Prometheus (2012) ☆ 👁

(Ridley Scott)

amerikai-angol kalandfilm, sci-fi, thriller

3,4
★★★☆☆
1082 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A Prometheus forgatókönyvét több hónapon keresztül írta át/újra Spaihts illetve Lindelof 2010-ben. Ezalatt az idő alatt megjelent az egyik rajongói oldalon egy fake Jon Spaihts forgatókönyv is, amely azonban teljesen eltért az író valódi munkájától.

Eredetileg szerepelt a forgatókönyvben, hogy miért is gondolták meg magukat a mérnökök, de az alkotók végül úgy döntöttek, hogy elfedve hagyják.
A mérnökök bosszújának oka a korábbi fogatókönyvben Jézus megölése volt, aki maga is mérnök volt.

Noomi Rapace nyelvtanár segítségével sajátította el a brit akcentust, színjátszó technikájához karaktere teljes háttértörténetét megalkotta.

Noomi Rapace fájdalma ábrázolásához extra vért és izzadtságot vittek fel a testére a maszkmesterek.

Charlize Theronnak az volt a speciális instrukciója, hogy mozogjon úgy, mint a prédájára leső vadász és mindig maradjon a szobák sarkaiban, sosem a középpontban, így is hangsúlyozva Vickers távolságtartó, titkolózó természetét

Michael Fassbender direkt elkerülte az Alien-mozik androidjainak tanulmányozását, inkább a Szárnyas fejvadászt használta inspirációnak.

David figurája mozgását Greg Louganis olimpiai bajnok úszóéról mintázta, rajta kívül pedig David Bowie (A földre pottyant férfi), Dirk Bogarde (The Servant) és Peter O'Toole (Arábiai Lawrence) voltak ihlető.

A robotok neve ABC-sorrendben következik egymás után az öt moziban (Ash, Bishop, Call, David).

Guy Pearce maszkját öt órába tellett feltenni és egy óra alatt tudták levenni róla.

James Franco is esélyes volt Holloway szerepére.

Ridley Scott olyan kevés CGI-t használt, amennyit csak tudott, szinte csak az űrbéli jelenetek azok, amik teljes mértékben számítógépes animációval lettek megalkotva.

A filmet eredetileg "Paradise"-nak nevezték el.

David az "Arábiai Lawrence" c. filmet nézi a filmben.

Shaw ugyanazzal a szöveggel köszön el a film végén, mint Ripley az Alienben:
"...last surviving crew member of the Nostromo/Prometheus."

"Láttad a Prometheust? Az írók se tudták, hogy miről szól." (Mondja Eric Cartman a South Park egyik epizódjában)

Részlet a Nyolcadik utas a halál c. regényből, Ash szájából:

"Az az elhagyott hajó valószinűleg közönséges felderitőként érkezett a bolygóra.Mint Kane, ők is találtak egy vagy több csíratokot.Az adásból nem derült ki, volt-e idejük a felfedezőknek, hogy eldöntsék, vajon a csírák arról a világról származnak-e, vagy máshonnan vándoroltak oda.
Mielőtt a lények teljesen hatalmukba kerítették volna őket, még sikerült felállítaniuk az adót, hogy minden hajót távol tartsanak, amiknek a legénységére ugyanez várható ezen a bolygón.
Akárhonnan jöttek is, nemes gondolkodásuak voltak..."

Ennyit a magyarázat hiányáról, bár ezt a részt a filmből, sok más mellett, kihagyták.