Freaks (1932) ☆ 👁

Szörnyszülöttek

(Tod Browning)

amerikai dráma, horror

4,4
★★★★☆
194 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmben látható emberek, valóban születésüktől fogva testileg fogyatékosak. Todd Browning rendező az egész országból gyűjtötte össze szereplőit, hogy a lehető legváltozatosabb testi torzulásokat mutathasson be munkájában.

A film teljes verziója sajnos elveszett. A jelenleg hozzáférhető anyagból hiányzik egy elég jelentős darab, egyesek szerint ez akár fél óra is lehet.

A filmet bemutatásakor hatalmas botrány követte. Számtalan helyen betiltották és gyakorlatilag megsemmísitették a produkciót. Több, mint három évtizedig elzárták az alkotást a nagyközönség előtt. A Szörnyszülöttek fogadtatása miatt a rendező karrierje tönkrement.

A film végén a torz emberkék mintegy külsőleg is hárpiává (madár testű, nő fejű lény) változtatják a hárpia jellemű nőt, Cleopatrát.

Sokan tiltakoztak a film bemutatója kapcsán, több államban betiltották a film vetítését. Persze ennek hatására telt házzal ment a film abban a néhány moziban, ahol egyáltalán meg lehetett nézni. Hamar döntés született a stúdió részéről arról, hogy újravágják a filmet. Az eredetileg kb. 90 perces moziból kidobtak közel fél órát, ami szokás szerint el is tűnt az idők során, így a jelenleg megtekinthető verzió 62 (néhol 64) perces.