Die tödliche Maria (1993) ☆ 👁

Deadly Maria

(Tom Tykwer)

német dráma, fantasy, thriller

4,2
★★★★☆
20 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-12-24 16:55:57 Atazzz (4) #8

Ezt a filmet hol tudnám megnézni? Ötletek??

2016-03-31 22:00:01 dikalosz (4) #7

Ha kell a film, szívesen segítek!

előzmény: ChrisAdam (#5)

2016-02-22 19:33:44 somogyireka (4) #6

Kölcsönkaptam, gyorsan megnéztem. Már én is egy ideje szemezgetek vele, majd innen nézem a többi filmjét is. Meg bőven jó nekem, hogy német rendező.Élvezkedhetek a nyelvvel picikét.

(segítsen jó magyaros, kölcsönkap miért egyben??)

előzmény: ryood (#4)

2016-02-22 19:30:33 ChrisAdam (?) #5

Erre én is kíváncsi vagyok, mióta nap filmje volt, vadászom a filmre.

előzmény: ryood (#4)

2016-02-22 19:00:15 ryood (5) #4

off erre hogy találtál rá?
a rendező tom tykwer nagy kedvencem, ez az első nagyjátékfilmje.

előzmény: somogyireka (#3)

2016-02-22 18:52:29 somogyireka (4) #3

(Azt hiszem, most én nem voltam nyitott e filmre, pedig önmagában egy pompás kis alkotás.)

Adva van egy minden sebből vérző élet, egy leányka, majd asszony, aki a születésekor elvesztette édesanyját, s apja nevelte egymaga fel, aki kb. szerelmes a lányába, és úgy őrzi, mint legféltettebb kincsét. Férfi ahhoz hozzá ne érjen, s amikor mégis megtörténik az első csók, apa agyvérzésben hullik alá. Majd férjet is őmaga már a betegágyból rendel neki, leány meg engedelmeskedik, mert nem ismeri saját működését, ellenkezni sem tud. Mindenbe birkaként egyezik bele.
Szóval minden adott ahhoz, hogy a nő elméje kissé sérüljön, bogarakat gyűjtsön, különös képességeket fejlesszen ki magában, mellyel pl. le tudja varázsolni a tárgyakat a helyükről. Képek esnek alá falról..stb..
Itt már éreztem, ez nem az én történetem, inkább csak bosszantanak ezek a pszichikus erők. Állítólag még a halottat is fel lehet kelteni örökké álmából, ugye? De minek? Nem érdekel a varázslás, jobb szeretem az erőt, ha már van egyetlen cél irányába fókuszálni, itt meg ugye erről szó sincs, csak élünk, élünk, beleélünk a nagy semmibe, kibírjuk az elviselhetelen életet, s néha varázslunk kicsikét. Mindaddig, míg egy nap fordul a kocka, és egy hasonlóan nem kicsit sérült, csodabogár férfi alakjában testet ölt a szerelem, és a nőci ha másban nem is a csókban művésszé válhat. Itt végre fénylik a film, kering-kering önmagában a semmiben, gyönyörűen.
S ha végső megoldást, megnyugvást nem is ad e szerelem, legalább önmagunk felé kinyit, és a reakciónk már a sajátjaink lesznek. Elalszik a birka, felébred az oroszlán.
Nő megkezdi a rendrakást bepállott életében. Elég radikálisan, nem aprózza el.
Őrült egy film..Szerelemre nyitottak nézzétek.

2016-01-03 12:06:45 Kalevala (5) #2

Azt a leborult szivarvégit! Micsoda meglepetés volt ez a film és micsoda élmény! Lám, nem kell messzire menni, ha az ember egy intelligens filmet akar csinálni. Elég, ha bekukucskál viharvert házak falai mögé, szemléli a kopott életeket, fűszerezi mindezt elnyűtt használati tárgyakkal, egyhangúan ismétlődő napi tevékenységekkel, meghatározza azok ritmusát, érti a módját, hogy kell ezekkel a létet olyannyira beszűkíteni, hogy elfogyjon a levegő. Csak az ablak marad, ami még kinéz a világra, de az is majdnem végig zárva. Tykwer olyan atmoszférát teremtett ebben a nyomasztóan szűk-szürke világban, hogy az volt az érzésem, rám dől a konyhafal, ha nem történik valami. És ami történik, azt érdemes megnézni!

2011-12-28 19:19:52 Dibon (5) #1

Tykwertől nem vártam volna ilyen naturalista pszichodrámát. A szürreális világával akár a Possessiont vagy a Repulsiont is megközelíti, és ez is legalább annyira nyomasztó és zseniális is egyben.