Play (2011) ☆ 👁

Play - Gyerekjáték?

(Ruben Östlund)

francia-svéd dráma, thriller

4,0
★★★★☆
102 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-01-01 18:03:33 ryood (4) #14

ahogy írták lentebb, ezt a filmet tényleg vetíteni kéne az iskolákban kötelező jelleggel.
nem rasszista egyáltalán, ugyanakkor borzasztó erősen kritikus a társadalommal, a demokráciával, s közben egy pillanatig sem merül fel az emberben, hogy valamiféle szélsőjobbos kiáltvány lenne. Östlund filmjei alapján liberálisabb nem is lehetne, csak közben megvan a véleménye, és sza..ik a béna píszíre, nevén nevezi a dolgokat, és még humoros is. szóval nincsenek illúzióim afelől, hogy egy ehhez hasonló attitűdű alkotás zöld lámpát kapna a magyar állami oktatási intézményekben.
nekem amúgy tetszik ez az eszköztelen, statikus stílus, de tényleg sokat fejlődött ez után a svéd rendezőzseni. napjaink egyik legfontosabb filmese.

2022-09-22 11:00:27 kaamir (4) #13

Ahogy a bölcsőt pakolgatják ide-oda a vonaton pusztán technikai / adminisztratív kérdést látva benne, úgy kallódnak ezek a gyerekek is a nagyvárosban. "Gazdátlanok", akikre a felnőttek vagy fittyet sem hánynak, vagy pont rosszul és rosszkor avatkoznak közbe (ld. a teljesen érzéketlen ellenőrök, vagy a film végén a két felnőtt, aki csak a saját igazát akarja érvényesíteni).

Ez az olvasata nagyon tetszik a filmnek, és emiatt talán feleslegesnek is érzem, hogy Östlund a bevándorló/nem bevándorló kérdést is idekeveri. Mert amit látunk annyira tipikus mindenhol a világon a kiskamaszok körében, hogy ez a réteg már semmi extrát nem ad hozzá (azt végképp nem értem, hogy az indán zenészek hogy jönnek ide). Ugyanakkor mivel megtörtént eseményeken alapszik a film, a döntés érthető.

A film megvalósításával kapcsolatban is felemás érzéseim vannak. Az eszköztelen stílussal a rendező ugyan eléri, hogy a Play még véletlenül se tűnjön szélsőjobbos kiáltványnak, az élvezeti értéket azonban jelentősen csökkeni. Nincs bajom a statikus, hosszú snittekkel, ha azok kreatívan vannak megszerkesztve. Itt ez általában nem sikerült.

Négyest adok rá, mert nagyon sok gondolat született bennem a film kapcsán az elmúlt hetekben. De nem tudok rá jobbat adni, mert lehetett volna ezt erősebben is dramatizálni, filmnyelvileg érdekesebbé tenni, és egy kicsit csiszolni a forgatókönyvön.

2022-01-17 17:16:54 wim (5) #12

Teljesen jól olvasod. Ez a film szerintem is (de a hsz-kat visszanézve még többek szerint is) elsősorban a túlzottan PC jóléti svéd társadalom kritikája, a magukat megvédeni képtelen, mamlasz gyerekeikkel együtt, és csak másodsorban szól "bármi másról".

előzmény: Dió (#11)

2022-01-17 15:57:43 Dió (5) #11

Újranézve pár régi kedvencet (újévi fogadalom:), bekerült a Play is a lejátszóba tegnap, és teljesen mást adott, mint korábban. Csak én vagyok így ezzel, vagy jól értem, hogy ez sokkal inkább szól a svédek túlzott polkorrektségéről, a kettős mérce negatív hatásairól, és mindezek nem túl csinos következményéről, mint bármi másról?
Bevándorlók zargatnak fehér svédeket végig egy fél városon át, rabolnak, megrugdosnak valakit a buszon, stb... és senki sem csinál semmit. Viszont amikor egy fehér családapa vesz elő egy fekete kissrácot, amiért az kirabolta a gyerekét, akkor rászáll fél Göteborg, mert PC. Mi az eredménye? Egy olyan környezet, ahol az előbbiek jobbra-balra bullyzhatnak, rabolhatnak, gengszterkedhetnek, és azt csinálhatnak, amit akarnak, mert amíg nem folyamodnak komolyabb fizikai agresszióhoz, addig zéró következménnyel kell szembenézniük. Szóval ilyen értelemben a svédek ilyen irányú vakságát és hülyeségét sokkal inkább kritizálja a film, illetve mutat rá, hogy ez mihez fog vezetni. Vagy én vagyok részlehajló, hogy így olvasom a filmet?
Akárhogy is, Östlund egy zseni. Nem tudom, hogy ez vagy a Square tetszik -e tőle jobban a témában, de az biztos, hogy ritkán fordul velem elő film alatt, mint ami itt, hogy reflexből kezdek hangosan káromkodni és ordibálni a tv-nek. Könnyed esti kikapcsolódásra nem ajánlott a Play.

2017-09-23 12:21:46 agymosott09 (4) #10

Szerintetek a bölcsőnek van valami szimbolikus jelentése? (Már azon kívül, hogy a kettős mérce miatt (jaj, szegény tulajdonos hátha nem tud svédül) szabálytalanul is eljut a célhelyére.) Egyébként respekt, hogy elkészülhetett egy ilyen film Svédországban. Ugyanakkor Östlund manírjai kicsit idegesítőek néha. Túltolja a lassúságot, és bár nagyon szépek ezek a védjegyszerű ultra-nagytotálok, nem mindig tesznek hozzá a filmhez valamit. Szerencsére a Lavina már egy egész normális film lett, úgyhogy kezdi kinőni a jelek szerint.

2017-07-04 10:42:40 somogyireka (4) #9

Ez most jó kisgyomorszájas volt nekem, az északot idealizáló, a svéd nyelven, mint valami boldogító forráson ülő embernek. Na mert itt sem északi tisztaság, sem az a gyönyörűen csengő, dallamos nyelv, az észak franciája..vagyis itt van, de használata okán már alig érződik szépsége.
És azt nem értem, hol vannak ilyenkor a svéd szülők, miért nem veszik fel a gyerekük telefonját, na mert én eddig sehol nem láttam annyi mobiljával összenőtt alakot, mint ott északon, és mégis, hiába csöng ki...
Nem is mérgelődök, a filmvégi "extrémlibsi" csaj miatt sem, hanem szigorúan rendet teszek a házam körül, messzebb nem érek el, erről a jelenségről meg tudok.
Mint művészi alkotás meg pompázatos, középen tart, nem oszt meg, nem vélemenyez, csak bemutat.

2014-11-22 17:55:12 Kalevala (4) #8

Rosszul vagyok ettől a filmtől. Tényleg. Kinyílik a bicska a zsebemben. Többször is. Elhiszem, hogy mindez megtörténhet. De hát miért? Hogy nevelik ezeket gyerekeket? Nincs bennük egy fikarcnyi önbizalom, magabiztosság, önállóság. Nem tanították meg nekik, hogy van önrendelkezési joguk, hogy lehet, és néha igenis kell nemet mondani, hogy bizonyos helyzetekben bátorságról vall, ha elfutnak, segítségért kiabálnak. De hát ha azt látják odahaza, hogy minden konfliktust egy eszmecsere szintjén próbálnak kitárgyalni, hogy az apukák és az anyukák megoldanak helyettük minden problémát, akkor nem csoda, hogy egy ilyen helyzetben kiszolgáltatott áldozattá válnak.
Engem az zaklatott fel, hogy ezek a gyerekek mennyire nem tudták magukat kivonni a banda hatása alól. Nagyon nehéz volt elviselni.

Ezt a filmet iskolákban kéne lejátszani és utána osztályfőnöki órán megbeszélni. Mert nem elég, hogy mi, felnőttek látjuk ezt a filmet, és felháborodunk. Fontos lenne, ha a gyerekek is látnák, hogy véleményt alkossanak, mit tennének, vagy mit kellene tenni hasonló helyzetben.

2014-10-01 23:15:40 sleepingdancer (5) #7

Ebben már benne van az is, ami Östlund korábbi filmjeiből hiányzott: gyomorszorító feszültség. És az az érdekes, hogy meg tudja mutatni: ugyanaz a szépen szabályozott svéd társadalom termeli ki az áldozati bárányságot, az önvédelmi mechanizmusok hiányát, mint a rafinált miniterroristákat, akik egyébként maguk is áldozatok, csak másként.

2012-12-29 19:41:18 emőke (5) #6

Nap mint nap látok ilyen kis "társaságokat" a bevásárlóközpontokban, mindig eszembe jut a Play, meg a buszon is. Kíváncsi lennék, hogy az esetek hány százalékában történnek ilyesmik. Valóban mindig a fekete gyerekek a nagyszájúak, a fehérek pedig mintha már-már el lennének nyomva.

Amúgy azt nem mondanám, hogy nem rasszista ez a film, nagyon is az. Csak a skandinávoknak van egy nagyon alattomos módszere arra, hogyan állítsák be magukat nagyon nyiltnak, és antidiszkriminatívnak, miközben ők is pontosan olyanok, mint a többiek, mint mi mindnyájan.

A legdurvább az egészben, hogy a filmben végül is a feketék sem kevésbé svédek, mint a fehérek. Már ők is itt születtek, ugyanazokkal a jogokkal élnek, teljeskörű svéd állampolgárok. Szégyenszemre amúgy egyszerűbb nem európaiként beolvadni az északi közösségekbe, iszonyatos nagy támogatást kapnak, miközben az európaiak a lelküket is kiköpik, hogy legalább egy kicsit is érvényesüljenek. Ha szétnézel az utcán, akkor nem a kelet-európaiak járnak a legminőségibb nyugati autókkal, hanem a feketék. Bármit megtehetnek, valahogy a törvény mindig kikerüli őket. Pontosan erről szól szerintem a Play is, hogy egyformák is, mégsem. Valahogy a kisebbség mégis többség lesz egy idő után.

2012-12-29 18:19:25 Olórin (4) #5

Na, azért álljunk már meg egy pillanatra! Sok mindenben egyetértek, amit írsz, de nehogy már felmentsd a kölyköket, akik náluk kisebbeket rabolnak ki. "Rafináltak" meg "összetartanak", lófaszt, az meg, hogy "nem követtek el bűncselekményt" még nagyobb lófasz! Kicsit (nagyon) átestél a ló túloldalára.

előzmény: Tenebra (#3)

2012-05-08 19:49:32 Dió (5) #4

Azt leszámítva, hogy Ruben Östlund túl sokszor nézte meg Van Santtól az elefántot, és kevés sikerrel nyúlta le a hosszú snittjeit, elég nyomasztó film, pont a lentebb elmondottak miatt... a pár fekete srácot ugyanúgy elítéli a film végére a néző, mint a másik oldalt. Az utolsó előtti jelenet a két felnőttel már nem is csak fájt, mintsem inkább szabályosan felzaklatott, hogy ez tényleg így van... fontos film!

2012-04-30 13:38:26 Tenebra (5) #3

Kőkemény film! Szerintem egyedülálló a filmtörténetben. Úgy kritizál kisebbségieket és többségieket, hogy közben nem válik rasszistává. Persze meg lehet bélyegezni. De ez nem egy Birth of a Nation, melyben vannak a gonosz, primitív fekák, akiket elver a Ku-Klux-Klan dicsőséges hadserege. :'D (Bár én azt a filmet is szeretem. :P )

Mindvégig hideg, távolságtartó, minimalista (kameramozgás nincs, rendkívül hosszú beállítások uralkodnak stb.). Sokszor a képen kívül történnek az események. Pl. mikor saját társukat, akinek "elege lesz", megrugdossák - ekkor a kamera mindvégig mozdulatlan marad, a gyerek eltűnik az ülés mögött és csak azt látjuk, ahogy szájalnak a feketék az öreg tatával, aki felszólal.
Ez is alátámasztja azt, hogy a film nem rasszista, nem akar pártoskodni. Hiszen akármelyik félt mutatja, egyiknél sem vesz fel nézőpontot, nem dramatizálja a jeleneteket. Inkább lírai film így, sőt, tisztán lírai film, semmi drámai nincs benne. A dráma a képen kívül játszódik le, a nézőben, aki szépen összerakja a képet.

De ez a kép sem áll össze egy feketeellenes filmmé szerintem. Sőt, inkább a svédeket kritizálja, akik: 1. nem tesznek semmit, mikor kéne; 2. csak akkor mernek szájalni, ha a svéd abuzálja jogos-jogtalan (hiszen nem is annak a gyereknek veszik el a mobilját a végén, aki kikényszerítette a kisgyerekektől korábban) a feketét; 3. ha erőfölényben vannak. Tehát a film sokkal inkább a fehér többségi társadalom tehetetlen idiótaságát kritizálja. A feketék csak -hozzáteszem: azért elég fantasztikusan okosan- rabolnak, DE: összetartanak, és mernek erélyesek lenni. A fehérek puhapöcsök: mikor verekedés van a villamoson, csak néznek ki az ablakon. Ismerős, mi? Igen, mert ez a nyugati demokráciák rákfenéje. Az ilyenek, akiknek nincs mit veszteniük, mert bandában vannak, meg amúgy is ott lebeg a fejük felett a lecsukás, meg amúgy sem félnek a börtöntől: azt csinálnak, amit akarnak. Pluszban emberi jogaik vannak. Nagyon fontos. A végén a "liberális" nő ki is fejti (elég didaktikusan mondjuk), hogy ők bevándorlók, nekik nehezebb a helyzetük. Igen, ez az ideológia az, ami miatt az ilyeneket nem lehet jogosan megbüntetni. Mert jogaik vannak, mert rasszizmus, ha számon kérik őket. Pedig nem a bőrszíntől függ, ezt a verekedős jelenetben is láthattuk, hiszen ott kaptak az "áldozatok" is, mert suhancoknak nézték őket. Ez attól kéne, hogy függjön, hogy egy mocskos, szemét, szadista bűnöző. És aki ilyet cselekszik, az lehet ógermán, meg Odin fia, meg bantunéger vagy kiskínai: le kell tartóztatni a picsába és börtönbe vele, kapja meg a büntetését bőrszíntől és származástól függetlenül.

A fehér, nyugati demokráciák ideológiája viszont ezt meggátolja. Tehetetlenségre, hallgatásra, gyávaságra nevel az itteni jogrend, és az áldozat helyett a bűnözőt védi. Ráadásul még meg is bírságolja: ahogy láthattuk a végén, mikor az ellenőrök a teljesen kifosztott kisgyerekeket megbüntetik. Szánalmas.

Vagyis ez a film nem a feketék kritikája, hanem a nyugati demokráciák ideológiakritikája. Az, hogy vannak ilyen fekete suhancok, akik rabolnak: egy szimptóma. Tünet. A rasszisták egységesen azt mondják: hulljon a fekete! Nem is lehetnének nagyobb barmok. Ugyanis, ha a feketéket eltávolítják, majd jön más, csak azokat nem tudják bőrszín alapján elítélni. Majd jönnek azon "hokisok" leszármazottai, akik ugye "rendet raktak" a villamoson. :D

Tehát nálam a film nem azt érte el, hogy a feketékre legyek dühös - azokon inkább csak röhögtem, hogy milyen kis rafinált köcsögök. A felháborító az a fehérek reakciója és gyávasága. S talán ez azért is van, mert én is voltam részese hasonló esetnek, habár csak 2-3 alkalommal ilyen nyíltan szerencsére. De magam is egy gyáva szar voltam tizenévesen. De az igazi "vétkes" én voltam, amiért hagytam magam, és nem tettem semmit. Habár az is igaz, hogy ilyen fejletlen személyiséggel valóban: mit tegyen egy gyerek?
Azaz én továbbra is azt tudom hangoztatni, hogy ez a rendszer a szar - amit a film is kritizál.

És persze mondani sem kell, hogy a film nagyon nem egyoldalú szerencsére. Igen komplex társadalomrajzot ad. Mindkét félnél vannak áldozatok és vétkesek. Még a feka csapat sem egyöntetű, hiszen vannak, akik racionálisabbak, vannak, akiknek meg elege lesz.

Ja, és persze a magyarok nagyon sokat tanulhatnának ebből. Én is azt mondom, amit zéel: itthon ilyen film lehetetlen lenne. Vagy mert: beszariak, vagy mert egyszerűen ilyen meg sem fordul a fejében a sok liberális agymosottnak vagy rózsadomról származónak, akik burokban éltek és elitiskolába jártak. Minden magyarnak meg kéne pedig nézni e filmet pont ezért. Meg kell látniuk, hogy amit az ilyen bűnözők tesznek, az nem megélhetési bűnözés. Bőrszíntől függetlenül: nincs ilyen. S ezek sem azért loptak, mint láttuk. Azért loptak, mert játszani akartak. Meg pizzázni... "Megélhetési bűnöző" - ez a kategória még nevetségesebb, ha valaki megnéz egy ilyen filmet.

Egyébként a film annak ellenére, hogy majdnem tökéletes, elgondolkodtató esszé, azért találtam benne pár kisebb-nagyobb hibát. Például: én nem ismerem a svéd viszonyokat, de kísérteties a hasonlóság az itteni kiskorú bűnözők és az ottaniak között. Egyes reakcióik hátborzongatóan ugyanazok, mint amiket én is tapasztaltam gyerekkoromban. Éppen ezért álltam értetlenül a fő sztoriszál előtt. Habár az itteni "négerek" is sokszor hangoztatták nekem, hogy "a kisebbeket nem bántjuk", van egy ilyen becsületkódexe az ilyen faszkalapoknak is. De mégis: érdekesnek tartom, hogy már magukra maradtak és nem vették el a telefont. Hanem túráztatták őket. :D Végülis kurva eszes, ügyes taktika, minden elismerésem a főkolomposoknak, hiszen nem követtek el bűncselekményt, a telefont elnyerték tőlük, igaz, egy elég mocskos meccsben, hiszen csalt a kis néger :D. Egyébként ez a jelenet is sokat elmond: a négernek van mersze csalni és levágni az utat, hogy győzzön - a fehér, izé, a kiskínai meg olyan beszari volt, hogy betartja a szabályokat. Rendkívül erős kép volt ez, mindent elmond erről az átkozott nyugati demokráciáról. Aki betartja a szabályokat - szopik. Aki meg mer, az nyer.. Erős, de kicsit azért mesterkéltnek érzem. Itthon az ilyenek szimplán közre fognak, torkodhoz nyomják a kést, és vagy odaadod a mobilt, vagy... Az nem derül ki, mert odaadod. Nyilván ebből nem lehetett volna kihozni egy 2 órás filmet, de azért mégis kicsit irreálisnak éreztem ezt a megoldást.

Továbbá rohadtul didaktikus volt, mikor ott a mezőn a néger főkolompos elkezdte szavalni: "miért vagytok ilyen naivak? Mint egy 3 éves kisgyerek. Mennyiek is vagytok? 12? És idegeneknek mutogatjátok a mobilt?". Nagyon igaza van, de ez rendkívül szájbarágós volt. Tudtuk, felfogtuk, hogy erről szól a film: a fehér gyáva köcsög az igazán hibás, mert nem tudja kezelni a bűnözőket.

S ebből következően a konklúzió: a rasszizmust nem a rasszisták alkotják meg, de még csak nem is a feketék azzal, hogy "bűnöznek". A rasszizmust a fehér politikai hatalom termeli ki azzal, hogy a jogrendben pozitívan diszkriminálja azokat, akik a többségtől eltérő bőrszínnel vagy származással rendelkeznek és megszegik a törvényt.

Na. :D Nagyon megihletett, iszonyatosan erős film. Megérdemelten nyerte a Titanicot. Az Uránia meg csessze meg, hogy a sajtóvetítések közé ezt nem rakta be, így monitoron fele akkora hatása sem volt, mintha moziban lestem volna.

Ja, és ezek után nem tudom, hogy fogom tudni megnézni a Csak a szélt. Félek, ehhez fogom mérni és csúnyán elvérzik. :C

2012-04-21 21:00:06 zéel (5) #2

Friss hír:
Ruben Östlund Play című filmje kapta a Hullámtörők-díjat, a 19. Titanic Filmfesztivál nagydíját szombaton az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett záró gálaesten.
A díjat háromtagú nemzetközi zsűri - Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer - ítélte oda az alkotásnak, az indoklás szerint egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért.
A 38 éves Östlund svéd-francia-dán koprodukcióban forgatott alkotása megtörtént eset nyomán vet fel faji és erkölcsi kérdéseket. A távoli beállításokat használó filmben 12-14 éves fekete srácok fosztanak ki plázázó, jól szituált svéd kisfiúkat ügyes taktikával és fenyegetéssel.

2012-04-21 19:35:26 zéel (5) #1

"Eszes" magyar rendező nem csinál ilyen, nem trendi, nem PC filmet. Itt ugyanis színes bőrű kisebbségiek lopnak meg nem-színes többségieket (magyarul: svédeket).
Nagyon fontos, nagyon korrekt, nagyon jó film. Így tippelek neki, nálunk, kb. ötszáz nézőt.