J. Edgar (2011) ☆ 👁

J. Edgar - Az FBI embere

(Clint Eastwood)

amerikai dráma, életrajzi film, krimi, történelmi film

3,1
★★★☆☆
255 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-03-11 00:01:30 SoZi (3) #27

DiCaprio-t sikerült John Voight-nak maszkírozni. Fel is kérhették volna.

2018-11-24 21:50:26 lizardking (4) #26

Akárhányszor idetévedek, mindig megrökönyödök azon, hogy hogy lehet egy Eastwood-Dicaprio kollaborációnak 3,1-es átlaga. Tényleg ennyire középszer lenne? Nem akarom elhinni. Hamarosan persze magam fogok utánajárni ennek a kérdésnek.

2013-07-23 01:31:38 TomPowell (4) #25

A kelleténél szárazabb, és ezáltal távolságtartó alkotás (a komótosságával nem volt bajom), ami valamiért mégis beszippantott - talán azért, mert a Hoover éra mindig is érdekelt. DiCaprio most is remekel, de az igazi meglepetés az Armie Hammer finom alakítása. Minden más színész lényegében csak beköszönt, hogy "Halló! Én is itt vagyok!", és a maszkok is hagytak kívánnivalót maguk után. Streep one woman showjánál viszont mindenféleképpen színvonalasabb.

2013-05-24 00:20:41 Dynast Grausherra (4) #24

Egészen kellemes meglepetést okozott ez a film, lassúsága ellenére is. Igaz, hogy ez a film már meg sem közelíti a Nincs bocsánat szintjét, igazából még a Millió dolláros bébit sem, viszont a színészek tényleg rengeteget tesznek hozzá. Viszont nem ez az oka annak, hogy bőven felülmúlja a Vasldy-t (amire tényleg nagyon hasonlít, még jó hogy Hoover-t nem becézték Vasembernek), hiszen a színészekre ott sem lehetett a panasz. A rendezés, még ha Eastwood nem is olyan, mint régen (szerintem igazán szép teljesítmény 80 évesen ilyen filmet rendezni) sokkal jobb, mint a Vaslady-ben.
A legkevésbé egyébként egy mondhatni technikai részlet tetszett, a múlt és jelen közti ugrások kicsit görcsösre sikerültek. Eszembe jutott a Ketten az úton megoldásainak finomsága, a J. Edgarban hasonlóval próbálkoztak, de nem igazán lett olyan.

2012-07-21 01:56:01 carmine (4) #23

Egyáltalán nem tartom rossznak filmet, még ha a tökéletestől nagyon is messze van. Hoover élete nem volt unalmas és érdemes filmet forgatni egy emberről aki megteremtette a világ egyik legismertebb intézményét. Viszont mindenre nem lehetett kitérni, ami vele kapcsolatos. Jelen esetben főleg a rögeszméi kerültek a középpontba, bizonyos ügyekkel kapcsolatban. De összességében azért kiderült a filmből, hogy egy nárcisztikus, minden áron elismerésre és dicsőségre vágyó, zavart és gyáva ember volt. Személy szerint sajnáltam, hogy a szervezet bűnőzéstől való félelme nem került be a filmbe. Kíváncsi lettem volna a magyarázatra.
A színészi játék hibátlan minden fronton. (Ellenben a Millió dolláros bébivel). DiCaprio élete egyik, ha nem a legjobb alakítását nyújtja. A film látványvilága, a hangulata is nagyon rendben volt, még egy korrekt gengszterfilmhez is el tudnám képzelni. Ellenben az időkori maszkok hagynak kívánni valót maguk után. DiCaprio még úgy ahogy jó volt, bár nála is kellett egy kis idő, hogy megszokjam. Viszont Hammer maszkja szerintem kritikán aluli, ahogy Watts-nál is erősen rezgett a léc.
Ami még szemet szúrt, az a magyar szinkronrendezés hibája. A tv-ben vagy moziban vetített főleg archív jelentek angolul szólaltak meg, holott hozzátartozott a történethez.Különösen hibának éreztem King Nobel díjas jeleneténél, hogy nem lett lefordítva, hogy elfogadja azt. Persze mondhatjuk, hogy az angolul nem tudok is rájöhetnek DiCaprio reakciójából. De azt a pár mondatot igazán leszinkronizálhatták volna.

2012-06-28 19:33:20 zéel (5) #22

Nem hagy nyugodni ez figura, ez a Hoover. (Pláne, hogy ma láttam a Feketelistán c. filmet, mely Hoover beteges ellenség-keresésének ártatlan áldozatait, ill. a megfélemlítés, gyanakvás légkörét mutatja be.)
Alább itt, erős eufemizmussal, ellentmondásos figuraként írtuk le Hoovert. De a szánalmas szerintem jobban jellemzi.

2012-06-27 13:33:39 zéel (5) #21

...nemcsak az életmű korrekt összefoglalását nyújtja, de a valós események lehetséges mozgatórugóira is rákérdez. (Filmvilág, 2012. júni.)
Egyébként a Filmvilág három írásban is foglakozik Hoover személyével, pályájával, ill. a filmmel.

2012-06-17 15:06:30 zéel (5) #20

Igen, a DVD megjelent.
De, ha én lennék J. Edgar Hoover, erősen gyanakodnék, hogy miért nem került hazai mozikba az amerikai-, sőt, világtörténelem két olyan (enyhén szólva) ellentmondásos figurájáról készült film, mint ez, valamint a W.

előzmény: Victor Vance (#2)

2012-06-17 12:54:21 kobretti88 (?) #19

Végignéztem a filmet. Egyetértek azokkal, akik szerint unalmas. Amint megmenti a filmet az DiCaprio, aki szenzációsan alakítja Hoovert:) A forgatókönyv azonban szerintem nagyon el lett rontva. Egy közepes film, nem ezt vártam Eastwoodtól:(

2012-06-17 12:47:18 zéel (5) #18

Lényegében egyetértek.
Azzal az eltéréssel, hogy nálam, az ilyen típusú filmeknél, a tartalom felülírja a formát.
Mert, mit is várok elsősorban egy történelmi, életrajzi filmtől? Információkat, hitelességet.
Clint Eastwood személye garancia rá, hogy mindez rendben van.

Egyébként pedig, egy percig sem találtam unalmasnak a filmet.

előzmény: caulfield (#7)

2012-04-30 22:33:21 ÉN (1) #17

Max félórás nézés után végeztem is rettenet unalmas egy film

2012-04-15 07:58:13 miraculum (3) #16

Tulajdonképpen ennek a filmnek minden eleme rendben van, de összességében megmarad az érdektelenség szintjén, nehéz megmondani, miért. Leonardo nagyon jó mint mindig, simán elviszi ezt a filmet is a hátán, még egy lapos sztori főszereplőjeként is képes folyamatosan lekötni a figyelmünket. Ettől függetlenül tény, hogy Eastwood nincs formában, ez már a harmadik filmje sorozatban, amelyik néhány jelenetet, párbeszédet leszámítva nem mozgatott meg bennem semmit.

2012-03-06 19:41:50 [: Azuroo andrew :] (3) #15

Karrierista, szakbarbár, munkamániás, ügyészeknek, nyomozóknak illetve hivatalvezetői ambíciókat dédelgető kormány és köztisztviselőknek kötelező darab - a film pont ettől lehetne akár jó is, de ilyen terjedelemben és ilyen elbeszéléssel az amúgy remek témaválasztás sem tud átütő lenni.

2012-03-03 00:04:08 vadPINGvin (2) #14

Nem olvastam utána, úgyhogy nem tudom eldönteni, a pasas élete volt ennyire unalmas, vagy csak Eastwood nem tudott vele mit kezdeni. Ha DiCaprio jól játszotta és tényleg ilyen szinten érdektelen volt, akkor nem értem miért kellett ezt leforgatni.
A munkája az esetleg fontos lehetett, de filmből sajnos ez sem derült ki.

Ami jelölést tudtam volna neki ajánlani, az egy Arany Málna különdíj az utóbbi évek leggusztustalanabb öregkori maszkjaiért. Ha Asylum filmben így néznek ki a zombik, akkor nem szólok egy rossz szót sem, de itt egy kicsivel magasabb szintet vártam.

2012-02-28 12:44:30 Umberto (4) #13

Nagyszerű film, amely kicsit feszesebb tempóval akár zseniális is lehetne. DiCaprio Oscar-jelölésének elmaradását nem értem, simán a jelöltek közt kellett volna lennie mondjuk Clooney helyett, ugyanakkor a Tolsont alakító színész is fantasztikus volt. Kettejük alakításánek köszönhetően az egyébként tárgyilagosan és visszafogottan elmesélt történet meghatóvá válik, a korhű díszletek pedig tovább erősítik a film hitelességét.
Egyetértek BladesOrsival: a finálé megerősíti a 4-est, részemről is 8/10 a J.Edgar.

2012-02-21 10:02:14 gringo (2) #12

Fölöttébb kínos film, pláne a szerelmet vallós jelenetek.

2012-02-18 17:22:56 BonnyJohnny (3) #11

Leginkább az Iron Lady-hez tudnám hasonlítani. Ahhoz hasonlóan öregkori résszel kezdődik, majd a visszaemlékezésekkel párhuzamosan halad előre a történet. És Thatcher történetéhez hasonlóan a nagyszerű főszereplőkön kívül egyedül a sminkesek munkája érdemel említést. Mondjuk, hogy az Oscar ebben a kategóriában is mellőzte, az meglepetés. Szerintem az Iron Lady méltó párja lehetne a kategóriában.
Viszont hosszú, lapos történet, üres, egysíkú rendezés. Még az Invictusnál is gyengébb, Eastwoodtól. Ott azért kiemelkedő színészi teljesítményeket (mondjuk Damon Oscar jelölése szerintem túlzás), és pár emlékezetes jelenetet felmutathatott a film.
Gyenge hármas. Azért rossznak nem rossz. A színészek kiválóak. DiCaprio, Watts, Dench... de leginkább Armie Hammer, aki méltánytalanul mellőzött szerintem. Különösen, hogy amúgy jóképű, nagydarab férfi.

Mondjuk a filmvégi iratmegsemmisítés megindította a fantáziámat. Mint az Indiana Jones filmek titkos raktára... csak ez igaz. :) Mi minden lehetett ott...

2012-02-17 21:42:35 Olórin (2) #10

Szerintem már jó pár éve elfáradt.

előzmény: Ágó (#9)

2012-02-17 21:16:22 Ágó (?) #9

:(

Eastwood ennyire elfáradt?

előzmény: Olórin (#8)

2012-02-17 20:53:32 Olórin (2) #8

Ebben a filmben semmi nem jó a színészeken kívül.

2012-02-06 09:40:56 caulfield (4) #7

Amerika XX. századi legnagyobb antagonistájáról, a romantikus gengszter éra lerombolójáról, egy finoman szólva is ellentmondásos, "nehéz" emberről, J. Edgar Hoover olykor viszolygást kiváltó személyéről filmet készíteni talán csak egy kikezdhetetlen reputációjú, Eastwood kaliberű rendezőnek adathat meg. Az FBI-t a könyvtári katalógus centralizáló ideájából kiindulva gründoló, antiszociális, homoszexuális, komplexusoktól terhelt férfi története viszont nem kevés potenciát rejt magában. Eastwoodot nyílván a csúf figura kaotikus lelki világának megismertetése vonzhatta, illetve ezzel párhuzamosan az USA-ra gyakorolt történelmi bűnüldözési-reformjának bemutatása. Hoover élete korának nurdjeként a perifériára száműztetett. Klasszikus közösségi életre, munkamániája, s ebből következő szociopatizmusa miatt képtelen volt. Ehhez hozzáadva a férfiakhoz való vonzódását a jóval konzervatívabb, intoleránsabb közegben - J. Edgarnak csak a torz különc szerep juthatott. A rendező, pedig a tőle megszokott profizmussal, melankólikus zenei aláfestéssel, roppant hiteles színészi alakításokkal festi meg a sokszor az anyjához fűzüdő kapcsolata miatt Nomran Bates-re emlékeztető FBI isten freskóját.
Mégsem tud a Millió dolláros bébi mélységeibe eljutni. Bár az Invictus középszerét messze felülmúlja. A forgatókönyv aránytévesztései, didaktikus narrációi, a szüzsé megszokott, kiszámítható kliséinek jelenléte rontanak a visszafogott, lélektani drámán. DiCaprio Oscar-jelölésének elmaradása pedig valószínűleg a gyerekes hangjának tudható be, ami a nyitójelenetben mélyütésként ér, mikor az idős Hoover szerepében tetszeleg (bár idővel hozzá lehet szokni - ettől függetlenül nagyot játszik persze). Armie Hammer az öreg Clyde Tolson szerepében viszont makuláltlan, ahogy mondani szokták, lemossa Leot közös, főleg a "koros" jelenetekben.
A film hibái, s embertpróbáló témaválasztása ellenére Eastwood jobbjai közé sorolható, köszönhetően az alakításoknak, a hitelesen megidézett korszellemnek, s a nyomasztó atmoszférát időnként zseniálisan oldó csipetnyi humorának, iróniájának.

2012-01-21 22:13:56 ChrisAdam (?) #6

Nem mutatják be? Tényleg hihetetlen...! :O Leo, Eastwood, Naomi Watts. Szégyen. Idáig jutottunk?

előzmény: BladesOrsi (#4)

2012-01-21 21:48:57 BladesOrsi (3) #5

Jó film volt! Eredetileg 10/7-et akartam anni, de az utolsó negyed óra miatt 10/8 lett. :)

2012-01-20 14:32:56 BladesOrsi (3) #4

Mo-n be se mutatják?? Hihetetlen....

2012-01-01 15:16:30 peti0290 (4) #3

Köszönöm a választ:)

előzmény: Victor Vance (#2)

2012-01-01 15:15:56 Victor Vance (?) #2

Moziban több mint valószínű, hogy nem lesz. De ha minden jól megy a DVD/BD megjelenése júniusban esedékes.

előzmény: peti0290 (#1)

2012-01-01 15:13:58 peti0290 (4) #1

Valakinek van tudomása arról, hogy ezt a filmet tervezik-e itthon bemutatni? Vagy csak DVD/ Blu-ray-en lesz?