Sitting Bull (1954) ☆ 👁

Ülő bika

(Sidney Salkow)

amerikai-mexikói western

?,?
 
6 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-05-05 15:51:28 oldfan (3) #2

A hadászati részhez: Az ütközet előtt az indiánok csak annyit tudtak, hogy "kékhasúak" vonulnak ellenük, de fogalmuk sem volt róla, hogy ki vezeti a fehéreket, és milyen alakulat támadt rájuk. Csak jóval a győzelmük után, a fehérektől értesültek arról, hogy azzal a Custerrel végeztek, aki a Washita folyó melletti mészárlást hajtotta végre ellenük. Az valós tény, hogy az alezredest nem skalpolták meg az ütközet után. (Az elesettek azonosításánál kiderült.) Egyszerű oka volt. Pont a hadjárat előtt a korábban jellemzően hosszú, és szinte a védjegyévé vált haját rövidebbre vágatta, - mert kopaszodni kezdett. Így a győzteseknek nem volt érdemes megskalpolni a tetemét, pláne, hogy a préri indiánok babonája szerint a hajhullásos skalp "rossz, balszerencsét hozó trófeának" számított. A sziúk törzseken belül genetikai okok révén szinte ismeretlen volt az időskori hajvesztés.
Hogy azért a filmről is szóljak: tényleg erősen vegyes képet mutat, ahogy lentebb az "ezredes úr" írja. Szép kiállítású, de történelmileg kevéssé hiteles, - a reklámjától eltérően - az akkori megszépítő közízlést akarta kiszolgálni. A magyar szinkron még ráfejel a szakszerűtlenségre azzal, hogy Őrült Lónak "tükörfordították" a többet érdemlő Crazy Horse harci főnök nevét a helyes Szilaj Ló helyett.
Ui: Aki a Little Big Hornnál vívott csata hadtörténeti valóságát akarná látni, annak a "Son of The Morning Star" c. 1991-es két részes mini-szériát ajánlom a figyelmébe, ami a legjobban megközelíti az ott történteket, és az eredeti helyszíneken forgatták a rezervátumok lakóinak segítségével, beleledolgozva a rézbőrűeknél szájhagyomány által megőrződött részleteket. (Sajnos a filmesek az említett hajviseleti gondra kevéssé ügyeltek. Gyaníthatóan azért, mert a főszereplő mégsem olvadhatott be a lovas katonák tömegébe a vásznon.) Viszont szinkronja, vagy magyar felirata nincs. Csak angol nyelven lelhető fel.

2023-05-05 14:33:51 mortimer ezredes (3) #1

Közepes western, lapos színészi játékkal, néhány mozgalmasabb akciójelenettel, és szerencsére elég sok statisztával. A kötelező és giccses szerelmi szál lassítja a film tempóját, illetve rontja az összképet. A másik tényező, ami ront a színvonalon, az a történelmi hitelesség. Az egyik legszembetűnőbb hiba az, hogy a sziúk nem hordtak fejkendőt, pláne nem vörös színűt (ellentétben például az apacsokkal vagy a navahókkal). A film magyar szinkronjában Custert ezredesként emlegetik, holott 1876-ban alezredes volt. A filmben az indiánoknál alig látni tűzfegyvereket, pedig a valóságban tűzerejük felülmúlta a katonákét. Szilaj Ló ábrázolása sem sikerült túl jól, a filmben egy kapkodó, vérgőzös figuraként jelenik meg, a valóságban bölcs, megfontolt, kiváló harcos volt. Custer halála is sántít, mert a filmben íjjal végeznek vele, ami furcsa, mert megbízható kortársak leírásai és mérvadó történészek munkái alapján két végzetes lövéstől esett el (az egyik golyó mellkason találta, a másik pedig a bal halántékát érte). A legnagyobb ferdítés a filmben az, hogy az indiánok Ülő Bika szavára hallgatva nem skalpolják meg, illetve nem csonkítják meg az elesett katonákat: megint csak a kortársak leírásait, a történészek kutatásait figyelembe véve bizony, hogy megskalpolták, és megcsonkították az ellenséget. Mert volna bármelyik törzsfőnök, vezető odaállni a felajzott, jogos bosszúra szomjazó harcosok elé, hogy ne tegyetek ilyesmit, azt hiszem kapott volna ő is rendesen.