Egyszerűen imádom! Ezt a filmet jó lenne mindig először látni, amikor kedvem szottyan rá.
Nyilván mindenkinek más-más a kedvenc szereplője és jelenete ebből a fergeteges komédiából, az én személyes favoritom Kaló Flórián és "A gombócok" című szekvencia. :D
A Két emelet boldogság nagyon találó cím, magában foglalja nemcsak a történet fő színhelyét, összetartó keretét, hanem a vígjátéki mondanivaló lényegét is. A boldogságról, a házasi együttélés íratlan szabályairól, a családi válságok okairól és legyőzéséről vall ez film könnyedén, kedvesen, meggyőzően. A téma lehetne mai, holnapi is, örök.
Ma is megragadó a film optimistán vidám szemlélete és igazul cseng a nem túl mély, de azért megszívlelendő tanulsága is. Igaz, akad halványabban megrajzolt alak és soványka epizód is, néha elvékonyodik az ötletvonal, de mindez alig zavarja a kellemes szórakozást. Ha nem is markol sokat a film, amit markol, azt alaposan megragadja.
Sok fiatal, tehetséges és rokonszenves színészarcot látunk a filmben (pl. Domján Editet, Krencsey Mariannt, vagy a még főiskolás Mécs Károlyt) és Bágya András eredeti dallamaival kitűnően erősíti a cselekmény tempóját, frissességét.
Herskó János bőséges tapasztalati anyaga és jó megfigyelőkészsége teszi lehetővé, hogy akadálytalanul és célratörően alakuljon a történet. A film beállításai, vágásai, pontosan időzített poénjai egy, a szakmáját fölényesen ismerő, tudatos és határozott rendező jelenlétéről tanúskodnak.
Lehelet finomság: A gyár bejárata felett éppen egy transzparenst festenek ki "Éljen Novemeber 7." felirattal, de a festő alakja végig eltakarja a számot, így olyan, mintha a gyárkapu fölé csak ez lenne írva: "Éljen November".
Témájában olyan későbbi sorozatok előképe lehetett ez a film, mint a Szabó család, Szomszédok, Barátok közt, stb. A készítők ráéreztek, hogyan lehet közönség szórakoztatást csinálni, persze a kor limitált keretein belül.
Fiatal színészek, egészen sok poén, némelyik rejtett, de ma is élvezhető. Sok információ is leszűrhető belőle a hétköznapi életről. (pl. csoportos TV nézés...)
Egy kicsit szerelmes lettem Domján Edit hangjába.
3/5
És ki ne hagyjam: az itt is remeklő Rozsos Istvánt, a laza rádió-riporter szerepében!
Rendszerek jönnek, rendszerek mennek...de az emberi játszmák nem változnak! Pedig a zseniális figurákkal, poénokkal teletűzdelt film alkotói még nevét sem valószínű, hogy hallották volna Eric Berne-nek! (Az emberi játszmák c. könyve még meg sem jelent!)
Az egyik kedvenc poénom:
"...én csak egy szegény, buta proli vagyok, de a fiam, hála a szocializmusnak, mégiscsak úriember lett!" - mondja a KISZ titkár mama.
Szóval, remek film! Persze az sem baj, ha zseniális színészek játszanak a filmben. Pl. az egyik ilyen pár: Domján Edit és Kaló Flórián! Vagy Krencsey Marianne és Garas Dezső! Villanásnyi szerepben: Alfonzó! stb. stb.
Imádom ezt a filmet. A szereplőket, a hangulatát, annak a kornak a hangulatát, amelyben film játszódik (a kor politikai viszonyairól itt ne essék szó, sarkos véleményem van róla...). Szóval egy remek film, színészóriásokkal. A film címadó dalát gyakran dúdolgatom.... Javaslom továbbá a Szerelemcsütörtök című filmet, vagy a Kár a benzinért.
előzmény: mimóza (#6)