Cowboys & Aliens (2011) ☆ 👁

Cowboyok és űrlények

(Jon Favreau)

amerikai-indiai akciófilm, sci-fi, thriller, western

2,7
★★☆☆☆
431 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-04-28 12:31:23 pointless (3) #35

Amit itt már sokan leírtak, nekem is az tűnt fel, hogy nem kellett volna ennyire komolyan vennie magát. Akartam amúgy szeretni, mert nagy neveket vonultat föl, meg érdekesnek tűnt a két stílus keverése, és hát láttunk már jó űrwesternt (pl. Firefly), de ennél sokkal könnyedebb hangvételre, több vígjáték elemre számítottam. Nem is tett jót neki a komolyság.

A western része amúgy nem rossz, simán néztem volna még mindenféle űrlények nélkül is. Clint Bourne szerepében Daniel Craig egyszerű, de nagyszerű, egyre jobban kedvelem ezt a keményvagyok-karakterét, (és ahhoz mérten, hogy tényleg semmit nem tud, kevésszer mondja, hogy nem tudom).

Olivia Wilde gyönyörű, de ennyi, kidolgozatlan, mint kb. az összes karakter. Nagy ötlet, hogy azért ölti magára ezt a testet, mert nem akar feltűnést kelteni az emberek közt, erre a célra pedig köztudottan a világ egyik legszebb nőjének a külseje a legmegfelelőbb :D grat
Nálam Ford is, Rockwell is szürkeségbe veszett.

Ahogy az űrlények egyre inkább képernyőre kerültek, úgy vesztettem el szépen az érdeklődésem. Lassan eszméltem csak rá, hogy ez nem vígjáték, hanem komolyan van véve, amikor már-már katasztrófafilmszerű jelenetekkel is tele volt tűzdelve.

Az az érzésem, hogy valami korszakalkotót akartak, de az alapanyag nem volt rá alkalmas.

2014-11-02 22:17:55 dorothygale (5) #34

Kövezzetek meg, de nekem ez baromira tetszett. Főleg az alapötlet, miert kellene a modern korba érkeznie az űrlényeknek? Es lehet hogy már jártak is itt.... De a lényeg , hogy legalább az alapsztori nem unalmas. Jók az akciók, jók a képek.
A kritikákat utólag olvastam. A színészekkel kapcsolatban vegyes a véleményem. Ford szokványos volt, és sztem is " csipőből hozza" az ilyen karaktereket. Olivia sztem jó volt, és azért volt ő az " okos" mert ő is űrlény volt.
A kisfiú engem is idegesített. Valahogy nem passzolt a szoriba. Rokvell béna volt .... Craig alakítása tetszett. Baromi jól is néz ki, jól áll neki a cowboy szerkó, es stíl. Miért nem beszélt sokat? Mert kőkemény csávó! Clint Eastwood vagy Charles Bronson sem dumál túl sokat ilyen típusú szerepeiben... Nemde?
Az űrlények pedig, persze klisések voltak.... De valahogy mégis rémísztőek, és kegyetlenek. Voltak reszek melyek , kissé horrorisztikusnak is hatottak..... Alig bírtam ki.... Nevessetek ki, de teljesen lekötött. Baromi izgalmas volt.

2012-11-11 21:42:07 opposition (3) #33

Kapott még egy esélyt és élt vele; így lett 2-ből 3-as :)

2012-10-27 15:34:45 Victor Vance (3) #32

Anno a tavalyi év legjobban várt filmje volt ez nálam. Bíztam Jon Favreau miatt, főleg a két Vasember mozi után, gondoltam ez is majd egy fasza popcorn alkotás lesz, ami nem akarja magát túlzottan komolyan venni. Pedig ez a mozi pont azért rossz, mert túlontúl komolyra veszik a figurát, és emiatt annyi hülyeség van benne, hogy a néző csak úgy kapkodja a fejét.
Nem lett volna ez rossz, ha kicsit parodisztikusra alakították volna, egy komolytalan akció-western-vígjáték kombóra, amolyan Sötét zsaruk szerűen. A színészekkel egyébként véleményem szerint nincs gond, Craig tökéletes egy ilyen filmbe, bár a szerep nem követel meg tőle semmilyen komoly feladatot, a kék szemei, rideg tekintete miatt teljességgel hiteles lesz az általa alakított figura. A többi dolog már közel sem ennyire hiteles, nem mintha egy realisztikus cselekményt kellene elvárni az alkotástól, de pl. az akkori fegyverekkel egy-két lövés után leterítik az űrlényeket, elég gáz, ráadásul a legelején meg milyen nehezen nyiffantak ki.
Egyszer azért meg lehet nézni, időnként tényleg szórakoztató, csak kicsit műfajt tévesztett. Viszont ott van Harrison Ford, gyerekkorom egyik meghatározó hőse, akit mindig öröm nézni, legyen akármilyen rossz is az adott mozi. Mentségére szóljon, ennél rosszabb is volt már.

2012-01-16 15:40:42 Gasz András (2) #31

Cowboyok és űrlények:

Annó a trailer bemutatásakor, még azt hittem, hogy kisülhet valami viszonylag jó is a filmből. Aztán az első 20 perc még egész jó vadnyugatos hangulatot árasztott magából a megfelelő karakterekkel és környezettel. Majd jött a 2011-ben aztán igazán szokásos bamba hülye érdektelen gagyi és legalábbis ily módon prezentálva felesleges női főszereplő karaktere meg a scifis vonal gagyi mivolta, szar CGI-s megalkotása és sztoriszála, ami a film vége felé a magyarázós résznél, átcsapott a nézőket hülyének néző alkotásba. Harrison Ford tartja a lelket a filmben színészi fronton. Craig maradt egy bamba akcióökör, még másik szerepe, Bond karaktere is fényévekkel több dimenziós és többet és jobban kommunikál és alakít mint amit itt láthatunk. Paul Dano emelhető ki a mellékszerepek közül még hozza a majdnem hasonló minőséget mellékszerepben, amit a Vérző olajban láthattunk. Itt igazán Harrison Ford, a filmzene és a fényképezés ami viszonylag elfogadható. A többi tartalma és része a filmnek felejtős.

35%

2011-11-28 03:54:15 ender1112 (1) #30

Bár végignéztem, azért egy ilyen gagyi filmnek jár az 1-es.

2011-11-26 06:47:56 lizardking (4) #29

Teljesen igazuk van azoknak, akik hülyeségnek tartják azt, hogy az idegenek azért rabolnak embereket, hogy a gyenge pontjaikat vizsgálják, miközben mindenféle trükkös "plazmafegyverekkel" zúzzák őket (ezt kiküszöbölhették volna azzal, hogy mondjuk meg akarták volna őket babonázni azzal a nagy kék valamivel, hogy nekik melózzanak, vagy mit tudom én...). Vagy az sem egyszerű (bár nálam még belefér), hogy aranyért jöttek a Földre az űrlények. Ezen kívül sokszor csak puszta kézzel támadnak a fegyvereik helyett (lehet, hogy csak keveset hoztak magukkal? :). És ezen hülyeségek ellenére nálam valamiért mégis működött a dolog, teljesen lekötött, szórakoztatott. Persze, nem volt körömrágás a nem létező izgalomtól, de abszolút elvoltam. A lények tetszettek, a harcok is jók voltak; lándzsával, pisztollyal, puskával, dinamittal és a karpereccel. Craig kőkemény volt a betonképével, Ford hozta, amit hoznia kellett. Ez van, nekem tetszett.

2011-11-25 15:36:45 ChrisAdam (3) #28

Most, hogy mondod, elnéztem volna legalább egy brutális jelenetet, akár azt, amit te mondtál.

előzmény: korig (#27)

2011-11-25 15:14:05 korig (3) #27

Craig még a lovon is úgy ül, mintha még mindig Aston Martin-t vezetne.

Egyébként a sima változatban (én a bővítettet néztem) is ilyen qrva sokat szerepel az az idegesítő kiskölyök a kutyájával együtt? Legalább harapta volna le a fejét valamelyik Alien (persze nem a buksinak - az elég brutális lett volna:)!

Rockwell rulez!

2011-11-21 22:46:29 Dió (3) #26

Megint csak az van, hogy rengeteget számít, ha az ember elvárások nélkül ül le elé: pont az lett, amire számítottam, ezért én tök jól elszórakoztam rajta.
Az első fél óra teljesen rendben van a maga kategóriájában, aztán persze, hogy jönnek a logikátlanságok, a hollywoodi pálfordulások, ürességtől kongó karakterek és azok heroikus marhaságai, de ha ezeken átlép az ember, azért ad valamit cserébe a film: pl voltak látványos akciók, az idegenek végre ki vannak valahogy találva (persze nem egy alien egyik dög sem), vannak(!) minőségi poénok ("Add a kezed, ki tudom szabadítani magunkat:D"), és akármilyen kliségyáros is a sztori, azért tartogat egy-két kellemes pillanatot. Craigre megint nagyon illik a tökös csávó szerepe, míg szegény Forddal és Rockwellel csúnyán elbánt a forgatókönyv - egyszerűbb lett volna, ha ismeretlen színészeket raknak a helyükre, akkor most nem sajnálnám őket. A vége persze olyan amilyen, de hármasnál lejjebb nálam biztosan nem rontja az összképet.

2011-09-17 17:39:37 erahurka (3) #25

Az alapötlet jó. Végül is a sztori meg a színészek is jók - lettek volna, ha a készítők nem veszik komolyan a filmet. Persze, a 6 író sem tett jót a dolognak, meg még akiket nem írtak ki. Kicsit összeszedetlen volt.
Az űrlények mindent szanaszét lőnek, holott csak túszokat akarnak ejteni. Grat. Elég buta űrlények.

2011-09-10 17:22:46 Tams (?) #24

na pont ez a hozzáállás a rossz!
szerintem nagyon érdekes az alap ötlet, és inkább jó, hogy valakinek eszébe jutott, hogy nem kötelező hightech korba "hívni" űrlényeket!
a filmet nem dícsérem, mert most nézem még csak, de az első 20 perc siralmas! :/

előzmény: Tenebra (#23)

2011-09-09 15:57:48 Tenebra (?) #23

Na, ez az, amit én nem vagyok hajlandó megnézni, mert számomra az alapötlet is felháborító. :> Na, nem azért, mert nem szeretem a kreatív dolgokat, hanem egyszerűen ez a tematika tényleg nagyon távol áll a westerntől.
Meg persze dühös vagyok, hogy normális westernt alig készítenek, de bezzeg ilyenre van eszük... S ne fogják arra, hogy korábban feldolgoztak mindent a westernben, mert pl. a szaros fantasykben ugyanazt nyomatják már évtizedek óta...
Szóval csináljanak normális westerneket, ne ilyen faszságokat.

De amúgy majd megnézem, ha éppen nem leszek annyira westernmániás és akkor talán ANNYIRA nem fog felhúzni, hogy egy nagy baromság az egész.

2011-09-09 12:23:13 BonnyJohnny (2) #22

Ford már a Temetetlen múlt óta folyamatosan kiábrándít... :(

előzmény: largo (#19)

2011-09-09 12:06:45 slawter (2) #21

Ebből is látszik, hogy menynire gyalázatos év volt ez a moziban vetített filmek szempontjából (he-he). :)

előzmény: Muhrel (#11)

2011-09-04 10:30:17 paradox (1) #20

masszív egyes.

2011-09-04 10:20:59 largo (2) #19

Ez csak vígjátékként működött volna Ez a 3. Ford film egymás után, ami kiábrándít.

2011-09-04 01:22:06 deviant (2) #18

a film egyébként ennyire erővel lehetne cowboyok, indiánok és űrlények is... nem tudom elhinni, hogy jon favreau ezért hagyta ott az iron mant. nem mintha bánnám, hogy shane black kapta meg. a nyár egyik legjobb vicces faszsága lehetett volna, tele iróniával, filmes utalásokkal, jó karakterekkel, de még egy jó párost sem sikerült írni két olyan cool színészre, mint ford és craig.

2011-09-03 19:01:03 slawter (2) #17

A színészek nem tudtak kiteljesedni. A díszlet rendben volt, de hát egy vadnyugatos várost és környékét nem nehéz létrehozni. Az űrlények bemeelése, a történet és az egyéb momemtumok többsége hihetetlenül blőd, értelmetlen és nevetséges. És ez miatt a film is egyszerűen gyenge.

2011-09-01 00:53:14 deviant (2) #16

tragedia. remekul jellemzi, milyen rossz filmek mentek nyaron. johet vegre egy erosebb osz!

2011-08-31 09:12:24 tomside (3) #15

Vegyél jó sok popcornt, 'szt egyszer lehet ezt nézni. Egyszer.

2011-08-30 23:51:18 Ron (2) #14

Furcsa, hogy mindenki megjegyzi az ufók kinézetét, mert ha valami, akkor az igazán tetszett.

2011-08-30 12:49:11 Dynast Grausherra (2) #13

Friss élményként nagyon-nagyon gyenge hármasnak érzem, de ebben benne van minden jóindulatom. Harrison Ford jól alakított, aránylag a többiekre sem lehet panasz, de erre a filmre valószínűleg nem a színészi alakítások miatt fogunk emlékezni, ha emlékeszünk majd rá egyáltalán. Az űrlények meglehetősen nevetségesek voltak, különösen az indok, amiért a Földre jöttek, meg, hogy keresik az emberek az emberek gyenge pontját. Utóbbit nagyon tudományosan végezték, valószínűleg Dr. Mengelétől tanulták. Meg aztán, akiknek olyan fejlett a technikájuk, miért úgy harcolnak, mint a páviánok, pláne, hogy micsoda kézifegyvereik vannak. A látványra összességében nem lehet panasz. Maga a film ötlete viszont, talán egy paródiában kaphatna helyet, és akkor összedobhattak volna egy "Támad a Mars" jellegű filmet.

2011-08-30 09:17:42 ChrisAdam (3) #12

Hát őszintén szólva nagyon vártam, merthogy Ford végre egy hozzá illő filmben szerepel, de vegyes érzelmekkel távoztam a moziból, ahol ráadásul egyedül voltam. Forever Alonekodtam a teremben.
Craig némasága és búskomorsága szerintem nagyon jót tesz a filmnek, bár magának a színésznek nem kell szinte semmit tenni. Harrison Ford is hozta a formáját, mint mindig, Olivia Wilde túl okos volt, mint minden nő az akciófilmekben. Túl okos volt, és ez zavart. Ő igazította ki az embereket, ő mindent tudott a cowboyokról. A töbi mellékszereplő, a kocssmáros Doki, a pap, a kisfiú, az indián... ezek rendben voltak. A pap, aki legelőször megjelenik, mint mellékszereplő, és először hal meg. Amikor Jake elmegy, és a többiek mondják, hogy gyáva... Ez olyan motívum, ami csak a vígjátékokban nincs. Lebénázzák, aztán ő lesz a megmentő.
Aztán kicsit furcsán érintett, hogy Ella nem ember, hanem valami földönkívüli... Vártam, hogy megmutassa igazi alakját, ne csak mesztelenkedjen a sok férfi előtt.

Hát én Craiget nem sajnálom, mert nem bírom a képét, de viszont szegény Fordnak nem esik túl jól a nemtudomhányéves karriere ideiglenes végére egy ilyen film. Sokkal többet vártam. De azért megkapja a négyest!
Ja és a alieneket nemtudom, hogy tervezték, mert olyan bonyolultak, meg olyan nemnormális az arcuk... és úgy mozognak, mint egy robot, és ahogy kergetik az embereket, kész röhej, mint egy olcsó számítógépes játék. A földbe építet hajó viszont tetszett, meg ahogy elégették Jake feleségét, meg amikor a kisfiú szívenszúrja az űrlényt. Azelőtt elbújik abba a lyukba, és látszik, hogy elmegy az az alien, lecsendesül minden, és hirtelen egy másik vadbarom ordít be a nyíláson. Annyira nyilvánvaló volt, hogy vmi ijesztő lesz.
Na, m1. Egyszer-kétszer jó megnézni, aztán max. sajnálhatjuk, hogy kidobtunk az ablakon 1290 Ft-t (én szerencse csak 990-et;)...
10/6!

2011-08-28 09:39:12 Muhrel (?) #11

Az Oscar esélyes filmeket megint az utolsó 2 hónapban dobják be ...
Ez a film a 2011 es szezont eddig nézve a legjobb szórakoztató film !

2011-08-25 15:33:28 Daemiaen (4) #10

Jon Favreau szentül hitte, hogy Az üldözők-hommázsához passzol ez a cím. Nos, nem. Élvezetes és szépen kinéző hibrid lett ugyen a mű, de pl. Barry Sonnenfeld Men In Blackjétől fényévekre van. Merthogy valami afféle kellett volna, hogy a cél legyen.

2011-08-23 14:23:16 Olórin (2) #9

Délutáni matiné, katasztrófa forgatókönyv. Egynek nagyjából elmegy.

2011-08-16 13:12:00 BonnyJohnny (2) #8

Én minimum egy Vasembert vártam, vagy, a hozzászólásomban említett Evil Dead III.-at. De, ha felül múlja a várakozásaimat, azt se bántam volna.
Mit vártam? Legalább, hogy ne legyen rossz. Ez olyan nagy elvárás?

előzmény: opposition (#6)

2011-08-16 12:18:35 Olórin (2) #7

Ha már Butchék, akkor például vicces. Az én legnagyobb bajom (a trailerek alapján), hogy túl komolynak tűnik, az irónia nyomát sem látom benne.

előzmény: opposition (#6)

2011-08-16 12:01:39 opposition (3) #6

Miért, mit vártatok? Butch Cassidy és a Sundance kölyök...és ET...és az Alien... Mégis, milyen legyen :)?

2011-08-15 19:59:51 Rorschach (2) #5

Ne aggódj, semmit nem vesztettél...
Ford kisujjában benne van a veterán róka szerepe, mégis ő hozta a legtöbbet - hangsúlyozom, egyetlen ujjal. Craig viszont szerintem bántóan keveset volt ténylegesen a középpontban, ahhoz képest, hogy ő a főhős. Volt talán hat mondata meg egy nagy, lelkesítő monológja az egész filmben. Szinte nem csinált semmit, csak bambult kifelé a vászonból, Bondnak ezerszer stílusosabb volt.
Wilde pedig...
Ha láttad volna a képregénybeli lila, idióta karaktert, akinek megfelel, már ennyivel is meg lennél elégedve :)
Mondjuk, lezárhatták volna a szálát normálisan.

Valamint jobb, ha Rockwellről sem nagyon beszélünk egy Hold után.


előzmény: BonnyJohnny (#4)

2011-08-15 19:57:41 BonnyJohnny (2) #4

Rorschach: Igen én is azt írtam, hogy Ford volt a legjobb. De nekem bántóan szemet szúrt, hogy alapüzemmódban futott.
Craig nagy csalódás volt. A karaktere is, de Craig, mint színész is.

A képregényt amúgy nem ismerem.

előzmény: Leslie (#11894)

2011-08-15 19:30:28 BonnyJohnny (2) #3

Fordnak azért vannak pillanatai
Én is észrevettem néha. De azokat én úgy láttam, hogy csípőből hozza. Csak alibizett a filmben. Ettől függetlenül persze kimagaslik a filmben. Craig tényleg felhúzza a fapofát és a James Bond-os verekedést, azt annyi. Olivia Wilde pedig szörnyen kifejezéstelen. (Bár erre magyarázat lehet "származása".)

Egyébként meg lehet a hiba Favreau készülékében, erre a Vasember 2 a bizonyíték számomra.
touché :D

2011-08-15 18:52:48 Rorschach (2) #2

Egész egyszerűen pocsék, pedig mennyire vártam... Senkinek nem szúrt szemet, hogy ez a forgatókönyv gyakorlatilag arra van, hogy legyen mit szétszedni, porig alázni? Mondjuk nem is csoda, mivel ÖT különböző ember írta. A legjobb szó rá talán az amatőr.
A kezdés tényleg jó, viszont hamar rájön az ember, hogy a füst mögött még csak nem is pislákol semmi, Craig szerepe borzalmas, és nem is tesz hozzá semmit, a többi karakter is csak egy skicc, bár Fordnak azért vannak pillanatai. Klisés, vérgáz, ráadásul a lények nem egyszer mocsok rondák.
Egy élvezhető film érdekében jobban el kellett volna szakadni az (eszméletlen gagyi) alaptól.

Egyébként meg lehet a hiba Favreau készülékében, erre a Vasember 2 a bizonyíték számomra.

2011-08-14 20:23:25 BonnyJohnny (2) #1

A sok lehúzó vélemény és külföldi kritika után félve álltam neki az év számomra harmadik legjobban várt filmjének. Talán ez miatt, talán nem, kellemesen csalódtam az elején. Szerintem hangulatosan indul a film. Craig kemény mint a kő, és majdnem annyit is beszél, annak is a fele az, hogy "nem tudom". A felbukkanó szereplők érdekesek és maga az alapötlet is az szerintem (bármennyire is idiótán hangzik is). Csakhogy egyik karakter sem lett kibontva, és lassan megindult mindegyik a filmvégi, eszményi állapotuk felé (megjavul, nem csak magával törődik, megtanul lőni, férfivá érik... stb...). Amellett az alapötlet is csak hihetetlen akciókat, és izgalom nélküli thriller elemeket szül. Aztán a film utolsó harmadát kitevő nagy harc/kiszabadítás akció eleve idegesítő logikátlanságokkal indít, de ezeket harc közben tovább fokozza, miközben klisékkel bombáz. Spoiler nélkül nem lehetne felsorolni egy következetlenséget sem, de mind olyasmi, ami egy hódító űrcivilizáció és egy csapatnyi vadnyugati figura összecsapását eleve értelmetlenné tenné. Na de erről szól a film. Lehet, hogy az alapötlet még is annyira idióta, mint hangzik? Vagy lehet, hogy nem kellett volna komolyan venni? Egy könnyedebb hangulatú, de azért helyenként thrilleres, viszont főképp humoros film esetén (ala Evil Dead III.) lehet jobb lenne. A hiba biztos, hogy nem Favreau készülékében van, erre a Vasember a bizonyíték számomra. Akció és látvány sem menti a filmet. Természetesen a színészi játék sem.
Még nem lehet értékelni... nem is baj. Lehet, hogy csalódottságomban eljárna a kezem. Jelenleg kettesnek érzem, de később, mások véleménye és meglátásai még gyenge hármasra menthetik. Kell a mások véleménye, mert nekem nem jut eszembe semmi pozitívum.