love Exposure forgatókönyve több, mint 300 oldalas.

A Solaris nálam olyan, hogy egyszer elkezdtem, fáradtan, és nem bírtam tovább egy óránál. Nem belealudtam, hanem sok volt (ami meg másnak kevés). Azonban úgy állok hozzá, hogy a rendező úr a szememben óriási kincs, éppen ezért mindenképpen meg fogom nézni, ha majd egyszer készen állok rá. Ezekhez a filmekhez be kell lassulni, fel kell venni egy meditatív állapotot, s csak hagyni, hogy hassanak!

Szóval szerintem nem érdemes ezen rágódnod, van ilyen, hogy egy rendező nem tud megérinteni, miért is ne lenne. Ki tudja, eltelik pár év, és máshogy fogsz majd viszonyulni Tarkovszkijhoz, de az is lehet, hogy ez már mindig is így marad. Ettől szép ez az egész.

előzmény: timidwolf25 (#105)

2021-12-24 00:41:07 timidwolf25 (?) #105

Jó írás, így már kicsit jobban meg tudom érteni a rajongókat. De nekem ez sajnos nem megy Tarkovszkijjal. Túlságosan ki van számítva minden pillanat a filmjeiben, nincs egy csepp humor, emberi pillanat, semmi, legalábbis szerintem. De a legnagyobb bajom mégis az, hogy akármennyi filmjét néztem is meg a Solaristól kezdődően, semelyik nem tudott bennem gondolatokat, érzelmeket elindítani, pedig más filmművészekkel nem így vagyok. Nem állítanám, hogy értek egy Pasolini vagy egy Herzog filmet, de dolgokat meg-megértek belőlük, és átélem őket. Tarkovszkij nekem olyan, mint aki elhatározta, hogy ő komoly művész és precízen kiszámít mindent, hogy mit akar átadni. De talán pont ezért örökre távolság marad köztem és a művei között. Nem fognak meg. Abban egyetértünk, hogy a művészet egyik feladata kiszakítani a hétköznapokból, de ezt bármelyik másik filmművész (is) tudja, csak nem ilyen dagályosan.

előzmény: dikalosz (#104)

2021-12-24 00:15:45 dikalosz (5) #104

Szerk.: Ezt timidwolf25 azon hozzászólására írtam, ahol kérdezte, mit ad nekem ez a film, s ő vak, vagy miért nem lát benne semmi különlegeset. Sajnos azóta eltűnt.

Nem, egyáltalán nem vagy vak. Ez egy nagyon egyszerűen megfejhető képlet. Van, aki a focit szereti, s van, aki a kosárlabdát. Van, akinek az alma a kedvenc gyümölcse, s van, aki soha életében nem tudná megenni. Van, aki "jobbos", és van, aki "balos". A felszínen maradva mindenképpen valami ilyesmire helyezném a hangsúlyt, senki ne érezze magát többnek, vagy épp kevesebbnek, amiatt, ahogyan egy adott művet értékel. Az az ő személye, az ő aktuális állapota, amíg az ember nem ismeri fel, hogy elmaradásai vannak, addig ezek a dolgok nem kéne, hogy bosszantsák.

Hogy mit adott nekem ez a film? Mindent. Formailag egy majdnem háromórás meditációt, aminek köszönhetően ki tudtam szakadni teljesen ebből a világból, magam mögött hagyva minden problémámat, minden gondolatomat. Számomra talán ez a legfontosabb tulajdonsága a filművészetnek. Szeretek elszabadulni ebből a világból egy-egy alkotás erejéig, ez bizonyos esetekben kevésbé, van azonban, hogy teljesen sikerül. Ezt a filmet eddig háromszor láttam, mindhárom alkalommal megszűnt létezni körülöttem minden, eggyé váltam a "vászonnal", s csak léteztem, minden bú, gondolat, és matéria nélkül.

Jelentésében pedig talán a jelenkor egyik legfajsúlyosabb problémáját tárja fel (1979-ben), a hit hiányát, illetve az annak betöltött szerepét az ember életében. Bár itt én úgy érzem, hogy az ember helyett nyugodtan írhatok emberi szellemet is, hiszen a filmből nekem abszolút az jött át, hogy Tarkovszkij az emberi szellem fejlődését tekinti a létezés, vagy ha úgy tetszik, a jelenlegi létforma kulcsának. Mélyre ás, nem köntörfalaz, megmutatja, mennyire összetettek is vagyunk legbelül, s milyen sok dolog kell ahhoz, hogy ezt a világot megértsük, és ezzel párhuzamosan el is bírjuk. Nem lehet relativizálni a boldogságot, ugyanis az teljes mértékben a szellemi fejlődésből kell, hogy eredeztethető legyen, s nem lehet bárminemű cselekedetre, vagy épp hiányára indok az, hogy a boldogságom érdekében történt.
A szellemi fejlődés legfontosabb része pedig nem más, mint a hit. A hit, melynek mint fentebb említettem, központi szerepe van ebben a filmben. Egy pár éve sikerült megértenem, hogy hit nélkül nem tudok úgy igazán reflektálni az életre, keresni az értelmét, akárhonnan is közelítettem meg, gondolkoztam évekig, leástam a legmélyebb bugyrokig, mindig ugyanaz lett a vége: az életnek nincs értelme. Amióta azonban a "megvilágosodás" útjára léptem, átértékeltem magamban nagyon sok mindent, s most már máshogy látom a világot.

A másik fontos kinyilatkoztatása e filmnek számomra az, hogy a szellemi fejlődés egy része a szenvedésből eredeztethető. Ha úgy tetszik, az erős szív tud igazán szeretni, ha úgy tetszik, az erős lélek tud igazán létezni, kinek mi. Jómagam 100%-ig egyetértek azzal az állítással, hogy a szenvedés fejleszt, többé tesz. Az ember el tudja magában rendezni a dolgokat, megért minden egyes tényezőt, mozgatórugót, leás a problémák legmélyére, ha kell, szétszed mindent, hogy újra összerakhassa. Ezáltal megváltozik az érzékelés, megváltozik a viszonyulás, megváltozom én is, s ennek köszönhetően maga a világ is.

Egy biztos. Ez a film kiránt a mindennapokból, félresöpri a felszínt, s az emberi létezés esszenciáját tárja elénk.

Mint láthatod, esetemben ez teljes mértékben egy személyes oldal felől megközelítve. Persze igazak azok az állítások is, minthogy az operatőri munka párját ritkítja, a színészi játék piszok erős, a rendezés tökéletes. A Sztalker azonban ennél számomra sokkal több.

Egyébként a film a gépemen volt 2016 óta, s négy év kellett elteljen, mire azt tudtam mondani, hogy készen állok rá. Magam sem tudom, miért éreztem így, de helyesen döntöttem. Bánom is egyébként, hogy ezen kívül csak az Iván gyermekkorát láttam Tarkovszkijtól, ezen mindenképp változtatnom kellene. Ám azért számomra mindig nehéz beleállni a dolgokba, s nekimenni egy-egy olyan alkotásnak, ami szinte biztos, hogy zsigeri hatást fog kifejteni bennem, s utána hetekig csak ezen kattogok, s meredek magam elé.

2021-12-23 23:35:36 somogyireka (4) #103

"Mondjuk magadat tudod esetleg felfedezni a segítségükkel. Izé... ez lenne a művészet lényege"
ez jólesik ez a hozzászólás, szóval van remény a kt-n is.
írom neked is ryood.
(kár, hogy nem látni itt, kit jelöl az embert kedvencnek, de ennél a felhasználónál én vagyok a harmadik)

előzmény: whitekiss (#101)

2021-12-23 21:01:30 timidwolf25 (?) #102

Én ezt értékelem, de ettől még nekem nagyon vontatott és dagályos film. De a legnagyobb problémám talán az Tarkovszkijjal, hogy az ő világa, érdeklődése engem abszolút nem vonz. Teljesen hidegen, kívülállóként tudom csak nézni a filmjeit.

előzmény: whitekiss (#101)

2021-12-23 20:26:27 whitekiss (5) #101

Solaris: az idegen óceán a tudósokat szembesíti a bűntudattal, fájdalommal eltemetett emlékeikkel. Az a nagy helyzet, hogy nemcsak neked hanem nekünk és az állomáson levőknek sincs sok fogódzója az ügyben, viszont ők a materializált emlékeik miatt igencsak traumatizálódnak. Kb. kinyírja őket a saját tudatalattijuk.
Miközben ezt szemléljük esetleg eszünkbe juthat, hogy mi várna mondjuk ránk ott...
Ha a válasz a semmi, akkor felesleges tovább nézni a filmet vagy bármin agyalni, akkor az van, hogy baj van, mert vélhetően épp hazudtunk magunknak. De ez egyéni szocprobléma, mert persze az állomáson úgyis kiderülne az eltitkolt igazság.
Nekem ez így elég rendesen mély és bónuszként a frász tör ki, hogy ott van egy idegen életforma, amivel nem tudok zöld ágra vergődni, mert fel sem tudom fogni annyira idegen és fel sem tudom fogni mit miért csinál csak éppen kezdek beőrülni kínzó emlékeim megjelenésétől. Jót akar, rosszat, bármit is ? Egyáltalán léteznek olyan fogalmai mint nekem ?
A hosszabb film pedig kíváló lehetőséget ad arra, hogy belehelyezkedjek ebbe az állapotba.
Ezzel szeretnénk reflektálni "a de igazán senki nem tudja megértetni, mit kéne felfedezni bennük" felvetésedre.
Mondjuk magadat tudod esetleg felfedezni a segítségükkel. Izé... ez lenne a művészet lényege.

előzmény: timidwolf25 (#100)

2021-12-23 15:11:18 timidwolf25 (?) #100

Oké, akkor világosítsatok fel, hogy miről szólnak ezek a filmek. A Sztalker vagy mondjuk a Solaris. Mert én különösebb fogódzót nem találok bennük, és nem tudom, mi az a mély tartalom, ami miatt ennyire el kell nyújtani a filmeket.

2021-12-23 13:25:23 ryood (5) #99

időnként reagálok dolgokra, amikor ír valaki valami olyat. most épp te voltál ez.
alapvetően a filmes élményeimről írok ide. túlnyomórészt.
ahhoz már nem vetted a fáradtságot, hogy visszanézd a hozzászólásaimat jobban, mert akkor nem írtál volna ilyen, a valóságnak meg nem felelő baromságot.
egyébként persze, arról írsz, amiről akarsz. viszont én meg nem tudom készpénznek venni, hogy valaki ilyen meg olyan Bergman, Herzog fan, csak úgy bemondásra, miközben mindenféle sületlenséget irkál össze egy Tarkovszkijról, meg a művészetről.

előzmény: timidwolf25 (#97)

2021-12-23 13:24:54 Xuja (5) #98

"Nem ajánlom senkinek, aki érdeklődik a művészetek iránt, mert Tarkovszkij filmjei a tipikus elrettentő példa, amiket mindenki egekig magasztal, de igazán senki nem tudja megértetni, mit kéne felfedezni bennük."

Azért egy ilyenhez pofa kell, mintha rászorulna a rendező az ajánlásodra.. Semmi gond nincs azzal, ha valakinek nem jön be valami (akár egy klasszikus), de ez az önjelölt megmondóemberkedés nagyon gáz.

2021-12-23 13:10:31 timidwolf25 (?) #97

Arról írok, amiről van időm és kedvem, te ne várj tőlem semmit, mert nem érted vagyok. Van itt pár fórumozó, köztük te is, aki többet foglalkozik másokkal, mint a filmekkel.

előzmény: ryood (#96)

2021-12-23 12:49:25 ryood (5) #96

majd ha olvasok tőled egy-két hosszabb hozzászólást, véleményt az említett rendezők filmjeinél, akkor tudok érdemben reagálni erre, amit írtál, hogy kiket szeretsz "amúgy".
nem ostobatököztelek le, egyszerűen tény, hogy bizonyos filmekhez kell a szokásosnál több türelem, nyitottság és intellektuális erőfeszítés. attól, hogy ezt valaki nem akarja megtenni, még nem lesz ostoba tök.

előzmény: timidwolf25 (#95)

2021-12-23 12:29:28 timidwolf25 (?) #95

Érdekes, Pasolinit, Herzogot, Bergmant, Menzelt szeretem, hogy csak párat említsek. Lehet, hogy mégse vagyok olyan ostoba tök, csak nem bírom a kimódoltságot meg a "belassultság"-ot?

előzmény: ryood (#93)

2021-12-23 12:27:02 timidwolf25 (?) #94

Az Iván gyermekkorát láttam, az még tetszett.

előzmény: Jereváni Rádió (#92)

2021-12-23 11:51:52 ryood (5) #93

én egy Tarkovszkij filmet sem ajánlanék neki, meg úgy egyáltalán semmilyen "elvont" (mennyire szörnyű jelző ez) szerzői filmet, ami némi szellemi erőfeszítést, nyitottságot, belassulást igényel a néző részéről a befogadáshoz.

előzmény: Jereváni Rádió (#92)

2021-12-23 11:22:31 Jereváni Rádió (4) #92

Próbálkozz inkább az Iván gyermekkorá-val vagy az Andrej Rubljovval, azokban alig található meg az az elvontság, amit te felrósz az orosz filmrendezőnek. Az Ivánban semmi ilyesmi nincsen, nagyon is konkrét a film, egy érzékeny, megrázó háborús dráma.

előzmény: timidwolf25 (#91)

2021-12-23 09:33:01 timidwolf25 (?) #91

Szeretem a művészfilmeket, és nem kell, hogy minden érthető legyen, de azért nem árt, ha van valami fogodzó. Tarkovszkij legtöbb filmjével az az egyik problémám, hogy az események kilencvenkilenc százalékát nem tudom értelmezni. Ráadásul végtelenül vontatottnak érzem a filmjeit, percekig csak merengések, furcsa párbeszédek és hasonlók láthatóak, hallhatóak. Semmi élet, semmi humor, csak valami végtelenül komolyra vett, elvont nézőpont, ami pont ezért nem is csábít arra, hogy jobban belehelyezkedjek. Nem ajánlom senkinek, aki érdeklődik a művészetek iránt, mert Tarkovszkij filmjei a tipikus elrettentő példa, amiket mindenki egekig magasztal, de igazán senki nem tudja megértetni, mit kéne felfedezni bennük. Talán az áhitatos vallási jelleg az, amiért annyira tisztelik a filmjeit, mert más filmművészeket nem értékelnek ennyire pozitívan. Azért Tarr Bélánál még mindig jobb, de ez nem túl nagy érdem.

2021-06-29 14:19:43 szandika99 (5) #90

A képet nem tudom spoilerbe ágyazni, csak a linket. A film 122. percénél kezdődik ez a hosszú jelenet.
https://kepkuldes.com/images/a45571cbb31ca95d202577db4b7fff4a.jpg

előzmény: somogyireka (#89)

2021-06-29 13:09:26 somogyireka (4) #89

Nagyon szép, amit írsz.Köszönöm..2012-ben a 32.hsz-ban szerelmes levelet írtam filmhez,kicsit eltúlozva, jólesett lehűteni azt,de a te meglátásod van középen.
Ezt a nem léptek be a szobába részt újra kellene nézni, ha esetleg majd előtted lesz s film, írd meg légysz, ez kb hanyadik perc.

előzmény: szandika99 (#88)

2021-06-29 12:53:26 szandika99 (5) #88

Máshogy értelmeztem a filmet. Egyik szereplő sem lép be a Szobába, a küszöbig jutnak. A kamera viszont beviszi a nézőt, ezáltal mi kapunk egy esélyt. A film szerintem inkább a hitről szól, nem a tárgyiasításról, ami pont az ellentéte. A színes és monokróm képek használatának is jelentősége van. A kislány pohármozgatása nem szuperképesség, hanem jel.
Nekem nagyon tetszett az a jelenet a film végén, ahol először csak a kislány felsőtestét látjuk színesben, ahogyan halad, és látszólag olyan, mintha járna, aztán kiderül, hogy az apja nyakában ül. És akkor el lehet gondolkodni azon, hogy igazából melyikük "viszi" a másikat.
Persze, az a legjobb az egészben, ahogy a néző elméjében kiegészül az alkotás.

előzmény: somogyireka (#87)

2021-06-29 12:08:32 somogyireka (4) #87

Kilenc év után újranéztem, és most fogom fel, milyen irtózatosan elfogadó is voltam e témával kapcsolatban akkor. Annak idején imádtam nézni, most szinte gyötrődés volt, de talán azért, mert gyűlölök még mindig a zónában kóborolni, és rájöttem, az életben nincs szoba, és kész!! Oda bizony nem lehet belépni, hárman meg pláne nem. Ehhez képest hamis koncepciót kapok a megérkezésről.
Van ez az "út A-ből A-ba", mely képi megjelenítése ez a film, amikor is az én az ÉN-be torkollik bele, de kínosan érzem magam, hogy ezt leírtam, de most már hagyom, és végre egy rendezés, mely bevallja, a létező utak legkegyetlenebbike ez. Ezt a sűrű, sötétszürke, nyálkás, undorító leírást a zónában nagyon szeretem, semmi divatos ezotéria, semmi ígéret harmóniára, békére, csak a tömény szívás végig a szobáig. Ezt nem lehet kevesebbel megúszni, végül is évezredek nyomorán kell végighaladnunk "magunkon át Magunkhoz".
Nekem a zóna az út, a keresés időszaka, a szoba pedig annak befejezése, és itt viszont már ideológiai ellentétben állok Tarkovszkijjal, mert a szoba tárgyiasításával nem értek egyet.
Aztán a végével meg pláne nem, igaz, csak sejteti a rendező, hogy a béna kislány pohármozgatását valamiféle értékként, célként ábrázolja, pedig az csak egy megszerezhető szuperképesség, és pont elállja a szoba elől az utat.
De szerintem, ha ma nézne vissza a rendező a filmjeire, abban talán egyetértene velem, filmjei forgácsok az úton, és a kész mű láthatatlan marad.

2021-04-17 23:37:49 szandika99 (5) #86

A szereplők nem lépnek be a Szobába, de a néző igen. A kislány már ott van.

2020-10-15 10:12:02 mimóza (5) #85

***
Aki ott tud lenni:

OKT. 22., csütörtök, 20:15-KOR
Sztalker | 40 éves jubileumi vetítés
Bem Mozi · Budapest

***

2020-08-11 10:07:37 dikalosz (5) #84

Olykor-olykor nehéz elhinni, hogy a látottakat ember alkotta. Itt most ez a helyzet.

2019-09-02 13:13:44 Charlie O'Brian (?) #83

A legjobb film, amiben nem történik semmi. :)

2018-10-14 08:49:06 mimóza (5) #82

„Higgyenek ők is, és nevessenek saját szen­vedélyeiken! Hiszen amit ők szen­vedélynek neveznek, valójában nem lelki energia, hanem csak a lélek és a külvilág közötti súrlódás. De a legfőbb, hogy higgye­nek önmagukban. És legyenek gyámol­tala­nok, akár a gyermekek, mivel a gyengeség nagy, az erő pedig hitvány. Mikor az ember megszületik, gyen­ge és rugal­mas, mikor haldoklik, erős és kemény. Mikor a fa nő, zsenge és rugalmas, mikor száraz és me­rev, haldoklik. A keménység és az erő a halál kísérői, a rugal­masság és a gyengeség a lét frisses­ségét fejezik ki. Ezért nem győzhet, ami megszilárdult.”

Összefoglaló, reflexió, gondolatébresztő? Mindegy, hogy nevezem. Részemről, mint befogadó részéről, Sztalker imája az, ami enged a függöny mögé látni, ha ezen a Filmcsodán gondolkodom. Meg úgy a Mindenről.

2017-12-25 12:59:53 Nordbright (2) #81

Elolvastam a hozzászólásokat is, de igazából utalást sem nagyon találtam egy dologra, ezért árulja már el nekem valaki a megfejtést. A végén, mintegy csúcspontként a kisgyerek (jedi-ként) a dondolatával mozgatja az asztalon lévő poharakat. Ez a jelenet miként kapcsolódik a zónához, a cslekményhez és mit akar kifejezni? Belemagyarázni nyilván sokmindent lehet, de mégis mi a "hivatalos" verzió (ha van ilyen), talán a könyv többet elárul erről?

2017-07-21 16:22:51 csabaga (4) #80

Azt hiszem,a rendezőnek nem az volt a célja,hogy ezekkel a kérdésekkel (mi lett a katonákkal...) foglalkozzon.

előzmény: Champion (#79)

2017-07-21 12:35:44 Champion (5) #79

Voltak részek, amelyek bántottak, mert sok olyan dologra nem kaptam magyarázatot aminek szükségét éreztem. A film első másfél órája kifejezetten tetszett, csak úgy kúszott a feszültség. Azonban, ez elmúlt és zavart, hogy én is sötétben tapogatózok a szereplőkkel és a film végén sötétben is maradok. Később örültem volna, ha legalább egy minimális magyarázatot kapunk például a csavarok dobálására. Miként jött létre a zóna? Arra, hogy miért nem tértek vissza a katonák a zónából? Néhány véleménynél kissé a régi irodalomórák emlékei törtek elő, amikor a verseknél erősen mögé magyarázott túlmisztifikált dolgokat hallottam.
Másrészről tetszik a film, mert láttam, hogy például Tarr Bélára mekkora hatást gyakorolt, vagy Lars von Trier mennyire hasonlóan építette az Antikrisztusban a jeleneteit.

2017-04-10 15:52:16 noresz02 (5) #78

Csak néztem és hallgattam az egészet, hol lemosott, hol összesarazott (hogy a Tarr Béla gondolatot kicsit magamévá tegyem) de mindenképpen gazdagabbá váltam tőle. Tökéletes alkotás.

2017-01-11 18:51:41 ryood (5) #77

meditatív film, hipnotikus hatású, kiüresíti az embert..ezért előfordulhat az ilyesmi az emberrel - ha megnézni - amit te is leírtál..

előzmény: duri (#76)

2017-01-10 22:06:00 duri (5) #76

bármennyire is elgondolkodtató film, amikor végeztem vele képtelen voltam gondolkodni, csak bámultam a plafont és nem értettem, hogyan tudtak ekkorát alkotni. zseniális minden pillanata, minden megfogalmazott és megfogalmazatlanul hagyott gondolata.

2016-10-12 11:45:50 caulfield (5) #75

Szerintem a modern misztika csúcsteljesítménye ez a film.
És amit kolostori misztikának hívnak, például az Eckhart által képviselt irányzat, azt ma valahol a sci-fi jelenti. A megismerés e fajtája, mely mindig a meglévő határokat feszegeti és a rejtettel, a közvetlenül nem érzékelhetővel célzatosan foglalkozik az most a tudományos fantasztikumban nyilvánul meg a legegyértelműbben. Hisz a tudomány maga a rejtély.
Attól, hogy Kubrickhoz képest Tarkovszkij más talapzatról indul központi témáját nézve mégsem tér el tőle. Ellentétes bázisú alkotók és világok: a 2001 az embernek a bezártságban, az anyag végesnek ható fogságában való útkeresése, a Sztalkerben pedig a szellem kivetettsége, vagy a hit sztyeppei végtelenségébe taszított kálváriája jelenik meg. Szerintem a kettő tökéletesen egyenrangú. Ma a nyugatnak és keletnek ilyen téren, a művészetben, illetve a művészet által kellene egy párt alkotnia - s nem pedig pártosodni, rivalizálni, mint más szférákban állandóan. (Mondjuk az átlagnéző előtt Kubrick előnyben van egy nyugat által dominált világban, de ez mindegy. Tarkovszkij nyilván nehezebben befogadható.)
A 2001 alapvetően anyagi, a Sztalker pedig szellemi utazás, úgyis mondhatnánk, hogy előbbi az ateista, utóbbi a teista megközelítés, míg Kubricknál a negatívum, vagyis a vákuum, addig Tarkovszkijnál a pozitívum, azaz a Sztalker hite, embersége van fókuszban. A 2001-ben karakterrel szinte csak a számítógép “bír” és kizárólag analitikus, jó persze a filmet vérerekként szövik át a keleti hagyományok motívumai, de túlsúlyban a szikár és pragmatikus analitikusság, a bal agyfélteke van. A film útja kifelé mutat, a távolba. A Sztalkernél ez fordítva áll: analógikus megközelítéssel a tér leszűkítése zajlik, egy alapvetően belső utazás kereteiben, a fenyegetés pedig az emberi szellemen belül van - ellentétben Kubrick filmjével, ahol az emberről levált, függetlenedett technika pusztít.
Lehetne ezt oldalakon keresztül folytatni, rendkívül izgalmas gondolatvilág ez, de számomra ebből az ellentétrengetegből nem az szűrődik le, hogy akkor a Sztalker nem sci-fi, hanem épp ellenkezőleg, ez a kelet sci-fije, amely legközelebbi rokonával, testvérével a 2001: Űrodüsszeiával együtt nézve teszi jelenlévővé azt a holisztikus világszemléletet, ami szépen halkan, búvópatak módjára elkíséri és táplálja az emberiséget a történelem során.
És ami maga az emberség.

2016-10-12 10:26:27 replay4 (2) #74

"szót nem ejtettem hollywoodról." -> tudom, bocs ezt nem neked címeztem, hanem csak úgy általánosságként írtam le.

előzmény: ryood (#71)

2016-10-11 22:50:37 Domonkos (5) #73

ja, és még annyi, hogy semmi baj nincs az amerikai filmekkel, csak nem véletlen van az a fogalom, hogy filmgyártás. Hollywood filmeket gyárt. Gyárt olcsó szart, és gyárt prémium termékeket is. De ez a mentalitás egészen más, mint az európai filmhagyomány. Európában megtehető az, ami egy luxuscikknél nem: kiakaszthatod a tömeg ízlését, beáldozhatod a az akciót a tartalomért (ezt többnyire Amerikában a producer azonnal letiltja, mert bukás lenne a film, nem éri meg legyártani a terméket)... Ennek természetesen vannak eltorzulásai is az európai filmművészetben: vannak olyan filmek amiket senki sem akar megnézni, és vannak nagyon unalmas, ál-intelektualizáló filmek...

2016-10-11 22:42:51 Domonkos (5) #72

Huhh na akkor szerintem tisztázzuk a sci-fi fogalmát!
Magyarul tudományos-fantasztikusnak szokás hívni. Ha a magyar és az eredeti jelentést is nézzük, akkor egyfajta tudományos fikcióról van szó. A fikció jelentése kitalálás, fantáziálás. A tudományos-fantasztikus művek, először regényekre vonatkoztak, majd később más művészeti ágak is átvették a kifejezést.
Jelentése utópikus, tehát egy alternatív világképet mutat, ahol valamilyen tudományos esemény, jelenség, találmány hat a társadalmi szerkezetekre. Szerintem, ha elfogadjátok a definícióm, akkor nem sci-fi szerű, hanem sci-fi... (hiszen egy utópikus világban játszódik, ahol a földönkívüli érintkezés után, új társadalmi viszonyok alakulnak ki).
Az, hogy a filmiség nem tesz hozzá: ha jól értem, amit mondasz, akkor neked leginkább a zóna megmutatása hiányzott, mint földönkívüli hatást ért terület (annak törvényszerűségeivel, stb). Azonban a rendező itt egy másik problémakört akart ábrázolni, amihez viszont szükséges a mozgókép: mégpedig azt, hogy nincs jelenség! ez egy elég paradox dolog, de igyekszem kifejteni: szóval egyedül filmes eszközökkel lehet bemutatni a vizuális hiányát az általad várt törvényszerűségeknek, és eszközöknek. A film a dialógusok által segíti megérteni ezt: arról van szó (szerintem), hogy a rendező ki akarta emelni, hogy a törvényszerűségek, és a hit nem külső megnyilatkozások, hanem a fejben történő korlátozások, illetve felszabadulások. Itt bizonytalanná van téve nem csak a szoba, hanem maga a zónának is a létezése. Innentől kezdve lehet két síkon értelmezni a filmet, és szándékosan két sík is működik ezáltal: az elsődleges sík miszerint, mind a zóna, mind a szoba létezik --- azaz egy sci-fi-vel van dolgunk. Másodlagos sík: sem a szoba, sem a zóna nem létezik --- innentől dráma a film. De a mű nem titkolt kulcstémája, és szava a hit. A hit az, ami feltétlen elfogadja, és feltétlen tiszteli a meg nem foghatót, a láthatatlant. A hívő ember (sztalker) tiszteli a zónát és annak törvényeit, hisz a szobában és a zónában. Számára a zóna fizikai valóság. Itt ismét szükség van a vizuális ábrázolásra, innentől a zóna nem más mint maga a természet (a szót értsük a schilleri értelemben). Így a zóna posztapokaliptikussága maga a civilizációt természetes állapotába visszaállító természet!
Tehát itt a scifi eszköz arra, hogy a drámai problémát modellezze, és értelmezze.
A mozgókép, pedig tisztázza, hogy itt nem egy földönkívüli jelenség után otthagyott technikai érintkezésről van szó. Hanem a civilizáció megszűnéséről, és a dolgok természetes törvényébe való visszaállásáról.

2016-10-11 20:47:53 ryood (5) #71

szót nem ejtettem hollywoodról.
az, hogy az imdb-n milyen taget kapott, az nem sokat számít..

előzmény: replay4 (#70)

2016-10-11 19:29:27 replay4 (2) #70

A megfogalmazásod szerintem nagyon találó: "sci-fi-nek tűnő drámai gondolatfolyam", ebben van valami! A sci-fit amúgy nem én találtam ki, itt is meg az IMDb-n is drama/sci-fi.

Én elfogadom az 5-ös értékeléseket; de azt nem szeretem amikor valaki azzal jön hogy nekem biztos azért nem tetszett mert ez nem a szokásos hollywood-i film.

előzmény: ryood (#69)

2016-10-11 13:37:46 ryood (5) #69

ja, és a stalker nem sci-fi, csak egy sci-fi-nek tűnő drámai gondolatfolyam.

2016-10-11 13:35:22 ryood (5) #68

éppen hogy a kivitelezés, "megfilmesítés" adja hozzá azt a pluszt, teremti meg azt az egészen egyedi, semmihez sem fogható atmoszfrát, ami nincs benne a forgatókönyvben, amitől egészen libabőrös leszek, ha csak rágondolok..a képek, a hangok, zajok, a zene, a színek és atempó együttese alakul tökéletes egységgé.

2016-10-11 13:05:41 replay4 (2) #67

Szia! Szerintem érdemes különválasztani két fogalmat: lassú film illetve rossz film. Van jó pár lassú film, ami kifejezetten tetszett, pl. a 2001 Űrodüsszeia, Nincs bocsánat, stb. Tehát nem azzal van bajom hogy hosszú és lassan bontakozik ki a cselekmény! A gond az, hogy szerintem a párbeszédek mesterkéltek voltak, túl sok volt belőlük. Úgy éreztem, nagyon nagy gondolatokat akart megfogalmazni a rendező, de ez számomra inkább a visszájára sült el, és nagyon fárasztó volt. Az üzenet, ami miatt másoknak tetszett, nekem nem jött át.

A sci-fi vs. alacsony költségvetés kapcsán nem fogalmaztam elég egyértelműen. Amit írtál azzal egyetértek. De nézzük meg, vajon mennyire volt tudományos-fantasztikus ez a film? Kizárólag az alapgondolatában (Zóna), semmi másban. Sem a látványvilág nem volt eltérő a hétköznapi valóságtól, sem a jelenségek, sem a cselekmény. Csak nagyon-nagyon halványan utaltak rá hogy itt mások a fizika törvényei, de azok közül amiket említettek, semmi sem jelent meg a képernyőn. Tehát igaz amit írtál, a film sajnos nem tett helyettem erőfeszítést. De én szeretném ha tenne! Ha én akarok erőfeszítést tenni, inkább leülök a fallal szemben meditálni 45 percet. Ha viszont filmet nézek, azért szeretném hogy valamit adjon.

Azért is gondolom hogy ez rossz film, mert ami miatt itt mindenki szereti, az maga a történet. Ha csak a forgatókönyvet olvastátok volna, abban is benne van minden, amit pozitívnak láttok a filmben: a dialógusok, az alaphelyzet. Tehát a megfilmesítés szerintem nem tett hozzá a történethez semmit, ezért is mondom hogy szerintem rossz. Ez a sci-fi témára is vonatkozik: egy könyvben elég csak elképzelnie az olvasónak a dolgokat; de ha már mozgóképet csinálnak belőle, akkor mutassák is meg valahogyan. Összességében novellaként ez a történet még elmenne, és az alapfelvetés nagyon érdekes, de mint film szerintem nem sikerült.

Az Eredet c. filmet amit példaként említettél, ki nem állhatom, mert szerintem is az egy gagyi akciófilm, sőt inkább csak egy üzleti vállalkozás. Nagyon sok pénzből készült, nagyon sokat reklámozták, és nagyon sok pénzt hozott. Ennyi. De szerintem nem mindegyik nyugati film ilyen, lásd pl. David Lynch filmjeit.

előzmény: Domonkos (#66)

2016-06-15 20:54:00 Domonkos (5) #66

Figyelj, nem akarok kötözködni, és kérlek ne is annak vedd, de egy film, és egy nézőnek közös viszonyt kell létesítenie... A film nem fog helyetted erőfeszítéseket tenni. Ha más emberek kommentjei adnak neked egyedüli támpontot egy filmben az alapvetően egy rossz kiindulási pont szerintem. A film azért lassú folyású, mert meditatív, ad kellő időt hogy fel tudd venni a ritmusát, vannak olyan filmek ami elé nem lehet leülni egy munka utáni kedd estén egy jó kikapcsolódás reményében, ez sem olyan. Ha nem tudsz felvenni ritmust a filmmel nem szabad folytatni, csak akkor, ha olyan állapotba vagy mint a film. Én ritkán nézek akciófilmet, mert kevésszer tudom magamat felpörgetni úgy, hogy élvezni is tudjam, de ez nem a film hibája.

A másik hogy ez nem sci-fi, mert alacsony a költségvetés, szerintem egy súlyosan elcsúszott gondolat... Egy sci-fi nem azért sci-fi mert szétrobbantják a fehér házat egy hatalmas animált űrhajóval... a filmek besorolása elsődlegesen tartalom alapján történik. Ennek megfelelően ez egy sci-fi... hiába nem voltak robotkarok, meg űrlények...

Ez nem az a típusú nyugati film, ami úgy csinálja az elgondolkodtatást, hogy megy az akció 2 órán át aztána végén úgy csinál mintha egy hatalmas nyitott kérdést hagyna fennt... (lsd:eredet).

A film lényege maga az út, és ha az utat jól éljük meg nem lesz csattanó a vége, hanem a megérdemelt fordulat, amire fel vagyunk készülve, de mégis idegen, és ismeretlen... Akár az élet.

2016-03-03 23:36:20 replay4 (2) #65

Most néztem meg a filmet és nem jött át sajnos. Utána olvasgattam itt is, máshol is, és akiknek tetszett, azok mind nagyon klassz dolgokat fogalmaztak meg vele kapcsolatban. Pl. hogy milyen lehet igazán szembesülni önmagaddal, meg hogy milyen fontos a hit, stb. Ez szerintem mind igaz, ezek mind nagyszerű meglátások és hozzászólások. De mi köze ennek a filmhez? A filmben három ember bolyong egy romos, elhagyatott területen, semmi sem történik, és semmit sem tudunk meg. Többet tanultam az életről az itteni kommenteket olvasgatva mint a film majdnem három órája alatt.

Kétségtelen hogy van egyfajta hangulata, ami akár tetszhet is valakinek. Sajnos eléggé kis költségvetésű volt ahhoz hogy sci-finek nevezhessem, mert a film képileg semmi különöset nem mutat, akár a János hegyen is forgathatták volna egy volt szovjet laktanyában. Emiatt nehezen tudtam azonosulni vele.

Gondolkoztam hogy vajon mi teszi ezt a filmet olyan naggyá mások számára? Amit fent írtam, és amiről mások szerint ez a film szól, kétségtelenül elemi és nagyon fontos témák az ember számára: hit, nyitottság szemben a racionális intellektussal. De mivel ezt számomra nem tudta bemutatni ez a film, nem tudta jól kommunikálni, ezért az én szempontomból ez nem egy jó film.
Azért alszom még rá egyet. :)

2015-05-20 11:36:12 MicaHiro (3) #64

A közepes a legutolsó szó, ami illene rá, de érdemjegyben sajnos nem tudok neki jobbat adni. Nagyon különleges film, az elején azt hittem tényleg megfog, de aztán csak túl soknak bizonyult a játékidő, és nem bírtam egyszerre végignézni. Ki tudja, hátha pár év múlva újranézem, és feljebb kúszik, mint tette azt a jellegében valamelyest hasonló 2001 Űrodüsszeia.

2015-05-14 18:47:58 Singularity8 (5) #63

Pedig jobb lett volna, ha magadban tartod, sok embert megkímélve ezzel a András hozzászólásától. :D

Ugyan még nem volt szerencsém Tarkovszkijhoz (csak médiaórán részletekben) , de gondolom már hallott róla a film megtekintése előtt, és az alapján, hogy a francba lehet azt várni, hogy Alien1-2-szerű lesz?? Meg hogy lehet összevetni az fps-sel? Azon kívül hogy ugyanaz a cím, meg bizonyos kifejezesek benne, semmi közük egymáshoz. De persze, párhuzamot vonni egy narancs és egy pöttyöslabda között is lehet, hisz mindkettő gömbölyű, nem?

előzmény: terika (#60)

2015-05-14 17:11:15 Tenebra (5) #62

Szinte Mátrix-szintű! :D

Egyébként nincs baj szerintem a színészi játékkal sem. Ha azt vesszük, akkor "Mátrix-szintű", mert Kienő Rívsz is "minimalista" volt a Mátrixokban, ahogy a többi szereplő is inkább visszafogott gesztusokkal operált. Egyébként a két utazó szerintem kiváló volt, de maga a stalker, a vezető sem azért volt "monoton", mert rossz alakítást nyújtott - egyszerűen a szerep ezt kívánta.

előzmény: terika (#60)

2015-05-14 16:31:55 csabaga (4) #61

Tényleg komikus,mikor a régi filmeket az újakból származtatják...

előzmény: terika (#60)

2015-05-14 16:04:57 terika (5) #60

Nem akartam írni erre a kommentre reakciót...de nem bírom ki. Az agyam eldobom! Mátrix?!SZINTŰ!?!?!?!?!!?


Ez egy nagyon "jó" film, igzi emberekkel, igazi helyszínekkel, igazi az egész.

előzmény: Gasz András (#7)

2014-09-25 10:38:16 critixx (5) #59

IMAX 3D-ben.

előzmény: acidphase (#58)

2014-09-25 08:13:00 acidphase (5) #58

hja annyira az h nem is értem mér nem mondjuk cinema city és hasonló helyeken vetítették le :-D

előzmény: Xuja (#57)

2014-09-25 00:26:30 Xuja (5) #57

Ez egy kommersz film, hiszen benne van az IMDB 250-ben. :)

2014-09-24 23:45:05 acidphase (5) #56

élmény volt moziban megnézni !!! tökéletes!

2013-09-06 17:56:33 Dynast Grausherra (5) #55

Sikerült elolvasnom a Piknik az árokpartont, valamint a Sztrugackij testvérek "filmnovelláját" a Sztalkerhez. Utóbbi szinte teljesen megegyezik, egyedül az lepett meg, hogy a Sztalker mennyivel karizmatikusabb, erősebb személyiség a filmben látható megfelelőjéhez képest. (Nem beszélve a regényváltozatról, ahol meg teljesen más ember.) Viszont a filmhez készült verzió végkicsengésben is erősen megegyezik a filmmel, kivéve egy ponton. A Sztalker ott ténylegesen megpróbálja feláldozni a társait, hogy eljuthasson a céljához, és teljesülhessen a kívánsága. A filmben ilyesmi szóba sem jön, mert a Sztalkerek nem kérhetnek. Mindkét verzió erőteljes, viszont a filmnovella esetén kiesik az a részlet, hogy az utat mutató, a filmben sokkal önzetlenebb Sztalker ugyanolyan tehetetlen nyomorult, mint akiknek elvileg iránymutatást ad.
Mindenesetre nekem mindkét változat elnyerte a tetszésemet, remek sci-fi mindkét verzió, bár a film inkább pszichológiai síkon működik.

2013-03-30 13:35:18 pókmacska (5) #54

Valaki írta, hogy a hit kereséséről szól. Szerintem is (de nem vallási értelemben). Nekem a Zóna az élet, ahol el kell igazodni...bizonyos szabályok szerint. Az életet tisztelni kell, mint ahogy a Zónát és a szabályait is...csapdákkal van tele, amit az ember sokszor magának állít...sajnos csak ilyen sablonosan tudok fogalmazni, de a képek és az események a fimben sokkal többet adnak, és mutatnak

2013-02-09 21:32:41 simijohnny (5) #53

Tegnap ismét megnéztem, asszem harmadjára. Nem lennék rá képes minden nap, de kétségkívül ez a kedvenc filmem, ami minden megtekintés után egyre letisztultabb lesz. A személyes véleményem pedig az, hogy a "szobába" való belépés, minden alkalommal őrült nagy fájdalommal jár, amire az embereknek csak egy kis százaléka lehet képes. Sokuknak bátorsága sincs hozzá, könnyebb hátat fordítani ennek is, ahogy nekünk is a film alatt. Feltűnt, hogy sok tarkót mutat nekünk Tarkovszkij. Ez is egyfajta szimbólum akar lenni? Talán a magába zárkózott ember szimbóluma?
Úgy gondolom, a két úriember számára sem késő még visszaszerezni a hitet, ezért is csendesednek el végül, másként térnek vissza a zónából. Bár szerintem a valódi hittől még nagyon messze vannak. Eggyel magasabb szintet képvisel a sztalker asszonya (pontosabban kettővel, hiszen az urát is lekörözi), ez a film végi jeleneteiben egyértelművé válik. A kislány pedig... nos, nem véletlenül kúszik be az örömóda az ominózus jelenetnél. A legvédtelenebb, a leggyengébb, aki még nem "száraz és merev", ő képviseli a tiszta, a világot is felforgatni képes hitet.
Bocs a pongyola fogalmazásért, gyorsan lekapartam.
(Sajnos Tarkovszkij utolsó filmjét még nem láttam, mert egyszerűen nem találok hozzá feliratot, ami ne csúszna el.)

2013-01-22 17:25:31 Dynast Grausherra (5) #52

Nálam teljesen ez volt a helyzet. Kicsit félve ültem le megnézni a Nosztalgiát, hogy na ez most milyen film lesz, és azóta csak csodálni tudom Tarkovszkij művészetét. Emészthetőség szempontjából szerintem a legegyszerűbb az Iván gyermekkora, mégiscsak egy II. világháborús történet, könnyedén követhető történettel. A Sztalker ennyiben hasonlít hozzá, mert ennek is van eleje, vége, közte lineáris cselekménnyel.

előzmény: Xuja (#50)

2013-01-22 16:57:04 csabaga (4) #51

Nekem van,ami tetszett,egy másik film elég nehezen ment,van amit abbahagytam...

A "sci-fi" filmjei jönnek be...Talán mert ez a műfaj pont ezen a szinten érdekel ahogy a rendező űzi.

előzmény: Xuja (#50)

2013-01-21 21:35:18 Xuja (5) #50

Szerintem meg Tarkovszkij pont egy olyan alkotó, aki egy teljesen más dimenzió, szinte semmihez sem fogható világa van. Szóval, ha beszippant, akkor mindegyik filmjét imádni fogod, ha meg nem, akkor baszhatod. :)

2013-01-21 20:49:10 Tenebra (5) #49

A Stalker a Tükörhöz képest olyan, mint az E.T.-hez képest a 2001 Űrodüsszeia. :D Tehát gondolom flake csak ironizált. A Tükör abszolút összezavarja az időt, szinte az egész film a csak néhány testrészében látszó alkotó (Tarkovszkij) elméjében játszódik. Persze van történelmi idő, mert a II. Világháború és a sztálini idők megjelennek benne, de amúgy nagyon nehezen követhető, többször is meg kell nézni. A Stalker lineáris, alapvetően nyomozás folyik benne, így izgalmas. :D A Tükör viszont egy úgynevezett "tudatfilm", az emlékezésről szól, semmi másról. Mármint a felszínen. Persze nagyon is sokmindenről szól, de úgymond nincs egy világos, maradéktalanul összerakható története.
Tehát, ha ez nem tetszett/kínszenvedés volt, akkor a Tükört az első 5 perc után ki fogod lőni. :D

előzmény: gomez1000 (#48)

2013-01-21 20:44:37 gomez1000 (2) #48

A Zerkalo talán nem ilyen vontatott stílusú ?

előzmény: flake (#47)

2013-01-21 17:20:31 flake (5) #47

Ajánlom a Zerkalo-t :D

előzmény: gomez1000 (#44)

2013-01-21 16:43:49 critixx (5) #46

Szerintem még a Rubljov a legkönnyebben emészthető műve (az Ivan gyermekkora kivételével).

előzmény: csabaga (#45)

2013-01-21 16:42:31 csabaga (4) #45

Akkor a rendezővel nem érdemes próbálkoznod.Mindegyik műve ilyen lassú,filozofikus munka.

A neves Andrey Rubljovval és is sokat kínlódtam...

előzmény: gomez1000 (#44)

2013-01-20 17:02:25 gomez1000 (2) #44

Fájóan unalmas, eseménytelen bolyongás a dombok között, és épületekben. Egyedül a képi világa volt néhol érdekes, és néhány dialógus, ám ezek a 2 órából maximum 15 percet tettek ki. Látom azért nem vagyok egyedül a véleményemmel. Egy zseniálisnak kikiáltott film, ami számomra szinte semmi újat nem adott.

2012-12-08 19:20:07 tomside (5) #43

Ez úgy is lehet, ahogy írtad. Annyi lehet a nyitja, hogy a szoba egyszerű projekció.

előzmény: Dynast Grausherra (#42)

2012-12-08 19:05:01 Dynast Grausherra (5) #42

A Sztalker a végén úgy fogalmazza meg, hogy a szobába érve mindeninek mélyen magába nézve végig kell gondolni az életét, és a Szoba tudni fogja, hogy mi a titkos kívánsága, amely a személyiségéhez leginkább megfelel. Lehet, hogy csak félreértelmezek valamit a regény ismeretének hiányában, de Tarkovszkij művészetébe leginkább az passzolna, hogy a bekövetkező változások nem a Szoba beavatkozásával jönnének létre, hanem azért, mert az adott egyén végiggondolta a szobában az életét. A Szobának csak amolyan placebo hatása van.

2012-12-08 16:27:55 csabaga (4) #41

Úgy emlékszem,kiderül,a szoba a titkos kívánságokat teljesíti,és azt sem azonnal.

2012-12-07 20:41:39 Dynast Grausherra (5) #40

A Nosztalgia mellett a leglenyűgözőbb Tarkovszkij film, amit eddig láttam. De itt is feltűnt, ami a Solarisnál az eredeti regény ismerete miatt különösen érződött, hogy Tarkovszkij filmje nagyon messze jár az alapműtől. Tarkovszkij zseniális rendező, de még Kubricknál is önkényesebben kezeli a filmjei alapjául szolgáló regényeket. A Solarishoz képest Kubrick Ragyogása az eredetinek egy teljesen hű adaptációja. Tarkovszkij két sci-fije a Solaris és a Sztalker során csak az alaphelyzetet vette át a regényből, majd a saját képére formálta. A végeredmény ettől még páratlan, csak éppen szinte semmi köze az eredetihez.
Nem ismerem a Piknik az árokparton című művet, de a Sztalker nem is egyezik meg ezzel a művel. Tarkovszkij az egész sci-fi vonalat csak a kiinduláshoz használta. De az alaphelyzetet leszámítva eltekinthetünk attól, hogy pontosan mi is a Zóna. Mert amikor eljutunk oda, már csak a három hős, a Sztalker, a Professzor és az Író számít. Miért mennek ők a Zónába, vállalva a veszélyt? Mert úgy hírlik, a Zóna mélyén rejlő Szoba minden kívánságot teljesít. Ahogy Tarkovszkij végülis "megalkotta" ezt a Szobát a filmjében, számomra az emeli a Sztalkert az általam látott legnagyszerűbb filmek közé. Mindenki azt hiszi, hogy a Szoba, amolyan Kívánságkút szerű hely, ahol bármit megkaphatunk, amit szeretnénk. Ehhez képest valójában egy olyan hely, ahol életünkön eltöprengve rájöhetünk arra, hogy hol kellene változtatnunk. A filmben látott vándorlás a bozótosban, csatornában, alagútban csak arra szolgál, hogy lelkileg felkészüljünk a saját életünkkel való szembenézésre. A Sztalker nem egyszerű kalauz, hanem feladatokat adva megpróbálja felkészíteni társait a nagy lépésre. Ez sosem sikerül neki. A Szoba mindenki számára csalódás, mert olyasmit kellene tenni benne, ami elől a szerencsétlenek egész életükben menekültek. A Szoba valóban képes boldogságot adni, de igazság szerint, ennek elérésére bárhol képesek lehetnénk. De sehol sem érhetjük el, ha nem nézünk szembe saját magunkkal. Ezért nem boldogíthat senkit a Sztalker és a Szoba, mert aki a Zónában kénytelen keresni a boldogságot, az sehol sem találhatja meg.

2012-07-07 01:13:11 Xuja (5) #39

[link]

1:52:15-től ontopic :)

2012-06-05 14:45:51 acidphase (5) #38

számomra filmbe volt az igazi, sokkal jobbat átjött az egész, de mondjuk a könyv se volt egy utolsó..

2012-06-05 00:22:39 bali113 (2) #37

Megnéztem a filmet jó néhány évvel ezelőtt. Nehéz volt értelmeznem gyerek fejjel, amit láttam. Ebből csupán annyi maradt meg, hogy a képi világa már akkor is tetszetős volt és, hogy elnagyoltak a jelenetek. Játszottam a játékkal felnőttként és később elolvastam a Sztrugackij testvérek által íródott ,,Piknik az árokparton" című novellát. Szerintem ugyanis ez novella, nem regény. Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam, ha nem a legjobb. Így nekiálltam még egyszer megnézni a filmet, hogy a hatást képileg is átélhessem. Az eredmény, hatalmas csalódás volt! Vérlázító, hogy a könyv köszönőviszonyban sincs, a mozgóképpel. Pont azok a részek maradtak ki belőle, ami az írást lenyűgözővé tették. A különböző történések, dialógusok átírása, egy teljesen más irományt eredményeztek. Nem is értettem, hogy erre mi szükség volt, hisz az alapanyag, szinte tökéletesre sikeredett. Ebben minden bizonnyal Tarkovszkij keze van, ami miatt neheztelek is rá, de ez persze feltételezés. Szóval ezáltal, számomra a film élvezhetetlenné vált, leszámítva a néhol mesteri operatőri munkát és a helyszínt. Azt ajánlom azoknak, akiknek tetszett a film, fordítsanak egy kis időt a könyvre. Ha ugyanis a film tetszett, a könyv minden bizonnyal hatványozottan elnyeri a tetszésüket.

2012-04-07 13:08:45 Rohmer (?) #36

Tarkovszkij a legjobb orosz filmes 2012 április 4. én lett volna 80 éves ,de már 1986 -ban 54 évesen
korán eltávozott! Ezt a kult filmjét tartják a második legjobb sci-finek.

2012-01-29 23:12:58 somogyireka (4) #35

Félreolvastam zéel-t,bocsánat.Igen, ő is pont arról ír,hogy még nem olyan reménytelen a világ,mint Tarrnál.
Szóval akkor felkiáltójellel: a Szoba a világmindenség egyetlen reménye!- ami talán nem is hit kérdése, hanem tény!

2012-01-28 13:44:42 simijohnny (5) #34

Tarkovszkij-nál épphogy soha nem reménytelen a világ, minden filmjének központi és legfontosabb témája (sok egyéb mellett), a hit.

2012-01-28 12:49:07 somogyireka (4) #33

zéel! szerinted ez egy reménytelen film?
a "Szoba" nem a világmindenség egyetlen reménye?

előzmény: zéel (#31)

2012-01-27 16:21:05 somogyireka (4) #32


Megnéztem ezt a zseniális filmet, lassan 33 évvel azután, hogy elkészült. És belekiáltom a térbe,én is,én is, én is, így gondolom.
Andrej Tarkovszkij, hogyan jutottál el ide? Ez velünk született kegy, vagy rontás, hogy a te szavaiddal élve, a Zónát keressük? Ki vitt el oda, hisz még a legnagyobbaknak is kellett egy vezető: Buddhának a boddhi fa, Ramana Maharshinak az Arunácsala hegy, Papajinak Ramana…….
Miként jutottál el e gyönyörűség ismeretéig, hogy van egy hely, ahonnan bizony nincs visszaút, ami minden énen és képzeten túl lakozik? Te Zónává tetted, úgymond tárgyiasítottad, gondolom, a művészet, a megérthetőség miatt . Persze sokak számára ez félreérthető lehet, de bízva abban, hogy akit megéget a film, az már eleve bír egy hasonló zónaélménnyel, egy tudaton kívüli tapasztalattal, és akkor tudja, ez a hely semmihez sem köthető. S abban a pillanatban,ha kikötjük,megszűnik létezni.
Pontosítsunk, Andrej, ugye ugyanerre gondoltál? A Zóna, s a benne lévő Szoba, TE vagy. Születés és halál előtt, soha de soha sem megjelenve a jelenségek láncolatában. Ami közelebb van hozzánk, mint a saját lélegzetünk, éppen ezért megtalálni lehetetlen is azt, amit soha el sem vesztettünk.

De, egyszerűen lehetetlen lenne, nem ugyanarra gondolnunk,egyszerűen az első filmkockától kezdve éreztem, huuu, te itt nagyon beletaláltál a közepibe. Aztán ábrázolod mindezt a magad látványvilágával, ez is lenyűgöző, de csakis a mondandód fényében, különben, kit érdekelnek a díszletek.

Csak egyet nem értek, Andrej. Miért hiszed azt, hogy a Szobába bárkit magadon kívül elvihetsz? Egyáltalán azt miért hiszed, hogy te oda beférsz? Na mert, nem ez az a Hely az- csak, hogy pontosítsuk- ami áramköreimen innen és túl van, ahova senkit sem vihetek magammal? Még magamat sem! Mégis elindulok felé, s megyek, amíg mehetek. Egyszer csak eltűnik, aki megy, mögötte ajtó csukódik, végleg bent marad…

Talán, magamból kiindulva, e filmed az önkutatás azon pontján készült, amikor még hittél abban, hogy a többiek mennek veled. Értem ezt, teljesen értem, itt tartok épp, még bennem egy reménysugár,hogy ez nem lesz egy ennyire magányos menet. Gondolom, te közben már rájöttél, tévedek. Valahol titkon ezt én is tudom, de míg lélegzem, míg képek jelennek meg ebben a belső térben, addig még próbálok festeni róla, megpróbálom minél hitelesebben ábrázolni, amit persze nem lehet, hisz tudjuk, emberi szó Odáig még sosem jutott el. Ez a másokat magunkkal csábítás Oda, amiről mi sem tudjuk,mi az…hmmm, azért ez veszélyes dolog.

A Szoba kulcsa az, hogy ne akarj onnan semmit sem kihozni, hanem csak önmagáért a Szobáért kelj útra. Ha ez így van, ha az önös érdek egyetlen szikrája sincs már benned, csakis az a mindent felemésztő szenvedély hív Oda be, hogy eggyé lehess vele, akár azon az áron is, hogy ez mindennek a végét jelentheti,akkor az ajtó önmagától kitárul majd, sőt fény derül arra, hogy nincs is ajtó, a Szoba öröktől fogva nyitva volt. Sőt megvilágosodik az is, hogy itt minden ez a Szoba, hogy csak a Szoba valós!

Még nem vagyok a Szobában,mert van bennem én, s annak egy önös érdeke. (Nem árt őszintének lenni magammal) Azt hiszem, egy érdek csalogat, hogy másnak is megmutathassam Azt, amit még én sem láttam soha, de mégis minden tudásnál, emléknél, örökségnél erősebben ég bennem az, hogy MILYEN GYÖNYÖRŰŰŰŰŰŰŰŰ

2011-09-08 22:24:18 zéel (5) #31

Olyan tarrbélás - írhatnám, ha nem Tarkovszkij lenne az, aki hat(hat)ott Tarra.
A formai hasonlóság ellenére azonban Tarkovszkijnál (még!?) nem olyan reménytelen a világ, mint Tarrnál.
Egyszer Tarr Bélát egy közönségtalálkozóján azzal akarta szembesíteni közönsége, hogy az eső motívumát ugyanúgy használja, mint Tarkovszkij. Tarr azt válaszolta, hogy míg Tarkovszkijnál az eső lemos, megtisztít a bűntől, addig nála az ember csak még sárosabb (bűnösebb) lesz. [link]

2011-09-02 01:00:44 jutas (3) #30

Lehet bennem van a hiba.
Először a kisregényt olvastam (ti. Piknik a Senkiföldjén), de legalább féltucatszor. Majd miután meghallottam, hogy készült adaptáció róla, alig vártam, hogy valahonnan megszerezhessem (tizenpáréve). A Piknik a Senkiföldjén, az a fajta misztikum, amit rengetegféle-képpen lehetne vászonra vinni... na de ez az elfilozofálgatás pont nem az amit szerettem volna látni. Ez egy kőkemény, közel-apokaliptikus kisvilágról szóló sci-fi. Olyan helyről, mint mondjuk a csernobili négyes reaktor alagsora... Valami, ahol meggörbül a tér és az idő az ember számára idegen energia hatására. Na szóval, a filmet láttam, nem erről szól, a játékról hallottam, tudom, hogy nem erről szól, de mégis közelebb lehet a kisregényhez. :)
Minden tiszteletem Tarkovszkijnak (Solaris rulez), meg érdekes alkotás ez, de mást vártam.

2011-08-25 12:16:21 Tenebra (5) #29

Van egy hangulata, ami miatt tökmindegy, hogy milyen mélyfilozófiát lát bele az enber, abszolút nézhető. Én még csak ezt, a Tükröt meg a Solarist láttam Tarkovszkijtól, de szerintem már a felszínen is zseniálisak. Egyszerűen annyira jó atmoszférát tud teremteni a mester, hogy aki kicsit is fogékonyabb a sötétebb, misztikusabb dolgokra, azt egyből berántja.

De persze tartalmában sem utolsó a Stalker és a Solaris sem. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy mi miért van, hiszen képileg is volt váltás, nemcsak tartalmilag, mindkét filmben. A Stalkerben a "való világ" fekete-fehér, sötét, sivár, habár civilizált, míg a Zóna egy romhalmaz, de a természet burjánzik, színes-szagos minden. Ugyanígy a Solarisban, ahol átkerülünk a buja természetből a zord városba, majd a még pokolibb űrhajóra, s olykor-olykor a bolygófelszínre is kapunk betekintést, ami megint csak színekben pompázik. Persze mindkét világ ellentmondásos, hiszen mondhatjuk, a "való világ" az a "boldog reflektálatlanság" világa, ahol mindenki azt hiszi, hogy érti a létét és bizonyos önmagában. A Zóna viszont bár sokkal kellemesebb, szabadabb környezet (már, ha az anomáliákat nem vesszük ide), mégis olyan kérdéseket ébreszt fel, melyek alapjaiban rengetik meg az egyént.

Így a "céltalan bolyongás" egy kétségbeesett bolyongás lesz.

Ezért számomra a Stalker sokkal inkább egy kérdésfeltevő film: megkérdi, hogy melyik a jobb, vajon reflektálatlanul leledzeni, vagy pedig igen is venni a fáradtságot és felkutatni önmagunkat. A választ nekünk kell megtalálni, a film nem fogja megadni...
Ez a modern film, úgy gondolom. Kell rá bizonyos fogékonyság és hangoltság.

2011-07-15 12:18:33 critixx (5) #28

Tessék: [link]

Amúgy meg mindenkinek ajánlom Kovács András Bálint és Szilágyi Ákos Tarkovszkij könyvét.

előzmény: nony_15 (#27)

2011-07-15 12:10:12 nony_15 (2) #27

Azt most már kijelenthetem, hogy nem szeretem Tarkovszkijt. Az Iván gyermekkorán kívül nem is tetszettek a filmjei, legalábbis amiket láttam. Ezen is nagyon szenvedtem, és ahogy lentebb is írták, a céltalan bolyongás és csavardobálás nálam nem jött át mély filozofikus gondolatokban. Szívesen olvasnék róla egy elemzést. De azt hiszem a Tarkovszkij életművet ezzel a darabbal zártam.

2011-03-24 12:48:04 Kalti (5) #26

Nálam is ez meg az Andrej Rubljov versenyez a legjobb Tarkovszkij film kategóriában, nehéz eldönteni, de mindkettő minden idők top 20-as.

előzmény: simijohnny (#25)

2011-03-23 20:22:37 simijohnny (5) #25

Talán ez volt az eddigi legerősebb Tarkovszkij, igaz, már régebben láttam egyszer félig-meddig, össze sem lehet hasonlítani azt, a mostani élménnyel. Óriási film, kiemelném azt jelenetet, mikor először megpihennek a zónában, talán a legszebb képsorok, amiket valaha celluloidra vittek. Döbbenetes. Még három film hátra van, sajnos, csupán három...
Nem kétséges, megtaláltam a kedvenc rendezőm.

"Sex, drugs and Tarkovsky!"

2011-01-08 17:47:08 Zsoca87 (5) #24

Lehet leegyszerűsítem (vagyis nyilván, mert most nem írok ide egy esszét), de a film többek között arról is szól, hogy megtaláljuk önmagunkat, a boldogságunkat. És a boldogságot a hit jelenti illetve a boldogtalanság fakad a hittelenségből.

2011-01-08 16:40:01 jesi (5) #23

Azt elhiszem, hisz Bergman TV-filmjei képi világa messze alulmaradt a korábbi nagy filmjeitől.

előzmény: oscarmániás (#20)

2011-01-08 11:57:04 acidphase (5) #22

igen valahogy en is igy gondolom.

előzmény: tractorking (#21)

2011-01-07 22:58:29 tractorking (5) #21

Elmagyarázni nagyon nehéz. Érezni kell...

előzmény: izmoskardviragillat24 (#17)

2011-01-07 21:52:15 oscarmániás (5) #20

"Tarkovszkij svéd korszaka
Producerként jegyezte Tarkovszkij Áldozathozatalát (Offret, 1986). Hogyan viszonyult a két maestro egymáshoz?

Bergman remekműveknek tartotta a filmjeit. Ezt onnan tudom, hogy minden héten rendezett nekünk vetítéseket és bevezetőt mondott előttük – egyébként valósággal ette a mozgóképeket, még az új videoklipeket is figyelemmel kísérte! Akkor is lelkes volt, amikor megtudta, hogy Tarkovszkijjal fogok dolgozni. De jött velem Nykvist és még vagy heten a Bergman-stábból. Vagyis ő ott maradt emberek nélkül. Ez már nem tetszett neki. Onnantól kezdve Tarkovszkijnak szemernyi tehetsége sem volt. (nevet) Féltékeny lett – emberi reakció. A Svéd Filmintézetben szó nélkül elsétált mellette. Tarkovszkijt ez nagyon bántotta."
idézet innen:[link]

előzmény: jesi (#19)

2011-01-07 17:13:24 jesi (5) #19

Andrej Tarkovszkij olyan atmoszférát teremt a filmjeivel, amelyet kevesen tudtak. Bergman az önéletrajzi könyvében le is írja, hogy szerinte Tarkovszkij az egyik legnagyobb rendező, talán nem véletlenül.
A Stalker épp azért zseniális, mert elgondolkodtat és nem hagyja az embert nyugodni sok dolog. Sajnos régen láttam a filmet és szeretném megszerezni, amint lehet...

2011-01-07 17:10:32 mchn (5) #18

Hat ha valami, akkor ez aztan nem celtalan bolyongas. A legbensobb kivansaguk teljesulese fele haladnak, de a Zona torvenyeinek megfeleloen. Az, hogy vegul ez teljesul-e vagy sem, nem derul ki.

előzmény: izmoskardviragillat24 (#17)

2011-01-07 16:16:14 izmoskardviragillat24 (1) #17

biztos bennem van a hiba, de én ebben semmi zseniálisat nem látok...
a "hangulat" sem fog meg, semmi nem történik céltalan bolyongás(nak tűnik) az egész...
vki azért leírhatná, h mitől olyan fantasztikus ez a film. én végig szenvedtem rajta. tudom, h Andrej Tarkovszkij mekkora meg akkora név de mégis, no.

2010-10-08 09:09:39 verdeleth (5) #16

Kár, hogy nem lehet 6-os értékelést nyomni. Mert itt az kellene

2010-09-15 17:46:55 myke7 (4) #15

Kicsit messzebbről követi a könyv nagyszerűségét.

2010-04-19 13:42:53 szigiri (5) #14

lélekfilm. Kellene csinálni ilyen kategóriát is.

2009-10-28 20:50:15 LipitlotY (5) #13

Húha. Ez sokkolt. :D

előzmény: Gasz András (#7)

2009-10-01 20:52:25 Truffle (5) #12

Szegény Tarkovszkij, ha tudná miről folyik itt a vita.

2009-08-23 21:53:09 mchn (5) #11

A jatek sokkal inkabb epult a Roadside picnicre, a filmben ebbol kb a Zonan es Sztalkeren kivul semmi nem maradt meg. Osszevetni a kettot sztem elegge ertelmetlen.

  • 1
  • 2