Se füle se farka ökörség. McConaughey miatt megadtam rá a kettest, amúgy baromi gyenge.
Abszurd, színpadias, erőszakos fekete komédia, ami szatirikusan mutatja be a lumpenprolik/white trash emberek lélektanát, így a filmben természetesen nincs sok pozitív karakter. A gyilkos humorú, lendületes, ám helyenként unalmas történet egy túltolt, meghökkentő, groteszk, beteg, perverz, Tarantino-szerű fináléba torkollik. McConaughey kiválóan játssza el a modoroskodó pszichopata címszereplőt. Ezt a moziját egyébként ritkán szokták emlegetni, mivel abban az időben készült, amikor még divatnak számított a szidalmazása, és nem volt egész Hollywood leborulva előtte.
Bocsi, de egy alapjaiban fekete humorral operáló, szürreális hatású filmnek miért kellene életszerűnek lennie? Pont az a lényeg, hogy görbe tükörben mutatja a dolgokat. Én speciel remekül szórakoztam végig, tökéletesen működtek a karakterek, McConaughey ismét zseniális, Juno Temple elbűvölő, és a többi szereplő is rendben volt. A befejezés valóban brutális, kicsit engem is meglepett, de kinézem ebből a fazonból :D
Eredeti hanggal érdemes nézni, a bemutatót látva szerintem a szinkron sokat ront az élményen.
előzmény: ipartelep (#33)
Amennyiben egy filmnél erény az, hogy a befejezése értelmetlen, logikátlan, életszerűtlen, akkor ez egy erényes film-bejezés volt. Minden más esetben...
Ez persze nem Arisztotelészi logika, hanem (műfajilag) film(művészet). Itt megengedettek a logikátlanságok, életszerűtlenségek. A való életben, ha valakit annyira gátlástalanul megaláznak, mint a végén azt a nőt (mert miért is? mi indokolta, mit akart vele a költő?) akkor az elkövetőnek először levágják a micsodáját (igen, a férj is segít ebben), majd darálóba dobják azt, hogy nehogy vissza lehessen varrni, majd mosolyogva nézik, ahogy elvérzik a delikvens. És legfeljebb csak utána kezdenek azon gondolkodni, hogy mit tettek.
Szóval, ez a rész nem igazán "gyere be", de amúgy szódával elmegy a film. Ezer ilyet láttam már, ha úgy adódik, megnézem az ezeregyediket is, mindenből lehet valamit tanulni, vagy csak szórakozni rajta. Ha nem is pont úgy, vagy azt, ahogy az alkotók elképzelték.
Tarantino figurái sokkal kevésbé félelmetesek, kevésbé kimértek, ellenben McConaughey Joe-jával, aki maga a sátán.
Tarantino-tól csak egy újabb Tarantino filmet láttunk volna, míg számomra egész újszerű volt ez a kamara jelleg.
előzmény: Xuja (#21)
Az amúgy is végtelenül sablonos történetet, sikerült a lehető legjobban elszúrni a végén. Minden perce kiszámítható volt, ennek ellenére még a 4-esen is gondolkoztam, de majdnem 2 lett belőle. Még csak nem is kár érte. Abszolút felejthető alkotás, felejthető senkiházi karakterekkel.
Nálam pont a csirkés jelenet miatt romlott a film megítélése. Egyszerűen nem értettem miért kellett. Illetve értem, hogy ki akarták verni a biztosítékot, de egyszerűen ez nem illett oda. Joe akármennyire is domináns, hideg és profi, ez nem illett a karakteréhez.
Egyébként az elmúlt évek legmeghatározóbb karaktere Joe ( nem a KFC-s jelenet miatt) olyan volt mint egy vámpír, vagy a sátán, akit behívtak a házba. Ha nem hívják, nem jön, ha nem akarják nem marad, de ha marad, átveszi az életed irányítását, és semmit nem tehetsz.
A választ a karakterekben találod.
előzmény: GeryFlash (#28)
Kösz, akkor ezt nem értettem meg :) De fura, hogy a KFC-s jelenttel mindenki Joe-hoz szegődik, és az is, hogy a Sharla miért Joe-nak segít. Oké, hogy szarrá verte és fél tőle, de ennyitől nem tör meg egy ember annyira, hogy inkább a bántalmazójának segítsen. Szerintem.
előzmény: BonnyJohnny (#27)
A spoilerre:
Mert Joe már teljesen megtörte/betörte őket. Ő uralja az egész családot. Érdemes figyelni, hogy az apja lefogja a fiát, és valami olyasmit kiabál, hogy "lefogtam, Joe, most már ütheted." Mindezt az után, hogy a fia észérvekkel arra buzdítja a családját (főleg a húgát), hogy forduljanak Joe ellen.
előzmény: GeryFlash (#26)
Hát én alapvetően imádom a black comedyt, Amerikai pszichó, In Bruges, Hét pszichopata, Guardista, Zöld hentesek, ádám almái stb. szóval minden ilyen filmre vadászok, sajnos nagyon kevés van.
Na de ez a film... Ez nálam kiverte a biztosítékot, elismrem, hogy a film jobb mint amilyen osztályzatot adtam rá, de ez nekem már túl beteg, és az bizonyos jelenet hát nem tudom...
Az alakítások amúgy jók voltak, Matthew McConaughey végre értékelhetőt tett az asztalra, de Emile Hirsch is jó volt.
De maga a film túl bizarr volt, és egyes jelenetein jobban szenvedtem mint mondjuk a Fűrészen.
A befejezés meg nem tudom miért lenne jó, és ezt nem azért mondom mert nem hepiend lett, hanem szerintem simán baromság, miért akarja hirtelen megölni az egész család a csóró srácot...
Akkor annak durva jó. :)
előzmény: ryood (#24)
ez valójában egy kfc reklám:)
Ajánlom a Bug-ot ugyanettől a rendező- író párostól, Michael Shannon még betegebb alakítást ad, mint McConaugheyés a film is "őrültebb".
Kellett volna még bele pár őrültebb jelenet, és egy jó zenei anyag, és akkor talán tényleg Tarantino-stílusú lesz.
Én nem éreztem színháziasnak, igaz, lassú film, és Friedkin nem gyakran vág.
Nem is annyira thriller ez emiatt, hanem inkább annak egyfajta ironikus, roncsolt változata. Olyan, amilyet Friedkin a Portyánban is alkalmazott.
előzmény: Xuja (#21)
Na igen, Killer Joe egy echte Tarantino karakter. Amúgy meggyőződésem, hogy Quentin azért izgalmasabb rendezéssel lepett volna meg bennünket, mint alattam már írták, kicsit színházi produkció szaga volt.
előzmény: Tenebra (#20)
Jó kis Tarantino-film, amit nem Tarantino rendezett. :D
Van ebben valami perverz varázs, ami megfog. Azt hittem, egy szimpla erőszakmozi lesz, de valójából egy stílusos, visszafogott, majd néha elképesztően bizarr film. Exploitation is lehet, de nem válik azzá igazán. (Persze a kiscsaj vetkőzős jelenete az egészen jó. ;)) A csirkecombos jelenet zseniálisan beteges.
Emile Hirsch és Matthew McConaughey nagyon jól nyomják, de a többi szereplővel sem volt baj.
Persze nincs egy magasröptű sztorija, de mégis jó abban, amit vállalt. Kicsit kifigurázza "A postás mindig kétszer csenget"-féle sztorikat, illetve jól bemutatja a kétségbeesett vergődést az adósság törlesztésére, ezzel kontrasztban pedig azt, hogyan használja ki a helyzetet a közel sem topon levő pszichopata, de kifinomultan perverz címszereplő Killer Joe. :D
Annyi jót olvastam a filmről, hogy megnéztem, de egyáltalán nem tetszett. Először is nagyon érződik, mégpedig rossz értelemben, hogy nem film, hanem filmre vitt színdarab. Képi gondolkodás nulla. Hogy 10 percenként ugató kutyát meg villámokat kapunk inzertekben, azt nem nevezném kreatívnak. A karakterek kb. negyedóráig érdekesek, aztán egyre inkább kiütközik a műviségük. Az még hagyján, hogy végigkáromkodják a filmet és körülbelül 300 angol szót használnak, tegyük fel, hogy ez jellemábrázolás, de könyörgöm, nincs értékelhető, kicsit is érdekes párbeszéd. Bocsánat, de Killer Joe figuráját nem tudom elhinni, ezért realista drámaként a film nekem értelmezhetetlen, fekete komédiának nem elég humoros és kifacsart. (Ha legalább kiderült volna, hogy Rex nem más, mint a kutya...) Kriminek,thrillernek viszont borzasztó lassú és unalmas. Mintha egy végzős filmiskolás Tarantino vagy Coen-mozit akart volna csinálni, kevés pénzből és kevés fantáziával.
Valóban öncélú, viszont élvezetes film, nagyszerű karakterekkel és egy emlékezetes WTF befejezéssel.
Amerika egy elbaszott, mégis csodálatos texasi zugában Friedkin újra elemében tudott lenni, és szinte tökéletes redneck-noirt alkotott. Kicsit bátrabban lehetett volna bánni a színdarabbal és több helyszínre átdolgozni, de ez így is az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legbetegebb darabja az elmúlt évek filmtermésének.
Nem egy gyors krimithriller. A szavakba támaszkodik, a színészekbe, amolyan Tarantino beütéssel. Bár nagyon beteg és nagyon undorító néha, azért Juno Temple (aki úgy elbűvölő, hogy közben mégsem az... hogy is van ez?) egy nagy pont a filmnek. Na meg persze ott van Matthew M., aki fergetegeset alakít.
Ha nincs ez a tökéletes finálé, akkor csak hármas.
Beteg, megbotránkoztató, abszurd humorú és piszkosul szórakoztató. Tágra nyílt szemekkel néztem végig és egy pillanatra se figyeltem az órát közben. Lehet én is beteg vagyok kicsit de imádom az ilyen elszállt filmeket, kiszámíthatatlan volt, főleg a KFC-s és a vacsorás jelenet. Nem tudtam meg sem tippelni mi lesz, és ezt várom egy jó filmtől. Kicsit öncélú volt néha de a fene egye meg még az is jól állt neki. McConaugheyt nem igazán bírtam eddig, de itt teljesen megkedveltem a fickót, tud játszani ha akar. Gina Gershon és Juno Temple is nagyon jól alakított, kár, hogy nem kaptak érte valamilyen jelölést.
Ennyire groteszk, abszurd, gyilkos humorú filmet se tegnap láttam, nem mondom, hogy sok értelme volt, de piszkosul szórakoztató. Hogy ne csak McConaughey-t emeljük ki, Juno Temple is zseniálisan hozza a zavarodott, enyhén kattant tinédzser libát.
McConaughey zseniálisan beteg és élvezi. A KFC-t egy dimenzióba repítette az biztos :)
A filmmel kapcsolatban mindenben egyetértek, ami Friedkin elmúlt éveit illeti; ha nem is túl eredeti, de szerintem a Veszett vad nagyon korrekt film volt.
előzmény: Hannibal Lecter (#10)
Nem érdemli meg a zseniálist, de gondosan rendezett, nagyszerű (bár néhol öncélúan beteg) fekete komédia, Friedkintől pedig - aki a Tizenkét dühös ember '97-es átirata óta semmi értékelhetőt nem tett le az asztalra - különösen jó ilyet látni. Izmos négyes.
A legjobb befejezés, amit az utóbbi időben láttam :D
Pofátlanul beteg, erőszakos, perverz, infantilis, és még lehetne sorolni – de baromi szórakoztató. William Friedkin-nek mostanában sajnos nem jön össze, de ezzel a filmmel nem kicsit meglepett. Ha nem is rakott le akkora klasszikust, mint tette azt a ’70-es években, de legalább kezdi elérni, hogy ne úgy maradjon meg az utókornak, mint aki pályája elején rendezte meg két legnagyobb munkáját, utána pedig szinte semmi említésre méltót.
Ugye él az a bizonyos sztereotípia az USA déli államaival szemben, kockás inges, pick-upos, lakókocsiban élő bunkók, buták mint a föld, nos Friedkin ezt a világot hozza közelebb a nézőhöz, rengeteg humorforrás származik ebből, ráadásul naturalista módon, folyik a vér dögivel, valamint az sem ütközik nagyobb gondba, hogy már az első percekben az arcunkba erőltetnek egy szőrös női nemi szervet, a továbbiakban is hasonló „meghökkentő” jeleneteknek lehetünk szem és fültanúi. A rendezés remek, Friedkin pedig képes rá hogy megteremtse a tökéletes retro-hangulatot, kicsit mintha valóban visszanyúlna a régmúlt korokba, csak a járművek és a mobiltelefonok miatt tűnik fel, hogy nem a ’70-es években járunk. A karakterek és az őket eljátszó színészek valami eszméletlen jók: Matthew McConaughey-re egy rossz szavunk sem lehet, egy ideje már visszatért a színészmesterséghez, kockás has villantás helyett, az itteni teljesítménye pedig több mint remek, elsőre úgy tűnik, ő a legnormálisabb figura a filmben, majd kiderül, ő is legalább annyira, sőt idővel még jobban elborult figura, mint a többiek. Texas „többi lakosát” sem áldották meg nagyon ésszel, már maga az alaptörténet is elborult, és a karakterek felfogásáról, nézeteiről a párbeszédek hallgatása során kapunk képet – például Dottie még csak 12 éves, de apja már arról beszél, hogy lánya még senkivel sem volt együtt „úgy”. Friedkin remekül mutatja be ezt a diszfunkcionális családot, akiknek érzelmi intelligenciájuk elég alacsonyan van, és annak ellenére hogy tudjuk, nem csak amcsiban vannak ilyenek, mégis remek humorforrást szolgáltatnak.
Hihetetlen beteg mozi, de pont ez adja meg az ízét. Az egész olyan mint egy színdarab, ami nem is csoda, hiszen pont abból készült. A befejezés pedig fenomenális, kicsalt belőlem egy fél órás röhögőgörcsöt.
Nekem is ez jutott eszembe! :) De így se rossz! :D
előzmény: Dió (#6)
Egyébként amikor megkérdezik a végén McCounaugheyt, hogy a csirkének melyik részét kéri, majd módszeresen lepakol egy lábat az asztalra, ott már sejtettem, hogy ebből lesz vmi - bár azt hittem, inkább ledugja a nő torkán, és megfojtja vele.
Az év legnagyobb meglepetése. Felháborítóan stílusos, baszottul mocskos, kellemesen csavaros fekete thriller/dráma, olyan alakítások széles hadával, amilyeneket szökőévenként egyszer látni. A legmenőbb az egészben pedig az, hogy Matthew McCounaughey, aki négyből háromszor képtelen rendesen játszani, most olyan alakítást húz elő a kisujjából, hogy szerintem még ő is meglepődött magán. Azon még gondolkozok, hogy a befejezés jó -e így (nem tudom eldönteni), a többi viszont nálam egy megérdemelt ötös, még ha a szerencsétlen KFC bevételeit nem is gazdagítja.
Nem okozott csalódást. :)
Nem adok rá zseniálisat, de erős jót igen. Tetszett az egész film. A story, a rendezés, a színészek, a befejezés, minden. :)
vajon volt ember, aki a mozi után a kfc-ben kajált?
Már egy éve várom ezt a filmet. Ajánlom neki, hogy jó legyen. :)
előzmény: VVega (#1)
Erőszakos, perverz, beteg humorú film. Az alakítások remekek és végig izgalmas tud maradni, Friedkin évek óta nem volt ennyire jó formában és még régebben hatott ennyire frissnek.
Először adtam rá egy négyest, de aztán csak tovább kavarodott a gyomrom, és egyes lett belőle. Mi szükség van erre??